Bosanska piramida Sunca

Kulturna dešavanja, predstave, izložbe, festivali, obrazovanje i budućnost mladih...

Moderator: Chloe

Locked
Fair Life

Post by Fair Life »

helo wrote:Fair Life kakve gluposti ti valjaš : dalje mogli palamuditi... i ne zaboravite dobro naplatiti. Ko pare uzima jeli ti možda živiš u Visokom? I jeli ti možda Osmanačić na vrata kucao tražio neke pare?
Pa ti ne znas ni prezime istrazivacu... sram te bilo.
pravimjernik

Post by pravimjernik »

provaljeni ste ali ne kontate to pilećim mozgovima. hajde SIKTER. čitajte ovo štivo koje vam je znanje napisao. čitajte i UČITE! :D
Macuser

Post by Macuser »

Da li se zlato moze dobiti iz olova?
Da li je Osmanagic na tragu filozofskom kamenu?
Iz Osmanagiceve knjige, povodom Atlantide, alhemije, masona i slicnih stvari:

"Da li su alkemicarski mitovi o pretvaranju "bezvrijednih" metala u zlato istiniti? Potvrdan odgovor bi znacio jos jednu potvrdu postojanja izgubljene civilizacije Atlantide.

Razmislimo kakav bi mi odgovor dali? Pogledajmo olovo, na primjer, i postavimo pitanje da li se od njega moze napraviti zlato? Nasa logicna, "racionalna", lijeva, muska strana mozga, ce odgovoriti negativno.

Medjutim, olovo je samo skup atoma. Kao i zlato. Otkrijmo tajnu formiranja razlicitih elemenata... i ostalo je samo stvar pretumbacije atoma i dobijanja metala po izboru. Otvorimo se desnoj, zenskoj, intuitivnoj strani.
I, odgovor ce biti pozitivan."

:shock:
Goran_35

Post by Goran_35 »

Macuser wrote:Da li se zlato moze dobiti iz olova?

"Da li su alkemicarski mitovi o pretvaranju "bezvrijednih" metala u zlato istiniti? Potvrdan odgovor bi znacio jos jednu potvrdu postojanja izgubljene civilizacije Atlantide.

Razmislimo kakav bi mi odgovor dali? Pogledajmo olovo, na primjer, i postavimo pitanje da li se od njega moze napraviti zlato? Nasa logicna, "racionalna", lijeva, muska strana mozga, ce odgovoriti negativno.

Medjutim, olovo je samo skup atoma. Kao i zlato. Otkrijmo tajnu formiranja razlicitih elemenata... i ostalo je samo stvar pretumbacije atoma i dobijanja metala po izboru. Otvorimo se desnoj, zenskoj, intuitivnoj strani.

u principu osnovna materijalna cestica je ista,za svu materiju u univerzumu.Ali je energija koja navodi cesticu da osciluje (string teorija) razlicita i zbog toga imamo manifestaciju razlicitih materija...

A zlato nastaje u posebnim uslovima,ogromne energije i temperature kakva je moguca recimo u sudarima galaksija...
Prenj

Post by Prenj »

Macuser wrote:Da li se zlato moze dobiti iz olova?

:shock: :shock: :shock:
Goran_35

Post by Goran_35 »

pravimjernik wrote:provaljeni ste ali ne kontate to pilećim mozgovima. hajde SIKTER. čitajte ovo štivo koje vam je znanje napisao. čitajte i UČITE! :D
mislis na demagogiju? ;)
Da,da :oops: veoma interesantno i poucno :oops:

I usput budi receno :oops: ko smo to mi? Evo ja se okrecem,za svaki slucaj :oops: ,ali nema nikoga iza mene?
Macuser

Post by Macuser »

Ali je energija koja navodi cesticu da osciluje (string teorija) razlicita i zbog toga imamo manifestaciju razlicitih materija...
Prvo string teorija je za sada samo teorija. Objasnjava sve, makro i mikro kosmos, sve se lijepo slaze, osim nase mogucnosti da dokazemo postojanje zica (strings). I to pokazuje koliko su, pravi, naucnici oprezni, jer bez obzira sto sve ukazuje na postojanje zica u mikro kosmosu, niko nije uspio da dokaze da iste zaista postoje (povuci paralelu sa ovim sto sam napisao i aplicirati na Semirovu piramidu).
Goran_35 wrote:A zlato nastaje u posebnim uslovima,ogromne energije i temperature kakva je moguca recimo u sudarima galaksija...
Zlato koje nastaje u sudarima galaksija?
:-) :roll: :shock:
Goran_35

Post by Goran_35 »

Da! Nisi to znao? :D

Kada nastaju novi svjetovi :oops: nastaje i zlato :D
Prenj

Post by Prenj »

Goran_35 wrote:Da! Nisi to znao? :D

:-)
Goran_35

Post by Goran_35 »

I glede teorije, :oops: niko nije ni pokusavao da dokaze postojanje "zica" vec osnovna materijalna cestica se ne prestavlja kao "bilijarska kugla"(atom) vec stringa - elasticna zica koja osciluje po taktu energije koja joj je zadata ;)
Goran_35

Post by Goran_35 »

Prenj wrote:
Goran_35 wrote:Da! Nisi to znao? :D

:-)
pa ovo je stav zvanicne nauke i opet ne valja? :lol:
Macuser

Post by Macuser »

I glede teorije, niko nije ni pokusavao da dokaze postojanje "zica" vec osnovna materijalna cestica se ne prestavlja kao "bilijarska kugla"(atom) vec stringa - elasticna zica koja osciluje po taktu energije koja joj je zadata

Nije tako! Zasto pises nesto sto nije tako! Nuklearni fizicari rade na dokazivanju string teorije.
http://www.pbs.org/wgbh/nova/elegant/
http://www.pbs.org/wgbh/nova/elegant/viewpoints.html

Da ista znas o fizici, s obzirom da si mi uletio sa kvantnom fizikom ovdje, vjerujem da ne bi tolerisao tvrdnju arheologa i alhemicara Osmanagica:
"Medjutim, olovo je samo skup atoma. Kao i zlato. Otkrijmo tajnu formiranja razlicitih elemenata... i ostalo je samo stvar pretumbacije atoma i dobijanja metala po izboru. Otvorimo se desnoj, zenskoj, intuitivnoj strani.
Goran_35

Post by Goran_35 »

Drug moj,ova teorija nema ama bas nikakve veze sa Kvantnom fizikom.Jer Kvantna fizika nudi teoriju kaosa,a ova teorija nudi savrseni sklad na nivou mikrokosmosa a primjenjiva je i na makrokosmos.zato je zovu "teorijom svega".

Procitaj ti to malo bolje pa ces vidjeti da sam u pravu ;)
Macuser

Post by Macuser »

Macuser wrote:
Prvo string teorija je za sada samo teorija. Objasnjava sve, makro i mikro kosmos, sve se lijepo slaze, osim nase mogucnosti da dokazemo postojanje zica (strings).
Dakle, vec sam napisao, ono sto si ti napisao.

No, nista ne kazes za pretvaranje olova u zlato? Spominjes mi string teoriju, no slijepo prolazis pored Semirove teorije da ako bude u mogucnosti da pretvori olovo u zlato, time automatski dokazuje i postojanje Atlantide (za koje zna koordinate).
ludost

Post by ludost »

---
Last edited by ludost on 05/02/2006 16:55, edited 1 time in total.
Goran_35

Post by Goran_35 »

Macuser wrote:
Macuser wrote:
Prvo string teorija je za sada samo teorija. Objasnjava sve, makro i mikro kosmos, sve se lijepo slaze, osim nase mogucnosti da dokazemo postojanje zica (strings).
Dakle, vec sam napisao, ono sto si ti napisao.

No, nista ne kazes za pretvaranje olova u zlato? Spominjes mi string teoriju, no slijepo prolazis pored Semirove teorije da ako bude u mogucnosti da pretvori olovo u zlato, time automatski dokazuje i postojanje Atlantide (za koje zna koordinate).
evo slika sa tvoga linka :D
Image

Sta ovo znaci?

Dakle osnovna cestica materije (stringa) ista je za svaku materiju. Manifestacija razlicitih materija je uslovljena razlicitim taktom kojim osciluju stringe,sto je opet uslovljeno razlicitom energijom koja je zadata datoj cestici...

A to drugim rijecima znaci da i olovo i zlato i jabuka i zvjezda i covjek su u osnovi sacinjeni od iste najsitnije materijalne cestice.

U cemu je onda razlika?
- U energiji koja ih pogoni da osciluju u rzlicitom taktu

:oops:

:)
cernica

Post by cernica »

mali blento wrote:
Ja ga pitam ko je od silnih doktora potvrdio da je brdo piramida, a on kaže - samo vođa smije govoriti ispred fondacije. A kad ga Macuser podsjeti na "dokaze" koje vođa iznosi u javnosti, on odgovara kako to nisu vođine nego riječi članova (doktora-eksperata, koga drugog). Pa ti njih uhvati - ni za rep ni za glavu! Autentična, poremećena sekta!
mali blento wrote:
Citiraj njihove riječi kojima potvrđuju piramidu.
Semir Osmanagic “kupi svu vatru”. Svjesno se postavio na prvu liniju, ne samo sto je od pocetka bio isturena licnost I sto je upravo on postavio hipotezu, I bio inicijator osnivanju Fondacije, nego da bi zastitio ostale strucnjake iz organizacije. Kako da ih zastiti? Pa tako da ih mediji I kriticari ostave na miru, da ih postedi ove nepotrebne frtutme.

Ti ljudi pri Fondaciji nemaju potrebu javno iznositi svoje stavove da potvrdjuju Piramidu. Samo njihovo clanstvo govori da prihvataju dokaze kao vjerodostojne.
kekec wrote:
Posto imate toliko strucnjaka, raznih profila, vrlo lako cete odrediti gdje je povrsinski sloj najtanji.
Uzmite pet krampi i lopata i za jedan dan cete doci do zida piramide. I kada to uradite,
znajte da ste zavrsili 90 posto posla. Kada se zid pojavi, necete imati problema sa daljnim
kopanjem, kao ni sa novcem.
Ako zelite, lako je, zar ne?
I lakse nego sto mislis. Ne da nisi ne informisan (procitao si dosada jedno deset puta) nego si povrsniji od one travke na Visocici.
Do zida piramide se vec doslo (procitati geoloski izvjestaj Nadjije Nukic).

“(…)može se vidjeti da su blokovi slagani jedan na drugi, s tim da je onaj koji se nalazio iznad smaknut prema unutra, ali su poredani kao cigle pri gradnji objekata. Dimenzije otkrivenog dijela boka piramide je cca 2,00 x 12,0 m.»
Prenj wrote:
Semira ovdje osporavamo svo vrijeme, nikoga drugog.
Pa, zar ja vec nisam naveo Semirovu pozrtvovanost? Postedili ste druge, a to mu je I bila namjera.
cernica wrote: Cuj amatera?! Pa zar ti nisi pricao protiv vjerodostojnosti naucnih radova kod amatera (Semira).
prenj wrote:
Vjerodostojnost kojih radova?
Da li ti je ovako jasnije? “Cuj amatera!? Pa zar ti nisi pricao protiv amatera (Semira)!?[/b]
Prenj wrote:
Fino pise u tekstu, njima je nauka vaznija od publiciteta.
Za razliku od vas.
Fino pise u tekstu. Publicitet ne znaci umisljenost.
Macuser wrote:
Sto se mene licno tice, apsolutno ne vjerujem u piramidu, ali ako bi piramida, kojim cudom, postojala, bio bih presretan. Zbog Bosne, zbog svih nas i prvi bih rekao da sam gadno i grdno pogrijesio i u svoje licno ime i prezime se izvinuo Semiru za moje sumnje, ako treba i u otvorenom pismu.

Sada, jedno pitanje za tebe.
Sta ako ne nadju piramidu? Znam da je za tebe nemoguce, ali odgovori mi, onako, hipoteticno, sta ako ne otkriju piramidu? Sta cemo onda?
Prihvatam igre sa mastom ali ne I sa iluzijama. Tvoja pitanja odaju osobu koja voli filozofirati I naglabati, naglabati, naglabati… Zasto ovo, kako ovo, a sta da je ono itd. Ako apsolutno ne vjerujes u Piramidu, kako uopste mozes postavljati takva pitanja?
Ja, ne da vjerujem, nego znam da Piramide postoje. Znam na osnovu dokaza, a ne nagadjanja ili vlastite zelje. Postavljati I odgovarati na ovakva pitanja spada u djecije sekanje. “Hajde da vidimo sta bi bilo kad bi bilo”.

Mene izmisljanja ne interesuju. To su za mene bljuvotine uma. Za mene ne postoji “ako” u tom kontekstu. Ali ako (ili kad) nisam siguran – sutio bih dok ne provjerim cijelu stvar. Vidis, tako je postupio I doktor geoloskih nauka Stjepan Coric. On je muhaem iz Beca dosao u Sarajevo, potrazio Nukicevu (I ostale) analizirao I proucio geoloske uzorke I rezultate, I tek nakon izvjesnog vremena se prikljucio Fondaciji.
kekec wrote:
Cini mi se da je prica o piramidi samo pokrice za stvaranje Fondacije, koja ce poslije neuspjeha sa piramidama imati zadatak da se brine o kulturnom naslijedju cijele BiH.
A tu ima dosta posla. Ulaskom u ovu danasnju Fondaciju, u stvari se ulazi u posao brige oko kulturnog naslijedja, koji je bitan za BiH. Finansiranje prelazi u okvire drzave, mozda UNESKO-a i drugih izvora. A to znaci zaposlenje za one koji prvi ulete u Fondaciju.
mali blento wrote: Odlično primjećeno :thumbup: .
Glupo primjeceno! ;-) Hajmo po jednostavnoj logici stvari. Kako bi se Fondacija brinula o kulturnom naslijedju cijele Bosne I Hercegovine nakon neuspjeha sa Piramidama? Ko bi joj vise vjerovao? Ko bi je vise smatrao autoritetom? Ko bi vise bili njeni clanovi, donatori… (UNESCO mozda?! ha).
Piramida nije, niti moze biti pokrice. Fondacija je nastala povodom Piramida. Zakljucak: Ima Piramida – ima I Fondacije, nema Piramida – nema ni Fondacije, I u praksi… I u teoriji.
Mali blento wrote:
Pa ko bi se ovoliko na forumima i medijima borio ovako grčevito (tj. raznoraznim glupostima i svim i svačim osim činjenicama) da mu nije ili plaćeno ili obećani novci.
Eto, to je prokletstvo njegovog uma. “Lova, kradja, laz… svi su takvi”. Zalosno stanje. S druge strane, dakle po njegovoj, ispada da je mali blento :-) ipak “najvise placen” od svih nas. :lol:
Mali blento wrote:
Sve je jasno, neće se na proljeće ni pokušati otkopati nikakvi zidovi jer ih nema a to piramidaši odlično znaju. Već su najavili da bi zidovi mogli biti otkopani u oktobru 2006. Međutim plan rada fondacije predviđa to tek za 2007.
Ponovo izmisljotina, I ponovo ista stvar. Radovi zapocinju 14 aprila 2006 I traju do 30 oktobra 2006.
Mali blento wrote:
Nakon svih bjelosvjetih protuha i prevaranata vrijeme je da i policija zaradi platu.
Tuzno je, isuvise tuzno, kada se prijatelji I neprijatelji ne mogu vise rasaznati.
Fair Life wrote:
Nervous?
Tense?
Tired?
I ovo su one djecije :) . Ako se neko sjeca scene iz filma “The Golden child” sa Eddie Murphy kada ovaj sjedi u TV studiju sa voditeljem, pa ga voditelj: “Zasto si nervozan?. Nemas potrebe biti nervozan? Smiri se, nemoj se plasiti. Vidi kako smo mi bez treme. Nemoj se stiditi…” :lol:
Fair life wrote: Ako se ne nadje piramida sve ih optuziti za svjesnu obmanu javnosti...
Evo, zar ovo ne potvrdjuje onu moju odozgo: “Kako bi se Fondacija brinula o kulturnom naslijedju cijele Bosne I Hercegovine nakon neuspjeha sa Piramidama? Ko bi joj vise vjerovao? Ko bi je vise smatrao autoritetom? Ko bi vise bili njeni clanovi, donatori… (UNESCO mozda?! ha )”
Mali blento wrote:
Ovdje je upravo problem i u tome što se baš sad, u vrijeme izrazite nestabilnosti (pravne, političke, ekonomske, socijalne) nahuškala jedna bezočna skupina šorc-vandala (npr. napad na Zemaljski Muzej) da proždere i ono malo principa etike i društvenih vrijednosti što nam je preostalo. Pa da potpunim antidruštvenim djelovanjem (šok-terapija) umjesto odgovora na pitanja koja građani osjećaju do bola, istima podare - ublehu.
Mali blento :-) kritikuje drzavu i navodi je kao “organizatora iza kulisa” novoosnovane Fondacije, odnosno, uzima jadno stanje u zemlji kako bi diskvalifikovao ljude koji su izasli sa idejama Projekta.
Pa da li ste se vi ikada upitali zasto je Fondacije nevladina!? Pa iz jednostavnog razloga, zato sto je haoticno stanje u zemlji!!! (pravno, političko, ekonomsko, socijalno…). Ne samo da se ne zna ko pije - a ko placa, nego su jos uvjek na snazi jake seperatisticke snage. Eto zasto se Fondacija ogradjuje I stiti od politickih stranaka I drzave.

Nije bez razloga izabran datum osnivanja Organizacije: 25 novembar – Dan Drzavnosti Bosne I Hercegovine, kako bi se svojim gradjanima predstavila kao impuls za promjene, ili inicijator opstanka I postojanja (makar I u teoriji) svoje domovine – sunce iza oblaka. Da je nasa zemlja normalna drzava kao npr. Njemacka, ne bi bilo nikakvih problema da iza Projekta stoji drzava ili drzavna institucija npr. Zemaljski Muzej, i ne bi bilo potrebe ni za kakve nevladine Fondacije. Ali nije, nazalost. Nema se povjerenja ni u koga (a niti ovi imaju razumjevanja I volje). Zemaljski Muzej – Sarajevo je cist primjer podmetanja iza kojih ne stoje samo naucni ili licni motive. (!!!) (?) ;-)
Mali blento wrote:
Tipovi poput nabrojanih se obavezno biraju iz redova izuzetno ambicioznih kadrova s bijednom akademskom karijerom (najgori studenti, magistri s nekakvim sumnjivim motivima, doktori s nekakvih rudokopa po pustinjskim vukojebinama bjelosvjetskim), kao npr. Federalni ministar N.Branković, pa A.Terzić i njegov savjetnik Z.Hurtić koji, jelte, kao sasma slučajno upravlja fondacijom, pa nekakvo dijete koje će zaokružiti pet od pedeset i pet sivih tačaka na mutnom satelitskom snimku zapišavajući svoj nalaz onim "dr.", i beskrajni drugi isti takvi.
Price o “Savrsenoj Zavjeri” se nastavljaju. Naravno “drzava (ili SDA) vode glavnu rijec iza paravana. Planira se najveca pljacka naroda”. Sve suplja od suplje. Pa da mozda I madjari (ili crnogorci) ne planiraju manje vise isti scenario za svoje “naivne” mase?

Procitaj tekst u crnogorskoj “Pobjedi”

http://www.pobjeda.cg.yu/naslovna.phtml ... t&id=79871
Macuser

Post by Macuser »

Goran_35 wrote: A to drugim rijecima znaci da i olovo i zlato i jabuka i zvjezda i covjek su u osnovi sacinjeni od iste najsitnije materijalne cestice.

U cemu je onda razlika?
Drugim rijecima, cekamo da Semir pocne da pretvara olovo u zlato.
Prenj

Post by Prenj »

Macuser wrote:
Goran_35 wrote: A to drugim rijecima znaci da i olovo i zlato i jabuka i zvjezda i covjek su u osnovi sacinjeni od iste najsitnije materijalne cestice.

U cemu je onda razlika?
:lol:
novalic

Post by novalic »

ohooo, lijepo ste ovo nastancali jos par stranica.. srapunjica rules...

bolje bi vam bilo da se prihvatite lopate.. i jedanput zauvijek dokazete.. ocigledno :D
kekec

Post by kekec »

A, sudeci po ovih 90 i kusur strana, OCIGLEDNO je, da je
Bosanac "tvrdoglav k´o mazga". Vidno izrazena dva tabora
se drze svojih ubjedjenja, vjerovanja, argumenata i niko ne
popusCa ni za bobu.
U ovom slucaju, jedini sud i sudija je VRIJEME. Na proljece
ce se mnogi "pokriti usima" i usutiti, neki ce se javno izviniti,
mnogi ce od sramote promjeniti nick, a moze biti i da ce doci
do nekih "zanimljivih" aktivnosti na vrhu brda/piramide da ce se
"dimiti" na daleko i na siroko. :-D
cernica

Post by cernica »

kekec wrote:A, sudeci po ovih 90 i kusur strana, OCIGLEDNO je, da je
Bosanac "tvrdoglav k´o mazga". Vidno izrazena dva tabora
se drze svojih ubjedjenja, vjerovanja, argumenata i niko ne
popusCa ni za bobu.
U ovom slucaju, jedini sud i sudija je VRIJEME. Na proljece
ce se mnogi "pokriti usima" i usutiti, neki ce se javno izviniti,
mnogi ce od sramote promjeniti nick, a moze biti i da ce doci
do nekih "zanimljivih" aktivnosti na vrhu brda/piramide da ce se
"dimiti" na daleko i na siroko. :-D
E, sad te mogu nazvat brato. Nego, hocemo li ti i ja na Neretvu, pa karpuze i pive hladit. :).
Goran_35

Post by Goran_35 »

Macuser wrote:

U cemu je onda razlika?
drugim rijecima :oops:

ne treba se smijati necemu sto bas ne razumijes najbolje :oops:
kekec

Post by kekec »

Glupo primjeceno! Hajmo po jednostavnoj logici stvari. Kako bi se Fondacija brinula o kulturnom naslijedju cijele Bosne I Hercegovine nakon neuspjeha sa Piramidama? Ko bi joj vise vjerovao? Ko bi je vise smatrao autoritetom? Ko bi vise bili njeni clanovi, donatori… (UNESCO mozda?! ha).
Piramida nije, niti moze biti pokrice. Fondacija je nastala povodom Piramida. Zakljucak: Ima Piramida – ima I Fondacije, nema Piramida – nema ni Fondacije, I u praksi… I u teoriji.
U ovoj drzavi nije u pitanju povjerenje. Prije ce biti da je rijec o slijepoj
poslusnosti ili totalnoj blokadi rada mozdanih vijuga. Po tvojoj logici "ko bi
joj vise vjerovao", ispada, da poslije svih neuspjeha vladajucih u vodjenju i
rukovodjenju ovom zemljom, isti ne bi dobili ni 1 posto glasova na izborima.
A da li je to tako ? Vidis to i sam !
Toliko o "povjerenju".

A sto se tice Fondacije, kada se ispostavi da je prica oko piramida bila
greska (blago receno), na povrsinu ce isplivati ogromna potreba za zastitom
kulturne bastine BiH. I svi angazovani (ili vecina) ce nastaviti da koriste
mogucnosti i potencijale (materijalne i finansijske).
Kamo srece da se sva dosadasnja energija trosila na zastiti onoga sto vec
imamo, da ga sacuvamo, a ono sto je zakopano, moze jos malo pricekati da se konsolidujemo.

Pitanja za razmisljanje:
1. Zasto je Ministarstvo pravde u svom Rjesenju obuhvatilo i "zastitu kulturne bastine BiH",
ako je, kako tvrdis, rijec samo o piramidi/ma?
2. Koji je cilj zahtjeva o "proglasenju pojasa od 500 m oko piramide (platoa)
od TRAJNOG drzavnog interesa"?
Da se nece kakvi dvori ili vikendice uskoro praviti? :-)
pravimjernik

Post by pravimjernik »

OVAJ POST VRIJEDI GLEDATI NA SVAKOJ STRANICI PA SE PO NJEMU RAVNATI !!!! hebiga,provali vas ZNANJE :D

od sada postiram donji post na svakoj novoj stranici. kako reče znanje, ovo su vandali. takvi nikad nisu ni htjeli diskusiju. i ako im ne staviš argumente na svaku stranu ,svih onih prethodnih (zasad 94) su za qrac - za njih ko da nisu ni postojale. jedini lijek za takve je biti još tvrdoglaviji. to mi srećom ne ide teško- hebiga šta ćete, čistokrvni bosanac,ko vam je kriv što ste me napali bez ikakvog povoda . :razz:

----

B-H TALIBANI

kekec wrote:
Nakon svih bjelosvjetih protuha i prevaranata vrijeme je da i policija zaradi platu.
Znanje, ne bih isao ovako daleko. Ne poznajem detalje.

Mislim, ako postoji Ministarstvo za O,N, kulturu i sport,
da je zastita kulturnog naslijedja BiH u domenu njihovih
nadleznosti i da nema potrebe formirati Fondaciju koja "ce raditi"
iste poslove.
S druge strane, ako ce se kulturna bastina STVARNO I ISPRAVNO
stititi, podrzavam formiranje i Fondacija i nevladinih organizacija,
uz raspodjelu, a ne poduplavanje poslova.
Principijelno, to je ispravan stav. Lijepo je imati uravnotežen nastup, tj. biti i mehametli i racionalan u isto vrijeme. Međutim, ovdje se ne radi o uobičajenoj situaciji, nekoj u okviru zdravog sistema društvenih normi ponašanja i sa poznatim sistemom vrijednosti koje odozgo grade zakone. Uvedeni su neki novi zakoni, nepisani: H.Čengić je prije nekoliko dana na TV otvoreno izrekao nešto temeljno fašistički - da naime, parafraziram, stranci ne razumiju da se njihove pravne norme ponašanja ne odnose na naše društvo u kome su takve norme tradicionalno drugačije. Dakle, pisani zakoni ne važe. Pa kakvi onda važe?

Ovdje je upravo problem i u tome što se baš sad, u vrijeme izrazite nestabilnosti (pravne, političke, ekonomske, socijalne) nahuškala jedna bezočna skupina šorc-vandala (npr. napad na Zemaljski Muzej) da proždere i ono malo principa etike i društvenih vrijednosti što nam je preostalo. Pa da potpunim antidruštvenim djelovanjem (šok-terapija) umjesto odgovora na pitanja koja građani osjećaju do bola, istima podare - ublehu. Zamisli, piramida! Pa još kakvu svijet nije vidio, pa još koja mijenja cjelokupnu nauku čovječanstva, pa još to sve prenijeli BBC i Reuters - inače, jel da, poznati promotori naše sreće. Pa još fondacijom direktoruje neko od evropskih obavještajaca iz OSCE. Eh, zamisli ti što nas vole. Hoće da nam pomognu. Naša draga europska braća. Da nađemo pravi put. Do Egipta. Bez nazad. Ali šta je to za zemlju kojoj je guverner engleski špijun koji je, među ostalim akterima, radi zloupotrebe vatrene sile kojom je ubijeno 14 civila (6 maloljetnika) pod otvorenom istragom već 34 godine?

Oni koji stoje iza svega ovog međutim (projekat je itekako dobro osmišljen, koordiniran i finansiran u iznosima o kojima i ne sanjate), našli su par domaćih slugana koji su namirisali šuškave novčanice, čak i u medijima, pa tu na forumu, itd. Pri tome nije bitno što oni kažu da je to novac za Bosnu - ništa ovo oni ne rade bez novčane naknade jal' u cashu jal' u perspektivi, u to budi ubijeđen. Takvih se uvijek nađe podosta u svakom narodu, od J. Amerike do Afrike. Ovi jade što se tu lomataju po forumu da kao bajagi "dokažu" nedokazivo, ti nekakvi dječaci u kratkim pantalonicama, nedorasli mišlju i srcem, oni blage veze nemaju o tome šta se oko njih događa. Ali pustimo njih.

Sve ovo događa se u jednom užasno teškom političko-historijskom momentu za Bosnu. Ako si gledao Centralni Dnevnik večeras, mogao si vidjeti uistinu svjetski poznatog (redovnog) profesora međunarodnog prava Francisa Boylea koji kaže da je trenutno na sceni najprljavija igra u historiji Bosne. U Face to Face mogao si čuti i prof. Čekića i jednog takvog stranog plaćenika koji se baš našao da nam svima kaže kako će, jelte, baš on, kako reče "precizno matematićki" sam do marta završiti prebrojavanje žrtava agresije 92-96! Zamisli, do marta. Univerzitetska institucija to nije uspjela izvesti usljed hiljada objektivnih problema (uništene evidencije te raseljeni izvori informacija... - samo su neki). Međutim i to je dosta da se advokat SCG pozove na njegovo "istraživanje" (primijeti da ni on nije doktor nauka baš kao ni amater piramidaš, ali to više nije važno - po H.Čengiću novi su zakoni na sceni odnosno iza scene). Pa će onda Sud u Haagu dodijeliti nam pet puta manju odštetu nego što trebamo dobiti... Nije šala - o milijardama je riječ! Da ne govorimo o historijskoj nepravdi.

Tipovi poput nabrojanih se obavezno biraju iz redova izuzetno ambicioznih kadrova s bijednom akademskom karijerom (najgori studenti, magistri s nekakvim sumnjivim motivima, doktori s nekakvih rudokopa po pustinjskim vukojebinama bjelosvjetskim), kao npr. Federalni ministar N.Branković, pa A.Terzić i njegov savjetnik Z.Hurtić koji, jelte, kao sasma slučajno upravlja fondacijom, pa nekakvo dijete koje će zaokružiti pet od pedeset i pet sivih tačaka na mutnom satelitskom snimku zapišavajući svoj nalaz onim "dr.", i beskrajni drugi isti takvi. To su potpuno slijepi poslušnici, ljudi kojima se na brifinzima u centrali u ponedeljak ujutru izbifla šta imaju da urade te hefte, i oni krenu i onda to odrade. Gazeći sve pred sobom. Tako, kad pitaše Terzića što ne pravi luku u Neumu i ne vuče koridor do Neuma, on odgovara sasvim izgubljeno da je to "neodgovorno" tražiti. Ministar saobraćaja (!) Branković kaže "nemamo mi para za te stvari". To su ljudi bez mozga pa time i savjesti. Ljudi koji se, kao Terzić, upišaju (javno) od sreće kad ih guverner Ashdown potapše po ramenu. Ali dosta o njima.

Žalosno je da je ovo malo pameti probosanske što je preostalo uglavnom skoncentrisano u i oko Sarajeva. Ali ko zna, možda je to i dobro. Znaš onu Napoleonovu, pregrupisavanje pa protivnapad – najbolja odbrana!

Nakon što su neprijatelji Bosne dočekali da i A.Izetbegović kao realno jedina snaga (ne ulazeći u njegove državničke kvalitete) koja je mogla okupiti većinu Bosanaca u jedinstvenu silu - umre - i da ga po ubrzanoj proceduri zaboravimo (mi smo eksperti za kratku pamet, 2-3 godine su više nego dosta), red je došao na konačno rješenje za Bosnu. Srećom, nešto se ipak valja iza brda. Ovaj put, nadajmo se, na nesreću neprijatelja Bosne.
Locked