Humljanin wrote:
Za mene, osobno, nije čudo ništa što čovjek sam ili prirodne zakonitosti ne mogu stvoriti. Čudo mi je nešto što se izravno kosi i prkosi poznatim prirodnim zakonitostima i dosadašnjoj znanstvenoj spoznaji.
Također mi je pomalo smiješno kada tvrdiš da je Kuran časni znanstveno kodiran (kao što si rekao "ispred znanosti") ali da ta otkrića ne možeš otkriti unaprijed nego samo retroaktivno.
Za mene bi svojevrsno čudo bilo kada bi ti iz svoje svete knjige dekodirao neki novi prirodni zakon ili novo znanstvno dostignuće.
Ne vidim nikakvu svrhu ni značaj tome da od nepreglednog mnoštva ljudskih dostignuća i otkrića tražiš neki zanimljiv broj koji bi se poklapao sa opet proizvoljno izbrojanim brojem u svojoj svetoj knjizi. Koja je svrha i smisao toga? Čudo sigurno nije naknadno proizvoljno brojati i tražiti neka poklapanja i moguće simbole.
Za mene, osobno, nije čudo ništa što čovjek sam ili prirodne zakonitosti ne mogu stvoriti. Čudo mi je nešto što se izravno kosi i prkosi poznatim prirodnim zakonitostima i dosadašnjoj znanstvenoj spoznaji.
kada se postave stvari u pravi kontekst, onda postaje cudo. ali ti ne postavljas stvari u pravi kontekst i zato promasis poentu i nevidis cudo, je gledas u pogresnom smjeru, iz poresnih perspektiva.
Također mi je pomalo smiješno kada tvrdiš da je Kuran časni znanstveno kodiran (kao što si rekao "ispred znanosti") ali da ta otkrića ne možeš otkriti unaprijed nego samo retroaktivno.
da, a sad cu ti objasniti i zasto
Zbog ogromne kompleksnosti nemoguce je dekodirati nesto sto se jos nije desilo, jako tesko, nemoguca misija, ali je puno lakse dekodirati kad se desi. to jeste retroaktivno.
zasto ovako...
pa zato da ne bi ljudi uzimali Kuran da prorociu buducnost, pa kada bi pomocu toga proricali ,nesto pogodili nesto promasili, to ne bi dobro bilo nikako jer oni sto promase, govorili bi ljudi, kakva je to onda bozanska knjiga koja prtomasi, jeli to vas Allah promasio kada je gledao u buducnost???
onda zbog njihovih gresaka u proracunu optuzivao bi se Allah da ne zna stari, i eto ti onda belaja....
ovako je super, jer idu sa svrhom Kurana, a to je sa ovim retroaktivnim prorocanstvima da ti pokaze da autor Kurana zna buducnost kada ne samo da zna buduce dogadjaje nego ih kodira brojcano i tekstualno na tacne pozicije koje ce korespondirati buducem dogadjaju, pa posto autor Kurana govori o dalekoj buducnosti ,to jeste sudnji dan, raj dzehennem itd koje mi ne mozemo vidjeti, ali zato na ovaj nacin na daje dokaze iz stvari sto mozemo da vidimo, nagovijesti nesto, pa mi to vidimo svojim ocima, uvjerimo ser da taj autor zna buducnost, onda dolazimo do zakljucka, ako zna buduce dogadjaje sto mi mozemo da vidimo sad, da se uvjerimo da stvarno zna, sto onda ne bi znao sta ce se desiti pred kraj svijeta, sudnji ,dan, raj i dzehennem.
potpuno istom tehnikom su naucnici dosli do vjerovanja u paralelne univerzumu na osnovu Einsteinovih teorija, ako je jedan dio tacan , ona pretpostavljamo da je i dreugi dio teorije tacan. tako isto i ovdje, ako Bog pokaze nama da zna za stvari sto mi vidimo ocima da se desesavaju a on nagovijestio u svojoj knjizi, pa zasto onda bi nam tesko bilo povjerovati to sto govori za sudnji dan, Raj i Pakao???
shvatas li sad poentu , zasto se nalaze ove prorocanstva i kodiranja ovdje u Kuranu?
izmedju ostalog, funkcija ovih brojcanih cuda je da bude izazov nevjernicima, to jeste test, a da vjernicima bude razlog za povacanja vjerovanja. tu svrhu imaju brojcana cuda Kurana.
Meni je daleko logicnije da svemoguce i sveznajuce bice daje ovakve dokaze u svojoj knjizi, nego da ih izostavi, a njemu to nije tesko jer je sveznajuci, pa sta je njemu ubaciti neko prorocanstvo i kodirati ga u tesktru Kurana, nista tesko. ali za nas ljude je nemoguce, pa to ide potpuno u skladu sa onim sta Kuran zagovara.