Bosanski putevi (magistralni, lokalni, regionalni) - all about

Ekonomija, biznis, dionice, posao, (ne)zaposlenost...

Moderator: anex

Post Reply
escobar__

#2276 Re: Bosanski putevi (magistralni, lokalni, regionalni) - all about

Post by escobar__ »

Radije bih da su riješili barem one divlje priključke na magistralu u Živinicama, Đurđeviku i tim selima, pa koliko-toliko. Kad vidim one papke u Živinicama što se voze katakombama pokraj sportske dvorane, pa onako blatnjavi bubnu na magistralu zlo mi.
studiorum_tuzlaensis

#2277 Re: Bosanski putevi (magistralni, lokalni, regionalni) - all about

Post by studiorum_tuzlaensis »

Divlji priključak na magistralu se rješava zaštitnom ogradom ili kanalom... ali to je već druga tema pod nazivom "maštanje" :D
escobar__

#2278 Re: Bosanski putevi (magistralni, lokalni, regionalni) - all about

Post by escobar__ »

U Živinicama bi je morali i minirat.
splinter

#2279 Re: Bosanski putevi (magistralni, lokalni, regionalni) - all about

Post by splinter »

studiorum_tuzlaensis wrote:Raskrsnice gdje se ukrštaju 2 magistralna ili magistralni-regionalni put trebaju biti propisno rješene sa isključnom trakom za lijevo u nivou. To ubrzava saobraćaj značajno. Sređivanje takvih raskrsnica se radi već godinama u FBiH, npr. na M-17 su riješili skoro sve raskrsnice od Čapljine do M.Raskršća i od Lašve do Karuša. U KS se trenutno radi proširenje prema Trznju i Korči ispod Raštelice - doduše to je lokalni put, ali opterećeniji. Ovo je sve dio tog dugogodišnjeg projekta rekonstrukcije na svim magistralama i sad je došla na red i ova Olovo -Knežina.

Istina je da se 'potrefilo' sa ovim rekonstrukcijama na Tz-Sa dionici pa djeluje kao da su krenuli na sve strane, kao i da neće ništa završiti. Ovo će sigurno ubrzati saobraćaj u budućnosti.
Trzanj i Korča imaju zajedno možda 50-60 kuća i mislim da se za Korču ne ide preko Trznja al haj sad. Bar nije bilo nekih zastoja kad su radili pa se nije ni osjetilo. A to za neusklađenost rekonstrukcija stoji. Na tom putu Sarajevo TZ su prije ovih radova radili na raskrsnici za Goru ( i Kamenicu ) iza Sezimovca i isto je bilo stajanja po 10-15 minuta u trajanju od 15 tak dana možda, ne znam tačno sad.
studiorum_tuzlaensis

#2280 Re: Bosanski putevi (magistralni, lokalni, regionalni) - all about

splinter wrote: Trzanj i Korča imaju zajedno možda 50-60 kuća i mislim da se za Korču ne ide preko Trznja al haj sad. Bar nije bilo nekih zastoja kad su radili pa se nije ni osjetilo.
Debelo si fulio, ili se ne krećeš tim putem zadnju godinu-dvije. Kuća ima više, a i saobraćaja. Mislim, ja podržavam ovakve projekte jer sigurnost u saobraćaju je najvažnija, a KS prednjači u tome u odnosu na cijelu BiH. Raskrsnice su često crne tačke. Hercegovina je isto solidna, sredili su dosta raskrsnica.

Tim putem možeš i u Budmoliće, G i D. Bioču da ne ideš kroz Tarčin, ako ideš prema Mostaru. Uglavnom je perspektivna raskrsnica u budućnosti. Ssredili su dosta lokalnih puteva gore zbog Arapa, novih kuća i Tarčin resorta. Druga opcija je da se gužvaš kroz Tarčin.
Alfons Kauders

#2281 Re: Bosanski putevi (magistralni, lokalni, regionalni) - all about

Post by Alfons Kauders »

Škobo Habu wrote:
Alfons Kauders wrote:
Istočno od Olovskih Luka, ne znam ni ja
Nije nikako selo već put prema Sokocu i Rogatici.
Care moj, tu dnevno ne prođu dva auta iz Sokoca i Rogatice...
Alfons Kauders

#2282 Re: Bosanski putevi (magistralni, lokalni, regionalni) - all about

Post by Alfons Kauders »

studiorum_tuzlaensis wrote:Znam, vozim tom relacijom često, i možda sam 3 puta u životu morao stati iz pravca Tz da neko skrene lijevo. Isključne trake su generalno dobra stvar, pogledaj M-17 Zenica-Doboj, u svim naseljenim mjestima danas imaš isključne trake za lokalce što olakšava protok. Prije ih nije bilo i bilo je dosta teže, pogotovo jer je niklo dosta novih naselja uz magistralu.

Možda nije velika potreba, ali efekta će sigurno imati, sjetit ćeš se jednog dana kad ne budeš morao prikočiti radi nekog ko skreće lijevo. :D
Nema frke, treba je napraviti... Ali zašto su iskopali kvadratni kilometar za seosku raskrsnicu? I to na kraju građevinske sezone, da nas jebu cijelu zimu, ko što već jebu na druga dva semafora na toj dionici?

120km magistrale i na njoj trenutno tri semafora i gradilišta, a dva već debelo kasne.

To što ima prečih i prometnijih raskrsnica u Kladnju i Živinicama nećemo ni pominjati.
studiorum_tuzlaensis

#2283 Re: Bosanski putevi (magistralni, lokalni, regionalni) - all about

Ma sve znam što govoriš, ali sam skontao da se ne vrijedi živcirati, već saburati i doviti Svevišnjem da se što prije završi.
splinter

#2284 Re: Bosanski putevi (magistralni, lokalni, regionalni) - all about

Post by splinter »

studiorum_tuzlaensis wrote:
splinter wrote: Trzanj i Korča imaju zajedno možda 50-60 kuća i mislim da se za Korču ne ide preko Trznja al haj sad. Bar nije bilo nekih zastoja kad su radili pa se nije ni osjetilo.
Debelo si fulio, ili se ne krećeš tim putem zadnju godinu-dvije. Kuća ima više, a i saobraćaja. Mislim, ja podržavam ovakve projekte jer sigurnost u saobraćaju je najvažnija, a KS prednjači u tome u odnosu na cijelu BiH. Raskrsnice su često crne tačke. Hercegovina je isto solidna, sredili su dosta raskrsnica.

Tim putem možeš i u Budmoliće, G i D. Bioču da ne ideš kroz Tarčin, ako ideš prema Mostaru. Uglavnom je perspektivna raskrsnica u budućnosti. Ssredili su dosta lokalnih puteva gore zbog Arapa, novih kuća i Tarčin resorta. Druga opcija je da se gužvaš kroz Tarčin.
Jesi išao od Trznja kroz Budmoliće? Možeš u nuždi ići jer ovo su sve lokalni putevi koji spajaju ova se sela sa magistralom, odnosno Hadžićima. Ako već hoćeš da izbjegneš Tarčin imaš autoput.
Al se slažem se u dijelu da su ove raskrsnice potencijalna opsanost na magistralnom putu i da ih treba fino urediti.
studiorum_tuzlaensis

#2285 Re: Bosanski putevi (magistralni, lokalni, regionalni) - all about

Jesam išao, ima dio makadama možda 300-400m koji treba da se sredi, ostalo normalno, lokalni put. Naravno da se inače prema Korči ide iz Tarčina, kao i na drugu stranu prema G. Bioči.
mk ultra
Grijem se na: Ugalj
Vozim: Bahato
Horoskop: Maćak

#2286 Re: Bosanski putevi (magistralni, lokalni, regionalni) - all about

Post by mk ultra »

escobar__ wrote:Radije bih da su riješili barem one divlje priključke na magistralu u Živinicama, Đurđeviku i tim selima, pa koliko-toliko. Kad vidim one papke u Živinicama što se voze katakombama pokraj sportske dvorane, pa onako blatnjavi bubnu na magistralu zlo mi.
A tek gnojnica doboj, ili matuzici jelah :mrgreen:
costacurta

#2287 Re: Bosanski putevi (magistralni, lokalni, regionalni) - all about

Post by costacurta »

Može li mi neko objasniti,
Gledam ovi što rade tunel HI, na Ormanici a čini mi se i na Vranduku je ista situacija, oblažu cijev betonom. Sa obije strane po otprilike 30ak cm i sa gornje strane isto tako.
Osim što se smanjuje kako visina tako i širina tunela ukidaju se i pješačke staze, znači pješaci i biciklisti će biti ko kamikaze.
Ako je tunel pravljen u Titino doba, tada za potrebe tadašnje frekvencije i gabarita vozila onda mi nekako logičnije da rekonstrukcija danas treba da bude u skladu sa frekvencijom, potrebama i gabaritima današnjih auta.
Mislim da je ovo qrčina žešća što levati rade.
I da napomenem da je za vikend gradilište bilo prazno, ovom dinamikom do Nove godine nema šanse da završe. Sad prave obilaznicu oko samog tunela, vjerovatno za kamione
Tomahawk11
Globalni moderator

#2288 Re: Bosanski putevi (magistralni, lokalni, regionalni) - all about

Post by Tomahawk11 »

Šta kaže...Od Sarajeva do Goražda uskoro za 45 minuta...
Na dionici Prača – Goražde izvode se radovi na tunelu Hranjen. Tunel se sastoji od dvije tunelske cijevi, glavnom i servisnom, na međusobnom razmaku od 25 metara. U prvoj fazi izgradnje tunela Hranjen glavna tunelska cijev za dvosmjerni saobraćaj imat će finalnu sekundarnu tunelsku oblogu, a predviđena dužina je 5556,90 metara.

do sada je iskopano nekih 60 metara tunela....

...uskoro....

...uskoro...

...uskoro....

:roll:
The BEN10

#2289 Re: Bosanski putevi (magistralni, lokalni, regionalni) - all about

Post by The BEN10 »

escobar__ wrote:Radije bih da su riješili barem one divlje priključke na magistralu u Živinicama, Đurđeviku i tim selima, pa koliko-toliko. Kad vidim one papke u Živinicama što se voze katakombama pokraj sportske dvorane, pa onako blatnjavi bubnu na magistralu zlo mi.
studiorum_tuzlaensis wrote:Divlji priključak na magistralu se rješava zaštitnom ogradom ili kanalom... ali to je već druga tema pod nazivom "maštanje" :D
escobar__ wrote:U Živinicama bi je morali i minirat.
HAHAHAAHA!!!
:lol: :lol: :lol:
So What!

#2290 Re: Bosanski putevi (magistralni, lokalni, regionalni) - all about

Post by So What! »

Početkom decembra tender za izradu glavnog projekta dionice ulaza u tunel Hranjen
Image

Tender za izradu glavnog projekta, za dionicu od ulaza u tunel Hranjen iz pravca Goražda do industrijske zone Pobjeda i dalje prema gradu, bit će objavljen do 1. decembra, do kad su moguće korekcije idejnog plana.

Ovo je istaknuto tokom sastanka predstavnika JP Autoceste FBiH, kompanija Industrijske zone "Pobjeda" i gradske uprave u Goraždu na kojem je razgovarano o mogućnostima izmještanja dijela trase buduće brze ceste Goražde – Sarajevo, koja po idejnom projektu, dijelom prolazi i kroz ovu industrijsku zonu.

"Taj prostor je vrlo ograničen, a znamo da brza cesta ima neke svoje gabarite i širinu, što zahtjeva veći prostor. Otuda i potreba da analiziramo to sa privrednim subjektima koji tu djeluju, koji su to njihovi objekti od posebnog značaja, jer će vrlo vjerovatno u nekim dijelovima trebati ući u krug Pobjede. Naravno želimo da se sačuvaju svi vitalni objekti tih privrednih subjekata", kazao je Amir Šikalo, šef Službe za građenje JP Autoceste FBiH.

On je istakao da će glavni projekat biti urađen i za tunel Obarak u dužini od 1.700 metara, sa kojim će se izbjeći da brza cesta ulazi u sami centar grada.

"Da bi se to izbjeglo, prije ulaza u grad brza cesta će biti okrenuta na lijevu stranu, proći će kroz brijeg na granici entiteta će biti velika raskrsnica na kojoj će se ona povezati sa magistralnim putem M20 i južnom obilaznicom Goražda. Mi shvatamo važnost privrednih kapaciteta za ovaj dio BiH koje ne želimo da ugrozimo", pojasnio je Šikalo.

Ovom prilikom istaknutpo je da će problem biti rješen na obostrano zadovoljstvo.

"Pozvali smo predstavnike JP Autoceste FBiH da prezentuju to idejno riješenje kako bi sa predstavnicima privrednih subjekata uvidjeli koji bi to objekti mogli biti ugroženi i šta se to može i mora izbjeći. Do sada smo s njihove strane imali razumijevanja i vjerujem da će tako biti i ovoga puta", kazao je Muhamed Ramović, gradonačelnik Goražda.

Konačno usaglašavanje trase na potezu industrijske zone „Pobjeda“ očekuje se ubrzo.
Klix
mk ultra

#2291 Re: Bosanski putevi (magistralni, lokalni, regionalni) - all about

Post by mk ultra »

Jesu li zavrsili rekonstrukciju u Gorazdu M M Munje, prosle sedmice zaglavih pola sata :-)
escobar__

#2292 Re: Bosanski putevi (magistralni, lokalni, regionalni) - all about

Post by escobar__ »

Koji je rok za rekonstrukciju one raskrsnice u Olovu, jebem im tromajku i radove!?
King Theoden

#2293 Re: Bosanski putevi (magistralni, lokalni, regionalni) - all about

Post by King Theoden »

escobar__ wrote:Koji je rok za rekonstrukciju one raskrsnice u Olovu, jebem im tromajku i radove!?
Izvini, moro sam. Baš se vidi da si komentar pisao iz duše, teško razočaran i iznerviran ovim nesposobnjakovićima.
Laertes

#2294 Re: Bosanski putevi (magistralni, lokalni, regionalni) - all about

Post by Laertes »

Ovih dana izbjegavajte magistralni put Tuzla - Doboj, dionicu oko Puračića. Jebo li im vašar sve njihovo, sat vremena sam u koloni bio.
escobar__

#2295 Re: Bosanski putevi (magistralni, lokalni, regionalni) - all about

Post by escobar__ »

Dino34 wrote:
escobar__ wrote:Koji je rok za rekonstrukciju one raskrsnice u Olovu, jebem im tromajku i radove!?
Izvini, moro sam. Baš se vidi da si komentar pisao iz duše, teško razočaran i iznerviran ovim nesposobnjakovićima.
Jučer kolona od 'radova' do HIFA pumpe, majku im jebem. Raskrsnicu rade dva mjeseca.
Johnny_x

#2296 Re: Bosanski putevi (magistralni, lokalni, regionalni) - all about

Post by Johnny_x »

Koliko vremenski treba sada do Tuzle iz Sarajeva preko Karaule u radnim danima, jesu li velika zadrzavanja zbog radova?
mk ultra

#2297 Re: Bosanski putevi (magistralni, lokalni, regionalni) - all about

Post by mk ultra »

Johnny_x wrote:Koliko vremenski treba sada do Tuzle iz Sarajeva preko Karaule u radnim danima, jesu li velika zadrzavanja zbog radova?
Ovisi kad kreces
Ja sam 4 puta u zadnjih 10 dana, 15do6 iz sarajeva, 5do8 -8 u tuzli

Poslije ces sigurno 15-30 min duze
Meni rano ujutro do olova treba 45min, popodne vec sat, cak i duze, i dalje na 3 semafora uracunaj dodatnih 5min sigurno na svakom
So What!

#2298 Re: Bosanski putevi (magistralni, lokalni, regionalni) - all about

Post by So What! »

Rekonsturkcija magistralnog pravca M-17 [Šešlije - Modriča] - 11. 10. 2019.

escobar__

#2299 Re: Bosanski putevi (magistralni, lokalni, regionalni) - all about

Post by escobar__ »

Inicijativa za novu dionicu magistralnog puta Šićki brod – Kladanj

Vlada Tuzlanskog kantona je podržala Inicijativu Ministarstva trgovine, turizma i saobraćaja TK, za izgradnju dionice magistralnog puta M-18 Šićki Brod – Kladanj, te je uputila Skupštini Tuzlanskog kantona na dalje razmatranje i odlučivanje.

Ovim dokumentom inicira se izgradnja nove dionice pomenutog magistralnog puta, obzirom da trenutna dionica, kao i prostor kroz koji ona prolazi, ne pružaju mogućnosti da se sanacijom i rekonstrukcijom postojeće dionice postigne potreban efekat. Naime, elementi postojeće trase su takvi da onemogućavaju značajno unaprjeđenje i poboljšanje njenog stanja, a sve u cilju povećanja stepena sigurnosti saobraćaja, povećanje protoka saobraćaja, smanjenje gustine saobraćaja i eliminisanje uskih grla.

Ovom inicijativom navode se i brojni drugi podaci i činjenice koje govore u prilog neophodnosti povećanja prohodnosti i stepena sigurnosti na ovoj dionici magistranog puta M-18.
c/p

Neka nam je Svevišnji na pomoći. :lol:
BarbaDue

#2300 Re: Bosanski putevi (magistralni, lokalni, regionalni) - all about

Post by BarbaDue »

mk ultra wrote:Jesu li zavrsili rekonstrukciju u Gorazdu M M Munje, prosle sedmice zaglavih pola sata :-)
Završili...ima još nekih par sitnica ali to dođe pod šminkanje
Post Reply