Aluminij Mostar

Ekonomija, biznis, dionice, posao, (ne)zaposlenost...

Moderator: anex

Post Reply
sitni svercer

#2276 Re: Gubitaš Alminiji na izdisaju: Rješenje? - formiranje vlasti SDA/ HDZ?

Post by sitni svercer »

sehohari wrote:Iskreno rečeno, što je se digla tolika hajka oko tog subvencioniranja struje. U drugim zemljama (Njemačkoj npr.) je sasvim normalna praksa da se proizvođačima aluminija da neka subvencija za el.energiju, jer se te pare preko poreza, carina za uvoz sirovina i tkd. višestruko vraćaju. Meni lično to uopšte nije problem. Ali ne vidim razloga zašto bi iko uložio i fening prije nego što se ne otkrije kriminal koja je dovela do toga da je firma u tolikom haosu.
subvencije u njemackoj su toliko dobre da je 16 alumina zatvoreno u zadnjih 30 godina...ostale su jos 4 koje trose 1% proizvedene struje...lupas s brda i iz dola...
propuh1975

#2277 Re: Gubitaš Alminiji na izdisaju: Rješenje? - formiranje vlasti SDA/ HDZ?

Post by propuh1975 »

Maraschino wrote:Treba im dati subvencije(da imamo i zadrzimo ovu tvornicu) u paketu sa platama od 500-800KM pa ko voli nek izvoli.
To je jos velikodusno jer su sami napravili dubiozu ali necemo u sitnice.
Bas bi li oni u hercegovini nedaju nikome da dise zadnjih 25 g poravnart i napravit stozer hdz-a s bairakom uzp i postaviti hafiza za portira ipak se trudio
jajara

#2278 Re: Gubitaš Alminiji na izdisaju: Rješenje? - formiranje vlasti SDA/ HDZ?

Post by jajara »

moze li administrator popravit ime teme? nije uredu da jedan ovakav gigant nema upisano tocno ime.
bh.tornjak

#2279 Re: Gubitaš Alminiji na izdisaju: Rješenje? - formiranje vlasti SDA/ HDZ?

Post by bh.tornjak »

jajara wrote:moze li administrator popravit ime teme? nije uredu da jedan ovakav gigant nema upisano tocno ime.
ja, giganta i qurtza... :lol:
howdy

#2280 Re: Gubitaš Alminiji na izdisaju: Rješenje? - formiranje vlasti SDA/ HDZ?

Post by howdy »

jajara wrote:moze li administrator popravit ime teme? nije uredu da jedan ovakav gigant nema upisano tocno ime.

Mejdzorizacija i ugrozba sinko moj. Nema srece do Franfurta. Pakuj kufere.

propuh1975

#2281 Re: Gubitaš Alminiji na izdisaju: Rješenje? - formiranje vlasti SDA/ HDZ?

Post by propuh1975 »

Znas kad je zeko j..o vidru. Vidra se kupala u Neretvi zeko je vidi pritrci i na brzake je krehne i tako dva dana zaredom treci dan zeko sijedi na ogradi i prekrstio noge i dere se hej Tidro kaze Vidra nisam ja TIDRA ja sam VIDRA kaze zeko Koga ja dva puta opalim ja ga vise ne persiram . :D
Ci-Nick

#2282 Re: Gubitaš Alminiji na izdisaju: Rješenje? - formiranje vlasti SDA/ HDZ?

Post by Ci-Nick »

sitni svercer wrote:
sehohari wrote:Iskreno rečeno, što je se digla tolika hajka oko tog subvencioniranja struje. U drugim zemljama (Njemačkoj npr.) je sasvim normalna praksa da se proizvođačima aluminija da neka subvencija za el.energiju, jer se te pare preko poreza, carina za uvoz sirovina i tkd. višestruko vraćaju. Meni lično to uopšte nije problem. Ali ne vidim razloga zašto bi iko uložio i fening prije nego što se ne otkrije kriminal koja je dovela do toga da je firma u tolikom haosu.
subvencije u njemackoj su toliko dobre da je 16 alumina zatvoreno u zadnjih 30 godina...ostale su jos 4 koje trose 1% proizvedene struje...lupas s brda i iz dola...
Evo članak: " Skupo. prljavo, suvišno,.."
https://www.tagesschau.de/wirtschaft/aluminium102.html
Još samo dva proizvođača aluminija u Njemačkoj sa 1020 uposlenih a i to će uskoro biti zatvoreno.
Treba napomenuti da je za proizvodnju tone aluminija koji danas košta na berzi 1.800 $ potrebno potrošiti 15 MWh ili 15.000 kWh koji danas na berzi vrijede skoro 1000$.
Sigurno postoje i ekonomski i ekološki bolji načini za investiranje električne energije.
jajara

#2283 Re: Gubitaš Alminiji na izdisaju: Rješenje? - formiranje vlasti SDA/ HDZ?

Post by jajara »

propuh1975 wrote:
Znas kad je zeko j..o vidru. Vidra se kupala u Neretvi zeko je vidi pritrci i na brzake je krehne i tako dva dana zaredom treci dan zeko sijedi na ogradi i prekrstio noge i dere se hej Tidro kaze Vidra nisam ja TIDRA ja sam VIDRA kaze zeko Koga ja dva puta opalim ja ga vise ne persiram . :D
i sta kaze zeko? jel osijedio bas ono skroz do dana danasnjeg ili i dalje sijedi pomalo ono sa strana lagano?
studiorum_tuzlaensis

#2284 Re: Gubitaš Alminiji na izdisaju: Rješenje? - formiranje vlasti SDA/ HDZ?

Post by studiorum_tuzlaensis »

Kina proizvodi više od 60% svjetskog aluminija.
Nivelacija

#2285 Re: Gubitaš Alminiji na izdisaju: Rješenje? - formiranje vlasti SDA/ HDZ?

Post by Nivelacija »

Nadam se da ce Mittal u stecaju kupiti sve masine i opremu Aluminija i prebaciti u Zenicu
Hafis

#2286 Re: Gubitaš Alminiji na izdisaju: Rješenje? - formiranje vlasti SDA/ HDZ?

Post by Hafis »

jajara wrote:
propuh1975 wrote:
i sta kaze zeko? jel osijedio bas ono skroz do dana danasnjeg ili i dalje sijedi pomalo ono sa strana lagano?
Ne kontam fol. Lik valjda hoće reći da zečevi osijede samo kad sjede na ogradi?
sitni svercer

#2287 Re: Gubitaš Alminiji na izdisaju: Rješenje? - formiranje vlasti SDA/ HDZ?

Post by sitni svercer »

Ci-Nick wrote:
sitni svercer wrote:
Evo članak: " Skupo. prljavo, suvišno,.."
https://www.tagesschau.de/wirtschaft/aluminium102.html
Još samo dva proizvođača aluminija u Njemačkoj sa 1020 uposlenih a i to će uskoro biti zatvoreno.
Treba napomenuti da je za proizvodnju tone aluminija koji danas košta na berzi 1.800 $ potrebno potrošiti 15 MWh ili 15.000 kWh koji danas na berzi vrijede skoro 1000$.
Sigurno postoje i ekonomski i ekološki bolji načini za investiranje električne energije.
4 proizvodjaca jos rade i to : essen, hamburg, neuss i voerde...zadnja koja je propala je stade...
tandmand

#2289 Re: Gubitaš Alminiji na izdisaju: Rješenje? - formiranje vlasti SDA/ HDZ?

Post by tandmand »

sitni svercer wrote:
Koliko je sve kombinata, rafinerija i sl. ugašeno u bivšem DDRu nakon ujedinjenja Njemačke, niko nije spašavao. Nisu mogli sa naslijeđem komunizma u tržišnu utakmicu i to se zatvaralo. Masovno su gradovi ostali prazni, po 10000 stanovnika iselilo ... druge vrste Pripjata samo bez radijacije. jbg. tražili ste, gledajte. Ne može sovjetska privreda, južnoamerička pljačka, "europske vrijednosti" i globalni kapitalizam skupa ...
Kejn

#2290 Re: Gubitaš Alminiji na izdisaju: Rješenje? - formiranje vlasti SDA/ HDZ?

Post by Kejn »

devetnaeste, devetnaeste Turci na aluminijium udarili :serbo:
moa

#2291 Re: Gubitaš Alminiji na izdisaju: Rješenje? - formiranje vlasti SDA/ HDZ?

Post by moa »

SSemir wrote:zanimljivo kako se covic nikako ne oglasava u vezi aluminija
Jos jedan mrtvi dokaz da "nasi" politicari nemaju sluha za gradjane vec iskljucivo samo za svoj interes. Toliko o majorizaciji i ugrozenosti i zastiti "nacionalno" interesa ( u ovom slucaju etnickog) da ne kazem drzavnog interesa. eee hercegovci

edit: kara akademik ne vadi nacionalni interes
Last edited by moa on 09/07/2019 01:03, edited 1 time in total.
Maraschino

#2292 Re: Gubitaš Alminiji na izdisaju: Rješenje? - formiranje vlasti SDA/ HDZ?

Post by Maraschino »

Kejn wrote:devetnaeste, devetnaeste Turci na aluminijium udarili :serbo:
Kako bi im se Ero obradovao ali nece ni oni parazite. :)
daddy-kool

#2293 Re: Gubitaš Alminiji na izdisaju: Rješenje? - formiranje vlasti SDA/ HDZ?

Post by daddy-kool »

https://www.vecernji.ba/vijesti/alumini ... ju-1330937
Nemamo signala za optimizam. Kako sada stvari stoje, mi se gasimo u prvoj minuti srijede. Sada idem prema pogonima i razgovarati s ljudima koji rade u dnevnoj smjeni o rezultatima razgovora u Sarajevu”, rekao je za Večernjak generalni direktor Aluminija iz Mostara Dražen Pandža komentirajući jučerašnji ishod razgovora u zgradi Vlade Federacije BiH. I predstavnik malih dioničara Samir Anić bio je jednako pesimističan: “Mi nemamo struje od ponoći. Mi više nemamo ništa”. Utrka s vremenom Ako se ne dogodi čudo tijekom današnjeg dana te se osigura nastavak opskrbe električnom energijom, to definitivno znači propast posrnuloga hercegovačkog giganta...
Da li će uspjeti naći neko rješenje da se prebrodi i ova kriza?
bh.tornjak

#2294 Re: Gubitaš Alminiji na izdisaju: Rješenje? - formiranje vlasti SDA/ HDZ?

Post by bh.tornjak »

daddy-kool wrote:https://www.vecernji.ba/vijesti/alumini ... ju-1330937
Nemamo signala za optimizam. Kako sada stvari stoje, mi se gasimo u prvoj minuti srijede. Sada idem prema pogonima i razgovarati s ljudima koji rade u dnevnoj smjeni o rezultatima razgovora u Sarajevu”, rekao je za Večernjak generalni direktor Aluminija iz Mostara Dražen Pandža komentirajući jučerašnji ishod razgovora u zgradi Vlade Federacije BiH. I predstavnik malih dioničara Samir Anić bio je jednako pesimističan: “Mi nemamo struje od ponoći. Mi više nemamo ništa”. Utrka s vremenom Ako se ne dogodi čudo tijekom današnjeg dana te se osigura nastavak opskrbe električnom energijom, to definitivno znači propast posrnuloga hercegovačkog giganta...
Da li će uspjeti naći neko rješenje da se prebrodi i ova kriza?
blefiranje

a dokaz toga ce da bude ako se i danas nadje "neTko" ko ce da "obezbijedi" struju za narednih par dana ili sedmica
howdy

#2295 Re: Gubitaš Alminiji na izdisaju: Rješenje? - formiranje vlasti SDA/ HDZ?

Post by howdy »

Gasi Al-Muminij, dolazi IKEA :lol:
Zavatoni

#2296 Re: Gubitaš Alminiji na izdisaju: Rješenje? - formiranje vlasti SDA/ HDZ?

Post by Zavatoni »

Ne odgovara istini sve što Ljubić Božo izjavi...zenički Mittal nema ovako nisku cijenu energije ove godine....bar je 30% veća od izjavljene...manipulacije poluinformacijama i dezinformacijama u punom kapacitetu.
howdy

#2298 Re: Gubitaš Alminiji na izdisaju: Rješenje? - formiranje vlasti SDA/ HDZ?

Post by howdy »

Zavatoni wrote:Ne odgovara istini sve što Ljubić Božo izjavi...zenički Mittal nema ovako nisku cijenu energije ove godine....bar je 30% veća od izjavljene...manipulacije poluinformacijama i dezinformacijama u punom kapacitetu.
Ma svaka Bozina se uzima za istinu :D
Maraschino

#2299 Re: Gubitaš Alminiji na izdisaju: Rješenje? - formiranje vlasti SDA/ HDZ?

Post by Maraschino »

Neka se svako od zaposlenih odrekne po milju kaema i eto para za struju.
Nivelacija

#2300 Re: Gubitaš Alminiji na izdisaju: Rješenje? - formiranje vlasti SDA/ HDZ?

Post by Nivelacija »

Zavatoni wrote:Ne odgovara istini sve što Ljubić Božo izjavi...zenički Mittal nema ovako nisku cijenu energije ove godine....bar je 30% veća od izjavljene...manipulacije poluinformacijama i dezinformacijama u punom kapacitetu.
Pa to prodaju lafinu svom narodu kako ih neko gasi da se operu ali to ne prolazi kod Vlade i ministra, stracnih ljudi koji su dobro upoznati.

On je jos rekao da je mittal privatnik a aluminij vlasnistvo Federacije sto je ogromna laz, jer vlada je manjinski vlasnik i u jednom i u drugom preduzecu i samim time se nista ne pitaju.

Ako na ove price padaju bosanski katolici onda im je pamet kao i poduzetnistvo, na laznim prevaranstkim osnovama.
Post Reply