Auto salon Kramar - vasa iskustva

Automobili, pitanja, pomoć, savjeti...

Moderators: _BataZiv_0809, anex

Locked
ado-šampion

#2276 Re: Auto salon Kramar - vasa iskustva

Post by ado-šampion »

Bakir1 wrote:@ado filter ulja i ulje uradis u ovlastenom i nema pite da ti nece staviti pecat u servisnu, zrak, klimu, mozes zamjeniti i sam.
u tom slucaju razlika je koliko?
ti rece da ulje placas koliko kosta i u ovlastenom pa mi se tu pogubi nit price....
I sta dobijem tim osim pecata u servisnoj?

Nije isto porediti servisiranje u ovlastenom i neovlastenom i servisiranje ovlasteni-neovlasteni (kombinacija) i neovlasteni, jer neces odvesti auto pod garancijom u ovlasteni i reci zamijenite ulje i filter ostalo cu ja sam.

Ja sam napisao konkretne brojke kolika je razlika izmedju servisiranja u ovlastenom i neovlastenom. Svaki filter je x2 u mom konkretnom slucaju.

U 2.0 BMW motore, sto ce reci svi kecevi do 2012. osim 130i i sve trice do 2012. do 330i/d, ide 5-6 litara ulja. Meni su rekli 260 KM ulje i filter ulja s rukama, 2.0d, prijatelju 230 za istu stvar, 2.0i.
madner wrote: Jah, pa ne gube toliko, nije se jos nikome desilo da nakon lizinga nije mogao isto auto imati pod istom kamatom. :D
Ono sto se desi je da se veca vrijednost uracuna u ratu, pa ti Golf i 308 imaju gotovo iste uslove, osim malo veceg ucesca kod Golfa.
Ja sam napisao "karikiram", jer nemam direktnog iskustva s tim, znam otprilike kako ide. Mene trenutno te otplate ne interesuju. :D Ali poenta je ista, gubitak vrijednosti se itekako gleda i vani i itekako je bitan kod kupnje auta na lizing. Teska zabluda na ovim prostorima je da vani ljudi trose ko ludi i nista ne kalkulisu. Kalkulisu itekako, cak i vise nego mi. Svabo voli nesto dobit dzaba vise nego hljeba se najest. :D
madner

#2277 Re: Auto salon Kramar - vasa iskustva

Post by madner »

To svakako, BMW je na lizingu i postigao prodaju sa posebnim cijenama.
530i

#2278 Re: Auto salon Kramar - vasa iskustva

Post by 530i »

golfiista wrote:
Ja mogu odoljeti :mrgreen:
Iskljucivo jer nemam toliko para :lol:
Mislio sam u odnosu na polovnjaka starog 3/4.g. sa 150k km na satu i navedene Astre

Za 35-36 hiljada, posebno ako čovjek ima živu lovu i solidan posao (platu) otvaraju se mnoge mogućnosti...sa novim autima. Dio za učešće, dio na otplatu...komotno se uzme auto od 50 milja. Ko tada razmišlja o Kramaru i sličnim on je naprosto glup.
konektovan
Vozim: Francusku kantu

#2279 Re: Auto salon Kramar - vasa iskustva

Post by konektovan »

Bakir1 wrote:
konektovan wrote:
Bakire, idi na temu nove cijene goriva, i daj svoje misljenje, na moju predjenu kilometrazu i potrosnju. :mrgreen: Hebo bemwe. :mrgreen:
o cemu jadan? :D
gdje je sas pumpa jel?
prodjes doboj, onu gazpromovu pumpu sa desne strane, motas preko mosta i ides pravo, poslije murije na raskrsnici (redovno) imas jos mozda 1,5 km do iste...
a mislim ako se ne varam da ima jos jedna kada prodjes pravo u pravcu broda sa istim cijenama
Hebo pumpu, sta kazes za rezultat???? :mrgreen:
madner

#2280 Re: Auto salon Kramar - vasa iskustva

Post by madner »

530i wrote:
golfiista wrote:
Ja mogu odoljeti :mrgreen:
Iskljucivo jer nemam toliko para :lol:
Mislio sam u odnosu na polovnjaka starog 3/4.g. sa 150k km na satu i navedene Astre

Za 35-36 hiljada, posebno ako čovjek ima živu lovu i solidan posao (platu) otvaraju se mnoge mogućnosti...sa novim autima. Dio za učešće, dio na otplatu...komotno se uzme auto od 50 milja. Ko tada razmišlja o Kramaru i sličnim on je naprosto glup.
:(

Ali sta ako je 36 granica :D
530i

#2281 Re: Auto salon Kramar - vasa iskustva

Post by 530i »

Astra K turbo od 30 milja... :)
ado-šampion

#2282 Re: Auto salon Kramar - vasa iskustva

Post by ado-šampion »

Ili recimo nema rijeseno stambeno pitanje pa misli da je bolje da se za to uvali kad se vec uvaljuje, ili iz bilo kojeg razloga nece kredit... S 20 hiljada zive love, i primanjima koja omogucavaju da se taj novac ustedi za neki realan vremenski period (recimo 2 godine) hladno se uzima auto od 50 hiljada na 5 godina. Osim ako mislis da je pametnije kupiti auto za zivu lovu koju imas a to sto dajes za ratu ostavljati sa strane kao ucesce ili pokrice za stan recimo ili bilo sta drugo za sta mislis da vrijedi stediti, umjesto da dajes na kamate.
530i

#2283 Re: Auto salon Kramar - vasa iskustva

Post by 530i »

Naravno, postoje mnoge neautomobilske varijable u životu...
citroen xm

#2284 Re: Auto salon Kramar - vasa iskustva

Post by citroen xm »

Ne bih da ulazim u tuđe džepove, ali bilo to polovno auto kod Kramara ili novo u prodajnom salonu nekog brenda, kupljeno od strane fizičkog lica u većini slučajeva nije kupljeno za uštekanu lovu. Sve su to neke vrste finansiranja, da li lizing kada se radi o novim autima ili kredit za kupovinu polovnog. Ne bih se ja baš kladio da je većina auta kupljenih kod Kramara plaćeno uštekanim kešom. Olakšica je što na polovno vjerovatno ne moraš kasko i ostale zajebancije iz ugovora kada se kupuje na lizing, ali zato imaš šansu i da ostaneš bez auta.

Opet se vraćamo na to šta ko misli da je bolje, ali što se tiče nekih opasnih ušteda sa polovno/novo iste vrijednosti, kako god okreneš dupe je pozadi. Što ne platiš na mostu, platiš na ćupriji. Ostaje ti samo da odlučiš da li ćeš prvi da prdneš na sjedište ili ćeš nešto luksuznije već uprđeno. :D
Tomahawk11
Globalni moderator

#2285 Re: Auto salon Kramar - vasa iskustva

Post by Tomahawk11 »

citroen xm wrote:Ne bih da ulazim u tuđe džepove, ali bilo to polovno auto kod Kramara ili novo u prodajnom salonu nekog brenda, kupljeno od strane fizičkog lica u većini slučajeva nije kupljeno za uštekanu lovu. Sve su to neke vrste finansiranja, da li lizing kada se radi o novim autima ili kredit za kupovinu polovnog. Ne bih se ja baš kladio da je većina auta kupljenih kod Kramara plaćeno uštekanim kešom. Olakšica je što na polovno vjerovatno ne moraš kasko i ostale zajebancije iz ugovora kada se kupuje na lizing, ali zato imaš šansu i da ostaneš bez auta.

Opet se vraćamo na to šta ko misli da je bolje, ali što se tiče nekih opasnih ušteda sa polovno/novo iste vrijednosti, kako god okreneš dupe je pozadi. Što ne platiš na mostu, platiš na ćupriji. Ostaje ti samo da odlučiš da li ćeš prvi da prdneš na sjedište ili ćeš nešto luksuznije već uprđeno. :D
:thumbup:
tempuser

#2286 Re: Auto salon Kramar - vasa iskustva

Post by tempuser »

citroen xm wrote:Ne bih da ulazim u tuđe džepove, ali bilo to polovno auto kod Kramara ili novo u prodajnom salonu nekog brenda, kupljeno od strane fizičkog lica u većini slučajeva nije kupljeno za uštekanu lovu. Sve su to neke vrste finansiranja, da li lizing kada se radi o novim autima ili kredit za kupovinu polovnog. Ne bih se ja baš kladio da je većina auta kupljenih kod Kramara plaćeno uštekanim kešom. Olakšica je što na polovno vjerovatno ne moraš kasko i ostale zajebancije iz ugovora kada se kupuje na lizing, ali zato imaš šansu i da ostaneš bez auta.

Jedina stvar koja razlikuje novo vs polovno je faktor macka u vreci. Koliko god da je dobar, ocuvan, mlad i utegnut, ti ipak ne mozes znati sta kupujes kad kupujes polovan, zvani faktor rizika uvijek postoji, kod novog je to svedeno na min. Ako si pod dobar auto kupio i u skladu s tim platio zamazanog groba, onda nema te matematike koja ce opravdati kupovinu tog auta, pare ti se nikad nece vratiti na cupriji, a kako si napisao i to je stvar necije odluke. Ako hoces najlone i sigurnu kupovinu kupi novo, manje i slabije, ako hoce za iste pare vece i mocnije onda kupis polovno uz rizik. Ja razumijem i jednu i drugu stranu, i one kojima je faktor rizika bitniji od velicine i snage, koji se vode rezonom novo je novo, ali i one koji se vode rezonom da za iste pare dobiju vise svega ali polovno uz rizik .
condy

#2287 Re: Auto salon Kramar - vasa iskustva

Post by condy »

Nije teško razumjeti ni jedne ni druge. Ono što je teško, odlučit se šta kupiti kad imaš novac za koji možeš kupiti i novo i polovno. Već je pisano nova Astra 1.4 turbo za 30 kKM ili kramarov bmw 330d e90 iz 2011 godine za slične pare. Kažu da ovaj bmw jede na cesti druga auta, ko mala maca miševe :D
KB9

#2288 Re: Auto salon Kramar - vasa iskustva

Post by KB9 »

kupis kalibru i napravis sebi kucu, zavrsio si za zivota, obrno igricu :mrgreen:
Tomahawk11
Globalni moderator

#2289 Re: Auto salon Kramar - vasa iskustva

Post by Tomahawk11 »

Jes ako ce ti zivot biti utrka.
KB9

#2290 Re: Auto salon Kramar - vasa iskustva

Post by KB9 »

zivi brzo, umri mlad, budi lijep les :lol:
madner

#2291 Re: Auto salon Kramar - vasa iskustva

Post by madner »

condy wrote:Nije teško razumjeti ni jedne ni druge. Ono što je teško, odlučit se šta kupiti kad imaš novac za koji možeš kupiti i novo i polovno. Već je pisano nova Astra 1.4 turbo za 30 kKM ili kramarov bmw 330d e90 iz 2011 godine za slične pare. Kažu da ovaj bmw jede na cesti druga auta, ko mala maca miševe :D
BMW ne bi kupio zbog imidza, no moram reci da je fino imati te dileme. :D
ado-šampion

#2292 Re: Auto salon Kramar - vasa iskustva

Post by ado-šampion »

condy wrote:Nije teško razumjeti ni jedne ni druge. Ono što je teško, odlučit se šta kupiti kad imaš novac za koji možeš kupiti i novo i polovno. Već je pisano nova Astra 1.4 turbo za 30 kKM ili kramarov bmw 330d e90 iz 2011 godine za slične pare. Kažu da ovaj bmw jede na cesti druga auta, ko mala maca miševe :D
Samo u kalkulaciju treba uzeti i to da su za Astru gume u prosjeku cca 130 KM, a za taj BMW 250-300 KM i tako dalje, registracija, servisi, itd. Sve je u novcaniku. Ko misli da moze isfinansirati tog BMWa vjerovatno ce razmisliti o njemu. Da ne ulazimo sad u to sto je VRLO upitno ima li dobar 330d E90 2011. za te pare (ja mislim da nema) i sto je to stari model, ne da mi se pisati kilometarski post. :D Ja bih licno bio realan, ne bih trazio neki luksuz za 30 k, i do 30 k gledao aktuelnog keca kao ovaj bijeli (samo ne bijeli :D ), 118i, s navigacijom i sport sjedalima. Ako nista dobijes model koji se moze odrzavati u skladu s cijenom koju platis za njega i dobijes sve bells and whistles koje aktuelni modeli imaju, od sitnica opreme (mobile connectivity, displej visoke rezolucije, itd), preko sigurnosti itd, a i dalje imas auto koje je top u svojoj klasi.

Ja se ne bih toliko opterecavao sta drugo mogu uzeti za pare da planiram potrositi toliko para, a Astra mi se bas svidja. Ako imas auto novo koje ti se svidja i koje ti je po mjeri cemu se opterecavati sta drugo mozes uzeti, ako mislis da ces s tim autom biti zadovoljan, uzmes. Medjutim, hajmo biti realni, Astra jeste lijepo uradjena ovaj put, meni se recimo dizajn svidja, prvi put da mi je dizajn Opela po mjeri, ali da je kojim slucajem 40 k (ili cak 35 k) umjesto 30 k na ovom forumu ne bi imala ni spomena. Dakle, raji se uglavnom svidja sto se s dobrom motorizacijom i pristojnom opremom moze dobiti za relativno male pare, a u slucaju Astre, za razliku od inih da ih ne spominjem, za pare koje das dobijes nesto vise auta osim najlona i garancije za nisku cijenu.
madner

#2293 Re: Auto salon Kramar - vasa iskustva

Post by madner »

Realno, Astra da bude po mjeri je oko 36 do 40.

Sto je opet smjesno niska cijena naspram novog Golfa sa slicnom opremom. Polovno je druga debata, BMW nov da bude kako treba je malo vise od 40.

No raja ko raja, osnovni dio osnovne opreme i prvi motor :D
ado-šampion

#2294 Re: Auto salon Kramar - vasa iskustva

Post by ado-šampion »

Bgm za BMW da bude kako treba treba puno vise od 40. 40 je osnovni 116i i to je po meni slab motor. Alu felge, auto klima, tempomat, malo bolja tkanina na sjedistima umjesto pijacarske osnovne, parking senzori pozadi, komande na volanu, metalik boja, ekran i iDrive (koji u BiH izgleda nije serijski), itd, neke osnovne stvari, ce cijenu dici za nekih 8 hiljada cak i ako ides preko paketa i to je provjereno. BMW je zara s doplatama, uvijek bio. Uzmi jos malo adekvatniji motor, ode na preko 50 k.

30 k je cijena koja ce kupca nagovoriti da dodje u salon. Znamo da to u salonu od par sitnica ide 3-4 k gore. A znamo da se kod nas ljudi i za tih 30 rastegnu toliko da ne mogu ni 1000 otici gore, jbg takva je situacija. Za komentarisanje cijena je 30 k, ali realnih kupaca ovdje nema, bio je Golfista pa odustao. :D
citroen xm

#2295 Re: Auto salon Kramar - vasa iskustva

Post by citroen xm »

KB9 wrote:kupis kalibru i napravis sebi kucu, zavrsio si za zivota, obrno igricu :mrgreen:

Ajd kontam te za kuću, ali ako ispred kuće hoćeš hrpu korozije možeš ostaviti i malo armature da kisne godinu. Jeftinije je od Kalibre. :lol:

Šalu na stranu, ali bilo je jače od mene. :D
Tomahawk11
Globalni moderator

#2296 Re: Auto salon Kramar - vasa iskustva

Post by Tomahawk11 »

Vidis....treba provjeriti, ove nove Astre....sta je s njima...hvata li ih hrdja ko Kadette nekad?!
ado-šampion

#2297 Re: Auto salon Kramar - vasa iskustva

Post by ado-šampion »

Hvata jarane, 5 godina vozis i mozes je baciti, svu je pojede... Dajte ljudi, 2016. godina i prica o koroziji. :-) Nadam se da je bila ironija. :-)
530i

#2298 Re: Auto salon Kramar - vasa iskustva

Post by 530i »

ado-šampion wrote:Hvata jarane, 5 godina vozis i mozes je baciti, svu je pojede... Dajte ljudi, 2016. godina i prica o koroziji. :-) Nadam se da je bila ironija. :-)
Sad već auta od 10-tak godina znaju biti ozbiljno napadnuta hrđom...i to oni dijelovi koji se vide odmah, izvana...ko zna šta je ispod, na mjestima koja se ne vide... Tako da koliko god zvučalo ironično pitanje je sasvim ok.
condy

#2299 Re: Auto salon Kramar - vasa iskustva

Post by condy »

ado-šampion wrote:
Samo u kalkulaciju treba uzeti i to da su za Astru gume u prosjeku cca 130 KM, a za taj BMW 250-300 KM i tako dalje, registracija, servisi, itd. Sve je u novcaniku. Ko misli da moze isfinansirati tog BMWa vjerovatno ce razmisliti o njemu. Da ne ulazimo sad u to sto je VRLO upitno ima li dobar 330d E90 2011. za te pare (ja mislim da nema) i sto je to stari model, ne da mi se pisati kilometarski post. :D Ja bih licno bio realan, ne bih trazio neki luksuz za 30 k, i do 30 k gledao aktuelnog keca kao ovaj bijeli (samo ne bijeli :D ), 118i, s navigacijom i sport sjedalima. Ako nista dobijes model koji se moze odrzavati u skladu s cijenom koju platis za njega i dobijes sve bells and whistles koje aktuelni modeli imaju, od sitnica opreme (mobile connectivity, displej visoke rezolucije, itd), preko sigurnosti itd, a i dalje imas auto koje je top u svojoj klasi.

Ja se ne bih toliko opterecavao sta drugo mogu uzeti za pare da planiram potrositi toliko para, a Astra mi se bas svidja. Ako imas auto novo koje ti se svidja i koje ti je po mjeri cemu se opterecavati sta drugo mozes uzeti, ako mislis da ces s tim autom biti zadovoljan, uzmes. Medjutim, hajmo biti realni, Astra jeste lijepo uradjena ovaj put, meni se recimo dizajn svidja, prvi put da mi je dizajn Opela po mjeri, ali da je kojim slucajem 40 k (ili cak 35 k) umjesto 30 k na ovom forumu ne bi imala ni spomena. Dakle, raji se uglavnom svidja sto se s dobrom motorizacijom i pristojnom opremom moze dobiti za relativno male pare, a u slucaju Astre, za razliku od inih da ih ne spominjem, za pare koje das dobijes nesto vise auta osim najlona i garancije za nisku cijenu.
Ti igraš na sigurno, taktika ispred svega a tek onda zabava :D
Zbog toga bi prije novijeg keca od starijeg modela trice. Kao atletico madrid ili čelzi :mrgreen:

Sve ovisi iz kojeg ugla gledaš i šta su ti prioriteti. Konkretni bmw ima šestak motor, sportsko vozilo koje treba znat vozit, što je za mene adut koji jednostavno sve druge stvari stavlja u drugi red u odnosu na Astru ili novijeg keca. Troškovi održavanja i registracije jesu viši, i to je primjedba na mjestu. Međutim, smatram da kupovina očuvanog bmw-a 3 330d starog četri do šest godina e 90. opravdava svaki dinar uloženi na troškove normalnog održavanje ( a ne krpljenje bez dna ) i registraciju, jer on se na cesti izdvaja u odnosu na 90% drugih vozila, sve pod uvjetom da neko želi takvo auto zbog njegovih primarnih stvari koje ga izdvajuju u odnosu na druge. Ko želi nešto drugo, onda on i nije za njega :wink:

Nije jeftino održavanje ni novog vozila, kao ni keca...tako da za svako vozilo koje se kupi, ne treba se istrest novčanik do kraja, zalihe moraju ostati ili bi trebale ostati :mrgreen:
ado-šampion

#2300 Re: Auto salon Kramar - vasa iskustva

Post by ado-šampion »

condy wrote:
ado-šampion wrote:
Ti igraš na sigurno, taktika ispred svega a tek onda zabava :D
Zbog toga bi prije novijeg keca od starijeg modela trice. Kao atletico madrid ili čelzi :mrgreen:

Sve ovisi iz kojeg ugla gledaš i šta su ti prioriteti. Konkretni bmw ima šestak motor, sportsko vozilo koje treba znat vozit, što je za mene adut koji jednostavno sve druge stvari stavlja u drugi red u odnosu na Astru ili novijeg keca. Troškovi održavanja i registracije jesu viši, i to je primjedba na mjestu. Međutim, smatram da kupovina očuvanog bmw-a 3 330d starog četri do šest godina e 90. opravdava svaki dinar uloženi na troškove normalnog održavanje ( a ne krpljenje bez dna ) i registraciju, jer on se na cesti izdvaja u odnosu na 90% drugih vozila, sve pod uvjetom da neko želi takvo auto zbog njegovih primarnih stvari koje ga izdvajuju u odnosu na druge. Ko želi nešto drugo, onda on i nije za njega :wink:

Nije jeftino održavanje ni novog vozila, kao ni keca...tako da za svako vozilo koje se kupi, ne treba se istrest novčanik do kraja, zalihe moraju ostati ili bi trebale ostati :mrgreen:
Nisam ja Celzi ili Atletiko, ja navijam za Milan. :D Tj. volim atraktivan fudbal, ali ipak pametan i taktican. :D Dobro, nekad bilo, danas se pricalo. :D

Ja tebe potpuno razumijem, 330d je strasno auto, jaran je imao starijeg E46, nedavno ga prodao, to je auto da uzivas u svakom metru ceste. Medjutim, treba iskalkulisati sta su ti prioriteti, kako kazes, i mozes li ti to pokriti, tj. imas li dovoljno para. Ja sam komentarisao auto do 30 k sto mislim da 330d E90 4-6 godina star nije. Na mobile.de ako ukucas 330d, godiste 2010.-2011., km do 150 hiljada, prvi koji izadje vec je 15.5 k eura. Ako preskocis prvu stranicu jer su tu uglavnom auta kojim nesto fali, prvi na drugoj stranici (od 9 stranica) kosta 18 k eura. Mislim da je 20 k eura neka srednja cijena za takvo auto. Treba imati na umu da pricamo o autu cija osnovna cijena je bila preko 80 k km, s ponesto doplata hladno bi izlazio na 100 k. U buducnost i Boze zdravlja ja bih volio 330d automatik, karavan zbog prakticnosti :D, ali o tom po tom.

Zato sam napisao da bih do 30 k radije trazio aktuelnog keca 118i, a mislio sam u odnosu na E90 318d ili 320d, koji se moze dobiti fakat dobar za 30 k. i mjesto d zato sto se radi u turbo-benzincu, moze meda, a obicno prelaze puno manje nego dizeli, a i ja bih volio malo promijeniti da mijenjam. :D Mislim da razlika izmedju keca i trice u modelima 16, 18 i 20 nije toliko velika (radjeni su zajedno, paralelno) i da je bolje uzeti noviji kec F20 nego stariju tricu E90, naravno pod uslovom da ti je dovoljno prostran. Da imam jedno dijete i planiram drugo, to bi bila skroz druga prica, onda E90 karavan. :D
Locked