Šta trenutno čitate?

Kulturna dešavanja, predstave, izložbe, festivali, obrazovanje i budućnost mladih...

Moderator: Chloe

Post Reply

Citate?

Sa zadovoljstvom!
1198
91%
Dovoljno je sto moram citat titlove na TV-u...
123
9%

Total votes: 1321

anais_nin

#2276 Re: Šta trenutno čitate?

Post by anais_nin »

callmethebreeeze wrote:akunin je jedno vrijeme bio bas izvikan. ima, cini mi se, jos par rusa sto pisu krimice, ja ni jednog nisam citao. ljubiteljima krimiliterature preporucujem raymond chandler-a i dashiell hammett-a, koji su klasici i zacetnici noir-krimica, ako me pamcenje ne vara.
moj problem je sto takve autore, kao i ellroya skoro pa vise napamet znam :) film noir mi je inace jedan od omiljenih zanrova i u pismenom i u vizuelnom obliku :) jako volim i chandlerove kratke price, ali medju omiljenim su mi njegove knjige The Big Sleep i Farewell, my lovely :) a ne smijem ni napisati koliko puta sam procitala Hammettov The Maltese Falcon :D stid me :lol:

inace vrlo rijetko pronalazim nesto sto mi se svidja medju ovim mladjim, modernijim piscima krimica. Svedjanin Hakan Nesser mi je super, ali na zalost mnogo njegovih knjiga uopste nije prevedeno na engleski :x (ili bilo koji drugi jezik koji ja mogu citati). Volim i Alexander McCall Smitha. Eto nisam ni znala da je Akunin toliko izvikan, ja sam sasvim slucajno nabasala na njega. Koji su to ostali rusi koje pominjes? :) daleko od toga da ocekujem novog Dostoyevskog, Chekova, Pushkina ili Gogola, ali ruska literatura mi je velika slabost :)
callmethebreeeze

#2277 Re: Šta trenutno čitate?

Post by callmethebreeeze »

moracu proguglati te ruse, cini mi se da ima jos i jedna zena sto je prevedena ovdje, ako to nisam usnio. jedan od meni interesantnijih novijih americkih pisaca je svakako i george pelecanos. a preporucio bih i roman the poet od Michael Connelly.
anais_nin

#2278 Re: Šta trenutno čitate?

Post by anais_nin »

callmethebreeeze wrote:moracu proguglati te ruse, cini mi se da ima jos i jedna zena sto je prevedena ovdje, ako to nisam usnio. jedan od meni interesantnijih novijih americkih pisaca je svakako i george pelecanos. a preporucio bih i roman the poet od Michael Connelly.
Pelecanosa nisam citala, mada me je zagolicao svojim radom na seriji THE WIRE koju jako volim :) (to je Saian kriv :D). Michael Connely pise onu Harry Bosch seriju je l tako? :) jos mi je neko to pominjao, ali nisam ni njega citala...budem budem :D meni jedan od drazih novijih krimica se zove THE DECOY. Knjigu mi je neko poklonio jos u Sarajevu. To je jedina knjiga ovog pisca koju sam citala, ali mi se svidjela zbog svoje povezanosti sa Baudelaire-ovim Cvijecem zla i povirivanjem u svijet S&Ma :D

Image

koga zanima vise, na ovoj stranici se moze procitati odlomak iz knjige...

http://www.tonystrong.com/pages/books/t ... xtract.htm
callmethebreeeze

#2279 Re: Šta trenutno čitate?

da, connely je stvorio boscha. citao sam i tih par knjiga i nisu lose, ali je the poet najbolja. takodjer bih preporucio dennis lehane, a ja volim pelecanos-a jer u knjigama ima dosta soulmuzike i knjige mu imaju finu atmosferu iako nemaju bas neku dubinu.
idia

#2280 Re: Šta trenutno čitate?

Post by idia »

.
Last edited by idia on 04/03/2011 18:43, edited 1 time in total.
sancica

#2281 Re: Šta trenutno čitate?

Post by sancica »

Dennis LEHANE - Tmino, uzmi me za ruku.....Michael Conneli -Advokat iz Linkolna, Ken Follett-Mjesto zvano sloboda - toplo preoprucujem
Soul_Sista

#2282 Re: Šta trenutno čitate?

Post by Soul_Sista »

..citam "Spijunska baza Tokio"..ovo je knjiga uglavnom da ubijem vrijeme na poslu, tramvaju i tako dalje :D
piupiu

#2283 Re: Šta trenutno čitate?

Post by piupiu »

anais_nin wrote:
anais_nin wrote:Image
jos jedan fino napisani krimic :) uh sto ih otkrivam u zadnje vrijeme...ciko fino pise...mada nisam bas toliko upoznata sa ruskim imenima, pa me na momente zbunjuju silna kilometarska imena :D sve u svemu mislim da cu potraziti i ostale dogodovstine Erasta Fandorina :D
Ah, nije los pisac uopste, a i Erast je skoro k'o Poirot! :)
callmethebreeeze

#2284 Re: Šta trenutno čitate?

ja sam danas poceo citati nevakat dervisa susica i moram vam reci da me je knjiga zarobila. dervis susic je sjajan pisac i toplo preporucujem ovo djelo svakome koga zanima period kad je bosna bila pod turskom i au.
piupiu

#2285 Re: Šta trenutno čitate?

Post by piupiu »

callmethebreeeze wrote:ja sam danas poceo citati nevakat dervisa susica i moram vam reci da me je knjiga zarobila. dervis susic je sjajan pisac i toplo preporucujem ovo djelo svakome koga zanima period kad je bosna bila pod turskom i au.
A njegove "Uhode" meni najbolji roman napisan o Bosni ikad ... uvijek sam smatrala da je on nepravedno podcijenjen, meni bolji pisac od Andrica, na primjer.
callmethebreeeze

#2286 Re: Šta trenutno čitate?

piupiu wrote:
callmethebreeeze wrote:ja sam danas poceo citati nevakat dervisa susica i moram vam reci da me je knjiga zarobila. dervis susic je sjajan pisac i toplo preporucujem ovo djelo svakome koga zanima period kad je bosna bila pod turskom i au.
A njegove "Uhode" meni najbolji roman napisan o Bosni ikad ... uvijek sam smatrala da je on nepravedno podcijenjen, meni bolji pisac od Andrica, na primjer.
o, uhode sam jos u gimnaziji citao i intezivno slusao "sejmene" haustora. :D odlicna knjiga. samo meni niko nije bolji od andrica.
JThomas

#2287 Re: Šta trenutno čitate?

Post by JThomas »

anais_nin wrote:
callmethebreeeze wrote:akunin je jedno vrijeme bio bas izvikan. ima, cini mi se, jos par rusa sto pisu krimice, ja ni jednog nisam citao. ljubiteljima krimiliterature preporucujem raymond chandler-a i dashiell hammett-a, koji su klasici i zacetnici noir-krimica, ako me pamcenje ne vara.
moj problem je sto takve autore, kao i ellroya skoro pa vise napamet znam :) film noir mi je inace jedan od omiljenih zanrova i u pismenom i u vizuelnom obliku :) jako volim i chandlerove kratke price, ali medju omiljenim su mi njegove knjige The Big Sleep i Farewell, my lovely :) a ne smijem ni napisati koliko puta sam procitala Hammettov The Maltese Falcon :D stid me :lol:

inace vrlo rijetko pronalazim nesto sto mi se svidja medju ovim mladjim, modernijim piscima krimica. Svedjanin Hakan Nesser mi je super, ali na zalost mnogo njegovih knjiga uopste nije prevedeno na engleski :x (ili bilo koji drugi jezik koji ja mogu citati). Volim i Alexander McCall Smitha. Eto nisam ni znala da je Akunin toliko izvikan, ja sam sasvim slucajno nabasala na njega. Koji su to ostali rusi koje pominjes? :) daleko od toga da ocekujem novog Dostoyevskog, Chekova, Pushkina ili Gogola, ali ruska literatura mi je velika slabost :)
http://en.wikipedia.org/wiki/Pelevin

meni se baš svidjela "sveta knjiga vukodlaka".
Merlyn

#2288 Re: Šta trenutno čitate?

Post by Merlyn »

@anais_nin

Nisi valjda ,Ninice , sve do kraja procitala ?!Hvala na podrsci .
oldschool

#2289 Re: Šta trenutno čitate?

Post by oldschool »

Ljubav u doba kolere-Gabriel Garcia Marquez
Daphna

#2290 Re: Šta trenutno čitate?

Post by Daphna »

@Merlyn... Ako nastaviš onako kako si počeo, čini mi se da bi vrlo brzo mogao imati gotov roman... Sve ono što si napisao u postu je prosto :thumbup: Meni se dopada taj "na oko" nonšalantni stil... Već imaš čitavu stranicu :thumbup:
Irm@

#2291 Re: Šta trenutno čitate?

Post by Irm@ »

Roditeljsko i starateljsko pravo... uh...
Truba
Grijem se na: Plin i struju
Horoskop: Vodolija

#2292 Re: Šta trenutno čitate?

Post by Truba »

Image

na pedesetoj stranici i lagano se gubim :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen:
Zox

#2293 Re: Šta trenutno čitate?

Post by Zox »

Super je Filip Dik fonetski.
jOFLA

Post by jOFLA »

.
Last edited by jOFLA on 13/06/2023 22:36, edited 3 times in total.
Šeherzada
Location: Pod ovom kapom nebeskom i mojom dusom Bosanskom....

#2295 Re: Šta trenutno čitate?

Post by Šeherzada »

Napokon "Orkanski visovi"
anais_nin

#2296 Re: Šta trenutno čitate?

Post by anais_nin »

jOFLA wrote:"Lijek protiv smrti od udara groma" od Gail Anderson-Dargatz koja opisuje svoju ranu mladost u godinama Drugog svjetskog rata u ruralnoj zapadnoj Kanadi.

Kroz cijelu knjigu provlače se recepti iz ručno sastavljene bilježnice njene majke koja je puna raznih recepata objavljenih u knjizi, a najviše kulinarskih (Daffodil sponge cake, zobeni kolačići sa melasom i ukusom badema, vino od cvekle, i sl.), ali ima i ostalih podsjetnika, instrukcija za najrazličitije stvari (kako zaklati i očerupati kokoš, kako ubiti pauka, kako skupljati određene plodove, itd...) između ostalog i za oživljavanje unesrećenih udarom groma. Knjiga i počinje tim receptom: "žrtvu udara groma potopiti u hladnu vodu i ostaviti ga u njoj dva sata. Ako unesrećeni za to vrijeme nije došao sebi onda u vodu naliti sirćeta i u toj kupki namakati ga još dva sata." Ima totalno odvaljenih recepata.

Fina knjiga o sujevjerju ljudi u ruralnim predjelima, indijancima, rasizmu, teškoćama ženskog odrastanja, seoskoj kontracepciji u slučaju silovanja, spolnom nasilju i nepisanim pravilima ruralne sredine... Nije autobiografija ali u knjizi donosi dijelom i neka vlastita iskustva iz mladosti.

P.S: kad zavržim knjigu prepisaću neke od tih starih kulinarskih recepata na temi Recepti u Umjetnost življenja.
i meni je tako neopisivo draga ova knjiga :) meni je draga i njena "A Recipe for Bees" (recept za pcele), a dolinu kornjaca (njenu zadnju knjigu) nisam stigla procitati...Gail mi je jedna od drazih kanadskih spisateljica "mladje generacije" :)

ja trenutno uzivam u najnovijoj knjizi jednog od drazih mi pisaca - Alexander McCall Smith "La's orchestra saves the world" :)
Image
anđeo s greškom

#2297 Re: Šta trenutno čitate?

Post by anđeo s greškom »

Women who run with the wolves - Clarissa Pinkola Estes

Najbolje što sam čitala zadnjih godina... preporučujem svim ženama, prava ženska knjiga :-)
Truba
Grijem se na: Plin i struju
Horoskop: Vodolija

#2298 Re: Šta trenutno čitate?

Post by Truba »

Zox wrote:Super je Filip Dik fonetski.
ne kontam

šteta pa su debili iz kentaura na poleđini opisali sve tvistove i poentu :roll: :roll: :roll: :roll: koji moroni
samsonsam

#2299 Re: Šta trenutno čitate?

Post by samsonsam »

Gilbert Sinoue - Safirna Knjiga :thumbup:

http://www.sinoue.com/
Neposlusna

#2300 Re: Šta trenutno čitate?

Post by Neposlusna »

Citam Herman Koch i njegovu " the Diner"
Post Reply