HardcoreMX wrote:
Bog šalje andjela(meleka) čovjeku koji je odabran da bude poslanik.Poslanik je uvijek bio samo čovjek,jedan od svog naroda,kojem je dalje prenosio datu mu objavu.
Jel Zekerija poslanik? Marija? Ljudi koje su anđelu učili magijom? Ako se ne varam postoji i ajet o tome kako će Allah poslati neku zver na Sudnjem Danu da ih obavesti o njihovim delima. Tako nešto ide, nisam siguran da sam 100% tačno napisao.
HardcoreMX wrote:Indžil nije grčkog porijekla,već je arapski izraz za ono što se smatra pod Evangeliumom,
Reč je grčkog porekla, jer je u pitanju arapska izvedenica za grčku reč, odnosno reč koja je prilagođena arapskom jeziku. Slično je i sa imenima proroka, jer na primer mi kažemo Mojsije, Kur'an kaže Musa, ali njegovo pravo ime u originalu je Moše. Mi kažemo Isus, Kur'an Isa, a pravo ime je Ješua.
HardcoreMX wrote:što opet po Kur'anu ono to očigledno
Šta Kur'an zna?
HardcoreMX wrote:nije ti naumpalo da bi to moglo biti obrnuto,prilagodba originalne riječi Indžil grčkom jeziku
Nije, jer to nema smisla. Zašto bi Isusova objava nosila arapski naziv kada je on poslan Jevrejima i kada je sve što je zapisano o njemu zapisano na grčkom? Ne samo da to nema smisla, već nema nikakve naznake da se tako nešto i desilo.
HardcoreMX wrote:Ako Isus nije govorio na grčkom nego na aramejskom ili hebrejskom,onda bi to značilo da su oni prilagodjavali Isusov govor svom,grčkom jeziku,a ne obrnuto.
Opet, kakvo veze arapsko 'indžil' ima sa time?
HardcoreMX wrote:Kako onda riječ koja nije originalna nego prevedena može biti smatrana kao korijenom riječi,od koje se ostali nazivi izvode?!
Zato što su sveti hrišćanski spisi pisani na grčkom i svi hrišćani su ih prihvatili takve kao svoje.
HardcoreMX wrote:A nisam znao da je Jevandjelje je ustvari Isusova biografija?
Jevanđelje kao prevod znači dobre/radosne vesti, ali jevanđelje kao delo sadrži i Isusovu biografiju, dela, učenja...
HardcoreMX wrote:Zašto nije pisano na Isusovom jeziku?Kako su ga ljudi razumjeli na jednom jeziku,a pisali na drugom?!Zar je moguće da su ga samo Grci slušali itd....
Zato što Jevreji nisu prihvatali hrišćanska učenja, pa su se hrišćanski misionari okrenuli drugim narodima, pre svih Grcima. Zašto? Verovatno zato što je dosta tih ranih misionara znalo grčki, jer je grčki bio zvaničan u rimskim provincijama na Bliskom Istoku i zato što je Pavle kao najuticajniji rani hrišćanski misionar imao status rimskog građanina, pa je mogao slobodno da putuje po tim teritorijama.
HardcoreMX wrote:Već kad si to spomenuo,naumpalo mi,kako je moguće i istovremeno čudno,da se riječ Kur'an nije nikad izgubila
Nije se ni reč euagelion izgubila, već je prilagođena drugim jezicima. Mi kažemo jevanđelje, Englezi gospel, a Arapi hrišćani indžil, što je očigledno kasnije prihvatio i autor Kur'ana, a to me dodatno navodi na pomisao da Kur'an nije od Boga, jer zašto bi Bog za svoju objavu koristio naziv koji su ljudi izveli, a ne originalni?
HardcoreMX wrote:i da se na svim jezicima jednako izgovara kao i ime Muhamed?!
Izvini ali vi prvi ili bolje rečeno Arapi muslimani ne nazivaju biblijske/jevrejske ličnosti pravim imenima, pa mi nije jasno zašto to prebacuješ sada drugima.
HardcoreMX wrote:Očigledno dakle,da Kur'an otkriva i pravo ime Isusa
Opet isto pitanje, zašto bi Isus nosio arapsko ime Isa, a ne hebrejsko Yeshua za koje i svi tvrde da mu je zapravo i bilo ime?