subvencije u njemackoj su toliko dobre da je 16 alumina zatvoreno u zadnjih 30 godina...ostale su jos 4 koje trose 1% proizvedene struje...lupas s brda i iz dola...sehohari wrote:Iskreno rečeno, što je se digla tolika hajka oko tog subvencioniranja struje. U drugim zemljama (Njemačkoj npr.) je sasvim normalna praksa da se proizvođačima aluminija da neka subvencija za el.energiju, jer se te pare preko poreza, carina za uvoz sirovina i tkd. višestruko vraćaju. Meni lično to uopšte nije problem. Ali ne vidim razloga zašto bi iko uložio i fening prije nego što se ne otkrije kriminal koja je dovela do toga da je firma u tolikom haosu.
Aluminij Mostar
Moderator: anex
-
sitni svercer
#2276 Re: Gubitaš Alminiji na izdisaju: Rješenje? - formiranje vlasti SDA/ HDZ?
-
propuh1975
#2277 Re: Gubitaš Alminiji na izdisaju: Rješenje? - formiranje vlasti SDA/ HDZ?
Bas bi li oni u hercegovini nedaju nikome da dise zadnjih 25 g poravnart i napravit stozer hdz-a s bairakom uzp i postaviti hafiza za portira ipak se trudioMaraschino wrote:Treba im dati subvencije(da imamo i zadrzimo ovu tvornicu) u paketu sa platama od 500-800KM pa ko voli nek izvoli.
To je jos velikodusno jer su sami napravili dubiozu ali necemo u sitnice.
-
jajara
#2278 Re: Gubitaš Alminiji na izdisaju: Rješenje? - formiranje vlasti SDA/ HDZ?
moze li administrator popravit ime teme? nije uredu da jedan ovakav gigant nema upisano tocno ime.
- bh.tornjak
#2279 Re: Gubitaš Alminiji na izdisaju: Rješenje? - formiranje vlasti SDA/ HDZ?
ja, giganta i qurtza...jajara wrote:moze li administrator popravit ime teme? nije uredu da jedan ovakav gigant nema upisano tocno ime.
-
howdy
#2280 Re: Gubitaš Alminiji na izdisaju: Rješenje? - formiranje vlasti SDA/ HDZ?
jajara wrote:moze li administrator popravit ime teme? nije uredu da jedan ovakav gigant nema upisano tocno ime.
Mejdzorizacija i ugrozba sinko moj. Nema srece do Franfurta. Pakuj kufere.
-
propuh1975
#2281 Re: Gubitaš Alminiji na izdisaju: Rješenje? - formiranje vlasti SDA/ HDZ?
Znas kad je zeko j..o vidru. Vidra se kupala u Neretvi zeko je vidi pritrci i na brzake je krehne i tako dva dana zaredom treci dan zeko sijedi na ogradi i prekrstio noge i dere se hej Tidro kaze Vidra nisam ja TIDRA ja sam VIDRA kaze zeko Koga ja dva puta opalim ja ga vise ne persiram .jajara wrote:moze li administrator popravit ime teme? nije uredu da jedan ovakav gigant nema upisano tocno ime.
-
Ci-Nick
#2282 Re: Gubitaš Alminiji na izdisaju: Rješenje? - formiranje vlasti SDA/ HDZ?
Evo članak: " Skupo. prljavo, suvišno,.."sitni svercer wrote:subvencije u njemackoj su toliko dobre da je 16 alumina zatvoreno u zadnjih 30 godina...ostale su jos 4 koje trose 1% proizvedene struje...lupas s brda i iz dola...sehohari wrote:Iskreno rečeno, što je se digla tolika hajka oko tog subvencioniranja struje. U drugim zemljama (Njemačkoj npr.) je sasvim normalna praksa da se proizvođačima aluminija da neka subvencija za el.energiju, jer se te pare preko poreza, carina za uvoz sirovina i tkd. višestruko vraćaju. Meni lično to uopšte nije problem. Ali ne vidim razloga zašto bi iko uložio i fening prije nego što se ne otkrije kriminal koja je dovela do toga da je firma u tolikom haosu.
https://www.tagesschau.de/wirtschaft/aluminium102.html
Još samo dva proizvođača aluminija u Njemačkoj sa 1020 uposlenih a i to će uskoro biti zatvoreno.
Treba napomenuti da je za proizvodnju tone aluminija koji danas košta na berzi 1.800 $ potrebno potrošiti 15 MWh ili 15.000 kWh koji danas na berzi vrijede skoro 1000$.
Sigurno postoje i ekonomski i ekološki bolji načini za investiranje električne energije.
-
jajara
#2283 Re: Gubitaš Alminiji na izdisaju: Rješenje? - formiranje vlasti SDA/ HDZ?
i sta kaze zeko? jel osijedio bas ono skroz do dana danasnjeg ili i dalje sijedi pomalo ono sa strana lagano?propuh1975 wrote:Znas kad je zeko j..o vidru. Vidra se kupala u Neretvi zeko je vidi pritrci i na brzake je krehne i tako dva dana zaredom treci dan zeko sijedi na ogradi i prekrstio noge i dere se hej Tidro kaze Vidra nisam ja TIDRA ja sam VIDRA kaze zeko Koga ja dva puta opalim ja ga vise ne persiram .jajara wrote:moze li administrator popravit ime teme? nije uredu da jedan ovakav gigant nema upisano tocno ime.
- studiorum_tuzlaensis
#2284 Re: Gubitaš Alminiji na izdisaju: Rješenje? - formiranje vlasti SDA/ HDZ?
Kina proizvodi više od 60% svjetskog aluminija.
-
Nivelacija
#2285 Re: Gubitaš Alminiji na izdisaju: Rješenje? - formiranje vlasti SDA/ HDZ?
Nadam se da ce Mittal u stecaju kupiti sve masine i opremu Aluminija i prebaciti u Zenicu
-
Hafis
#2286 Re: Gubitaš Alminiji na izdisaju: Rješenje? - formiranje vlasti SDA/ HDZ?
Ne kontam fol. Lik valjda hoće reći da zečevi osijede samo kad sjede na ogradi?jajara wrote:i sta kaze zeko? jel osijedio bas ono skroz do dana danasnjeg ili i dalje sijedi pomalo ono sa strana lagano?propuh1975 wrote:Znas kad je zeko j..o vidru. Vidra se kupala u Neretvi zeko je vidi pritrci i na brzake je krehne i tako dva dana zaredom treci dan zeko sijedi na ogradi i prekrstio noge i dere se hej Tidro kaze Vidra nisam ja TIDRA ja sam VIDRA kaze zeko Koga ja dva puta opalim ja ga vise ne persiram .jajara wrote:moze li administrator popravit ime teme? nije uredu da jedan ovakav gigant nema upisano tocno ime.
-
sitni svercer
#2287 Re: Gubitaš Alminiji na izdisaju: Rješenje? - formiranje vlasti SDA/ HDZ?
4 proizvodjaca jos rade i to : essen, hamburg, neuss i voerde...zadnja koja je propala je stade...Ci-Nick wrote:Evo članak: " Skupo. prljavo, suvišno,.."sitni svercer wrote:subvencije u njemackoj su toliko dobre da je 16 alumina zatvoreno u zadnjih 30 godina...ostale su jos 4 koje trose 1% proizvedene struje...lupas s brda i iz dola...sehohari wrote:Iskreno rečeno, što je se digla tolika hajka oko tog subvencioniranja struje. U drugim zemljama (Njemačkoj npr.) je sasvim normalna praksa da se proizvođačima aluminija da neka subvencija za el.energiju, jer se te pare preko poreza, carina za uvoz sirovina i tkd. višestruko vraćaju. Meni lično to uopšte nije problem. Ali ne vidim razloga zašto bi iko uložio i fening prije nego što se ne otkrije kriminal koja je dovela do toga da je firma u tolikom haosu.
https://www.tagesschau.de/wirtschaft/aluminium102.html
Još samo dva proizvođača aluminija u Njemačkoj sa 1020 uposlenih a i to će uskoro biti zatvoreno.
Treba napomenuti da je za proizvodnju tone aluminija koji danas košta na berzi 1.800 $ potrebno potrošiti 15 MWh ili 15.000 kWh koji danas na berzi vrijede skoro 1000$.
Sigurno postoje i ekonomski i ekološki bolji načini za investiranje električne energije.
- dustaban
- tandmand
#2289 Re: Gubitaš Alminiji na izdisaju: Rješenje? - formiranje vlasti SDA/ HDZ?
Koliko je sve kombinata, rafinerija i sl. ugašeno u bivšem DDRu nakon ujedinjenja Njemačke, niko nije spašavao. Nisu mogli sa naslijeđem komunizma u tržišnu utakmicu i to se zatvaralo. Masovno su gradovi ostali prazni, po 10000 stanovnika iselilo ... druge vrste Pripjata samo bez radijacije. jbg. tražili ste, gledajte. Ne može sovjetska privreda, južnoamerička pljačka, "europske vrijednosti" i globalni kapitalizam skupa ...sitni svercer wrote:subvencije u njemackoj su toliko dobre da je 16 alumina zatvoreno u zadnjih 30 godina...ostale su jos 4 koje trose 1% proizvedene struje...lupas s brda i iz dola...sehohari wrote:Iskreno rečeno, što je se digla tolika hajka oko tog subvencioniranja struje. U drugim zemljama (Njemačkoj npr.) je sasvim normalna praksa da se proizvođačima aluminija da neka subvencija za el.energiju, jer se te pare preko poreza, carina za uvoz sirovina i tkd. višestruko vraćaju. Meni lično to uopšte nije problem. Ali ne vidim razloga zašto bi iko uložio i fening prije nego što se ne otkrije kriminal koja je dovela do toga da je firma u tolikom haosu.
- Kejn
#2290 Re: Gubitaš Alminiji na izdisaju: Rješenje? - formiranje vlasti SDA/ HDZ?
devetnaeste, devetnaeste Turci na aluminijium udarili 
- moa
#2291 Re: Gubitaš Alminiji na izdisaju: Rješenje? - formiranje vlasti SDA/ HDZ?
Jos jedan mrtvi dokaz da "nasi" politicari nemaju sluha za gradjane vec iskljucivo samo za svoj interes. Toliko o majorizaciji i ugrozenosti i zastiti "nacionalno" interesa ( u ovom slucaju etnickog) da ne kazem drzavnog interesa. eee hercegovciSSemir wrote:zanimljivo kako se covic nikako ne oglasava u vezi aluminija
edit: kara akademik ne vadi nacionalni interes
Last edited by moa on 09/07/2019 01:03, edited 1 time in total.
- Maraschino
#2292 Re: Gubitaš Alminiji na izdisaju: Rješenje? - formiranje vlasti SDA/ HDZ?
Kako bi im se Ero obradovao ali nece ni oni parazite.Kejn wrote:devetnaeste, devetnaeste Turci na aluminijium udarili
-
daddy-kool
#2293 Re: Gubitaš Alminiji na izdisaju: Rješenje? - formiranje vlasti SDA/ HDZ?
https://www.vecernji.ba/vijesti/alumini ... ju-1330937
Da li će uspjeti naći neko rješenje da se prebrodi i ova kriza?Nemamo signala za optimizam. Kako sada stvari stoje, mi se gasimo u prvoj minuti srijede. Sada idem prema pogonima i razgovarati s ljudima koji rade u dnevnoj smjeni o rezultatima razgovora u Sarajevu”, rekao je za Večernjak generalni direktor Aluminija iz Mostara Dražen Pandža komentirajući jučerašnji ishod razgovora u zgradi Vlade Federacije BiH. I predstavnik malih dioničara Samir Anić bio je jednako pesimističan: “Mi nemamo struje od ponoći. Mi više nemamo ništa”. Utrka s vremenom Ako se ne dogodi čudo tijekom današnjeg dana te se osigura nastavak opskrbe električnom energijom, to definitivno znači propast posrnuloga hercegovačkog giganta...
- bh.tornjak
#2294 Re: Gubitaš Alminiji na izdisaju: Rješenje? - formiranje vlasti SDA/ HDZ?
blefiranjedaddy-kool wrote:https://www.vecernji.ba/vijesti/alumini ... ju-1330937
Da li će uspjeti naći neko rješenje da se prebrodi i ova kriza?Nemamo signala za optimizam. Kako sada stvari stoje, mi se gasimo u prvoj minuti srijede. Sada idem prema pogonima i razgovarati s ljudima koji rade u dnevnoj smjeni o rezultatima razgovora u Sarajevu”, rekao je za Večernjak generalni direktor Aluminija iz Mostara Dražen Pandža komentirajući jučerašnji ishod razgovora u zgradi Vlade Federacije BiH. I predstavnik malih dioničara Samir Anić bio je jednako pesimističan: “Mi nemamo struje od ponoći. Mi više nemamo ništa”. Utrka s vremenom Ako se ne dogodi čudo tijekom današnjeg dana te se osigura nastavak opskrbe električnom energijom, to definitivno znači propast posrnuloga hercegovačkog giganta...
a dokaz toga ce da bude ako se i danas nadje "neTko" ko ce da "obezbijedi" struju za narednih par dana ili sedmica
-
howdy
#2295 Re: Gubitaš Alminiji na izdisaju: Rješenje? - formiranje vlasti SDA/ HDZ?
Gasi Al-Muminij, dolazi IKEA 
- Zavatoni
#2296 Re: Gubitaš Alminiji na izdisaju: Rješenje? - formiranje vlasti SDA/ HDZ?
Ne odgovara istini sve što Ljubić Božo izjavi...zenički Mittal nema ovako nisku cijenu energije ove godine....bar je 30% veća od izjavljene...manipulacije poluinformacijama i dezinformacijama u punom kapacitetu.
-
glockov kolac
#2297 Re: Gubitaš Alminiji na izdisaju: Rješenje? - formiranje vlasti SDA/ HDZ?
http://** No links **.ba/clanak/190948/arapi-u-he ... skim-cinom
Neki novi vjetrovi pušu Hercegovinom
Neki novi vjetrovi pušu Hercegovinom
-
howdy
#2298 Re: Gubitaš Alminiji na izdisaju: Rješenje? - formiranje vlasti SDA/ HDZ?
Ma svaka Bozina se uzima za istinuZavatoni wrote:Ne odgovara istini sve što Ljubić Božo izjavi...zenički Mittal nema ovako nisku cijenu energije ove godine....bar je 30% veća od izjavljene...manipulacije poluinformacijama i dezinformacijama u punom kapacitetu.
- Maraschino
#2299 Re: Gubitaš Alminiji na izdisaju: Rješenje? - formiranje vlasti SDA/ HDZ?
Neka se svako od zaposlenih odrekne po milju kaema i eto para za struju.
-
Nivelacija
#2300 Re: Gubitaš Alminiji na izdisaju: Rješenje? - formiranje vlasti SDA/ HDZ?
Pa to prodaju lafinu svom narodu kako ih neko gasi da se operu ali to ne prolazi kod Vlade i ministra, stracnih ljudi koji su dobro upoznati.Zavatoni wrote:Ne odgovara istini sve što Ljubić Božo izjavi...zenički Mittal nema ovako nisku cijenu energije ove godine....bar je 30% veća od izjavljene...manipulacije poluinformacijama i dezinformacijama u punom kapacitetu.
On je jos rekao da je mittal privatnik a aluminij vlasnistvo Federacije sto je ogromna laz, jer vlada je manjinski vlasnik i u jednom i u drugom preduzecu i samim time se nista ne pitaju.
Ako na ove price padaju bosanski katolici onda im je pamet kao i poduzetnistvo, na laznim prevaranstkim osnovama.