Svijet bez religija

Rasprave o vjerskim temama.
Locked

Kako bi svijet bio bolje mjesto?

Da nema nikako religija (Agnosticizam, Apateizam, Ateizam, ... )
117
65%
Da ima samo jedna religija
22
12%
Da su svi Deisti
12
7%
Svijet je dobar kakav jeste
30
17%

Total votes: 181

Smrcak15

#2276 Re: Svijet bez religija

Post by Smrcak15 »

mousstapha wrote:
Smrcak15 wrote:
mousstapha wrote:Nikada mi nije bilo jasno, kake fajde šejtan ima u toj priči. :-)
njega pokrece ljumoroa i mrznja prema covjeku, jer je zbog covjeka osudjen na vjecnu kaznu u dzehennemu, pa kad je vec tako, dogovorio sa Allahom da ga pusti da zivi do sudnjeg dana da zavodi ljudski rod pa mu Allah to dopustio. znaci iz svoje mrznje i ljubomore prema covjeka, kad vec sam zbog Tebe osudjen u dzehennem i ti ces onda samnom. to je njemu cilj.
Opet je to daleko od logike i razuma.
sto, pojasni, daj malo vise pridnosi diskusiji pobogu si, reci zasto je da znam kako se ponijeti sa tvojim odgovorom.
Smrcak15

#2277 Re: Svijet bez religija

Post by Smrcak15 »

ja71 wrote:
Smrcak15 wrote: pokazi mi tranzicijske fosile
evo :
mada znam da ces opet naci neki izgovor

https://hr.wikipedia.org/wiki/%C4%8Cudn ... juna%C5%A1

Image
gdje pise da je ovo tranzicijska zivotinja, a jos sam trazio fosil tranzicijskih zivotinja a ne zivu zivotinju koja je sa nama.
ja71

#2278 Re: Svijet bez religija

Post by ja71 »

Smrcak15 wrote: gdje pise da je ovo tranzicijska zivotinja, a jos sam trazio fosil tranzicijskih zivotinja a ne zivu zivotinju koja je sa nama.
a hoces i muzicku :D

pa zar nije ziva zivotinja bolji dokaz od fosila ?
skupljac_zeljeza

#2279 Re: Svijet bez religija

Post by skupljac_zeljeza »

aurora313 wrote:
skupljac_zeljeza wrote:Što se tiče šejtana on ti je jedno vrlo lukavo stvorenje i jedan od najvećih uspjeha mu je kada te ubijedi da i on ne postoji. Onda te prebacuje iz brzine u brzinu. :mrgreen:
Jesi li ikada razmišljao o šejtanu/đavolu u vjerama? Bez njega ne bi bilo ni monoteizma jer koga onda kriviti za sve zlo koji nam se događa?

I što je meni zaista interesantno, svemogući može da stvori vasionu, planete i sve nas, a nikako da se riješi đavola (Smrčak, nemoj mi matereti ništa astralno objašnjavati oko ovoga.).

E jes' vala taj šejtan neki vražiji đavolak! :D
Nećeš se ti na Sudnjem danu moći vaditi na šejtana. Ti si zadužen razumom i znakovima i time snosiš svu odgovornost.

Gdje god se osjeća oholost, tu je u blizini šejtan, a moraš priznati da ima ovdje prilično oholosti. :mrgreen:

"Meleki su se, svi do posljednjeg, zajedno poklonili osim Iblisa; on se uzoholio i postao nevjernik." (Kur'an, Sad:72-73.)

"Reče: „Silazi sa njega (položaja), nije tvoje da se na njemu oholiš; izlazi, ti si, zaista od onih prezrenih.“ (Kur'an, El-A'raf:13.)
Smrcak15

#2280 Re: Svijet bez religija

Post by Smrcak15 »

ja71 wrote:
Smrcak15 wrote: gdje pise da je ovo tranzicijska zivotinja, a jos sam trazio fosil tranzicijskih zivotinja a ne zivu zivotinju koja je sa nama.

po cemu je ovo tranzicijska zivotinja , ko to kaze da ce evolvirati u nesto drugo???

kad vidi cuda fosil te iste ziotinje nepromijenjena
Image

Fossil of largest known platypus found in Australia
http://www.news.com.au/technology/scien ... 6753260232
Image

ja koliko vidim, ta zivotinja je i daleko prije postojala prije vise miliona Godina, razlika je samo pa manja velicina, isto poput velikih zmija i aligatora koji su zivjeli u to vrijeme kad je gravitacija bila manja a to odmah uzrokuje u rastu ogromnih tijela, i biljaka, pa su dinosaurusi tako veliki bili a i ove danasnje zivotinje kao aliogatori

razlika izmedju starih aligotra i danasnjeg aligatora
Image
Image

i insekti su bili veci
Image
Image

tako isto i zmije

Image

Image
Attendees view a replica of the prehistoric Titanoboa, the largest snake to ever live, devouring a crocodile, on display at Grand Central Terminal in New York.
ja71

#2281 Re: Svijet bez religija

Post by ja71 »

Smrcak15 wrote: po cemu je ovo tranzicijska zivotinja ,
kako komentarisati sisara koji leze jaja ?
Smrcak15 wrote: ko to kaze da ce evolvirati u nesto drugo???
ja ne znam da li ce :
- evoluirati (ako se vanjski uslovi sporo promijene)
- izumrijeti(ako se vanjski uslovi brzo promijene)
- ili ostati u istom stanju ako se vanjski uslovi ne promijene

a tvoje pitanje sugerise da se nece mijenjati,ili ?
da li bi nam objasnio zasto se nece mijenjati ?
shbc

#2282 Re: Svijet bez religija

Post by shbc »

Sta neko rece moze se sejtan kontaktirati? Je li moze broj, email, nesto... Ne da banka kredit, pa da vidim sa njim. A kod njega nema ni kamate (eto barem je po Islamu), samo dusa. Nije neka pljacka, svejedno cu u dzehenem. Na isto mi ga dodje.
broj dva

#2283 Re: Svijet bez religija

Post by broj dva »

Smrcak15 wrote:
ja71 wrote:

po cemu je ovo tranzicijska zivotinja , ko to kaze da ce evolvirati u nesto drugo???

kad vidi cuda fosil te iste ziotinje nepromijenjena
Image

Fossil of largest known platypus found in Australia
http://www.news.com.au/technology/scien ... 6753260232
Image

ja koliko vidim, ta zivotinja je i daleko prije postojala prije vise miliona Godina, razlika je samo pa manja velicina, isto poput velikih zmija i aligatora koji su zivjeli u to vrijeme kad je gravitacija bila manja a to odmah uzrokuje u rastu ogromnih tijela, i biljaka, pa su dinosaurusi tako veliki bili a i ove danasnje zivotinje kao aliogatori

razlika izmedju starih aligotra i danasnjeg aligatora
Image
Image

i insekti su bili veci
Image
Image

tako isto i zmije

Image

Image
Attendees view a replica of the prehistoric Titanoboa, the largest snake to ever live, devouring a crocodile, on display at Grand Central Terminal in New York.
----
Da te pitam (jer ne znam ali mi nema smisla) kada je gravitacija bila manja nego danas ? Velicina, tezina i spin planete su koliko ja znam (a nisam ekspert) manje-vise konstantni i gravitacija takodje. Koliko ja znam naucna teorija koja baca svjetlo na cinjenicu da su nekada zivotinje bile vece trazi odgovore u kolicini oksigena u zraku koji je nekad bio veci, a ne u (eventualnim)promjenama gravitacione sile.
Smrcak15

#2284 Re: Svijet bez religija

Post by Smrcak15 »

broj dva wrote:----
Da te pitam (jer ne znam ali mi nema smisla) kada je gravitacija bila manja nego danas ? Velicina, tezina i spin planete su koliko ja znam (a nisam ekspert) manje-vise konstantni i gravitacija takodje. Koliko ja znam naucna teorija koja baca svjetlo na cinjenicu da su nekada zivotinje bile vece trazi odgovore u kolicini oksigena u zraku koji je nekad bio veci, a ne u (eventualnim)promjenama gravitacione sile.
naucnici sa NASE kazu kad je manja gravitacija veca su tijela i drvece

u ovom dokumentarcu govore kako bi tijela bila veca ako bi gravitacija bila manja, od 23 minute

Manja gravitacija prouzrokuje veca tijela
http://www.seankreynolds.com/rpgfiles/s ... small.html

Increased height. Less weight means elastic supportive tissue can expand, resulting in a height increase; astronauts in zero-gravity have reported height increases of 1 inch or more.
Smrcak15

#2285 Re: Svijet bez religija

Post by Smrcak15 »

ja71 wrote:
Smrcak15 wrote: po cemu je ovo tranzicijska zivotinja ,
kako komentarisati sisara koji leze jaja ?
Smrcak15 wrote: ko to kaze da ce evolvirati u nesto drugo???
ja ne znam da li ce :
- evoluirati (ako se vanjski uslovi sporo promijene)
- izumrijeti(ako se vanjski uslovi brzo promijene)
- ili ostati u istom stanju ako se vanjski uslovi ne promijene

a tvoje pitanje sugerise da se nece mijenjati,ili ?
da li bi nam objasnio zasto se nece mijenjati ?
Daleko cudnijih stvari u zivotinjskom carstvu ima od sisara koji lijezu jaja. To meni uopste neizgleda neki dokaz evolucije. Naravno da se nece mijenjati gdje ce postati novo stvorenje. Totalno je neshvatljivo da se tijelo mijenja i stvara nove organe kroz nekakva mutiranja koja experimenti pokazuju da su stetna stvorenja a ne pridonose nikakvom poboljsanju zivota.
Smrcak15

#2286 Re: Svijet bez religija

Post by Smrcak15 »

shbc wrote:Sta neko rece moze se sejtan kontaktirati? Je li moze broj, email, nesto... Ne da banka kredit, pa da vidim sa njim. A kod njega nema ni kamate (eto barem je po Islamu), samo dusa. Nije neka pljacka, svejedno cu u dzehenem. Na isto mi ga dodje.
Pa moze se kontaktirati ali bi onda dobro nadrljao kao kad su neka omladina u banja luci jedne godine pokusavali preko ouija table da stupe sa njim u kontakt pa su zavrsili na psihijatriji posle seanse. Nisu to stvari sa kojima se poigrava jer ti moze itekako zagorcat zivot, a ti i dalje pokusavaj da pridobijes njegov potpis za beskamatni kredit pa vidi dokle ces dogurat.
Avetinho

#2287 Re: Svijet bez religija

Post by Avetinho »

Smrcak15 wrote:

u ovom dokumentarcu govore kako bi tijela bila veca ako bi gravitacija bila manja, od 23 minute

Increased height. Less weight means elastic supportive tissue can expand, resulting in a height increase; astronauts in zero-gravity have reported height increases of 1 inch or more.
Cekaj cekaj.

Gdje je to manja gravitacija, pa su veca tijela i drvece, sto NASA tvrdi? Ja bih se smio kladiti da to NASA ne tvrdi.

Imas li neki citat?
shbc

#2288 Re: Svijet bez religija

Post by shbc »

E cuj ouija table :lol: :lol: :lol: :lol: :lol:

Sta je slijedece? Ljudi gusteri? :mrgreen:
Smrcak15

#2289 Re: Svijet bez religija

Post by Smrcak15 »

Avetinho wrote:
Smrcak15 wrote:

Cekaj cekaj.

Gdje je to manja gravitacija, pa su veca tijela i drvece, sto NASA tvrdi? Ja bih se smio kladiti da to NASA ne tvrdi.

Imas li neki citat?
Gdje je to manja gravitacija, pa su veca tijela i drvece, sto NASA tvrdi?
u tom dokumentarcu astrofizicari sa harvarda i NASE govore u nekoj planeti gdje je gravitacija manja pa kazu da bi na takvoj planeti tijela veca bila i drvece.

a isto sam prilozio tekst gdje se kaze da manja gravitacija prouzoroukje veci rast. oznacio sam crvenom bojom.

Chris McKay iz NASA AMES reaserch center na tom dokumentarcu gore na 23min:15sec pojasnjava stvari.
broj dva

#2290 Re: Svijet bez religija

Post by broj dva »

Sve to stoji ali na ovoj planeti gravitacija se nije mjenjala od kada je planeta formirana tako da to da je niza gravitacija uzrokovala vece zivotinje na ovoj planeti ne stoji, makar po mom shvatanju formiranja planete, gravitacije i uzroka gigantizma u zivotinjskom svjetu..
Avetinho

#2291 Re: Svijet bez religija

Post by Avetinho »

Smrcak15 wrote:
Avetinho wrote:
Smrcak15 wrote:

Cekaj cekaj.

Imas li neki citat?
Gdje je to manja gravitacija, pa su veca tijela i drvece, sto NASA tvrdi?
u tom dokumentarcu astrofizicari sa harvarda i NASE govore u nekoj planeti gdje je gravitacija manja pa kazu da bi na takvoj planeti tijela veca bila i drvece.

a isto sam prilozio tekst gdje se kaze da manja gravitacija prouzoroukje veci rast. oznacio sam crvenom bojom.

Chris McKay iz NASA AMES reaserch center na tom dokumentarcu gore na 23min:15sec pojasnjava stvari.
Smrcak, otkricu ti tajnu. Jedina planeta na kojoj je utvrdjeno da ima zivota je Zemlja. Mjesec se takodjer nalazi u Zlatnoj Zoni i ima mnogo manju gravitaciju, ali na njemu jos uvijek nije otkriven zivot, a kamo li gigantski krokodili. Slicno je i s Marsom, uz razliku da tamo jos uvijek traze znakove zivota. Cak i ako otkriju zivot na Marsu, iako je gravitacija manja, nece to biti dzinovski disnosaurusi i leptirovi s rasponom krila od 3 metra, niti drvece visoko 3 km. Jednostavno nema atmosfere da ih podrzi, bez obzira sto se osjecaju laki kao perce. Nego sicusni mikroorganizmi.

Sto rece Broj Dva, gravitacija na Zemlji od kada je prestalo "bombardovanje" u ranom dobu Planete, je ostala ista. Ista masa, ista gravitacija, to se cini mi se uci oko 6 razreda iz fizike, mozda u petom. Narocitu u vrijeme kada je nastajao i razvio se zivot na Zemlji. Svaki ozbiljniji udzbenik ce te poduciti da su bica koja nam se danas cine dzinovska, takva bila zbog vece koncentracije kiseonika u atmosferi, nikako zbog drugacije gravitacije.
Smrcak15

#2292 Re: Svijet bez religija

Post by Smrcak15 »

Avetinho wrote: Smrcak, otkricu ti tajnu. Jedina planeta na kojoj je utvrdjeno da ima zivota je Zemlja. Mjesec se takodjer nalazi u Zlatnoj Zoni i ima mnogo manju gravitaciju, ali na njemu jos uvijek nije otkriven zivot, a kamo li gigantski krokodili. Slicno je i s Marsom, uz razliku da tamo jos uvijek traze znakove zivota. Cak i ako otkriju zivot na Marsu, iako je gravitacija manja, nece to biti dzinovski disnosaurusi i leptirovi s rasponom krila od 3 metra, niti drvece visoko 3 km. Jednostavno nema atmosfere da ih podrzi, bez obzira sto se osjecaju laki kao perce. Nego sicusni mikroorganizmi.

Sto rece Broj Dva, gravitacija na Zemlji od kada je prestalo "bombardovanje" u ranom dobu Planete, je ostala ista. Ista masa, ista gravitacija, to se cini mi se uci oko 6 razreda iz fizike, mozda u petom. Narocitu u vrijeme kada je nastajao i razvio se zivot na Zemlji. Svaki ozbiljniji udzbenik ce te poduciti da su bica koja nam se danas cine dzinovska, takva bila zbog vece koncentracije kiseonika u atmosferi, nikako zbog drugacije gravitacije.
Smrcak, otkricu ti tajnu. Jedina planeta na kojoj je utvrdjeno da ima zivota je Zemlja. Mjesec se takodjer nalazi u Zlatnoj Zoni i ima mnogo manju gravitaciju, ali na njemu jos uvijek nije otkriven zivot, a kamo li gigantski krokodili. Slicno je i s Marsom, uz razliku da tamo jos uvijek traze znakove zivota. Cak i ako otkriju zivot na Marsu, iako je gravitacija manja, nece to biti dzinovski disnosaurusi i leptirovi s rasponom krila od 3 metra, niti drvece visoko 3 km. Jednostavno nema atmosfere da ih podrzi, bez obzira sto se osjecaju laki kao perce. Nego sicusni mikroorganizmi.
nisi izgleda skontao sta sam htio da kazem, ja sam samo pokazao dokumentarac gdje naucnici sa Harwarda i NASE govore kako bi tijela i drvece bilo vece ako bi gravitacija bila manja, uopste nije mi poenta da prica o nekim tamo planetama, nego samo da pokazem kako oni tvrde to a sigurno imaju i dokaze za to. Znaci nije poenta u nekoj tamo planeti nepoznatoj za nas, nego poenta sa videom je da ti pokazem da oni kao respektabilni naucnici iz respektabilnih ustanova tvrde to da tijela i drvece bi bilo vece da je manja gravitacija. eh to je bitno, jer tvrdim da je manja gravitacija bila dok je zemlja bila manja u proslosti

Image
Image

pogledaj simulaciju kako se fino uklapaju kontinenti kad se smanji obim planete sto je dokaz da su nekad bili sastavljeni i planeta bila manja

Smrcak15

#2293 Re: Svijet bez religija

Post by Smrcak15 »

broj dva wrote:Sve to stoji ali na ovoj planeti gravitacija se nije mjenjala od kada je planeta formirana tako da to da je niza gravitacija uzrokovala vece zivotinje na ovoj planeti ne stoji, makar po mom shvatanju formiranja planete, gravitacije i uzroka gigantizma u zivotinjskom svjetu..
pogledaj gore dokaze i simulacije sa videa kako se zemlja sirila i sa tim je dobijana veca gravitacija.

kako ne stoji kad dokazi kazu da kosti dinosaurusa nisu nista cvrsce bili od nasih kosti , to znaci da je manja gravitacija bila jer su vagali u tonama a kosti bi im popucali sa ovom danasnjom gravitacijom.
r_faruk

#2294 Re: Svijet bez religija

Post by r_faruk »

da li je gravitacija bila manja u periodu o kojem govorimo? mislim da ovo jos uvijek nikada nigdje nije potvrdjeno naucnim radom, objavljeno itd... ovo je samo hipoteza o kojoj se govori... ispravite me ako grijesim.
pogledaj gore dokaze i simulacije sa videa kako se zemlja sirila i sa tim je dobijana veca gravitacija
da li je zemlja dobila i na masi ovim sirenjem ili je promijenila samo zapreminu?
Smrcak15

#2295 Re: Svijet bez religija

Post by Smrcak15 »

r_faruk wrote:da li je gravitacija bila manja u periodu o kojem govorimo? mislim da ovo jos uvijek nikada nigdje nije potvrdjeno naucnim radom, objavljeno itd... ovo je samo hipoteza o kojoj se govori... ispravite me ako grijesim.
pogledaj gore dokaze i simulacije sa videa kako se zemlja sirila i sa tim je dobijana veca gravitacija
da li je zemlja dobila i na masi ovim sirenjem ili je promijenila samo zapreminu?
jesi li pogledao te videe gore?

mislim da ovo jos uvijek nikada nigdje nije potvrdjeno naucnim radom, objavljeno itd... ovo je samo hipoteza o kojoj se govori... ispravite me ako grijesim.
ali ima validne dokaze za to, video detaljno objasnjava , dokazi su kontinenti koji se prefektno poklapaju kad se planeta smanji i uklone mora
plus velike zivotinje od dinosaurusa pa sve do ogromih insekata jer mala gravitacija urzokuje rast tijela.

a to da mala gravitacija uzrokuje rast tijela je naucno dokazano sa astronautima koji borave u svemiru

pogledaj ovaj video detaljno objasnjava kako je dobila na masi

izbacivanjem magme i gasova u dnu mora zemlja se sirila kroz ogromne raspukline i dobijala na masi , na videu detaljno objasnjava kako positroni i atomi prouzrokuju na neki nacin stvaranju mase, nisam bas najbolje razumio ali otprilike tako nekako.
r_faruk

#2296 Re: Svijet bez religija

Post by r_faruk »

ok, pogledacu video kada dodjem kuci.
malo sam trazio po netu bilo kakav rad ili diskusiju vezanu za gravitaciju, nisam uspio naci nista sto bi potvrdilo ovu misao (da je zemlja imala manju gravitaciju za vrijeme dinosaurusa i kolika je ta gravitacija bila).

ne sporim da ce se organizam drugacije razvijati u uslovima manje gravitacije. astronautima u ambijentu nulte gravitacije propadaju misici i moraju cesto vjezbati.... pa cak i krvna zrnca promjene oblik...
Smrcak15

#2297 Re: Svijet bez religija

Post by Smrcak15 »

r_faruk wrote:ok, pogledacu video kada dodjem kuci.
malo sam trazio po netu bilo kakav rad ili diskusiju vezanu za gravitaciju, nisam uspio naci nista sto bi potvrdilo ovu misao (da je zemlja imala manju gravitaciju za vrijeme dinosaurusa i kolika je ta gravitacija bila).

ne sporim da ce se organizam drugacije razvijati u uslovima manje gravitacije. astronautima u ambijentu nulte gravitacije propadaju misici i moraju cesto vjezbati.... pa cak i krvna zrnca promjene oblik...

Low Gravity

meni je ta teorija sirenja zemlje je bas nekako fino legla na srce kad sam pogledao sve dokaze, jer sa tom teorijom lakse se objasne neke stvari, kao to sto su zivotinje bile vece, kontinenti se poklapaju kao puzle kad se smanji zemlja itd

a da nista drugo, Kur'an sam kaze da se zemlja sirila, tako da se moje vjersko ubijedjenje poklopilo super sa ovom teorijom koja koliko toliko ima potporu.
broj dva

#2298 Re: Svijet bez religija

Post by broj dva »

Ocigledno se planetarna masa i volumen mjenjao ali to je bilo prije pojave kompleksni oblika zivota. Od kada je ona prva ribica prosetala pa do danas nike bilo takvih gravitacioki promjena koje bi mogle djelovati na velicinu zivotinja. Period gigantizma je radi saatojka zraka, ne gravitacije. A da planete sa manjom gravitacijom dopistaju da zivotinje , planine...budu vece je neosporno, samo pogledaj najveci vulkan u solarnom sistemu.
Smrcak15

#2299 Re: Svijet bez religija

Post by Smrcak15 »

broj dva wrote:Ocigledno se planetarna masa i volumen mjenjao ali to je bilo prije pojave kompleksni oblika zivota. Od kada je ona prva ribica prosetala pa do danas nike bilo takvih gravitacioki promjena koje bi mogle djelovati na velicinu zivotinja. Period gigantizma je radi saatojka zraka, ne gravitacije. A da planete sa manjom gravitacijom dopistaju da zivotinje , planine...budu vece je neosporno, samo pogledaj najveci vulkan u solarnom sistemu.
ali naucno je dokazano da manja gravitacija utice na visok rast

Low Gravity

a to sto je mozda i sastojak zraka pridonio visokom rastu , to je samo mozda dodatna stvar koja ne iskljucuje slabu gravitaciju.
r_faruk

#2300 Re: Svijet bez religija

Post by r_faruk »

Low Gravity
opet ponavljam, ne sporim citirano, sporim da postoje naucni radovi koji govore da su dinosaurusi bili veliki zbog manje gravitacije, odnosno nisam pronasao takav rad. ti mi uporno saljes ono za sto sam rekao da se slazem.

razmisljajuci na taj nacin gravitacija i zemlja bi danas, pretpostavljam, bila daleko veca ako bi se u obzir uzeo taj red promjene... ipak 65 miliona godina je relativno mali period u poredjenju sa 4.5 milijardi godina koliko se procjenjuje da je zemlja stara.

http://www.teorijaevolucije.com/ca1.html
evo interesantna stranica sa odgovorima na vecinu pitanja koja ste postavili, tek maloprije sam naisao na ovu stranicu. sko imate vremen pogledajte, ja sam samo preletio na brzinu kroz sadrzaj i djeluje mi interesantno, takodjer im mozete pisati.
razmatra se i mutacija i dokazi i fosili itd...
Locked