Mma ddaaajjj.palermo wrote:
a usput moram ti reći, da za 49,9 % stanovništva ove zemlje kad kažeš suho meso on odmah pomisli na KRME.........
Jedete li svinjetinu?
- jeza u ledja
#2276 Re: Jedete li svinjetinu?
- basicm
#2277 Re: Jedete li svinjetinu?
Prsut klempo, suho meso bezolovne zivotinje, stelja konkretno ovca ono mumificirana. Govedji prsut i meni se cini da je novija verzija, pastrma pastrva regionalni nazivi.
Sunka pileca ima smisla zbog nacina proizvodnje, kao sto bi govedji prsut imao smisla ako se citav but s kosti susi kao svinjski.
Sunka pileca ima smisla zbog nacina proizvodnje, kao sto bi govedji prsut imao smisla ako se citav but s kosti susi kao svinjski.
-
palermo
#2278 Re: Jedete li svinjetinu?
ma znam da ne zajebaješ......nego mi stvarno čudna ova priča......jeza u ledja wrote:
Ha?
Nista te ne kontam.![]()
Ne zajebajem te bolan pitam te fino. Kod nas u Sarajevu kad neko za komad goveceta kaze "prsuta", ja sam uvijek mislio da grijesi, jer je "prsut" - svinjce, jebiga. Tako sam do sad mislio, ali mi nikad nije bilo jasno zasto "suho meso" zovemo tako apstraktnim pojmom.
Vidis da je cijela polemika o razlicitim nazivima za razne komade susenog mesa prouzrokovana regionalnim razlikama u jeziku.
ja bih rekao, pršut jeste suho meso, ali suho meso ne mora biti pršut........doduše ovo sam već napisao, pa bilo džaba
- Connaisseur Karlin
#2279 Re: Jedete li svinjetinu?
kakva je razlika ?MarlboroGold wrote:Moguće. Ima li smo skoro raspravu u društvu, pa nas je jedan ubijedio da su različitiConnaisseur Karlin wrote:jesu istoMarlboroGold wrote: Tako je. Pršut i pršuta nisu isto. Drugačije se pripremaju prilikom dimljenja.![]()
prust na hrvaskom
prsuta na srpskom
Također sam primjetio da ljudi često misle da je šunka pršut i obrnuto, a nisu.
vidi ovo :
The Italian name prosciutto was adapted to Slavic pršut in the eastern Adriatic. In Montenegro, Bosnia and Herzegovina, Slovenia (especially the Karst Plateau and the Vipava Valley), Serbia, and Croatia (Dalmatia, Island of Krk and Istria), pršut is a common form of dry-cured ham. Pršut from Dalmatia, Herzegovina and Serbia is smoked, unlike the Italian product, while that from Slovenia, Istria and Krk is not smoked. A mountain village in Montenegro produces a delicacy known as njeguški pršut.
The Slovenian variant Kraški pršut and the Croatian variants Dalmatinski pršut, Krčki pršut and Istarski pršut have a Protected Geographical Indication within the EU.
a onda Brajolvic u BiH uvede Govejdi prsut.Govedja prsuta
- jeza u ledja
#2280 Re: Jedete li svinjetinu?
Btw:
Znaci i rijec prsut ima korijene u susenju.Etymology
The word prosciutto is derived from Latin pro (before) + exsuctus (past participle of exsugere "to suck out [the moisture]"); the Portuguese presunto has the same etymology. It is similar to the modern Italian verb prosciugare "to dry thoroughly" (from Latin pro + exsucare "to extract the juices from").[6]
-
palermo
#2281 Re: Jedete li svinjetinu?
ma id u neku stvarjeza u ledja wrote:Mma ddaaajjj.palermo wrote:
a usput moram ti reći, da za 49,9 % stanovništva ove zemlje kad kažeš suho meso on odmah pomisli na KRME.........
- jeza u ledja
#2282 Re: Jedete li svinjetinu?
Pa mislim, mescini da si ranije rekao da postoji "govedji prsut". A vidis da neki skacu i kazu nije, nema, krme.palermo wrote:ma znam da ne zajebaješ......nego mi stvarno čudna ova priča......jeza u ledja wrote:
Ha?
Nista te ne kontam.![]()
Ne zajebajem te bolan pitam te fino. Kod nas u Sarajevu kad neko za komad goveceta kaze "prsuta", ja sam uvijek mislio da grijesi, jer je "prsut" - svinjce, jebiga. Tako sam do sad mislio, ali mi nikad nije bilo jasno zasto "suho meso" zovemo tako apstraktnim pojmom.
Vidis da je cijela polemika o razlicitim nazivima za razne komade susenog mesa prouzrokovana regionalnim razlikama u jeziku.
ja bih rekao, pršut jeste suho meso, ali suho meso ne mora biti pršut........doduše ovo sam već napisao, pa bilo džaba
Ovo me podsjeca kazem na one rasprave "ne postoji burek sa sirom".
- jeza u ledja
#2283 Re: Jedete li svinjetinu?
Pa "suhotina", generalan naziv za sve suseno, dimljeno....jal suho meso, jal prsut, jal kobaje, itd. Ne znaci nuzno krava ili krme.palermo wrote:ma id u neku stvarjeza u ledja wrote:Mma ddaaajjj.palermo wrote:
a usput moram ti reći, da za 49,9 % stanovništva ove zemlje kad kažeš suho meso on odmah pomisli na KRME..............pa jel ti ikad pričao kakav inovjerac kako je narezao sinoć suhotine...iliti suhog mesa.....
Ali "suho meso" znaci krava, bar u mom kraju.
-
palermo
#2284 Re: Jedete li svinjetinu?
pa dobro, burek sa sirom ne postoji , to je činjenica.....jeza u ledja wrote:
Pa mislim, mescini da si ranije rekao da postoji "govedji prsut". A vidis da neki skacu i kazu nije, nema, krme.![]()
- pustopoljina
#2285 Re: Jedete li svinjetinu?
joj ti se slabo koncentrises dok citas...jeza u ledja wrote:Pa nije valjda da u Hrvatskoj nije bilo suhomesnatih govedjih proizvoda do danas.pustopoljina wrote: ma te tvoje slike.
pa da- logicno da hrvati imaju taj "govedji prsut", ali samo zato sto je njima govedji "novina" u odnosu na svinjski. sigurno mogu hrvati i sudzuk praviti, ali su oni svoje bauernwurst ili krainere def. od davnina pravili sa svinjetinom. iako je u principu isti fol kobasice. i da pocnu praviti iskljucivo govedju, dali bi joj neko ime koje njima ima smisla, a ne sudzuk.
Kako su ih zvali ranije?
gle, ne konzumiram svinjetinu i od stvari koje hrvati prave znam za sunku, ovakvu onakvu, slaninu, prsut, cvarke i krvavice i kobasice...kad sam dosla u at, to je onda postalo tri regala kobasica ova ona, slanina ova ona...i duze sam ovdje pa eto znam kako ih nazvati...ove neke hrvatske "sudzuke", a od svinjetine ne znam kako se zovu na hrvatskom, ali znam 100% da ih imaju (donosi hrvat ovdje nekim svojim prijateljima gdje radim).
a u hrvatskoj sigurno jeste bilo govedjih suhomesnatih proizvoda, ali ne u mjeri u kojoj su muslimani upuceni na govedje suhomesnate proizvode.
kolinje je da ga sad trebas nacrtati- objesena svinja, pored kazan i pored masina sa prikacenim crijevom za kobasice...sto bi klali kravu, kad od svinje dobiju i brze i vise mesa? nije da nije bilo, ali hem sto nije bilo potrebno, hem sto je vise zahmetli, a ima u bosni da biras
a trziste je danas drugacije nego u jugoslaviji, danas se firme grabe za halal certifikate koliko jedna strana zeli praviti govedju tirolsku, toliko druga zeli prodavati govedji prsut. trziste.
- MarlboroGold
#2286 Re: Jedete li svinjetinu?
Pa valjda ima neka razlika u dimljenju/sušenju. Ne sjećam se tačno detalja pripreme o kojima je govorio.Connaisseur Karlin wrote: kakva je razlika ?
vidi ovo :
The Italian name prosciutto was adapted to Slavic pršut in the eastern Adriatic. In Montenegro, Bosnia and Herzegovina, Slovenia (especially the Karst Plateau and the Vipava Valley), Serbia, and Croatia (Dalmatia, Island of Krk and Istria), pršut is a common form of dry-cured ham. Pršut from Dalmatia, Herzegovina and Serbia is smoked, unlike the Italian product, while that from Slovenia, Istria and Krk is not smoked. A mountain village in Montenegro produces a delicacy known as njeguški pršut.
The Slovenian variant Kraški pršut and the Croatian variants Dalmatinski pršut, Krčki pršut and Istarski pršut have a Protected Geographical Indication within the EU.
a onda Brajolvic u BiH uvede Govejdi prsut.Govedja prsutakako voo objasniti EU
a vec postoji turska erzija na Blkanu, pastrami
E to je već jebe lud zbunjenog
- pustopoljina
#2287 Re: Jedete li svinjetinu?
pastrVa je pastrmka, riba, hebem ga ja...potocna i kalifornijska...hjoj...basicm wrote:Prsut klempo, suho meso bezolovne zivotinje, stelja konkretno ovca ono mumificirana. Govedji prsut i meni se cini da je novija verzija, pastrma pastrva regionalni nazivi.
- BajramBarecula
#2288 Re: Jedete li svinjetinu?
jeo par puta i bilo normala, i onda probam ona rebra i tu mi se zgadilo u pm, nekakav miris odvratan... tad sam reko nikad vise
-
palermo
#2289 Re: Jedete li svinjetinu?
pa može i suha ovčetina..... i u mojoj porodici, bližoj i široj familiji suho meso je značilo kravu ili ovcu.....al bogami kod komšije je uglavnom značilo krme.....jeza u ledja wrote:
Pa "suhotina", generalan naziv za sve suseno, dimljeno....jal suho meso, jal prsut, jal kobaje, itd. Ne znaci nuzno krava ili krme.
Ali "suho meso" znaci krava, bar u mom kraju.
-
Fudo387
#2290 Re: Jedete li svinjetinu?
bez zajebancije, fakat smrdi, al bas dismr.BajramBarecula wrote:jeo par puta i bilo normala, i onda probam ona rebra i tu mi se zgadilo u pm, nekakav miris odvratan... tad sam reko nikad vise
- jeza u ledja
#2291 Re: Jedete li svinjetinu?
Hehehehepalermo wrote:pa dobro, burek sa sirom ne postoji , to je činjenica.....jeza u ledja wrote:
Pa mislim, mescini da si ranije rekao da postoji "govedji prsut". A vidis da neki skacu i kazu nije, nema, krme.![]()
Jebiga samo u BiH postoji ta razlika, svugdje drugo, ukljucujuci i Turkische, burek je bilo koja pita od jufki.
Ili pazi ovo - "pita"...ne znam odakle je porijeklo rijeci, ali "pita" u mnogim zemljama je naziv za grcke hljebcice u koje stavljas gyrose, ili ti donere (ne znam kako to Turci zovu). Ako je porijeklo nase rijeci "pita" odatle, onda i tu rijec "pita" koristimo za nesto potpuno drukcije od originalnog znacenja.
Slicno vazi i sa cevapima, koje valjda vode porijeklo od rijeci "kebab", koje mogu biti nesto potpuno drukcije od onog sto mi nazivamo cevapima.
Kakva konfuzija jbt.
Zakuhalo....pardon, zadimilo se na temi pravo.
- insomnia78
#2292 Re: Jedete li svinjetinu?
Sta je sledece, pileci bakalar? 
- jeza u ledja
#2293 Re: Jedete li svinjetinu?
Hocu reci - sigurno je da je i u Hrvatskoj bilo suhog govedjeg mesa i moje je pitanje kako su ga do sad zvali ako ne "govedji prsut"? Ako su ga i oni zvali "suho meso", ok.pustopoljina wrote:
joj ti se slabo koncentrises dok citas...
gle, ne konzumiram svinjetinu i od stvari koje hrvati prave znam za sunku, ovakvu onakvu, slaninu, prsut, cvarke i krvavice i kobasice...kad sam dosla u at, to je onda postalo tri regala kobasica ova ona, slanina ova ona...i duze sam ovdje pa eto znam kako ih nazvati...ove neke hrvatske "sudzuke", a od svinjetine ne znam kako se zovu na hrvatskom, ali znam 100% da ih imaju (donosi hrvat ovdje nekim svojim prijateljima gdje radim).
a u hrvatskoj sigurno jeste bilo govedjih suhomesnatih proizvoda, ali ne u mjeri u kojoj su muslimani upuceni na govedje suhomesnate proizvode.
kolinje je da ga sad trebas nacrtati- objesena svinja, pored kazan i pored masina sa prikacenim crijevom za kobasice...sto bi klali kravu, kad od svinje dobiju i brze i vise mesa? nije da nije bilo, ali hem sto nije bilo potrebno, hem sto je vise zahmetli, a ima u bosni da biras![]()
a trziste je danas drugacije nego u jugoslaviji, danas se firme grabe za halal certifikate koliko jedna strana zeli praviti govedju tirolsku, toliko druga zeli prodavati govedji prsut. trziste.
- Maraschino
#2294 Re: Jedete li svinjetinu?
...a govedji kulen?
- BajramBarecula
#2295 Re: Jedete li svinjetinu?
bacon moze proc, ostalo cenifaFudo387 wrote:bez zajebancije, fakat smrdi, al bas dismr.BajramBarecula wrote:jeo par puta i bilo normala, i onda probam ona rebra i tu mi se zgadilo u pm, nekakav miris odvratan... tad sam reko nikad vise
- Connaisseur Karlin
#2296 Re: Jedete li svinjetinu?
Pa valjda ima neka razlika u dimljenju/sušenju. Ne sjećam se tačno detalja pripreme o kojima je govorio.MarlboroGold wrote:
a onda Brajolvic u BiH uvede Govejdi prsut.Govedja prsutakako voo objasniti EU
a vec postoji turska erzija na Blkanu, pastrami
E to je već jebe lud zbunjenog
prsuta je trajni suhomesntai prozivod svinje, noge i but , a sunka je polutrjno suseno svinjsko meso dio buta , isto u kateroiji prsuta
-
palermo
#2297 Re: Jedete li svinjetinu?
a jebi ga, meni škemba smrdi, a ljudi prelaze stotinu kilometara da bi jeli dobru škembu.....to što tebi smrdi, ne znači da stvarno smrdi....Fudo387 wrote:bez zajebancije, fakat smrdi, al bas dismr.BajramBarecula wrote:jeo par puta i bilo normala, i onda probam ona rebra i tu mi se zgadilo u pm, nekakav miris odvratan... tad sam reko nikad vise
- pustopoljina
#2298 Re: Jedete li svinjetinu?
probably- govedji prsut.jeza u ledja wrote:Hocu reci - sigurno je da je i u Hrvatskoj bilo suhog govedjeg mesa i moje je pitanje kako su ga do sad zvali ako ne "govedji prsut"? Ako su ga i oni zvali "suho meso", ok.pustopoljina wrote:
joj ti se slabo koncentrises dok citas...
kolinje je da ga sad trebas nacrtati- objesena svinja, pored kazan i pored masina sa prikacenim crijevom za kobasice...sto bi klali kravu, kad od svinje dobiju i brze i vise mesa? nije da nije bilo, ali hem sto nije bilo potrebno, hem sto je vise zahmetli, a ima u bosni da biras![]()
ali!
(dva ali!)
- ali nisu ga "industrijski" pravili...da nije mozda gavrilovic imao u prijeratnoj ponudi govedji prsut? nego onako- sebi.
- nije ulazilo na nase trziste i prodavalo muda pod bubrege, uvodeci novi naziv za nesto sto ljudi (regionalno) vec stoljecima zovu ili suho meso ili pastrma. i to ljudi koji to i jedu i prave onako, sebi, i svaki mesar pravi istu stvar i babo mu pravio isto.
- Connaisseur Karlin
#2299 Re: Jedete li svinjetinu?
kulen je od svinjetineMaraschino wrote:...a govedji kulen?
- jeza u ledja
#2300 Re: Jedete li svinjetinu?
Jbg nekima smrad, nekima miomiris.