Zagađenost zraka u gradovima BiH | Aktuelno stanje i rješenja
- Santic_Aleksa
#2276 Re: Zagađenost zraka u gradovima BiH | Aktuelno stanje i rješenja
morel se hodat po tom kad pocrni?
-
noviclan
#2277 Re: Zagađenost zraka u gradovima BiH | Aktuelno stanje i rješenja
Pa da u tome i jeste problem braca iz entiteta RS usmjeravaju dim ka sarajevuTheGodfather001 wrote: ↑11/01/2020 16:20Cifre kolega? Ne sjećam se da su prije ložili gume i otpad, plastiku? Kod mene u komšiluku samo jedna kuća prije rata ložila ugalj, svi su im j...li sve po spisku kad dođe zima jer nisu mogli otvoriti prozor. U ratu je bilo magle na pretek, ali je zrak bio čist. Magle ima svugdje, u gradovima sa najčišćim zrakom se bore sa pojavom magle. Ovo je otrovni, zagađeni zrak.bitanga_sa_otesa wrote: ↑11/01/2020 15:49da znaju glupani ovi sto kmece kolike su te cifre bile krajem 70-ih i pocetkom 80-ih popadali bi u nesvijest,a jos se tad ni upola auta nije vozalo ko sada...
A mene zanima nešto oko problema magle, pod sci-fi pretpostavkom da se riješi problem u KS, šta je sa zagađenjem koje dolazi iz RS-a? Prolazeći kroz Lukavicu, ugasim ventilaciju u autu, pa tamo isto kao da su sve kuće spalionice otpada bez filtera... A ne može se postaviti fizička pregrada da nema zagađenja iz PC-a
-
noviclan
- cendlerbing
#2279 Re: Zagađenost zraka u gradovima BiH | Aktuelno stanje i rješenja
Još malo pa četiri stoje...brace yourselves
- muha_sa
#2280 Re: Zagađenost zraka u gradovima BiH | Aktuelno stanje i rješenja
jebeš cifre, ko eto neko vodio racuna o ciframaTheGodfather001 wrote: ↑11/01/2020 16:20Cifre kolega? Ne sjećam se da su prije ložili gume i otpad, plastiku? Kod mene u komšiluku samo jedna kuća prije rata ložila ugalj, svi su im j...li sve po spisku kad dođe zima jer nisu mogli otvoriti prozor. U ratu je bilo magle na pretek, ali je zrak bio čist. Magle ima svugdje, u gradovima sa najčišćim zrakom se bore sa pojavom magle. Ovo je otrovni, zagađeni zrak.bitanga_sa_otesa wrote: ↑11/01/2020 15:49da znaju glupani ovi sto kmece kolike su te cifre bile krajem 70-ih i pocetkom 80-ih popadali bi u nesvijest,a jos se tad ni upola auta nije vozalo ko sada...
A mene zanima nešto oko problema magle, pod sci-fi pretpostavkom da se riješi problem u KS, šta je sa zagađenjem koje dolazi iz RS-a? Prolazeći kroz Lukavicu, ugasim ventilaciju u autu, pa tamo isto kao da su sve kuće spalionice otpada bez filtera... A ne može se postaviti fizička pregrada da nema zagađenja iz PC-a
evo ja cu ti rec pošto sam stariji od bitange i sjecam se magluština i zagadjenja u sarajevu pa i gore nego što je sad
hoceš li vjerovat da sam znao vracajuci se iz druge smjene sa posla iz TAS-a ic ispred auta dok mi kolega vozi pa se zamjenimo i sve tako do ispod Kobilje gdje se ko malo nazirala ona bjela linija na kolovozu
radio u TAS-u od 77.-80.
i to nije bilo par dana nego haman cijelu zimu
- cendlerbing
#2281 Re: Zagađenost zraka u gradovima BiH | Aktuelno stanje i rješenja
Hajde, jebeš cifre, ja sam je sinoć pogledala indeks tek nakon što sam dobila glavobolju od šetnje duge 200 metara. Nisam u rizičnoj skupini, nemam problema sa disajnim putevima i svih dosadašnjih zima kad se stegne isti otrov zrak mi je samo smrdio. Sve do sinoć.
- muha_sa
#2282 Re: Zagađenost zraka u gradovima BiH | Aktuelno stanje i rješenja
da je ne znam ti koja cifra ako moraš izac izašla bicendlerbing wrote: ↑11/01/2020 17:45 Hajde, jebeš cifre, ja sam je sinoć pogledala indeks tek nakon što sam dobila glavobolju od šetnje duge 200 metara. Nisam u rizičnoj skupini, nemam problema sa disajnim putevima i svih dosadašnjih zima kad se stegne isti otrov zrak mi je samo smrdio. Sve do sinoć.
samo naprijed i ne opterecuj se necim na šta ne možeš uticat
- malakh
- Location: šeher rajvosa - http://aqicn.org/city/bosnia-herzegovin ... s-embassy/
- Grijem se na: ćumur
- Vozim: opel vektru
#2283 Re: Zagađenost zraka u gradovima BiH | Aktuelno stanje i rješenja
pitao sam doktore, otorinoralingologa i pulmologa za maske i rekli su da jedino gas maska moze pomoci, jer su u pitanju najsitnije cestice koje mogu naci put i kroz maske. maske naravno mogu smanjiti unos stetnih materija u organizam, ali ih ne mogu neutralizirati. posljedica stetnih materija jeste virusna upala pluca, koja se dosta kasno otkriva. o dugorocnim posljedicama bas i ne bih, jer su prestrasne.
dakle nekih pomagala nema, jedino rjesenje jeste stvaranje vjestackog strujanja zraka ili stvaranje vjestacke kise, jer je sarajevo u kotlini i zrak sam po sebi se zadrzava.
naravno da je najjednostavnije rjesenje stopiranje lozista, ali to je vec ugrozavanje socijalnog mira.
dakle nekih pomagala nema, jedino rjesenje jeste stvaranje vjestackog strujanja zraka ili stvaranje vjestacke kise, jer je sarajevo u kotlini i zrak sam po sebi se zadrzava.
naravno da je najjednostavnije rjesenje stopiranje lozista, ali to je vec ugrozavanje socijalnog mira.
- Connaisseur Karlin
#2284 Re: Zagađenost zraka u gradovima BiH | Aktuelno stanje i rješenja
pluca pusaca su najugorzenijamalakh wrote: ↑11/01/2020 17:59 pitao sam doktore, otorinoralingologa i pulmologa za maske i rekli su da jedino gas maska moze pomoci, jer su u pitanju najsitnije cestice koje mogu naci put i kroz maske. maske naravno mogu smanjiti unos stetnih materija u organizam, ali ih ne mogu neutralizirati. posljedica stetnih materija jeste virusna upala pluca, koja se dosta kasno otkriva. o dugorocnim posljedicama bas i ne bih, jer su prestrasne.
a potom djeca i starije osobe
- Maharadza
#2285 Re: Zagađenost zraka u gradovima BiH | Aktuelno stanje i rješenja
mishic wrote: ↑11/01/2020 15:45 I ja negdje pročitah da je zabranjeno kretanje i sa euro 3.
I mora se priznati dobre su ove mjere. Ovi što imaju bolja auta neka idu na planinu kao što su otišli i ovi iz Vlade a ovi sa euro 1,2 i 3 neka pokrepaju. Time bi ostali samo oni dobrostojeći, standard porastao, problemi se riješili...
Ima li Vlada podatke koliko domaćinstava je uvelo i razvelo plin ali ga ne troši zbog cijene? Bili su najavili neko pojeftinjenje i tada sam se kladio da od toga nema ništa. I naravno dobio opkladu. Lično znam nekoliko familija koje su svojevremeno uvele plin ali već 5-6 godina ponovo lože ćumur. Pojedinci uz ćumur i sve drugo što se deponuje uz ćumur a može da gori. Kažu ljudi "blagodat su ove velike peći na čvrstogorivo u kojima sve što se naloži i izgori". Nemože inspektor bez sudskog naloga u podrum!!!

- O'zone
- Globalni moderator
#2286 Re: Zagađenost zraka u gradovima BiH | Aktuelno stanje i rješenja
Pa I onako je epidemija atipične upale pluća. Moj klinjo je ležao u bolnici 7 dana na Jezeru i to na Kardiologiji jer je Pulmologija puna ko šibica. Pa njega taman izvukli iz bolnice 31.12. mala dobije tešku opstrukciju pluća i evo na inhalacijama je već 10 dana.malakh wrote: ↑11/01/2020 17:59 pitao sam doktore, otorinoralingologa i pulmologa za maske i rekli su da jedino gas maska moze pomoci, jer su u pitanju najsitnije cestice koje mogu naci put i kroz maske. maske naravno mogu smanjiti unos stetnih materija u organizam, ali ih ne mogu neutralizirati. posljedica stetnih materija jeste virusna upala pluca, koja se dosta kasno otkriva. o dugorocnim posljedicama bas i ne bih, jer su prestrasne.
- malakh
- Location: šeher rajvosa - http://aqicn.org/city/bosnia-herzegovin ... s-embassy/
#2287 Re: Zagađenost zraka u gradovima BiH | Aktuelno stanje i rješenja
ma ugozeni su svi druze. zdravlje nema cijenu. odes na planinu 2-3 sata i to je jedini lijek koji se moze koristiti u ovim situacijama, ali nedovoljan.Connaisseur Karlin wrote: ↑11/01/2020 18:03pluca pusaca su najugorzenijamalakh wrote: ↑11/01/2020 17:59 pitao sam doktore, otorinoralingologa i pulmologa za maske i rekli su da jedino gas maska moze pomoci, jer su u pitanju najsitnije cestice koje mogu naci put i kroz maske. maske naravno mogu smanjiti unos stetnih materija u organizam, ali ih ne mogu neutralizirati. posljedica stetnih materija jeste virusna upala pluca, koja se dosta kasno otkriva. o dugorocnim posljedicama bas i ne bih, jer su prestrasne.
a potom djeca i starije osobe
iz godine u godinu se problem ponavlja, a najvece dostignuce u rjesavanju problema jeste par-nepar i iskljucivanje euro 1 i 2 iz saobracaja. niti jedna detaljnija analiza nije uradjena, niti jedno realno rjesenje nije ponudjeno, a doktori konstantno upozoravaju.
negdje mislim i da ih sve zabole za ovo. ne mogu se cudom nacuditi da je ambasadoru velike britanije vise stalo kakav zrak disemo, od ovih politicara i funkcionera. jedini koji na to sugerira je damir niksic i nitko ni rijeci o tome.
- malakh
#2288 Re: Zagađenost zraka u gradovima BiH | Aktuelno stanje i rješenja
hroptanje, slajm se natalozio na pluca, a djeca ne znaju iskasljati. pretezno na jednom plucnom krilu. pa preporuce antibiotik macropen i svaki dan inhalacije po dva puta. sve mi je vec odranije poznato druze.O'zone wrote: ↑11/01/2020 18:05Pa I onako je epidemija atipične upale pluća. Moj klinjo je ležao u bolnici 7 dana na Jezeru i to na Kardiologiji jer je Pulmologija puna ko šibica. Pa njega taman izvukli iz bolnice 31.12. mala dobije tešku opstrukciju pluća i evo na inhalacijama je već 10 dana.malakh wrote: ↑11/01/2020 17:59 pitao sam doktore, otorinoralingologa i pulmologa za maske i rekli su da jedino gas maska moze pomoci, jer su u pitanju najsitnije cestice koje mogu naci put i kroz maske. maske naravno mogu smanjiti unos stetnih materija u organizam, ali ih ne mogu neutralizirati. posljedica stetnih materija jeste virusna upala pluca, koja se dosta kasno otkriva. o dugorocnim posljedicama bas i ne bih, jer su prestrasne.
da, i ovaj zrak je jedan od uzrocnika. vec receno.
-
espn
#2289 Re: Zagađenost zraka u gradovima BiH | Aktuelno stanje i rješenja
Jest eto ti si pametan kad nećeš da se priča o tome. Smeta vam da se priča o ovom otrovu, što?bitanga_sa_otesa wrote: ↑11/01/2020 15:49da znaju glupani ovi sto kmece kolike su te cifre bile krajem 70-ih i pocetkom 80-ih popadali bi u nesvijest,a jos se tad ni upola auta nije vozalo ko sada...
-
TheGodfather001
#2290 Re: Zagađenost zraka u gradovima BiH | Aktuelno stanje i rješenja
Gedora, smanji doživljaje. Sjećam se svega, nisam još došao u tvoje dementne godine pa da u odsustvu argumentacije kažem nekome da je novopečena elita, štagod značilo to i na koga god se odnosilo. Gdje se ložio ćumur? U kojim naseljima? Gdje je statistika PM10 i PM2.5 čestica? Prosvijetli nas u ovoj tmini.bitanga_sa_otesa wrote: ↑11/01/2020 16:24prvo,nisam ti ja kolega.TheGodfather001 wrote: ↑11/01/2020 16:20
Cifre kolega? Ne sjećam se da su prije ložili gume i otpad, plastiku? Kod mene u komšiluku samo jedna kuća prije rata ložila ugalj, svi su im j...li sve po spisku kad dođe zima jer nisu mogli otvoriti prozor. U ratu je bilo magle na pretek, ali je zrak bio čist. Magle ima svugdje, u gradovima sa najčišćim zrakom se bore sa pojavom magle. Ovo je otrovni, zagađeni zrak.
drugo cifre trazi,imas podatke i statistiku ,a da si zivio u ta doba u sarajevu sjecao bi se toga .prije se lozio cumur.
nemam stvarno volje pojasnjavati stvari novopecenoj eliti poyyy.
-
TheGodfather001
#2291 Re: Zagađenost zraka u gradovima BiH | Aktuelno stanje i rješenja
Eh, sad' mi je lakše. Isto je kad je u Sarajevu i oko Sarajeva radilo 10 megafabrika koje su emitirale zagađujuće materije i danas kad nema nijedne fabrike... Sve je isto, samo njega nema.muha_sa wrote: ↑11/01/2020 17:34jebeš cifre, ko eto neko vodio racuna o ciframaTheGodfather001 wrote: ↑11/01/2020 16:20Cifre kolega? Ne sjećam se da su prije ložili gume i otpad, plastiku? Kod mene u komšiluku samo jedna kuća prije rata ložila ugalj, svi su im j...li sve po spisku kad dođe zima jer nisu mogli otvoriti prozor. U ratu je bilo magle na pretek, ali je zrak bio čist. Magle ima svugdje, u gradovima sa najčišćim zrakom se bore sa pojavom magle. Ovo je otrovni, zagađeni zrak.bitanga_sa_otesa wrote: ↑11/01/2020 15:49
da znaju glupani ovi sto kmece kolike su te cifre bile krajem 70-ih i pocetkom 80-ih popadali bi u nesvijest,a jos se tad ni upola auta nije vozalo ko sada...
A mene zanima nešto oko problema magle, pod sci-fi pretpostavkom da se riješi problem u KS, šta je sa zagađenjem koje dolazi iz RS-a? Prolazeći kroz Lukavicu, ugasim ventilaciju u autu, pa tamo isto kao da su sve kuće spalionice otpada bez filtera... A ne može se postaviti fizička pregrada da nema zagađenja iz PC-a![]()
evo ja cu ti rec pošto sam stariji od bitange i sjecam se magluština i zagadjenja u sarajevu pa i gore nego što je sad![]()
hoceš li vjerovat da sam znao vracajuci se iz druge smjene sa posla iz TAS-a ic ispred auta dok mi kolega vozi pa se zamjenimo i sve tako do ispod Kobilje gdje se ko malo nazirala ona bjela linija na kolovozu![]()
radio u TAS-u od 77.-80.
i to nije bilo par dana nego haman cijelu zimu
- O'zone
- Globalni moderator
#2292 Re: Zagađenost zraka u gradovima BiH | Aktuelno stanje i rješenja
Da. To je to i dijagnoza i terapija. Sreća raspust je pa djeca ne idu u školu. Ja nabavio onaj pročištać zraka da barem u kući imam neku razliku zbog njih pa koliko toliko.malakh wrote: ↑11/01/2020 18:12hroptanje, slajm se natalozio na pluca, a djeca ne znaju iskasljati. pretezno na jednom plucnom krilu. pa preporuce antibiotik macropen i svaki dan inhalacije po dva puta. sve mi je vec odranije poznato druze.O'zone wrote: ↑11/01/2020 18:05Pa I onako je epidemija atipične upale pluća. Moj klinjo je ležao u bolnici 7 dana na Jezeru i to na Kardiologiji jer je Pulmologija puna ko šibica. Pa njega taman izvukli iz bolnice 31.12. mala dobije tešku opstrukciju pluća i evo na inhalacijama je već 10 dana.malakh wrote: ↑11/01/2020 17:59 pitao sam doktore, otorinoralingologa i pulmologa za maske i rekli su da jedino gas maska moze pomoci, jer su u pitanju najsitnije cestice koje mogu naci put i kroz maske. maske naravno mogu smanjiti unos stetnih materija u organizam, ali ih ne mogu neutralizirati. posljedica stetnih materija jeste virusna upala pluca, koja se dosta kasno otkriva. o dugorocnim posljedicama bas i ne bih, jer su prestrasne.
da, i ovaj zrak je jedan od uzrocnika. vec receno.
- muha_sa
#2293 Re: Zagađenost zraka u gradovima BiH | Aktuelno stanje i rješenja
skoro sve i jedna kuca na ugalj se grijala
nisu rudari mogli iskopat kolko je Sarajevo trošilo
evo nas živi
nisu rudari mogli iskopat kolko je Sarajevo trošilo
evo nas živi
- JanuaryJones
#2294 Re: Zagađenost zraka u gradovima BiH | Aktuelno stanje i rješenja
@O’zone u skladu sa nickom

-
espn
#2295 Re: Zagađenost zraka u gradovima BiH | Aktuelno stanje i rješenja
Neće begovi da se priča o otrovu u njihovoj kasabi.
-
espn
#2296 Re: Zagađenost zraka u gradovima BiH | Aktuelno stanje i rješenja
Zna se sta strucnjaci kazu o ovom zagadjenju. Izaziva rak. Sarajevo je najzagadjenije na svijetu i zna se tacno zasto. Zbog trovaca sa planina. Zabraniti cumur i nema tih materija vise.
- muha_sa
#2297 Re: Zagađenost zraka u gradovima BiH | Aktuelno stanje i rješenja
Naravno--i ja sam za to jer i ja živim u ovom gradu a bogme i unucad mi diše ovaj jebeni zrak
al šta trebam da radim
-
TheGodfather001
#2298 Re: Zagađenost zraka u gradovima BiH | Aktuelno stanje i rješenja
Kak'i struĆnjaci i mjerenja i nauka...Klix forum magistra vitae est. Odoh izvesti djecu na "zrak" malo dok nije "učadio". 
- bitanga_sa_otesa
- Grijem se na: drva
- Vozim: pezejca
- Horoskop: ne vjerujem
#2299 Re: Zagađenost zraka u gradovima BiH | Aktuelno stanje i rješenja
ne ja sam glup,al vama svake godine ista supljara i isto trunite,i svake godine vam se stavi slika sa statistikom i opet nista
krajem 70-ih i pocetkom 80-ih su cifre koje su sad 350-450 i kojim ste sad osupnuti bile od 950-1150.nije bilo esceceova,bibiajeva,tibri,nije bilo ni trecina auta koja se sad vozaju,ali bio je cumur svuda ,privatne kuce,firme,kotlovnice ,bio je dizel mrtvi d1 i d2,vise d1,bilo kojem kamionu i gradskom autobusu kojem pridjes na 20 metara stipa za oci i dobijes nagon za povracanje .al ne mozete to vi znati jer ste u sarajevo dojahali 90-ih ili ste se rodili 90-ih.kriva je samo vlada koja ne radi nista po pitanju dugorocnog rjesavanja problema ,jer problem nisu auti ni euro2 ni euro3...
-
espn
#2300 Re: Zagađenost zraka u gradovima BiH | Aktuelno stanje i rješenja
Ne treba kukati ali treba jasno ukazati sta je problem. A ne niko nije kriv. Kad se zna dobro ko je kriv. Krivi smo svi mi zajedno. Konkretno, ova vlast koja je u posljednjih 20 godina dopustala neplanski izgradnju ovih nastamba po brdima oko Sarajeva koja sad enormno zagadjuju.muha_sa wrote: ↑11/01/2020 18:42Naravno--i ja sam za to jer i ja živim u ovom gradu a bogme i unucad mi diše ovaj jebeni zrak![]()
al šta trebam da radimda sjedim i kukam na forumu
![]()
P.S. Ne sjecam se da je bilo ovakvih smogova prije nekoliko godina.