Najbolji restoran u Sarajevu

Lokalna dešavanja, politički život, medijska scena, sve o glavnom gradu BiH i okolini od jutra do mraka.

Moderators: Benq, O'zone

Post Reply
alibaba_i_30_godina

#2276 Re: Najbolji restoran u Sarajevu

Post by alibaba_i_30_godina »

konektovan wrote:Evo da se ispravim, bio sam u maloj kuhinji, ipak nije bio zacin. :mrgreen: Piće, jelo, desert na tu neku foru, :mrgreen: nešto se k'o fol dogovarali, haj da ne bude puno kolicinom, i ja i supruga neku dijetu ganjali, :mrgreen: ali kad je racun dosao, i 90 KM iznos za one mrvice hrane, na momenat mi se zamantalo. :mrgreen:
Super je bilo, sto se tice same hrane i ambijenta, hajmo reci po mom ukusu, ali mislim da malo pretjeruju sa cijenama.
Mala kuhinja je meni lično najbolja od ona 3 restorančića na Džidžikovcu i često idem tamo. Rade na principu fusion kuhinje, dakle mixaju svašta i meni je sve preukusno. Najviše volim onu pileću pastu, jeste da je oko 15 KM, ali je najbolja u gradu! Moguće da je zbog onog sosa. Imaju istu i sa lososom, ali je bolja sa piletinom.

Što ih izreklamira, a nemam nikakve koristi. Časna riječ! :mrgreen:

btw. ne znam šta ste vas dvoje jeli pa vam je račun bio 90 KM, a niste pili alkohol? Sigurno je onaj ukusni biftek bio u pitanju. :D
konektovan
Vozim: Francusku kantu

#2277 Re: Najbolji restoran u Sarajevu

Post by konektovan »

Bila je jedna porcija bifteka, :mrgreen: ali ipak mislim da su pretjerali sa cijenom, iako se samoj kvaliteti jela nema šta prigovoriti, sve je bilo izuzetno kvalitetno.
tempuser

#2278 Re: Najbolji restoran u Sarajevu

Post by tempuser »

alibaba_i_30_godina wrote:Najviše volim onu pileću pastu, jeste da je oko 15 KM, ali je najbolja u gradu!
Tjestenina i piletina su prakticno dvije najjeftinije namirnice i 15 KM za tanjur "makarona" je bas paljevina.
alibaba_i_30_godina

#2279 Re: Najbolji restoran u Sarajevu

konektovan wrote:Bila je jedna porcija bifteka, :mrgreen: ali ipak mislim da su pretjerali sa cijenom, iako se samoj kvaliteti jela nema šta prigovoriti, sve je bilo izuzetno kvalitetno.
Znao sam da je bio biftek u igri. Hajde ako je bilo ukusno šta se žališ toliko, nije česta godišnjica braka. :mrgreen:
tempuser wrote:
alibaba_i_30_godina wrote:Najviše volim onu pileću pastu, jeste da je oko 15 KM, ali je najbolja u gradu!
Tjestenina i piletina su prakticno dvije najjeftinije namirnice i 15 KM za tanjur "makarona" je bas paljevina.
Tebi je svakako jasno da ni u jednom restoranu ne plaćaš samo ono što jedeš, već ambijent, atmosferu, uslugu i ostalo?! Naravno da se može pojesti neka pasta i u Chipasu za 5 KM, ali to nije ni približno ovoj kvaliteti. I u Vapianu je oko 10 KM, zavisi koju uzmeš jer ima i skupljih, pa mi nisu ni blizu tako dobre kao ova.

Dalje, svaki proizvod ima svoju cijenu i odgovarajućeg kupca. Meni nije žao dati toliko za tu ''paljevinu'' jer je meni dobro. Ako je nekome puno, onda neka ide tamo gdje smatra da može bolje i više za to isto.
tempuser

#2280 Re: Najbolji restoran u Sarajevu

Post by tempuser »

alibaba_i_30_godina wrote:
tempuser wrote:
Tebi je svakako jasno da ni u jednom restoranu ne plaćaš samo ono što jedeš, već ambijent, atmosferu, uslugu i ostalo?! Naravno da se može pojesti neka pasta i u Chipasu za 5 KM, ali to nije ni približno ovoj kvaliteti. I u Vapianu je oko 10 KM, zavisi koju uzmeš jer ima i skupljih, pa mi nisu ni blizu tako dobre kao ova.

Dalje, svaki proizvod ima svoju cijenu i odgovarajućeg kupca. Meni nije žao dati toliko za tu ''paljevinu'' jer je meni dobro. Ako je nekome puno, onda neka ide tamo gdje smatra da može bolje i više za to isto.
Jasno, ali ne povlacim paralelu izmedju nabavnih cijena i gotovog jela nego sa alternativama
Npr. u Drugoj kuci ta pasta je 12, a za 18 KM ces pojesti telecu sniclu sa nekim prolozima...
alibaba_i_30_godina

#2281 Re: Najbolji restoran u Sarajevu

tempuser wrote:

Jasno, ali ne povlacim paralelu izmedju nabavnih cijena i gotovog jela nego sa alternativama
Npr. u Drugoj kuci ta pasta je 12, a za 18 KM ces pojesti telecu sniclu sa nekim prolozima...
Nisi tako napisao u prvom postu. Naravno da se može pojesti jeftinija pasta u Drugoj kući, ali nije ista kao ova i ne može ni biti zbog začina i sosa koji prave u Maloj kuhinji. Iako hrana nije loša u Drugoj kući i tu često također jedem, nije ni blizu onoj u Maloj kuhinji.

Kada si već spomenuo Drugu kuću, meni iskreno one porcije budu male, brzo ogladnim šta god da jedem.
tempuser

#2282 Re: Najbolji restoran u Sarajevu

Post by tempuser »

tempuser wrote:
Nisi tako napisao u prvom postu. Naravno da se može pojesti jeftinija pasta u Drugoj kući, ali nije ista kao ova i ne može ni biti zbog začina i sosa koji prave u Maloj kuhinji. Iako hrana nije loša u Drugoj kući i tu često također jedem, nije ni blizu onoj u Maloj kuhinji.

Kada si već spomenuo Drugu kuću, meni iskreno one porcije budu male, brzo ogladnim šta god da jedem.
Poveo si pricu na drugu stranu pa nisi razumio, poenta onmoga sto sam napisao u prvom postu je da je u pitanju pasta, ne glavno po narudzbi nego samo pasta, ili kako sam napisao "makaroni", i kako god da je zacinjena i kakav god da je sos to su i dalje samo pasta, ne glavno jelo, i to bez cega u sebi sto opravdava tu cijenu.
Meni je licno sav taj potez u Tina Ujevica postao porez na budale koji je poceo Noovi dok Zacina i Kuhinje nije bilo ni na mapi. Svi se furaju na recepte, koncepte, a u konacnici od sve te atmosfere i ambijenta shvatis da kao uzivas u hrani i okusima 30 cm od auspuha (govorim naravno o basti).
Last edited by tempuser on 01/11/2018 23:25, edited 1 time in total.
Edin H.

#2283 Re: Najbolji restoran u Sarajevu

Post by Edin H. »

tempuser wrote:
ultima_palabra wrote:
konektovan wrote:Na dzidzikovcu, je'l zacin ili neki drugi restoran, :mrgreen: bio prošle godine sa suprugom za godisnjicu, klopa bila super ali malo cijene paprene. Uskoro ce godisnjica, ima li kakvo drugo mjesto, da je ukusna hrana, fin ambijent, ali da nije krkljanac????
Začin nije loš, ali mi je najslabiji od ona tri gore.
Ja odoh onomad u jedan od ta tri (a nije Noovi), da naurcimo kad konobar, nema kod nas ni cjenovnika ni jelovnika, nego kao sta ti spremimo. Jbga, nije bas da smo bili odusevljeni time, al ajd kad smo sjeli, raskomotili se... Nije to bilo lose, nesto sa rizom, ali nisam bas za taj koncept da im se dobrovoljno pocalim da me bez prava zalbe oderu kako i koliko hoce.
Pa sto nisi rekao u tom slucaju ja cu platiti onoliko koliko ja smatram da ste zasluzili, u stvari bez cjenovnika ne moras im nista ni platiti.
alibaba_i_30_godina

#2284 Re: Najbolji restoran u Sarajevu

tempuser wrote:
tempuser wrote:

Poveo si pricu na drugu stranu pa nisi razumio, poenta onmoga sto sam napisao u prvom postu je da je u pitanju pasta, ne glavno po narudzbi nego samo pasta, ili kako sam napisao "makaroni", i kako god da je zacinjena i kakav god da je sos to su i dalje samo pasta, ne glavno jelo, i to bez cega u sebi sto opravdava tu cijenu.
Meni je licno sav taj potez u Tina Ujevica postao porez na budale koji je poceo Noovi dok Zacina i Kuhinje nije bilo ni na mapi. Svi se furaju na recepte, koncepte, a u konacnici od sve te atmosfere i ambijenta shvatis da kao uzivas u hrani i okusima 30 cm od auspuha (govorim naravno o basti).
Ti si naveo primjer Druge kuće sa pastom koja je jeftinija za cijele 3 KM, što onda ni tu po tebi ne bi trebalo da je cjenovno opravdano. Ili možda ne misliš tako jer je teleća šnicla 18 KM pa ti je to ok?

Mala kuhinja postoji već više od 10 godina i prije ove lokacije su se nalazili u blizini Katedrale, dok nisam siguran od kada postoji Noovi.

Neko ode gore na pauzu za ručak, max. sat vremena i nema vremena za cijeli slijed menija, te ova pasta dođe sasvim dobro kao ručak uz piće. Barem u mom slučaju.

A onaj dio ''porez na budale'' ne treba ni komentarisati. Audi (ili evo Porsche) i Renault su isto auta sa sličnim dijelovima, ali je po tebi prvi znatno skuplji upravo zbog ovih budala, jer u konačnici od svega toga shvatiš da kao uživaš više u vožnji prvog a u suštini sve se svodi na istu skalameriju i kutiju na točkovima. :oops: :oops:
biggrin

#2285 Re: Najbolji restoran u Sarajevu

Post by biggrin »

__Phoenix__ wrote:Kakav je indijski restoran na Malti?

Taj Mahal? 'nako, i sto se ambijenta i sto se kvalitete tice. Ako ti je do takve kuhinje, bolji je onaj restoran u SCC-u (zaboravih mu ime)
azurna_obala wrote:Ide li ko kod braće Turaka? :mrgreen:

Nisam bila odavno.

konektovan wrote: Paper Moon!

Imali svadbeni ručak tamo, usluga, ambijent i hrana odlični.
Paper Moon je i meni odličan
konektovan wrote:
Tri gazirana soka...... :D
vjerovatno su iscjedili neko egzotično voće koje raste samo na trinidadu i tobagu, pa otišli na obronak Prenja na samo njima znani prirodni izvor gazirane mineralne vode... :D
_Reds_

#2286 Re: Najbolji restoran u Sarajevu

Post by _Reds_ »

Paper Moon??

Prekup za ono što nudi.
150 g bifteka na zaru i pomfrit iz kesice 25 KM.

Piletina na žaru i pomfrit iz kese 16-17 KM.

Piće 4 KM.

Ništa specijalno ni posebno. Stolovi preblizu jedan drugom. Ljudi galame, slabo čuješ sagovorinika.

Ne vrijedi ni pola ovoga novca.

Na meniju 7-8 jela, koja se pripremaju za 5-10 minuta.
konektovan

#2287 Re: Najbolji restoran u Sarajevu

Post by konektovan »

E ništa, onda samo preostaje chipas i ima da se izgotivimo pravo..... :mrgreen:
mk ultra
Grijem se na: Ugalj
Vozim: Bahato
Horoskop: Maćak

#2288 Re: Najbolji restoran u Sarajevu

Post by mk ultra »

kilu teletine kod salčina i kući na roštilj :mrgreen:
tempuser

#2289 Re: Najbolji restoran u Sarajevu

Post by tempuser »

alibaba_i_30_godina wrote: Ti si naveo primjer Druge kuće sa pastom koja je jeftinija za cijele 3 KM, što onda ni tu po tebi ne bi trebalo da je cjenovno opravdano. Ili možda ne misliš tako jer je teleća šnicla 18 KM pa ti je to ok?

Mala kuhinja postoji već više od 10 godina i prije ove lokacije su se nalazili u blizini Katedrale, dok nisam siguran od kada postoji Noovi.

Neko ode gore na pauzu za ručak, max. sat vremena i nema vremena za cijeli slijed menija, te ova pasta dođe sasvim dobro kao ručak uz piće. Barem u mom slučaju.

A onaj dio ''porez na budale'' ne treba ni komentarisati. Audi (ili evo Porsche) i Renault su isto auta sa sličnim dijelovima, ali je po tebi prvi znatno skuplji upravo zbog ovih budala, jer u konačnici od svega toga shvatiš da kao uživaš više u vožnji prvog a u suštini sve se svodi na istu skalameriju i kutiju na točkovima. :oops: :oops:
Ti i dalje ne razmumijes bitno. Prvo da 15 KM placas za predjelo. Drugo, s jedne strane to nisu "cijele 3 KM", nego 20% vise prakticno za isto predjelo na slicmom mjestu, pa x broj porcija, a s druge strane ako dodas na tih 15 dodas te iste "cijele 3 KM" na mjestu priblizno istog nivoa pojesces glavno jelo, a ne polugotovo predjelo.

Da ne ulazim u tehnicke elaborate besmislice koji su napisao, kad povlacis paralelu izmedju Porsche vs Renault, to je isto kao da si uporedio pariski Maxim sa bistroom negdje oko Les Halla, da ne kazem sarajevskom cevabdzinicom, gdje ces u skucenom prostoru punom ljudi pojesti dnevni menu od 12 EUR. Na oba mjesta ces dobiti tanjur, escajg, hran, pice i tu se otprilike sve slicnosti zavrsavaju

Ustvari boldirano je poenta svega... Otici na "fensi" mjesto, gdje je bitno biti vidjen, taksijem do ispred vrata i slicne discipline, satro nemati vremena za jela po narudzbi, sto je zapravo super izgovor da se narucuju predjela koja su prakticno najjeftinija, i onda krece prica gdje se ide na pauzu za rucak itd itd... Otprilike kao socijalni profili sa iPhonima VIII i 2 KM kredita, ili opasan auto, a sipa se za cenera.

Da ne mislis da sam ja nesto kao zavidan ili da imam nesto protiv skupljih mijesta, naprotiv, ja podrzavam da takva mjesta postoje, treba mjesto u koje ne moze svako doci, ponekad i meni dobro dodju, ali sam dovoljno trezven i prizeman da prepoznam takvo mjesto, a ne razvikanu ublehu, i da sam svjestan cijene nisu ok, nego da hranu debelo preplacujem, a za uzvrat dobijem neke druge stvari, kao sto su diskrecija, mir i dovoljno prostora oko mene da "komsija" ne upija svaku sa naseg stola.

Toliko od mene, sad mozes da nastavis sa objasnjenjima kako je 15 KM ok cijena za predjelo.
Last edited by tempuser on 02/11/2018 09:33, edited 2 times in total.
tempuser

#2290 Re: Najbolji restoran u Sarajevu

Post by tempuser »

mk ultra wrote:kilu teletine kod salčina i kući na roštilj :mrgreen:
Ako ti onaj galama ne uvali kilu i po, haj sta fali... :lol: :lol:
mk ultra
Grijem se na: Ugalj
Vozim: Bahato
Horoskop: Maćak

#2291 Re: Najbolji restoran u Sarajevu

Post by mk ultra »

tempuser wrote:
minimalno ROĐAAAKKK :lol:
tempuser

#2292 Re: Najbolji restoran u Sarajevu

Post by tempuser »

mk ultra wrote:
tempuser wrote:
minimalno ROĐAAAKKK :lol:
taj rad! :lol: :lol: :lol: Al je ako mu pogodis zicu zagotivice te pravo!
Melo15

#2293 Re: Najbolji restoran u Sarajevu

Post by Melo15 »

konektovan wrote:E ništa, onda samo preostaje chipas i ima da se izgotivimo pravo..... :mrgreen:
Amerikanac?
Mislim, restoran Amerikanac, ne pitam tebe jesi li Amerikanac :mrgreen: :mrgreen:
konektovan

#2294 Re: Najbolji restoran u Sarajevu

Post by konektovan »

Melo15 wrote:
konektovan wrote:E ništa, onda samo preostaje chipas i ima da se izgotivimo pravo..... :mrgreen:
Amerikanac?
Mislim, restoran Amerikanac, ne pitam tebe jesi li Amerikanac :mrgreen: :mrgreen:
Ma ne gotivim nešto Amerikance, izuzev njihovih autiĆa. :mrgreen:
MensurM

#2295 Re: Najbolji restoran u Sarajevu

Post by MensurM »

tempuser wrote:
alibaba_i_30_godina wrote: Ti si naveo primjer Druge kuće sa pastom koja je jeftinija za cijele 3 KM, što onda ni tu po tebi ne bi trebalo da je cjenovno opravdano. Ili možda ne misliš tako jer je teleća šnicla 18 KM pa ti je to ok?

Ti i dalje ne razmumijes bitno. Prvo da 15 KM placas za predjelo. Drugo, s jedne strane to nisu "cijele 3 KM", nego 20% vise prakticno za isto predjelo na slicmom mjestu, pa x broj porcija, a s druge strane ako dodas na tih 15 dodas te iste "cijele 3 KM" na mjestu priblizno istog nivoa pojesces glavno jelo, a ne polugotovo predjelo.

Da ne ulazim u tehnicke elaborate besmislice koji su napisao, kad povlacis paralelu izmedju Porsche vs Renault, to je isto kao da si uporedio pariski Maxim sa bistroom negdje oko Les Halla, da ne kazem sarajevskom cevabdzinicom, gdje ces u skucenom prostoru punom ljudi pojesti dnevni menu od 12 EUR. Na oba mjesta ces dobiti tanjur, escajg, hran, pice i tu se otprilike sve slicnosti zavrsavaju

Ustvari boldirano je poenta svega... Otici na "fensi" mjesto, gdje je bitno biti vidjen, taksijem do ispred vrata i slicne discipline, satro nemati vremena za jela po narudzbi, sto je zapravo super izgovor da se narucuju predjela koja su prakticno najjeftinija, i onda krece prica gdje se ide na pauzu za rucak itd itd... Otprilike kao socijalni profili sa iPhonima VIII i 2 KM kredita, ili opasan auto, a sipa se za cenera.

Da ne mislis da sam ja nesto kao zavidan ili da imam nesto protiv skupljih mijesta, naprotiv, ja podrzavam da takva mjesta postoje, treba mjesto u koje ne moze svako doci, ponekad i meni dobro dodju, ali sam dovoljno trezven i prizeman da prepoznam takvo mjesto, a ne razvikanu ublehu, i da sam svjestan cijene nisu ok, nego da hranu debelo preplacujem, a za uzvrat dobijem neke druge stvari, kao sto su diskrecija, mir i dovoljno prostora oko mene da "komsija" ne upija svaku sa naseg stola.

Toliko od mene, sad mozes da nastavis sa objasnjenjima kako je 15 KM ok cijena za predjelo.
Ev ja u Vapianu volim dati 10 KM za pastu. U Chipasu je ona 3-4 KM? Probao obje, u Vapianu mi je bolja nekih 6 puta, a plaćam je triput skuplje. U mojoj glavi sam ja tu super prošao.
tempuser

#2296 Re: Najbolji restoran u Sarajevu

Post by tempuser »

Odlican primjer... Da li razlika izmedju Chipasa, koji je u sustini fast food, i Vapiana koji je ipak fransiza, i razlika izmedju Vapiana i Kuhinje opravdava 50% vecu cijenu paste u Kuhinji? O tome se radi...
sale07

#2297 Re: Najbolji restoran u Sarajevu

Post by sale07 »

tempuser wrote:Odlican primjer... Da li razlika izmedju Chipasa, koji je u sustini fast food, i Vapiana koji je ipak fransiza, i razlika izmedju Vapiana i Kuhinje opravdava 50% vecu cijenu paste u Kuhinji? O tome se radi...
Meni je recimo vapiano skup, jer mi njihova pasta i nije sad neki VAO pa da dadnem 10-15KM, al zato ona ponuda, pasta+corba+kolacic za 8KM mi je mjera :D
tempuser

#2298 Re: Najbolji restoran u Sarajevu

Post by tempuser »

sale07 wrote:
tempuser wrote:Odlican primjer... Da li razlika izmedju Chipasa, koji je u sustini fast food, i Vapiana koji je ipak fransiza, i razlika izmedju Vapiana i Kuhinje opravdava 50% vecu cijenu paste u Kuhinji? O tome se radi...
Meni je recimo vapiano skup, jer mi njihova pasta i nije sad neki VAO pa da dadnem 10-15KM, al zato ona ponuda, pasta+corba+kolacic za 8KM mi je mjera :D
Vidi, nezahvalno je odrediti da li je nekome nesto skupo ili jeftino i ukus hrane je vrlo subjektivna stvar, ali mozes uporediti da li je skupo ili jeftino u odnosu na ostale.
Upravo sam zato pomenuo Chipas, nekome ne moze priustiti nista drugo, da nije pekara, buregdzinica, cevabdzinica, a takvih je jako puno, to vrlo lako mozebiti najbolji restoran.
Spomenuo si jako dobar indikator, a to je dnevni meni... Sve sto pominjemo su dnevni restorani, ulijeces na pauzi, ne moras rezervisati, hoces naci mjesto - neces naci mjesto, guzva. U toj kategoriji oscilacije cijena za istu stvar mogu biti male, a ne 20-50% sto je porez na budale koji se prime na visoke cijene pa misle da su to ozbiljni restorani u kojima je vazno biti vidjen i pricati o nekim atmosferama, ambijentima tipa prostor ex RTV servisa koji je metar od ceste, qurcima-palcima. Imam ja takvih i u svom neposrednom okruzenju. Glavne su teme da li se jelo u Deikatesnoj, Noovom, Zacinu, Safiji, sa prezirom i gnusanjem gledaju na Chipas kao zadnji junk food, a nekad su se davili pohovanim sirom i slanim palacincima u Borsalinu.
konektovan

#2299 Re: Najbolji restoran u Sarajevu

Post by konektovan »

MensurM wrote:
tempuser wrote:

Ev ja u Vapianu volim dati 10 KM za pastu. U Chipasu je ona 3-4 KM? Probao obje, u Vapianu mi je bolja nekih 6 puta, a plaćam je triput skuplje. U mojoj glavi sam ja tu super prošao.

Voliš dati zato što imaš, logično. Za jednog snoba, jako si skroman. :mrgreen:
alibaba_i_30_godina

#2300 Re: Najbolji restoran u Sarajevu

Naslov teme bi trebao biti nešto u smislu najbolji restoran, ali da predjelo nije skuplje od 5 KM i da cijeli ručak bude max. 20 KM.

Jer gdje će predjelo biti preko 10 KM, to je samo za budale koje pristaju dati SVOJ novac za takvo nešto. Hajde još pored navedenog vrijeđanja da ih nazovemo i snobom pa da upotpunimo ugođaj. To su svakako sve sami ratni profiteri, tatini sinovi i kćeri, uhljebi i slični furači i nesposobnjakovići. :roll:

Eto tačno je najbolje ništa ne pisati više, da se slučajno neko ne bi našao uvrijeđen jer ponekad neko sa normalnim primanjima i ostalim stvarima pojede i neku pastu od 15 KM ... ne daj Bože da se navedu i neke malo skuplje stvari.

:run:
Post Reply