Zagađenost zraka u gradovima BiH | Aktuelno stanje i rješenja

Rasprave na razne teme... Ako ne znate gdje poslati poruku, pošaljite je ovdje.

Moderators: Benq, O'zone

Post Reply
Santic_Aleksa

#2276 Re: Zagađenost zraka u gradovima BiH | Aktuelno stanje i rješenja

Post by Santic_Aleksa »

morel se hodat po tom kad pocrni?
noviclan

#2277 Re: Zagađenost zraka u gradovima BiH | Aktuelno stanje i rješenja

Post by noviclan »

TheGodfather001 wrote: 11/01/2020 16:20
bitanga_sa_otesa wrote: 11/01/2020 15:49
Matijevic_Vlado wrote: 11/01/2020 15:46

Ma zeljezara ubi posao :mrgreen:
da znaju glupani ovi sto kmece kolike su te cifre bile krajem 70-ih i pocetkom 80-ih popadali bi u nesvijest,a jos se tad ni upola auta nije vozalo ko sada...
Cifre kolega? Ne sjećam se da su prije ložili gume i otpad, plastiku? Kod mene u komšiluku samo jedna kuća prije rata ložila ugalj, svi su im j...li sve po spisku kad dođe zima jer nisu mogli otvoriti prozor. U ratu je bilo magle na pretek, ali je zrak bio čist. Magle ima svugdje, u gradovima sa najčišćim zrakom se bore sa pojavom magle. Ovo je otrovni, zagađeni zrak.
A mene zanima nešto oko problema magle, pod sci-fi pretpostavkom da se riješi problem u KS, šta je sa zagađenjem koje dolazi iz RS-a? Prolazeći kroz Lukavicu, ugasim ventilaciju u autu, pa tamo isto kao da su sve kuće spalionice otpada bez filtera... A ne može se postaviti fizička pregrada da nema zagađenja iz PC-a
Pa da u tome i jeste problem braca iz entiteta RS usmjeravaju dim ka sarajevu
noviclan

#2278 Re: Zagađenost zraka u gradovima BiH | Aktuelno stanje i rješenja

Post by noviclan »

muminovic wrote: 11/01/2020 16:43 Sarajevo je ispod
Image
Scavljak iznad kakva im je rakijica
cendlerbing

#2279 Re: Zagađenost zraka u gradovima BiH | Aktuelno stanje i rješenja

Post by cendlerbing »

Još malo pa četiri stoje...brace yourselves
muha_sa

#2280 Re: Zagađenost zraka u gradovima BiH | Aktuelno stanje i rješenja

Post by muha_sa »

da znaju glupani ovi sto kmece kolike su te cifre bile krajem 70-ih i pocetkom 80-ih popadali bi u nesvijest,a jos se tad ni upola auta nije vozalo ko sada...
Cifre kolega? Ne sjećam se da su prije ložili gume i otpad, plastiku? Kod mene u komšiluku samo jedna kuća prije rata ložila ugalj, svi su im j...li sve po spisku kad dođe zima jer nisu mogli otvoriti prozor. U ratu je bilo magle na pretek, ali je zrak bio čist. Magle ima svugdje, u gradovima sa najčišćim zrakom se bore sa pojavom magle. Ovo je otrovni, zagađeni zrak.
A mene zanima nešto oko problema magle, pod sci-fi pretpostavkom da se riješi problem u KS, šta je sa zagađenjem koje dolazi iz RS-a? Prolazeći kroz Lukavicu, ugasim ventilaciju u autu, pa tamo isto kao da su sve kuće spalionice otpada bez filtera... A ne može se postaviti fizička pregrada da nema zagađenja iz PC-a
jebeš cifre, ko eto neko vodio racuna o ciframa :-)
evo ja cu ti rec pošto sam stariji od bitange i sjecam se magluština i zagadjenja u sarajevu pa i gore nego što je sad :-)
hoceš li vjerovat da sam znao vracajuci se iz druge smjene sa posla iz TAS-a ic ispred auta dok mi kolega vozi pa se zamjenimo i sve tako do ispod Kobilje gdje se ko malo nazirala ona bjela linija na kolovozu :-)
radio u TAS-u od 77.-80.

i to nije bilo par dana nego haman cijelu zimu
cendlerbing

#2281 Re: Zagađenost zraka u gradovima BiH | Aktuelno stanje i rješenja

Post by cendlerbing »

Hajde, jebeš cifre, ja sam je sinoć pogledala indeks tek nakon što sam dobila glavobolju od šetnje duge 200 metara. Nisam u rizičnoj skupini, nemam problema sa disajnim putevima i svih dosadašnjih zima kad se stegne isti otrov zrak mi je samo smrdio. Sve do sinoć.
muha_sa

#2282 Re: Zagađenost zraka u gradovima BiH | Aktuelno stanje i rješenja

Post by muha_sa »

cendlerbing wrote: 11/01/2020 17:45 Hajde, jebeš cifre, ja sam je sinoć pogledala indeks tek nakon što sam dobila glavobolju od šetnje duge 200 metara. Nisam u rizičnoj skupini, nemam problema sa disajnim putevima i svih dosadašnjih zima kad se stegne isti otrov zrak mi je samo smrdio. Sve do sinoć.
da je ne znam ti koja cifra ako moraš izac izašla bi :D

samo naprijed i ne opterecuj se necim na šta ne možeš uticat :-) život lijep a kratak :D
malakh
Location: šeher rajvosa - http://aqicn.org/city/bosnia-herzegovin ... s-embassy/
Grijem se na: ćumur
Vozim: opel vektru

#2283 Re: Zagađenost zraka u gradovima BiH | Aktuelno stanje i rješenja

Post by malakh »

pitao sam doktore, otorinoralingologa i pulmologa za maske i rekli su da jedino gas maska moze pomoci, jer su u pitanju najsitnije cestice koje mogu naci put i kroz maske. maske naravno mogu smanjiti unos stetnih materija u organizam, ali ih ne mogu neutralizirati. posljedica stetnih materija jeste virusna upala pluca, koja se dosta kasno otkriva. o dugorocnim posljedicama bas i ne bih, jer su prestrasne.

dakle nekih pomagala nema, jedino rjesenje jeste stvaranje vjestackog strujanja zraka ili stvaranje vjestacke kise, jer je sarajevo u kotlini i zrak sam po sebi se zadrzava.

naravno da je najjednostavnije rjesenje stopiranje lozista, ali to je vec ugrozavanje socijalnog mira.
Connaisseur Karlin

#2284 Re: Zagađenost zraka u gradovima BiH | Aktuelno stanje i rješenja

Post by Connaisseur Karlin »

malakh wrote: 11/01/2020 17:59 pitao sam doktore, otorinoralingologa i pulmologa za maske i rekli su da jedino gas maska moze pomoci, jer su u pitanju najsitnije cestice koje mogu naci put i kroz maske. maske naravno mogu smanjiti unos stetnih materija u organizam, ali ih ne mogu neutralizirati. posljedica stetnih materija jeste virusna upala pluca, koja se dosta kasno otkriva. o dugorocnim posljedicama bas i ne bih, jer su prestrasne.

dakle nekih pomagala nema, jedino rjesenje jeste stvaranje vjestackog strujanja zraka ili stvaranje vjestacke kise, jer je sarajevo u kotlini i zrak sam po sebi se zadrzava.

naravno da je najjednostavnije rjesenje stopiranje lozista, ali to je vec ugrozavanje socijalnog mira.
pluca pusaca su najugorzenija

a potom djeca i starije osobe
Maharadza

#2285 Re: Zagađenost zraka u gradovima BiH | Aktuelno stanje i rješenja

Post by Maharadza »

mishic wrote: 11/01/2020 15:45 I ja negdje pročitah da je zabranjeno kretanje i sa euro 3.
I mora se priznati dobre su ove mjere. Ovi što imaju bolja auta neka idu na planinu kao što su otišli i ovi iz Vlade a ovi sa euro 1,2 i 3 neka pokrepaju. Time bi ostali samo oni dobrostojeći, standard porastao, problemi se riješili...

Ima li Vlada podatke koliko domaćinstava je uvelo i razvelo plin ali ga ne troši zbog cijene? Bili su najavili neko pojeftinjenje i tada sam se kladio da od toga nema ništa. I naravno dobio opkladu. Lično znam nekoliko familija koje su svojevremeno uvele plin ali već 5-6 godina ponovo lože ćumur. Pojedinci uz ćumur i sve drugo što se deponuje uz ćumur a može da gori. Kažu ljudi "blagodat su ove velike peći na čvrstogorivo u kojima sve što se naloži i izgori". Nemože inspektor bez sudskog naloga u podrum!!!
Image

:bih: :thumbup:
O'zone
Globalni moderator

#2286 Re: Zagađenost zraka u gradovima BiH | Aktuelno stanje i rješenja

Post by O'zone »

malakh wrote: 11/01/2020 17:59 pitao sam doktore, otorinoralingologa i pulmologa za maske i rekli su da jedino gas maska moze pomoci, jer su u pitanju najsitnije cestice koje mogu naci put i kroz maske. maske naravno mogu smanjiti unos stetnih materija u organizam, ali ih ne mogu neutralizirati. posljedica stetnih materija jeste virusna upala pluca, koja se dosta kasno otkriva. o dugorocnim posljedicama bas i ne bih, jer su prestrasne.

Pa I onako je epidemija atipične upale pluća. Moj klinjo je ležao u bolnici 7 dana na Jezeru i to na Kardiologiji jer je Pulmologija puna ko šibica. Pa njega taman izvukli iz bolnice 31.12. mala dobije tešku opstrukciju pluća i evo na inhalacijama je već 10 dana.
malakh
Location: šeher rajvosa - http://aqicn.org/city/bosnia-herzegovin ... s-embassy/

#2287 Re: Zagađenost zraka u gradovima BiH | Aktuelno stanje i rješenja

Post by malakh »

Connaisseur Karlin wrote: 11/01/2020 18:03

pluca pusaca su najugorzenija

a potom djeca i starije osobe
ma ugozeni su svi druze. zdravlje nema cijenu. odes na planinu 2-3 sata i to je jedini lijek koji se moze koristiti u ovim situacijama, ali nedovoljan.

iz godine u godinu se problem ponavlja, a najvece dostignuce u rjesavanju problema jeste par-nepar i iskljucivanje euro 1 i 2 iz saobracaja. niti jedna detaljnija analiza nije uradjena, niti jedno realno rjesenje nije ponudjeno, a doktori konstantno upozoravaju.

negdje mislim i da ih sve zabole za ovo. ne mogu se cudom nacuditi da je ambasadoru velike britanije vise stalo kakav zrak disemo, od ovih politicara i funkcionera. jedini koji na to sugerira je damir niksic i nitko ni rijeci o tome.
malakh

#2288 Re: Zagađenost zraka u gradovima BiH | Aktuelno stanje i rješenja

Post by malakh »

O'zone wrote: 11/01/2020 18:05

Pa I onako je epidemija atipične upale pluća. Moj klinjo je ležao u bolnici 7 dana na Jezeru i to na Kardiologiji jer je Pulmologija puna ko šibica. Pa njega taman izvukli iz bolnice 31.12. mala dobije tešku opstrukciju pluća i evo na inhalacijama je već 10 dana.
hroptanje, slajm se natalozio na pluca, a djeca ne znaju iskasljati. pretezno na jednom plucnom krilu. pa preporuce antibiotik macropen i svaki dan inhalacije po dva puta. sve mi je vec odranije poznato druze.

da, i ovaj zrak je jedan od uzrocnika. vec receno.
espn

#2289 Re: Zagađenost zraka u gradovima BiH | Aktuelno stanje i rješenja

Post by espn »

Jest eto ti si pametan kad nećeš da se priča o tome. Smeta vam da se priča o ovom otrovu, što?
TheGodfather001

#2290 Re: Zagađenost zraka u gradovima BiH | Aktuelno stanje i rješenja

Post by TheGodfather001 »

bitanga_sa_otesa wrote: 11/01/2020 16:24
prvo,nisam ti ja kolega.
drugo cifre trazi,imas podatke i statistiku ,a da si zivio u ta doba u sarajevu sjecao bi se toga .prije se lozio cumur.
nemam stvarno volje pojasnjavati stvari novopecenoj eliti poyyy.
Gedora, smanji doživljaje. Sjećam se svega, nisam još došao u tvoje dementne godine pa da u odsustvu argumentacije kažem nekome da je novopečena elita, štagod značilo to i na koga god se odnosilo. Gdje se ložio ćumur? U kojim naseljima? Gdje je statistika PM10 i PM2.5 čestica? Prosvijetli nas u ovoj tmini.
TheGodfather001

#2291 Re: Zagađenost zraka u gradovima BiH | Aktuelno stanje i rješenja

muha_sa wrote: 11/01/2020 17:34

jebeš cifre, ko eto neko vodio racuna o ciframa :-)
evo ja cu ti rec pošto sam stariji od bitange i sjecam se magluština i zagadjenja u sarajevu pa i gore nego što je sad :-)
hoceš li vjerovat da sam znao vracajuci se iz druge smjene sa posla iz TAS-a ic ispred auta dok mi kolega vozi pa se zamjenimo i sve tako do ispod Kobilje gdje se ko malo nazirala ona bjela linija na kolovozu :-)
radio u TAS-u od 77.-80.

i to nije bilo par dana nego haman cijelu zimu
Eh, sad' mi je lakše. Isto je kad je u Sarajevu i oko Sarajeva radilo 10 megafabrika koje su emitirale zagađujuće materije i danas kad nema nijedne fabrike... Sve je isto, samo njega nema. :thumbup:
O'zone
Globalni moderator

#2292 Re: Zagađenost zraka u gradovima BiH | Aktuelno stanje i rješenja

Post by O'zone »

malakh wrote: 11/01/2020 18:12
O'zone wrote: 11/01/2020 18:05

hroptanje, slajm se natalozio na pluca, a djeca ne znaju iskasljati. pretezno na jednom plucnom krilu. pa preporuce antibiotik macropen i svaki dan inhalacije po dva puta. sve mi je vec odranije poznato druze.

da, i ovaj zrak je jedan od uzrocnika. vec receno.
Da. To je to i dijagnoza i terapija. Sreća raspust je pa djeca ne idu u školu. Ja nabavio onaj pročištać zraka da barem u kući imam neku razliku zbog njih pa koliko toliko.
muha_sa

#2293 Re: Zagađenost zraka u gradovima BiH | Aktuelno stanje i rješenja

Post by muha_sa »

skoro sve i jedna kuca na ugalj se grijala

nisu rudari mogli iskopat kolko je Sarajevo trošilo

evo nas živi :D
JanuaryJones

#2294 Re: Zagađenost zraka u gradovima BiH | Aktuelno stanje i rješenja

Post by JanuaryJones »

@O’zone u skladu sa nickom :D :thumbup:
espn

#2295 Re: Zagađenost zraka u gradovima BiH | Aktuelno stanje i rješenja

Post by espn »

Neće begovi da se priča o otrovu u njihovoj kasabi.
espn

#2296 Re: Zagađenost zraka u gradovima BiH | Aktuelno stanje i rješenja

Post by espn »

muha_sa wrote: 11/01/2020 18:35 skoro sve i jedna kuca na ugalj se grijala

Zna se sta strucnjaci kazu o ovom zagadjenju. Izaziva rak. Sarajevo je najzagadjenije na svijetu i zna se tacno zasto. Zbog trovaca sa planina. Zabraniti cumur i nema tih materija vise.
muha_sa

#2297 Re: Zagađenost zraka u gradovima BiH | Aktuelno stanje i rješenja

Post by muha_sa »

espn wrote: 11/01/2020 18:39

Zna se sta strucnjaci kazu o ovom zagadjenju. Izaziva rak. Sarajevo je najzagadjenije na svijetu i zna se tacno zasto. Zbog trovaca sa planina. Zabraniti cumur i nema tih materija vise.
Naravno--i ja sam za to jer i ja živim u ovom gradu a bogme i unucad mi diše ovaj jebeni zrak :(
al šta trebam da radim :? da sjedim i kukam na forumu :?
TheGodfather001

#2298 Re: Zagađenost zraka u gradovima BiH | Aktuelno stanje i rješenja

Kak'i struĆnjaci i mjerenja i nauka...Klix forum magistra vitae est. Odoh izvesti djecu na "zrak" malo dok nije "učadio". :bih:
bitanga_sa_otesa
Grijem se na: drva
Vozim: pezejca
Horoskop: ne vjerujem

#2299 Re: Zagađenost zraka u gradovima BiH | Aktuelno stanje i rješenja

Post by bitanga_sa_otesa »

espn wrote: 11/01/2020 18:23

Jest eto ti si pametan kad nećeš da se priča o tome. Smeta vam da se priča o ovom otrovu, što?
ne ja sam glup,al vama svake godine ista supljara i isto trunite,i svake godine vam se stavi slika sa statistikom i opet nista
krajem 70-ih i pocetkom 80-ih su cifre koje su sad 350-450 i kojim ste sad osupnuti bile od 950-1150.nije bilo esceceova,bibiajeva,tibri,nije bilo ni trecina auta koja se sad vozaju,ali bio je cumur svuda ,privatne kuce,firme,kotlovnice ,bio je dizel mrtvi d1 i d2,vise d1,bilo kojem kamionu i gradskom autobusu kojem pridjes na 20 metara stipa za oci i dobijes nagon za povracanje .al ne mozete to vi znati jer ste u sarajevo dojahali 90-ih ili ste se rodili 90-ih.kriva je samo vlada koja ne radi nista po pitanju dugorocnog rjesavanja problema ,jer problem nisu auti ni euro2 ni euro3...
espn

#2300 Re: Zagađenost zraka u gradovima BiH | Aktuelno stanje i rješenja

Post by espn »

muha_sa wrote: 11/01/2020 18:42
espn wrote: 11/01/2020 18:39

Naravno--i ja sam za to jer i ja živim u ovom gradu a bogme i unucad mi diše ovaj jebeni zrak :(
al šta trebam da radim :? da sjedim i kukam na forumu :?
Ne treba kukati ali treba jasno ukazati sta je problem. A ne niko nije kriv. Kad se zna dobro ko je kriv. Krivi smo svi mi zajedno. Konkretno, ova vlast koja je u posljednjih 20 godina dopustala neplanski izgradnju ovih nastamba po brdima oko Sarajeva koja sad enormno zagadjuju.

P.S. Ne sjecam se da je bilo ovakvih smogova prije nekoliko godina.
Post Reply