1gorstak wrote:_BaD_BoY wrote:citizen_Sa wrote:
ok..slazem se s tobom,znaci ocjepljenje je nemoguce..ali zasto onda sljedbenici crvenog mesije stalno pokusavaju sa tezom da ce dolaskom radoncica doci do raspada drzave

a znamo i ja i ti da je to nemoguce..?

lijepo da si ovo argumentovao pa et znaci u narednoj raspravi "crveni" se nece moci drzat ove teze jer to radoncic nije u mogucnosti izvest ..
Radoncic bi odustao od sustinske reforme ustava
(i drzava vise ne bi jacala) nego bi Radoncic zajedno sa svojim kolegom Dodikom udario po drzavnim institucijama, vec je
(govoreci o istrazi protiv Dodika) rekao da drzavno pravosudje montira sudske procese. Ako Radoncic dobije svoje ljude u drzavnom parlamentu, koalirace sa SNSD-omo i HDZ-om
(to je on sam rekao) i niti jedan zakon kojim se jaca drzavu nece proci, a on ce pomoci Dodiku da prodju zakoni kojim se drzavu slabi.
Ako moze uvjeriti Bosnjake da drzavu ne treba dalje jacati zakonima na drzavnom nivou jer to ljuti Dodika
(a eto tebe je uvjerio), uvjerice ih i da bi BiH bila super/ekstra/mega napredna da se transformise u konfederaciju. I onda BiH pada sasvim legalno i kroz parlamentarnu proceduru. Dodiku onda i ne treba pobuna.
O tome pricas kao da je dobio izbore. A mozda od toga ne bude nista moguce. pa i koalicija sa SNSD-om i HDZ-om jer je moguce vrlo lako da ne dozivi politicki uspjeh koji bi mu zagarantovao dovoljan broj glasova da bi mogao biti u koaliciji s njima. Gorstak uskogrudan si, kada mislis da on sam moze ista promjeniti u politici ove zemlje, ipak je ovdje previse stranaka koji mogu zakociti bilo kakav pozitivan ili negativan proces po drzavu. Glasovi dati njemu ce pokazati jeli on politicka alternativa u FBIH i u BIH uopste ili nije. Za sada je tesko govoriti o tome sta ce biti na izborima ove godine i kakve ce njegove odluke biti. To dali ce se odustati od centralizacije BIH ili nece tome sigurno nece kumovati tvoja i moja ili icija volja na ovome forumu, vec volja Amera, Rusa i EU. Srbija kao najveci kocnicar Bosne bi davno bila kaznjena za direktno uplitanje u dnevnopoliticka zbivanja u BIH-a i opstrukcije izgradnje BIH-a i zajednistva u njoj. Oni su stvorili Karadzica, Mladica, Krajisnika, Plavsicku, Seselja, Draskovica, Poplasena, Sarovica, Cavica, Dodika, Bjelicu i druge... sve marionete do marionete koji i dalje misle velikosrpskom glavom i ljudima ulijevaju strah da od zajednistva nema nista. Dovoljno je samo pratiti njihove medije i vidjecete da se tamo sustinski politika prema BIH nije promjenila.
Sto se tice napadanja sudskih institucija BIH-a, direktnije su napadnute slucajem Ganic i tu niko ne vidi opasnost da Srbi zele da izjednace odgovornost za rat i skinu dio krivice za sebe, a ono sto je odbacio ICTY zbog nedostatka dokaza, mi sada zbog volje Beograda trebamo u Bosni da procesuiramo.Gore su napadnute sudske institucije ove zemlje tim slucajem nego Fahrinom pricom o montiranoj tuzbi protiv Dodika. To sto se njih dvojica paze tako dobro, ima razloga u tome sto ih je obojicu Gregorijan prozvao kroz sheme OHR-a o korupciji i kriminalu u BIH-a. Medjutim na njoj su se nasli gotovo svi istaknutiji politicari u BIH-a, da je narodu pameti vidio bi ko nije tu i to bi im bila alternativa.
Sto se tice zakona, vijece ministara i parlament BIH-a, totalno su podbacili u svome radu i to je nasa realnost. Kako ce raditi poslje izbora to je tesko prognozirati, ali vrlo je vjerovatno da ce otprilike njihova produktivnost biti slicna ovima sada, ako se niko ne bude s ni kim dogovarao.
http://www.dw-world.de/dw/article/0,,4182220,00.html
http://www.dw-world.de/dw/article/0,,3844511,00.html
Evo sta o nasim pravima kazu i Ameri od 2008, kada je nastao ovaj dokument pa do danas sustinski se nista nije izmjenilo, a mozda danas imamo i gora prava nego prije...
http://bosnian.sarajevo.usembassy.gov/l ... -2008.html
Meni je dosadilo da u BIH-a vec 15 godina nakon rata nema ekonomskog ni socijalnog progresa kojima ce ljudima olaksati teskocu zivljenja i losu svakodnevnicu. Trljanje muda po kojekakvim parlamentima i neefikasnost vlasti, a dobijanje plate redovno za to samo moze politicare nahraniti, a ne nas. Ustavne reforme ce doci kad tad, a mi necemo imati puno vremena da sebi obezbjedimo lagodniji i bolji zivot u BIH-a. Mi dosta kasnimo za drugima, pa cak i za zemljama regiona, mada ni kod njih standard nije puno bolji nego kod nas.