Naslovnica wrote: ↑31/08/2025 11:36
Možda sam se pogrešno izrazio.
Kada sam rekao odlična vidljivost nisam mislio da je vedro i da je vidljivost 20km, nego nema smoga, ja vidim aerodrom sa Alipašino.
Neuobičajeno mnogo go around za ovakvo vrijeme, jer mi cijelo jutro prolijeću iznad naselja, neki i po 2 puta, pa mi nije bilo jasno šta se dešava.
Ali eto, ako je ovo loša vidljivost za go around jbjga onda.
Ma nije losa, kakva zna biti, ono sto naglasavam je da je promjenjiva. U prilazu im se najavi jedna vidljivost, vlaznost piste zbog kocenja, itd., a kada nakon 5-10 min. dodju skoro do odluke za slijetanje, promijenilo se na gore. Ako to nisu ocekivali i imali plan za to, onda je sigurnije da idu u novi krug i da se pripreme, nego da "siluju" po svaku cijenu slijetanje i mozda nesto zeznu. Ako se potrefi i da neko od posade leti prvi put za SJJ, sa nasom reputacijom nezgodnog aerodroma, onda sigurno imaju i dodatni oprez.
I ja sam ih cuo jutros par puta, a u medjuvremenu sam i bio na aerodromu 2x, imao neka posla, sa sat razmaka, jednom niska oblacnost ali pristojna vidljivost ispod oblaka, za sat ista niska oblacnost ali zacinjena rosuljom/kisom iz oblaka koji prolazi iznad Ilidze od Rajlovca prema Blazuju...