Pitanje ateistima

Rasprave o vjerskim temama.
Locked
XXS

#2276 Re: Pitanje ateistima

Post by XXS »

nuraH wrote:"Stvoren je od tekućine koja se izbaci" – tj. koja se prospe u maternici, a to su sperma muškarca i žene....
:shock: :-)
Znaci, da se ne iznenadim ako me kakva treba upita "jel' gutam". :D
arzuhal

#2277 Re: Pitanje ateistima

Post by arzuhal »

Bosnohercegovac wrote:Osnovna stvar je da vjernici svoju religioznost ne zasnivaju na racionalnosti i logici, pa tako ih se ne može ubijediti racionalnim i logičnim argumentima da nisu u pravu i da ne postoji ćikica koji kad mu je bilo dosadno pucnuo prstićima i stvorio Zemlju i Sunce da je grije i osvijetljava.

A da vjerujem u postojanje boga, koji je svemoćan i koji je stalno uz ljude, nikad mu se ne bih mogao moliti ili klanjati, jer bih se onda klanjao i molio jednom sadističkom, sebičnom i egoističnom stvoru. Biti svemoćan i ništa ne uraditi, a samo gledati kako završavaju u mukama svoj život milioni žrtava holokausta, genocida, raznih zločina, ubistava, silovanja, gladi... :x :x :x
Ja bih zaista iskreno volio da ti osobno svoj život provedeš u zdravlju, rahatluku i veselju, uz svoju porodicu i najbliže, i da te ništa puno ne uznemirava. Da dugo i sretno ispucaš svoje vrijeme, pa ako budeš imao isto ovakvo mišljenje i u trenu kada te deložiraju sa ovog svijeta, da bar znaš zbog čega ćeš najebat.
arzuhal

#2278 Re: Pitanje ateistima

Post by arzuhal »

Bosnohercegovac wrote:
arzuhal wrote: Ja bih zaista iskreno volio da ti osobno svoj život provedeš u zdravlju, rahatluku i veselju, uz svoju porodicu i najbliže, i da te ništa puno ne uznemirava. Da dugo i sretno ispucaš svoje vrijeme, pa ako budeš imao isto ovakvo mišljenje i u trenu kada te deložiraju sa ovog svijeta, da bar znaš zbog čega ćeš najebat.
Malkice si se zeznuo, ja nigdje neču otiči sa ovog svijeta, več ču ostati i pođžubriti crnu zemlju i omogućiti da zbog mene i od mene procvjetaju ljubićice i naraste obićna trava i korov.
Možebit da si i u pravu. Morebit da sam se fakat malkice zeznuo i da će tako nekako i bit...
travar

#2279 Re: Pitanje ateistima

Post by travar »

ELJOOOOOO :D
Vidim "žustra" rasprava još uvijek traje, mada se konstantno vrti oko jedne tačke.
Samo tako, :D

Btw, ako je ono genije....
Genije (lat. genius = Genij, je čovekov duh zaštitnik) Izuzetno intelektualno, duhovno i stvaralački obdarena osoba koja je zadužila čovečanstvo svojim delima u oblasti nauke, kulture, umetnosti, politike i sl. U čisto tehničkom smislu, termin označava osobu koja na testu inteligencije ima IQ veći od 140
Naglasak na 140, ne 14, već 140 :D
Optimus Prime

#2280 Re: Pitanje ateistima

Post by Optimus Prime »

travar wrote:ELJOOOOOO :D
Vidim "žustra" rasprava još uvijek traje, mada se konstantno vrti oko jedne tačke.

Genije (lat. genius = Genij, je čovekov duh zaštitnik) Izuzetno intelektualno, duhovno i stvaralački obdarena osoba koja je zadužila čovečanstvo svojim delima u oblasti nauke, kulture, umetnosti, politike i sl. U čisto tehničkom smislu, termin označava osobu koja na testu inteligencije ima IQ veći od 140
Stari dobri AD HOMINEM argument.
HAVANA

#2281 Re: Pitanje ateistima

Post by HAVANA »

travar wrote:ELJOOOOOO :D

145
andrija2007

#2282 Re: Pitanje ateistima

Post by andrija2007 »

Definitivni dokaz koji obara sve tvrdnje ateista!

http://www.sarajevo-x.com/zanimljivosti ... /091209109
Ateista

#2283 Re: Pitanje ateistima

Post by Ateista »

nuraH wrote: -----

"Stvoren je od tekućine koja se izbaci" – tj. koja se prospe u maternici, a to su sperma muškarca i žene. Čovjek je stvoren od njih. Ovdje su spomenute kao jedna voda zato što su pomiješane.
"koja između kičme i grudi izlazi" – misli se na kičmu muškarca i mjesta na grudima žene niz koje se spušta ogrlica. Dijete nastaje isključivo iz dvije tekućine.

moderna nauka potvrdjuje da "repromaterijal" iliti tekucina, od koje nastaju spermići izlazi (prvobitno nastaje) iz kicme muškarca, a tekucina od koje se fomira jajna celija zene izlazi iz grudi, te tako zena koja svojim mlijekom hrani bebu, nema ovulacije (sazrijevanja jajne celije u jajnicima), vec "repromaterijal" u grudima potice proizvodnju mlijeka u mlijecnim zlijezdama.

Istazivaci su tek prije nekih 100 -200 godina otkrili, da i jajna celija zene ucestvuje u pri zacecu (žensko jajašce je otkriveno tek 1827, X/Y kromosomi još kasnije) a do tada se smatralo da je čovjek u cijelosti prisutan u muškom sjemenu. Ženska utroba je tek tlo u koje muškarac "posadi" sjeme.

Danas mi znamo da se testisi kod muškaraca i jajnici kod žena u fazi dok su embrioni razvijaju se u odnosu na oblik odraslog čovjeka između kičme i grudi. Međutim, kasnije, kod odrasle osobe ovi organi se premještaju na druga mjesta, al u periodu dok su embrioni, nalaze se na mjestu o kojem Kur`an govori, između kičme i grudi. Čak i kad osoba odraste, ovi organi dobijaju krv i ostale potrebštine sa istog mjesta, između kičme i grudi.
Koji je to naucnik rekao odakle dolazi sperma i jajne celije?
Od kada zena ima spermu? :? :?
Ateista

#2284 Re: Pitanje ateistima

Post by Ateista »

andrija2007 wrote:Definitivni dokaz koji obara sve tvrdnje ateista!

:lol: :lol: :lol: :lol:

Sad ce muslimani reci kako je to cista slucajnost, a nije slucajnost kada se pojave u prirodi oblici koji podsjecaju na ajete iz kurana... :-)

I obrnuto, naravno. :D
andrija2007

#2285 Re: Pitanje ateistima

Post by andrija2007 »

Ateista wrote:

Sad ce muslimani reci kako je to cista slucajnost, a nije slucajnost kada se pojave u prirodi oblici koji podsjecaju na ajete iz kurana... :-)

Ti si stvarno okorjeli ateista! :wink:
Ateista

#2286 Re: Pitanje ateistima

Post by Ateista »

uroborus wrote:Sjetih se jedne angdote sa sufijom prosjede brade, izborana lica i izamisljena pogleda koji mi, kao dokaz neporecivosti Bozije rijec u Ku'ranu, izdiktira ajet o tome kako se mora ne mjesaju. Sav ozaren cinjenicom da Ku'ran osim duhovne, sadrzi i naucnu stranu koja se potvrdjuje evo vjekovima, odlucih da mu ne kvarim raspolozenje. Naime, presutih cinjenicu da su njegovu spoznaju davno, davno prije tog Ku'ranskog ajeta otkrili stari Grci !! :run:
Kao i puno toga sto je kuran "otkrio" davno a nauka tek sad potvrdila. :)
Ateista

#2287 Re: Pitanje ateistima

Post by Ateista »

andrija2007 wrote:
Ateista wrote:

Ti si stvarno okorjeli ateista! :wink:
Po cemu ti to, pa ne pise mi na celu? :? :? :D :D
pure_love

#2288 Re: Pitanje ateistima

Post by pure_love »

jest tesko vidjeti krst u necemu,sasvim jednostavan izgled ima za razliku od harfova, i plus to eto vec i nije neki savrseni krst...
XXS

#2289 Re: Pitanje ateistima

Post by XXS »

pure_love wrote:jest tesko vidjeti krst u necemu,sasvim jednostavan izgled ima za razliku od harfova, i plus to eto vec i nije neki savrseni krst...
Clanak je samo za razumom obdarene citaoce. :D
Bosanski_kralj

#2290 Re: Pitanje ateistima

Post by Bosanski_kralj »

XXS wrote: Slabo si ti sta naucio u toj skoli tako da nebi bilo ni pristojno da ostale castis nepristojnim imenima.
Da je covjek nastao od majmuna ne poducavaju niti u jednoj skoli jer to ne tvrdi niti jedna od priznatih teorija o covjekovom porijeklu.
To si samo mogao cuti od kakvog hodze ili popa dok ti je lazima objasnjavao nedostatke teorije evolucije.
Očigledno da znaš na šta sam mislio kada sam spomenuo "postanak čovjeka od majmuna", ali ti se pozivaš na sitnice.
U koju ti od mnogobrojnih teorija vjeruješ?
bez_ideje

#2291 Re: Pitanje ateistima

Post by bez_ideje »

:lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol:
ja sam majke mi moje mislila da je pure_love zensko sve do juce
pure_love

#2292 Re: Pitanje ateistima

Post by pure_love »

:lol: :D :lol:
Bosanski_kralj

#2293 Re: Pitanje ateistima

Post by Bosanski_kralj »

Ateista wrote:
Bosanski_kralj wrote:
Koji bi to argmenti trebali da pobiju moje vjerovanje? Nađi 1 ajet u Kur`anu da je laž. On je "moj" najjač argument da Bog postoji, onako kako je u Njemu objavljeno, a na tebi je da "moj" argument oboriš. Pokušaj!
Ako vec hoces, bilo je o tome jako puno tema, razgovora i slicno, ali definitivno ima jako puno ajeta koji su potpuno netacni, kao i brojnih drugih objasnjenja koja objasnjavaju razlog nastanka religija, zasto ih ljudi prihvataju, sve nelogicnosti i slicno.

Posto nemam volje ponovo da ulazim u sve te rasprave, mogu ti samo dati link na jedan blog u kojem i ja ucestvujem, ima jako dobrih postova, neki su univerzalni i odnose se na sve religije dok se neki odnose na konkretno islam ili hirscanstvo.

Po meni, to je dovoljno argumenata, ali je pitanje sta za tebe znaci argument ili dokaz. Ocigledno je da imamo razlicite definicije dokaza i argumenta.

http://nemaboga.blogger.ba/
Ja ovaj podforum čitam redovno, ali baš i ne pišem. Nemam živaca, upravo kao što si rekao da se stavri ponavljaju, a niko nikog ne sluša.
Ti o religi zaključuješ na osnovu ljudi koji se proglašavaju vjernicima. Mnogo je loših stvari i iz nauke krenulo. Mnoge bolesti, atomska bomba...pa to ne znači da je nauka bespotrebna. Dakle, religiju ne gledaj kroz ljude koji se na nju pozivaju.

Blog koji si stavio, poziva se na hadise. Hadisa ima i lažnih, to vjerovatno znaš. Od tebe/vas sam tražio da Kura´an osporite.

Već sam rekao da mi je najveći dokaz postojanja Boga, upravo postojanje čovjeka. Kako objašnjavaš da je priroda, koja stvara samo ono što je potrebno, stvorila čovjeka, biće bez kojeg bi sve i dalje moglo normalno funkcionirati?
BHF_Manijak

#2294 Re: Pitanje ateistima

Post by BHF_Manijak »

Djeco fino se samo igrajte,bez svadje molim...Hasane ne tamo,ne ne...Jusufe,ostavi to majka ga ubila!Josipe jesam li ti reko da to ne diras... :mrgreen: Kako vam vise ne dosadi,evo ja se sa Optimusom i ateistom i oni sa mnom,ganjam ima godiana dana i i dalje imamo svi iste stavove,ni milimetra poljuljanje,dakle trla baba `lan da joj prodje dan... :mrgreen: :lol:
lingvistika

#2295 Re: Pitanje ateistima

Post by lingvistika »

puremoods wrote:
arzuhal wrote:
puremoods wrote: Zasto Besim Korkut, ciji se prevod Kurana racuna kao trenutno najbolji bosanski prevod, nije korektno preveo sa arapskog? Meni je jedan Arapin potvrdio ovaj tvoj prevod reci "dehaha" i zaista, taj ajet kaze da je zemlju napravio jajolikom, a Korkut to ne pominje?! Zar to nije ogroman propust?
Teško je na to dati posve tačan odgovor kada je Besim Korkut rahmetlija. Ipak, ne bih to baš nazvao ogromnim propustom. :)
Alo! Covek je Bozju rec preveo pogresno! i taj prevod citaju hiljade ljudi i iz te knjige se ti isti ljudi uce o vasoj veri. Pa nije to pogresan prevod Danijele Stil sa engleskog pa da kazes ma nije vazno. :?
Arapska rijec 'dehv' u citiranom ajetu znaci 'zaobljenost poput nojevog ajeta'. Prof. dr. Sulejman Ates pozivajuci se na rjecnik arapskog jezika Lisan-ul Areb objasnjava ovu rijec: "...ako rijec 'dehv' znaci rasiriti, prostrijeti, urediti, onda to nije jednostavno prostiranje, uredjivanje. Tom rijecju daje se znacenje zaobljenog prostiranja i uredjenja." Osim toga rijec 'dehv' se korsiti za imenovanje igre sa orasima, a rijec 'medahi', izvedena iz istog korijena, znaci 'oble kamenice'.

Osim toga:" O druzine dzina i ljudi, ako mozete preko granica nebesa i Zemlje prodrete, prodrite, moci cete prodrijeti jedino uz veliku moc!"(Ar-Rahman, 33)

Rijec 'aktar' u ajetu prevedena kao granice predstavlja mnozinu rijeci 'kutur' koja znaci precnik, dakle ako bismo to uvrstili u gornji ajet - O druzine dzina i ljudi, ako mozete preko precnika nebesa i Zemlje prodrete, prodrite, moci cete prodrijeti jedino uz veliku moc. Ovo je u vezi sa prethodnim ajetom, jer iako je Zemlja okrugla, ona nije okrugla poput lopte, vec bas poput jajeta, a jaje ima dva precnika :-D

Zbog cega u nasem prijevodu nisu odabrane ove rijeci, ako su ih tako preveli u nekim drugim jezicima - zato jer za izmjenu jedne rijeci u Kur'anu mora postojati stopostotna sigurnost, i tada opet ostaje strah od greske, jer onaj ko slaze na Allaha - pravac Dzehenem, ako mu se Allah ne smiluje, nadam se da ce i meni, ako sam pogrijesio, a imao sam dobru namjeru.
statix

#2296 Re: Pitanje ateistima

Post by statix »

Ovo postaje pravo sprdanje, pa neki dan je prikazan video sa kravom koja muce: "alah".
andrija2007

#2297 Re: Pitanje ateistima

Post by andrija2007 »

bez_ideje wrote::lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol:
ja sam majke mi moje mislila da je pure_love zensko sve do juce
Ne diraj mi pure loveta, obeČo mi je vizu za Švecku!
andrija2007

#2298 Re: Pitanje ateistima

Post by andrija2007 »

statix wrote:

Ovo postaje pravo sprdanje, pa neki dan je prikazan video sa kravom koja muce: "alah".
Možda su jaranice, ajd znaj. :?
Loulou

#2299 Re: Pitanje ateistima

Post by Loulou »

Ova tema je u zadnjih par sati
prva liga!
andrija2007

#2300 Re: Pitanje ateistima

Post by andrija2007 »

Loulou wrote:Ova tema je u zadnjih par sati