Gdje si ti bio kad smo se Corto i ja na mrtvo ime svadjali po forumu i prozivali jedan drugoga?Heartbeats wrote:Ma samo neutralno i hrabro.![]()
Naravni da smo isti.![]()
Evo Corto je recimo sezonac, dođe pred i u tokom same predizborne, popljuje nekoga na mrtvo ime i odješe u zalazak sunca. 2014 mu je glavno jelo bio Željko, ove godine GS kako stvari stoje. Trola li za SDA ili SDP, nebitno. Ali uvažavamo, demokrate smo pobogu.
Nego na temu, kaže jedan ovdašnji novinar hercegovačkog podrijetla:
U ekipi legetimnih izlazi Karamatić, ulazi Lovrenović
Gradjanski savez, nova stranka, osnivac Reuf Bajrovic
- GandalfSivi
#2276 Re: Gradjanski savez, nova stranka, osnivac Reuf Bajrovic
- Sinapsa
#2277 Re: Gradjanski savez, nova stranka, osnivac Reuf Bajrovic
Heartbeats wrote:Ne živi ni Gandalf ovdje pa opet sve zna, je li tako Ganda?
Svaka čast za trud sa grafičkim prikazima.
Jednostavno, nije mi nikada bilo jasno sta stoji iza tog pojma naravnopravnosti. Moc da razjebes drzavu?
- GandalfSivi
#2278 Re: Gradjanski savez, nova stranka, osnivac Reuf Bajrovic
Vi naucnici to malo vise teoretski gledate. Nazalost, drzava nam je sjebana toliko da neka normalna racunica nema smisla. Da je srece i pameti, bila bi to neka normalna demokratija, ali ako te ista tjesi, i u Americi ti je slicno, u nekim drzavama ti glas puno vise vazi nego u nekim drugim...Sinapsa wrote:Heartbeats wrote:Ne živi ni Gandalf ovdje pa opet sve zna, je li tako Ganda?
Jednostavno, nije mi nikada bilo jasno sta stoji iza tog pojma naravnopravnosti. Moc da razjebes drzavu?Ne znam, mozda sam lud, ali cini mi se da je na ovim zutim poljima prilicno udobno. U Bosni i Hercegovini, politicka moc je po glavi stanovnika takva, da jedan Bosnjak vrijedi pola covjeka, jedan Srbin citavog covjeka, dok jedan Hrvat vrijedi dva covjeka. Tako jednostavno zapazanje, da mora biti tacno
...Al´sta ja znam, ja sam samo naućnik...
- Capsicum
#2279 Re: Gradjanski savez, nova stranka, osnivac Reuf Bajrovic
Uuu evo još jednog talibanaSinapsa wrote:Heartbeats wrote:Ne živi ni Gandalf ovdje pa opet sve zna, je li tako Ganda?
Jednostavno, nije mi nikada bilo jasno sta stoji iza tog pojma naravnopravnosti. Moc da razjebes drzavu?Ne znam, mozda sam lud, ali cini mi se da je na ovim zutim poljima prilicno udobno. U Bosni i Hercegovini, politicka moc je po glavi stanovnika takva, da jedan Bosnjak vrijedi pola covjeka, jedan Srbin citavog covjeka, dok jedan Hrvat vrijedi dva covjeka. Tako jednostavno zapazanje, da mora biti tacno
Objasnio... Što bi rekla ova internet generacija.
- Sinapsa
#2280 Re: Gradjanski savez, nova stranka, osnivac Reuf Bajrovic
Meni licno asimetrija u korist BiH uopste nije problem. Ja na Bosnu i Hercegovinu gledam idealisticki. Zaljubljen sam u taj nas diverzitet, tako da bih ja kao Bosanac uvijek tezio ka pozitivnoj diskriminaciji malobrojnijeg naroda, kako bi se s jedne strane stvorila nekakva vrsta povjerenja i postovanja i s druge strane sacuvao kulturni identitet BiH. Sto se tice dnevno-politickih pitanja, tu dajem najvecu odgovornost tzv. pro-bosanskim strankama, ne zato sto su kurumpiraniji od drugih, nego zato sto nose prema drzavi - u ovako neizvjesnim okolnostima - drasticno vecu odgovornost.GandalfSivi wrote:Vi naucnici to malo vise teoretski gledate. Nazalost, drzava nam je sjebana toliko da neka normalna racunica nema smisla. Da je srece i pameti, bila bi to neka normalna demokratija, ali ako te ista tjesi, i u Americi ti je slicno, u nekim drzavama ti glas puno vise vazi nego u nekim drugim...Sinapsa wrote:Heartbeats wrote:Ne živi ni Gandalf ovdje pa opet sve zna, je li tako Ganda?
Jednostavno, nije mi nikada bilo jasno sta stoji iza tog pojma neravnopravnosti. Moc da razjebes drzavu?Ne znam, mozda sam lud, ali cini mi se da je na ovim zutim poljima prilicno udobno. U Bosni i Hercegovini, politicka moc je po glavi stanovnika takva, da jedan Bosnjak vrijedi pola covjeka, jedan Srbin citavog covjeka, dok jedan Hrvat vrijedi dva covjeka. Tako jednostavno zapazanje, da mora biti tacno
Meni je problem asimetrija na stetu BiH. Problem mi je sto kada cujem ovu HDZ-ovu pricu o neravnopravnosti, dozivim jaku kognitivnu disonancu. Jer ono sto osjecam i vidim, i ono sto HDZ tvrdi jednostavno ne pase jedno sa drugim. Kada jos cujem hrvatske politicare u EU-parlamentu kako rasprskavaju svoje bijednicke lazi, spopadne me jak osjecaj gadjenja i dubokog ljudskog razocarenja. Vrijedja me u cast, jer me to ponizava. A osjecaj ponizenja ima jak naboj. Preko toga se ne prelazi tek tako, to se pamti. Veoma, veoma ruzna stvar. Zaista se nadam da se radi samo o ljudskoj gluposti a ne o reakcionarnoj ideologiji, koja se strateski sprovodi.
Hvala ti na odgovoru sa prethodne stranice. Napravio sam grafike, kako bih vizualizirao tu famoznu neravnopravnost i ako su grafike koliko-toliko tacne, onda se pitam, sta to zapravo stoji iza "hrvatskog pitanja". Za ustavne odredbe u vezi izbora clana predsjednistva sam znao, ali iz tvog odgovora nisam mogao zakljuciti, da su Hrvati vise osteceni ustavom nego Bosnjaci.
- Sinapsa
#2281 Re: Gradjanski savez, nova stranka, osnivac Reuf Bajrovic
Ne, stvarno me interesuje "odnos snaga". Da li Hrvati u Federaciji imaju manje politicke moci - u apsolutnim iznosima (u relativnim su visestruko jaci od Bosnjaka) - nego sto sam ja u grafici prikazao ili mozda cak i vise (npr. fifty-fifty sa Bosnjacima)? Ne razumijem kakav je odnos Bosnjaka i Hrvata u parlamentu Federacije / kantonalnim Vladama / kakvu moc ima dom naroda. Mogu li hrvatski delegati blokirati vecinu procesa ili ne? Koliko vidim, dovoljno je da HDZ kaze NJET i to je onda skoro ko beton. HDZ ti dodje onda neravnopravan ko @chmoljo na forumuCapsicum wrote:Uuu evo još jednog talibanaSinapsa wrote:Heartbeats wrote:Ne živi ni Gandalf ovdje pa opet sve zna, je li tako Ganda?
- GandalfSivi
#2282 Re: Gradjanski savez, nova stranka, osnivac Reuf Bajrovic
Opet ti kazem, na licnom nivou se ja slazem s tobom, ali HDZ zastupa vecinu glasova iz jednog od konstitutivnih naroda, i onda sa njima moras traziti rjesenja, a ne gadjati se jeftinim populizmom, jer to radimo od rata naovamo i prosjecna plata je jos uvijek 400 eura...
-
daddy-kool
#2283 Re: Gradjanski savez, nova stranka, osnivac Reuf Bajrovic
Ovo nije argument nego insinuacija da bi plata bila veća ako bi radi mira u kući udovoljavali HDZ.GandalfSivi wrote: a ne gadjati se jeftinim populizmom, jer to radimo od rata naovamo i prosjecna plata je jos uvijek 400 eura...
-
daddy-kool
#2284 Re: Gradjanski savez, nova stranka, osnivac Reuf Bajrovic
Sinapsa wrote:
Ne, stvarno me interesuje "odnos snaga". Da li Hrvati u Federaciji imaju manje politicke moci - u apsolutnim iznosima (u relativnim su visestruko jaci od Bosnjaka) - nego sto sam ja u grafici prikazao ili mozda cak i vise (npr. fifty-fifty sa Bosnjacima)? Ne razumijem kakav je odnos Bosnjaka i Hrvata u parlamentu Federacije / kantonalnim Vladama / kakvu moc ima dom naroda. Mogu li hrvatski delegati blokirati vecinu procesa ili ne? Koliko vidim, dovoljno je da HDZ kaze NJET i to je onda skoro ko beton. HDZ ti dodje onda neravnopravan ko @chmoljo na forumu. Zbog tih brojeva sam i postavio grafike...
- Corto Maltese
#2285 Re: Gradjanski savez, nova stranka, osnivac Reuf Bajrovic
Realno GS ima jednu veliku prednost nad svim političkim strankama i pokretima u BiH.Capsicum wrote:Uuu evo još jednog talibanaSinapsa wrote:
Kad god zafali riječi, ideja, odgovora... samo posegnu za nekim od govora Slobodana Miloševića s kraja osamdesetih, prebace na latinicu, i to je to.
Srećom, Slobo mrtav.
Ne može ih tužiti za krađu intelektualne imovine.
- Alfons Kauders
#2286 Re: Gradjanski savez, nova stranka, osnivac Reuf Bajrovic
Fakat nikad nisam bio fan Emira i Reufa, sve dok nisam vidio ko ih napada.
Kad nekog pljuju Corto i Banksy, meni zaista nema bolje reklame.
- Corto Maltese
#2287 Re: Gradjanski savez, nova stranka, osnivac Reuf Bajrovic
Jeste.
Kao što nam je primjer Željka Komšića pokazao.
- Capsicum
#2288 Re: Gradjanski savez, nova stranka, osnivac Reuf Bajrovic
Stvar je u tome da je moć skoncentrisana u domove naroda (u FBiH i na nivou BiH). Tu je i sva suština problema. HDZ federaciju zamišlja kao federaciju naroda, što je nonsens i ne postoji nigdje na svijetu. Po ustavu, dom naroda FBiH se popunjava sa makar jednim pripadnikom svakog konstitutivnog naroda iz svakog kantona. HDZ želi da se dom naroda iz reda hrvatskog naroda popunjava isključivo iz kantona koje su de facto etnički očistili u toku UZP-a, čime bi učvrstio svoju poziciju, a u neravnopravan položaj doveo recimo hrvate iz Sarajeva, Tuzle, USK itd. Presude iz Evropskog suda za ljudska prava u Strazburu u slučajevima Zornić, Pilav, Sejdić i Finci upravo nalažu otklanjanje svih vidova diskriminacije, a ne da uvodimo nove.Sinapsa wrote:Ne, stvarno me interesuje "odnos snaga". Da li Hrvati u Federaciji imaju manje politicke moci - u apsolutnim iznosima (u relativnim su visestruko jaci od Bosnjaka) - nego sto sam ja u grafici prikazao ili mozda cak i vise (npr. fifty-fifty sa Bosnjacima)? Ne razumijem kakav je odnos Bosnjaka i Hrvata u parlamentu Federacije / kantonalnim Vladama / kakvu moc ima dom naroda. Mogu li hrvatski delegati blokirati vecinu procesa ili ne? Koliko vidim, dovoljno je da HDZ kaze NJET i to je onda skoro ko beton. HDZ ti dodje onda neravnopravan ko @chmoljo na forumu. Zbog tih brojeva sam i postavio grafike...
Za razliku od RS, gdje Vijeće naroda ima isključivo nadležnost da upućuje zakone i ostale odluke Skuštine na Ustavni sud, ako smatraju da je povrijeđen nečiji vitalni nacionalni interes, u FBiH je Dom naroda u punom kapacitetu, što je praktično dodatna poluga za ucjene i blokadu funkcionisanja države.
Ta nesimetričnost bi se morala otkloniti i to bi riješilo većinu problema. Ili hajmo napraviti domove naroda na svim nivoima u punom kapacitetu (poput ovog u FBiH) ili hajmo ih potpuno ukinuti ili svesti nadležnosti isključivo na pitanja koja se tiču nacionalnih interesa (jezik, kultura, religija i sl). To u stvari ne odgovara samo onima koji vrebaju priliku da ovu zemlju učine potpuno nefunkcionalnom i misle da će vremenom doći do zasićenja kod svih, odnosno da će se sama raspasti.
HDZ kuka kako im Bošnjaci biraju člana predsjedništva, ali zaboravljaju da Ustavom uopšte nije određeno da samo i isključivo pripadnici jednog naroda moraju glasati za pripadnika svog naroda. Kao što su Bošnjaci npr. mogli glasati za Komšića, isto tako su i Hrvati mogli i možda i jesu, donjeli pobjedu Izetbegoviću (razlika je bila vrlo mala u odnosu na Radončića). U RS-u takođe Bošnjaci i Hrvati imaju mogućnost glasati samo za člana Predsjedništva iz reda Srpskog naroda, čime takođe mogu uticati na izbor nekoga ko ne pripada njihovom narodu (isto razlika na zadnjim izborima bila vrlo mala).
Mnogi imaju problem da shvate da je BiH kompromis između građanskog i etničkog koncepta ustroja države. Sistem nije savršen, u prilog čemu govore brojne presude suda u Strazburu i morat će se mijenjati Ustav i izborni zakon. Stvar je u tome što HDZ, a i mnogi drugi, vide u tome priliku da dodatno učvrste svoju poziciju i da kroz ovaj proces BiH postane malo više etnička, a manje građanska država. Opet kažem, kad nije moglo uz pomoć tenkova istočnih i zapadnih susjeda, ni sad neće moći. Za početak, mogli bi ukloniti tu nesimetričnost u nadležnostima domova naroda i izbiti mogućnost bilo kome da iz svojih uskostranačkih interesa blokira rad državnih institucija kad mu je ćeif, iako možda nema ni 10% glasova ukupno. To je neodrživ koncept. Treba razgraničiti do u detalje šta se može smatrati pitanjem koje zadire u vitalni nacionalni interes. To ne može biti pitanje oporezivanja kladionica i slično.
- Capsicum
#2289 Re: Gradjanski savez, nova stranka, osnivac Reuf Bajrovic
Najgori od sve djeceAlfons Kauders wrote:Fakat nikad nisam bio fan Emira i Reufa, sve dok nisam vidio ko ih napada.
- Alfons Kauders
#2290 Re: Gradjanski savez, nova stranka, osnivac Reuf Bajrovic
Meni se cini da vam nije valjalo ni ono prije Komsica, ni Komsic, ni ovo sto imamo sad.Corto Maltese wrote:Jeste.
Jedini zakljucak je da vam odgovaraju neki drugi politicki pravci.
- Alfons Kauders
#2291 Re: Gradjanski savez, nova stranka, osnivac Reuf Bajrovic
Bukvalno, nema bolje reklame.Capsicum wrote:Najgori od sve djeceAlfons Kauders wrote:Fakat nikad nisam bio fan Emira i Reufa, sve dok nisam vidio ko ih napada.
- Capsicum
#2292 Re: Gradjanski savez, nova stranka, osnivac Reuf Bajrovic
Banksy koliko sam upratio nije krila da joj je Fahro favoritAlfons Kauders wrote:Meni se cini da vam nije valjalo ni ono prije Komsica, ni Komsic, ni ovo sto imamo sad.Corto Maltese wrote:Jeste.
- Corto Maltese
#2293 Re: Gradjanski savez, nova stranka, osnivac Reuf Bajrovic
Komšić ima pravac!?Alfons Kauders wrote:Meni se cini da vam nije valjalo ni ono prije Komsica, ni Komsic, ni ovo sto imamo sad.Corto Maltese wrote:Jeste.
-
Inok
#2294 Re: Gradjanski savez, nova stranka, osnivac Reuf Bajrovic
samo kad popijeCorto Maltese wrote: Komšić ima pravac!?
- Alfons Kauders
#2295 Re: Gradjanski savez, nova stranka, osnivac Reuf Bajrovic
Uglavnom, favoriti su im svi oni koji nisu opozicijaCapsicum wrote:Banksy koliko sam upratio nije krila da joj je Fahro favoritAlfons Kauders wrote: Meni se cini da vam nije valjalo ni ono prije Komsica, ni Komsic, ni ovo sto imamo sad.
- Alfons Kauders
#2296 Re: Gradjanski savez, nova stranka, osnivac Reuf Bajrovic
Ti bas pozelio da te opet malo ispreskacem i isprozivam? Vidi se da te dugo nije bilo...Corto Maltese wrote:Komšić ima pravac!?Alfons Kauders wrote:Meni se cini da vam nije valjalo ni ono prije Komsica, ni Komsic, ni ovo sto imamo sad.Corto Maltese wrote:Jeste.
- Corto Maltese
#2297 Re: Gradjanski savez, nova stranka, osnivac Reuf Bajrovic
Bujrum!Alfons Kauders wrote: Ti bas pozelio da te opet malo ispreskacem i isprozivam? Vidi se da te dugo nije bilo...
Ovaj GS je svakako potrošena tema, nema se tu šta više dodati.
- Capsicum
#2298 Re: Gradjanski savez, nova stranka, osnivac Reuf Bajrovic
Ma jašta. Isil. Šta se ima više pričat.Corto Maltese wrote:Bujrum!Alfons Kauders wrote: Ti bas pozelio da te opet malo ispreskacem i isprozivam? Vidi se da te dugo nije bilo...
- Capsicum
#2299 Re: Gradjanski savez, nova stranka, osnivac Reuf Bajrovic
Možda je samo slučajnostAlfons Kauders wrote:Uglavnom, favoriti su im svi oni koji nisu opozicijaCapsicum wrote:Banksy koliko sam upratio nije krila da joj je Fahro favoritAlfons Kauders wrote: Meni se cini da vam nije valjalo ni ono prije Komsica, ni Komsic, ni ovo sto imamo sad.
- Corto Maltese
#2300 Re: Gradjanski savez, nova stranka, osnivac Reuf Bajrovic
Nemoj si tepati.Capsicum wrote:Ma jašta. Isil. Šta se ima više pričat.Corto Maltese wrote:Bujrum!Alfons Kauders wrote: Ti bas pozelio da te opet malo ispreskacem i isprozivam? Vidi se da te dugo nije bilo...
Vi ste nivo Slobe Miloševića.