condy wrote:ado-šampion wrote:condy wrote:Nije teško razumjeti ni jedne ni druge. Ono što je teško, odlučit se šta kupiti kad imaš novac za koji možeš kupiti i novo i polovno. Već je pisano nova Astra 1.4 turbo za 30 kKM ili kramarov bmw 330d e90 iz 2011 godine za slične pare. Kažu da ovaj bmw jede na cesti druga auta, ko mala maca miševe

Samo u kalkulaciju treba uzeti i to da su za Astru gume u prosjeku cca 130 KM, a za taj BMW 250-300 KM i tako dalje, registracija, servisi, itd. Sve je u novcaniku. Ko misli da moze isfinansirati tog BMWa vjerovatno ce razmisliti o njemu. Da ne ulazimo sad u to sto je VRLO upitno ima li dobar 330d E90 2011. za te pare (ja mislim da nema) i sto je to stari model, ne da mi se pisati kilometarski post.

Ja bih licno bio realan, ne bih trazio neki luksuz za 30 k, i do 30 k gledao aktuelnog keca kao ovaj bijeli (samo ne bijeli

), 118i, s navigacijom i sport sjedalima. Ako nista dobijes model koji se moze odrzavati u skladu s cijenom koju platis za njega i dobijes sve
bells and whistles koje aktuelni modeli imaju, od sitnica opreme (mobile connectivity, displej visoke rezolucije, itd), preko sigurnosti itd, a i dalje imas auto koje je top u svojoj klasi.
Ti igraš na sigurno, taktika ispred svega a tek onda zabava
Zbog toga bi prije novijeg keca od starijeg modela trice. Kao atletico madrid ili čelzi
Sve ovisi iz kojeg ugla gledaš i šta su ti prioriteti. Konkretni bmw ima šestak motor, sportsko vozilo koje treba znat vozit, što je za mene adut koji jednostavno sve druge stvari stavlja u drugi red u odnosu na Astru ili novijeg keca. Troškovi održavanja i registracije jesu viši, i to je primjedba na mjestu. Međutim, smatram da kupovina očuvanog bmw-a 3 330d starog četri do šest godina e 90. opravdava svaki dinar uloženi na troškove normalnog održavanje ( a ne krpljenje bez dna ) i registraciju, jer on se na cesti izdvaja u odnosu na 90% drugih vozila, sve pod uvjetom da neko želi takvo auto zbog njegovih primarnih stvari koje ga izdvajuju u odnosu na druge. Ko želi nešto drugo, onda on i nije za njega
Nije jeftino održavanje ni novog vozila, kao ni keca...tako da za svako vozilo koje se kupi, ne treba se istrest novčanik do kraja, zalihe moraju ostati ili bi trebale ostati

Nisam ja Celzi ili Atletiko, ja navijam za Milan.

Tj. volim atraktivan fudbal, ali ipak pametan i taktican.

Dobro, nekad bilo, danas se pricalo.
Ja tebe potpuno razumijem, 330d je strasno auto, jaran je imao starijeg E46, nedavno ga prodao, to je auto da uzivas u svakom metru ceste. Medjutim, treba iskalkulisati sta su ti prioriteti, kako kazes, i mozes li ti to pokriti, tj. imas li dovoljno para. Ja sam komentarisao auto do 30 k sto mislim da 330d E90 4-6 godina star nije. Na mobile.de ako ukucas 330d, godiste 2010.-2011., km do 150 hiljada, prvi koji izadje vec je 15.5 k eura. Ako preskocis prvu stranicu jer su tu uglavnom auta kojim nesto fali, prvi na drugoj stranici (od 9 stranica) kosta 18 k eura. Mislim da je 20 k eura neka srednja cijena za takvo auto. Treba imati na umu da pricamo o autu cija osnovna cijena je bila preko 80 k km, s ponesto doplata hladno bi izlazio na 100 k. U buducnost i Boze zdravlja ja bih volio 330d automatik, karavan zbog prakticnosti

, ali o tom po tom.
Zato sam napisao da bih do 30 k radije trazio aktuelnog keca 118i, a mislio sam u odnosu na E90 318d ili 320d, koji se moze dobiti fakat dobar za 30 k.
i mjesto
d zato sto se radi u turbo-benzincu, moze meda, a obicno prelaze puno manje nego dizeli, a i ja bih volio malo promijeniti da mijenjam.

Mislim da razlika izmedju keca i trice u modelima 16, 18 i 20 nije toliko velika (radjeni su zajedno, paralelno) i da je bolje uzeti noviji kec F20 nego stariju tricu E90, naravno pod uslovom da ti je dovoljno prostran. Da imam jedno dijete i planiram drugo, to bi bila skroz druga prica, onda E90 karavan.