KARCINOM I BORBA SA NJIM!!!

Sve o zdravlju...

Moderator: anex

Post Reply
lokalni_razdjevicar

#2276 Re: KARCINOM I BORBA SA NJIM!!!

Post by lokalni_razdjevicar »

ma_zdra'o wrote:Molim vas za pomoc, neko ko je ovo prezivio. Za mjesec dana mi se sav svijet srusio, mama mi umire, 5 metastaza na mozgu, vjerovatno je krenulo od tumora na plucima, ali saznace se uskoro. Doktori su rekli nema nista od operacije, a izgleda ni od zracenja ni hemoterapije, to ce samo produziti agoniju. Lezim s njom na krevetu, gledamo se u oci, taj pogled je najtezi za izdrzati. Pije lijekove za bolove, ali jauce. Boli je glava. Ne znam kako da ovo prezivim, i sve sto zelim jeste da brze muke prestanu. I zanima me da li ce je puno boliti ? I koliko ce ovo trajati? Ima li iko iskustva ? Vjerovatno do 2 mjeseca? Osjecam da se gusim. Ima samo 50 godina
zao mi je.
lmo
Location: volim sto sam ero s kamena i drace....ko poskok sto skace

#2277 Re: KARCINOM I BORBA SA NJIM!!!

Post by lmo »

ma_zdra'o wrote:Molim vas za pomoc, neko ko je ovo prezivio. Za mjesec dana mi se sav svijet srusio, mama mi umire, 5 metastaza na mozgu, vjerovatno je krenulo od tumora na plucima, ali saznace se uskoro. Doktori su rekli nema nista od operacije, a izgleda ni od zracenja ni hemoterapije, to ce samo produziti agoniju. Lezim s njom na krevetu, gledamo se u oci, taj pogled je najtezi za izdrzati. Pije lijekove za bolove, ali jauce. Boli je glava. Ne znam kako da ovo prezivim, i sve sto zelim jeste da brze muke prestanu. I zanima me da li ce je puno boliti ? I koliko ce ovo trajati? Ima li iko iskustva ? Vjerovatno do 2 mjeseca? Osjecam da se gusim. Ima samo 50 godina
najiskrenije mi je žao...
prošla sam kroz sve to sa svojom majkom.... imala je užasne bolove koji su se samo pojačavali, hitna je stalno dolazila...taj najteži stadij kada su bolovi bili najjači i kada više psihički nije bila prisutna nije trajao dugo.... trenutak smrti mi je bio najbolniji...nekoliko teških sporih udisaja.... kao da se bori za vazduh...i tišina..nema više bolnih jauka, nema ničega..

budi uz nju što više možeš :kiss:
kerima1

#2278 Re: KARCINOM I BORBA SA NJIM!!!

Post by kerima1 »

Kanabisovo ulje bi dosta ublazilo bolove,popravio bi se apetit i kvalitet sna.
iskreno mi je zao kroz sta prolazite vi neki svaka vam cast na strpljenju.
ptičica

#2279 Re: KARCINOM I BORBA SA NJIM!!!

Post by ptičica »

Iskreno mi je zao, jer znam kako to izgleda, imala sam u blizoj okolini takav slucaj...samo ti mogu reci da ce ti trebati dosta snage...tesko je to gledati, a ne mozes puno pomoci. A jos ne smijem ni zamisliti kako je to kad je majka u pitanju...otrpilike sve traje oko 2 mjeseca, ali svakim danom ce biti sve teze, tako da se moras pripremiti na to. Sad pije lijekove, ali vremenom nece moci ni to, pa ce joj davati kroz infuziju, jer nece moci ni gutati. Trebat ce ti sva pomoc, i oko nje, a i finansijska, jer vremenom ce trebati angazovati medicinsku sestru da dolazi svaki dan i daje joj terapije (bar je tako bilo u ovom slucaju). Zadnjih nekoliko dana nece nista znati, niti ce moci reagovati, tada ces znati da je kraj blizu...tesko mi je da ti ovo govorim, ali bar da znas sta te ceka...zao mi je. :( Budi uz nju sto vise mozes i zelim ti da u sebi smognes snage da to sve izdrzis, jer je jako tesko...
Dozer

#2280 Re: KARCINOM I BORBA SA NJIM!!!

Post by Dozer »

U tom stadiju nece trajati ni 2 mjeseca... Vjerovatnije do mjesec. Srecom po nju.
Da, kanabisovo ulje bi joj sigurno ublazilo bolove, a i malo bi je "iskljucilo" iz stvarnosti sto je u tom stanju, bar po mom licnom misljenju, veoma pozeljno. Nazalost, ali je tako.

Sto se terapija tice - nemoj(te) je patiti s tim. Morfij joj vjerovatno vec sada ne pomaze puno, a sve ostale terapije nemaju nikakvu svrhu i samo produzavaju agoniju. Opet - nazalost.

Ja bih tu ukljucio samo kanabisovo ulje sa dosta THC-a, ne radi izljecenja jer mislim da je sada vec prekasno za to, nego radi olaksavanja bolova.

Pustite je da ode u miru, i sto brze. Radi nje same. :(
Hafis

#2281 Re: KARCINOM I BORBA SA NJIM!!!

Post by Hafis »

Dozer wrote: Ja bih tu ukljucio samo kanabisovo ulje sa dosta THC-a ne radi izljecenja jer mislim da je sada vec prekasno za to, nego radi olaksavanja bolova.(
Dozer. Pusti ljude, dosta im ionako njihove muke.
Dozer

#2282 Re: KARCINOM I BORBA SA NJIM!!!

Post by Dozer »

Ja ga ne prodajem Hafise. Ali, garantujem da bi zeni bilo dosta lakse.
Hafis

#2283 Re: KARCINOM I BORBA SA NJIM!!!

Post by Hafis »

Dozer wrote:Ja ga ne prodajem Hafise. Ali, garantujem da bi zeni bilo dosta lakse.
Ti garantuješ?
Na temelju kojih rezultata ili iskustava s intrakranijalnim metastatskim oblikom raka?
Dozer

#2284 Re: KARCINOM I BORBA SA NJIM!!!

Post by Dozer »

Bez obzira koja je vrsta raka, sigurno ce ublaziti bolove i djelimicno "iskljuciti" bolesnika iz realnosti.
Za opisano stanje, mislim da je to sasvim ljudski i humano.

S druge strane, ako ti tvrdis da ce joj bar malo lakse biti ako je natrpaju hemikalijama u vidu "terapija", bilo oralno, bilo kroz infuziju... OK.
Mada, i ti i ja vec znamo rezultate obje varijante. I, nemam namjeru da se prepucavam. Ja s uljem imam vec dobro iskustvo, a ti, koliko sam shvatio, nikakvo, pa eto...
kerima1

#2285 Re: KARCINOM I BORBA SA NJIM!!!

Post by kerima1 »

Hafis wrote:
Dozer wrote:Ja ga ne prodajem Hafise. Ali, garantujem da bi zeni bilo dosta lakse.
Ti garantuješ?
Na temelju kojih rezultata ili iskustava s intrakranijalnim metastatskim oblikom raka?
Ne garantuje samo on,poznat je i meni slucaj iste vrste karcinoma gdje se uzimalo kanabisovo ulje koje je olaksalo bolove,apetiti i nesanicu.
Ne razumijem sta napadas dzabe covjeka,ako imas kao ljekar bolje rjesenje pucaj i mi laici bi volili da ne trazimo nista sami.
Hafis

#2286 Re: KARCINOM I BORBA SA NJIM!!!

Post by Hafis »

Veliš imaš, kako kažeš ''dobro iskustvo'' s tim uljem
Ima ljudi koji vjeruju da je dovoljno omotati bolesnikovu lijevu ruku crvenom vunicom i bolovi će se ublažiti, i također tvrde isto kao i ti da ''imaju dobro iskustvo''...

Najbolje je raspustiti cjelokupnu onkologiju i predati palijativnu medicinu u ruke iskusnih alternativnih stručnjaka.
Normalno, ni meni ne pada na pamet raspravljati s tobom o ovim stvarima, samo sam ti htio naglasiti da ova djevojka ne priča o nekakvom bezazlenom ekcemu na prstima, već o termalnoj fazi maligne bolesti svog najbližeg srodnika što otvara mnoštvo pitanja, ne samo medicinske naravi... i doista nije etički s tvoje strane u redu davati joj savjete takve vrste...doslovce bezvezarije...i šak još i ''prognozirati'' razdoblje preostalo do egzitusa

Ovdje bih završio raspravu na ovu temu.
Dozer

#2287 Re: KARCINOM I BORBA SA NJIM!!!

Post by Dozer »

Hafise....sad cu biti bezobrazan i jasno i glasno cu ti "reci" - ne seri.

Ja takvog bolesnika imam u kuci vec dvije godine, od cega je u terminalnoj fazi od novembra prosle godine. Tako ste ga kategorisali ti i tvoji, ne ja.
I od tog novembra, do kojeg je primio sve zvanicne medicinske terapije i zracenja, a nakon cega je bio dobio jos jednu metastazu, vise nije koristio i ne koristi nikakvu vasu, zvanicnu medicinsku terapiju, nego samo ulje kanabisa.
Na zadnjoj kontroli mu se ustanovi da jedne metastaze nema, druga prepolovljenja.
Pokusaj me opet uvjeriti da nemam dobro iskustvo s tim.

Nevjerovatno je da ne primjecujes kako iz svakog tvoj slova izvire nekakva nadobudnost ober speijaliste... Klasinci sindrom nasih doktora, koji smatraju da su pobrali svu pamet svijeta cim nesto specijaliziraju...
vjesticanametli

#2288 Re: KARCINOM I BORBA SA NJIM!!!

Post by vjesticanametli »

Hafis wrote:Veliš imaš, kako kažeš ''dobro iskustvo'' s tim uljem
Ima ljudi koji vjeruju da je dovoljno omotati bolesnikovu lijevu ruku crvenom vunicom i bolovi će se ublažiti, i također tvrde isto kao i ti da ''imaju dobro iskustvo''...

Najbolje je raspustiti cjelokupnu onkologiju i predati palijativnu medicinu u ruke iskusnih alternativnih stručnjaka.
Normalno, ni meni ne pada na pamet raspravljati s tobom o ovim stvarima, samo sam ti htio naglasiti da ova djevojka ne priča o nekakvom bezazlenom ekcemu na prstima, već o termalnoj fazi maligne bolesti svog najbližeg srodnika što otvara mnoštvo pitanja, ne samo medicinske naravi... i doista nije etički s tvoje strane u redu davati joj savjete takve vrste...doslovce bezvezarije...i šak još i ''prognozirati'' razdoblje preostalo do egzitusa

ja necu o tom ulju ali porodici nema ko ni reci nista ni o njezi palijativnog bolesnika ni o stanju bolesnika.......moja mama je umrla a doktori su bjezali od mene..poslije operacije u vojnoj imala stomu i da mi nije drug gore vraga bi imao ko da me uputi u previjanje i postupanje s tim :( ..niko nije nikada rekao slusajte tako i tako ........... zasto nema nikoga ....zasto s nama niko ne prica vec kao na traci broj 1 haj sad 2 itd..... onima koji dodu u tu situaciju mislim da je bolje ovako reci nego ih uljuljkivati i davati im nadu da ce nesto biti bolje.....nazalost ide brzo i nema pomoci pa neka cura zna da to vrijeme ako nista lezi pored mame ..... iskoristi svaku sekundu
kod nas se palijativna med. svela na to da te iskasape, posalju na onkologiju i otpisu.........znam da imate tovar posla i imam razumijevanja ali ovo je tako osjetljivo da morate jednostavno odvojiti par minuta i posvetiti se ljudima....onim zivim koji se jos bore
Dozer

#2289 Re: KARCINOM I BORBA SA NJIM!!!

Post by Dozer »

Vjestice...tebi nikad nisam izrazio saucesce, pa cu ovako i sada. Tek sam nedavno vidio to... :(

A sto se nasih doktora tice, i to bar njih 90% i bez obzira koje specijalnosti - oni nemaju ni trun bilo kakve ljudskosti. Ja tacno imam osjecaj da su postali doktori samo radi trke za lovom, i nista vise.
Pravi ratitet je naci doktora s kojim se moze sasvim normalno porazgovarati o stanju pacijenta, a da ne pricamo o tome da daju bilo kakav savjet.

Savjet, kao i par minuta njihovog koncentrisanog vremena, moze se dobiti tek nakon konverte. Do tada sve ide bukvalno u hodu, na hodnicima, suhoparno, sturo, a nerijetko i otresito.
Samo kada se gurne koverta, ili ukoliko se poznaje doktor (sto je bio slucaj kod mene, srecom), e tada je sve normalnije. Ovo ostalo je opsti odron.

Ja se jos nisam nasao u situaciji da naidjem na doktora da mi trazi kovertu (a imam vrlo bliskih slucajeva gdje se to jeste desavalo), ili da mi se postavi na nacin kojim ukazuje da mu trebam dati kovertu da bi sa mnom pricao... Tacnije, bilo je i takvih momenata gdje sam to mogao osjetiti, ali valjda iz mog tona, stava i izgleda shvate da nisam pogodan za to, pa taj dio svog ponasanja preksoce...
Ali, kako dolaze sve nadobudniji doktori ocekujem da ce se i to desiti u jednom momentu, a tada, i poznajuci sebe, sve sto mogu reci jeste - citace se o tome u crnoj hronici.

Ja nikoga nisam tjerao na medicinu, a uredno placam sve to, tako da sve mimo toga smatram otvorenom pljackom i kradjom, a s lopovima i kriminalcima se nisam nikad pretjerano dobro slagao...
vjesticanametli

#2290 Re: KARCINOM I BORBA SA NJIM!!!

Post by vjesticanametli »

a ne znam sta vise reci na sve to......ja ne znam kako vise proguliti da nastavim zivot dalje......svaki dan gledam slike i "jedem" sama sebe :(
Dozer

#2291 Re: KARCINOM I BORBA SA NJIM!!!

Post by Dozer »

Znam da nije lako, ali....zivot ide dakje, htjeli mi to ili ne.

Ja ti mogu reci kako ja licno na sve to gledam, pa ako ti je od pomoci....

A gledam tako sto znam da je smrt jedino sigurno u zivotu, tj. na njegovom kraju. Od toga niko od nas ne moze oobjeci ni na koji nacin i to je jedino garantovano. Sve ostalo je relativno i nesigurno.
Ako se desi neka bolest, poput ove o kojoj ovdje pricamo, i ako je se definitivno ne mozemo rijesiti, tada mislim da je bolje otici prije nego kasnije. Zasto se muciti, patiti i sebe i okolinu...?

A mislim da sam samo realan s ovakvim stavom...
bumerangss

#2292 Re: KARCINOM I BORBA SA NJIM!!!

Post by bumerangss »

U potpunosti te razumijem... jer sam kroz slicno prosao... :(
Da vam Allah dz.s olaksa... mami ti prvo ali i tebi jer znam kakav je osjecaj kad gledas... a pomoci nemoes...
Djaba štele, djaba poznanstva, djaba pare... da vam Allah dz.š pomogne... amin!
bumerangss

#2293 Re: KARCINOM I BORBA SA NJIM!!!

Post by bumerangss »

Hafis wrote:Veliš imaš, kako kažeš ''dobro iskustvo'' s tim uljem

Hafise... ovo termalnoj fazi... :-) procitaj tekst prije nego sto ga submit!!!
ma_zdra'o

#2294 Re: KARCINOM I BORBA SA NJIM!!!

Post by ma_zdra'o »

hvala svima na odgovorima, pije mama dexamethason krkin, 4x po 4 tablete dnevno i jos nesto za zeludac i ne znam sta jos. Spava, i danas je nista bolilo nije, valjda krenuli lijekovi da djeluju. Cula sam da je moguce i da joj se taj centar za bol unisti , tj da ga te metastaze uniste pa da i ne umre u tolikim bolovima. Apsolutno je fino razgovarala sa svima danas i slusala pozorno ali eto ... ko zna dokad ce moci biti svjesna...
Pitala me cak sta joj je, ja rekla imas jaku migrenu. I tako, moram je lagati.
A ovi idioti na onkologiji nisu ni pogledali nalaze, rekli moze doc na zracenje sutra. Mi cemo odbit to zracenje, sto da se pati ? Neurohirurg je rekao da nema nista od operacije, tako da nema potrebe.
Inace evo ja sam od danas odlucila da budem u potpunosti druga osoba, da samo pricam s njom i lezim, da se smijemo malo i da joj odvracam misli jer cesto vidim da hoce da zaplace sto znaci da osjeti da je kraj blizu. Plus familija krenula dolazit, sve joj je jasno. Tuga golema.
Ali ljudi sta da dam ocu i sestri od 18 god ? Babo mi se najgore ponasa, totalno je devastiran i neupotrebljiv, samo glava spustena i kuka i to pred njom, pa ga ja otjeram. Sta ste pili vi za smirenje ? Lexilium ili ?
kerima1

#2295 Re: KARCINOM I BORBA SA NJIM!!!

Post by kerima1 »

Svaka ti cast curice hrabra,moras duso biti svi mi u odredjenom dijelu zivota prezivimo nesto najteze.
Javljaj nam se ovdje cesto ako ti je lakse da podijelis sa nekim sto ne mozes sa ukucanima. :kiss:
bumerangss

#2296 Re: KARCINOM I BORBA SA NJIM!!!

Post by bumerangss »

Familiju, pogotovo dalju rodbinu i komsije malo odkantaj!!! Ne treba joj sad niko da je sazaljeva niti da je tjesi tamo neka rodica koja joj nije dosla 10 godina ne treba joj ni sada! Samo vi ukucani, eventualno braca, sestre... i to joj doziraj eventualno po jedno dnevno jer je sad njoj odmor i mir najpotrebniji.
Babo treba malo da se presabere i popricaj s njim nasamo, ohrabri ga ali i reci istinu njemu neka zna i lexilium ili apaurin!
Sestra ti od 18g mislim da je premlada da gleda sam kraj i moj ti je savjet kad vidis da ti mama gubi svjest, sestru posalji kod neke rodice tih zadnjih 10ak dana da joj trauma ne bi ostavila posljedice po njeno nezrelo psihicko zdravlje...
lmo
Location: volim sto sam ero s kamena i drace....ko poskok sto skace

#2297 Re: KARCINOM I BORBA SA NJIM!!!

Post by lmo »

da..... posjete ograničiti i birati samo pozitivne ljude koji mogu barem malo popraviti atmosferu...
bubi_mama

#2298 Re: KARCINOM I BORBA SA NJIM!!!

Post by bubi_mama »

ma_zdra'o wrote:hvala svima na odgovorima, pije mama dexamethason krkin, 4x po 4 tablete dnevno i jos nesto za zeludac i ne znam sta jos. Spava, i danas je nista bolilo nije, valjda krenuli lijekovi da djeluju. Cula sam da je moguce i da joj se taj centar za bol unisti , tj da ga te metastaze uniste pa da i ne umre u tolikim bolovima. Apsolutno je fino razgovarala sa svima danas i slusala pozorno ali eto ... ko zna dokad ce moci biti svjesna...
Pitala me cak sta joj je, ja rekla imas jaku migrenu. I tako, moram je lagati.
A ovi idioti na onkologiji nisu ni pogledali nalaze, rekli moze doc na zracenje sutra. Mi cemo odbit to zracenje, sto da se pati ? Neurohirurg je rekao da nema nista od operacije, tako da nema potrebe.
Inace evo ja sam od danas odlucila da budem u potpunosti druga osoba, da samo pricam s njom i lezim, da se smijemo malo i da joj odvracam misli jer cesto vidim da hoce da zaplace sto znaci da osjeti da je kraj blizu. Plus familija krenula dolazit, sve joj je jasno. Tuga golema.
Ali ljudi sta da dam ocu i sestri od 18 god ? Babo mi se najgore ponasa, totalno je devastiran i neupotrebljiv, samo glava spustena i kuka i to pred njom, pa ga ja otjeram. Sta ste pili vi za smirenje ? Lexilium ili ?
Ako ce te malo utjesiti i ohrabriti moja majka je imala karcinom glasnica, metastaze na pluca, mozak i onda sve po redu, ali nije nikada imala jake bolove. Umrla je bez bolova, tako da je moguce da bude bez velikih bolova.
Rodbinu sto vise distanciraj jer kad su nama poceli dolaziti moja mama je od njih postala uznemirenija i depresivnija. Iskoristi svaki momenat dok je svjesna i bez bolova jer blago tebi, moja je zbog metastaza nas odbijala od sebe i nije dala da puno oko nje. Zao mi je jako zbog bolesti i svega ali drzi se hrabra si i jos jednom iskoristi svaku sekundu sa svojm mamom.
ma_zdra'o

#2299 Re: KARCINOM I BORBA SA NJIM!!!

Post by ma_zdra'o »

I ovi ljekari su bas odvratni. Niko nista konkretno da ti kaze. Treba li uopste raditi nalaze svih mogucih organa da bi otkrili gdje je jos rak zahvatio ako vec na mozgu ima 5 metastaza i ako ne zeli na zracenje kad nema hajra od toga? Izgleda to samo reda radi da te skinu s reda. Danas nam dali uputnica milion za snimanje svega zivog.
Treba li to uopste raditi i mucit zenu?

Sta dobijamo ako saznamo da ima jos metastaza ? Nidje veze.
Rekli eto od sutra ce dolazit ekipa 2x dnevno da joj daju injekcije i valjda je to to.
Ne znam stvarno sta da radimo, a za te doktore si samo broj u ogromnom nizu.
nicy

#2300 Re: KARCINOM I BORBA SA NJIM!!!

Post by nicy »

MOLIM za pomoc, savjet....ocajna sam

mom vjereniku je jucer na UZ pregledu dr. Mornjakvic radiolog, rekla da ima metastaze na jetri, pankreasu, limfi u stomaku..ili kako vec, upiutila ga je na rtg pluca i CT abdomena,to cemo obaviti u ponedjeljak

ne znamo jos sta je primarni karcinom...al postoji li sansa da se izlijeci s obzirom da ima te metastaze....odakle da krenemo?

ja nisam spavala od jucer, hocu da ga spasim, al kako :(
Post Reply