Cijene stanova All about

Ekonomija, biznis, dionice, posao, (ne)zaposlenost...

Moderator: anex

Post Reply
drndalo

#2276 Re: Cijene stanova All about

Post by drndalo »

dinoo1898 wrote:ja npr nikada ne bih zivio na alipasinom u neboderima od 17-18 spratova dok neko zivi i sl.
Ali bi zivio na 17-18 u Tibri i Uniprometu ?
dinoo1898

#2277 Re: Cijene stanova All about

Post by dinoo1898 »

drndalo wrote:
dinoo1898 wrote:ja npr nikada ne bih zivio na alipasinom u neboderima od 17-18 spratova dok neko zivi i sl.
Ali bi zivio na 17-18 u Tibri i Uniprometu ?
putujucidzindas wrote:a sto se Uniprometa tice, osim loseg koncepta zgrade (mali broj liftova, veliki broj stanova i spratova, veoma duboki stanovi), materijali koji su koristeni i ugradjeni su medju kvalitetnijim, sto se tice novogradnje u Sarajevu.
hajd prije pročitaj cijeli post pa ces vidjeti da sam naveo da ne zivim ni u jednom od ta dva naselja. i da nisam htio da zivim...

zelim samo da kazem da je unipromet mozda najbolja novogradnja za neku prihvatljivu cijenu (ne znam ko bi pri zdravoj pameti kupio stan recimo u bosmalu ili na skenderiji u novogradnji za 4-5k po kvadratu ali to je moje misljenje), ali nisam rekao da je idealna. ljudi seru bezveze po forumima a vecina nije ni usla ni u jednu od tih zgrada. ja sam dva mjeseca svaki dan bukvalno obilazio stanove, od uniprometa, vrtova sunca pa do nekakvih rupetina od stanova na lokacijama od čaršije do malte i vjeruj mi da sam se nagledao svega i svacega. vlasnici kupe kantu jupola, okrece u bijelo i to je "renoviran" stan...

cinjenica je da je tibra novo alipasino, jeftini "socijalni" stanovi pravljeni za ljude sa manjim budzetom. unipromet je skoro pa rasprodan ja ne znam jesu li onda svi ti ljudi budale i debili sto su kupili stanove tu. ispade bolje alipasino od uniprometa nevjerovatno :D
svakome je njegovo naselje najljepse i najbolje, djevojka kojoj sam ja odgovorio na pitanje je pitala za cijenu stanova u uniprometu u kvalitet, a ne je li unipromet bolji ili gori od neke druge lokacije, to ce samo ona da odluci... :)
drndalo

#2278 Re: Cijene stanova All about

Post by drndalo »

A ja sam rekao da je AP najbolje ? Ja sam samo zastupnik ideje o protezanju koliko je ko dugacak... I na AP se za pristojne pare moze naci pristojnih stanova, ostalo je stvar navike...

Unipromet ima dobru lokaciju, lose parking prostore u okruzenju (trenutno, ne znam hoce li sta popravljati, i jel to moguce), mozda dobre materijale unutrasnjosti, ali je zgrada odron... Dozvoljavam da se nekome mozda i svidja, ali ja sam svoj stan kupovao prema raspolozivim parama, i ponudi na trzistu... Sve je kompromis, pa se tome treba prilagoditi... Tako su me isto savjetovali da kupujem boracki stan na Shipu, jer je opstina Centar, a tamo samo livada bila... I dok sam se ja nastanovao u svom na AP, oni su placali kirije jos > 2 godine dok ne uselise u svoje... I tek im sada naselje lici na nesto sto nije gradiliste, a ja sam to na AP prosao 1980, i znam na sta to lici sa kamionima u naselju... Ali svakom svacije...

Vama sa stanom u Uniprometu, sretno !
sabanss

#2279 Re: Cijene stanova All about

Post by sabanss »

Unipromet ima samo lokaciju i nista vise...

Jeftini materijali, katastrofa rijesene garaze i prilaz, ocajan raspored prostorija za date kvadrature. Ona zgrada ce uz nase kvalitetno odrzavanje za 10-tak godina biti gora od nebodera AP-a.
neki

#2280 Re: Cijene stanova All about

Post by neki »

sabanss wrote:Unipromet ima samo lokaciju i nista vise...

Jeftini materijali, katastrofa rijesene garaze i prilaz, ocajan raspored prostorija za date kvadrature. Ona zgrada ce uz nase kvalitetno odrzavanje za 10-tak godina biti gora od nebodera AP-a.
Ta je zgrada projektovana da bude poslovni objekat i onda u toku gradnje, kad je prodaja i izdavanje p.p. u Sarajevu dozivjela kolaps, na brzinu preprojektovana u stambeni. U stanovima se vide nedostaci takvog pristupa..mali prozori u velikim sobama, vidljive grede na stropu, mracni prostori..samo 3 lifta na skoro 300 stanova i 16 spratova :-)
moke_31

#2281 Re: Cijene stanova All about

Post by moke_31 »

Samo da se zahvalim svima na odgovorima za stan na AP.

Lijepo je čuti i druga mišljenja :P :P :P
Comrad

#2282 Re: Cijene stanova All about

Post by Comrad »

Ma najbolje je otici i vidjeti. Ljudi svasta pisu, a zgradu vidjeli na slici.

Evo o tibri ne mozes nista dobro cut, a ljudi rasprodali sve, jos prave novih 6 zgrada sa po 13-14 spratova?! Pa ako je toliko lose, kome ih onda prodaju. Ja sam bio u nekoliko njihovih stanova, pa i ne bih bas rekao da su toliko losi, kakve sam price cuo. Sve je novo, haustori novi, vrata, liftovi...probajte otici u jedan stan eto na alipasinu star 35 godina i u Tibru, pa cete se iznenaditi. E sad to sto ove u Tibri zaboli rinaka za ostale stvari poput parkova za djecu, zelenih povrsina, parkinga itd je druga stvar i tu je glavni krivac kanton, opstina koja im dozvoljava onakvu gradnju. Jer da je normalno, npr. gdje su nove tibrine zgrade realno bi se mogle napraviti 3, a ne 6. Oni su na mjestu koja su predvidjena za park, igralista itd napravili jos 3 zgrade. :-) I to kad se naseli, kad se nagura auta, bice svega. :-)

I imam osjecaj da kod nas ljudi kad cuju novogradnja, imaju ocekivanja da tu bude sve I klase, jer je eto novogradnja. Tibra, unipromet i sl ne idu na to, gradjeni su mozda od nekih materijala srednje kvaliete i zato im je i cijena kakva jeste. Ko hoce eksluzivu eno mu brate bosmal, sve prvoklasno 3k kvadrat i mirna bosna.
hary

#2283 Re: Cijene stanova All about

Post by hary »

Zanimaju me vasa iskustva prilikom kupovine ili prodaje stana sa agencijom Saljic.
Ambrozija

#2284 Re: Cijene stanova All about

Post by Ambrozija »

hary wrote:Zanimaju me vasa iskustva prilikom kupovine ili prodaje stana sa agencijom Saljic.
Prvi put cujem :sad:
StupskaBitanga

#2285 Re: Cijene stanova All about

Post by StupskaBitanga »

pa ja se sjecam kada je Unipromet bio reklamiran kao poslovni toranj tj novi Unis neboder
StupskaBitanga

#2286 Re: Cijene stanova All about

Post by StupskaBitanga »

hoće li i onu dzrugu Unipromet zgradu pretvoriti u stambenu
Lalina lopta

#2287 Re: Cijene stanova All about

Post by Lalina lopta »

Zna li iko kolika bi bila cijena kvadrata devastiranog stana na grbavici, unutra nema ni zidova, razvedene samo elektro i vodoinstalacije, a ostalo nista.
I koliko bi otprilike trebalo novca da se to adaptira?
rizibizi

#2288 Re: Cijene stanova All about

Post by rizibizi »

neki wrote:
sabanss wrote:Unipromet ima samo lokaciju i nista vise...

Ta je zgrada projektovana da bude poslovni objekat i onda u toku gradnje, kad je prodaja i izdavanje p.p. u Sarajevu dozivjela kolaps, na brzinu preprojektovana u stambeni. U stanovima se vide nedostaci takvog pristupa..mali prozori u velikim sobama, vidljive grede na stropu, mracni prostori..samo 3 lifta na skoro 300 stanova i 16 spratova :-)
e svaka ti cast, sto naprica da se fino izrazim "neistina" na brzinu to je nevjerovatno. Da bi mogao da pricas o ovim stvarima trebas prvo biti dobro informisan drugo barem jednom uci u navedenu zgradu. Papirologija na pocetku gradnje za objekat je bila na poslovni objekat, nakon gradnje namjena objekta u papirima je promjenjena u poslovno-stambeni (jer se u prizemlju nalazi par poslovnih prostora).To da je poceta gradnja poslovnih prostora pa od njih napravljeni stanovi je cista "neistina" :) ono je od pocetka projektovano da bude stan, a raspored prostorija je subjektivan, pogledas malo kakve su ostale gradnje pa procjenis (obidjes a ne napamet da pricas). Kakvi nedostaci, ocigledno pricas napamet, u stanu od 60 kvadrata u dnevnom boravku od nekih 16 kvadrata kompletan zid izmedju lodje je u staklu, u garsonjeri od 30 kvadrata je veliki trokrilni prozor (ovo se lako moze vidjeti i s vanjske strane, mislim ipak pricamo o prozorima, ja kad sam gledao nisam vidio ni jedan taj mali prozor, a iz tvoje price bi se reklo da stavljaju one prozorcice za wc). Kakve grede, o cemu ti pricas, nije shupa, stan je, zar mislis da bi Raiffeisen banka usla u projekat da je takav nacin gradnje. Ja kad sam bio nikakve grede nisam vidio, valjda se prepale pa sakrile :) A ovo za AP, u koji god stan da sam usao, bez obzira na fazu vide se nosivi stubovi i svi su morali raspored namjestaja da prilagode oplozaju nosivih stubova.

Mislim da se razumijemo, nije ni Uniprometova zgrada idealna, daleko od toga, seljacka posla i nacin na koji su rjesili prilaz zgradi, narocito pjesacki kojeg i nema, garaze koje su ustvari parking mjesta, onaj asfaltni park za djecu ali sta sam sve vidio i obisao, ovo i nije tako lose, zavisi sta trazis.
iceman ze

#2289 Re: Cijene stanova All about

Post by iceman ze »

Evo citam u vijestima, OV Ilidze usvojilo Izmjenu regulacionog plana Nukleusa 2, na Stupu, Tibrine zgrade. Imali su dozvolu samo za 5 spratova zgrade, a sagradili 13. Zagradili pogled ljudima sa kucama i itd.

Nekad kad citam ovakve stvari imam dojam da sam u Zanzibaru...... :x
Last edited by iceman ze on 23/01/2012 17:41, edited 1 time in total.
drndalo

#2290 Re: Cijene stanova All about

Post by drndalo »

Ih, pa dobar je Zanzibar, odlican... :thumbup:
Comrad

#2291 Re: Cijene stanova All about

Post by Comrad »

iceman ze wrote:Evo citam u vijestima, OV Ilidze usvojilo Izmjenu regulacionog plana Nukleusa 2, na Stupu, Tibrine zgrade. Imali su dozvolu samo za 5 spratova zgrade, a sagradili 13. Zagradili pogled ljudima sa kucama i itd.

Drug da si ti ziv i zdrav, Tibra je prije jedno 2 mjeseca izgradila tih 13 spratova. :D Na reklamama se i dalje moze vidjeti zgrada, tj. 3d render sa zgradom od 5. spratova :lol:

Licno, nemam nista protiv gradnje tolikih zgrada. Samo je fazon sto zgrada preko puta nije mogla dobiti iznad 5-6 spratova, a oni dobiju 13?! I takodjer, ondje je nista ni sa cim. Onaj bau bau izgradi isto 3-4 zgrade, tibra izgradila 5-6, ekoing one dvije..ali nikakvog reda, sklada...uzas.

To za pogled ljudima se bas brinem. Kakav crni pogled. Jbt Sarajevo je grad koji se siri i zaboravi da ces moci imati kucu u gradu i jos da imas pogled na prirodu i sta ti ja znam. Ko hoce kucu i pogled nek ide u okolne opstine, Ilidzu, Hadzice itd.
milojicabrzi

#2292 Re: Cijene stanova All about

Post by milojicabrzi »

Lalina lopta wrote:Zna li iko kolika bi bila cijena kvadrata devastiranog stana na grbavici, unutra nema ni zidova, razvedene samo elektro i vodoinstalacije, a ostalo nista.
Mislim da bi se, ako ima razvedenu vodu i struju (ali je ipak najbolje da i to uradis sam, pa da znas da je novo), citav stan mogao zavrsiti kako treba za cca 20 000 KM.
♥ Julianna ♥

#2293 Re: Cijene stanova All about

Post by ♥ Julianna ♥ »

Ovaj brzi milojca od mene bi brzi..zavisi od kvadrature stana, manjim stanovima kvadrat skuplji od vecih, a i od toga zavisi adaptacija, npr. za stan od 100 m2 prozori mogu biti i do 10000KM, a za one oko 60m2 oko 4-5000 KM.
Koliko se sjecam grbavica je negdje oko 2000 - 2200 KM za kvadrat, a za devastirane mozda ispod 1800...
talić

#2294 Re: Cijene stanova All about

Post by talić »

milojicabrzi wrote:
Lalina lopta wrote:Zna li iko kolika bi bila cijena kvadrata devastiranog stana na grbavici, unutra nema ni zidova, razvedene samo elektro i vodoinstalacije, a ostalo nista.
Mislim da bi se, ako ima razvedenu vodu i struju (ali je ipak najbolje da i to uradis sam, pa da znas da je novo), citav stan mogao zavrsiti kako treba za cca 20 000 KM.
ja sam 2005. renovirao stan od 72 m2 . Nova ulazna vrata, novi PVC prozori i balokonka vrata + zatvaranje jednog balkona PVC prozorima. Novi radijatori, djelimično izmjenjena elektroinstalacije, potpuno izmjenjena vodovodna instalacija i odvodi, kupatilo i WC popuno urađeni, španska keramika I klasa (50 KM/m2) plus bordure, parket obrušen i lakiran, zidovi gletovani i bojeni perivim bojama, vrata i štokovi laikirani, kuhinja nova keramika zidna i podna, 5 novih slavina Hansgrohe na svim i topla voda, kada sa staklom, visokokvalitetne WC šolje, bide, ...svi novi prekidači, rasvjetna tjela, sve visoke kvalitete. Sve koštalo oko 20.000 od toga kupatiloi WC oko 8.000 maraka. Ako pretvorimo u sadašnje cijene negdje do 25.000 maraka.
pitar2007

#2295 Re: Cijene stanova All about

Post by pitar2007 »

iceman ze wrote:Evo citam u vijestima, OV Ilidze usvojilo Izmjenu regulacionog plana Nukleusa 2, na Stupu, Tibrine zgrade. Imali su dozvolu samo za 5 spratova zgrade, a sagradili 13. Zagradili pogled ljudima sa kucama i itd.

kako ste slijepi ljudi moji....cccc...
naime, istina jeste da je na lokalitetu stup II predvidjena gradnja spratnosti 5+2 odnosno 6+1. medjutim, tibra je prije izgradnje 13 spratova trazila izmjenu regluacionog plana da im se dozvoli izgradnja od tih koliko vec 12-13 spratova, a sto im je konacno i odobreno. znaci, sve je uradjeno po zakonu i procedurama i posto znam dosta ljudi koji su kupili tibrine stanove, imaju sve papire i sve je uknjizeno, etazirano i sl vec od ranijih projekata.

e sad, posto je onaj hayatov prilog bio ocito narucen a i ovaj clanak mali u avazu, zar vi mislite da bh bau il onaj ekoing dole ne bi dobili dozvolu za gradnju 13 da su trazili...jer to ekonomska logika i nalaze. osim toga, jako mnogo kuca dole je prvo izgradjeno pa ona je trazena legalizacija, a kod nekih i nije...pa valjda ljudi kad prave kucu, idu prvo informisu se sta je regulacionim planom predvidjeno na tom lokalitetu...al jok, sad mi ih uopte nije zao, osim toga dobice bolji pristupni put nego dosad....izmjena regulacionog plana je sasvim normalan postupak, kao i izmjnee i dorade zakona i sl...
sto se bh bau tice, poznato je da su prve zgrade izgradjene prije par godina, a jos prije toga je i ekoing (dok ga propala hypo banka nije preuzela) izgradio, medjutim za ekoing pouzdano znam da nisu uknjizeni stanovi i ko zna kad ce, a za bh bau, tek je sad covjek uknjizio stanove dakle stanovi nisu uopce bili etazirani i upisani u zk, a da ne govorim da nijedna banka nije htjela dati hipotekarni kredit za bh bau...odgovor se sam namece od sebe.i ono malo stavnoa sto je prodato placeno je kesom, a sad je i spustio cijenu i pozurio da uknjizi stanovew jer je kasno vidio da tibra ima jeftinije stanove a priblizne su kvalitete kad se sve podvuce. a sto je gradio na plinskim instalacijama u nahorevskoj to je posebna prica...za to se ide u zatvor. ocita je praksa ponavljanje svega....prvo izgradi pa onda (ako bude potrebe) trazi dozvolu..nazalost...

generalno, opci haos je u gradnji...kako kuca tako i zgrada...desetine je primjera zapocete izgradnje i ostavljenog betonskog rugla, od ovdje na dobrinji i okija, preko alipasinog i volvinga pa sve do sipa i porovica.

nema sistema, svi love u mutnom...

p.s. i mene zanima ona novogradnja na pofalicima pa ako neko ima neke informacije , volio bih da podijeli
AdrianMole

#2296 Re: Cijene stanova All about

Post by AdrianMole »

Kupili smo nedavno stan u Pofalićima -ulica Zahira Panjete i još uvijek mislim kako je to ubjedljivo najbolje rješenje od novogradnji.Cijena-1595 KM/m2.Stan je vrlo solidno urađen(iako ne i izvrsno) sa pogledom na kompletno Novo Sarajevo i malo šire.Dnevni boravak sa balkanom okrenut na sunčanu stranu.Uz stan dobijate i ostavu od cca. 2m2 na međuspratu i parkirališno mjesto na parkingu sa rampom ispred zgrade.Riječ je o izduženoj zgradi sa 2-3 sprata i maksimalno 8 stanova na jednom ulazu(ukupno-40 stanova).Jedini pravi minus je prilaz.Najbrži put je izrazito strma cesta iznad Hotela Italija.Može se i stići zaobilaznim putem kroz Humsku (preporučujem!).Lokacija je ipak mnogo bolja od Stupa ili Dobrinje gdje se uglavnom danas rade novogradnje i mnogo manje napučen od Uniprometa što meni osobno vrlo odgovara.Mislim kakojetrenutno prodana većina stanova u zgradi ,ali trebalo bi da još uvijek ima mjesta.
Ambrozija

#2297 Re: Cijene stanova All about

Post by Ambrozija »

AdrianMole wrote:Kupili smo nedavno stan u Pofalićima -ulica Zahira Panjete i još uvijek mislim kako je to ubjedljivo najbolje rješenje od novogradnji.Cijena-1595 KM/m2.Stan je vrlo solidno urađen(iako ne i izvrsno) sa pogledom na kompletno Novo Sarajevo i malo šire.Dnevni boravak sa balkanom okrenut na sunčanu stranu.Uz stan dobijate i ostavu od cca. 2m2 na međuspratu i parkirališno mjesto na parkingu sa rampom ispred zgrade.Riječ je o izduženoj zgradi sa 2-3 sprata i maksimalno 8 stanova na jednom ulazu(ukupno-40 stanova).Jedini pravi minus je prilaz.Najbrži put je izrazito strma cesta iznad Hotela Italija.Može se i stići zaobilaznim putem kroz Humsku (preporučujem!).Lokacija je ipak mnogo bolja od Stupa ili Dobrinje gdje se uglavnom danas rade novogradnje i mnogo manje napučen od Uniprometa što meni osobno vrlo odgovara.Mislim kakojetrenutno prodana većina stanova u zgradi ,ali trebalo bi da još uvijek ima mjesta.
Ja vjerujem da je to sve lijepo, ali ja kad sam posla da vidim stanove apsolutno sam se sokirala kolika je uzbrdica da sam se u istom trenu odmah vratila. Ali ko voli, nek izvoli, sto se kaze. Ima i svoje prednosti, poput tog pogleda (sto je rijetkost u Sarajevu) i cicnjenice da nema mnogo stanova, da je mirno naselje i slicno....
iceman ze

#2298 Re: Cijene stanova All about

Post by iceman ze »

@ Tibra

Ne moze se nesto graditi, pa se kasnije legalizovati, pricajte Vi sta hocete. Drugo je kod nas kako se radi, i u doglednoj buzducnosti, nece ni biti bolje nego sto jeste. Nisam gradjevinske struke, vise sam vezan za krivicnopravnu oblast, tako da se ibretim, sta sve vlastodrsci legalizuju svojim potpisima i odlukama.

Kako ce bolan covjeku sagraditi zgradu uz zid njegove kuce, sagraditi 13 spratova, a imati dozvolu za manje, sagraditi 5-6 zgrada, na prostoru za 3 zgrade, bez ikakvih prilaza, dovoljno parking mjesta, djecijih igralista itd. Svaki put kada prijatelj podje u garazu, ne moze proci od silnih parkiranih vozila, ne dovoljne sirine prolaza i sl.

Igrom slucaja sam skoro svaki dan dole, jer je prijatelj kupio stan, pa gledam sliku i priliku. Nemam nista licno protiv te firme, nisu ni ostali bolji; kada budem imao prilku reci cu i o njima svoj stav.
drndalo

#2299 Re: Cijene stanova All about

Post by drndalo »

Mala digresija, u BL gradonacelnika zovu Zgradoljub (Dragoljub) Davidovic, sta mislite sto li ??? :lol: Samo je to tamo lakse uobliciti u misao, samo jedna je opstina, jedan urb. plan, jedan exponent Vlasti... Kod nas, x 4-5-6-7-x, a ni imena im nisu tako "Zgradoljubno" podobna... :roll:
mistek

#2300 Re: Cijene stanova All about

Post by mistek »

AdrianMole wrote:Jedini pravi minus je prilaz.Najbrži put je izrazito strma cesta iznad Hotela Italija.Može se i stići zaobilaznim putem kroz Humsku (preporučujem!).Lokacija je ipak mnogo bolja od Stupa ili Dobrinje gdje se uglavnom danas rade novogradnje i mnogo manje napučen od Uniprometa što meni osobno vrlo odgovara.Mislim kakojetrenutno prodana većina stanova u zgradi ,ali trebalo bi da još uvijek ima mjesta.
Pa pješke do raskrsnice na Pofalićima odozgo treba cca 10 minuta, a malo je grdno vraćati se. Svejedno, automobilom nije problem ni pored Italije, a uostalom autobuska stanica je 50 metara od zgrada, tako da taj prilaz nije neki problem.
Meni su te zgrade skroz kul, fino urađene, fin parking, pa sad sve zavisi od onih koji će biti u njima.
Uz to, naselje je super mirno rekao bih, maksimalno pogodno za porodice s manjom djecom.
Usput, koja je veličina stanova u toj zgradi?
Post Reply