Zato sto nam se mozeLee Stiffdick wrote: To nije bilo pitanje, vec zasto?
Referendum(i) u RS-u
-
asker
#2276 Re: Referendum(i) u RS-u
-
Ripicipi
#2277 Re: Referendum(i) u RS-u
Vojnici i nekako, ali je ogromno nesrazmjeran broj ubijenih civila, 32 hiljade Bosnjaci, 5 hiljada Srbi.Paul F. wrote: Meni je nekako isto imati 20 ili 30 maraka u džepu, ako mogu tako da se izrazim. Velika je cifra izgubiti 20 000 srpskih vojnika u onakvoj situaciji. Na prevaru, preko zajedničke JNA, dobiješ zaposjednute strateške tačke i zajedničku opremu. Prokockaš ugled i povjerenje. Ratuješ sa 1000 naspram nula tenkova na primjer. Pobiješ desetine hiljada nedužnih pa im i grobnice premještaš. Izgubiš dušu i reputaciju normalnog naroda. Na kraju se rat završi neriješeno. Izgubiš, u vlastitom narodu općeprihvaćenu reputaciju hrabrih i sposobnih vojnika. I po tebi je to neka vrsta pobjede jer je protivnik izgubio 30 a ti 20 hiljada vojnika.
To je nesto da se zapita onaj ko ima obraza.
Last edited by Ripicipi on 20/08/2016 00:34, edited 1 time in total.
-
junior3
#2278 Re: Referendum(i) u RS-u
Još mi nađi gdje sam napisao da smo pobijedili pa ćemo nastaviti dalje.Paul F. wrote: Meni je nekako isto imati 20 ili 30 maraka u džepu, ako mogu tako da se izrazim. Velika je cifra izgubiti 20 000 srpskih vojnika u onakvoj situaciji. Na prevaru, preko zajedničke JNA, dobiješ zaposjednute strateške tačke i zajedničku opremu. Prokockaš ugled i povjerenje. Ratuješ sa 1000 naspram nula tenkova na primjer. Pobiješ desetine hiljada nedužnih pa im i grobnice premještaš. Izgubiš dušu i reputaciju normalnog naroda. Na kraju se rat završi neriješeno. Izgubiš, u vlastitom narodu općeprihvaćenu reputaciju hrabrih i sposobnih vojnika. I po tebi je to neka vrsta pobjede jer je protivnik izgubio 30 a ti 20 hiljada vojnika.
-
tlr
#2279 Re: Referendum(i) u RS-u
Srbinu u Hrvatskoj to ne može smetati, jer Hrvatska nema takve praznike - a kako vidim postoji vrlo ozbiljna, da ne kažem kritična masa koja tako nešto neće dozvoliti.Lee Stiffdick wrote:
Srbinu to u Hrvatskoj sigurno smeta, ali sta on tu moze. Rat su izgubili, gotova prica.
Gdje je takva masa u RS-u? Je li to Srbinu iz RS-a institucionalni kukavičluk izjednačen sa ljudskosti? Vide li ti ljudi na čemu stoji ta 'otadžbina'. Jebem ja oca svakom živućem Srbinu koji je u onoj SRBiH i SFRJ sanjao ovakvu 'srpsku državu'.
Današnja Republika Srpska, htio ti priznati ili ne je - oživotvoreni projekat Moljevića i danas je leglo četničke ideologije. Naravno da mi to smeta. Da je izgubljeno i 1000 ratova, dok sam živ bih se borio protiv takvih ideja. Jednako kao što jebem mater domaćim kada u FBiH montiraju škole sa imenima hodža iz handžar divizije ili 'književnika' poput Mile Budaka.
Kontaš sad? U mene je problem antifašizam, za ostale ne znam.
-
Paul F.
#2280 Re: Referendum(i) u RS-u
Ako je tako, kako onda ni himnu nemamo a razna kompomisna rješenja probana ?Lee Stiffdick wrote: Licno, mislim da uopste nije. Kada bi Federacija ili dio Bosne pod vlascu Bosnjaka prestao da se bavi RS-om, o tomo se ne bi ni razmisljalo. Prosto, ravnopravni dijelovi BiH sa svojim ingerencijama gdje niko nikome ne govori sta da radi bi funkcoonirao kao svaka druga federalna drzava.
-
Lee Stiffdick
#2281 Re: Referendum(i) u RS-u
Pa kakve to veze ima? Ja sam rodjen u Sarajevu ali ne vidim zasto taj grad mora da bude u odredjenoj drzavi da bi bio "moj"? On je jednako moj, ma u kojoj drzavi bio. Ljudi koji su u Sarajevu mozda ne zele da on bude u istoj drzavi kao i ja, ali zasto bih ja sad isao u rat radi toga ili patio radi toga ili odjednom smatrao kako sam ja izgubio taj grad jer je on u drzavi x umjesto y? Kad se pozelim odem tamo, ako mi je cejf i zivicu tamo, kao sto i ti mozes da zivis u Zvorniku ma kojoj drzavi Zvornik pripadao. Volim i Pariz iako nisam Francuz.SkyLimit wrote:Jednom to budu Užice. Pa naredni put Nevesinje. Pa u dogledno vrijeme i Zvornik. Ako se nastavi ovako, Bošnjaci će jednog dana ostati samo oko Sarajeva, a i tad će neko reći da imaju sasvim dovoljno, vjerovatno neki i od Bošnjaka.Lee Stiffdick wrote: Ne shvatam. Bosnjaci imaju i teritoriju i drzavu. 3 najveca grada u BiH su preko 90% Bosnjacka sa apsolutnom kontrolom. Obrazlozi malo detaljnije ako mozes. Zvormik koji spominjes je vrlo mali periferni gradic, kasabica. Koji je njegov znacaj da bez njega Bosnjaci ne mogu imati drzavu?
Od 3 mjesta za koja znam da vučem porjeklo odatle, danas više ni jedno nije bošnjačko. I ja imam ozbiljan problem sa time.
Ne razumijem zasto je pitanje zivota ili smrti da moj ili tvoj rodni grad bude u drzavi x ili y? Bitno je da je mir i da ljudi imaju pravo na privatnu svojinu. To je sve. Mi zivimo u doba kada je privatna svojina globalno svetinja i to je sve sto ti treba, a ne jebena drzava. Ljudi su mislili da ce se useljavanjem u tudje kuce zaboravit ko je vlasnik, pa to nije upalilo. Sve se vratilo. A zavicaj? Ti nisi nipocemu specijalan pa da vise volis svoj zavicaj i da zato treba da ti se ispunjavaju zelje mimo volje vecine ljudi koji se tamo nalaze. Svi ljudi vole svoj zavicaj ali kakve to veze ima sa drzavom.
- SkyLimit
#2282 Re: Referendum(i) u RS-u
Ti pričaš kao da su se Bošnjaci iz Zvornika iselili onako, nije im godila klima. A ne ispred noža Srbijanaca Arkanovaca, Žutih Osa, Siminih četnika, JNA i domaćih Srba.Lee Stiffdick wrote:
Pa kakve to veze ima? Ja sam rodjen u Sarajevu ali ne vidim zasto taj grad mora da bude u odredjenoj drzavi da bi bio "moj"? On je jednako moj, ma u kojoj drzavi bio. Ljudi koji su u Sarajevu mozda ne zele da on bude u istoj drzavi kao i ja, ali zasto bih ja sad isao u rat radi toga ili patio radi toga ili odjednom smatrao kako sam ja izgubio taj grad jer je on u drzavi x umjesto y? Kad se pozelim odem tamo, ako mi je cejf i zivicu tamo, kao sto i ti mozes da zivis u Zvorniku ma kojoj drzavi Zvornik pripadao. Volim i Pariz iako nisam Francuz.
Ne razumijem zasto je pitanje zivota ili smrti da moj ili tvoj rodni grad bude u drzavi x ili y? Bitno je da je mir i da ljudi imaju pravo na privatnu svojinu. To je sve. Mi zivimo u doba kada je privatna svojina globalno svetinja i to je sve sto ti treba, a ne jebena drzava. Ljudi su mislili da ce se useljavanjem u tudje kuce zaboravit ko je vlasnik, pa to nije upalilo. Sve se vratilo. A zavicaj? Ti nisi nipocemu specijalan pa da vise volis svoj zavicaj i da zato treba da ti se ispunjavaju zelje mimo volje vecine ljudi koji se tamo nalaze. Svi ljudi vole svoj zavicaj ali kakve to veze ima sa drzavom.
- Chmoljo
- Administrativni siledžija u penziji
#2283 Re: Referendum(i) u RS-u
zašto mirni razlaz?Lee Stiffdick wrote:
To nije bilo pitanje, vec zasto?
zato što nema JNA.
zato što se neće sve "završiti za nekoliko sedmica"
zato što je vrlo neizvjesno kako bi se završilo.
lako je bilo zveckati oružjem kada ga drugi nema. to je vrlo jednostavan odgovor kako se srpska politika pretvorila od "srbije do Pacifika" do pacifizma.
-
Lee Stiffdick
#2284 Re: Referendum(i) u RS-u
Stepinac je proglasen za sveca, kuna je ime novca iz NDH, sahovnica isti simbol, otvorene ustase u vladi, itd... da ne duljim. Uglavnom, ko jebe osjecanja nekoga ko je Srbin u Hrvatskoj? Sto ne znaci da ne moze tamo da zivi ako ce prihvatiti vecinske simbole. Simboli su minorna stvar u prosjecnom danu jedne osobe. Izlazis, narucujes pivu, kupijes na trznici, vadis kes iz banke, idea u trzni centar, restoran, stajes na semaforu itd. Zivis kao i svi drugi jer konobarica, prodavacica, i ostali nemju pojma niti razmisljaju o tome sta si ti po nacionalnosti i jel ti smeta zastava, grb, praznik ili slicna nebitna pizdarija.TLR wrote:Srbinu u Hrvatskoj to ne može smetati, jer Hrvatska nema takve praznike - a kako vidim postoji vrlo ozbiljna, da ne kažem kritična masa koja tako nešto neće dozvoliti.Lee Stiffdick wrote:
Srbinu to u Hrvatskoj sigurno smeta, ali sta on tu moze. Rat su izgubili, gotova prica.
Gdje je takva masa u RS-u? Je li to Srbinu iz RS-a institucionalni kukavičluk izjednačen sa ljudskosti? Vide li ti ljudi na čemu stoji ta 'otadžbina'. Jebem ja oca svakom živućem Srbinu koji je u onoj SRBiH i SFRJ sanjao ovakvu 'srpsku državu'.
Današnja Republika Srpska, htio ti priznati ili ne je - oživotvoreni projekat Moljevića i danas je leglo četničke ideologije. Naravno da mi to smeta. Da je izgubljeno i 1000 ratova, dok sam živ bih se borio protiv takvih ideja. Jednako kao što jebem mater domaćim kada u FBiH montiraju škole sa imenima hodža iz handžar divizije ili 'književnika' poput Mile Budaka.
Kontaš sad? U mene je problem antifašizam, za ostale ne znam.
-
asker
#2285 Re: Referendum(i) u RS-u
Razlika je u tome sto RS nije nastala izgubljenom partijom pokera vec drugim metodama. Kao sto vidis i na forumu, ljudi to ne zaboravljaju.Lee Stiffdick wrote: Pa kakve to veze ima? Ja sam rodjen u Sarajevu ali ne vidim zasto taj grad mora da bude u odredjenoj drzavi da bi bio "moj"? On je jednako moj, ma u kojoj drzavi bio. Ljudi koji su u Sarajevu mozda ne zele da on bude u istoj drzavi kao i ja, ali zasto bih ja sad isao u rat radi toga ili patio radi toga ili odjednom smatrao kako sam ja izgubio taj grad jer je on u drzavi x umjesto y? Kad se pozelim odem tamo, ako mi je cejf i zivicu tamo, kao sto i ti mozes da zivis u Zvorniku ma kojoj drzavi Zvornik pripadao. Volim i Pariz iako nisam Francuz.
- Connaisseur Karlin
#2286 Re: Referendum(i) u RS-u
Srbi vjerovatno termin bosanski dozivaljvaju kao kulturni identet,a to im se ne dopada,jer oni imaju svoj srpski identet,a koji se ne uklapa sa bosanskim identietom,a naravno da su stanovnici i drzavaljni BiHABH017 wrote:Connaisseur Karlin wrote:
Dodik je davno rekao da u BiH ne zive Bosanski Srbi ,vec zive Srbi u BiH![]()
Mozda trebamo reci Dodki da je RS u BiH ili da ppocnemo goviriti da su oni Republiko-Srpski Srbi iz BiH
U BiH zive Bosnaksi pravislavci,to je defiinitvno cinjenica. Da li su srbi u HR , hrvatksi pravoslavci ili hrvatksi Srbi ? evo odgovora : http://www.hrvatskipravoslavci.com/
u BiH danas zive:
Bosanski muslimani
Bosanksi Bosnjaci
Bosnjacki muslimani
koja je najbolja opcija
Slobodno ti, u svojoj glavici, umjesto bosanski pravslavci i katolici, zalijepi Srbi i Hrvati. To ne mijenja pouku (naravoučenije) iz mog posta. Ne razvodnjavaj sa nebitnim pitanjima. Kao da je bitno kako će Dodik nazvati bilo šta.
Ja se pronalazim u sve tri tvoje opcije. Ne mogu odabrati koja mi ljepše i bolje zvuči. Ja sam za sve tri opcije.
a vidi ovo: http://www.idpi.ba/konstitutivnost-legitimitet/
Generalno receno,RS enitet je srpski entitet a Federacija bosasko-bosnjacki entiet ,ili ipak mislis da je RS takodjer bosasnko-bosnjacki entet,a Federacija srpski entiet?
-
Paul F.
#2287 Re: Referendum(i) u RS-u
Ovo više nije različito mišljenje nego čisti bezobrazluk. Isto ko da ti neko otme biciklo pa kaže, šta ima veze, imaš auto.Lee Stiffdick wrote:Ne shvatam. Bosnjaci imaju i teritoriju i drzavu. 3 najveca grada u BiH su preko 90% Bosnjacka sa apsolutnom kontrolom. Obrazlozi malo detaljnije ako mozes. Zvormik koji spominjes je vrlo mali periferni gradic, kasabica. Koji je njegov znacaj da bez njega Bosnjaci ne mogu imati drzavu?SkyLimit wrote:Lee Stiffdick wrote:
Znaci emotivni razlozi. Hvala na odgovoru.
Strogo praktični. Jedan pametan Srbin je u vihoru rata izjavio: "Mi imamo teritorij a nemamo državu, a Muslimani imaju državu a nemaju teritorij".
-
Lee Stiffdick
#2288 Re: Referendum(i) u RS-u
SkyLimit wrote:Ti pričaš kao da su se Bošnjaci iz Zvornika iselili onako, nije im godila klima. A ne ispred noža Srbijanaca Arkanovaca, Žutih Osa, Siminih četnika, JNA i domaćih Srba.Lee Stiffdick wrote:
Pa kakve to veze ima? Ja sam rodjen u Sarajevu ali ne vidim zasto taj grad mora da bude u odredjenoj drzavi da bi bio "moj"? On je jednako moj, ma u kojoj drzavi bio. Ljudi koji su u Sarajevu mozda ne zele da on bude u istoj drzavi kao i ja, ali zasto bih ja sad isao u rat radi toga ili patio radi toga ili odjednom smatrao kako sam ja izgubio taj grad jer je on u drzavi x umjesto y? Kad se pozelim odem tamo, ako mi je cejf i zivicu tamo, kao sto i ti mozes da zivis u Zvorniku ma kojoj drzavi Zvornik pripadao. Volim i Pariz iako nisam Francuz.
Znaci razlog je nepravda iz proslosti?
-
tlr
#2289 Re: Referendum(i) u RS-u
Proglasila ga crkva, mislim da ga je država rehabilitovala i serem im se na rehabilitaciju. Šahovnica je ista ... ali i kao na grbu SR Hrvatske, početno bijelo polje je bila ustaška. Protiv slavljenja Oluje ili protiv nekritičkog slavljenja je vrlo glasna fronta u Hrvatskoj.Lee Stiffdick wrote: Stepinac je proglasen za sveca, kuna je ime novca iz NDH, sahovnica isti simbol, otvorene ustase u vladi, itd... da ne duljim. Uglavnom, ko jebe osjecanja nekoga ko je Srbin u Hrvatskoj? Sto ne znaci da ne moze tamo da zivi ako ce prihvatiti vecinske simbole. Simboli su minorna stvar u prosjecnom danu jedne osobe. Izlazis, narucujes pivu, kupijes na trznici, vadis kes iz banke, idea u trzni centar, restoran, stajes na semaforu itd. Zivis kao i svi drugi jer konobarica, prodavacica, i ostali nemju pojma niti razmisljaju o tome sta si ti po nacionalnosti i jel ti smeta zastava, grb, praznik ili slicna nebitna pizdarija.
Hrvatska je sada na nekom raskršću, da ne kažem raskrižju - ili će se prihvatiti tekovina NOB ili NDH.
Takva promjena prava neće proći bez vrlo ozbiljnih potresa na njihovoj društvenoj sceni. A ne znam što uopšte sa tobom raspredam, ti si ipak završio Oxford, a i vjerovatno poslušao Krajišnika pa odabrao da je bolji vlastiti pravi četnik, nego zamišljeni jaran ustaša odn. turčin/balija.
Jednostavno si ti previše pragmatičan i prepametan za ove naše glupe priče i naduravanja. Svoj ti pos'o.
- ABH017
#2290 Re: Referendum(i) u RS-u
Ne bi imali ni lična dokumenta, ni registracije, niti bi se prefiks "srpski" ikad izbrisao iz naziva gradova, niti bi Bošnjak ikad mogao slobodno kročiti kroz tu teritoriju, da nije neko smijenio komplet rukovodstvo, bivše rukovodstvo poslao na dugogodinje ili doživotne robije i nametnuo rješenja.Paul F. wrote:Ako je tako, kako onda ni himnu nemamo a razna kompomisna rješenja probana ?Lee Stiffdick wrote: Licno, mislim da uopste nije. Kada bi Federacija ili dio Bosne pod vlascu Bosnjaka prestao da se bavi RS-om, o tomo se ne bi ni razmisljalo. Prosto, ravnopravni dijelovi BiH sa svojim ingerencijama gdje niko nikome ne govori sta da radi bi funkcoonirao kao svaka druga federalna drzava.
-
tlr
#2291 Re: Referendum(i) u RS-u
Generalno rečeno ti po običaju pišeš gluposti začinjene obaveznim tipfelerima. Molim te pročitaj Uvod i Član 1. Ustava RS.Connaisseur Karlin wrote: Generalno receno,RS enitet je srpski entitet a Federacija bosasko-bosnjacki entiet ,ili ipak mislis da je RS takodjer bosasnko-bosnjacki entet,a Federacija srpski entiet?
-
Paul F.
#2292 Re: Referendum(i) u RS-u
I meni. Samo "prepisat" Oluju. I to olovkom. Ništa talovi o razmjeni teritorije i povlačenju teškog oružja. Ništa podrška i dogovor velikih sila...Ripicipi wrote:
Pogotovo su mi smijesna ova "protjerivanja" preko Drine, co'ek bi pomislio da Bosnjaka ima 18 puta vise, 10 puno vise oruzja itd.
- Connaisseur Karlin
#2293 Re: Referendum(i) u RS-u
Bosnjacki lideri,kao i srpski lideri, su jednako nezainteresirani za cijelu drzavu,vec im je vazna njihova avlija,pardon entietTLR wrote:Generalno rečeno ti po običaju pišeš gluposti začinjene obaveznim tipfelerima. Molim te pročitaj Uvod i Član 1. Ustava RS.Connaisseur Karlin wrote: Generalno receno,RS enitet je srpski entitet a Federacija bosasko-bosnjacki entiet ,ili ipak mislis da je RS takodjer bosasnko-bosnjacki entet,a Federacija srpski entiet?
- ABH017
#2294 Re: Referendum(i) u RS-u
Opet razvodnjavaš u smjeru koji je tebi interesantan, a meni, na tvoju žalost, nije.Connaisseur Karlin wrote:Srbi vjerovatno termin bosanski dozivaljvaju kao kulturni identet,a to im se ne dopada,jer oni imaju svoj srpski identet,a koji se ne uklapa sa bosanskim identietom,a naravno da su stanovnici i drzavaljni BiHABH017 wrote:Connaisseur Karlin wrote:
Dodik je davno rekao da u BiH ne zive Bosanski Srbi ,vec zive Srbi u BiH![]()
Mozda trebamo reci Dodki da je RS u BiH ili da ppocnemo goviriti da su oni Republiko-Srpski Srbi iz BiH
U BiH zive Bosnaksi pravislavci,to je defiinitvno cinjenica. Da li su srbi u HR , hrvatksi pravoslavci ili hrvatksi Srbi ? evo odgovora : http://www.hrvatskipravoslavci.com/
u BiH danas zive:
Bosanski muslimani
Bosanksi Bosnjaci
Bosnjacki muslimani
koja je najbolja opcija
Slobodno ti, u svojoj glavici, umjesto bosanski pravslavci i katolici, zalijepi Srbi i Hrvati. To ne mijenja pouku (naravoučenije) iz mog posta. Ne razvodnjavaj sa nebitnim pitanjima. Kao da je bitno kako će Dodik nazvati bilo šta.
Ja se pronalazim u sve tri tvoje opcije. Ne mogu odabrati koja mi ljepše i bolje zvuči. Ja sam za sve tri opcije.![]()
Generalno receno,RS enitet je srpski entitet a Federacija bosasko-bosnjacki entiet ,ili ipak mislis da je RS takodjer bosasnko-bosnjacki entet,a Federacija srpski entiet?
Generalno gledano, sva tri naroda su konstitutivna na cijelom području Bosne i Hercegovine. To piše u ustavu BiH, ustavu FBiH i u ustavu RS. Gdje si pročitala da piše da je RS entitet srpskog naroda, a FBiH bošnjački? Smiješno je tvoje nadodavanje prefiksa bosanski ispred bošnjački, ne znam šta s tim pokušavaš, da izazoveš neku moju reakciju valjda, iako sam ti već prije rekao da se ja, za razliku od tvojih, jako ponosim što sam Bosanac, Bošnjak, musliman. I tu prestaje sva priča. Administrativne podjele su napravljene zbog zaustavljanja rata, kao kompromis. Bošnjaci i dobar dio Hrvata su protjerani sa svojih ognjišta. Neki su se vratili, neki ne. Manji dio Srba, vjerujem da jeste protjeran, ali je najveći dio (onih koji ne žive više na istoj adresi) su, svojevoljno, na poziv nacionalnih vođa, napustili svoja ognjišta, što na početku, što na kraju rata. Shvatam ja da priglupi ljudi ne mogu da se otmu nasljeđu ratnih huškača i ne znajući za dalje i bolje od svog sela i svoje mahale, zatupljeni i bombardovani sa medija, sve dijele na naše i njihovo. Zato mi nije jasna tvoja opterećenost, s obzirom da se, nerijetko, hvališ kako si se izvukla odavde.
Bez obzira na tvoje razvodnjavanje, još uvijek stoji moja konstatacija o A i B planovima naroda, koji žive u Bosni i Hercegovini.
P.S. Da ne zaboravim.
Koga libo tuki kako Srbi doživljavaju prefiks "bosanski"?
Neka ga doživljavaju kako god hoće. U mokrim snovima, u pojatama, na toplom sijenu, sve je dozvoljeno. Ono što njihovo trenutno rukovodstvo radi je antiustavno djelovanje i raspakiranje dejtonskog MIROVNOG sporazuma, na čemu ova žabokrečina od sistema vlasti počiva proteklih 21 godinu. Ukoliko ćemo razmontirati taj MIROVNI ugovor, onda se vraćamo na početak priče i poništavamo sve što piše u tom ugovoru. Samim tim i te entitete, koje nabrajaš i sva moguća i nemoguća osjećanja vezana uz to. Vraćamo se u '95, jer ti isti, koje zastupaš na ovom forumu, ne žele da nadograđuju taj ugovor, nego žele da ga sruše.
Last edited by ABH017 on 20/08/2016 01:34, edited 1 time in total.
- armin071
#2295 Re: Referendum(i) u RS-u
Prosta jednacina za ovu bracu iz PC-a. Referendum nije ostavljen kao mogucnost u Ustavu BiH. Ukines ustav ukinuo si Dayton, a znamo ko je priznat u Daytonu. Nema mirnog oCjepljenja ko sto ga nije bilo ni 92. Uvijek ima onih koji su za rat. Samo nemojte zaboraviti nema vise JNA, nema RSK, nema okruzenog Sarajeva, nema koridora, i nema Srbije jer oni dolaze samo kad se treba pljackati a to je vec odradio Dodo tako da su vam sve karte otvorene. 20 godina ste potrosili ispirajuci sami sebi mozak o "drzavi PC", umjesto da ste iskoristili to vrijeme da se u BiH koliko toliko normalizuje stanje da normalan narod pocne malo da zivi. I da jos 20 prodje opet ce biti iste polazne tacke i ako vam to nije jasno iskreno mi vas je zao....
- ABH017
#2296 Re: Referendum(i) u RS-u
Da, ali kao što vidiš, narod se baš i ne slaže sa svojim liderima. Zato je i SDA vrhuška primorana da smišlja odgovore i bori se za svaki pedalj Bosne i Hercegovine, jer to njihovi birači tako žele.Connaisseur Karlin wrote:Bosnjacki lideri,kao i srpski lideri, su jednako nezainteresirani za cijelu drzavu,vec im je vazna njihova avlija,pardon entietTLR wrote:Generalno rečeno ti po običaju pišeš gluposti začinjene obaveznim tipfelerima. Molim te pročitaj Uvod i Član 1. Ustava RS.Connaisseur Karlin wrote: Generalno receno,RS enitet je srpski entitet a Federacija bosasko-bosnjacki entiet ,ili ipak mislis da je RS takodjer bosasnko-bosnjacki entet,a Federacija srpski entiet?Zelis reci da oni slijede Ustav BiH i interese naroda u BiH ?
- ABH017
#2297 Re: Referendum(i) u RS-u
armin071 wrote:Prosta jednacina za ovu bracu iz PC-a. Referendum nije ostavljen kao mogucnost u Ustavu BiH. Ukines ustav ukinuo si Dayton, a znamo ko je priznat u Daytonu. Nema mirnog oCjepljenja ko sto ga nije bilo ni 92. Uvijek ima onih koji su za rat. Samo nemojte zaboraviti nema vise JNA, nema RSK, nema okruzenog Sarajeva, nema koridora, i nema Srbije jer oni dolaze samo kad se treba pljackati a to je vec odradio Dodo tako da su vam sve karte otvorene. 20 godina ste potrosili ispirajuci sami sebi mozak o "drzavi PC", umjesto da ste iskoristili to vrijeme da se u BiH koliko toliko normalizuje stanje da normalan narod pocne malo da zivi. I da jos 20 prodje opet ce biti iste polazne tacke i ako vam to nije jasno iskreno mi vas je zao....
To je to.
- Connaisseur Karlin
#2298 Re: Referendum(i) u RS-u
Razumijem,ponosis se jer si Bosanac,ai nijedan politicki lider u BiH ne prakticira bosanstvo,i nijedna lider ne postuje nedefinisan Ustav BiH!ABH017 wrote:Opet razvodnjavaš u smjeru koji je tebi interesantan, a meni, na tvoju žalost, nije.Connaisseur Karlin wrote:Srbi vjerovatno termin bosanski dozivaljvaju kao kulturni identet,a to im se ne dopada,jer oni imaju svoj srpski identet,a koji se ne uklapa sa bosanskim identietom,a naravno da su stanovnici i drzavaljni BiHABH017 wrote:
Ja se pronalazim u sve tri tvoje opcije. Ne mogu odabrati koja mi ljepše i bolje zvuči. Ja sam za sve tri opcije.![]()
Generalno gledano, sva tri naroda su konstitutivna na cijelom području Bosne i Hercegovine. To piše u ustavu BiH, ustavu FBiH i u ustavu RS. Gdje si pročitala da piše da je RS entitet srpskog naroda, a FBiH bošnjački? Smiješno je tvoje nadodavanje prefiksa bosanski ispred bošnjački, ne znam šta s tim pokušavaš, da izazoveš neku moju reakciju valjda, iako sam ti već prije rekao da se ja, za razliku od tvojih, jako ponosim što sam Bosanac, Bošnjak, musliman. I tu prestaje sva priča. Administrativne podjele su napravljene zbog zaustavljanja rata, kao kompromis. Bošnjaci i dobar dio Hrvata su protjerani sa svojih ognjišta. Neki su se vratili, neki ne. Manji dio Srba, vjerujem da jeste protjeran, ali je najveći dio (onih koji ne žive više na istoj adresi) su, svojevoljno, na poziv nacionalnih vođa, napustili svoja ognjišta, što na početku, što na kraju rata. Shvatam ja da priglupi ljudi ne mogu da se otmu nasljeđu ratnih huškača i ne znajući za dalje i bolje od svog sela i svoje mahale, zatupljeni i bombardovani sa medija, sve dijele na naše i njihovo. Zato mi nije jasna tvoja opterećenost, s obzirom da se, nerijetko, hvališ kako si se izvukla odavde.
Bez obzira na tvoje razvodnjavanje, još uvijek stoji moja konstatacija o A i B planovima naroda, koji žive u Bosni i Hercegovini.
Praksa svih srpskih i bosnjackih lidera je dokazala da su oba eniteta iskljucivo srpski i bosanjacki,a nijedna nije bosnasko hercegovacki,jer ne praktikuju takvu politiku. Ti si vlro dobro svjestan da federacija nije srpska ,a rs nije bosnjacki enitet zahvaljujuci politickim stategijama srba i bosnjaka na politickoj sceni,a naravno da etnicka pripadnost etniteta ne pise u BiH ustavu,dovoljna je praksa etnickih politicara.
Nisam opterecena,smao vas analiziram,a naravno da napisem svoje misjenje kao posmatraca van BiH.
Zasto ste vi optereceni referendumom ,ako znate da je nelegalan i bezopasan ?
-
Paul F.
#2299 Re: Referendum(i) u RS-u
Ti si rekao "popušili" pa sam ja kulturno "preveo" sa "neka vrsta pobjede". Ne igraj se sa mnom. Očigledno je da ti ni obraz ni inteligencija nisu jača strana.junior3 wrote: Još mi nađi gdje sam napisao da smo pobijedili pa ćemo nastaviti dalje.
- Connaisseur Karlin
#2300 Re: Referendum(i) u RS-u
Kako se bore za BiH ?ABH017 wrote:Da, ali kao što vidiš, narod se baš i ne slaže sa svojim liderima. Zato je i SDA vrhuška primorana da smišlja odgovore i bori se za svaki pedalj Bosne i Hercegovine, jer to njihovi birači tako žele.Connaisseur Karlin wrote: Bosnjacki lideri,kao i srpski lideri, su jednako nezainteresirani za cijelu drzavu,vec im je vazna njihova avlija,pardon entietZelis reci da oni slijede Ustav BiH i interese naroda u BiH ?