Izrael je opet pocinio zlocin!

Locked
_veleposlanik

#2276 Re: Izrael je opet pocinio zlocin!!!

Post by _veleposlanik »

sect0r wrote:
scooter21ba wrote: pa ja par puta pomenu u temi ime da malo potrazite i raspitate se o istom sta kako gdje Mohammad Amin al-Husayni
a takodje i ovo ime Arthur James Balfour
intereseantno. na wikipedia-i sam nasao ova dva clanka:

http://en.wikipedia.org/wiki/Zionism
http://en.wikipedia.org/wiki/History_of_Zionism

to znaci da problemi vuku korijene od jos ranije. sjebana je ova historija brate...
Protokoli Zionskih Mudraca govore sve. Zionizam je kriv za posljednje stoljece nase tragicne historije. Proteze se jos mnogo stoljeca ranije mijenjajuci oblik i varajuci vjesto cijeli svijet. Izbacivani su iz mnogih drzava tokom historije ne zbog nekog rasizma, vec znamo otprilike zbog chega... Najteze je poraziti neprijatelja kada ga ne vidite, kada ne znate ko je. Jos ukoliko je infiltriran medju nama, kroji nasu svijest, oblikuje nase obrazovanje, i pravi nas u potpunosti zavisne od njega i njegovih "usluga", na nesvjestan nacin postajemo njegovi robovi. "Nema veceg roba od onog sto zamislja da je slobodan"...
MUNAFIK

#2277 Re: Izrael je opet pocinio zlocin!!!

Post by MUNAFIK »

sect0r wrote:evo jedan link koji je, cini mi se, JThomas postao na jednoj drugoj temi:

http://video.google.com/videoplay?docid ... 8578139565

interesantno

ma ne da je interesantno, nego ovo JE OBAVEZNO za pogledati ukoliko zelimo ozbiljno pricati o ovoj temi... Vrlo jasno i na konkretnim primjerima dokazano i pokazano kako mediji izvjestavaju o ovom sukobi i zasto je to tako...
sect0r

#2278 Re: Izrael je opet pocinio zlocin!!!

Post by sect0r »

_veleposlanik wrote:...oblikuje nase obrazovanje...
znam sta mislis. ne bih da ulazim u diskusiju na tu temu jer ovo nije tema za takve stvari. ja takodje imam osjecaj da smo mi ograniceni sa mnogo stvari kojima nas ni dragi Bog nije ogranicio. radi se o sljedecem. postoje stvari koje mi ne razumijemo jer nas Bog Uzviseni takve stvorio - s ogranicenim razumom. pored toga ja sam misljenja da smo mi obicni ljudi ograniceni na jos jednom levelu ispod. hocu da kazem, da je upravo obrazovanje koje nam je ponudjeno, samo dio onog sto bi trebali i mogli znati tj. da nas zatupljuju cijelo vrijeme jer je lakse nepismenim upravljati. odredjeni ljudi uzivaju pravo na znanje koje se uskracuje velikoj vecini. mediji na zapadu su odlican primjer toga, kako obicni ljudi nisu dovoljno obrazovani. mi ucimo, ali smo ograniceni izvorima informacija, sto implicira, da mi zapravo znamo samo ono sto neki drugi hoce. posto je IT moja struka, obicni ljudi imaju pristup obicnim racunarima ili maximalno serverskim masinama. s druge strane odredjene "institucije" imaju pravo na superracunare koji su brzi od obicnog racunara 36 miliona puta -> citaj, ono sto obicni racunar moze uraditi za jednu godinu i 2 mjeseca, superracunar uradi to u jednoj sekundi. mozete li zamisliti tu moc. ovo se da prenijeti i na slucaj znanja generalno.
_veleposlanik

#2279 Re: Izrael je opet pocinio zlocin!!!

Post by _veleposlanik »

http://www.youtube.com/watch?v=jHbu68B-TG4&eurl

a ovo je zanimljiva animacija svih imperija koje su djelovale na Bliskom Istoku tokom proteklih 5000 godina:
http://www.mapsofwar.com/ind/imperial-history.html
sjever76

#2280 Re: Izrael je opet pocinio zlocin!!!

Post by sjever76 »

upravo na paralelama gledam prilog o gazi.prvo govori glavni palestinski pregovarač a poslije njega glasnogovornik hamasa.
da svi palestinci misle kao njihov pregovarač mislim da bi bili na dobrom putu na obezbjede mir na tom područiju.nažalost potparol hamasa priča sasvim drugu priču.ko je gledao prilog znaće o čemu govorim.jadan je narod sa onakvim predstavnikom.
Prozor

#2281 Re: Izrael je opet pocinio zlocin!!!

Post by Prozor »

_veleposlanik wrote:
sect0r wrote:
scooter21ba wrote: pa ja par puta pomenu u temi ime da malo potrazite i raspitate se o istom sta kako gdje Mohammad Amin al-Husayni
a takodje i ovo ime Arthur James Balfour
intereseantno. na wikipedia-i sam nasao ova dva clanka:

http://en.wikipedia.org/wiki/Zionism
http://en.wikipedia.org/wiki/History_of_Zionism

to znaci da problemi vuku korijene od jos ranije. sjebana je ova historija brate...
Protokoli Zionskih Mudraca govore sve. Zionizam je kriv za posljednje stoljece nase tragicne historije. Proteze se jos mnogo stoljeca ranije mijenjajuci oblik i varajuci vjesto cijeli svijet. Izbacivani su iz mnogih drzava tokom historije ne zbog nekog rasizma, vec znamo otprilike zbog chega... Najteze je poraziti neprijatelja kada ga ne vidite, kada ne znate ko je. Jos ukoliko je infiltriran medju nama, kroji nasu svijest, oblikuje nase obrazovanje, i pravi nas u potpunosti zavisne od njega i njegovih "usluga", na nesvjestan nacin postajemo njegovi robovi. "Nema veceg roba od onog sto zamislja da je slobodan"...
Hoces li vise prestati kidnapovati ovu temu za promoviranje svojih politickih pogleda na svijet...? Tema se radi o izraelskoj agresiji na Gazu a ti svoje teorije visestoljetne zavjere ostavi za neku od ostalih tema...
Prozor

#2282 Re: Izrael je opet pocinio zlocin!!!

Post by Prozor »

Image

:( :( :( :( :(
LadyBear

#2283 Re: Izrael je opet pocinio zlocin!!!

Post by LadyBear »

_veleposlanik

#2284 Re: Izrael je opet pocinio zlocin!!!

Post by _veleposlanik »

sect0r wrote:
_veleposlanik wrote:...oblikuje nase obrazovanje...
znam sta mislis. ne bih da ulazim u diskusiju na tu temu jer ovo nije tema za takve stvari. ja takodje imam osjecaj da smo mi ograniceni sa mnogo stvari kojima nas ni dragi Bog nije ogranicio. radi se o sljedecem. postoje stvari koje mi ne razumijemo jer nas Bog Uzviseni takve stvorio - s ogranicenim razumom. pored toga ja sam misljenja da smo mi obicni ljudi ograniceni na jos jednom levelu ispod. hocu da kazem, da je upravo obrazovanje koje nam je ponudjeno, samo dio onog sto bi trebali i mogli znati tj. da nas zatupljuju cijelo vrijeme jer je lakse nepismenim upravljati. odredjeni ljudi uzivaju pravo na znanje koje se uskracuje velikoj vecini. mediji na zapadu su odlican primjer toga, kako obicni ljudi nisu dovoljno obrazovani. mi ucimo, ali smo ograniceni izvorima informacija, sto implicira, da mi zapravo znamo samo ono sto neki drugi hoce. posto je IT moja struka, obicni ljudi imaju pristup obicnim racunarima ili maximalno serverskim masinama. s druge strane odredjene "institucije" imaju pravo na superracunare koji su brzi od obicnog racunara 36 miliona puta -> citaj, ono sto obicni racunar moze uraditi za jednu godinu i 2 mjeseca, superracunar uradi to u jednoj sekundi. mozete li zamisliti tu moc. ovo se da prenijeti i na slucaj znanja generalno.
offtopic, vezano za ovaj citat: pogledati ovaj clanak http://www.sarajevo-x.com/clanak/070625051
i nije samo da je istina sto ovaj milijarder govori, vec je u praksi u potpunosti tako. moje misljenje je da covjek putem filozofije, zivotnih iskustava i bilo kakvog oblika "alternativnog" obrazovanja moze pronaci sebe i smisao u zivotu, moze shvatiti sta se desava sa svijetom. za ostale je sve ravno do mora.......
_veleposlanik

#2286 Re: Izrael je opet pocinio zlocin!!!

Post by _veleposlanik »

pa, jucer glasao i evo sada opet, nije bas neka anketa... a Izrael ima nevjerovatnih 40% nakon kompletne situacije...........
jos jedna cionisticka propaganda...
fukara_tz

#2287 Re: Izrael je opet pocinio zlocin!!!

Post by fukara_tz »

_veleposlanik wrote:
pa, jucer glasao i evo sada opet, nije bas neka anketa... a Izrael ima nevjerovatnih 40% nakon kompletne situacije...........
jos jedna cionisticka propaganda...
Moze se glasat svaka dva sata. Jucer je Izrael imao oko 32% al koliko vidim Ameri sad navalili sa glasovima. Znam da ne mogu promjeniti puno da rat stane ali barem na ovaj nacin da doprinesem.
dino1970

#2288 Re: Izrael je opet pocinio zlocin!!!

Post by dino1970 »

Najnovije informacije iz Gaze mozete pratiti na online kanalu Al-Jaseera.
Samo idite na"MuslimVideo.com"i slijedite instrukcije.
zonbirile

#2289 Re: Izrael je opet pocinio zlocin!!!

Post by zonbirile »

sect0r wrote:
scooter21ba wrote:vratite se u period kraja 19-og stoljeca pa cete vidjeti uzrok 60-ogodisnjeg rata
podijeli informacije sa nama. bilo bi interesantno ako imas neki materijal na tu temu ;-). hvala unaprijed.

knjigu u ruke,školovanje je skupo.
ponosna_manjina

#2290 Re: Izrael je opet pocinio zlocin!!!

Post by ponosna_manjina »

Israel: Boycott, Divest, Sanction

By Naomi Klein - January 8th, 2009

It's time. Long past time. The best strategy to end the increasingly bloody occupation is for Israel to become the target of the kind of global movement that put an end to apartheid in South Africa.

In July 2005 a huge coalition of Palestinian groups laid out plans to do just that. They called on "people of conscience all over the world to impose broad boycotts and implement divestment initiatives against Israel similar to those applied to South Africa in the apartheid era." The campaign Boycott, Divestment and Sanctions—BDS for short—was born.

Every day that Israel pounds Gaza brings more converts to the BDS cause, and talk of cease-fires is doing little to slow the momentum. Support is even emerging among Israeli Jews. In the midst of the assault roughly 500 Israelis, dozens of them well-known artists and scholars, sent a letter to foreign ambassadors stationed in Israel. It calls for "the adoption of immediate restrictive measures and sanctions" and draws a clear parallel with the antiapartheid struggle. "The boycott on South Africa was effective, but Israel is handled with kid gloves.… This international backing must stop."

Yet even in the face of these clear calls, many of us still can't go there. The reasons are complex, emotional and understandable. And they simply aren't good enough. Economic sanctions are the most effective tools in the nonviolent arsenal. Surrendering them verges on active complicity. Here are the top four objections to the BDS strategy, followed by counterarguments.

1. Punitive measures will alienate rather than persuade Israelis. The world has tried what used to be called "constructive engagement." It has failed utterly. Since 2006 Israel has been steadily escalating its criminality: expanding settlements, launching an outrageous war against Lebanon and imposing collective punishment on Gaza through the brutal blockade. Despite this escalation, Israel has not faced punitive measures—quite the opposite. The weapons and $3 billion in annual aid that the US sends to Israel is only the beginning. Throughout this key period, Israel has enjoyed a dramatic improvement in its diplomatic, cultural and trade relations with a variety of other allies. For instance, in 2007 Israel became the first non–Latin American country to sign a free-trade deal with Mercosur. In the first nine months of 2008, Israeli exports to Canada went up 45 percent. A new trade deal with the European Union is set to double Israel's exports of processed food. And on December 8, European ministers "upgraded" the EU-Israel Association Agreement, a reward long sought by Jerusalem.

It is in this context that Israeli leaders started their latest war: confident they would face no meaningful costs. It is remarkable that over seven days of wartime trading, the Tel Aviv Stock Exchange's flagship index actually went up 10.7 percent. When carrots don't work, sticks are needed.

2. Israel is not South Africa. Of course it isn't. The relevance of the South African model is that it proves that BDS tactics can be effective when weaker measures (protests, petitions, back-room lobbying) have failed. And there are indeed deeply distressing echoes of South African apartheid in the occupied territories: the color-coded IDs and travel permits, the bulldozed homes and forced displacement, the settler-only roads. Ronnie Kasrils, a prominent South African politician, said that the architecture of segregation that he saw in the West Bank and Gaza was "infinitely worse than apartheid." That was in 2007, before Israel began its full-scale war against the open-air prison that is Gaza.

3. Why single out Israel when the United States, Britain and other Western countries do the same things in Iraq and Afghanistan? Boycott is not a dogma; it is a tactic. The reason the BDS strategy should be tried against Israel is practical: in a country so small and trade-dependent, it could actually work.

4. Boycotts sever communication; we need more dialogue, not less. This one I'll answer with a personal story. For eight years, my books have been published in Israel by a commercial house called Babel. But when I published The Shock Doctrine, I wanted to respect the boycott. On the advice of BDS activists, including the wonderful writer John Berger, I contacted a small publisher called Andalus. Andalus is an activist press, deeply involved in the anti-occupation movement and the only Israeli publisher devoted exclusively to translating Arabic writing into Hebrew. We drafted a contract that guarantees that all proceeds go to Andalus's work, and none to me. In other words, I am boycotting the Israeli economy but not Israelis.

Coming up with our modest publishing plan required dozens of phone calls, e-mails and instant messages, stretching from Tel Aviv to Ramallah to Paris to Toronto to Gaza City. My point is this: as soon as you start implementing a boycott strategy, dialogue increases dramatically. And why wouldn't it? Building a movement requires endless communicating, as many in the antiapartheid struggle well recall. The argument that supporting boycotts will cut us off from one another is particularly specious given the array of cheap information technologies at our fingertips. We are drowning in ways to rant at one another across national boundaries. No boycott can stop us.

Just about now, many a proud Zionist is gearing up for major point-scoring: don't I know that many of those very high-tech toys come from Israeli research parks, world leaders in infotech? True enough, but not all of them. Several days into Israel's Gaza assault, Richard Ramsey, the managing director of a British telecom specializing in voice-over-internet services, sent an email to the Israeli tech firm MobileMax. "As a result of the Israeli government action in the last few days we will no longer be in a position to consider doing business with yourself or any other Israeli company."

Ramsey says that his decision wasn't political; he just didn't want to lose customers. "We can't afford to lose any of our clients," he explains, "so it was purely commercially defensive."

It was this kind of cold business calculation that led many companies to pull out of South Africa two decades ago. And it's precisely the kind of calculation that is our most realistic hope of bringing justice, so long denied, to Palestine.
karanana

#2291 Re: Izrael je opet pocinio zlocin!!!

Post by karanana »

ma nebi debeli arapchina odustao od prodaje svoje nafte, nema tog palestinca koji je toga vrijedan. ko ce finansirati jahte, casina, zlatne chanife i silne kurave od dubaia do vegasa ako nece ta nafta koja pokrece izraelske merkave, caterpilare i f16ke.

slazem se sa naomi. zavrnuti sve izvore nafte i bojokotovati sve sto je vezano sa agresijom.
u isto vrijeme, mozda uraditi jos jedan radikalniji potez, organizovati neku uniju zemalja koje su spremne poslati vojsku u odbranu gaze, tek toliko da se signalise izraelu da se ovo nece tolerisati bez ikakvog odgovora. u ovu ligu ukljuciti i malo jace zemlje kao sto su pakistan, iran i indonezija a ne samo one arapske shashe iz okoline. mislim da do sukoba ne bi doslo ali bi se izraelci i amerikaci upitali gdje sve ovo vodi i da li su oni spremni ici do kraja i eventualno zaratiti sa citavim muslimanskim svijetom.
Last edited by karanana on 12/01/2009 09:37, edited 1 time in total.
madner

#2292 Re: Izrael je opet pocinio zlocin!!!

Post by madner »

karanana wrote:ma nebi debeli arapchina odustao od prodaje svoje nafte, nema tog palestinca koji je toga vrijedan. ko ce finansirati jahte, casina, zlatne chanife i silne kurave od dubaia do vegasa ako nece ta nafta koja pokrece izraelske merkave, caterpilare i f16ke.

slazem se sa naomi. zavrnuti sve izvore nafte i bojokotovati sve sto je vezano sa agresijom.
u isto vrijeme, mozda uraditi jos jedan radikalniji potez, organizovati neku uniju zemalja koje su spremne poslati vojsku u odbranu gaze, tek toliko da se signalise izraelu da se ovo nece tolerisati bez ikakvog odgovora. u ovu ligu ukljuciti i malo jace zemlje kao sto su pakistan, iran i indonezija a ne samo one arapske shashe iz okoline. mislim da do sukoba ne bi doslo ali bi se izraelci i amerikaci upitali gdje sve ovo vodi i da li su oni spremni ici do kraja i eventualno zaratiti sa citavim muslimanskim svijetom.
Bas Pakistan smije da se kurci Americi :roll:
zonbirile

#2293 Re: Izrael je opet pocinio zlocin!!!

Post by zonbirile »

karanana

pakistan i indonezija su napola,a malezija u potpunosti američki protektorat.
karanana

#2294 Re: Izrael je opet pocinio zlocin!!!

Post by karanana »

zonbirile wrote:karanana

pakistan i indonezija su napola,a malezija u potpunosti američki protektorat.
a vjerovatno ste u pravu i ti i madner. onda nema rjesenja, jer mislim da bi jedino zajednicki muslimanski odgovor i cvrst stav mogao nesto da postigne, a toga ocigledno nema niti ce biti.
madner

#2295 Re: Izrael je opet pocinio zlocin!!!

Post by madner »

Imas dvije muslimanske zemlje koje nisu tolko sjebane ili ovisne od Amerike da bi mogle pomoc. Jedna je Iran, ali njima odgovara da ih klofaju. Sto ih vise klofaju, manje ih je strah da ce njih.
Druga je Turska, a ona je saveznik Izreala.

Jedina nada im je Amerika, koja jeste saveznik Izreala, ali gdje je javno misljenje bitno.
Truba
Grijem se na: Plin i struju
Horoskop: Vodolija

#2296 Re: Izrael je opet pocinio zlocin!!!

Post by Truba »

pa već ste definisali problem

u šeiku koji sponzoriše svojih 7
žena

+ droce na putovanjima :cry:

zavrtanje pipe s naftom
madner

#2297 Re: Izrael je opet pocinio zlocin!!!

Post by madner »

Ko to moze da zavrne naftu i da hoce?

Moze Iran, ali bez nafte nema $$$, a bez $$$ nema kupovanja socijalnog mira, tako da nece.
Moze Saudijska Arabija, ali oni su ovisniji od USA od Izreala.
karanana

#2298 Re: Izrael je opet pocinio zlocin!!!

Post by karanana »

madner wrote:Ko to moze da zavrne naftu i da hoce?

Moze Iran, ali bez nafte nema $$$, a bez $$$ nema kupovanja socijalnog mira, tako da nece.
Moze Saudijska Arabija, ali oni su ovisniji od USA od Izreala.
onda nema rjesenja ako sve te zemlje ne mogu da to priuste. onda su sve te zemlje pod okupacijom. u tom slucaju bih Gazu nazvao najslobodnijom i najnezavisnijom muslimanskom teritorijom na svijetu.
arzuhal

#2299 Re: Izrael je opet pocinio zlocin!!!

Post by arzuhal »

"Sve je vehdije do imama Mehdije..."
madner

#2300 Re: Izrael je opet pocinio zlocin!!!

Post by madner »

Mijesas slobodu i interese. Turska vodi politiku koja je najbolja za Tursku i Turke itd...
Locked