Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imali ko
-
Pedja Kojovic
#2276 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imali ko
Ja više neću komentarisati na ovoj strani, odoh da vidim šta druge stranke rade Odoh sada u Fahrinu pljuvaonicu Puno pozdrava i neka vam je sretno na izborima, ali na ovakav način ni vaši članovi neće glasati za vas.
Yours sincerely,
Real Khan
real kahn
Sretno.
p.k.
Yours sincerely,
Real Khan
real kahn
Sretno.
p.k.
- ultima_palabra
#2277 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imali ko
Zaboravio si hor i literarnu sekciju, a čujem da si i "bog za kompjutere"Real Khan wrote:dva fakulteta i postdiplomski pri kraju ja zovem stručnošću i cijenim svakoga ko to posjeduje
Dozer wrote:Sve to je radjeno na mnostvo perfidnih, ali i vrlo dobro isplaniranih nacina, a samo neki od njih su:
- namjerno stvaranje ogromnog administrativnog aparata, na svim nivoima, cime su sebi dugorocno osigurali fiksno glasacko tijelo
- namjerno slabljenje ekononomije, uz nakaradnu i lopovsku privatizaciju, cime su, opet sebi i opet dugorocno, obezbijedili kontrolu svih ekonomskih procesa i tokova u zemlji, ali i sire, kroz uvozne lobije u kojima imaju talove
- kroz slabljenje ekonomije su se potrudili i da kreiraju veliki broj socijalnih slucajeva, oept namjerno, kojima su kroz zakonske regulative namijenili odredjena primanja (socijalna davanja), i na taj nacin ogroman broj ljudi ucinili zavisnima od sebe, tj. od vlasti i budzeta
- obrazovni sistem su, pod krinkom reformi, do te mjere prilagodili odgajanju buducih etno-nacionalista, pa i klerika, cime su samo dodali ojacanje temeljima svoje buduce vladavine
- zdravstveni sistem su takodjer "poklopili" i, generalno, unazadili
Itd. itd
- Dozer
#2278 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imali ko
Pa i nismo kontali da su levati, bar ja nisam, samo mislim da smo svi mi zajedno pomalo kasno sve ovo uvidjeli (mnogi ovo niti su uvidjeli, a ne uvidjaju ni danas).
Doduse, "razloga" da gradjani/narod(i) ne uvide sta se u pozadini radi uvijek su nam davali sasvim dovoljno, a "razlozi" su se ogledali upravo u etno-vjersko-nacionalistickim pricama i temama, pri cemu su svi, sve tri strane (dogovorno) uvijek "udarale" na emocije, odnosno koristile rat cije su rane i dan-danas prilicno svjeze i nezarasle.
Ali, kompletnom tom politikom, ili politikama, istovremeno sa sirenjem svog uticaja sami su sebi kopali i rupu iz koje, sadasnjost to pokazuje i dokazuje, vise ne mogu izaci.
Slaba drzava u ekonomskom smislu ne moze dugo opstati, a samim tim ni vlast koja je na celu takve drzave.
Mogu se tu naci i pokusaji vadjenja iz situacija i kriza (ovo sa MMF-om je upravo to), ali to je kratkog daha i nakon toga dolazi samo jos veca kriza i sunovrat.
Nazalost, a i to sam i ranije govorio, cak i da se vlast sutra promijeni i da, evo NS, uzme 60% vlasti, dakle apsolutnu vecinu, oni nasljedjuju sve probleme koje su kreirali ovi sadasnji moroni, a to znaci par godina ce trebati samo da se koliko-toliko sanira stanje. I u tom periodu je poptuno nerazumno, neracionalno i cak suludo ocekivati bilo kakvu drasticnu promjenu na bolje... to je realnost.
Doduse, "razloga" da gradjani/narod(i) ne uvide sta se u pozadini radi uvijek su nam davali sasvim dovoljno, a "razlozi" su se ogledali upravo u etno-vjersko-nacionalistickim pricama i temama, pri cemu su svi, sve tri strane (dogovorno) uvijek "udarale" na emocije, odnosno koristile rat cije su rane i dan-danas prilicno svjeze i nezarasle.
Ali, kompletnom tom politikom, ili politikama, istovremeno sa sirenjem svog uticaja sami su sebi kopali i rupu iz koje, sadasnjost to pokazuje i dokazuje, vise ne mogu izaci.
Slaba drzava u ekonomskom smislu ne moze dugo opstati, a samim tim ni vlast koja je na celu takve drzave.
Mogu se tu naci i pokusaji vadjenja iz situacija i kriza (ovo sa MMF-om je upravo to), ali to je kratkog daha i nakon toga dolazi samo jos veca kriza i sunovrat.
Nazalost, a i to sam i ranije govorio, cak i da se vlast sutra promijeni i da, evo NS, uzme 60% vlasti, dakle apsolutnu vecinu, oni nasljedjuju sve probleme koje su kreirali ovi sadasnji moroni, a to znaci par godina ce trebati samo da se koliko-toliko sanira stanje. I u tom periodu je poptuno nerazumno, neracionalno i cak suludo ocekivati bilo kakvu drasticnu promjenu na bolje... to je realnost.
-
Kontrast-x
#2279 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imali ko
Ja svakako podrzavam ideju NS, ali slazem se da na terenu nemaju strukturu koja ce im omoguciti da od mala stranke postanu respektabilna. Glasacu za NS, jer se nadam da ce ideja NS-a postati stvarnija na terenu nego sto je sada.
Ipak me cudi sa kakvom sporoscu i neozbiljnosti NS radi kada je rijecpopravljanju gresaka koje svi primjecuju. A to sve upucuje na to da ljudi u izvrsnom odboru NS-a, nemaju dobru saradnju, ili se rijetlko sastaju.
Primjer je zvanicni sajt NS-a. Vecina stvari nije promijenjena dvije godine. Mnogi ljudi, cija imena mozete procitati u kategoriji tijela stranke/Opcinski odbori, vec odavno nisu u tim OO, a neki su cak trenutno i u drugim strankama, i sada rade protiv interesa NS-a. Istovremeno NS ocekuje od ljudi iz sadasnjih OO, da nesto urade na terenu, a stranka se nije mogla udostojiti da bar upise njihova imena na zvanicnoj web stranici NS-a.
Druga stvar, ljudi koji nemaju pristup internetu, nemogu procitati statut i program NS-a, jer NS se nemoze potruditi bar da posalje desetak primjeraka istih u svoje OO.
Trece, NS uopste nema podatke vezane za profesionalnu strucnost svojih clanova, tako da ja poznajem par clanova NS-a, koji su magistri iz raznih oblasti, a za cija znanja NS nije pokazala cak ni radoznalost, odnosno nije ih niko ni pitao za takve stvari, kao da to nije ni bitno. istpovremeno, sada kada se formiraju izborne liste, odjednom se traze neki obrazovani ljudi, koji nisu bili potrebni kada su mmogli da svojim znanjima daju ozbiljnost i potreban kvalitet stranke.
Cetvrto, NS pravi razne deklaracije itd, ali prije svega bi trebala napravitri strategiju vlastitog djelovanja, od vrha pa sve do lokalnih organa. Znaci, da to djelovanje bude prepoznatljivo u svim OO, a ne kao sada da svaki OO vodi svoju politika na nacin kako smatra da to treba. Iz toga se vidi da tu nema ljudi koji marketinski znaju osmislit sve to kao jedan ompletan proizvod.
Sve bi to bilo bolje kad bi glavni ljudi u NS-u shvatili da nedostatke treba sto prije otkloniti i da rade samo one stvari u kojima su strucni, a ne kao kod nas u drzavi da jedan covjek i zida, i lijepi plocica, i radi struju.... znaci sve razlicite strucne stvari radi ista osoba. Naravo, iz toga proizilazi nekvalitet. Nadam se da je P.K. shvatio sta hocu da kazem. Odgovori da ce se to popraviti , da se radi na tome itd, to slusam vec duze vrijeme a vecina nedostataka nije otklonjena, i kako vidim, ako se ovako nastavi, nece se otkloniti do oktobra, a stalno se prica, ceka se ovo, ceka se ono...Mislim da se sugestije volontera koji rade u OO, trebaju najozbiljnije uvazavati, jer oni su ti koji rade na terenu. kaka sada stvari stoje, NS se nada da ce ti volonteri biti toliki entuzijasti da sire ideje NS-a a da pritom netrebaju da pitaju nista.
Ipak me cudi sa kakvom sporoscu i neozbiljnosti NS radi kada je rijecpopravljanju gresaka koje svi primjecuju. A to sve upucuje na to da ljudi u izvrsnom odboru NS-a, nemaju dobru saradnju, ili se rijetlko sastaju.
Primjer je zvanicni sajt NS-a. Vecina stvari nije promijenjena dvije godine. Mnogi ljudi, cija imena mozete procitati u kategoriji tijela stranke/Opcinski odbori, vec odavno nisu u tim OO, a neki su cak trenutno i u drugim strankama, i sada rade protiv interesa NS-a. Istovremeno NS ocekuje od ljudi iz sadasnjih OO, da nesto urade na terenu, a stranka se nije mogla udostojiti da bar upise njihova imena na zvanicnoj web stranici NS-a.
Druga stvar, ljudi koji nemaju pristup internetu, nemogu procitati statut i program NS-a, jer NS se nemoze potruditi bar da posalje desetak primjeraka istih u svoje OO.
Trece, NS uopste nema podatke vezane za profesionalnu strucnost svojih clanova, tako da ja poznajem par clanova NS-a, koji su magistri iz raznih oblasti, a za cija znanja NS nije pokazala cak ni radoznalost, odnosno nije ih niko ni pitao za takve stvari, kao da to nije ni bitno. istpovremeno, sada kada se formiraju izborne liste, odjednom se traze neki obrazovani ljudi, koji nisu bili potrebni kada su mmogli da svojim znanjima daju ozbiljnost i potreban kvalitet stranke.
Cetvrto, NS pravi razne deklaracije itd, ali prije svega bi trebala napravitri strategiju vlastitog djelovanja, od vrha pa sve do lokalnih organa. Znaci, da to djelovanje bude prepoznatljivo u svim OO, a ne kao sada da svaki OO vodi svoju politika na nacin kako smatra da to treba. Iz toga se vidi da tu nema ljudi koji marketinski znaju osmislit sve to kao jedan ompletan proizvod.
Sve bi to bilo bolje kad bi glavni ljudi u NS-u shvatili da nedostatke treba sto prije otkloniti i da rade samo one stvari u kojima su strucni, a ne kao kod nas u drzavi da jedan covjek i zida, i lijepi plocica, i radi struju.... znaci sve razlicite strucne stvari radi ista osoba. Naravo, iz toga proizilazi nekvalitet. Nadam se da je P.K. shvatio sta hocu da kazem. Odgovori da ce se to popraviti , da se radi na tome itd, to slusam vec duze vrijeme a vecina nedostataka nije otklonjena, i kako vidim, ako se ovako nastavi, nece se otkloniti do oktobra, a stalno se prica, ceka se ovo, ceka se ono...Mislim da se sugestije volontera koji rade u OO, trebaju najozbiljnije uvazavati, jer oni su ti koji rade na terenu. kaka sada stvari stoje, NS se nada da ce ti volonteri biti toliki entuzijasti da sire ideje NS-a a da pritom netrebaju da pitaju nista.
- ultima_palabra
#2280 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imali ko
Ma znao sam da nisu levati, "zavadi pa vladaj" stategija je bila očigledna...ali neke elemente te njihove strategije tek danas otkrivamo.Dozer wrote:Pa i nismo kontali da su levati, bar ja nisam, samo mislim da smo svi mi zajedno pomalo kasno sve ovo uvidjeli (mnogi ovo niti su uvidjeli, a ne uvidjaju ni danas).
Da bi se izvadili iz te rupe, moguće je da nekratko prepuste vlast nekoj vrsti opozicije, a onda iz pozadine potpaljuju nezadovoljstvo naroda, sjetimo se "boračkih protesta" 2002. godine...
Nažalost sve su opcije otvorene, pa i to da se pokrene novi rat kada presuše svi izvori, pa onda opet donatorske konferencije i jovo-nanovo...
- draganbl
#2281 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imali ko
Nemam ja vremena da guglam po svim saopštenjima naše stranke. Ako ne mogu pronaći na njihovom portalu ili na ovoj temi, neću ni tražiti. Međutim, hadje da pitam konkretno, pošto ti kažeš da imaju konkretan plan. Ne moraš mi dati odgovor, samo me uputi u konkretne izvore informacija. Ne želim načelne i deklarativne odgovore, već konkretno za svaki problem, koji su koraci u rješavanju, koliko dugo rješavanje traje, ko je angažovan u rješavanju, koji zakonski akti potpomažu rješavanje problema, koliko će da košta, koga će rješavanje pozitivno, a koga negativno pogoditi, šta su rizici rješavanja i implementacije rješenja itd:NKVD wrote:Dragane, pored svjesne "pogršnosti", sitnospostveništva i lopovluka odmah na top listi destrukcije sjaji površnost, pogotovo ako je u kombinaciji sa nerealnim očekivanjima i apatijom!
Vidiš, kod tebe prepoznajem površnost a donekle i elemnete frustracija. Dozvoli da tvoj "nastup" tako isčitavam bio ja u pravu ili ne. Vidi, ti kažeš bez plana konkretne realizacije. A ja kažem da se ti nisi potrudio pronaći informacije.
1. Pitanje obrazovanja, planova i programa za osnovne i srednje škole. Pitanje visokoškolskih ustanova. Akreditacija, implementacija Bolonje, problem velikog broja univerziteta itd.
2. Pitanje zdravstvenog fonda
3. Pitanje penzionog fonda
4. Pitanje statusa boraca, RVI i porodica poginulih u RS i federaciji
5. Pitanje policije
6. Pitanje evroatlanskih integracija
7. Koje zakone je NS spremila i čeka da preuzme vlast da bi ih usvojila?
8. Koje zakone i druge podzakonske akte će NS staviti u proces donošenja po preuzimanju vlasti?
9. Na koji način NS misli riješiti pitanje uticaja dijaspore?
10. Na koji način NS misli riješiti zategnute odnose sa susjedima?
itd.
Naravno da je njihov problem. A ako im treba konkretno moja pomoć, evo ja stojim na raspolaganju, neka me kontaktiraju na pp i pomoći ću u onim stvarima koje su moja struka.NKVD wrote: Sigurno da stoji fakt da NS ima problema iskomunicirati svoje programe i planove ali to svakako ne znači da ih nema. Ima ih, itekako. I puno su ozbiljniji nego što možeš pretpostaviti.
Naravno, možeš reći - amateri, karine, nemaju razrađene mehanizme da planove i programe doture potencijalnim glasačima i inim zainteresovanim. I to donekle stoji. Ali, ne stoji da je to isključivo njihov nego i naš problem i zajednički trebamo raditi da se približimo jedni drugima. Od ovakvog ujedanja nema ništa.
Ne trebaju meni odgovori na "određena pitanja", već konkretne informacije o pitanjima koja su ključna za BiH. Još jednom, ako negdje ima, pomozi mi da nađem, pošto sam na portalu NS sve isklikao i nisam našao ništa konkretno.NKVD wrote: Svaki put kada bi neka alternativa napala žabokrečinu mejnstrima, morali su se koristiti alternativni kanali - bilo da se radi o muzici, književnosti ili ozbiljnijim stvarima. Pogovotovo ako bank drže, a ovjde ga grčevito ne daju, lopine i nazi krimosi za koje svaka promjena znači bajbuk i kraj lijepe trazicijske priče/pljačke.
Iznimno bi glupo a nadasve kontraproduktivno bilo nastupati sa stanovišta - šta će levati, trebali bi žestoko a nikako deklarativno a sve sa pozicije ušuškanog komentatora iza kompjutera. Pa čak i preko tog nesretnog komjputera, uz malo truda (mora li sve biti servirano, razmaženi?!) možeš doći do vrlo knokretnih planova i programa po određenim pitanjima koje nudi NS.
Da završim, dao sam podršku, ali ukazujem na probleme i prognoziram izborni fijasko. Smatram da mi moje učešće na forumu daje to pravo.NKVD wrote: E, sad ako ti se to ne radi ili ti se ne sviđa ono što vidiš - ima vazda alternativa, status quo. Odavno, a možda nikad se nije pojavila ovakva stranka na ovim prostorima. Sasjecati je znači samo jedno - mazohizam.
Što bi peščanik rekao - ako ti je dobro onda ništa. Ili amandman na peščanik - ako misliš da možeš bolje, bujrum pomozi, priključi se.
-
NKVD
#2282 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imali ko
Vis a vis tvog bogomdanog, sigurica na troznak "neka me kontaktiraju" - sjećaš li se onog Kenedijevog "ne pitaj šta država može uraditi..."
Što se tiče liste koju si sastavio (potrudio si se, nema šta) - pogledaj u ovih skoro stotinjak stranica, naći ćeš odgovore na veliki broj pitanja. Ona, naravno, neće biti u detalje pa te, možda, neće formom zadovoljiti ali ovoj je, ipak, forum. Pokušaj ne biti namćor nego se potruditi. Za više bi se trebao obratiti u stranku. A ne čekati da te oni, preko pp-a ili drugačije, kontaktiraju. To je, priznaćeš, ipak malo naivno za očekivati.
Pokušaj zakucati na NS vrata, ništa te ne košta. Javi kakvi su bili, jesu li velikosrbi, balijanderi, puki amateri, račundžije ili nešto drugo. Siguran sam da ima znatiželjnika za saznati šta se desi kada se pojedinac odluči na takav korak...
Što se tiče liste koju si sastavio (potrudio si se, nema šta) - pogledaj u ovih skoro stotinjak stranica, naći ćeš odgovore na veliki broj pitanja. Ona, naravno, neće biti u detalje pa te, možda, neće formom zadovoljiti ali ovoj je, ipak, forum. Pokušaj ne biti namćor nego se potruditi. Za više bi se trebao obratiti u stranku. A ne čekati da te oni, preko pp-a ili drugačije, kontaktiraju. To je, priznaćeš, ipak malo naivno za očekivati.
Pokušaj zakucati na NS vrata, ništa te ne košta. Javi kakvi su bili, jesu li velikosrbi, balijanderi, puki amateri, račundžije ili nešto drugo. Siguran sam da ima znatiželjnika za saznati šta se desi kada se pojedinac odluči na takav korak...
-
thepatriot
#2283 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imali ko
Jel ovo već počela predizborna laža? 
-
Pedja Kojovic
#2284 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imali ko
draganbi
Ja sam izlozio politicke stavove stranke o svim ovim pitanjima.
Tehnika i metodologija pretvaranja ovih stavova u zakone je vrlo jednostavna.
Na primjer.
Stranka donese politicku odluku da ce traziti da pacijenti imaju pravo da biraju gdje ce se lijeciti.
Zakoni EU predvidjaju i taj model zdravstva i set zakona koji ih implementira po njihovim pravilima i standardima je spreman. Stranka donese odluku da ce penzioni fond vezati za drzavni energetski sektor i primjeni zakone EU koji tako regulisu penzijski fond.
Nasa je velika prednost sto znamo gdje hocemo da idemo- idemo u EU - tako da su nam na raspolaganju i tehnicka zakonska rjesenja i prevod koji nam je Hrvatska velikodusno poklonila.
(Prevod zakona EU traje godinama i kosta milione maraka. I Srbiji je Hrvatska poklonila prijevod)
Sve nase politicke odluke, dakle, recimo, zabrana ljekarima da rade i u drzavnoj i u privatnoj praksi, su ekonomski i socijalno prostudirane od strane odgovarajucih strucnih tijela u stranci i stranih eksperata koji su nam pomagali i ocjenjene kao izvodljive, u praksi.
Zasto ne iznosimo konkretne prijedloge?
Za sada ih predstavljamo ih na tribinama koje organizujemo po zemlji-sada vise u unutrasnjosti (Recimo za vikend- Bihac, Cazin, Krupa, G.Vakuh, Travnik, sljedece sedmice Vogosca, Ilidza, Istocno Sarajevo, itd)
Kad bude vrijeme i kad budemo sigurni da su sve stranke svoje prijedloge predale nadleznom tijelu (Kako se ne bi krale ideje) prezentiracemo ih u medijima.
p.k.
p.k.
Ja sam izlozio politicke stavove stranke o svim ovim pitanjima.
Tehnika i metodologija pretvaranja ovih stavova u zakone je vrlo jednostavna.
Na primjer.
Stranka donese politicku odluku da ce traziti da pacijenti imaju pravo da biraju gdje ce se lijeciti.
Zakoni EU predvidjaju i taj model zdravstva i set zakona koji ih implementira po njihovim pravilima i standardima je spreman. Stranka donese odluku da ce penzioni fond vezati za drzavni energetski sektor i primjeni zakone EU koji tako regulisu penzijski fond.
Nasa je velika prednost sto znamo gdje hocemo da idemo- idemo u EU - tako da su nam na raspolaganju i tehnicka zakonska rjesenja i prevod koji nam je Hrvatska velikodusno poklonila.
(Prevod zakona EU traje godinama i kosta milione maraka. I Srbiji je Hrvatska poklonila prijevod)
Sve nase politicke odluke, dakle, recimo, zabrana ljekarima da rade i u drzavnoj i u privatnoj praksi, su ekonomski i socijalno prostudirane od strane odgovarajucih strucnih tijela u stranci i stranih eksperata koji su nam pomagali i ocjenjene kao izvodljive, u praksi.
Zasto ne iznosimo konkretne prijedloge?
Za sada ih predstavljamo ih na tribinama koje organizujemo po zemlji-sada vise u unutrasnjosti (Recimo za vikend- Bihac, Cazin, Krupa, G.Vakuh, Travnik, sljedece sedmice Vogosca, Ilidza, Istocno Sarajevo, itd)
Kad bude vrijeme i kad budemo sigurni da su sve stranke svoje prijedloge predale nadleznom tijelu (Kako se ne bi krale ideje) prezentiracemo ih u medijima.
p.k.
p.k.
- draganbl
#2285 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imali ko
Iskreno, ne bih ni volio nešto pretjerano da me kontaktiraju, imam posla preko glave, a bez angažmana u politici, svojim poslom se svakog dana svejedno trudim da našem društvu bude bolje. To što sam napisao se više odnosilo na priču da se svi trebamo potruditi. Ja se trudim i radim, ali ne za Našu stranku, već za sve građane, a ako im ja baš trebam, evo opet ponavljam poziv, doduše nerado, ali ponavljam. Nije to sigurica ni blef, jer ni ne mislim besplatno pomagati, a o poslu se uvijek može barem razgovarati.NKVD wrote:Vis a vis tvog bogomdanog, sigurica na troznak "neka me kontaktiraju" - sjećaš li se onog Kenedijevog "ne pitaj šta država može uraditi..."
Nisam se nešto pretjerano trudio, jer mi je to onako iz ruke izašlo. O tome razmišljam svaki dan i te odgovore tražim u politici svake stranke.NKVD wrote: Što se tiče liste koju si sastavio (potrudio si se, nema šta) - pogledaj u ovih skoro stotinjak stranica, naći ćeš odgovore na veliki broj pitanja. Ona, naravno, neće biti u detalje pa te, možda, neće formom zadovoljiti ali ovoj je, ipak, forum. Pokušaj ne biti namćor nego se potruditi. Za više bi se trebao obratiti u stranku. A ne čekati da te oni, preko pp-a ili drugačije, kontaktiraju. To je, priznaćeš, ipak malo naivno za očekivati.
Međutim, nema odgovora na ta pitanja. Deklarativnih ima, ali hoću konkretne planove kako prevazići probleme, to i ne treba da bude na forumu, ali reci mi gdje ima, gdje je zapisano, gdje je objavljeno, gdje je dokumentovano, šta je urađeno, gdje je lista zakona koji će biti doneseni, gdje su projekti ili nacrti projekata kojima će Naša stranka krenuti u rješavanje problema?
Koliko se ja razumijem, predizborna kampanja stranke se ne zasniva na dobroj volji građana da informacije o planovima stranke saznaju tako što kucaju na vrata stranke. Valjda bi trebalo da je obrnuto.NKVD wrote: Pokušaj zakucati na NS vrata, ništa te ne košta. Javi kakvi su bili, jesu li velikosrbi, balijanderi, puki amateri, račundžije ili nešto drugo. Siguran sam da ima znatiželjnika za saznati šta se desi kada se pojedinac odluči na takav korak...
- vaca
#2286 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imali ko
dragane, nisam najbolje shvatila u čemu se ogleda podrška koju si dao?draganbl wrote:Nemam ja vremena da guglam po svim saopštenjima naše stranke. Ako ne mogu pronaći na njihovom portalu ili na ovoj temi, neću ni tražiti. Međutim, hadje da pitam konkretno, pošto ti kažeš da imaju konkretan plan. Ne moraš mi dati odgovor, samo me uputi u konkretne izvore informacija. Ne želim načelne i deklarativne odgovore, već konkretno za svaki problem, koji su koraci u rješavanju, koliko dugo rješavanje traje, ko je angažovan u rješavanju, koji zakonski akti potpomažu rješavanje problema, koliko će da košta, koga će rješavanje pozitivno, a koga negativno pogoditi, šta su rizici rješavanja i implementacije rješenja itd:
1. Pitanje obrazovanja, planova i programa za osnovne i srednje škole. Pitanje visokoškolskih ustanova. Akreditacija, implementacija Bolonje, problem velikog broja univerziteta itd.
2. Pitanje zdravstvenog fonda
3. Pitanje penzionog fonda
4. Pitanje statusa boraca, RVI i porodica poginulih u RS i federaciji
5. Pitanje policije
6. Pitanje evroatlanskih integracija
7. Koje zakone je NS spremila i čeka da preuzme vlast da bi ih usvojila?
8. Koje zakone i druge podzakonske akte će NS staviti u proces donošenja po preuzimanju vlasti?
9. Na koji način NS misli riješiti pitanje uticaja dijaspore?
10. Na koji način NS misli riješiti zategnute odnose sa susjedima?
itd.Naravno da je njihov problem. A ako im treba konkretno moja pomoć, evo ja stojim na raspolaganju, neka me kontaktiraju na pp i pomoći ću u onim stvarima koje su moja struka.NKVD wrote: Sigurno da stoji fakt da NS ima problema iskomunicirati svoje programe i planove ali to svakako ne znači da ih nema. Ima ih, itekako. I puno su ozbiljniji nego što možeš pretpostaviti.
Naravno, možeš reći - amateri, karine, nemaju razrađene mehanizme da planove i programe doture potencijalnim glasačima i inim zainteresovanim. I to donekle stoji. Ali, ne stoji da je to isključivo njihov nego i naš problem i zajednički trebamo raditi da se približimo jedni drugima. Od ovakvog ujedanja nema ništa.Ne trebaju meni odgovori na "određena pitanja", već konkretne informacije o pitanjima koja su ključna za BiH. Još jednom, ako negdje ima, pomozi mi da nađem, pošto sam na portalu NS sve isklikao i nisam našao ništa konkretno.NKVD wrote: Svaki put kada bi neka alternativa napala žabokrečinu mejnstrima, morali su se koristiti alternativni kanali - bilo da se radi o muzici, književnosti ili ozbiljnijim stvarima. Pogovotovo ako bank drže, a ovjde ga grčevito ne daju, lopine i nazi krimosi za koje svaka promjena znači bajbuk i kraj lijepe trazicijske priče/pljačke.
Iznimno bi glupo a nadasve kontraproduktivno bilo nastupati sa stanovišta - šta će levati, trebali bi žestoko a nikako deklarativno a sve sa pozicije ušuškanog komentatora iza kompjutera. Pa čak i preko tog nesretnog komjputera, uz malo truda (mora li sve biti servirano, razmaženi?!) možeš doći do vrlo knokretnih planova i programa po određenim pitanjima koje nudi NS.Da završim, dao sam podršku, ali ukazujem na probleme i prognoziram izborni fijasko. Smatram da mi moje učešće na forumu daje to pravo.NKVD wrote: E, sad ako ti se to ne radi ili ti se ne sviđa ono što vidiš - ima vazda alternativa, status quo. Odavno, a možda nikad se nije pojavila ovakva stranka na ovim prostorima. Sasjecati je znači samo jedno - mazohizam.
Što bi peščanik rekao - ako ti je dobro onda ništa. Ili amandman na peščanik - ako misliš da možeš bolje, bujrum pomozi, priključi se.
meni tvoj post djeluje prije kao zagovaranje postojećeg stanja iako se deklarativno izjašnjavaš protiv politike SNSD-a i ostalih. i ne znam zašto je za ovu temu bitno koliko vremena imaš? zaposlen si, super za tebe.
da te kontaktiraju na pp
pitanje za Peđu: zanima me vaš stav vezano za presudu u slučaju Finci-Sejdić i stav NS po pitanju kandidature predstavnika manjina u predsjedništvo i dom naroda?
- draganbl
#2287 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imali ko
Pogrešno ste shvatili moju ponudu da pomognem našoj stranci. Nemam vremena da pomažem bilo kome, niti se smatram tolikim ekspertom da neko obavezno treba da me angažuje. Imam svoj posao i to mi je dovoljno. Ponudio sam pomoć samo zato što me je jedan forumaš prozvao da se moram i ja angažovati, tj. da ne može samo Naša stranka da rješava probleme, već to moramo svi mi. Na to sam ja odgovorio: može, eto stoji opcija da me se kontaktira putem pp.vaca wrote: dragane, nisam najbolje shvatila u čemu se ogleda podrška koju si dao?
meni tvoj post djeluje prije kao zagovaranje postojećeg stanja iako se deklarativno izjašnjavaš protiv politike SNSD-a i ostalih. i ne znam zašto je za ovu temu bitno koliko vremena imaš? zaposlen si, super za tebe.
da te kontaktiraju na ppa ti si??? nešto kao ril kan samo u drugom entitetu?
Joše jednom, ne zagovaram postojeće stanje, tražim opciju koja će ga promijeniti, jako bih volio da je Naša stranka ta opcija (eto to je moja podrška), ali sam ubijeđen da od toga nema ništa, nažalost, naglašavam, nažalost.
Zašto sam ubijeđen? Odgovor na ovo pitanje je nepostojanje odgovora na nabrojanih 10 pitanja (i drugih naravno) koja sam naveo u postu prije prethodnog.
Da budem još jasniji, ubijeđen sam da nacionaliste može skinuti samo dobro organizovana opozicija koja mora okupiti široke slojeve građana, akademsku zajednicu, studente, ekonomske centre, mora imati inostranu podršku, podršku nevladinih organizacija, eksperte, vjerske lidere, boračku populaciju, socijalne kategorije, manjine, itd itd. Ovo sam napisao barem 20 puta do sada na forumu i to je moj prijedlog. Moraju se (ne trebaju ili bi bilo preporučljivo), već MORAJU SE napraviti i osmisliti konkretni planovi, projekti, zakoni, od početka do kraja, potpuno i precizno, ne deklarativno i načelno. A toga nema ni u tragovima.
Da završim, nisam destruktivan, već konstruktivan, govorim šta po mom mišljenju mora biti urađeno ako želimo promjene. Kako to uraditi? Na rukovodstvu Naše stranke i drugih kvalitetnih kadrova je da to odrede i realizuju.
-
Pedja Kojovic
#2288 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imali ko
vaca
Naša stranka će na predstojećim opštim izborima bojkotovati izbore za članove Predsjedništva BiH.
Naša stranka smatra da je poražavajuća činjenica da državni organi BiH, iako su imali više nego dovoljno vremena, nisu poduzeli hitne i konkretne mjere za uklanjanje diskriminatorskih odredbi u Ustavu BiH, u skladu sa presudom strasburskog suda u slučajevima “Sejdić” i “Finci”.
Stav je Naše stranke da se ustavna rješenja radi izvršenja presude suda u Strasbourgu nikako ne smiju sastojati u pukom povećanju broja članova Predsjedništva BiH sa sadašnjih 3 na 4. Mi ćemo se kroz zakonodavnu vlast zalagati za ukidanje svih onih ustavnih odredaba koje a priori diskriminiraju građane BiH na osnovu njihovog izjašnjavanja po nacionalnoj ili bilo kojoj drugoj osnovi, uključujući i boravište.
p.k.
Naša stranka će na predstojećim opštim izborima bojkotovati izbore za članove Predsjedništva BiH.
Naša stranka smatra da je poražavajuća činjenica da državni organi BiH, iako su imali više nego dovoljno vremena, nisu poduzeli hitne i konkretne mjere za uklanjanje diskriminatorskih odredbi u Ustavu BiH, u skladu sa presudom strasburskog suda u slučajevima “Sejdić” i “Finci”.
Stav je Naše stranke da se ustavna rješenja radi izvršenja presude suda u Strasbourgu nikako ne smiju sastojati u pukom povećanju broja članova Predsjedništva BiH sa sadašnjih 3 na 4. Mi ćemo se kroz zakonodavnu vlast zalagati za ukidanje svih onih ustavnih odredaba koje a priori diskriminiraju građane BiH na osnovu njihovog izjašnjavanja po nacionalnoj ili bilo kojoj drugoj osnovi, uključujući i boravište.
p.k.
- Alfons Kauders
#2289 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imali ko
Principijelna odluka, a NS nije jedina stranka koja se odlucila na takav korak.Pedja Kojovic wrote:vaca
p.k.
Medjutim, bojkoti kod nas bas i ne pale. Ja bi bio najsretniji da se sve stranke koje su iz istog razloga odlucile bojkotovati izbor za clana Predsjednistva dogovore oko 2 zajednicka kandidata za RS i FBiH, po mogucnosti nestranacke ljude, poznate face iz javnog zivota...
Ti kandidati sigurno ne bi prosli, tako da njihov background nije bitan. Medjutim, oni i ne bi bili ozbiljni kandidati vec glasnogovornici tih stranaka, koji bi u javnim nastupima ukazivali na neprovodjenje presude i prozivali stranke koje imaju prave kandidate. Ako nista, bilo bi ih zanimljivo gledati na TV-u, a ja bi prvi iz bunta glasao za njih.
-
Abacija
#2290 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imali ko
Evo sad cu ti odgovoriti @kecher II.
NS hoce da smanji nacionalisticke tenzije a ne radi nista da nacionalistima oduzme adute koje oni koriste u svojoj prljavoj igri. Republika Srpska je glavni adut velikosrbima i bez nje bi se srpski nacionalizam sam ugasio. Mora se shvatiti da je covjek, za razliku od zivotinja, simbolicko bice i da su naziv Srpska, srpsko, zastave na svakoj drugoj banderi, 4 C i slicno simboli koji drze ideju u zivot. Ideju ciji je cilj odkidanje dijela BiH i njegovo pripajanje Srbiji. Ideju koja bi sve nas ponovo mogla gurnuti u rat. Bez tih simbola velikosrpski nacionalizam gubi vazduh koji je potreban da bi ideja ostala na snazi.
@p.k. govori o povecanju zivotnog standarda a namjerno ignorise cinjenicu da je cilj odrzavanja RS pljacka. Nesrbi koji su pobijeni i protjerani sa teritorije pc-a su popljackani za vrijeme rata. Sad je dosao red na bh Srbe. Vlasnici pc-a ih pljackaju a Srbi sute i nadaju se da ce ih vodje odvesti u Veliku Srbiju i ako se jos samo malo strpe pregurace oni ovu bijedu. A tad ce teci med i mlijeko.
Jes', al' malo morgen.
Ako NS hoce da poveca zivotni standard onda NS mora raditi na ukidanju politickih elemenata i tvorevina koje provode pljacku, a ne da daju dvolicne odgovore sa namjerom da prevare svoje buduce glasace. Zato je brisanje Srpska iz naziva entiteta racionalan potez a ne emocionalan. Da su se izbjeglice vratile u pc i da im je zivot koliko toliko podnosljiv, i da zahtijevaju ukidanje Srpska onda bi to bio emocionalan potez. Ali niti se vecina izbjeglica vratila, niti je zivot podnosljiv za Srbe. A o nesrbina da i ne govorim. Pljacka se nastavlja u ime srpstva i Velike Srbije tako da je ukidanje nacionalnih prefiksa racionalan potez.
Tebi je odgovor dobar zato sto ti u njemu vidis ono sto zelis da vidis. Odgovor nije precizan i moze se zloupotrijebiti za prevaru.kecher II wrote:evo ja bih rekao da je ovo odgovor i da se na takva pitanja sa politickog aspekta ne moze jednostavno odgovoriti sa DA ili NE. meni je ovaj odgovor kao ''apstinentu'' dovoljno dobar i razumijem ga i ne samo ovaj vec i milion drugih koje je P.K. ponudio tako da bih mogao sada prvi put glasati na izborima u BiH.Abacija wrote:Ukoliko dodje do glasanja o ukidanju prefiksu Srpska u nazivu entiteta da li ce NS glasati za to, DA ili NE?Pedja Kojovic wrote:Mi smatramo da ce smanjenje medjuetnickih tenzija i porast zivotnog standarda stvoriti neophodne preduslove u kojima ce se javna debata o najoptimalnijem uredjenju Bosne i Hercegovine voditi racionalno a ne emotivno
NS hoce da smanji nacionalisticke tenzije a ne radi nista da nacionalistima oduzme adute koje oni koriste u svojoj prljavoj igri. Republika Srpska je glavni adut velikosrbima i bez nje bi se srpski nacionalizam sam ugasio. Mora se shvatiti da je covjek, za razliku od zivotinja, simbolicko bice i da su naziv Srpska, srpsko, zastave na svakoj drugoj banderi, 4 C i slicno simboli koji drze ideju u zivot. Ideju ciji je cilj odkidanje dijela BiH i njegovo pripajanje Srbiji. Ideju koja bi sve nas ponovo mogla gurnuti u rat. Bez tih simbola velikosrpski nacionalizam gubi vazduh koji je potreban da bi ideja ostala na snazi.
@p.k. govori o povecanju zivotnog standarda a namjerno ignorise cinjenicu da je cilj odrzavanja RS pljacka. Nesrbi koji su pobijeni i protjerani sa teritorije pc-a su popljackani za vrijeme rata. Sad je dosao red na bh Srbe. Vlasnici pc-a ih pljackaju a Srbi sute i nadaju se da ce ih vodje odvesti u Veliku Srbiju i ako se jos samo malo strpe pregurace oni ovu bijedu. A tad ce teci med i mlijeko.
Jes', al' malo morgen.
Ako NS hoce da poveca zivotni standard onda NS mora raditi na ukidanju politickih elemenata i tvorevina koje provode pljacku, a ne da daju dvolicne odgovore sa namjerom da prevare svoje buduce glasace. Zato je brisanje Srpska iz naziva entiteta racionalan potez a ne emocionalan. Da su se izbjeglice vratile u pc i da im je zivot koliko toliko podnosljiv, i da zahtijevaju ukidanje Srpska onda bi to bio emocionalan potez. Ali niti se vecina izbjeglica vratila, niti je zivot podnosljiv za Srbe. A o nesrbina da i ne govorim. Pljacka se nastavlja u ime srpstva i Velike Srbije tako da je ukidanje nacionalnih prefiksa racionalan potez.
- vaca
#2291 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imali ko
Ja se u većem dijelu slažem sa tobom, posebno ovo uvećano. Međutim ne možeš očekivati od NS, koja je mlada partija u ovakvoj BiH da urade stvari sami. Pitanje je zašto opozicija u BiH nema podršku MZ? Posebno uzimajući u obzir finansijsku i svaku drugu podršku koju je imala opozicija u Srbiji krjem 90-tih, koju imaju i dan danas iako više nisu opozicija? Zašto nema podrške studenata, NVO i drugih? Pa evo nema ni stvarnu podršku tebe kao predstavnika građana kojima je dosta ovog stanja.draganbl wrote:Pogrešno ste shvatili moju ponudu da pomognem našoj stranci. Nemam vremena da pomažem bilo kome, niti se smatram tolikim ekspertom da neko obavezno treba da me angažuje. Imam svoj posao i to mi je dovoljno. Ponudio sam pomoć samo zato što me je jedan forumaš prozvao da se moram i ja angažovati, tj. da ne može samo Naša stranka da rješava probleme, već to moramo svi mi. Na to sam ja odgovorio: može, eto stoji opcija da me se kontaktira putem pp.vaca wrote: dragane, nisam najbolje shvatila u čemu se ogleda podrška koju si dao?
Joše jednom, ne zagovaram postojeće stanje, tražim opciju koja će ga promijeniti, jako bih volio da je Naša stranka ta opcija (eto to je moja podrška), ali sam ubijeđen da od toga nema ništa, nažalost, naglašavam, nažalost.
Zašto sam ubijeđen? Odgovor na ovo pitanje je nepostojanje odgovora na nabrojanih 10 pitanja (i drugih naravno) koja sam naveo u postu prije prethodnog.
Da budem još jasniji, ubijeđen sam da nacionaliste može skinuti samo dobro organizovana opozicija koja mora okupiti široke slojeve građana, akademsku zajednicu, studente, ekonomske centre, mora imati inostranu podršku, podršku nevladinih organizacija, eksperte, vjerske lidere, boračku populaciju, socijalne kategorije, manjine, itd itd. Ovo sam napisao barem 20 puta do sada na forumu i to je moj prijedlog. Moraju se (ne trebaju ili bi bilo preporučljivo), već MORAJU SE napraviti i osmisliti konkretni planovi, projekti, zakoni, od početka do kraja, potpuno i precizno, ne deklarativno i načelno. A toga nema ni u tragovima.
Da završim, nisam destruktivan, već konstruktivan, govorim šta po mom mišljenju mora biti urađeno ako želimo promjene. Kako to uraditi? Na rukovodstvu Naše stranke i drugih kvalitetnih kadrova je da to odrede i realizuju.
Ja sam odreagovala na tvoj post jer me je, iskreno, iznervirao i djelovao kao reakcija razmaženog, arogantnog, 'neglasača' koji nevoljno i arogantno nudi svoju stručnu pomoć, i koji u isto vrijeme 'nema vremana' bilo šta uraditi, pa ni potražiti informacije o onome što ga 'zanima' ali je program NS iskritikovao iako 'nije baš cijelu temu iščitao' pa tako ni odgovore na pitanja koje je postavio. Izvini.
Jedna stvar sa kojom se ne slažem sa tobom jeste da je na kadru NS i drugih partija da donesu promjene. Koja je tvoja i moja uloga u tome?
Peđa, hvala na odgovoru.
EDIT: kakvu crnu podršku vjerskih lidera! to nipošto ne tražiti!
Last edited by vaca on 26/05/2010 15:13, edited 1 time in total.
- sorge_sa
#2292 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imali ko
Real Khan
budi tako dobronamjeran i prema Fahru i Kalimeru
Ja više neću komentarisati na ovoj strani, odoh da vidim šta druge stranke radeOdoh sada u Fahrinu pljuvaonicu
Puno pozdrava i neka vam je sretno na izborima, ali na ovakav način ni vaši članovi neće glasati za vas.
To je srž zavrzlame u koju sami upadaju i ne kontaju da samo sebi prave štetu drskim odbrusivanjem dobronamjernim kritičarima ovdje na forumu,
budi tako dobronamjeran i prema Fahru i Kalimeru
-
Abacija
#2293 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imali ko
Ovo nema logickog smisla. Da si napisao "vazniji" imalo bi smisla. Ali ako je nesto postigne status jednakosti i poslije toga dodje do promjene onda to gubi jednakost u odnosu na druge objekte. Cisti oksimoron.Pedja Kojovic wrote:hercegovac_pravi
Stranke i politicari koji otvoreno zastupaju Bosnjacki nacionalizam polaze od pretpostavke da je BiH iskljucivo ili primarno drzava Bosnjaka i da su oni "jednakiji od drugih" naroda i gradjana.
"Jedan covjek jedan glas" tako lijepo funkcionise u pc-u a NS to ne kritikuje. Dok se iz statusa quo moze izaci, drzava moze postati funkcionalna i separatizam se moze sprijeciti na funkcionalan i moralan nacin, mene interesuje kako NS zeli sprijeciti demografsku metodu bosnjackog nacionalizma? Da li je to sterilizacijom Bosnjaka, prisilnim obortusima ili oporezivanjem onih Bosnjaka koji imaju vise od jednog djeteta? Kako ce NS znati koji od Bosnjaka su nacionalisti a koji nisu? Da li to znaci da bi NS primjenjivala jednu od gore navedenih nemoralnih metoda u borbi protiv bosnjackog nacionalizma i na Bosnjake koji su clanovi ili simaptizeri Nase Stranke? Kako bi NS identifikovala koji su Bosnjaci good a koji bad?Pedja Kojovic wrote:On se moze okarakterisati kao odgovor na srpski ili hrvatski nacionalizam, ali to niti mjenja njegov ideoloski karakter nit umanjuje njegovu pogubnost po BiH kao drzavu ravnopravnih naroda i gradjana. Da li on svoje ciljeve ostvaruje po nacionalnoj i vjerskoj sukobljenosti sa drugim narodima ili se, kao sto je to slucaj sa SBiH, skriva iza demokratskog principa "jedan covjek jedan glas" je potpuno nebitno. Srpski nacionalizam ima za cilj da zadrzavanjem status quoa i nefunkcionalne drzave prikaze BiH kao nemoguc projekat.Bosnjacki se nada ostvarenju svog cilja demografskim metodama.(Hrvatski koji je u osnovi separatisticki kao i srpski ovdje ne spominjem jer ne pricamo o njemu).
Interesantno je kako NS izbjegava da pomene da su i srpski i hrvatski nacionalisti zagovarali i jos uvijek zagovaraju ostvarivanje svojih ciljeva demografskim metodama. Vise puta sam u B. Luci cuo kako su komsije cestitale nekoj zeni kad zatrudni jer je Karadzic bio naredio da se radja sto vise Srba. A mozda NS podrzava da srpski i hrvatski nacionalisti nastave sa svojim demografskim metodama pa tako da se stvori balans?!
A gdje su tu Bosanci?!!!Pedja Kojovic wrote:Nasa stranka se zalaze za BiH kao drzavu ravnopravnih gradjana i naroda Srba, Bosnjaka, Hrvata i Ostalih
Koliko ja znam u evropskoj konvenciji o ljudskim pravima i slobodama stoji da svaka zena moze da rodi koliko hoce djece.Pedja Kojovic wrote: i u tom smislu je spremna, bez obzira na ideoloske razlike, okupljati sve politicke snage, a posebno one iz RS-a, kao sto je Zdravko Krsmanovic, koje u svom djelovanju prihvataju , kao neupitne pretpostavke, da je BiH nedjeljiva i neupitna, da je evropska konvencija o ljudskim pravima i slobodama nadredjena Ustavu,
-
Pedja Kojovic
#2294 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imali ko
Abacija
1 ) "Jednakiji od drugih" je poznati motiv iz poznate knjige Georga Orwella, "Zivotinjska Farma".
2) Mi ne zelimo uticati na demografiju u negativnom smislu. To su "bolesne" ideje Mao ce Tunga.
Nas cilj je izgradnja politickog sistema u kojem drustveni polozaj Bosnjaka, Srba Hrvata i "Ostalih" nece zavisiti od njihove brojnosti(demografije) nego ce svaki gradjanin BiH biti u potpunosti zasticen bez obzira na svoju nacionalnu, vjersku ili bilo kakvu drugu pripadnost.
3) "Bosanci", odnosno, oni koji se tako osjecaju i izjasnjavaju po sadasnjim zakonima spadaju u rubriku "Ostali".
Ako oni koji se tako osjecaju i izjasnjavaju zele biti prepoznati kao narod onda trebaju da se organizuju i izbore za to.
(Mogu recimo osnovati stranku i to uraditi kroz ucesce u vlasti ili mogu sakupljati potpise i vrsiti pritisak na stranke na vlasti da to za njih urade)
4) To tamo ne pise, ali se to (prirodno) pravo moze dedukcijom izvesti iz evropske deklaracije.
U prijedlogu reformi socijalnog sistema Nasa stranka ce se zalagati za promjene - od porodiljskog odsustva, preko pomoci za djecu do obdanista i skola - koje ce sadasnji trend u natalitetu u citavoj BiH pokrenuti u pozitivnom pravcu.
p.k.
1 ) "Jednakiji od drugih" je poznati motiv iz poznate knjige Georga Orwella, "Zivotinjska Farma".
2) Mi ne zelimo uticati na demografiju u negativnom smislu. To su "bolesne" ideje Mao ce Tunga.
Nas cilj je izgradnja politickog sistema u kojem drustveni polozaj Bosnjaka, Srba Hrvata i "Ostalih" nece zavisiti od njihove brojnosti(demografije) nego ce svaki gradjanin BiH biti u potpunosti zasticen bez obzira na svoju nacionalnu, vjersku ili bilo kakvu drugu pripadnost.
3) "Bosanci", odnosno, oni koji se tako osjecaju i izjasnjavaju po sadasnjim zakonima spadaju u rubriku "Ostali".
Ako oni koji se tako osjecaju i izjasnjavaju zele biti prepoznati kao narod onda trebaju da se organizuju i izbore za to.
(Mogu recimo osnovati stranku i to uraditi kroz ucesce u vlasti ili mogu sakupljati potpise i vrsiti pritisak na stranke na vlasti da to za njih urade)
4) To tamo ne pise, ali se to (prirodno) pravo moze dedukcijom izvesti iz evropske deklaracije.
U prijedlogu reformi socijalnog sistema Nasa stranka ce se zalagati za promjene - od porodiljskog odsustva, preko pomoci za djecu do obdanista i skola - koje ce sadasnji trend u natalitetu u citavoj BiH pokrenuti u pozitivnom pravcu.
p.k.
-
Abacija
#2295 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imali ko
Ovo vise ne zelim da raspravljam jer bi post svakako bio obrisan zbog offtopica.Pedja Kojovic wrote:Abacija
Onda je Bajicev clanak bio bespotreban. Stvarno, zasto ukazivati na nesto ako necete nista ciniti sa tim?! Da nije mozda da se privolite kod velikosrba koji su uticali na demografiju genocidom i progonom?Pedja Kojovic wrote:2) Mi ne zelimo uticati na demografiju u negativnom smislu. To su "bolesne" ideje Mao ce Tunga.
Da li taj politicki sistem podrazumijeva ukidanje RS-a i FBiH? Pitam posto oba entieta funkcionisu na principu brojnosti.Pedja Kojovic wrote:Nas cilj je izgradnja politickog sistema u kojem drustveni polozaj Bosnjaka, Srba Hrvata i "Ostalih" nece zavisiti od njihove brojnosti(demografije) nego ce svaki gradjanin BiH biti u potpunosti zasticen bez obzira na svoju nacionalnu, vjersku ili bilo kakvu drugu pripadnost.
Sad nesto ne razumijem. Predstavljate se kao gradjanska stranka a ne zelite da predstavljate Bosance nego ih upucujete da si osnuju novu stranku?!Pedja Kojovic wrote:3) "Bosanci", odnosno, oni koji se tako osjecaju i izjasnjavaju po sadasnjim zakonima spadaju u rubriku "Ostali".
Ne zaboravite da ima ljudi koji nisu iz tzv. mijesanih brakova a koji se ipak izjasnjavaju kao Bosanci.
-
Abacija
#2296 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imali ko
Da nalijepim i ja jedan tekst.
Akademikovo ordenje
Piše: Gojko Berić
http://oslobodjenje.ba/index.php?id=6690
Zahvaljujući jednoj nerazumnoj, ali smišljenoj i politički provokativnoj odluci odbornika Skupštine opštine Foča, Vojislav Maksimović, pomalo već izblijedjeli lik sa grupnog portreta Radovana Karadžića i njegovih najbližih saradnika, ponovo je uznemirio svoje žrtve. Maksimoviću je nedavno uručeno najviše zavičajno priznanje - Povelja opštine Foča. U političkom magazinu "60 minuta", emitovanom ovog ponedjeljka, vidjeli smo ga i čuli kako se u aprilu 1993, u vojničkoj uniformi, obraća aktivistima SDS-a u sablasnoj, poluspaljenoj Foči, tada već bez ijednog Bošnjaka i bez prelijepih fočanskih džamija: "Bolje nam je da uništimo sve naše dušmane nego da djeca naša i potomci budu pod nečijim nogama. Mi ne možemo biti mirni ako nećemo živjeti u samostalnoj Republici Srpskoj a kamoli ako nećemo biti u zajednici srpskih zemalja."
Sedamnaest godina kasnije, penjući se na pozornicu na kojoj će mu biti uručeno pomenuto priznanje, Maksimović će pozdraviti prisutne s podignuta tri prsta. Da ironija bude potpuna, avetinjska ceremonija održana je na Dan pobjede nad fašizmom. Iz Maksimovićevog prigodnog govora moglo se zaključiti da on ne priznaje nikakav sud istoričara, "ni onih koji će doći iza nas da nam sude ili opraštaju", priznaje samo "uvjerenje nas današnjih, kao svjedoka i učesnika u zbivanjima".
Seosko dijete iz ljevičarske srpske porodice, koja je uživala veliki ugled među komšijama Bošnjacima, Maksimović je u bivšem režimu ostvario zavidnu akademsku i političku karijeru. Bio je profesor jugoslovenske književnosti na Filozofskom fakultetu u Sarajevu, ambiciozan u struci i prodoran kao partijac, koji je postao i član Udruženja književnika BiH, mada nije poznato da mu je knjige iko čitao. Gotovo svi njegovi prijatelji u Foči bili su Bošnjaci. Obrazovan i mlad, socijalno snažno vezan za muslimanski živalj, uživao je veliku popularnost među fočanskim Bošnjacima. Najviše zahvaljujući njihovim glasovima, Maksimović je 1974. izabran za saveznog poslanika, kao najmlađi u tadašnjem sazivu Skupštine Jugoslavije. Sve u svemu, bio je kao stvoren za intelektualca kakvog je trebao "socijalizam sa ljudskim likom".
Međutim, 90-ih godina prošlog vijeka, nakon pada komunizma i propasti Jugoslavije, od takvih intelektualaca stvorena je bulumenta moralnih nitkova, koji su preko noći svoj internacionalizam zamijenili ultranacionalizmom, a marksizam lažnom predanošću religiji. Bila je to najveća procesija konvertita ikad viđena na ovim prostorima. Uskoro će se pokazati da je ova ideološki presvučena elita gora od svake rulje. U njen stroj je među prvima stupio i Vojislav Maksimović, sin partizanskog ilegalca, i odmah postao šef Poslaničkog kluba Karadžićevog SDS-a u Republičkoj skupštini BiH. Izdao je sve što je do tada bio, ili se pretvarao da jeste, uključujući i vlastitog oca, i stupio na put bez povratka, koji je vodio pravo u društvo četničkih koljača.
U već pomenutom političkom magazinu FTV-a vidjeli smo kako, obrevši se u Foči, drži ratnohuškačke govore, sada kao najautoritativniji čovjek tamošnjeg Kriznog štaba. Zaboravio je svoj akademski poziv i knjige koje je objavio i navukao vojničku uniformu, koja mu je davala moć. Videozapis nas potom vodi u neku prostoriju u kojoj dvojica bradatih četnika žvaću i jedan drugom dodaju bocu s rakijom. Jedan od njih, Miloš Tomović, bio je komandant četničkog bataljona, a drugi, Drago Todorović, predstavljao se kao ratni reporter. Tomović je danas SDS-ov odbornik u Skupštini opštine Foča, a iza Todorovića je ostao sljedeći komentar jednog njegovog ratnog snimka: "Foča je bila i ostaće srpska. Na zemlji Nemanjića nikada više neće okuisati mujezin, niti nići džamija. Drina nikada više neće biti granica između braće."
Komunistički režim je izdašno nagrađivao Vojislava Maksimovića. Dobio je Šestoaprilsku i Dvadesetsedmojulsku nagradu, uz nekoliko književnih. Odlikovan je Ordenom bratstva i jedinstva sa srebrenim vijencem. Odlikovanje se dodjeljivalo za "osobite zasluge u širenju bratstva među narodima, u stvaranju i razvijanju političkog i moralnog jedinstva naroda". Mnogo godina kasnije, Radovan Karadžić će mu na Palama uručiti Orden Republike Srpske sa lentom, drugi po važnosti u tom entitetu. Ovim ordenom su odlikovani još samo Momčilo Krajišnik, Biljana Plavšić, Nikola Koljević, Jovan Rašković i sam Karadžić. Orden bratstva i jedinstva i Karadžićev Orden sa lentom imaju potpuno suprotno simboličko značenje - prvi je dodjeljivan za jednu humanu, iako utopijsku misiju, a drugi za etničko čišćenje i koljačke zasluge. Ne može drug Vojo nositi oba ta ordena. Neka onaj prvi vrati!
Haški tribunal je mimoišao Maksimovića, kao uostalom i desetine njemu sličnih propagandista najvećih zločina počinjenih u proteklom ratu. Možda on, prema sudskim kriterijima, nije ratni zločinac, ali da između političkog djelovanja ovog srpskog akademika i pokolja Bošnjaka u fočanskom kraju postoji čvrsta sprega, u to nema nikakve sumnje. Tom kontekstu treba dodati još jedan zanimljiv podatak: Maksimovićev otac je nakon Drugog svjetskog rata bio član Komisije za isljeđivanje ratnih zločinaca.
Nije baš išlo sve kako je Vojislav Maksimović propagirao. Srbi ne uništiše "sve svoje dušmane", niti ostvariše san da žive u "zajednici srpskih zemalja". A ne ostvari se ni prorokovanje onog četničkog reportera, fašiste Todorovića: sa obnovljene fočanske džamije u Donjem polju opet se čuje glas mujezina, a Drina ostade državna granica između Srbije i Bosne.
-
Ima Bosne_Bice Bosne
- Location: The field “Location” is too short, a minimum of 2 characters is required.
#2297 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imali ko
Dozer wrote:Ja imam osjecaj da mnogi ovdje, na forumu, ali i generalno u drzavi, smatraju i misle da se sve promjene mogu desiti na nacin "abraka-dabra".
Moguce je da smo svi mi presiti s(r)tanja u kojem zivimo vec predugo, jer 20 godina nije malo vremena ako se gleda na zivotni vijek pojedinca, i sada ocekujemo da se ta neka promjena na bolje moze i mora desiti u roku odmah...
A ne moze ljudi moji, jednostavno ne moze...
Ne znam koliko je ko star ovdje, pojedine znam i poznajem i za njih znam, ali za vecinu ne, pa tako ne zelim ulaziti u pricu o pojedinacnim komentarima ili misljenjima.
Medjutim, bez obzira na starost forumasa, svi bi trebali biti svjesni da svi mi u postojecu situaciju i stanje nismo ni dosli po principu "abraka-dabra" ili u roku odmah.
Traje sve ovo vrlo dugo, upravo onih 20 godina nasih zivota...a tokom tog vremena danasnje vlasti, a i tadasnje ili ondasnje, kako ko voli, sebi su stvarale podlogu, gradile temelje na osnovu kojih ce ostati na vlasti i narednih 20 godina.
Sve to je radjeno na mnostvo perfidnih, ali i vrlo dobro isplaniranih nacina, a samo neki od njih su:
- namjerno stvaranje ogromnog administrativnog aparata, na svim nivoima, cime su sebi dugorocno osigurali fiksno glasacko tijelo
- namjerno slabljenje ekononomije, uz nakaradnu i lopovsku privatizaciju, cime su, opet sebi i opet dugorocno, obezbijedili kontrolu svih ekonomskih procesa i tokova u zemlji, ali i sire, kroz uvozne lobije u kojima imaju talove
- kroz slabljenje ekonomije su se potrudili i da kreiraju veliki broj socijalnih slucajeva, oept namjerno, kojima su kroz zakonske regulative namijenili odredjena primanja (socijalna davanja), i na taj nacin ogroman broj ljudi ucinili zavisnima od sebe, tj. od vlasti i budzeta
- obrazovni sistem su, pod krinkom reformi, do te mjere prilagodili odgajanju buducih etno-nacionalista, pa i klerika, cime su samo dodali ojacanje temeljima svoje buduce vladavine
- zdravstveni sistem su takodjer "poklopili" i, generalno, unazadili
Itd. itd.
Ako se sve ovo sagleda kroz vremensku prizmu, pa ako se onda sve fino poslozi i sortira, nije tesko doci do zakljucka da su ti etno-nacionalisti odradili ogroman posao na infiltraciji, a onda i bukvalnom zauzimanju svih mogucih pora drustva, koje su onda polako prilagodjavali licno sebi. Danas imamo stanje kakvo imamo i u kojem je vrlo tesko, bilo kome ko se ne slaze s tim i takvim sistemom, da uopste pridje na nivo ravnopravne borbe i da uvede bilo kakve promjene.
Zato se nemojte zavaravati da ce NS ili bilo koja druga stranka, pa cak i bilo kakva koalicija (NS nije potpisala kolaciju sa NSP, nego samo sporazum po 5 tacaka oko kojih su se slozili), uspjeti "u trku' napraviti bilo kakvu vecu promjenu.
Etno-nacionalisti su na stvaranje danasnjeg stanja potrosili 20 godina, a krenuli su sa krvavim ratom, i svako ko misli da ce sve kreirano tokom tih 20 godina nestati kao rukom odnesneo, taj je u debeloj zabludi. I proces promjena ce biti dug, mozda ne 20 godina, ali 10 sigurno, a meni je vise nego drago vidjeti da su te promjene konacno krenule, i da se polako, ali sigurno, formiraju snage poput NS koje ce te promjene u narednim godinama zasigurno uspjeti donijeti.
Post vrijedan postovanja i citanja vise puta...
-
staza
#2298 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imali ko
Sa mnogim drugim Draganovim stavovima se ne slažem, ali mislim da je on to odlično poantirao.vaca wrote:Ja se u većem dijelu slažem sa tobom, posebno ovo uvećano. Međutim ne možeš očekivati od NS, koja je mlada partija u ovakvoj BiH da urade stvari sami. Pitanje je zašto opozicija u BiH nema podršku MZ? Posebno uzimajući u obzir finansijsku i svaku drugu podršku koju je imala opozicija u Srbiji krjem 90-tih, koju imaju i dan danas iako više nisu opozicija? Zašto nema podrške studenata, NVO i drugih? Pa evo nema ni stvarnu podršku tebe kao predstavnika građana kojima je dosta ovog stanja.draganbl wrote:Pogrešno ste shvatili moju ponudu da pomognem našoj stranci. Nemam vremena da pomažem bilo kome, niti se smatram tolikim ekspertom da neko obavezno treba da me angažuje. Imam svoj posao i to mi je dovoljno. Ponudio sam pomoć samo zato što me je jedan forumaš prozvao da se moram i ja angažovati, tj. da ne može samo Naša stranka da rješava probleme, već to moramo svi mi. Na to sam ja odgovorio: može, eto stoji opcija da me se kontaktira putem pp.vaca wrote: dragane, nisam najbolje shvatila u čemu se ogleda podrška koju si dao?
Ja sam odreagovala na tvoj post jer me je, iskreno, iznervirao i djelovao kao reakcija razmaženog, arogantnog, 'neglasača' koji nevoljno i arogantno nudi svoju stručnu pomoć, i koji u isto vrijeme 'nema vremana' bilo šta uraditi, pa ni potražiti informacije o onome što ga 'zanima' ali je program NS iskritikovao iako 'nije baš cijelu temu iščitao' pa tako ni odgovore na pitanja koje je postavio. Izvini.
Jedna stvar sa kojom se ne slažem sa tobom jeste da je na kadru NS i drugih partija da donesu promjene. Koja je tvoja i moja uloga u tome?
Peđa, hvala na odgovoru.
EDIT: kakvu crnu podršku vjerskih lidera! to nipošto ne tražiti!
NS uz dužno poštovanje je instanta strankica, poput SBBBiH, koju će, što osobno ne bih volio, u dogledno vrijeme znati od općine Centar do Marijin Dvora.
U Banjoj Luci neće znati ni nabrojati dva člana NS-a, u užem rukovodstvu, ili u vrhu stranačkom.
Politika se tako ne gradi.
Arogantni neglasač ću terminološki i sintagmatski i dobronamjerno ovdje shvatiti kao svjesni glasač, a u šta neću ukomponirati sve one pitome glasače, koji će dati svoj glas NS-u, misleći interno: Evo nove moderne stranke, mogli smo glasati za nju.
I da NS pobijedi takvi njihovi glasači u postizborno vrijeme neće ništa doprinijeti u aktivnoj realizaciji ciljeva.
Baviti se: umjetnošću, naukom, diplomacijom, žurnalistikom u bližem-širem okruženju i evroatlanskim integracijama, divna je i vrlo fancy stvar, ali će se uskoro moći okačiti mačku o rep, kada preko puta bos. strane, sa druge strane Drine, kod Bajine Bašte, Zvornika, itd.: budu stojali graničnici ili carinici EU-a.
Sad već jučer je Tadić, ako ne javno, a ono latentno, bio zadužen da lobira da RH što prije uđe u EU.
Ako izbjegnemo teorije zavjere, interni narodni ili urbani vic, i budemo realni da je Hrvatska milju ispred Srbije u međunarodnim integracijama, to samo pokazuje da je balkanski voz integracije ka EU-u dobro ukomponiran, i da se u njega uspješno priključila i Srbija, a uskoro će se to desiti i sa Albanijom, koja krupnim koracima grabi ispred nas, i samo je pitanje dana kada će EU ili EK BiH u protokolarnim aktivnostima odvojiti i od Albanije.
Opozicija se zna šta je, u zemlji u kojoj svaki drugi stanovnik ne radi, u kojoj su narodne kuhinje u ekspanziji, u kojoj ni NS, uz dužno poštovanje, u proteklim mjesecima, nije bila pošteđena pokušaja da se u nju više-manje uspješno uhljebe razni nama mili i dragi nevladini i civilni i demokratski tipovi...
Kao što Dragan napisa RS se mora uključiti u tu priču: Bajića doživljavam kao vrlo gradsku osobu, ali njegov background i sadašnja pozicija, nije ni blizu takva da bi neko u okolini: Aleksandrovca, Pala, Banje Luke, Prijedora, imao konkretne koristi od NS-a, ili znao, kakav to na terenu NS socijalni program promiče.
Opozicija mora biti ujedinjena: Komšić u Sarajevu, uz svu njegovu skromnost i znanje i patriotizam, nije dovoljan.
Opozicija iz RS-a i Federacije mora nastupiti zajedno i prevazići škole pod jednim il' pod dva krova, u kojima se zbog maksuma bošnjačke, srp., il' hrv. nacionalnosti, troše hiljade konvertibilnih maraka, da bi razne guzonje što ispijaju guzovače mogli po kojekakvim institucijama i off-shorovskim agencijama da zaključe kako se na demokraciji u ovoj zemlji već 2 decenije radi: pa gradovi su nam smrdljivi i prljavi, ali naše demokratske dame i gospoda noćima po stolovima pijani plešu, da bi se u jutrima prikazivali vrlo pametnima: u Srbiji su razne kandićke vrlo brzo raskrinkali, tako što su otvoreno iznijeli koliko takve osobe inkasiraju i koliko u outputu društvo ima dnevnu korist od toga: ne znam šta mi ovdje čekamo...
Koji su konkretni ciljevi?
Kada će biti ispunjeni?
Koji su primarni, a koji su sekundarni ciljevi?
Obami se zemlja raspadala, ali je u 2 sahata poslije ponoći znao šta mu je prvi ekonomski cilj i na koji način ga kani ostvariti...
Nisam ni ja za uključenje religijsko u politički život, ali u ovako zaostaloj zemlji i ta sekvenca mora biti aktivirana.
Zar i Josipović nije agnostik, makar iskreno i intimno...
- buzzer
#2299 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imali ko
ne ulazeci u motive tvoga agitiranja protiv ns, ne mogu a da ne reagiram na neistine i podmetanja kojima (i) tvoji postovi na ovoj temi obiluju.Abacija wrote:Ovo vise ne zelim da raspravljam jer bi post svakako bio obrisan zbog offtopica.Pedja Kojovic wrote:Abacija
Onda je Bajicev clanak bio bespotreban. Stvarno, zasto ukazivati na nesto ako necete nista ciniti sa tim?! Da nije mozda da se privolite kod velikosrba koji su uticali na demografiju genocidom i progonom?Pedja Kojovic wrote:2) Mi ne zelimo uticati na demografiju u negativnom smislu. To su "bolesne" ideje Mao ce Tunga.![]()
Da li taj politicki sistem podrazumijeva ukidanje RS-a i FBiH? Pitam posto oba entieta funkcionisu na principu brojnosti.Pedja Kojovic wrote:Nas cilj je izgradnja politickog sistema u kojem drustveni polozaj Bosnjaka, Srba Hrvata i "Ostalih" nece zavisiti od njihove brojnosti(demografije) nego ce svaki gradjanin BiH biti u potpunosti zasticen bez obzira na svoju nacionalnu, vjersku ili bilo kakvu drugu pripadnost.
Sad nesto ne razumijem. Predstavljate se kao gradjanska stranka a ne zelite da predstavljate Bosance nego ih upucujete da si osnuju novu stranku?!Pedja Kojovic wrote:3) "Bosanci", odnosno, oni koji se tako osjecaju i izjasnjavaju po sadasnjim zakonima spadaju u rubriku "Ostali".
(Mogu recimo osnovati stranku i to uraditi kroz ucesce u vlasti ili mogu sakupljati potpise i vrsiti pritisak na stranke na vlasti da to za njih urade)![]()
![]()
![]()
![]()
I zar nije malo cudno da u zemlji koja se zove Bosna i Hercegovina covjek ne moze da se zove po njoj nego ih Vi i Vasa (prisvojna zamjenica a ne ironija) stranka prisiljava da se izjasnjavaju kao "Ostali"? Takva politika je po meni dogmatizam i nema veze sa onim za sto se vi predstavljate - demokratska, gradjanska, bla bla bla.
Ne zaboravite da ima ljudi koji nisu iz tzv. mijesanih brakova a koji se ipak izjasnjavaju kao Bosanci.
1. -
2. bajicev tekst je imao za cilj ukazati na pogubnost iseljavanja mladih bh srba u srbiju i njihovo odustajanje od bih kao zajednicke domovine usljed cega, a u kontekstu pozitivnog nataliteta u bosnjaka, bi srbi u buducnosti mogli izgubiti status konstitutivnog naroda. bajic, dakle, u tom tekstu pozitivni natalitet u bosnjaka samo konstatuje kao upozorenje odlazecim srbima da ce sami sebe svojim napustanjem bih svesti na status manjine bez politickog uticaja. opoziciona stranka i ne moze uciniti vise, stranke na vlasti mogu, ali nece. one su zauzete ukidanjem/odvajanjem rs.
nije posteno podmetati covjeku nesto sto nije rekao. ja to ni neprijatelju ne bih radio, a kamoli covjeku koji mi nista nazao ucinio nije.
3. (najnizi udarac mladog abacije) haj dina ti navedi gdje je to receno da ns ne zeli predstavljati bosance. i cime to ns prisiljava bosance da se izjasnjavaju kao ostali? je li ns potpisala dejton i njegov anex 4? pedja ti je rekao na koji nacin se bosanci mogu (u teoriji) izboriti za status konstitutivnog naroda. sto mu podmeces stvari koje nije rekao? nije to fino.
-
kecher II
#2300 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imali ko
ovo je 100% tacno i ja potpuno razumijem sta je za njih zastava 4C na svakoj drugoj banderi, srpsko ovo srpsko ono i sve sto si ti nabrojao, razumijem ja da je to ideoloska hrana i da ih to odrzava na tom nivou ''sve srpske zemlje''Abacija wrote: Republika Srpska je glavni adut velikosrbima i bez nje bi se srpski nacionalizam sam ugasio. Mora se shvatiti da je covjek, za razliku od zivotinja, simbolicko bice i da su naziv Srpska, srpsko, zastave na svakoj drugoj banderi, 4 C i slicno simboli koji drze ideju u zivot. Ideju ciji je cilj odkidanje dijela BiH i njegovo pripajanje Srbiji. Ideju koja bi sve nas ponovo mogla gurnuti u rat. Bez tih simbola velikosrpski nacionalizam gubi vazduh koji je potreban da bi ideja ostala na snazi.
ali, kako si i sam naveo u drugom dijelu svog posta, los standard, neimastina i sva ostala budalastina u RS-u, zamisli sad situaciju da im jos podjes udarat u ''zastave i simbole srpskog ovog srpskog onog'' kakav efekat bi proizveo, ja mislim samo jos vecu radiklaizaciju kao u smislu mi crkajemo od gladi a vi jos hocete da nam i zastavu i ovo malo srpsko ovo srpsko ono ''sigurnosti'' uzmete, e necete! odgovor iz RS-a hitar stize.
i potpuno se slazem sa pedjom kad kaze da treba stvoriti preduslove da se o tome a i svim drugim problemima pocne razgovarat na racionalnom a ne emotivnom nivou, a pocece se onda kada ljudi budu manje gladni i vise sigurniji u bolji zivot, onda mu nece biti samo sigurnost trobojka 4C na banderi ispred njegove kuce, vec taj dobar zivot koji kao ima al' nema trobojke na baderi,
ti imas svoje vidjenje kako srbima zivot nije podnosljiv u RS-u a oni ga smatraju u datim okolnostima najboljim sto mogu imati, i to jos bez mrskih ih im muslimana,Da su se izbjeglice vratile u pc i da im je zivot koliko toliko podnosljiv, i da zahtijevaju ukidanje Srpska onda bi to bio emocionalan potez. Ali niti se vecina izbjeglica vratila, niti je zivot podnosljiv za Srbe.
pa dodik obori prijedlog o kreditu za povratak izbjeglica od 500mil i nista se ne desi od politickih opcija koje su javno za ukidanje RS-a, dodje isti takav samo iz suprotnog dijela i kaze mi necemo da se izdvajaju tolike pare za povratak izbjeglica, i srbima u RS-u zivot automatski podnosljiviji jer nema povratka izbjeglica i one zastave 4C ce se i dalje vijoriti na svakoj drugoj banderi,
njima (RS-u) nije stalo niti da se ista mijenja i kad im pristupas tako arogantno kao ukinucemo vam naziv, zastave ovo ono jednostavno dodje njihov politicar i kaze necete ukinut nista i ajmo dalje i gdje smo zbog tog i te price,
opet kazem pedja je potpuno u pravu kad kaze da treba stvorit preduslove za pricu o takvim stvarima u BiH.
ti preduslovi su ekonomsko poboljsanje stanja u zemlji, to je jedino sto nam svima nedostaje, znaci to je najamnji zajednicki sadrzilac koji imamo trenutno, losa ekonomska situacija svih nas.
u dosta odgovora je covjek fino rekao i obajsnio kako vidi BiH cjelovitu a jedna od njih moze se naci na pocetku ove teme a to je da ce se borit i zalagat da BiH postane jedna izborna jedinica, ako to nije dokaz da im nije u interesu RS kao neki zaseban i odvojeni dio onda ne znam sta je.
@p.k. mozes li malo pojasnit ovo BiH jedna izborna jedinica.