INFLACIJA-poskupljenja, divljanje na tržištu BiH

Ekonomija, biznis, dionice, posao, (ne)zaposlenost...

Moderator: anex

Post Reply
nepass1

#2276 Re: Poskupljenja

Post by nepass1 »

Vise me iznenadila guzva, je li se trosi ustedjevina iz sber :D
starii

#2277 Re: Poskupljenja

Post by starii »

nepass1 wrote: 07/03/2022 13:44 Vise me iznenadila guzva, je li se trosi ustedjevina iz sber :D
eno metropolis i vatra puni ovi sto su šparali u sberu, a kasa radi na kratki i dugi klik :D
teskeredzic_22
Grijem se na: Toplane
Vozim: Peugeot

#2278 Re: Poskupljenja

Post by teskeredzic_22 »

nepass1 wrote: 07/03/2022 12:54 Nemam pojma, ja to nista ne pratim i ne pamtim nazive.
U dubotu u bingo centar, nema mjesta ni u garazi ni napolju. Samo produzio.
Krenuo da kupim mocarelu, nema bingo stup. Na kraju merkator dobrinja.
I ja u nedelju oko 12:00

Igla nema gdje pasti.
Sve kase zauzete po troje , četvoro kolica i korpi u redu.

Ima para.
nepass1

#2279 Re: Poskupljenja

Post by nepass1 »

Nisam htio ni da udjem, pokusao se parkirati, zao mi bilo kruziti i gorivo trositi :D produzim do merkatora
ElRe

#2280 Re: Poskupljenja

Post by ElRe »

Image

Cijene glavnih energenata i žitarica juče su bilježile nove rekorde na evropskim berzama. U odnosu na prije dvije sedmice, prije početka rata u Ukrajini, cijene nafte su veća za oko 30 odsto, žitarica za oko 40 do 50 odsto, dok su gas i struja poskupili za tri puta.
Humljanin

#2281 Re: Poskupljenja

Post by Humljanin »

Na osnovu čega poskupljuju cijene osnovnih namirnica (npr žitarica i proizvoda dobivenih od njih) ako su ih sijali i kupili prošle sezone dok je cijena goriva bila puno niža.
Neki ljudi mi govore da je nabavna cijena litre ulja skočila na 3,80KM
Meni nema logike.
Hajde mogu razumjeti za par mjeseci kad prođe poljoprivredna sezona pa se tu ukalkuliraju troškovi dizela, obrađivanjs i distribucije, ali ovo sada ludovanje cijena hrane mi nije nikako jasno.

Može li mi iko to rastumačiti?
ElRe

#2282 Re: Poskupljenja

Post by ElRe »

Image

Rusija i Ukrajina su jedni od najvećih iznoznika energenata i hrane. Zato cijene skaču.
BijesniPuz

#2283 Re: Poskupljenja

Post by BijesniPuz »

Zato sto je Ukrajina, pa i Rusija, jedna od vodecih proizvodjaca psenice u Europi..
A tamo se ratuje..
crveni_makovi

#2284 Re: Poskupljenja

Post by crveni_makovi »

Humljanin wrote: 08/03/2022 08:35 Na osnovu čega poskupljuju cijene osnovnih namirnica (npr žitarica i proizvoda dobivenih od njih) ako su ih sijali i kupili prošle sezone dok je cijena goriva bila puno niža.
Meni nema logike.
Hajde mogu razumjeti za par mjeseci kad prođe poljoprivredna sezona pa se tu ukalkuliraju troškovi dizela, obrađivanjs i distribucije, ali ovo sada ludovanje cijena hrane mi nije nikako jasno.

Treba od necega kupiti sve sto je potrebno za sljedecu sezonu oko koje su radovi uveliko u toku a cijene svega su otisle u nebo.
Ja sad plaćam sijeno kao da je suho zlato jer ga nema kupiti. Malo se proizvodi uopste, a prosla godina prvo bila kriticno kisna kad se skupljalo pa ga pola bacim jer nije ni za sta s onda uslijedila susa i nije bilo otave pa se tu izgubio ogroman dio hrane. Na mom mikro primjeru sam u velikom finansijakom gubitku uprkos ogromnom trudu.
pepeljara

#2285 Re: Poskupljenja

Post by pepeljara »

crveni_makovi wrote: 08/03/2022 09:04
Treba od necega kupiti sve sto je potrebno za sljedecu sezonu oko koje su radovi uveliko u toku a cijene svega su otisle u nebo.
Ja sad plaćam sijeno kao da je suho zlato jer ga nema kupiti. Malo se proizvodi uopste, a prosla godina prvo bila kriticno kisna kad se skupljalo pa ga pola bacim jer nije ni za sta s onda uslijedila susa i nije bilo otave pa se tu izgubio ogroman dio hrane. Na mom mikro primjeru sam u velikom finansijakom gubitku uprkos ogromnom trudu.
[/quote]

Slazem se, a naredne sezone kad budu spale cjene na trzistu bit ce: Ali mi smo obradjivali po skupim cjenama, bla bla bla..
zacarani krug gdje svi gledaju da nekog zakinu.
Humljanin

#2286 Re: Poskupljenja

Post by Humljanin »

crveni_makovi wrote: 08/03/2022 09:04
Humljanin wrote: 08/03/2022 08:35 Na osnovu čega poskupljuju cijene osnovnih namirnica (npr žitarica i proizvoda dobivenih od njih) ako su ih sijali i kupili prošle sezone dok je cijena goriva bila puno niža.
Meni nema logike.

Hajde to razumijem. Ali poljoprivreda he takva grana da i bez ratova, bolešćurina i inflacija jedna godina zna podbaciti a sljedeća biti odlična, pa svejedno ne bi bilo nenormalnih poremećaja u cijeni.

Ne može se ovo sve pripisati prošlogodišnjoj suši.

Dio mogu razumjeti a dio ne mogu.

Ako je sirovina za litar ulja peoizvedena prošle godine i cijena takvog ulja do prije 2 mjeseca bila 2KM odakle sada isto to ulje proizvedeno prošle godine da sada košta 4KM. To mi ne ide u glavu.
Nije to ulje od ovogodišnjeg sijanja i uroda.

Imam osjecaj da ih dosta potpuno bespotrebno diže cijene u nebesa i hvata u mutnome. A to vuče lančanu reakciju i vodi nas sve u teži ekonomski položaj.

Jednostavno, ne vidim opravdanje za podizanje pojedinih cijena.
Humljanin

#2287 Re: Poskupljenja

Post by Humljanin »

pepeljara wrote: 08/03/2022 09:23
Slazem se, a naredne sezone kad budu spale cjene na trzistu bit ce: Ali mi smo obradjivali po skupim cjenama, bla bla bla..
To i ja govorim.
Trenutni proizvodi od žitarica na policama trgovina su od prošlogodisnje sjetve isto kao i isti ti proizvodi prije 2 mjeseca.

Sada dupla cijena i nastavlja rasti. Ako je proizvedeno po jeftinoj cijeni, na osnovu čega se dižu cijene u nebesa?
pepeljara

#2288 Re: Poskupljenja

Post by pepeljara »

Humljanin wrote: 08/03/2022 09:29
To i ja govorim.
Trenutni proizvodi od žitarica na policama trgovina su od prošlogodisnje sjetve isto kao i isti ti proizvodi prije 2 mjeseca.

Sada dupla cijena i nastavlja rasti. Ako je proizvedeno po jeftinoj cijeni, na osnovu čega se dižu cijene u nebesa?
Kad imas totalno nefunkcionalnu drzavu koja definise pravila kao u kaubojskim filmovima...
Osmi Socrates

#2289 Re: Poskupljenja

Post by Osmi Socrates »

To i ja govorim.

Bila je sušnija godina nego inače, zatim panika ili želja za profitom, kupuje se previše jer se zna da će cijene biti i veće zbog Ukrajine.

Pravi odgovor potrošača je da smanje kupovinu proizvoda od žitarica, pogotovo od kukuruza i pšenice.

Međutim, u mnogim kulturama svijeta, hljeb (i ostali pšenični i kukuruzni proizvodi) je takozvana "giffen good", to jest, što mu je cijena veća, i potražnja je veća.

To je nelogično. Međutim, u spomenutim kulturama, ljudi se prije počinju odricati, recimo, mesa (koje je manje procentualno poskupilo), a kupovati čak i više hljeba nego prije (mada je procentualno više poskupilo).

Drugi način je da se zalede cijene hljeba.
Last edited by Osmi Socrates on 08/03/2022 09:54, edited 1 time in total.
TomANDJerry

#2290 Re: Poskupljenja

Post by TomANDJerry »

Nazalost, cijena nafte i inflacija su glavni razlog svega --- sporedni razlog su dobri Bosnjaci vlasnici benzinskih pumpi i Binga.

USA je jedina koja moze ovo zaustaviti, ali nazalost drzava je izgleda toliko korumpirana od strane big oil i ostalih --- da ne vidim svjetlo na kraju tunela.

Jedan poziv Bidena (ili još bolje nekog jako vaznog iz CIA ili Pentagona) sa "odgovarajucim tonom i porukom" onim arapskim ratnim zlocincima u Rijadu bi ovo riješio za 3 mjeseca, ali izgleda da od toga nema nista.
crveni_makovi

#2291 Re: Poskupljenja

Post by crveni_makovi »

Ja vala niti kupujem niti koristim brasno i peciva. A nisam ni pretjerano zainteresovana za meso. Mene zanima sir, jaja, povrce, voce i riba. Kad sam vidjela da mi je losos poskupio na 40 km/kg i da ce jos poskupljivati kupila sam jedno malo parce za 2 obroka i pozdravila se s lososom do nekih drugih vremena. Kupicu svjeze pastrmke. U trgovinama kupujem samo sto mi bas treba. Ionako se od haoticnog zivota i trke kupovalo nerazumno i bacalo previse hrane.
Osmi Socrates

#2292 Re: Poskupljenja

Post by Osmi Socrates »

Inflacija je posljedica, ne uzrok.
ElRe

#2293 Re: Poskupljenja

Post by ElRe »

U vrlo bliskoj budućnosti za europske građane koji su se jedva oporavili od divljajuće pandemije cijene svega će naglo skočiti. Litra benzina probit će granicu od dva eura jer nafta svakodnevno postavlja nove rekorde rasta. Sljedeći na redu je vrlo realan nedostatak metala, uključujući legure paladija, koji su najvažniji za IT i gotovo svaku drugu industriju.

Žitarice će poskupjeti, a glavna žitarica je pšenica. Bez torbica Louis Vuitton se definitivno može živjeti, kao i bez novonastalih trenirki Adidas (obje tvrtke, kao i niz drugih, odlučile su napustiti rusko tržište kako bi nas kaznile), ali bez kruha, bez maslaca, bez svježeg povrća, voća... europski stanovnik vjerojatno neće moći živjeti", piše ruska novinarka.
https://www.index.hr/vijesti/clanak/rus ... i_ostalo_d
Truba
Grijem se na: Plin i struju
Horoskop: Vodolija

#2294 Re: Poskupljenja

Post by Truba »

Image
Haris.ba

#2295 Re: Poskupljenja

Post by Haris.ba »

To i ja govorim.

Trznisna privreda.

Zamisli da se danas pojavi ogromna ponuda necega i to obori cijenu postojecih proizvoda. Bi li ti kupovao po skupljoj cijeni? Sto bi kad imas na drugoj strani jeftinije.

Rekao bi, to je stari proizvod, napravljen po starijoj skupljoj racunici. Daj skuplje?
pepeljara

#2296 Re: Poskupljenja

Post by pepeljara »

Slazem se, samo sto to djeluje samo kad se dizu cjene, kad se spustaju nemas tog efekta, ili bar ga ja nisam vidio.
Sta god su jednom poskupili zbog goriva koje je raslo/padalo, nikad nisu vratili.
Haris.ba

#2297 Re: Poskupljenja

Post by Haris.ba »

pepeljara wrote: 08/03/2022 13:35 Slazem se, samo sto to djeluje samo kad se dizu cjene, kad se spustaju nemas tog efekta, ili bar ga ja nisam vidio.
Sta god su jednom poskupili zbog goriva koje je raslo/padalo, nikad nisu vratili.
Pa niko se ne trudi da nesta proda jeftinije. Uvijek se svako trudi da proda skuplje.

Jeftinije se prodaje samo kada te konkurencija pritisne.
Humljanin

#2298 Re: Poskupljenja

Post by Humljanin »

pepeljara wrote: 08/03/2022 13:35 Slazem se, samo sto to djeluje samo kad se dizu cjene, kad se spustaju nemas tog efekta, ili bar ga ja nisam vidio.
E pa to :thumbup:

A vecina ih uopce nema vece troskove (ZASAD).
Ali bitno je preko noći uhvatit val poskupljenja i zajahat
ElRe

#2299 Re: Poskupljenja

Post by ElRe »

CM i DM prepuni :D Cvjećara na ČV opustošena :)
Cijene nikad više, znači para se ima i dalje
zigzag

#2300 Re: Poskupljenja

Post by zigzag »

nek ima duhana. ostalo će se pregurat.
Post Reply