Vjeru će pokopati ZNANOST?

Rasprave o vjerskim temama.
Locked
SamoVasGledam

#2276 Re: Vjeru će pokopati ZNANOST?

Post by SamoVasGledam »

HardcoreMX wrote:Pa bolje bi bilo tebi,da pažljivije pročitaš jer u ajetima koje si dao,pazi šta ti kaže:sura4: An-Nisa' - Žene:
39. A šta bi im bilo da u Allaha i u onaj svijet vjeruju i da od onoga što im Allah daje udjeljuju, kad Allah o njima sve zna?
45. Allah dobro poznaje neprijatelje vaše, i Allah je dovoljan zaštitinik i Allah je dovoljan pomagač!

dakle ništa od onoga što si ti naveo.Ali nema veze,evo ja ću ,na brzinu,da obradim ovu jednu tvoju najvažniju kontradikciju,koja je u korelaciji ovih ajeta koje si pogrešno naveo,ali ovi prethodni su tačni.Dakle govori se o melekima koji su ljude učili magiji odosno vradžbini,onda pitanje:gdje se spominje da su oni imali poslaničku misiju u vidu prenosa neke od objava?!?
euangelion, Indžil.od grčke riječi?Isus je dakle ispovjedao na grčkom?Ne na aramejskom ili hebrejskom?
Ma ne bi dalje,imam osjećaj da si ti musliman,koji na ovaj način želi da drži islamsku tematiku uvijek aktuelizirajući jedno te isto.
Odlično zapažanje. Hvala ti na tome, ispravio sam. Zašto je Bog slao anđele ljudima da im donose objave i da ih podučavaju kada je rekao da će ljudima slati samo ljude?

Niko nije rekao da je Isus propoveda na grčkom, već da je reč indžil grčkog porekla, a grčkog je porekla zato što su hrišćanski misionari zapisivali i umnožavali Isusovu biografiju i učenja na grčkom jeziku. Ali zašto Bog kojem ne trebaju nikakvi misionari i zapisi, koji najbolje zna šta je Isus govorio i radio naziva isto Isusovu objavu grčkim nazivom, kada u samom Kur'anu piše da je Bog slao samo one poslanike koji su govorili jezikom naroda kojem su poslani?
Kikibombona

#2277 Re: Vjeru će pokopati ZNANOST?

Post by Kikibombona »

Gojeni H wrote:
Kikibombona wrote:
Gojeni H wrote:
Analitichar, je l' ti vokri? :D

Hoce to Mu'amed ... rekne istinu, a ne pazi da li bi mogla nekoga pogoditi.
Bili bi vi mnogo bolji ljudi da cvrsto vjerujete u postojanje Boga. Al' realnost je takva da niste nista bolji od nas koji ne vjerujemo. :D

Prevelika ljubav prema dunjaluku. Moc, lova, slava. Bjesomucna borba za dunjalucke plodove.

Eno, vidi Fude na temi o Arapima. Islam zabranjuje nacionalizam. Cijela planeta je covjekov dom. Zar je islamski biti protiv naseljavanja Arapa!?? :D
:shock:

Ne znam na osnovu kojeg posta si zakljucio da ja mislim da sam bolji od tebe ili bilo koga drugog na forumu?

Opet analiziras ... ohani.
Recenica prije ove koju si boldirao je kljucna.

Da istinski vjerujete u Boga bili bi bolji. Ovako niste. Isti ste kao mi. Vjera vas ne cini boljim ili gorim ljudima. Samo vas 'okuplja', 'homogenizira'...

Uopste nisam zakljucio da mislis kako si bolji od mene ili nekoga. Pogresno si skontao. Samo sam konstatovao da bi TREBALI biti bolji ako bi istinski vjerovali, ako bi vam naklonost Bogu bila bliza i draza od dunjaluckih uzivancija.

Uzmi primjer vjernika i vjernice koji imaju 2 000km primanja. Oni mogu zivjeti od 500km ili 1 000km. Ostatak mogu dati siromasnima, uplacivati na racun nesretnika koji boluju od teskih bolesti i sl. Jebes ga, ovaj zivot je prekratak, nista, proleti kao munja, a ahirat traje cijelu vjecnost. I svojevrsni je test za dzenet/raj. I opet hodze i vjernici voze bendzole dok se nekome skuplja kes da prezivi, dok neko hoda o poderanim patikama i sl.

Dakle, po tome ste isti kao mi. Vjera vas ne cini ni mrvicu boljim ljudima od nas. Svi razmisljaju 'daj da je meni sad dobro, a hoce li biti dzeneta ili ne, ko to moze znati'. Dakle, smatram da istinskog vjerovanja uopste nema. Svi su pohlepni za dunjalukom koji je zrno pjeska u Sahari u odnosu na dzenet. Sebicnost je neunistiva.
nasa

#2278 Re: Vjeru će pokopati ZNANOST?

Post by nasa »

Naravno, Bog nas je ucinio bracom i sestrama, svi od iste kase spravljeni, Adem i Hava itd. :kiss:
Dozer

#2279 Re: Vjeru će pokopati ZNANOST?

Post by Dozer »

HardcoreMX wrote:
Dozer wrote:Ne d'o bog tebi dati da napises kakav esej... :lol:
Ne bih kao ti što podižeš ego,a samo treba da "smanjiš doživljaj"demagogije,koju si digao maltene na (osobni)pijedestal i religije i nauke,a nije ni jedno ni drugo.
nego šta je bog jednom ateisti? :lol: Zvuči apsurdno...
Sta je pisac hOtio rec' - ne zna ni on sam :lol: :lol:
P.S. Posto lisvo da se trpas u sve i svasta, pa tako i gramatiku, evo par drugarskih savjeta. Cisto da ne ispadas bas toliko nepismen...
- Recenica pocinje velikim slovom.
- U recenici, iza zareza uvijek ide razmak. ;-)
fatamorgana

#2280 Re: Vjeru će pokopati ZNANOST?

Post by fatamorgana »

nasa wrote:Naravno, Bog nas je ucinio bracom i sestrama, svi od iste kase spravljeni, Adem i Hava itd. :kiss:
Sestro, pa gdje si se dosad skrivala! :kiss:
irac300

#2281 Re: Vjeru će pokopati ZNANOST?

Post by irac300 »

nasa wrote:Naravno, Bog nas je ucinio bracom i sestrama, svi od iste kase spravljeni, Adem i Hava itd. :kiss:
Neću se više nikad sexat, fuj, fuj incest. :D
SamoVasGledam

#2282 Re: Vjeru će pokopati ZNANOST?

Post by SamoVasGledam »

Abrahamovske religije uče da je incest veliki greh, a celo čovečanstvo po njima je produkt incesta :lol:
Dozer

#2283 Re: Vjeru će pokopati ZNANOST?

Post by Dozer »

Mojne tako. Nema tu ni "p" od paradoksa :D
aurora313

#2284 Re: Vjeru će pokopati ZNANOST?

Post by aurora313 »

Dozer wrote: - Recenica pocinje velikim slovom.
Da dodam:
Nakon tačke, dolazi prvo razmak pa onda početno slovo nove rečenice.
Ovo važi za sve zemlje svijeta koje upotrebljavaju latinicu. Neka mi neko nađe knjigu gdje iza tačke ili zareza (ili interpunkcije generalno) ne dolazi razmak.
Kako vidim na forumu, u modi je smartphone gramatika gdje razmaka nema.
A sve kvazi filozofi i pseudo experti. :sad:
Challenger__

#2285 Re: Vjeru će pokopati ZNANOST?

Post by Challenger__ »

Niti su vjera i nauka u koliziji, niti će nauka "pokopati" vjeru.
Toliko od mene na ovu temu.

______
Zaitsev

#2286 Re: Vjeru će pokopati ZNANOST?

Post by Zaitsev »

Challenger__ wrote:Niti su vjera i nauka u koliziji, niti će nauka "pokopati" vjeru.
Toliko od mene na ovu temu.

______
O'ma ključaj, čovjek je rek'o svoje! :D
Gojeni H

#2287 Re: Vjeru će pokopati ZNANOST?

Post by Gojeni H »

Kikibombona wrote:
Recenica prije ove koju si boldirao je kljucna.

Da istinski vjerujete u Boga bili bi bolji. Ovako niste. Isti ste kao mi. Vjera vas ne cini boljim ili gorim ljudima. Samo vas 'okuplja', 'homogenizira'...

Uopste nisam zakljucio da mislis kako si bolji od mene ili nekoga. Pogresno si skontao. Samo sam konstatovao da bi TREBALI biti bolji ako bi istinski vjerovali, ako bi vam naklonost Bogu bila bliza i draza od dunjaluckih uzivancija.

Uzmi primjer vjernika i vjernice koji imaju 2 000km primanja. Oni mogu zivjeti od 500km ili 1 000km. Ostatak mogu dati siromasnima, uplacivati na racun nesretnika koji boluju od teskih bolesti i sl. Jebes ga, ovaj zivot je prekratak, nista, proleti kao munja, a ahirat traje cijelu vjecnost. I svojevrsni je test za dzenet/raj. I opet hodze i vjernici voze bendzole dok se nekome skuplja kes da prezivi, dok neko hoda o poderanim patikama i sl.

Dakle, po tome ste isti kao mi. Vjera vas ne cini ni mrvicu boljim ljudima od nas. Svi razmisljaju 'daj da je meni sad dobro, a hoce li biti dzeneta ili ne, ko to moze znati'. Dakle, smatram da istinskog vjerovanja uopste nema. Svi su pohlepni za dunjalukom koji je zrno pjeska u Sahari u odnosu na dzenet. Sebicnost je neunistiva.
Ponovicu nesto je rekao @seln ... MUSLIMANI NISU BORG! DakleM ... "mi" smo grupa individua koji dijele ista ili slicna vjerska ubjedjenja.
Vjerska ubjedjenja su samo dio identiteta pojedinca. Tesko da muslimana iz Jemena mozemo uporedjivati za muslimanom iz Indonezije.

Znaci ti bi se postavio u ulogu osobe koja bi odredjivala koliko je kome novaca dovoljno za zivot? Nekome bi dao 500 ili 1000 a na drugoj temi kazes da tebi nije dovoljno 1500 KM?

Svake godine, barem u i oko ramazanskog vremena, na stotine hiljada ljudi u Bosni udijeli jedan dio svog imanja u dobrotvorne svrhe.
Sebicna osoba nikome nikada nece udijeliti nista jer od toga nema nikakve licne koristi.
Mozes kao tezu uzeti da pojedinci pokusavaju oprati savjest, sto nije nemoguce, ali u 0,01 % slucajeva.

Ne mozgaj dalje ... dao sam ti ideju kako se mozes ispaliti za Chemeriku. Radi malo na tome i ne brini se za vjernike ... a ni za nauku.
Kikibombona

Post by Kikibombona »

Gojeni H wrote:
Ponovicu nesto je rekao @seln ... MUSLIMANI NISU BORG! DakleM ... "mi" smo grupa individua koji dijele ista ili slicna vjerska ubjedjenja.
Vjerska ubjedjenja su samo dio identiteta pojedinca. Tesko da muslimana iz Jemena mozemo uporedjivati za muslimanom iz Indonezije.

Znaci ti bi se postavio u ulogu osobe koja bi odredjivala koliko je kome novaca dovoljno za zivot? Nekome bi dao 500 ili 1000 a na drugoj temi kazes da tebi nije dovoljno 1500 KM?

Svake godine, barem u i oko ramazanskog vremena, na stotine hiljada ljudi u Bosni udijeli jedan dio svog imanja u dobrotvorne svrhe.
Sebicna osoba nikome nikada nece udijeliti nista jer od toga nema nikakve licne koristi.
Mozes kao tezu uzeti da pojedinci pokusavaju oprati savjest, sto nije nemoguce, ali u 0,01 % slucajeva.

Ne mozgaj dalje ... dao sam ti ideju kako se mozes ispaliti za Chemeriku. Radi malo na tome i ne brini se za vjernike ... a ni za nauku.
Ja sam sebican. Priznajem. Ne vjerujem u boga. Ovaj zivot je sve sto imam i valja ga dobro iskoristiti. Imao sam i imam humanitarne poduhvate. Recimo, desilo se da cijelu platu dadnem covjeku kome je bilo prijeko potrebno (a poznavao ga povrsno, nista mi nije znacio), a ja taj mjesec izguram posudbom. Al' to je jednom, kada sam uhvacen u trenutku slabosti. Bude cesto tih sitnih uleta od par maraka. Al' to je u globalu jedno veliko nista. Moj nacin zivota nije sekunde ispastao radi drugih. A mogu komotno zivjeti od 500 maraka mjesecno. Ljudi zive sa manje od toga. Mogu ostatak donirati u humanitarne svrhe, od vece bi koristi bilo. Kao da moram imati patike od 200km, telefon od 400km, kao da moram zderati po restoranima i rasipati se po kafani, ici na izlete i sl. Al' sebicnost buraz. Vise volim sebe nego ljude kojima je potrebna pomoc. Iako cesto pomognem ne smatram se velikodusnom osobom. To bi bio samo ako bi radi dobrobiti drugih ljudi izbio dobar dio luksuza koji uzivam. To sto cu nekome od plate dati 50-100 maraka mene nece nimalo oslabiti. Fora bi bila da svaki mjesec drugima udjelim 500-1000km. E to bi bila prava, istinska velikodusnost, nesebicnost. Al' taj film se nece igrati.

Iz persektive vjere, mi kjafiri smo opsjednuti sejtanima. Vi ste 'na pravom putu'. Pitam se onda, kako ne postoji razlika izmedju vas i nas!?? Nista pozitivno, nista avangardno kod vas. Uopste se po dobrom ne izdvajate. Gdje je ta djelotvornost religije!?? Zar vas ta knjiga ne bi trebala uciniti boljim ljudima nego smo mi koji ismijavamo tu knjigu?? To je paradoks nevidjen, nema nikakve logike ako idemo od pretpostavke da je vjera pravi a nevjera krivi put. Kako onda nema razlike izmedju ovih koji idu pravim i ovih koji idu krivim putem!??

Recimo, kako je uocljiva razlika izmedju ljudi koji kockaju i piju i onih koji ne kockaju i ne piju. Moze se reci da su ovi drugi u prosjeku bolji ljudi. Bolje doprinose drustvu.

Kako se isto ne moze reci za vjernike, da su bolji od ateista??

Na ovo nemate logicno objasnjenje. Sve ukazuje da je vjera prevara i da NEEEEMAAAAA uticaj na ljude. Sebicnost i glad za dunjalukom je neunistiva. To je u prirodi covjeka i nikakva vjera to ne moze ni za mrvicu suzbiti. Vidis Fude vjernika kako pjeni zbog Arapa. Kao, on ima veca prava na neki komad Alahove zemlje od Arapa. :D Borio se, njegovo.
Gojeni H

#2289 Re:

Post by Gojeni H »

Kikibombona wrote: ... NEEEEMAAAAA ...
Dobro. Imas li nesto reci u vezi s temom?
HardcoreMX

#2290 Re: Vjeru će pokopati ZNANOST?

Post by HardcoreMX »

Dozer wrote: Sta je pisac hOtio rec' - ne zna ni on sam :lol: :lol:
P.S. Posto lisvo da se trpas u sve i svasta, pa tako i gramatiku, evo par drugarskih savjeta. Cisto da ne ispadas bas toliko nepismen...
- Recenica pocinje velikim slovom.
:lol: a gdje ti je ono „ljudi moji ili braćo mila“,obično to prati “drugarske savjete“i“pismenost“..Drugi put,nemoj da to zafali :lol:
Ništa novo ni od tebe,već sve bezbroj puta vidjeno.Naravno ad hominem aka ateist,koji je postao čista klasika na pdf religija,koji fakat zaslužuje i poseban naziv,ono nešto kao kamufliranje pogrešnosti sopstvenih, proklamovanih stavova kroz sugeriranje sudiskutantu,na lafo gramatičke greške,gdje pri tome nerijetko zaboravljaš na greške vlastitog pravopisa.Moraćemo napraviti anketu sa prijedlozima za naziv a.h.D.K

doZeru,dakle,pardon Dozer, :D dakle,znam napamet kako ćeš odreagovati i da naravno nećeš promijeniti stav,kad se pokaže pogrešnim,nego ćeš se izvlačiti u klasičnom stilu,e jedino si podugo čekao sa kontrolnim iz GrAmAtIkE :-D ,a već kad toliko brineš o tome,bio bi konačno red, da sebi nabaviš tastaturu prilagodjenu maternjem jeziku,jer osim što ispadaš nepismen i izgleda nezgrapno,a nećemo ni spominjati koliko je to neprofesionalno za jednog majstora pisanja. ;-)
Dozer

#2291 Re: Vjeru će pokopati ZNANOST?

Post by Dozer »

Image
Image

P.S. Sad moras napisati "Upravo sam ovo ocekivao" :lol: :lol: :lol:
HardcoreMX

#2292 Re: Vjeru će pokopati ZNANOST?

Post by HardcoreMX »

SamoVasGledam wrote:
Odlično zapažanje. Hvala ti na tome, ispravio sam. Zašto je Bog slao anđele ljudima da im donose objave i da ih podučavaju kada je rekao da će ljudima slati samo ljude?

Niko nije rekao da je Isus propoveda na grčkom, već da je reč indžil grčkog porekla, a grčkog je porekla zato što su hrišćanski misionari zapisivali i umnožavali Isusovu biografiju i učenja na grčkom jeziku. Ali zašto Bog kojem ne trebaju nikakvi misionari i zapisi, koji najbolje zna šta je Isus govorio i radio naziva isto Isusovu objavu grčkim nazivom, kada u samom Kur'anu piše da je Bog slao samo one poslanike koji su govorili jezikom naroda kojem su poslani?
Bog šalje andjela(meleka) čovjeku koji je odabran da bude poslanik.Poslanik je uvijek bio samo čovjek,jedan od svog naroda,kojem je dalje prenosio datu mu objavu.
Indžil nije grčkog porijekla,već je arapski izraz za ono što se smatra pod Evangeliumom,što opet po Kur'anu ono to očigledno nije.A nije ti naumpalo da bi to moglo biti obrnuto,prilagodba originalne riječi Indžil grčkom jeziku,što je mnogo logičnije ako i sam kažeš da su misionari pisali na grčkom jeziku.Ako Isus nije govorio na grčkom nego na aramejskom ili hebrejskom,onda bi to značilo da su oni prilagodjavali Isusov govor svom,grčkom jeziku,a ne obrnuto.Kako onda riječ koja nije originalna nego prevedena može biti smatrana kao korijenom riječi,od koje se ostali nazivi izvode?!A nisam znao da je Jevandjelje je ustvari Isusova biografija?Zašto nije pisano na Isusovom jeziku?Kako su ga ljudi razumjeli na jednom jeziku,a pisali na drugom?!Zar je moguće da su ga samo Grci slušali itd....Već kad si to spomenuo,naumpalo mi,kako je moguće i istovremeno čudno,da se riječ Kur'an nije nikad izgubila i da se na svim jezicima jednako izgovara kao i ime Muhamed?!Očigledno dakle,da Kur'an otkriva i pravo ime Isusa,kao i Isusove poslanice,odnosno njegovog Evandjelja.Poznato ti je valjda,da muslimani Isus-a(Isa a.s.) smatraju jednako poslanikom Božjim kao i Muhamed-a a.s.
fatamorgana

#2293 Re: Vjeru će pokopati ZNANOST?

Post by fatamorgana »

HardcoreMX wrote:
SamoVasGledam wrote:

Bog šalje andjela(meleka) čovjeku koji je odabran da bude poslanik.Poslanik je uvijek bio samo čovjek,jedan od svog naroda,kojem je dalje prenosio datu mu objavu.
Indžil nije grčkog porijekla,već je arapski izraz za ono što se smatra pod Evangeliumom,što opet po Kur'anu ono to očigledno nije.A nije ti naumpalo da bi to moglo biti obrnuto,prilagodba originalne riječi Indžil grčkom jeziku,što je mnogo logičnije ako i sam kažeš da su misionari pisali na grčkom jeziku.Ako Isus nije govorio na grčkom nego na aramejskom ili hebrejskom,onda bi to značilo da su oni prilagodjavali Isusov govor svom,grčkom jeziku,a ne obrnuto.Kako onda riječ koja nije originalna nego prevedena može biti smatrana kao korijenom riječi,od koje se ostali nazivi izvode?!A nisam znao da je Jevandjelje je ustvari Isusova biografija?Zašto nije pisano na Isusovom jeziku?Kako su ga ljudi razumjeli na jednom jeziku,a pisali na drugom?!Zar je moguće da su ga samo Grci slušali itd....Već kad si to spomenuo,naumpalo mi,kako je moguće i istovremeno čudno,da se riječ Kur'an nije nikad izgubila i da se na svim jezicima jednako izgovara kao i ime Muhamed?!Očigledno dakle,da Kur'an otkriva i pravo ime Isusa,kao i Isusove poslanice,odnosno njegovog Evandjelja.Poznato ti je valjda,da muslimani Isus-a(Isa a.s.) smatraju jednako poslanikom Božjim kao i Muhamed-a a.s.
Ima ona narodna što kaže da "ni pas s maslom nebi poj'o" ovo što ti udrobi ovdje k'o napoj .... pa za koga ti navijaš pinokio? :lol:
HardcoreMX

#2294 Re: Vjeru će pokopati ZNANOST?

Post by HardcoreMX »

Najs :lol: A ja se taman pitam,gdje mi je fatos lakmus,zar je moguće da nisam utrefio u istinu?! Kad evo ga,Sunce ga ugrijalo :kiss:
SamoVasGledam

#2295 Re: Vjeru će pokopati ZNANOST?

Post by SamoVasGledam »

HardcoreMX wrote: Bog šalje andjela(meleka) čovjeku koji je odabran da bude poslanik.Poslanik je uvijek bio samo čovjek,jedan od svog naroda,kojem je dalje prenosio datu mu objavu.
Jel Zekerija poslanik? Marija? Ljudi koje su anđelu učili magijom? Ako se ne varam postoji i ajet o tome kako će Allah poslati neku zver na Sudnjem Danu da ih obavesti o njihovim delima. Tako nešto ide, nisam siguran da sam 100% tačno napisao.
HardcoreMX wrote:Indžil nije grčkog porijekla,već je arapski izraz za ono što se smatra pod Evangeliumom,
Reč je grčkog porekla, jer je u pitanju arapska izvedenica za grčku reč, odnosno reč koja je prilagođena arapskom jeziku. Slično je i sa imenima proroka, jer na primer mi kažemo Mojsije, Kur'an kaže Musa, ali njegovo pravo ime u originalu je Moše. Mi kažemo Isus, Kur'an Isa, a pravo ime je Ješua.
HardcoreMX wrote:što opet po Kur'anu ono to očigledno
Šta Kur'an zna?
HardcoreMX wrote:nije ti naumpalo da bi to moglo biti obrnuto,prilagodba originalne riječi Indžil grčkom jeziku
Nije, jer to nema smisla. Zašto bi Isusova objava nosila arapski naziv kada je on poslan Jevrejima i kada je sve što je zapisano o njemu zapisano na grčkom? Ne samo da to nema smisla, već nema nikakve naznake da se tako nešto i desilo.
HardcoreMX wrote:Ako Isus nije govorio na grčkom nego na aramejskom ili hebrejskom,onda bi to značilo da su oni prilagodjavali Isusov govor svom,grčkom jeziku,a ne obrnuto.
Opet, kakvo veze arapsko 'indžil' ima sa time?
HardcoreMX wrote:Kako onda riječ koja nije originalna nego prevedena može biti smatrana kao korijenom riječi,od koje se ostali nazivi izvode?!
Zato što su sveti hrišćanski spisi pisani na grčkom i svi hrišćani su ih prihvatili takve kao svoje.
HardcoreMX wrote:A nisam znao da je Jevandjelje je ustvari Isusova biografija?
Jevanđelje kao prevod znači dobre/radosne vesti, ali jevanđelje kao delo sadrži i Isusovu biografiju, dela, učenja...
HardcoreMX wrote:Zašto nije pisano na Isusovom jeziku?Kako su ga ljudi razumjeli na jednom jeziku,a pisali na drugom?!Zar je moguće da su ga samo Grci slušali itd....
Zato što Jevreji nisu prihvatali hrišćanska učenja, pa su se hrišćanski misionari okrenuli drugim narodima, pre svih Grcima. Zašto? Verovatno zato što je dosta tih ranih misionara znalo grčki, jer je grčki bio zvaničan u rimskim provincijama na Bliskom Istoku i zato što je Pavle kao najuticajniji rani hrišćanski misionar imao status rimskog građanina, pa je mogao slobodno da putuje po tim teritorijama.
HardcoreMX wrote:Već kad si to spomenuo,naumpalo mi,kako je moguće i istovremeno čudno,da se riječ Kur'an nije nikad izgubila
Nije se ni reč euagelion izgubila, već je prilagođena drugim jezicima. Mi kažemo jevanđelje, Englezi gospel, a Arapi hrišćani indžil, što je očigledno kasnije prihvatio i autor Kur'ana, a to me dodatno navodi na pomisao da Kur'an nije od Boga, jer zašto bi Bog za svoju objavu koristio naziv koji su ljudi izveli, a ne originalni?
HardcoreMX wrote:i da se na svim jezicima jednako izgovara kao i ime Muhamed?!
Izvini ali vi prvi ili bolje rečeno Arapi muslimani ne nazivaju biblijske/jevrejske ličnosti pravim imenima, pa mi nije jasno zašto to prebacuješ sada drugima.
HardcoreMX wrote:Očigledno dakle,da Kur'an otkriva i pravo ime Isusa
Opet isto pitanje, zašto bi Isus nosio arapsko ime Isa, a ne hebrejsko Yeshua za koje i svi tvrde da mu je zapravo i bilo ime?
aurora313

#2296 Re: Vjeru će pokopati ZNANOST?

Post by aurora313 »

SamoVasGledam, da te podsjetim na onaj vic oko starca koji se šesdeset godina moli na Zapadnom Zidu (Zid Plača) u Jerusalemu za razumijevanje među ljudima, pa kada su ga pitali kako se osjeća nakon molitve, on odgovara: Kao da se obraćam zidu!

Možeš ti mnogima objašnjavati šta hoćeš pa to potkrepljivati i dokazivati činjenicama. Ali to ti je kao da se obraćaš zidu. I nije u pitanju da oni to ne znaju. Daleko od toga: i oni imaju pristup svakoj informaciji kao i ti. Znatiželjan bi odmah prekontrolisao gdje je imao pogrešno znanje ili mišljenje o nečemu i to ispravio.

Ali neee... tada nastupa ona naša: Pa neće me valjda ON učiti pameti!? :roll:
Dozer

#2297 Re: Vjeru će pokopati ZNANOST?

Post by Dozer »

Bujrum, izvolite, neka svako sebi probere sta voli :D
Image

Jos jedno jezicko pitanjce - dzenaze klanjamo na arapskom, a saucesce izjavljujemo na turskom... Zasto to tako...?
Pa, majka mu stara, imaju li BH muslimani ista svoje, ili samo slijede nekoga i nesto....

P.S. Sreca pa se Muhammed nije rodio u Kini...
HardcoreMX

#2298 Re: Vjeru će pokopati ZNANOST?

Post by HardcoreMX »

SamoVasGledam wrote: Jel Zekerija poslanik? Marija? Ljudi koje su anđelu učili magijom? Ako se ne varam postoji i ajet o tome ....
Da.Zekerija a.s.je bio poslanik.Marija(Merjem)je majka Isa-a.Jedna od sura nosi po Meyrem ime.Bila je obavještena o Isa-a a.s.,njegovom poslanstvu i njegovom rodjenu preko meleka.O tvojim djelima će svjedočiti 2 meleka koja su kraj tebe,pisari Kirame-l-Katibin.Mi danas imamo smartfone,kojima možemo štošta bilježiti,komunicirati,itd...šta misliš kakva li je njihova „tehnologija“?Knjiga djela,svakoga ponaosob je u Kur'an-u označena kao Ta'ir.Nemoj reći i da je to od grčkog. ;-)

Netačno.Indžil nije grčkog porijekla.To je arapski izraz za Evandjelje.Indžil je Isusova poslanica koje nema u originalu.Ako ti možda imaš pa donesi je.Postoji nešto slično,tj.jevandjelja, ali na svakom jeziku je drugačije,pa čak i imena.Indžil je specifična riječ kao i Kur'an,i eksplicitno podrazumjeva samo te dvije knjige.Smiješno je kako ti sam sebe pobijaš.Sam kažeš da Isus nije govorio grčki,logično jel,pa otkud onda da se njegova knjiga nazove grčkim nazivom?!Ti kažeš „mi kažemo Mojsije“,pa ko vi?Na njemačkom se kaže Mose(s),engleski Moses,negde Moise,kod nas Mojsije,i svaki drugi jezik drugačije.Ko je onda upravu?Ne vidiš li da se samo u tom imenu,pravi naziv,tj.ime izgubilo?!Kako ti možeš znati onda šta je pravo ime,kad ne postoji originalni Indžil?Zamisli ti imaš osobnu iskaznicu gdje na svakom drugom jeziku stoji drugačije tvoje pravo ime.Svako bi se pitao,ko si ti zapravo?!,ti falsifikuješ dokumente,ili sl.Negdje si Saša,negdje Sascha,negdje Saha,negdje Sahalion,itd...Nakon hiljadu godina mnogi bi se povjesničari usudili reći da ti i nisi uopće postojao,kao što govore za Isusa.
Arapski ima isto,semitsko porijeklo,kao i hebrejski odnosno aramejski.Grčki nidže veze.
Isus nije Grk,nije ni govorio taj jezik,ali je njegova knjiga,original na grčkom?Kako tebi ovo zvuči?
jevandjelje,koje?Po kojem apostolu?Ups,zar ne bi trebalo biti po Isusu?
Gdje se spominje riječ Kur'an prije Kur'ana?Jeli bilo nešto slično kod arapa?Ni prije ni poslije ništa slično.Kako to da se na svakom jeziku svijeta,Kur'an kaže isto-Kur'an.Kur'an nikad nije promijenjen,i stvarno,pogledaj te impresivnosti:»Mi, uistinu, Kur’an objavljujemo i zaista ćemo Mi nad njim bdjeti!« (15, 9).
I na kraju vrh apsurda u tvom postu.Zašto bi Isus zapravo se Isa zvao, a ne Ješua?!Ne znam,ali evo da te pitam,zašto ga zovete uopće Isus?
I kad se sjetim,da si ti ustvari želio da pokažeš kontradikcije u Kur'an-u.
Možda jednog dana u tom istraživanju,ti se otvori i postaneš musliman.Prosto ko' pasulj.
SamoVasGledam

#2299 Re: Vjeru će pokopati ZNANOST?

Post by SamoVasGledam »

HardcoreMX wrote:...
A kome je to Zekerija bio poslanik i koja je bila njegova poslanica? Nebitno čija je mama Marija bila i šta joj je rečeno. Ona je primila Božiju POSLANICU od anđela koji su POSLANI da joj je dostave. Čak i u prevodu malachi ili melek znači izaslanik, odnosno na engleskom 'messenger', isti naziv koji se koristi i za Muhameda. I nemoj brkati priče, to što ti veruješ o anđelima koji prate ljude i beleže sve o njima, nema veze sa ovim. Ja govorim o anđelima koje je Bog poslao da komuniciraju sa ljudima o veri i da im dostavljaju poruku od Boga.

Indžil je arapska izvedenica grčke reči euagelion, baš kao što je i naša (j)evanđelje. Izguglaj ako ti je to toliki problem da shvatiš. Arapi hrišćani su još u preislamsko doba tako nazivali jevanđelje, jer su i njima stizali misionari sa grčkog govornog područja. Nije Muhamed oktrio nikakvu toplu vodu sa tom rečju. Isus sigurno nije svoju objavu nazivao arapskim nazivom, ma koliko je to tebi teško da shvatiš. A to da je Isusovaa prava objava, odnosno Indžil izgubljen, izvoli i iznesi dokaze za tako nešto. To što tako piše u Kur'anu meni, drugim nemuslimanima, a pogotovo istoričarima ništa ne znači.

Ne znam šta je problem. Hrišćanski misionari su preveli te nazive, jer su smatrali da tako treba. Ti to posmatraš kroz prizmu Islama i Kur'ana, pa vidiš problem i ne možeš da shvatiš da ne razmišljaju svi isto i da su ljudi imali različite metode kada su širili svoju religiju na druga govorna područja. Pa i sada ako pogledaš engleske prevode Kur'ana, videćeš da se koriste engleski nazivi za biblijske/jevrejske ličnosti, a ne arapski.

Mi sa ovog govornog područja kažemo Mojsije. Svako ima drugačiji naziv. Arapi koriste Musa, a jel ti zaista misliš da je Musa pravo ime? Ne, pravo ime mu je bilo Moše (Moshe). Musa na hebrejskom ne znači ama baš ništa. Pa ako autor Kur'ana nije nazivao jevrejske proroke pravim imenom, što ti onda smeta što i drugi to ne čine?

Ovaj argument sa ličnom kartom ti pada u vodu posle onoga iznad što sam napisao, a što se Isusa tiče, njegovo ime nije izgubljeno. Ime u originalu mu je Yeshua, a to je bilo veoma popularno ime u to doba među Jevrejima.

Nije njegova knjiga na grčkom, već podaci o njemu koje su hrišćanski misionari zapisali. A ko je pisao ta jevanđelja, to mi ne znamo. Uostalom to se mene ni ne tiče, jer ja ionako ne verujem u njih.
HardcoreMX wrote:Gdje se spominje riječ Kur'an prije Kur'ana?Jeli bilo nešto slično kod arapa?Ni prije ni poslije ništa slično.Kako to da se na svakom jeziku svijeta,Kur'an kaže isto-Kur'an.
A zašto Kur'an onda sam menja nazive drugih objava? Zašto Toru naziva Tevratom kada je u originalu Torah? Zašto Psalme naziva Zeburom kada je u originalu Tehillim? Zašto Jevanđelje naziva Indžilom, kada je u originalu Euangelion? Zašto Isusa (Yeshuu) naziva Isom, Mojsija (Moše) Musom, Solomona (Shlomo) Sulejmanom? Ono što ti prebacuješ drugima u tvojoj svetoj knjizi imaš koliko hoćeš. Prvo to raspravi sa sobom i svojom Bogom, pa se onda vrati sa drugima da pričaš o tome.
HardcoreMX wrote:I na kraju vrh apsurda u tvom postu.Zašto bi Isus zapravo se Isa zvao, a ne Ješua?!Ne znam,ali evo da te pitam,zašto ga zovete uopće Isus?
Koga briga koga i kako mi zovemo? Mi smo ljudi, grešimo. Menjamo stvari da bi olakšali sebi. Pravo pitanje je zašto sam Bog menja imena svojim poslanicima i prorocima i svojim objavama. Zar ne misliš da je to veći problem od toga kako ćemo mi zvati ovoga ili onoga?
HardcoreMX wrote:Možda jednog dana u tom istraživanju,ti se otvori i postaneš musliman.Prosto ko' pasulj.
Ako budem nailazio na ljude kao što si ti... veoma teško.
raoul duke

#2300 Re: Vjeru će pokopati ZNANOST?

Post by raoul duke »

Dozer wrote:
Jos jedno jezicko pitanjce - dzenaze klanjamo na arapskom, a saucesce izjavljujemo na turskom... Zasto to tako...?
Pa, majka mu stara, imaju li BH muslimani ista svoje, ili samo slijede nekoga i nesto....

P.S. Sreca pa se Muhammed nije rodio u Kini...
:lol: :lol:
Locked