JoseMujica wrote:cirkus tek poćinje dok klovnovi utvrde taćan broj mijesta...nakon ovih izbora ulazimo u grand finale koalicijskog gang-banga svi sa svima i svako protiv svakoga
Izbori 2018 - Kanton Sarajevo - Anketa
- kmirsad
#2276 Re: Izbori 2018 - Kanton Sarajevo - Anketa
- JoseMujica
- Grijem se na: malograDŽane
- Vozim: Tuarega
- Horoskop: Poskok
#2277 Re: Izbori 2018 - Kanton Sarajevo - Anketa
ta če matematika....samo principijelno i na programskim osnovamakmirsad wrote:JoseMujica wrote:cirkus tek poćinje dok klovnovi utvrde taćan broj mijesta...nakon ovih izbora ulazimo u grand finale koalicijskog gang-banga svi sa svima i svako protiv svakogaklasični grupnjak... jebi me, dok te nisam jebo... jer svako ima pravo da jebe i da bude jeban... al na principjelnim osnovama... ništa matematičke...
- Control panel
#2278 Re: Izbori 2018 - Kanton Sarajevo - Anketa
Koliko se ja u ovo razumijem opet ce se oni uhvatiti matematike.JoseMujica wrote:ta če matematika....samo principijelno i na prokmirsad wrote:JoseMujica wrote:cirkus tek poćinje dok klovnovi utvrde taćan broj mijesta...nakon ovih izbora ulazimo u grand finale koalicijskog gang-banga svi sa svima i svako protiv svakogaklasični grupnjak... jebi me, dok te nisam jebo... jer svako ima pravo da jebe i da bude jeban... al na principjelnim osnovama... ništa matematičke...
gramskim osnovama![]()
![]()
![]()
Koliko tvojih, koliko mojih, koliko njegovih ministata, direktora, upravnih odbora...
Hajde kad SDA misli da smo glupi, al kad nas ovi nasi smatraju glupima e to je posebna poezija.
- kmirsad
#2279 Re: Izbori 2018 - Kanton Sarajevo - Anketa
Tako je, matematika je hladna i suhoparna, nema tu mjesta za ljubav, emocije...JoseMujica wrote:ta če matematika....samo principijelno i na programskim osnovamakmirsad wrote:JoseMujica wrote:cirkus tek poćinje dok klovnovi utvrde taćan broj mijesta...nakon ovih izbora ulazimo u grand finale koalicijskog gang-banga svi sa svima i svako protiv svakogaklasični grupnjak... jebi me, dok te nisam jebo... jer svako ima pravo da jebe i da bude jeban... al na principjelnim osnovama... ništa matematičke...
![]()
![]()
![]()
A vidiš Jerlagić je to lijepo skonto... razlikuju se SDAovi, od kantona do kantona... neki su fini, neki grozni... neče oni sa svakim...
-
walk_M-A-N
#2280 Re: Izbori 2018 - Kanton Sarajevo - Anketa
Ne znam da li vjerovati uvaženom forumašu ili vijesti https://www.klix.ba/vijesti/bih/odrzan- ... /181105076Maystor wrote:Počela je raspodjela plijena u okviru dogovorene koalicije u kurtonu. Sve je na stolu: ministarstva, javna preduzeća, upravni i nadzorni odbori![]()
.. iz provjerenih izvora, nije iz forumske kanalizacije.
Kontaktirali su ljude koji bi mogli obnašati važne funkcije; a od ovih koje ja znam - niko neće. Ko god ima imalo pameti jasno mu je da ova koalicija ne može napraviti ništa.
Dakle, kaže da su razgovarali o principima a ne o imenima. A prije su kritikovali namještene stranačke konkurse, ili se meni učinilo da je tako.Šef pregovaračkog tima Naše stranke (NS) Edin Forto kazao je da su i danas održali sastanak s predstavnicima Socijaldemokratske partije (SDP) i Demokratske fronte (DF) na kojem su razgovarali o pripremi koalicionog sporazuma i principima djelovanja za formiranje postizborne vlasti na nivou Kantona Sarajevo.
Ako će "ovi" raditi isto što i "oni" sa podjelom pozicija po stranci a ne da bude otvoreno po stručnosti, onda je to grozno.
Ne očekujem ništa dobro od SBB koji su prvi za takve podjele i pisalo je već, za kratko vrijeme ugurali makar hiljadu svojih. A i SDP je radio to isto. I Konaković, dok je bio to nešto prvo.
Ali od NS se tome ne nadam. A ni od DF. Pa da vidimo.
- malakh
- Location: šeher rajvosa - http://aqicn.org/city/bosnia-herzegovin ... s-embassy/
- Grijem se na: ćumur
- Vozim: opel vektru
#2281 Re: Izbori 2018 - Kanton Sarajevo - Anketa
walk_M-A-N wrote: Dakle, kaže da su razgovarali o principima a ne o imenima. A prije su kritikovali namještene stranačke konkurse, ili se meni učinilo da je tako.
Ako će "ovi" raditi isto što i "oni" sa podjelom pozicija po stranci a ne da bude otvoreno po stručnosti, onda je to grozno.
Ne očekujem ništa dobro od SBB koji su prvi za takve podjele i pisalo je već, za kratko vrijeme ugurali makar hiljadu svojih. A i SDP je radio to isto. I Konaković, dok je bio to nešto prvo.
Ali od NS se tome ne nadam. A ni od DF. Pa da vidimo.
kakav cirkus čovječe. jok, pustit će da im alkos enver kazaz ili radikal senad lavić upravljaju ministarstvima, jer su tobože stučni.
na njima je da postavljaju svoje ljude i svoj kadar, a na građanima je da ocjenjuju da li su stručni ili ne.
najjednostavnije je da svatko dobije svoj resor i da u njemu postavlja koga hoće, po vertikali, od preduzeća do ministra i za taj resor odgovora samo jedna stranka. krivca tražimo u samo jednoj stranci, a ako bude funkcionirao, onda samo jedna stranka kupi rezultate svoga rada.
-
walk_M-A-N
#2282 Re: Izbori 2018 - Kanton Sarajevo - Anketa
To je šuplja priča da postoji bilo kakva "odgovornost". Nikad je nije bilo niti će biti niti ima da neko odgovara što je recimo napravio milion ili sto miliona duga. Ili zaposlio 50 ili 500 viška. Ili upropastio uslugu i firmu.malakh wrote:na njima je da postavljaju svoje ljude i svoj kadar, a na građanima je da ocjenjuju da li su stručni ili ne.
najjednostavnije je da svatko dobije svoj resor i da u njemu postavlja koga hoće, po vertikali, od preduzeća do ministra i za taj resor odgovora samo jedna stranka. krivca tražimo u samo jednoj stranci, a ako bude funkcionirao, onda samo jedna stranka kupi rezultate svoga rada.
Pogotovo da sad uzmeš hiljadu i više nekih imenovanja i onda doneseš kao zaključak po jednoj stranci. To je najlakši način da se iza jednog koji lijepo priča sakriju desetine koji prave dugove i kriminal.
Na strankama je da postave političke pozicije, to su članovi Vlade. Ali ne preduzeća i ustanove. Ako budu opet dijeljeni kao dosad, po strankama, a unutar njih po sviđanju, isto je i nastavljamo nizbrdo. Jednako kao dosad sa SDA, SBB, SDP... https://www.cin.ba/upravljanje-javnim-p ... je-struke/
To je poenta svega, kad maknemo zapjenušane ideologe sa destinama postova na ovoj temi ili hiljadama postova ukupno. Da li ima iko da bi radio po struci.
- JThomas
#2283 Re: Izbori 2018 - Kanton Sarajevo - Anketa
politika je po definiciji djelatnost upravljanja svim drugim djelatnostima
političke pozicije obavljaju "vlasnička" ovlaštenja u javnim preduzećima i ustanovama. i one se pitaju hoće li taj stručni kadar biti stvarno stručan ili "stručan". to je principijelno tako i u normalnim državama - a "kvalitet" politike je ono što se razlikuje. tamo se traži bar, u najmanju ruku kompromis stručnosti i podobnosti...a kod nas - jebiga.
- tvojkomsija
#2284 Re: Izbori 2018 - Kanton Sarajevo - Anketa
SDP, DF i NS, kad bi se potpuno ogradili od SDA i uradili nesto sad kad imaju sansu, ujedinjeni bi mogli pomest na lokalnim..
- malakh
- Location: šeher rajvosa - http://aqicn.org/city/bosnia-herzegovin ... s-embassy/
#2285 Re: Izbori 2018 - Kanton Sarajevo - Anketa
naravno da nema odgovornosti kada mininistar dolazi iz jedne politicke partije, a direktori firmi koje djeluju pod okvirom tog ministarstva, iz druge. a izvrsni direktori iz trece. kako ce se tu utvrditi cija je odgovornost za kriminal i dugove, kada ce svi prebacivati lopticu na druge, a sebe pravdati.walk_M-A-N wrote: To je šuplja priča da postoji bilo kakva "odgovornost". Nikad je nije bilo niti će biti niti ima da neko odgovara što je recimo napravio milion ili sto miliona duga. Ili zaposlio 50 ili 500 viška. Ili upropastio uslugu i firmu.
Pogotovo da sad uzmeš hiljadu i više nekih imenovanja i onda doneseš kao zaključak po jednoj stranci. To je najlakši način da se iza jednog koji lijepo priča sakriju desetine koji prave dugove i kriminal.
Na strankama je da postave političke pozicije, to su članovi Vlade. Ali ne preduzeća i ustanove. Ako budu opet dijeljeni kao dosad, po strankama, a unutar njih po sviđanju, isto je i nastavljamo nizbrdo. Jednako kao dosad sa SDA, SBB, SDP... https://www.cin.ba/upravljanje-javnim-p ... je-struke/
To je poenta svega, kad maknemo zapjenušane ideologe sa destinama postova na ovoj temi ili hiljadama postova ukupno. Da li ima iko da bi radio po struci.
u situaciji kada rukovodeci kadar postavlja jedna stranka, bez uplitanja drugih stranaka, a neovisno da li je taj kadar clan stranke ili ne, moci ce se utvrditi pojedinacna odgovornost za sve sto se ucini.
i slazem se sa tobom da je struka najbitnija i zato i govorim o ovom sistemu djelovanja.
jer imali smo par primjera iz proslosti, kada jedna stranka postavi direktora, a druga izvrsne direktore, a treca ministra i direktor radi dobar posao, ali izvrsni direktori ubise stranackim zaposljavanjem i namjestanjem tendera. ko je kriv u toj prici?
- madner
#2286 Re: Izbori 2018 - Kanton Sarajevo - Anketa
Od formiranja kantonalnih skupstina zavisi imenovanje u DN. Ne moze se jos govoriti o federalnom nivou, jer se ne zna bez koga se moze ili ne moze.denis.istok wrote:Koju vladu? Drzavnu, federalnu ili kantonalne.madner wrote:SDP sasvim jasno ide na vladu bez SDA. Spasavanje vojnika Baketa je u toku.
Za ove kantonalne je gotova stvar, za ove iznad nivoe nesto bas i ne vidim da se trude. Svima je bitno prvo rjesiti kantone gdje lova, a onda drzava i fbih su na listi zelja četvrte ili pete. Ako i jesu uopste. Kome treba naduravanja sa HDZ i SNSD kad mozes lijepo drzati bogate kantone a govoriti kako ovi ne rade nista da ocuvaju drzavu
Po meni, ako se vec odlucilo da se ide bez SDA onda treba da ide na svim nivoima. Inace slijede 4 sumorne godine obstrukcija, prepucavanja, blokadi, protesta i sl.
Federalni nivo je izuzetno jaka funkcija, to je zapravo najveci budzet. Samo nakon sto je SDA prosli put omogucila HDZu vise ministarstva i opet dobila sto je dobila jeste pozicija gdje treba imati jako solidnu raspodjelu glasova da se izbaci HDZ i SDA. Izbaciti samo jednog od slozne brace nema nikakvu prednost. Na drzavnom nivou nije realno izbaciti sva 3, narocito posto SNSD kupuje alternativu koja nije nista bolja.
- Maystor
#2287 Re: Izbori 2018 - Kanton Sarajevo - Anketa
Zašto ne vjerujete liderima nove kurtonalne koalicije kad kažu "nas ne zanima matematika, samo principi"?
Prvi dio ove izjave je tačan: oni uopšte ne znaju matematiku! Ned'o vam Bog da im zavirite u srednjoškolska svjedočanstva
Prvi dio ove izjave je tačan: oni uopšte ne znaju matematiku! Ned'o vam Bog da im zavirite u srednjoškolska svjedočanstva
- kmirsad
#2288 Re: Izbori 2018 - Kanton Sarajevo - Anketa
Maystor wrote:Zašto ne vjerujete liderima nove kurtonalne koalicije kad kažu "nas ne zanima matematika, samo principi"?
- Dr. Kuca
#2289 Re: Izbori 2018 - Kanton Sarajevo - Anketa
NS ce se vratiti na fabricke postavke ako sada udju u vlast.
- kmirsad
#2290 Re: Izbori 2018 - Kanton Sarajevo - Anketa
Neče. Principjelnost ih je dovela dovde. Može se ostati principjelan i ako uđeš u vlast i obnašaš je principjelno... birači više nisu budale, da ne vide očigledno...Dr. Kuca wrote:NS ce se vratiti na fabricke postavke ako sada udju u vlast.
- Control panel
#2291 Re: Izbori 2018 - Kanton Sarajevo - Anketa
kmirsad wrote:Neče. Principjelnost ih je dovela dovde. Može se ostati principjelan i ako uđeš u vlast i obnašaš je principjelno... birači više nisu budale, da ne vide očigledno...Dr. Kuca wrote:NS ce se vratiti na fabricke postavke ako sada udju u vlast.
Control panel wrote:Imaju oni jos crnih mrlja:Hakiz wrote:Znači, prevario sam tekmirsad wrote:djeluješ mi nako, pametan...![]()
Najviše kritikuješ najdraže jer ti je stalo da budu što bolji.kmirsad wrote:...a kritkuješ NS kad god ti se pruži prilika... nekako mi to nespojivo. A Baroš, a Baroš, a Baroš...
A Baroš im je crna mrlja. To i kada prestanem spominajti će biti jedna od jedinica mjera kojima mjerim NS. Zlopamtilo sam.
Forto zvani dupli pausal
Sabina cudic bosnjakinja pa ostala (koja je razlika izmedju nje i onih srba u kantonu bizona i ostalih)
Marajanovic sda ministar u radeljasevoj vecini.
Denis gratz glasao za robovlasnicki zakon o radu...
Treba li jos?
-
kluz franjo
#2292 Re: Izbori 2018 - Kanton Sarajevo - Anketa
CIK je proglasio POTVRĐENE rezultate izbora.
Ako se ne varam, po poslovniku o radu Skupštine KS u roku od 10 dana mora biti sazvana konstituirajuća sjednica. To opet konkretno znači da će se za 10 dana saznati u kojoj fazi se nalaze razni pregovori i dogovori.
1. Scenario - nema još uvijek većinskog dogovora
- Novi zastupnici preuzimaju mandate, polažu zakletvu i konstituirajuća sjednica se prekida do daljnjeg.
2a. Scenario - postoji načelni većinski dogovor u vezi funkcionisanja rada skupštine, ali ne i u vezi formiranja Vlade, bez izbora delegata u Dom naroda FBiH
- Kao pod 1. + formiraju se klubovi naroda i vrši se izbor novog skupštinskog rukovodstva i popunjavanje skupštinskih odbora. Sjednica se završava i Skupština može početi redovno raditi.
2b. (Kao 2a. uz dodatni izbor delegata u Dom naroda FBiH).
3. Scenario - postoji konkretan većinski koalicioni dogovor
- Kao pod 2a ili 2b + Novo skupštinsko rukovodstvo saziva novu radnu sjednicu (u roku od 12 dana) sa tačkom dnevnog reda imenovanje Vlade.
Pravilo je naravno, što se prije formiraju nova skupštinska tijela, to prije i skupština u novom sazivu može početi operativno raditi, neovisno od izbora nove vlade.
Ako se ne varam, po poslovniku o radu Skupštine KS u roku od 10 dana mora biti sazvana konstituirajuća sjednica. To opet konkretno znači da će se za 10 dana saznati u kojoj fazi se nalaze razni pregovori i dogovori.
1. Scenario - nema još uvijek većinskog dogovora
- Novi zastupnici preuzimaju mandate, polažu zakletvu i konstituirajuća sjednica se prekida do daljnjeg.
2a. Scenario - postoji načelni većinski dogovor u vezi funkcionisanja rada skupštine, ali ne i u vezi formiranja Vlade, bez izbora delegata u Dom naroda FBiH
- Kao pod 1. + formiraju se klubovi naroda i vrši se izbor novog skupštinskog rukovodstva i popunjavanje skupštinskih odbora. Sjednica se završava i Skupština može početi redovno raditi.
2b. (Kao 2a. uz dodatni izbor delegata u Dom naroda FBiH).
3. Scenario - postoji konkretan većinski koalicioni dogovor
- Kao pod 2a ili 2b + Novo skupštinsko rukovodstvo saziva novu radnu sjednicu (u roku od 12 dana) sa tačkom dnevnog reda imenovanje Vlade.
Pravilo je naravno, što se prije formiraju nova skupštinska tijela, to prije i skupština u novom sazivu može početi operativno raditi, neovisno od izbora nove vlade.
- malakh
#2293 Re: Izbori 2018 - Kanton Sarajevo - Anketa
kolega @kluz franjo, tvoje postove zaista vrijedi čitati.
koliko me pamćenje služi dosadašnja praksa je bila scenarij 1. ali se poslije toga intezivnije počne pričati o konkretnim koalicijama i već se kroz mjesec nazire nova većina koja će sastaviti vladu.
mislim da će i sada tako biti i mislim da su već na dobrom putu da u rekordnom roku imenuju mandatare i ministre, skupštine kantonalnih preduzeća, nadzorne i upravne odbore.
koliko me pamćenje služi dosadašnja praksa je bila scenarij 1. ali se poslije toga intezivnije počne pričati o konkretnim koalicijama i već se kroz mjesec nazire nova većina koja će sastaviti vladu.
mislim da će i sada tako biti i mislim da su već na dobrom putu da u rekordnom roku imenuju mandatare i ministre, skupštine kantonalnih preduzeća, nadzorne i upravne odbore.
- Dr. Kuca
#2294 Re: Izbori 2018 - Kanton Sarajevo - Anketa
kmirsad wrote:Neče. Principjelnost ih je dovela dovde. Može se ostati principjelan i ako uđeš u vlast i obnašaš je principjelno... birači više nisu budale, da ne vide očigledno...Dr. Kuca wrote:NS ce se vratiti na fabricke postavke ako sada udju u vlast.
Zivi bili pa vidili.
- kmirsad
#2295 Re: Izbori 2018 - Kanton Sarajevo - Anketa
Daj Bože da preživimo još 4 godine ove vlasti. Ako ih sad ne skinu, neče nikad. Ali nije do mene.
- madner
#2296 Re: Izbori 2018 - Kanton Sarajevo - Anketa
SDAovci bas zabrinuti. 
- japin_mutapi
- Location: Uostalom, mislim da genocidne Kartagene treba demontirati.
#2297 Re: Izbori 2018 - Kanton Sarajevo - Anketa
ja koliko sam shvatio najbolji matematičari su SDA - uvijek su u talu i svima na kraju pomrse računControl panel wrote:
Koliko se ja u ovo razumijem opet ce se oni uhvatiti matematike.
Koliko tvojih, koliko mojih, koliko njegovih ministata, direktora, upravnih odbora...
Hajde kad SDA misli da smo glupi, al kad nas ovi nasi smatraju glupima e to je posebna poezija.
- malakh
#2298 Re: Izbori 2018 - Kanton Sarajevo - Anketa
samo što u ovom mandatu nemaju semira halilovića, nermina bjelaka, bizona, mirsada pindžu ili seju bukvu. ovo je malo drukčiji sastav skupštine i sumnjam da nekoga mogu tek tako lako kupiti kao što su pomenute kupovali.japin_mutapi wrote: ja koliko sam shvatio najbolji matematičari su SDA - uvijek su u talu i svima na kraju pomrse račun
- pici
- Grijem se na: Ženske gHuzove
- Vozim: Trajvan
- Horoskop: Djevac
#2299 Re: Izbori 2018 - Kanton Sarajevo - Anketa
hvala allahu dragom, jeste otegli ko teravijaPočinju pregovori ljevice sa SBB-om, NiP-om i NBL-om
Nakon što su stranke SDP, DF i Naša stranka postigle načelan dogovor o saradnji u Kantonu Sarajevo, za sutra je zakazan sastanak ovog bloka stranaka sa Narodom i pravdom, SBB-om i Nezavisnom bosanskohercegovačkom listom.
Kako saznajemo, sastanak će se održati u zgradi Parlamenta FBiH u 13 sati.
U Centrali SDP-a počeo je još jedan sastanak stranaka ljevice o zajedničkom nastupu u Skupštini Kantona Sarajevo i eventualnom formiranju vlasti u KS.
Iz DF-a stigao je Milan Dunović, a u ime Naše stranke Edin Forto i Damir Marjanović.
Kako saznajemo, ovo bi mogao biti posljednji sastanak ljevice, nakon kojeg će se ozvaničiti dogovor i objaviti programski ciljevi.
Prema našim informacijama, već sutra ili prekosutra mogao bi biti održan sastanak i s drugim strankama, odnosno Narodom i pravdom, SBB-om i Nezavisnom bosanskohercegovačkom listom (NBL).
- pici
- Grijem se na: Ženske gHuzove
- Vozim: Trajvan
- Horoskop: Djevac
#2300 Re: Izbori 2018 - Kanton Sarajevo - Anketa
otesHe BaBovinuSASTANAK U ČETVRTAK
Građanske stranke pozvale SBB, NiP i NBL na pregovore za vlast u Kantonu Sarajevo