ZOBS

Automobili, pitanja, pomoć, savjeti...

Moderators: _BataZiv_0809, anex

Post Reply
Dzontra_Volta

#2276 Re: ZOBS

Post by Dzontra_Volta »

calculator wrote:
Dzontra_Volta wrote:
calculator wrote:Šta je starije, zakon ili BIHAMK-ova platforma :-)

http://mup.ks.gov.ba/sites/mup.ks.gov.b ... dimenz.pdf

Član 4.
Taj član 4. kaže šta sve spada pod opremu (ali razumijem te, ovako isto i prosječan policajac čita, dođe do člana 4. i njemu više ništa drugo nije važno).
Ali malo dalje pročitaš šta je to oprema zavisno od kategorije vozila (od člana 145. pa nadalje).
U čl. 146. stoji da samo ona putnička vozila koja idu na plin ili druga alternativna goriva moraju imati protupožarni aparat.
Nije tako.

Ovim Pravilnikom propisuju se dimenzije vozila, ukupne mase vozila, osovinska opterećenja vozila i osnovni uvjeti koje moraju da ispunjavaju uređaji i oprema na vozilima u saobraćaju na cestama i koji na vozilima moraju biti ugrađeni i izvedeni tako da vozila mogu sigurno učestvovati u saobraćaju na cestama, kao i drugi tehnički uvjeti kojima moraju odgovarati pojedini uređaji na vozilima koji su od značaja za sigurnost saobraćaja.

Članom 146. (1) Putnička motorna vozila opremljena za korištenje alternativnih goriva (LPG, CNG,…), vozila za javni prijevoz, kao i teretna motorna i priključna vozila moraju imati aparat za gašenje požara postavljen na vidljivom mjestu, tako da se u slučaju opasnosti može upotrijebiti.
Ako ti misliš da je poenta u članu 146. "vidljivo mjesto", onda nema dalje.
Po ovom tvom bi značilo da moraš uvihek imati zimsku opremu, a o čekiću za razbijanje stakla ili klinastim podmetacima da ne govorimo.
direstraits0078

#2277 Re: ZOBS

Post by direstraits0078 »

Dzontra_Volta wrote: Ako ti misliš da je poenta u članu 146. "vidljivo mjesto", onda nema dalje.
Po ovom tvom bi značilo da moraš uvihek imati zimsku opremu, a o čekiću za razbijanje stakla ili klinastim podmetacima da ne govorimo.
Klinasti podmetaci su zgodni, ako ti nekad padne na pamet ulje promijeniti na brzaka, samo ih prislonis uz kakvu gredu i voila. :D
samo pozitiva

#2278 Re: ZOBS

Post by samo pozitiva »

https://www.parlament.ba/sadrzaj/zakono ... -BA&pril=b

Ako ranije nije pisano, novi zakon otisao u proceduru.Letimicnim pregledom vidim da ce pojas i koristenje mobitela biti 100KM :)
newklear

#2279 Re: ZOBS

Post by newklear »

samo pozitiva wrote:https://www.parlament.ba/sadrzaj/zakono ... -BA&pril=b

Ako ranije nije pisano, novi zakon otisao u proceduru.Letimicnim pregledom vidim da ce pojas i koristenje mobitela biti 100KM :)
Kad se očekuje usvajanje ovog Zakona?
esso_sa

#2280 Re: ZOBS

Post by esso_sa »

Zna li neko konkretno kako se tretiraju znakovi na cesti u smislu nacina na koji su postavljeni.
Primjer: dvosmjerna ulica, znak postavljen na lijevoj strani ulice, a namijenjen (okrenut) vozilima koja se krecu desnom stranom.
Da li je ovo po zakonu ispravno postavljen znak, pa tako i obavezujuci ? Ja licno mislim da nije - ako se radi o dvosmjernoj ulici, znak bi trebao biti postavljen na strani trake koja se i obavjestava znakom, dakle desnoj. Ili mozda grijesim ?
holowey

#2281 Re: ZOBS

Post by holowey »

esso_sa wrote:Zna li neko konkretno kako se tretiraju znakovi na cesti u smislu nacina na koji su postavljeni.
Primjer: dvosmjerna ulica, znak postavljen na lijevoj strani ulice, a namijenjen (okrenut) vozilima koja se krecu desnom stranom.
Da li je ovo po zakonu ispravno postavljen znak, pa tako i obavezujuci ? Ja licno mislim da nije - ako se radi o dvosmjernoj ulici, znak bi trebao biti postavljen na strani trake koja se i obavjestava znakom, dakle desnoj. Ili mozda grijesim ?
ako je dvosmjerna ulica, znak koji za tebe vazi mora biti sa tvoje desne strane... znak sa tvoje lijeve strane moze biti (zlo)namjerno zarotiran za 180 stepeni zbog obijesti ili privremenog prestanka vazenja ali to ne znaci da odjednom postaje vazeci za tebe
esso_sa

#2282 Re: ZOBS

Post by esso_sa »

holowey wrote:
esso_sa wrote:Zna li neko konkretno kako se tretiraju znakovi na cesti u smislu nacina na koji su postavljeni.
ako je dvosmjerna ulica, znak koji za tebe vazi mora biti sa tvoje desne strane... znak sa tvoje lijeve strane moze biti (zlo)namjerno zarotiran za 180 stepeni zbog obijesti ili privremenog prestanka vazenja ali to ne znaci da odjednom postaje vazeci za tebe
To upravo i ja mislim, ali sam htio da potvrdim. Poznaniku policija slozila kaznu za nedozvoljeno skretanje, a znak zabrane skretanja bio postavljen na lijevoj strani ulice. Jos jedan ovakav primjer sam vidio na raskrsnici u ulici Halida Kajtaza. Za raju koja idu sa Kosevskog, na lijevoj strani ulice stavili znak zabrane skretanja lijevo prema zeljeznickoj. Kasnije su dodali jos jedan i sa desne strane. Vjerovatno skontali da su se za*ebali
clio_dci120

#2283 Re: ZOBS

Post by clio_dci120 »

Koliko po ovome vidim, ovim izmjenama ZOBS-a nije omogucena upotreba dnevnih svjetala na automobilima kod kojih su tvornicki ista ugradjena.
Nas zakonodavac izgleda da jos uvijek zivi u osamdesetim i devedestim godinama proslog vijeka ;(
samo pozitiva

#2284 Re: ZOBS

Post by samo pozitiva »

Sliver wrote:
esso_sa wrote:
holowey wrote:
To upravo i ja mislim, ali sam htio da potvrdim. Poznaniku policija slozila kaznu za nedozvoljeno skretanje, a znak zabrane skretanja bio postavljen na lijevoj strani ulice. Jos jedan ovakav primjer sam vidio na raskrsnici u ulici Halida Kajtaza. Za raju koja idu sa Kosevskog, na lijevoj strani ulice stavili znak zabrane skretanja lijevo prema zeljeznickoj. Kasnije su dodali jos jedan i sa desne strane. Vjerovatno skontali da su se za*ebali
negdje sam procitao da kao izuzetak, ukoliko ne postoji nacin da se znak postavi s desne, onda moze biti postavljen i s lijeve strane. sad nabrazaka probah naci taj clan, ali nisam uspio, dakle ne garantujem. Ako si voljan uciniti mozes prelistati ZOBS.
ima znak s lijeve strane "obavezan smjer u lijevo" kad se izlazi s Trga Heroja u blizini bivseg "Pasaza" tako da i znakovi s lijeve strane mogu vaziti :)
530i

#2285 Re: ZOBS

Post by 530i »

clio_dci120 wrote:Koliko po ovome vidim, ovim izmjenama ZOBS-a nije omogucena upotreba dnevnih svjetala na automobilima kod kojih su tvornicki ista ugradjena.
Nas zakonodavac izgleda da jos uvijek zivi u osamdesetim i devedestim godinama proslog vijeka ;(
Omogućeno je, ali to tek treba da se usvoji zvanično.
clio_dci120

#2286 Re: ZOBS

Post by clio_dci120 »

530i wrote:
clio_dci120 wrote:Koliko po ovome vidim, ovim izmjenama ZOBS-a nije omogucena upotreba dnevnih svjetala na automobilima kod kojih su tvornicki ista ugradjena.
Nadam se da si upravu, znam da je bio nacrt prijedloga izmjena ZOBS-a (na BIHAMK-ovoj stranici) prema kojem je dozovoljena upotreba dnevnih svjetala. Ali sada gledam ovaj gore prijedlog izmjena koji je otisao u parlamentranu proceduru i u njemu ne vidim da je ista izmjenjeno u pogledu upotrebe dnevnih/kratkih svjetala.

Opet, nadam se da si upravu i da ce konacno biti omogucena upotreba ovih svjetala, jer nisu proizvodajci bez razloga ista "izmislili".
Last edited by clio_dci120 on 25/02/2016 13:08, edited 1 time in total.
esso_sa

#2287 Re: ZOBS

Post by esso_sa »

Sliver wrote: negdje sam procitao da kao izuzetak, ukoliko ne postoji nacin da se znak postavi s desne, onda moze biti postavljen i s lijeve strane. sad nabrazaka probah naci taj clan, ali nisam uspio, dakle ne garantujem. Ako si voljan uciniti mozes prelistati ZOBS.
Koliko ja znam pravila, moze postaviti samo dodatni znak sa lijeve strane ako se znak koji vec postoji na desnoj strani ne vidi fino. Nikako samo jedan znak i to na lijevoj strani. I moze staviti znak na lijevoj (ili na obje strane) ako ti je traka fizicki odvojena od trake suprotnog smjera (autoput i slicne varijante). Ako je obicna dvosmjerna cesta i samo jedan znak, mislim da mora biti iskljucivo na desnoj strani, nikako na lijevoj.. Ali mozda grijesim... Zato i pitam
samo pozitiva

#2288 Re: ZOBS

Post by samo pozitiva »

esso_sa wrote:
Sliver wrote: negdje sam procitao da kao izuzetak, ukoliko ne postoji nacin da se znak postavi s desne, onda moze biti postavljen i s lijeve strane. sad nabrazaka probah naci taj clan, ali nisam uspio, dakle ne garantujem. Ako si voljan uciniti mozes prelistati ZOBS.
Koliko ja znam pravila, moze postaviti samo dodatni znak sa lijeve strane ako se znak koji vec postoji na desnoj strani ne vidi fino. Nikako samo jedan znak i to na lijevoj strani. I moze staviti znak na lijevoj (ili na obje strane) ako ti je traka fizicki odvojena od trake suprotnog smjera (autoput i slicne varijante). Ako je obicna dvosmjerna cesta i samo jedan znak, mislim da mora biti iskljucivo na desnoj strani, nikako na lijevoj.. Ali mozda grijesim... Zato i pitam
Image
530i

#2289 Re: ZOBS

Post by 530i »

clio_dci120 wrote:
530i wrote:
Nadam se da si upravu, znam da je bio nacrt prijedloga izmjena ZOBS-a (na BIHAMK-ovoj stranici) prema kojem je dozovoljena upotreba dnevnih svjetala. Ali sada gledam ovaj gore prijedlog izmjena koji je otisao u parlamentranu proceduru i u njemu ne vidim da je ista izmjenjeno u pogledu upotrebe dnevnih/kratkih svjetala.

Opet, nadam se da si upravu i da ce konacno biti omogucena upotreba ovih svjetala, jer nisu proizvodajci bez razloga ista "izmislili".
Obrati pažnju na član 75.
Dzontra_Volta

#2290 Re: ZOBS

Post by Dzontra_Volta »

Image
Dzontra_Volta

#2291 Re: ZOBS

Post by Dzontra_Volta »

Ĉlan 131. (1) Saobraćajne znakove i opremu na putu postavljaju i odrţavaju institucije koje upravljaju putevima na osnovu rješenja nadleţnog organa. (2) Saobraćajni znakovi postavljaju se i održavaju tako da ih uĉesnici u saobraćaju i danju i noću na vrijeme i lahko mogu uoĉiti i pravovremeno postupiti u skladu s njihovim znaĉenjem. (3) Saobraćajni znakovi moraju se ukloniti, dopuniti ili zamijeniti ako njihovo znaĉenje ne odgovara izmijenjenim uvjetima za saobraćaj na putu ili zahtjevima sigurnosti u saobraćaju.
Nisam baš siguran da igdje u zakonu piše sa koje se strane ulice postavljaju saobraćajni znakovi. Uobičajena je praksa da se stavljaju sa desne strane, ali to nije obaveza.

Edit: i ovaj član se mijenja

Image
clio_dci120

#2292 Re: ZOBS

Post by clio_dci120 »

@530i ; @Dzontra_Volta

Upravu ste, do mene je, nisam pazljivo citao!

Thx na navodjenju clana! :thumbup:
asMir11
Grijem se na: Gree Hansol 12

#2293 Re: ZOBS

Post by asMir11 »

Dzontra_Volta wrote:
Ĉlan 131. (1) Saobraćajne znakove i opremu na putu postavljaju i odrţavaju institucije koje upravljaju putevima na osnovu rješenja nadleţnog organa. (2) Saobraćajni znakovi postavljaju se i održavaju tako da ih uĉesnici u saobraćaju i danju i noću na vrijeme i lahko mogu uoĉiti i pravovremeno postupiti u skladu s njihovim znaĉenjem. (3) Saobraćajni znakovi moraju se ukloniti, dopuniti ili zamijeniti ako njihovo znaĉenje ne odgovara izmijenjenim uvjetima za saobraćaj na putu ili zahtjevima sigurnosti u saobraćaju.
Nisam baš siguran da igdje u zakonu piše sa koje se strane ulice postavljaju saobraćajni znakovi. Uobičajena je praksa da se stavljaju sa desne strane, ali to nije obaveza.

Edit: i ovaj član se mijenja

Image

Pravilnik o saobraćajnim znakovima i signalizaciji na cestama (16/07) kaže:

Image
Optimist

#2294 Re: ZOBS

Post by Optimist »

Ja sam ovo shvatio da znak mora biti na desnoj strani, ali ako postoji mogucnost da nece biti vidljiv onda se postavlja I na lijevu stranu, dakle moraju biti dva. Nije dovoljan samo jedan.
Dzontra_Volta

#2295 Re: ZOBS

Post by Dzontra_Volta »

Nisam znao za ovaj Pravilnik o saobraćajnim znakovima. I meni iz toga izgleda da bi moroa biti i na desnoj strani.
Međutim, čisto sumnjam da se tvoj prijatelj, koji nije poštovao znak postavljen sa lijeve strane, može izvaditi od kazne, osim ako nema baš nekog vještog advokata (što bi značilo: skuplja pita neg' tepsija).
Kazna ide za nepoštivanje saobraćajnog znaka, a sad što nije postavljen i sa desne strane... Mislim da bi se tu samo mogla pozivati na odgovornost nadležna služba koja je postavljala saobraćajne znakove.
I moje lično mišljenje: Ne znam koja je to raskrsnica, ali ako je to ona što se iz ul. Braće Begić silazi prema ulici koja vodi na željezničku stanicu, ja bih svakog dobro opalio po džepu za skretanje ulijevo. Prvo što se taj znak, iako postavljen s lijeve strane, vidi "iz aviona", a drugo što se zbog papka koji čeka da ga propuste da se uključi u saobraćaj, napravi ogromna kolona iza njega.
mayab

#2296 Re: ZOBS

Post by mayab »

Dzontra_Volta wrote:Nisam znao za ovaj Pravilnik o saobraćajnim znakovima. I meni iz toga izgleda da bi moroa biti i na desnoj strani.
Međutim, čisto sumnjam da se tvoj prijatelj, koji nije poštovao znak postavljen sa lijeve strane, može izvaditi od kazne, osim ako nema baš nekog vještog advokata (što bi značilo: skuplja pita neg' tepsija).
Kazna ide za nepoštivanje saobraćajnog znaka, a sad što nije postavljen i sa desne strane... Mislim da bi se tu samo mogla pozivati na odgovornost nadležna služba koja je postavljala saobraćajne znakove.
I moje lično mišljenje: Ne znam koja je to raskrsnica, ali ako je to ona što se iz ul. Braće Begić silazi prema ulici koja vodi na željezničku stanicu, ja bih svakog dobro opalio po džepu za skretanje ulijevo. Prvo što se taj znak, iako postavljen s lijeve strane, vidi "iz aviona", a drugo što se zbog papka koji čeka da ga propuste da se uključi u saobraćaj, napravi ogromna kolona iza njega.
Koliko se mogu sjetiti na pomenutoj raskrsnici ima znak i lijevo i desno, nema "nisam vidio" :D
Faruk
Location: Jedan grad, dva kluba. Jedan kokuz drugi mu se ruga

#2297 Re: ZOBS

Post by Faruk »

da li kazne zastare?
imam nekoliko kazni koje nikad nisam platio
to se tako vuče godinama, pa kontam da pitam ima li neko kome su zastarile kazne?
kakavdanakneiskustvu

#2298 Re: ZOBS

Post by kakavdanakneiskustvu »

Faruk wrote:da li kazne zastare?
imam nekoliko kazni koje nikad nisam platio
to se tako vuče godinama, pa kontam da pitam ima li neko kome su zastarile kazne?

5 godina od datuma pravosnaznosti zastarijevaju
Faruk
Location: Jedan grad, dva kluba. Jedan kokuz drugi mu se ruga

#2299 Re: ZOBS

Post by Faruk »

hvala na odgovoru :)
kakavdanakneiskustvu

#2300 Re: ZOBS

Post by kakavdanakneiskustvu »

Faruk wrote:hvala na odgovoru :)

nema na cemu
Post Reply