Brojcana cuda Kur'ana, diskusije, analize

Rasprave o vjerskim temama.
Locked
Bloo
Globalna šefica

#2276 Re: Brojcana cuda Kur'ana, diskusije, analize

Post by Bloo »

zijancer wrote:Bloo šta je ''passive participle'', mislim morfološki i funkcionalno? Ako sam nekada i znala ne sjećam se više, sori.
To ti je u suštini passive voice.
Kao što znaš participle se koristi kao pridjev (završava na ing ili ed). Imaju i funkciju pridjeva, te modifikuju imenice ili zamjenice, E sad njihov voice može biti aktivni i pasivni. Past participle ćeš susresti kao pasivni participle.

Zijancer was beaten with a baseball bat. :mrgreen: beaten je passive participle

fallen leaves - modifikuje imenicu u ovoj NP (noun phrase)

Ponekad neko passive participle zove i past participle (to ti je ona famozna III kolona nepravilnih glagola ili -ed nastavak na pravilnim glagolima), te se koristi u tvorbi složenih glagolskih vremena poput present perfecta (have you seen - past participle seen).
MarlboroGold

#2277 Re: Brojcana cuda Kur'ana, diskusije, analize

Post by MarlboroGold »

Bolje objašnjavaš od moje bivše profesorice u srednjoj :D
Bloo
Globalna šefica

#2278 Re: Brojcana cuda Kur'ana, diskusije, analize

Post by Bloo »

MarlboroGold wrote:Bolje objašnjavaš od moje bivše profesorice u srednjoj :D
Ovo je ukratko :D da ne pišem traktat.

Samo ne znam je mislila na engleski samo... :| na njemačkom je slično npr. geschrieben :D
Pretpostavljam da slično funkcionišu i u nekim jezicima iz ostalih famalija - modifikuju imenicu kao atributivni ili predikativni pridjev, imenica, označavaju neku radnju... ali da sad ne vazim o komparativnoj lingvistici.
MarlboroGold

#2279 Re: Brojcana cuda Kur'ana, diskusije, analize

Post by MarlboroGold »

Bloo wrote:

Samo ne znam je mislila na engleski samo... :| na njemačkom je slično npr. geschrieben :D
Pretpostavljam da slično funkcionišu i u nekim jezicima iz ostalih famalija - modifikuju imenicu kao atributivni ili predikativni pridjev, imenica, označavaju neku radnju... ali da sad ne vazim o komparativnoj lingvistici.
Jeste slično i na njemačkom.
Konkretno bi u ovom primjeru bilo Zijancer wurde mit dem Baseball-Schlager GEschlagen :)
Ključno je i ovo "wurde" što ukazuje također na passive participle.
Sace medo sa komentarom gdje su dvije tačke na a kod schlager :D
Last edited by MarlboroGold on 23/02/2019 00:58, edited 1 time in total.
Boemica

#2280 Re: Brojcana cuda Kur'ana, diskusije, analize

Post by Boemica »

Ima l' na svijetu odvratnijeg jezika :-?
MarlboroGold

#2281 Re: Brojcana cuda Kur'ana, diskusije, analize

Post by MarlboroGold »

Boemica wrote:Ima l' na svijetu odvratnijeg jezika :-?
Nije toliko odvratan kad uđeš u štos :D
Meni su brojevi bili najteži za naučiti... sve obrnuto :-)
Last edited by MarlboroGold on 23/02/2019 01:00, edited 1 time in total.
Bloo
Globalna šefica

#2282 Re: Brojcana cuda Kur'ana, diskusije, analize

Post by Bloo »

MarlboroGold wrote:
Bloo wrote:

Jeste slično i na njemačkom.
Konkretno bi u ovom primjeru bilo Zijancer wurde mit dem Baseball-Schlager GEschlagen :)
Ključno je i ovo "wurde" što ukazuje također na passive participle.
Sace medo sa komentarom gdje su dvije tačke na a kod schlager :D
Yep, i u engleskom ima korelacija sa glagolom to be (odnosno u njemackom je u ovom slucaju to become, ako ne griješim, zakrljžao mi je njemački)
MarlboroGold

#2283 Re: Brojcana cuda Kur'ana, diskusije, analize

Post by MarlboroGold »

Bloo wrote: Yep, i u engleskom ima korelacija sa glagolom to be (odnosno u njemackom je u ovom slucaju to become, ako ne griješim, zakrljžao mi je njemački)
Ti meni drži časove engleskog da se podsjetim cjelokupne gramatike, a ja tebi njemačkog :D
Bloo
Globalna šefica

#2284 Re: Brojcana cuda Kur'ana, diskusije, analize

Post by Bloo »

MarlboroGold wrote:
Bloo wrote: Yep, i u engleskom ima korelacija sa glagolom to be (odnosno u njemackom je u ovom slucaju to become, ako ne griješim, zakrljžao mi je njemački)
Ti meni drži časove engleskog da se podsjetim cjelokupne gramatike, a ja tebi njemačkog :D
Engleska gramatika se da objasniti za 2 sata. Pretvoris je u formule. :mrgreen:
Fakat. :mrgreen:
MarlboroGold

#2285 Re: Brojcana cuda Kur'ana, diskusije, analize

Post by MarlboroGold »

Bloo wrote:
MarlboroGold wrote:
Engleska gramatika se da objasniti za 2 sata. Pretvoris je u formule. :mrgreen:
Fakat. :mrgreen:
Znao sam je super, ali sam dosta pozaboravljao... ono koristim redovno kad sa amerikancima pričam, ali šta to predstavlja (passive participle i ostalo) - e to sam zaboravio :D
Sad kad bi me pitala koje je koje vrijeme meni se čini da bih znao objasniti 2 ili 3 iako ih sve koristim :D
arzuhal

#2286 Re: Brojcana cuda Kur'ana, diskusije, analize

Post by arzuhal »

Došlo, šćeralo Blu i Malog Bora u budžak, te ih namlatilo. Vanjtako i poučno. Ljucki.

:mrgreen:

A zijancerki selam :-D
MarlboroGold

#2287 Re: Brojcana cuda Kur'ana, diskusije, analize

Post by MarlboroGold »

Više se iz ovog offtopica može naučiti nego smrletovih brojčanih čuda :razz:
Smrcak15

#2288 Re: Brojcana cuda Kur'ana, diskusije, analize

Post by Smrcak15 »

Humljanin wrote:
Smrcak15 wrote:
Ono što sam već rekao, a što je meni zanimljivo je to da u brojanju riječi ne vidim nikakva čudesa. Možeš nazvati takvo nešto ako se se stvarno utvrdi, zanimljivim. Ili to pripisati nekoj slučajnosti ili poetičnosti/trudu autora.
Nadnaravno čudo sigurno nije.
ovdje je problem sto ti ne postavljas stvari upravi kontekst.

sta hocu da kazem sa tim?

Recimo ako bi ja sad uzeo da pisem knjigu i odlucim da postavim u njoj rijec dan 365 puta , kao sto ima 365 dana u godini....ovo sad ne bi bilo cudo. ali ako se postavimo u Muhammedovo vrijeme, u njegove cipele, eh tu j cudo, to je cudo.

zasto?

Pa ako uzmemo u obzir ono sto znamo o Muhammedu, a to je:

nepismen, nije znao ni citati ni pisati , nije bilo kompijutera, ni digitrona, ni papira ni olovke dovoljno da bi nesto se pisalo, ni ikakvih pretrazivaca , okolnosti ti diktiraju objavu, nema editovanja teksta-kad jednom izleti iz usta nema prepravljanja, nema brojeva na kraju ajeta nego oznake samo, teska zivotna situacija, rat, bijeda, tuga , zalost bog gubitka clanova familije i prijatelja, glad, progonstvo itd itd

kada sve ovo znamo onda je ovo 365 puta dan pravo cudo u okolnostima kakvim je bio Muhammed. je l isad razumijes zasto je cudo iz njegove perspektive a zasto nije cudo iz nase sadasnje perspektive.

https://submission.org/Claim_of_Muhamma ... eracy.html
https://www.meforum.org/campus-watch/25 ... illiterate

Mislim da ipak ti ne stavljaš stvari u pravi kontekst. Ne možeš uspoređivati razinu pismenosti današnjeg čovjeka i tadašnjeg. Niti sad bacati fore o kompjuterima i digitronima..

Muhamed je po svim relevantnim izvorima bio jako uspješan trgovac, jddno vrijeme najbogatiji u gradu, također je dosta putovao. U tadašnje vrijeme to sigurno nije mogao biti nepismen čovjek. Pa ni u današnje vrijeme nemožeš reći za nekoga tko je trgovac i tko proputuje pola poznatog svijeta da je nepismen i neuk. A pogotovo u to vrijeme.

Druga stvar, u to vrijeme arapska slova su ujedno bila i brojevi. Tako da ako si znao brojeve čitati i pisati, znao si i slova. To je vrlo olakšavajuća okolnost.

Treće, negdje sam naišao na podatak da je iz vojnih pohoda Muhamedu pripadalo 20% blaga, odnosno jedna petina. Za tako što je bome trebalo znati računati. Ili razlomke ili postotke.

Četvrto, neznam zašto kažeš da nije bilo editovanja i kada bi nešto izašlo iz usta da nije mogao prepraviti? Na osnovu cega tvrdiš takvo što?
Pa koliko sam ja upoznat Muhamed je objavu primao oko 23 godine, sve so svoje smrti. Nije bio vremenski ograničen tako da nije jasno zašto tvrdiš da kada bi nešto izgovorio da to nije mogao preformulirati ili promijeniti prije nego što zapiše?
Nema smisla ta tvoja tvrdnja.

Zadnja stvar, pročitao sam da su Kuran u stvari skupili njegovi sljedbenici nakon njegove smrti iz mnoštva privatnih svjedočenja, tako da je i tu moglo doći do editovanja.
Biti uspjesan trgovac u to vrijeme ne znaci nuzno biti i pismen. Itekako je mogao biti nepismen, vazno je da imas dobru robu i da si posten da neces prevariti i odmah ces biti trazen od koga ce narod uzimati kako placanjem tako i u naturi.

Drugo svi kuranski i hadiski tekstovi govore da poslanik bio ne pismrn, cak su i nevjernici tog vremena znsli da je nepismen bio pa ga nisu optuzivali da on to pise i sastavlja, nemozemo mi sad nagadjati da je bio pismen kad svi izvori kazu da je bio nepismen, imao je angazirane pisare koji su pisali objavu , ugovore, pisma itd

To sto su slova bila i brojevi to ne znaci da je bio pismen, je slova su u tom slucaju za njega brojevi

A znak predstavlja 1
B znak predstavlja 2

ali kad bi ga pitao koje to slovo on mozda ne bi znao ali zna da ima brojcanu vrijednost , posmatra slovo kao broj...ali evo i da je znao slova opet ne znaci da je bio pismen jer evo ja znam slova arapska citati ali ne znam pisati, jer pisanje arapskog teksta nije isto kao kad mi ovako pisemo.

Ima smisla moja tvrdnja jer cim su pisari zapisali ucili su napamet narod to sto je novo doslo od objave, da je bilo editovanja onda bi govorili ljudima prepravite taj dio sto ste naucili napamet morate ovako ili onako.
Da je bilo editovanja muhammed bi bio provaljen jer bi shvatili da sam izmislja cim prepravlja, boziji tekst se ne mijenja kad dodje u jednoj formi ostaje tako a nema nikakvog prepravljanja. Druga stvar znas li ti uopste sta znaci to sakupili kuran poslije muhammedove smrti???

To znaci da su kuran prebacili sa raznih materijala na kojima je bio pisan u jedan format, papirnu knjigu, kuran je bio zapisivan tokom objave po zivotinjiskim kostima, kamenju, keramici, zuvotinjskoj kozi itd

Pa kad je muhammed umro, dogovorili se njegovi prijatelji da prebace sa raznih materijala u jedan format tj. Papirna knjiga. Angazirani su bili glavni pisari objave da urade taj posao.
Last edited by Smrcak15 on 23/02/2019 09:54, edited 1 time in total.
arzuhal

#2289 Re: Brojcana cuda Kur'ana, diskusije, analize

Post by arzuhal »

Da su vam rečenični primjeri drukčiji, povjerovao bih možda, vjernik sam inače, naivan jbg... Ali nisu... Vidim pritajenu agresiju :mrgreen:

"Da, i Blu i ovaj mali... Bili mirni, super komšije, o sebi, pri sebi, vazda bi se upitali i tako... Ovo nas je sve šokiralo, zateklo nas..."

Rasema (43), kona
allem_77

#2290 Re: Brojcana cuda Kur'ana, diskusije, analize

Post by allem_77 »

Smrle, mislim da je lakše mlijeko u sise utjerat, nego u...
Smrcak15

#2291 Re: Brojcana cuda Kur'ana, diskusije, analize

Post by Smrcak15 »

Humljanin wrote: Za mene, osobno, nije čudo ništa što čovjek sam ili prirodne zakonitosti ne mogu stvoriti. Čudo mi je nešto što se izravno kosi i prkosi poznatim prirodnim zakonitostima i dosadašnjoj znanstvenoj spoznaji.

Također mi je pomalo smiješno kada tvrdiš da je Kuran časni znanstveno kodiran (kao što si rekao "ispred znanosti") ali da ta otkrića ne možeš otkriti unaprijed nego samo retroaktivno.
Za mene bi svojevrsno čudo bilo kada bi ti iz svoje svete knjige dekodirao neki novi prirodni zakon ili novo znanstvno dostignuće.
Ne vidim nikakvu svrhu ni značaj tome da od nepreglednog mnoštva ljudskih dostignuća i otkrića tražiš neki zanimljiv broj koji bi se poklapao sa opet proizvoljno izbrojanim brojem u svojoj svetoj knjizi. Koja je svrha i smisao toga? Čudo sigurno nije naknadno proizvoljno brojati i tražiti neka poklapanja i moguće simbole.

Za mene, osobno, nije čudo ništa što čovjek sam ili prirodne zakonitosti ne mogu stvoriti. Čudo mi je nešto što se izravno kosi i prkosi poznatim prirodnim zakonitostima i dosadašnjoj znanstvenoj spoznaji.

kada se postave stvari u pravi kontekst, onda postaje cudo. ali ti ne postavljas stvari u pravi kontekst i zato promasis poentu i nevidis cudo, je gledas u pogresnom smjeru, iz poresnih perspektiva.

Također mi je pomalo smiješno kada tvrdiš da je Kuran časni znanstveno kodiran (kao što si rekao "ispred znanosti") ali da ta otkrića ne možeš otkriti unaprijed nego samo retroaktivno.
da, a sad cu ti objasniti i zasto

Zbog ogromne kompleksnosti nemoguce je dekodirati nesto sto se jos nije desilo, jako tesko, nemoguca misija, ali je puno lakse dekodirati kad se desi. to jeste retroaktivno.

zasto ovako...

pa zato da ne bi ljudi uzimali Kuran da prorociu buducnost, pa kada bi pomocu toga proricali ,nesto pogodili nesto promasili, to ne bi dobro bilo nikako jer oni sto promase, govorili bi ljudi, kakva je to onda bozanska knjiga koja prtomasi, jeli to vas Allah promasio kada je gledao u buducnost???

onda zbog njihovih gresaka u proracunu optuzivao bi se Allah da ne zna stari, i eto ti onda belaja....

ovako je super, jer idu sa svrhom Kurana, a to je sa ovim retroaktivnim prorocanstvima da ti pokaze da autor Kurana zna buducnost kada ne samo da zna buduce dogadjaje nego ih kodira brojcano i tekstualno na tacne pozicije koje ce korespondirati buducem dogadjaju, pa posto autor Kurana govori o dalekoj buducnosti ,to jeste sudnji dan, raj dzehennem itd koje mi ne mozemo vidjeti, ali zato na ovaj nacin na daje dokaze iz stvari sto mozemo da vidimo, nagovijesti nesto, pa mi to vidimo svojim ocima, uvjerimo ser da taj autor zna buducnost, onda dolazimo do zakljucka, ako zna buduce dogadjaje sto mi mozemo da vidimo sad, da se uvjerimo da stvarno zna, sto onda ne bi znao sta ce se desiti pred kraj svijeta, sudnji ,dan, raj i dzehennem.

potpuno istom tehnikom su naucnici dosli do vjerovanja u paralelne univerzumu na osnovu Einsteinovih teorija, ako je jedan dio tacan , ona pretpostavljamo da je i dreugi dio teorije tacan. tako isto i ovdje, ako Bog pokaze nama da zna za stvari sto mi vidimo ocima da se desesavaju a on nagovijestio u svojoj knjizi, pa zasto onda bi nam tesko bilo povjerovati to sto govori za sudnji dan, Raj i Pakao???

shvatas li sad poentu , zasto se nalaze ove prorocanstva i kodiranja ovdje u Kuranu?

izmedju ostalog, funkcija ovih brojcanih cuda je da bude izazov nevjernicima, to jeste test, a da vjernicima bude razlog za povacanja vjerovanja. tu svrhu imaju brojcana cuda Kurana.

Meni je daleko logicnije da svemoguce i sveznajuce bice daje ovakve dokaze u svojoj knjizi, nego da ih izostavi, a njemu to nije tesko jer je sveznajuci, pa sta je njemu ubaciti neko prorocanstvo i kodirati ga u tesktru Kurana, nista tesko. ali za nas ljude je nemoguce, pa to ide potpuno u skladu sa onim sta Kuran zagovara.
Last edited by Smrcak15 on 23/02/2019 10:53, edited 1 time in total.
Smrcak15

#2292 Re: Brojcana cuda Kur'ana, diskusije, analize

Post by Smrcak15 »

allem_77 wrote:Smrle, mislim da je lakše mlijeko u sise utjerat, nego u...
nastavi da cujem.... :D
zijancer

#2293 Re: Brojcana cuda Kur'ana, diskusije, analize

Post by zijancer »

arzuhal wrote: A zijancerki selam :-D
A ti si taj znači..
Selam back.

Pojašnjenje
(Od jučerašnjeg dana mi je bridila moždana kora, pokušam muzikom, nešto malo pomogne,..krenem najzad na ove triliteral root i odaberem Sin Ta Ra, kad ono samo tri oblika: Verb form VII, Noun i Passive participle. Zaglavim na guglu sa bhs objašnjenjima, i najzad se sjetim Bloo :P . Svidjelo mi se kako je negdje u samo dvije rečenice skršila vezu između funkcije i morfologije. U međuvremenu obiđem Hilbertov hotel i stanje se pogorša..i tu se sjetim i shvatim značenje selama u punom sjaju :-D. Pomislim u sebi - oh, da me neko hoće poselamiti. Ne može se samog sebe poselamiti jel, niti silom tražiti od drugih jel.)

Sad idem upaliti mašinu, inače ću opet završiti u posuđenim boksericama :P
arzuhal

#2294 Re: Brojcana cuda Kur'ana, diskusije, analize

Post by arzuhal »

:lol:

Moramo se selamit, nema nas puno :mrgreen:
zijancer

#2295 Re: Brojcana cuda Kur'ana, diskusije, analize

Post by zijancer »

Bloo wrote:Što se tiče profesora matematike, možda da im ponudiš i rješenja za Riemannovu hipotezu, teorem, P vs P....
A šta ako su rješenja data u stihu? :-D Samo, treba to pronaći.
Smrcak15

#2296 Re: Brojcana cuda Kur'ana, diskusije, analize

Post by Smrcak15 »

Ajet 16:18 kodiran u zlatnom rezu 1.618....
Image

16:18
Ako vi budete brojali Allahove blagodati, nećete ih nabrojati Allah, uistinu, prašta i samilostan je

brojali sa rijecima ili slovima zlatni rez dolazi odmah nakon podvucene recenice.
Zlatni rez je iracionalan broj , tj nema kraja decimalima, ide u vjecnost, ne moze se prebrojati, kao sto se ne mogu prebrojati Bozije blagodati.

kada pogledamo koja rijec je 1618:a u istoj suri , vidimo da je to rijec Blagodat , u receni gdje stoji Allahova blagodat u ajetu 112

ista ona ona blagodat koju ajet 16:18 spominje.

Stvarno kakva fanatasticna knjiga, sa ogromnim matematickim strukturama, ovo jedino moze doci od Boga, nikako od ljudi iz 7 stoljeca.
zijancer

#2297 Re: Brojcana cuda Kur'ana, diskusije, analize

Post by zijancer »

Image

Interesantno.. ove riječi koje su postavljene na parnim pozicijama u ajetima (znači plava boja)
e, pa njihova numerička vrijednost vrluda, nekada je parna a nekada nije

Riječi na parnim pozicijama ali neparnom numeričkom vrijednosti:
Huwa 11 (He)
Ahadun 13 (the One)
I-samadu 165 (the Eternal, the Absolute) <- pojavljuje se samo jednom
Kufuwan 107 (equivalent)<- pojavljuje se samo jednom

Riječi na parnim pozicijama sa parnom numeričkom vrijednosti:
Yalid 44 (begets)
Yulad 50 (begotten)
Yakun 80 (ne razumijem kontekst)
Diwan

#2298 Re: Brojcana cuda Kur'ana, diskusije, analize

Post by Diwan »

Imal kakav matematički broj za Boga, pa da Njega izračunamao, podijelimo i pomnožimo,pa da smotamo kablove. Allah selamet kakvih sve ludila ovdje nema.
Smrcak15

#2299 Re: Brojcana cuda Kur'ana, diskusije, analize

Post by Smrcak15 »

Diwan wrote:Imal kakav matematički broj za Boga, pa da Njega izračunamao, podijelimo i pomnožimo,pa da smotamo kablove. Allah selamet kakvih sve ludila ovdje nema.

Sta je tacno ludilo?
zijancer

#2300 Re: Brojcana cuda Kur'ana, diskusije, analize

Post by zijancer »

Diwan wrote:Imal kakav matematički broj za Boga, pa da Njega izračunamao, podijelimo i pomnožimo,pa da smotamo kablove. Allah selamet kakvih sve ludila ovdje nema.
:-D Diwan, nemoj me ružit, normalna sam ja ko zakon o prostornom uređenju.
Ovo samo kad pustim mozak na pašu. I ne ljuti se na matematiku, obradujem se kad šta skontam osim geometrije.
Uglavnom, jedno je sigurno: onaj ko provali matematiku, a mozak mu se ne izvrne naopačke, nije je dobro shvatio.
Locked