Par pitanja za one koji poznaju islam

Rasprave o vjerskim temama.
Locked
Richard Peti

#2276 Re: Par pitanja za one koji poznaju islam

Post by Richard Peti »

Spavati na stomaku je spavati naslonjen na srce, nije zdravo navodno (ne znam izvor i objasnjenje)
al znam da mene zaboli nakon odredjenog vrmena i moram se prebaciti na drugu stranu ili promjeniti polozaj

a ovo boje, prste, crna macka, pomakni se sa mjesta ti je cisto praznovjerje.. a ima ga hebet
ja sam cuo kao da se zene, kad umru, po Islamu kopaju po metra dublje :lol: :lol: :lol: nidje veze
statix

#2277 Re: Par pitanja za one koji poznaju islam

Post by statix »

1) Zašto je zabranjeno spavati na stomaku? Navodno tada "šejtan jaše na leđima". Ne vjerujem da je medicinski to toliko štetno da je zabranjeno.
Zbog takvih gluposti su nam glave ko tepsije.

Koliko znam, beba se okrece na stomak da spava, sa glavom okrenutom na stranu. Ako lezi previse na ledjima sa glavom okrenutom prema plafonu, nije dobro...
Richard Peti

#2278 Re: Par pitanja za one koji poznaju islam

Post by Richard Peti »

statix wrote:
1) Zašto je zabranjeno spavati na stomaku? Navodno tada "šejtan jaše na leđima". Ne vjerujem da je medicinski to toliko štetno da je zabranjeno.
Zbog takvih gluposti su nam glave ko tepsije.

Koliko znam, beba se okrece na stomak da spava, sa glavom okrenutom na stranu. Ako lezi previse na ledjima sa glavom okrenutom prema plafonu, nije dobro...
jedan od razloga je da se dijete moze ugusiti kad podrigne,
zato se ceka da to dijete prvo uradi dok je jos budno(sto nema veze sa ovim gore, zdravljem)
al onda ima hiljadu nekih drugih razloga, radi razvijanja lobanje i tako tih stvari.. svake godine neki novi razlog
medaaa

#2279 Re: Par pitanja za one koji poznaju islam

Post by medaaa »

dzemmo wrote: ja sam cuo kao da se zene, kad umru, po Islamu kopaju po metra dublje :lol: :lol: :lol: nidje veze
:lol: :lol: :lol: :lol:
jel se okrenu na stomak? :D
Richard Peti

#2280 Re: Par pitanja za one koji poznaju islam

Post by Richard Peti »

medaaa wrote:
dzemmo wrote: ja sam cuo kao da se zene, kad umru, po Islamu kopaju po metra dublje :lol: :lol: :lol: nidje veze
:lol: :lol: :lol:
ako slucajno ozivi da nema sanse izac :D
ma sega prava.. i jos narod vjeruje
Eborg

#2281 Re: Par pitanja za one koji poznaju islam

Post by Eborg »

Dakle sve tri stvari su narodne besmislice? :D

Znam da sam za prvu stvar vidio još kao dijete u onom nekom dječijem časopisu, kao strip je bio. Kevser čini mi se. Ja se smijao, čuj zabranjeno na stomaku spavati. :lol:
cat lover

#2282 Re: Par pitanja za one koji poznaju islam

Post by cat lover »

...spavanje na stomaku je najštetnije za zdravlje. Na ovu temu, preneseno je od Ebi Umame da je Allahov Poslanik s.a.v.s. vidio čovjeka u džamiji kako spava na stomaku. On ga je probudio i ukorio ga govoreći:»Ovo je ležeći položaj stanovnika džehennema.» (Ibn Madždže, 3725; sened je da'if; ali postoji drugi hadis koji ga jača koji biljaže Tirmizi, 2769; i Ahmed, 2/287; Ebu Dawud, 5040;)

Priroda spavanja
iz djela ' Poslanikova medicina'
(Ibn Kajjim El-Dzevzijj)
:zoka:
statix

#2283 Re: Par pitanja za one koji poznaju islam

Post by statix »

Ja se okrenem na stranu kad spavam, moze li tako? :P
cat lover

#2284 Re: Par pitanja za one koji poznaju islam

Post by cat lover »

statix wrote:Ja se okrenem na stranu kad spavam, moze li tako? :P
tako spavaju naučnici :thumbup:
statix

#2285 Re: Par pitanja za one koji poznaju islam

Post by statix »

cat butcher wrote:
..znaci nisam sejtan. :thumbup:
alibaba_i_30_godina

#2286 Re: Par pitanja za one koji poznaju islam

Post by alibaba_i_30_godina »

statix wrote:
cat butcher wrote:
..znaci nisam sejtan. :thumbup:
A ja opet najvise volim da spavam okrenut licem prema madracu, tj. na stomaku sa rasirenim rukama i nogama preko cijelog kreveta, znaci gotov sam?! :roll: :D
bijela

#2287 Re: Par pitanja za one koji poznaju islam

Post by bijela »

NeyDan wrote: A ja opet najvise volim da spavam okrenut licem prema madracu, tj. na stomaku sa rasirenim rukama i nogama preko cijelog kreveta, znaci gotov sam?! :roll: :D
znači, gotov si :thumbup:
SenQ

#2288 Re: Par pitanja za one koji poznaju islam

Post by SenQ »

bijela wrote:
NeyDan wrote: A ja opet najvise volim da spavam okrenut licem prema madracu, tj. na stomaku sa rasirenim rukama i nogama preko cijelog kreveta, znaci gotov sam?! :roll: :D
znači, gotov si :thumbup:

Nahebo si totalno :mrgreen:
ljubav_aha

#2289 Re: Par pitanja za one koji poznaju islam

Post by ljubav_aha »

Eborg wrote:Po mom nekom shvatanju, svaka vjerska zabrana treba da ima uporište u logici, medicini i sl. Npr. ako je svinjetina zabranjena to je zato jer je nezdrava a ne "jer je Bog tako rekao", alkohol pomućuje razum i nije zdrav itd.

E sad, imaju tri stvari koje me bune koje su prilično besmislene:

2) Zašto je zabranjeno nositi žutu odjeću? Navodno je žuta boja pohlepe ali opet nema logike.

3) Zašto je zabranjeno ispreplesti prste? Navodno je to "šejtanski posao". OK, možda izgleda lijeno ali to je samo ispreplitanje prstiju zaboga! :-)

Hvala! :)
od koga tacno je zabranjeno :?:
Haettenschweiler

#2290 Re: Par pitanja za one koji poznaju islam

Post by Haettenschweiler »

Imam jedno pitanje za one koji poznaju islam, možda ga je neko već i postavljao ali nemam sada vremena da prelistam 100 stanica postova:

Zbog čega je u islamu zabranjeno prodavati pse? Pokloniti psa je dozvoljeno ali prodati nije.
zonbirile

#2291 Re: Par pitanja za one koji poznaju islam

Post by zonbirile »

dzemmo wrote:
medaaa wrote:
:lol: :lol: :lol:
ako slucajno ozivi da nema sanse izac :D
ma sega prava.. i jos narod vjeruje
-----------------------------
samo se vi zajebajite,mom dedi pričao jedan čoek da je jedna žena tako lutala i na kraju skočila u kabur za vrijeme dženaze.
cat lover

#2292 Re: Par pitanja za one koji poznaju islam

Post by cat lover »

...Psa je dozvoljeno drzati za cuvanje stada, ili imovine ili za lov. U drugim situacijama, treba da znas da ono sto pas lizne od odjece, duzna si oprati sedam puta, 6x vodom i 7.put zemljom, kako bi anulirala necist. Duzna si ga hraniti, pojiti, voditi veterinaru po potrebi, vakcinisati. Ako ces ga prodati u korist tri navedene radnje koje je Sunnet potvrdio, onda je dozvoljena prodaja. Ako ce biti pas dresiran za bitke i tuce radi novca npr., ta prodaja nije dozvoljena.
:thumbup:
minjonja

#2293 Re: Par pitanja za one koji poznaju islam

Post by minjonja »

Haettenschweiler wrote:Imam jedno pitanje za one koji poznaju islam, možda ga je neko već i postavljao ali nemam sada vremena da prelistam 100 stanica postova:

Zbog čega je u islamu zabranjeno prodavati pse? Pokloniti psa je dozvoljeno ali prodati nije.
u islamu nista nije s neba palo :D
nesto kontam, znas koliko ljudi ima koji dignu kredit, kupe dva rasna psa ili macke, i onda ih non stop pare i stancaju da bi zaradili? ti ljudi obicno veze nemaju sa zivotinjama, a i kuja bude toliko istrosena od svega toga da bude bolesna. u americi postoji nesto sto se zove puppy mills gdje stotine pasa u uzasnim uslovima. to su sve one slatke male rase koje se dobro prodaju, ali to sto te zivotinje pate, nikog ne briga. milioni pasa se godisnje samo u americi iz tih razloga ubiju jer su visak. mislim da taj hadis postoji da cisto zato da bi se sprijecila okrutnost nad zivotinjama. da ti pravo kazem, da sam ja neko, i ja bi zabranila prodaju i i donekle uzgoj. shvatices me kad pogledas razne emisije kako papagaje u dzungli nekoj hvataju. uhvate ih 200, od toga put do evrope prezive 30, samo da bi neki lola mogao reci da ima egzoticnu pticu. ali to nije tema sad.
evo i cat butcher je dao jedno drugo objasnjenje.
madner

#2294 Re: Par pitanja za one koji poznaju islam

Post by madner »

Radikalni ljubitelji zivotinja, kako ih mrzim. :D
cat lover

#2295 Re: Par pitanja za one koji poznaju islam

Post by cat lover »

madner wrote:Radikalni ljubitelji zivotinja, kako ih mrzim. :D
ti se prehladio se, jel :?: :?
Last edited by cat lover on 02/07/2010 11:20, edited 1 time in total.
minjonja

#2296 Re: Par pitanja za one koji poznaju islam

Post by minjonja »

cat butcher wrote:
madner wrote:Radikalni ljubitelji zivotinja, kako ih mrzim. :D
prehladio se jel :?: :?
ma ovo je na moj racun islo. lik prosto ne zna napisati post ovdje da ima veze sa temom, nego uvijek neko prikriveno ismijavanje i obicni off topic.
madner

#2297 Re: Par pitanja za one koji poznaju islam

Post by madner »

Zato je on topic provlaciti gluposti o papagajima. Ili pokusat nove uvijene standarde o zivotinjama naci u religiji. :roll:
minjonja

#2298 Re: Par pitanja za one koji poznaju islam

Post by minjonja »

madner wrote:Zato je on topic provlaciti gluposti o papagajima. Ili pokusat nove uvijene standarde o zivotinjama naci u religiji. :roll:
haettenschweiler je postavio pitanje i ja sam dala svoje vidjenje. to sto su tebi gluposti, mene 'ladno boli briga :D
madner

#2299 Re: Par pitanja za one koji poznaju islam

Post by madner »

minjonja wrote:
madner wrote:Zato je on topic provlaciti gluposti o papagajima. Ili pokusat nove uvijene standarde o zivotinjama naci u religiji. :roll:
haettenschweiler je postavio pitanje i ja sam dala svoje vidjenje. to sto su tebi gluposti, mene 'ladno boli briga :D
Gluposti su jer nemaju veze sa religijom, cisti offtopic radikalnih prijatelja cuka i macaka. Ili hoces stvarno reci da imas neki hadis da se pozoves?
Last edited by madner on 02/07/2010 09:13, edited 1 time in total.
Static-X

#2300 Re: Par pitanja za one koji poznaju islam

Post by Static-X »

a ovdje je biti iskren pa nek gori :D :x :lol:
Locked