callmethebreeeze wrote:akunin je jedno vrijeme bio bas izvikan. ima, cini mi se, jos par rusa sto pisu krimice, ja ni jednog nisam citao. ljubiteljima krimiliterature preporucujem raymond chandler-a i dashiell hammett-a, koji su klasici i zacetnici noir-krimica, ako me pamcenje ne vara.
moj problem je sto takve autore, kao i ellroya skoro pa vise napamet znam

film noir mi je inace jedan od omiljenih zanrova i u pismenom i u vizuelnom obliku

jako volim i chandlerove kratke price, ali medju omiljenim su mi njegove knjige The Big Sleep i Farewell, my lovely

a ne smijem ni napisati koliko puta sam procitala Hammettov The Maltese Falcon

stid me
inace vrlo rijetko pronalazim nesto sto mi se svidja medju ovim mladjim, modernijim piscima krimica. Svedjanin Hakan Nesser mi je super, ali na zalost mnogo njegovih knjiga uopste nije prevedeno na engleski

(ili bilo koji drugi jezik koji ja mogu citati). Volim i Alexander McCall Smitha. Eto nisam ni znala da je Akunin toliko izvikan, ja sam sasvim slucajno nabasala na njega. Koji su to ostali rusi koje pominjes?

daleko od toga da ocekujem novog Dostoyevskog, Chekova, Pushkina ili Gogola, ali ruska literatura mi je velika slabost