F1 2008, 2009, 2010 and counting
Moderators: _BataZiv_0809, Charuga, Tomahawk11
-
radostan dan
#2276 Re: F1 2008, 2009, 2010 and counting
Beco, mislim da nas nisi shvatio. Ja sam navijao protiv Šumahera kad je bio najjači. Sada, kada trenutno nema mudonja (oprostite na izrazu) na stazi (sem Kubice i Kobajašija, ali oni voze bolide koji nisu kurentni), simpatišem Šumija, i čekam Fetela da nadođe, ili Kimija da se vrati.
No, iako ga simpatišem kao _ staru gardu - ne zaboravljam mu ispade ( a bilo ih je ohoho ) tokom šampionskih dana (sjeti se Senine pogibije, trke za titulu sa Vilnevom, Barikela, ma ima toga masa ). Tada sam to pravdao žeđu za titulom, a on i sada jednako praktikuje prgavost, pokvarenost itd. Ne kontam takve tipove.
No, iako ga simpatišem kao _ staru gardu - ne zaboravljam mu ispade ( a bilo ih je ohoho ) tokom šampionskih dana (sjeti se Senine pogibije, trke za titulu sa Vilnevom, Barikela, ma ima toga masa ). Tada sam to pravdao žeđu za titulom, a on i sada jednako praktikuje prgavost, pokvarenost itd. Ne kontam takve tipove.
- beco
#2277 Re: F1 2008, 2009, 2010 and counting
Procitaj knjigu Michael Schumacher: The Edge of Greatness napisao je James Allen engleski novinar. Niko ne kaze da Schumi nije imao diskutabilnih momenata, ali se Schumi uvijek ogledao u Sennu koji mu je realno bio uzor i nikad mu nije bilo jasno zasto se Senni neke stvari oprastale a njemu ne. A svi znamo da je Senna imao slicnih momenta kao i Schumi, ali Senni se to opreastalo zbog njegovog osebujnog karakatera i licnosti kakav je on bio. Dok Schumi sa druge strane nikad se nije znao boriti sa emocijama i uvijek je izgledao proracunat i hladan i jednostavno antipatican ljudima. Cinjenica je da svi veliki vozaci imaju to neko proklestvo da ne znaju gubiti, da ne mogu da priznaju poraz i idu onom logikom ako necu pobjediti ja neces Bogami ni ti. Zato mislim da se to Schumiju ne smije uzeti za zlo jer covjek je jednostavno tako graden, on se ne moze promjeniti, funkcionise samo na jedan nacin i to je to, covjek zivi po pravilima stare garde.radostan dan wrote:Beco, mislim da nas nisi shvatio. Ja sam navijao protiv Šumahera kad je bio najjači. Sada, kada trenutno nema mudonja (oprostite na izrazu) na stazi (sem Kubice i Kobajašija, ali oni voze bolide koji nisu kurentni), simpatišem Šumija, i čekam Fetela da nadođe, ili Kimija da se vrati.
Meni iskreno je bolje tako ponasanje nego ovo sto imamo sada, da je F1 posato previse predvidiv, siguran sport, gdje maksimalno da pokazes svoj revolt je da gestikuliras nekome rukom. Da ako hoce da preteknes nekog moras mu poslati telegram da mu se najavis da se ovaj slucajno ne bi iznenadio.
Sta bih dao za malo Montoye sada i njegove poznate: "Raikonen that fucking fucking idiot"
-
radostan dan
#2278 Re: F1 2008, 2009, 2010 and counting
Ok, razumjeli smo se. Iz razloga koje si naveo u prvom dijelu posta, navijao sam za Mensela protiv Sene, kao što mi je i Prost bio draži, mada je bio mlak za moj ukus, ali eto, samo neka je kontra Sene
Sa drugim dijelom posta se slažem, u stvari potpisujem - Montoja - ludak, Raikonen - najbrži, sjećaš li se - Takuma Sato - vazda će zakuvati, Irvajn - prgavac, Frencen - zao mi je što ne uze titulu prije desetak godina.
Sve su to bile LIČNOSTI, i davali boju i ton čitavom šampionatu.
Pravila ove godine - KATASTROFA.
Sve u svemu - loša bezlična sezona (bar do sada, obzirom na pravila - vjerovatno do kraja).
Zop.
Sa drugim dijelom posta se slažem, u stvari potpisujem - Montoja - ludak, Raikonen - najbrži, sjećaš li se - Takuma Sato - vazda će zakuvati, Irvajn - prgavac, Frencen - zao mi je što ne uze titulu prije desetak godina.
Sve su to bile LIČNOSTI, i davali boju i ton čitavom šampionatu.
Pravila ove godine - KATASTROFA.
Sve u svemu - loša bezlična sezona (bar do sada, obzirom na pravila - vjerovatno do kraja).
Zop.
- beco
#2279 Re: F1 2008, 2009, 2010 and counting
Ma problem F1 mnogo dublji nego što bi se dalo naslutiti. Činjenica je da se danas ne postaje vozačem, nego se vozači prave, primjer čitava plejada ovih novih vozača počevši od Alonsa, Hamiltona, Rosberga, Vettela. Vettel mi je po stilu vožnje veoma sličan Hamiltonu, onako agresivan vozač koji vozi dok ne uništi bolid, ali po talentu nije blizu Hami, Vettel jos nije siguran na preticanjima, dok je Hamo drzak agresivan traži bilo koju šansu da pređe. Vettel mi je bio drag do nedavno, ali sad je več postao bahat i pomalo bezobrazan.
Drugo F1 je u takvom pravnom čorsokaku da je to neviđeno, za sport koji se naziva vrhuncom motosporta sve je zabranjeno ili ograničeno. Razvoj motora zaleđen, razvoj aerodinamike debelo ograničen, elektronika ograničena i standardizirana, sigurnosna pravila presmješna. Je li se to ozbiljno očekuje da od sporta gdje se bolidima od 600 kg sa preko 700 KS koji razvijaju preko 300 km/h bude siguran da se nikad niko ne povredi ili pogine, opasnost jednostavno dio čari F1. Drugo koja je potreba da F1 bude jeftinja, šta se očekuje da če smanjivanjem budeta sa 300 miliona na 80 ili 40 privuči Muju iz Buča Potoka da dođe da se trka, F1 je bila i ostala sport bogatuna i tu nema šta da se mjenja ili sramoti.
Drugo F1 je u takvom pravnom čorsokaku da je to neviđeno, za sport koji se naziva vrhuncom motosporta sve je zabranjeno ili ograničeno. Razvoj motora zaleđen, razvoj aerodinamike debelo ograničen, elektronika ograničena i standardizirana, sigurnosna pravila presmješna. Je li se to ozbiljno očekuje da od sporta gdje se bolidima od 600 kg sa preko 700 KS koji razvijaju preko 300 km/h bude siguran da se nikad niko ne povredi ili pogine, opasnost jednostavno dio čari F1. Drugo koja je potreba da F1 bude jeftinja, šta se očekuje da če smanjivanjem budeta sa 300 miliona na 80 ili 40 privuči Muju iz Buča Potoka da dođe da se trka, F1 je bila i ostala sport bogatuna i tu nema šta da se mjenja ili sramoti.
-
radostan dan
#2280 Re: F1 2008, 2009, 2010 and counting
Nemam šta dodati, sve što si naveo je bolno tačno. Što se tiče budžeta, mislim da je motiv bio -kriza u cjelokupnoj svjetskoj autoindustriji, dakle reno, bmw, mercedes i drugi, nisu bili široke ruke za f1 kao prije.
Najveći problem koji pak ubija draž (hajd preboljećemo pravila, budžete, ograničenja) je ono što si naveo - vozači se fabrikuju ili sam vozač nađe sponzora i vozi. E je.o ti to.
Najveći problem koji pak ubija draž (hajd preboljećemo pravila, budžete, ograničenja) je ono što si naveo - vozači se fabrikuju ili sam vozač nađe sponzora i vozi. E je.o ti to.
- BSn
#2281 Re: F1 2008, 2009, 2010 and counting
Sve ste u pravu...
Cinjenica i da se od vozace sve manje ocekuje, pa tako cujemo da im iz pita sugerisu stvari kao "Pritisni zuto dugme" kada se spremaju na preticanje... Ili jos gora stvar je ona "Drink Alonso, drink", na sta je Blazicko na HRT-u (tada nam jos nisu zatamnili HRT) rekao da se nada da su mu nasuli vodu (mislim ono, ne mora mislit ni kad je zedan, ovi ce mu sve reci).
Onda treba reci vozacu da je brzi i da moze preteci (inace on to ne bi znao - sto je najtuznije ni ne preticu dok im ovi ne kazu), a onom ispred treba reci da se skloni jer je sporiji
... Pa onda iscudjavanje "fanova" kad se Fetel, nicim izazvan, zabije u Vebera, jer cuj - nije se sklonio, a bio sporiji - mora da je on kriv. Nisu krivi oni - jednostavno nisu navikli da gledaju utrke u kojima vozac ispred brani svoju poziciju, bez obzira na konkurentnost bolida i to da li mu je ovaj timski kolega.
Jos samo da im pocnu govoriti i "Skreni lijevo, skreni desno, pritisni kocnicu..." - mada im nesto slicno vec i govore.
Ubili su draz sporta samo tako, a nije ni cudo kad ga vode metuzalemi koji su inovativni k'o Grcki ekonomisti.
Montoja, Rajkonen iz mladjih dana, Sato su bili, cini se, koji su bili vozaci utrka u ovom sportu - ovo sad su samo ljudi koji okrecu volan - a i to po instrukcijama.
Nije da oni nisu talentovani, al' od ovoliko pravila i unistavanja sporta oni nemaju tu sta trazit. I Rajkonenu je opao elan na kraju totalno, Montoja je pobjegao iz F1 i za americke medije rekao golu istinu o F1.
Cinjenica i da se od vozace sve manje ocekuje, pa tako cujemo da im iz pita sugerisu stvari kao "Pritisni zuto dugme" kada se spremaju na preticanje... Ili jos gora stvar je ona "Drink Alonso, drink", na sta je Blazicko na HRT-u (tada nam jos nisu zatamnili HRT) rekao da se nada da su mu nasuli vodu (mislim ono, ne mora mislit ni kad je zedan, ovi ce mu sve reci).
Onda treba reci vozacu da je brzi i da moze preteci (inace on to ne bi znao - sto je najtuznije ni ne preticu dok im ovi ne kazu), a onom ispred treba reci da se skloni jer je sporiji
Jos samo da im pocnu govoriti i "Skreni lijevo, skreni desno, pritisni kocnicu..." - mada im nesto slicno vec i govore.
Ubili su draz sporta samo tako, a nije ni cudo kad ga vode metuzalemi koji su inovativni k'o Grcki ekonomisti.
Montoja, Rajkonen iz mladjih dana, Sato su bili, cini se, koji su bili vozaci utrka u ovom sportu - ovo sad su samo ljudi koji okrecu volan - a i to po instrukcijama.
Nije da oni nisu talentovani, al' od ovoliko pravila i unistavanja sporta oni nemaju tu sta trazit. I Rajkonenu je opao elan na kraju totalno, Montoja je pobjegao iz F1 i za americke medije rekao golu istinu o F1.
-
radostan dan
#2282 Re: F1 2008, 2009, 2010 and counting
Može li malo detalja o Montojinoj izjavi?BSn wrote: Ubili su draz sporta samo tako, a nije ni cudo kad ga vode metuzalemi koji su inovativni k'o Grcki ekonomisti.![]()
Montoja je pobjegao iz F1 i za americke medije rekao golu istinu o F1.
- beco
#2283 Re: F1 2008, 2009, 2010 and counting
Od novih vozaca Petrov mi se svida, momak se fakat trudi, zna zeznuti nekad stvari totalno ali to je po onoj ko radi taj grijesi. A vozac koji mi pravo ide na zivce u zadnje vrijeme je Massa covjek ko da se ne trudi nimalo, Tursku je 300 km isao iza Kubice da ni jednom ne pokusa barem napasti, mislim volim Massu, strasno fin i simpatican lik, ali ko vozac brutalno osrednji. Taman kad sam se ponadao da ce Ferrari potpisati Kubicu oni produze sa Massom, ali vjerovatno je tu bila i politika u pitanju, Tod je svoje prste uvukao u to.
A kad vec djelimo vozace na staru i mladu gardu po meni je Barrichelo i ako je drugi najstariji lik na stazi ipak nova garda uvijek je radio sta mu se kaze, dok mi je Webber jedini jos po mentalitetu stara garda.
Ja sam isto cuo da je Montoya nesto pljuvo F1 sta je tacno rekao?
Montoya u Moci je cisti primjer sudara osebujnog vozaca i prenapuhanog sefa ekipe koji nije htio vazaca nego poslusnog izvodaca radova, znamo kako je to zavrsilo Montoya ga odj...
A kad vec djelimo vozace na staru i mladu gardu po meni je Barrichelo i ako je drugi najstariji lik na stazi ipak nova garda uvijek je radio sta mu se kaze, dok mi je Webber jedini jos po mentalitetu stara garda.
Montoya u Moci je cisti primjer sudara osebujnog vozaca i prenapuhanog sefa ekipe koji nije htio vazaca nego poslusnog izvodaca radova, znamo kako je to zavrsilo Montoya ga odj...
- BSn
#2284 Re: F1 2008, 2009, 2010 and counting
radostan dan wrote:Može li malo detalja o Montojinoj izjavi?BSn wrote: Ubili su draz sporta samo tako, a nije ni cudo kad ga vode metuzalemi koji su inovativni k'o Grcki ekonomisti.![]()
Montoja je pobjegao iz F1 i za americke medije rekao golu istinu o F1.
Sad se ne bih mogao tacno sjetiti sta je on rekao, al' mislim da sam vec ovdje negdje napisao sta je rekao njegov babo Juan Montoya o F1 nakon sto je Pablo presao u ne znam ni ja koju americku seriju ovalnih utrka. Rekao je kako vise nisu potrebni trkaci u F1, nego obicno soferi. Tehnike radi sve, vozac nista i jako malo ovisi o njemu - on je tu samo da okrece volan i radi sta mu se kaze. Uzbudjenja, rizici i tome slicno su svedeni na minimum.
U ovome bih se vecim dijelom mogao sloziti s Montoyom seniorom.
Ima dokumentarac (americki, cini mi se) o cijeloj njegovoj karijeri kao Kolumbijca koji je pokorio svijet. Imaju i njegovi osvrti na serije u kojima je vozio, pa tako i na onu najjacu - F1, od koje se, ipak, pokazala izazvonijom Amerika i gdje je Montoya pokazao vjerovatno i mnogo vise, jer mu i omogucava da pokaze sve svoje vozacke vjestine - sto u danasnjoj Formuli 1 ne moze. Po njegovim utrkama, uspjesima i uzbudjenjima se i moze vidjeti koliko je F1 propala i zasto joj konstantno pada rejting. Pa ona sklepana auta u Americi izazivaju vise uzbudjenja, preticanja i svega ostalog od Formule u kojoj su i iznenadjenja na pocetku utrke kad su svi na kamari postala rijetka.
Nekako, kad gledas dokumentarac i slusas jako neutralnog naratora, pa cak i aktere koji uopce ne pljuju po F1, niti po bilo kojoj drugoj seriji, ili je favoriziraju, vidis koliko je F1 izgubila poveznicu s auto-utrkama. Nema uzbudjenja, nema opasnosti, nema nicega. Vozaci su zasticeni k'o medvjedi u BiH (sto je O.K., ali u drugim sampionatima nisu, pa opet vise riskiraju i upravo im to daje prostora za agresivnije i ljepse voznje), sve im se govori sta da rade, nikada ne napadaju nesto posebno atraktivno, nema nekih specijalnih blokiranja, nema nista.
Hamilton je, kad je tek dosao, nesto i bio atraktivniji, a sad je i on u sivilu zvanom "Koji si na kvalifikacijama, osim ako ne preteknes koga kroz boskeve, ili ti ne nestane goriva".
- BSn
#2285 Re: F1 2008, 2009, 2010 and counting
beco wrote:Od novih vozaca Petrov mi se svida, momak se fakat trudi, zna zeznuti nekad stvari totalno ali to je po onoj ko radi taj grijesi. A vozac koji mi pravo ide na zivce u zadnje vrijeme je Massa covjek ko da se ne trudi nimalo, Tursku je 300 km isao iza Kubice da ni jednom ne pokusa barem napasti, mislim volim Massu, strasno fin i simpatican lik, ali ko vozac brutalno osrednji. Taman kad sam se ponadao da ce Ferrari potpisati Kubicu oni produze sa Massom, ali vjerovatno je tu bila i politika u pitanju, Tod je svoje prste uvukao u to.
Ma, i Petrov ce se utopiti u sivilo, kad ga kupi ko od vecih timova i kad pocnu pisati o njemu kao o zvijezdi. Sto bi i on pokusavao da odbrani poziciju s slabijim bolidom, forsir'o i sl., kad moze k'o i svi ostali kruziti po stazi i dobijati milione ni za sta.
Ja sam za Massu odma' kad je dosao u Ferrari rekao da je osrednj vozac u dobrom bolidu. On moze osvojiti i prvenstvo, ali nije medju top-vozacima.
-
radostan dan
#2286 Re: F1 2008, 2009, 2010 and counting
Sjećate li se formule sredinom osamdesetih, takođe bilo ograničenje goriva, Prost vozio bukvalno na pari u rezervoaru, zadnjih 200-300 metara do cilja i pobjede cimao volan lijevo desno da bi mogao da pokupi i zadnje kapi sa dna i stigne do cilja.
Takođe, dal njemu ili Menselu nestalo goriva pred ciljem, iskače iz bolida i gura ga

Takođe, dal njemu ili Menselu nestalo goriva pred ciljem, iskače iz bolida i gura ga
-
Vjeruj!
#2287 Re: F1 2008, 2009, 2010 and counting
Zar je toliko tesko priznati da je Moc najbolji vozac svih vremena?
Jest, aha, covjek izvrsi ubjedljivo najveci broj preticanja.BSn wrote:Hamilton je, kad je tek dosao, nesto i bio atraktivniji, a sad je i on u sivilu zvanom "Koji si na kvalifikacijama, osim ako ne preteknes koga kroz boskeve, ili ti ne nestane goriva".
- BSn
#2288 Re: F1 2008, 2009, 2010 and counting
Vjeruj! wrote:Zar je toliko tesko priznati da je Moc najbolji vozac svih vremena?
Jest, aha, covjek izvrsi ubjedljivo najveci broj preticanja.BSn wrote:Hamilton je, kad je tek dosao, nesto i bio atraktivniji, a sad je i on u sivilu zvanom "Koji si na kvalifikacijama, osim ako ne preteknes koga kroz boskeve, ili ti ne nestane goriva".
Moze bit, al' to samo govori o tome koliko je F1 u dubiozi kad Hamo s onakvom voznjom ima najvise preticanja. Da ne bude zabune ja navijam za McL, pa makar i Schumacher vozio za njih.
Nego, o kojim njegovim velikim preticanjima ove sezone pricas? Da nije mozda u Turskoj kad je izgubio poziciju s kvala, pa onda osvojio prvo mjesto, zahvaljujuci sudaru direktnih konkurenata?! Jos vozi toliko "agresivno" da dovede u pitanje i tu igrom slucaja ostvarenu prvu poziciju.
Na zadnje tri utrke jednom je krenuo 5 i zvarsio 5., jednom 1. i zavrsio 1. i jednom je krenu 2. i zavrsio prvi, bez da je ikog ok konkurenata pretekao i s tim da je u toku utrke izgubio 2. poziciju i samo zahvaljujuci Fetelovoj greski zavrsio prvi.
-
Vjeruj!
#2289 Re: F1 2008, 2009, 2010 and counting
Je l' sad za vikend pretekao Alonsa?
pretekne jednog Ferrarija svaku drugu utrku, a o poslusnosti boxu ne treba previse pricati kad je pretproslu utrku laja preko radia sto ga zovu u box i sto su mu rekli da cuva gume.
pretekne jednog Ferrarija svaku drugu utrku, a o poslusnosti boxu ne treba previse pricati kad je pretproslu utrku laja preko radia sto ga zovu u box i sto su mu rekli da cuva gume.
-
radostan dan
#2290 Re: F1 2008, 2009, 2010 and counting
Glede mene, kad su u pitanju emocije, nije imao sreću, pojavio se u vrijeme Kimija.Vjeruj! wrote:Zar je toliko tesko priznati da je Moc najbolji vozac svih vremena?
-
Fordas
#2291 Re: F1 2008, 2009, 2010 and counting
E da znas da su Montoya i americki novinari mjerodavni a pogotovo neutralniBSn wrote:
Ima dokumentarac (americki, cini mi se) o cijeloj njegovoj karijeri kao Kolumbijca koji je pokorio svijet. Imaju i njegovi osvrti na serije u kojima je vozio, pa tako i na onu najjacu - F1, od koje se, ipak, pokazala izazvonijom Amerika i gdje je Montoya pokazao vjerovatno i mnogo vise, jer mu i omogucava da pokaze sve svoje vozacke vjestine - sto u danasnjoj Formuli 1 ne moze. Po njegovim utrkama, uspjesima i uzbudjenjima se i moze vidjeti koliko je F1 propala i zasto joj konstantno pada rejting. Pa ona sklepana auta u Americi izazivaju vise uzbudjenja, preticanja i svega ostalog od Formule u kojoj su i iznenadjenja na pocetku utrke kad su svi na kamari postala rijetka.
Nekako, kad gledas dokumentarac i slusas jako neutralnog naratora, pa cak i aktere koji uopce ne pljuju po F1, niti po bilo kojoj drugoj seriji, ili je favoriziraju, vidis koliko je F1 izgubila poveznicu s auto-utrkama. Nema uzbudjenja, nema opasnosti, nema nicega. Vozaci su zasticeni k'o medvjedi u BiH (sto je O.K., ali u drugim sampionatima nisu, pa opet vise riskiraju i upravo im to daje prostora za agresivnije i ljepse voznje), sve im se govori sta da rade, nikada ne napadaju nesto posebno atraktivno, nema nekih specijalnih blokiranja, nema nista.
Hamilton je, kad je tek dosao, nesto i bio atraktivniji, a sad je i on u sivilu zvanom "Koji si na kvalifikacijama, osim ako ne preteknes koga kroz boskeve, ili ti ne nestane goriva".
Tacno je da je F1 izgubila na atraktivnosti i to niko ne spori. Ali vezati to za nekakve trivijalne, vikend vozace je smijesno. Prijatelju, nema pravih vozaca i u tome lezi sva kvaka! Zato su i pravila naopaka i mjenjanju se gotovo sa svakom utrkom. Dok su se Schumi i Hakinen ganjali po indianapolisu tad je zabiljezen i rekord posjete u F1 tako da pricu o atraktivnosti mogu okaciti macku o rep! Kada su formulu napustili velikani a usli debili poput Montoye, Alonsa, Hamiltona, Glocka, Kartikeana, Chandoka i inih... sta je FIA-i preostalo nego da mjenja pravila ne bili postigla atraktivnost koje jednostavno NEMA! Ili ipak ima.... ali kad padne kisa ili kad neko od vodecih ekipa ima problema sa mjenjacem, gumama, krilcima, retrovizorima..... itd
Bas da vidim sto ce dvoboj Hamiltona i Butona napuniti recimo jednu Suzuku (ili neku drugu stazu), i biti gledaniji od otvaranja Olimpijade, jasta ce
Surova istina prijatelju, surova
- ranger
-
radostan dan
#2293 Re: F1 2008, 2009, 2010 and counting
Ima dosta istine.
Ja kad sam počeo da pratim f1, krljalo se na sve strane, nije se znalo ko protiv koga, a najžešći dueli pa i sudari su bili između timskih kolega. Sena-Prost, Mensel-Pike, itd. Npr kao da su Hakinen i Šumaher u Mercedesu i biju se cjelu sezonu za titulu. Ma nema mu.a i te taktike, šefova i timskih odredbi ko će im zabraniti da se ne jure i krljaju. Pa kad nekad oboje izlete sa staze, jure se da se biju, pa ih redari razvađaju dok ih ovi iz tima ne pokupe.
Adrenalin kulja ko Vezuv nekad. Koliko ljudi na tribinama, toliko po livadama okolo.
Ja kad sam počeo da pratim f1, krljalo se na sve strane, nije se znalo ko protiv koga, a najžešći dueli pa i sudari su bili između timskih kolega. Sena-Prost, Mensel-Pike, itd. Npr kao da su Hakinen i Šumaher u Mercedesu i biju se cjelu sezonu za titulu. Ma nema mu.a i te taktike, šefova i timskih odredbi ko će im zabraniti da se ne jure i krljaju. Pa kad nekad oboje izlete sa staze, jure se da se biju, pa ih redari razvađaju dok ih ovi iz tima ne pokupe.
Adrenalin kulja ko Vezuv nekad. Koliko ljudi na tribinama, toliko po livadama okolo.
- BSn
#2294 Re: F1 2008, 2009, 2010 and counting
Fordas wrote:E da znas da su Montoya i americki novinari mjerodavni a pogotovo neutralniBSn wrote:
Hamilton je, kad je tek dosao, nesto i bio atraktivniji, a sad je i on u sivilu zvanom "Koji si na kvalifikacijama, osim ako ne preteknes koga kroz boskeve, ili ti ne nestane goriva".![]()
Mislim, pominjati jedinu zemlju na svijetu kojoj je sve svoje, ali doslovno sve, bolje i atraktivnije od bilo cega drugog pa makar se i cijeli svijet okupio na tome drugom je 'realno' i 'mjerodavno' ali u...... pendicicima
![]()
Majstore, pominjes zemlju u kojoj je baseball atraktivniji od fudbala, pa haloo
![]()
Samo u takvoj zemlji je atraktivno voziti u krug na ovalu 600 krugova i jos smatrati to nekom vjestinom
![]()
Naravno, da ce u takvoj zemlji Montoya biti vozacina a inace je pravi debil...
Tacno je da je F1 izgubila na atraktivnosti i to niko ne spori. Ali vezati to za nekakve trivijalne, vikend vozace je smijesno. Prijatelju, nema pravih vozaca i u tome lezi sva kvaka! Zato su i pravila naopaka i mjenjanju se gotovo sa svakom utrkom. Dok su se Schumi i Hakinen ganjali po indianapolisu tad je zabiljezen i rekord posjete u F1 tako da pricu o atraktivnosti mogu okaciti macku o rep! Kada su formulu napustili velikani a usli debili poput Montoye, Alonsa, Hamiltona, Glocka, Kartikeana, Chandoka i inih... sta je FIA-i preostalo nego da mjenja pravila ne bili postigla atraktivnost koje jednostavno NEMA! Ili ipak ima.... ali kad padne kisa ili kad neko od vodecih ekipa ima problema sa mjenjacem, gumama, krilcima, retrovizorima..... itd
Bas da vidim sto ce dvoboj Hamiltona i Butona napuniti recimo jednu Suzuku (ili neku drugu stazu), i biti gledaniji od otvaranja Olimpijade, jasta ce![]()
O reklamama, sponzorima da i ne govorim. Pa Schumi je u 'ono vrijeme' na svom odjelu imao reklama koliko pola F1 timova ima danas i mi ili amerikanci onda imamo pravo o necemu govoriti
Surova istina prijatelju, surova
Interesantnije i teze je danas vozit po ovalu 600 krugova, nego u F1 gdje vise vozaci ne moraju ni misliti jesu li zedni, jesu li brzi, mogu li napasti, kako im bolid cuci i kako funkcionira. Oni tamo makar voze auta - ovi u F1 samo okrecu volan. Najveci broj pogibija u auto-sportu je upravo zabiljezen na americkom ovalu, al' tamo i dalje forsiraju, gore (bukvalno), lome i utrkuju se. U Formuli su za prasinu na putu poceli dizati zute zastave i izvlaciti Sejfti kar, a primadone u bolidima se ne bi drznule da napadnu onog ispred sebe, ako im tako ne kazu iz boksa, pa makar on bio u McLarenovom bolidu, a onaj ispred u Virdzinu.
Mozda nema danas vise onih vozaca, ali i da ima i oni bi bili na istom nivou kao i ovi, jer su pravilima, mjerama, sankcijama, glupostima, dugmicima, uputstvima i cim sve ne unistili ovaj sport. Vozac vise, realno, ni ne moze nista. Moze k'o Veber voziti u svojoj putanji kad ga napadaju i kad se Fetel skrsi u njega, pa on biti kriv, jer nije se maknuo - a bio je sporiji.
Formulu 1 nisu unistili vozaci, nego vodjstvo F1 i timovi. Tuzno je da vise uzbudjenja ima na jednom ovalu nego u F1, ali to je realnost.
Dvoboj Hame i Batona nece napuniti ni Moncu, jer su obojica ziherasi i nece nikada napasti u stilu Sumija i Hakinena koji su jednog vozaca istovremeno preticali s dvije strane i usput se borili za poziciju. Nece napasti, jer bi ih onda tim pritisnuo samo tako - gdje ces riskirat?!
E, upravo su ti rizici i cesta voznja na sve ili nista simbol auto-sporta. To jos uvijek mozemo vidjeti na americkim ovalima, ali u F1 haman nikako.
Montoja mozda nije bio kvalitet, ali je forsirao, a ko danas forsira i ko smije da forsira?
I da, dokumentarac jeste bio objektivan.
-
Fordas
#2295 Re: F1 2008, 2009, 2010 and counting
Nesto se ne slazem sa tim ali eto... Trebas znati da je sigurnost vozaca u F1 na prvom mjestu sto je i razumljivo, tako i treba biti. Za ameriku se bas i ne bih kladio da jeste.
Formulu jeste unistilo vodjstvo F1, to nije sporno ali isto tako nije sporno da nema kvalitetnih i atraktivnih vozaca sto za sobom povlaci milion drugih stvari o kojima sam ja pricao. Mislim, i u doba Hakinena i Schumija je bilo sporih bolida, pa i debilnih vozaca (mladji schumacher, alesi...), ali jedan Joss W. je u svom slabasnom Arowsu bio atraktivniji nego svi danasnji vozaci i njihovi bolidi zajedno
P.S. Ako mislis da je F1 bas toliko lagana i da je spala na umjetnost okretanja volana preporucujem igranje GranPrix 2008 Deluxe sa svim mogucim pomagalima na srednjem ili jacem lavelu pa da vidis sta znaci i najmanja dekoncentracija. Onda ces shvatiti zasto neki definitivno nisu za F1
Formulu jeste unistilo vodjstvo F1, to nije sporno ali isto tako nije sporno da nema kvalitetnih i atraktivnih vozaca sto za sobom povlaci milion drugih stvari o kojima sam ja pricao. Mislim, i u doba Hakinena i Schumija je bilo sporih bolida, pa i debilnih vozaca (mladji schumacher, alesi...), ali jedan Joss W. je u svom slabasnom Arowsu bio atraktivniji nego svi danasnji vozaci i njihovi bolidi zajedno
P.S. Ako mislis da je F1 bas toliko lagana i da je spala na umjetnost okretanja volana preporucujem igranje GranPrix 2008 Deluxe sa svim mogucim pomagalima na srednjem ili jacem lavelu pa da vidis sta znaci i najmanja dekoncentracija. Onda ces shvatiti zasto neki definitivno nisu za F1
-
Vjeruj!
#2296 Re: F1 2008, 2009, 2010 and counting
Zamolio bih administraciju da banuju BSn-a na 2-3 dana kako vise nikad Moc ne bi nazvao "ziherasem".
- beco
#2297 Re: F1 2008, 2009, 2010 and counting
A sta je bilo u Turskoj izmedu Hame i Buttona ziherasko preticanje, ali Whitmarsh ni to nije dozvolio pa je i to prekinuo.
- BSn
#2298 Re: F1 2008, 2009, 2010 and counting
Fordas wrote:Nesto se ne slazem sa tim ali eto... Trebas znati da je sigurnost vozaca u F1 na prvom mjestu sto je i razumljivo, tako i treba biti. Za ameriku se bas i ne bih kladio da jeste.
Daleko od toga da i ja ne mislim kako je dobar dio "odgovornosti" za propast F1 i u vozacima ovakvim kakvi jesu.
Nisu svi za F1, al' ni dobar dio onih koji su danas u njoj nisu za nju. Medjutim, vratimo se samo 20 godina unazad, pa zamisli da je tadasanjim vozacima sugerirano "pij vodu", "pritisni dugme", "pritisni gas", "skloni, se sporiji si ", "napadni, brzi si" (nije da ni tada nije bilo timskih odredbi, ali nije bilo ni sugeriranja Sumaheru da je brzi od Hakinena i da ga moze napast - pa vidi i sam valjda da je brzi. Danasnjim i to moras rec')... Nekad su haman svi vozili na ivici, pa je Hakinen ostajao bez goriva, jer je previse pritisk'o, sudarali se timski, borili se za pozicije, a ne k'o sad jednom jave da je spor da bi se borio
- Edin H.
#2299 Re: F1 2008, 2009, 2010 and counting
Vjeruj! wrote:Zamolio bih administraciju da banuju BSn-a na 2-3 dana kako vise nikad Moc ne bi nazvao "ziherasem".
- BSn
#2300 Re: F1 2008, 2009, 2010 and counting
Vjeruj! wrote:Zamolio bih administraciju da banuju BSn-a na 2-3 dana kako vise nikad Moc ne bi nazvao "ziherasem".
Nemoj ciki, Bugojna ti.