Jugoslavija je bila ozbiljna civilizacija, ovo što sada živimo je smetljište

Rasprave na razne teme... Ako ne znate gdje poslati poruku, pošaljite je ovdje.

Moderators: Benq, O'zone

Post Reply
supercali

#2277 Re: Jugoslavija je bila ozbiljna civilizacija, ovo što sada živimo je smetljište

Post by supercali »

nosara wrote:
Gojeni H wrote:Skoro svi ljudi koji su bili glavni krivci za rat ili velikosrpski ideolozi su ljudi iz komunistickog sistema SFRJ.
Kraj price.
Kao i skoro svi ljudi iz tog vremena koji nizasta nisu krivi... Pa...? I ti si iz komunistickog sistema... Jel' te to cini krivcem...?

A ima i medju antikomunistickim melecima onih koji su bili krivi za rat, sto nista ne govori za sebe, ali je cinjenica...
a dodik je socijaldemokrata :)
Gojeni H

#2278 Re: Jugoslavija je bila ozbiljna civilizacija, ovo što sada živimo je smetljište

Post by Gojeni H »

5 0 5 wrote:pa ko je dao danasnjim bosnjacima ime bosnjak? u narodu se i danas zovu muslimanima. sami sebe. bosnjak je naziv koju cuju na televiziji. uhvatili su na foru za vrijeme rata da nametnu to ime. narod niko nije nista pitao. ni kada su davali ime musliman, ni kada su ga mijenjali u bosnjak.
Apsolutno nebitno. Mislim mogu ti sad truniti oodkada je Bosnjak, ali ne mogu od smijeha.

Poenta je ... da se zovu Maorima, i identifikuju se sa ostalim Maorima (imaju istu kulturu, tradiciju, pjesme,...) ko je taj ko ima pravo da daje i oduzima to ime ljudima koji se tako identifikuju?

"Dao nam ime i baklju". Fuj, to moze reci samo onaj ko ima kicmu od zelatina. I nek sebi odsijece chunu i zalijepi na chelo.
piupiu

#2279 Re: Jugoslavija je bila ozbiljna civilizacija, ovo što sada živimo je smetljište

Post by piupiu »

Gojeni H wrote:
Plaho pises za jednu moderatoricu. :D :kiss:
Služimo narodu. :D :)
Ovo ti je neka sentimentalna prica. Ne znam kakve veze ima s mojim upisom?
Ustvari, mozda i ima. Jer ovaj tvoj izljev frustracija, nakon upisa na samom pocetku kada si se i sama pitala da li ima svrhe uporedjivanje neuporedivog, dovoljno govori koliko je pogubna prica o SFRJ.
To ti je jedan ponijelo me pero uvid u trenutno stanje. Nije frustracija, ja sam super-optimistiĆna. :wink:
Umjesto pogleda ka naprijed i kreativnosti, religiozno se gleda sa sjetom iza sebe u nadi da ce Stari ustati.
Stari nece ustati nikada, SFRJ je proslost. Skoro svi ljudi koji su bili glavni krivci za rat ili velikosrpski ideolozi su ljudi iz komunistickog sistema SFRJ.
Kraj price. Idemo naprijed ka buducnosti.
Nije to religiozno gledanje u sistem, već otpor prema pljuvanju po svemu anamo onome, koje je identično totalitarno k'o i ona totalitarnost.

Drugog sistema u SFRJ nije bilo. Hajmo malo dijalektičkog materijalizma ... svaki sistem proizvodi i svoju antitezu, sam u sebi i sam od sebe. Kako se to smiksa na kraju, e to je pitanje. Ja se koncentrišem na tezu, a ti na antitezu. Uvid u rezultat imamo.

Idemo dalje, nego da idemo.

:bih:
nosara

#2280 Re: Jugoslavija je bila ozbiljna civilizacija, ovo što sada živimo je smetljište

Post by nosara »

burger_pasa wrote: svi mi uglavnom zivimo bolje, puno bolje nego prije...
:lol:

Probudi se, posle ce bit kasno... :D
5 0 5

#2281 Re: Jugoslavija je bila ozbiljna civilizacija, ovo što sada živimo je smetljište

Post by 5 0 5 »

Gojeni H wrote: Apsolutno nebitno. Mislim mogu ti sad truniti oodkada je Bosnjak, ali ne mogu od smijeha.

Poenta je ... da se zovu Maorima, i identifikuju se sa ostalim Maorima (imaju istu kulturu, tradiciju, pjesme,...) ko je taj ko ima pravo da daje i oduzima to ime ljudima koji se tako identifikuju?

"Dao nam ime i baklju". Fuj, to moze reci samo onaj ko ima kicmu od zelatina. I nek sebi odsijece chunu i zalijepi na chelo.
kako je nebitno. ja mislim da je jako bitno kada par ljudi u sred rata odluci da promijene ime jednom narodu, a bez ikakve normalne procedure. i u cemu je onda razlika ako je vlast u sfrj odlucila muslimanski narod zvati Muslimanima, a ovi bosnjacima? u cemu je razlika? mogli su odluciti u holday innu da narod nazovu i maorima, i danas bi se tako zvali.

ako prebacujes krivnju na jedne, a ovi su sa istom metodom uradili isto, kako ih to opravdava? jer se tebi cini ispravnim. meni ne.
burger_pasa

#2282 Re: Jugoslavija je bila ozbiljna civilizacija, ovo što sada živimo je smetljište

Post by burger_pasa »

mg wrote:Da, da, ne smiješ više ni reći da se društvo u kojem živimo raspada i puca po šavovima a da te ne proglase četnikom i saloncem.
Halo salonac, ako se tebi cini da se nesto raspada i puca, onda bi mogao za pocetak krenut od opticara i utvrdjivanja dioptrije... a posle moze i kod specijaliste... niti se sta raspada, a jos manje puca... drzava jaka ko beton... imamo zastavu... grb... himnu... priznati u UN... itd.. itd... i vise nikad nam niko nece oduzet drzavnost... a garant opstanka su sehidska mezarja koja nas svakodnevno podsjecaju na tu srboslaviju...
Ona država im dala baklju na grbu, i priznala ih kao naciju, a do tad se pisali kao Srbi i Hrvati i postrojavali u handžar divizije! Bili "hrvatsko cvijeće" i nosili U na kapi. I jebiga, ne valja. Ne valjaju komunisti!
ona drzava da je valjala ne bi nam nikad ni oduzimala naciju... pa ko ona nam nesto dala... ona drzava je dala cetnicima da promjene uniforme i postanu partizani, a posle ugledni generali i visoko pozicionirani komunisticki cinovnici... ona drzava je proizvela mladica, karadzica, seselja, adzica i ostale ratne zlocince o kojima danas djeca uce sirom svijeta...
@gojeni, fali ti Alija Izetbegović na onoj listi. Napisao je Islamsku deklaraciju, glupost koju mu je neko diktirao. U svom životu ništa vrijedno pažnje nije napravio, a došao je na mjesto na koje nije bio ni izglasan! Tako mu i sin, uhljebljen, naslijedio babu u proizvodnji jada i bjede na ovim prostorima.
A da su nam ovi što su "upalili svjetlo" imali šta pružiti, vjerujem da se niko ne bi ni sjećao Jugoslavije!
A kad spomenes ime rahmetli prvog predsjednika trebao bi se ustati i poklonit u znak paznje prema covjeku koji je stvorio drzavu BiH. Covjek koji nam je upalio svjetlo drzavnosti. To je covjek o kojem i istok i zapad pricaju sa pohvalom i kojem se dive. To je predsjednik koji nije bio ratni zlocinac kao sto su bili Tudjman i Milosevic. To je covjek koji nije dao da se ruse drugi vjerski objekti i protjeruje narod druge vjere. Veliki vizionar, veliki Bosnjak i veliki covjek Alija Izetbegovic. A vama ce on bit trn u oku, jer nije mala stvar izborit se za drzavu iz krvlju uprljanih kandza srboslavije.
Cornholio_

#2283 Re: Jugoslavija je bila ozbiljna civilizacija, ovo što sada živimo je smetljište

Post by Cornholio_ »

nosara wrote:

Daje Bake hedije
Nije beg cicija :mrgreen:
skupljac_zeljeza

#2284 Re: Jugoslavija je bila ozbiljna civilizacija, ovo što sada živimo je smetljište

Post by skupljac_zeljeza »

nosara wrote:

Budi dosljedan. :mrgreen:
nosara wrote:
Ja zivim u Bosni kao i prije, samo u malo uzem okviru nego prije... I bolje nego prije, materijalno, ali ne polazim od sebe, vec gledam siru sliku...
mg

#2285 Re: Jugoslavija je bila ozbiljna civilizacija, ovo što sada živimo je smetljište

Post by mg »

Gojeni H wrote:
5 0 5 wrote:pa ko je dao danasnjim bosnjacima ime bosnjak? u narodu se i danas zovu muslimanima. sami sebe. bosnjak je naziv koju cuju na televiziji. uhvatili su na foru za vrijeme rata da nametnu to ime. narod niko nije nista pitao. ni kada su davali ime musliman, ni kada su ga mijenjali u bosnjak.
Apsolutno nebitno. Mislim mogu ti sad truniti oodkada je Bosnjak, ali ne mogu od smijeha.

Da, da! Ime i baklju!

To što je tebi neko 93 rekao da si Bošnjak, pa te strpao u tor, a tata i dedo crvene knjižice zamijenili zelenim, ne tznači da je to nužno i istina. Za 50 godina se mogu opet petokrake u kuće vratiti!
hrasno38
Vozim: Renault Laguna
Horoskop: Riba

#2286 Re: Jugoslavija je bila ozbiljna civilizacija, ovo što sada živimo je smetljište

Post by hrasno38 »

burger_pasa wrote:
mg wrote:Da, da, ne smiješ više ni reći da se društvo u kojem živimo raspada i puca po šavovima a da te ne proglase četnikom i saloncem.
Halo salonac, ako se tebi cini da se nesto raspada i puca, onda bi mogao za pocetak krenut od opticara i utvrdjivanja dioptrije... a posle moze i kod specijaliste... niti se sta raspada, a jos manje puca... drzava jaka ko beton... imamo zastavu... grb... himnu... priznati u UN... itd.. itd... i vise nikad nam niko nece oduzet drzavnost... a garant opstanka su sehidska mezarja koja nas svakodnevno podsjecaju na tu srboslaviju...
Ona država im dala baklju na grbu, i priznala ih kao naciju, a do tad se pisali kao Srbi i Hrvati i postrojavali u handžar divizije! Bili "hrvatsko cvijeće" i nosili U na kapi. I jebiga, ne valja. Ne valjaju komunisti!
ona drzava da je valjala ne bi nam nikad ni oduzimala naciju... pa ko ona nam nesto dala... ona drzava je dala cetnicima da promjene uniforme i postanu partizani, a posle ugledni generali i visoko pozicionirani komunisticki cinovnici... ona drzava je proizvela mladica, karadzica, seselja, adzica i ostale ratne zlocince o kojima danas djeca uce sirom svijeta...
@gojeni, fali ti Alija Izetbegović na onoj listi. Napisao je Islamsku deklaraciju, glupost koju mu je neko diktirao. U svom životu ništa vrijedno pažnje nije napravio, a došao je na mjesto na koje nije bio ni izglasan! Tako mu i sin, uhljebljen, naslijedio babu u proizvodnji jada i bjede na ovim prostorima.
A da su nam ovi što su "upalili svjetlo" imali šta pružiti, vjerujem da se niko ne bi ni sjećao Jugoslavije!
A kad spomenes ime rahmetli prvog predsjednika trebao bi se ustati i poklonit u znak paznje prema covjeku koji je stvorio drzavu BiH. Covjek koji nam je upalio svjetlo drzavnosti. To je covjek o kojem i istok i zapad pricaju sa pohvalom i kojem se dive. To je predsjednik koji nije bio ratni zlocinac kao sto su bili Tudjman i Milosevic. To je covjek koji nije dao da se ruse drugi vjerski objekti i protjeruje narod druge vjere. Veliki vizionar, veliki Bosnjak i veliki covjek Alija Izetbegovic. A vama ce on bit trn u oku, jer nije mala stvar izborit se za drzavu iz krvlju uprljanih kandza srboslavije.
Stvorio bi je i ti na njegovom mjestu da su drugi ginuli za te ideale a tvoj sin sjedio mirno ispod tvojih skuta.!!!! Ne postoji veca uvreda za poginule sehide i borce nego napisati da je Alija stvorio BiH!!!!
dezurni_ucenik

#2287 Re: Jugoslavija je bila ozbiljna civilizacija, ovo što sada živimo je smetljište

Post by dezurni_ucenik »

burger pasa je ironican.
Last edited by dezurni_ucenik on 31/08/2015 13:29, edited 1 time in total.
PM72

#2288 Re: Jugoslavija je bila ozbiljna civilizacija, ovo što sada živimo je smetljište

Post by PM72 »

A kad spomenes ime rahmetli prvog predsjednika trebao bi se ustati i poklonit u znak paznje prema covjeku koji je stvorio drzavu BiH. Covjek koji nam je upalio svjetlo drzavnosti. To je covjek o kojem i istok i zapad pricaju sa pohvalom i kojem se dive. To je predsjednik koji nije bio ratni zlocinac kao sto su bili Tudjman i Milosevic. To je covjek koji nije dao da se ruse drugi vjerski objekti i protjeruje narod druge vjere. Veliki vizionar, veliki Bosnjak i veliki covjek Alija Izetbegovic
:lol: :lol: :lol: :lol: :pisnula:
Šta veliš,da mu ustanem? I on upalio svjetlo? A ja se sve pitam...
piupiu

#2289 Re: Jugoslavija je bila ozbiljna civilizacija, ovo što sada živimo je smetljište

Post by piupiu »

supercali wrote:Bez uvrede ovu piupiu treba khm da se razmnozava koliko je pametna :D
Da citiram samu sebe:
Čuvaj se muškarca, i onaj za stolom, i onaj pod stolom jednako ti misli ... :D

Fala na komplimentu.
nosara

#2290 Re: Jugoslavija je bila ozbiljna civilizacija, ovo što sada živimo je smetljište

Post by nosara »

skupljac_zeljeza wrote:
nosara wrote:

Budi dosljedan. :mrgreen:
nosara wrote:
Ja zivim u Bosni kao i prije, samo u malo uzem okviru nego prije... I bolje nego prije, materijalno, ali ne polazim od sebe, vec gledam siru sliku...
Zelimire, pa nije isto "ja" i "svi"... To bi cak i tebi trebalo bit jasno... :D
nosara

#2291 Re: Jugoslavija je bila ozbiljna civilizacija, ovo što sada živimo je smetljište

Post by nosara »

dezurni_ucenik wrote:burger pasa je ironican.
Jasta je... :lol:
5 0 5

#2292 Re: Jugoslavija je bila ozbiljna civilizacija, ovo što sada živimo je smetljište

Post by 5 0 5 »

hrasno38 wrote: Stvorio bi je i ti na njegovom mjestu da su drugi ginuli za te ideale a tvoj sin sjedio mirno ispod tvojih skuta.!!!! Ne postoji veca uvreda za poginule sehide i borce nego napisati da je Alija stvorio BiH!!!!
alija je jedino stvorio republiku srpsku. jer nje prije rata nije bilo, a danas je ima. a zna se ko je bio predsjednik i ko je republiku srpsku aminovao svojim potpisom. :lol: :lol: a neka je. da burger pasa ima koga optuzivati za svoje poderane gace. :lol: :lol:
supercali

#2293 Re: Jugoslavija je bila ozbiljna civilizacija, ovo što sada živimo je smetljište

Post by supercali »

Gojeni H wrote:

mozes truniti na samu rijec bosnjak
al na danasnje znacenje rijeci bosnjak veoma dobro se zna od kada postoji
upravo u ovo doba se puni cijele 22 godine otkad bosnjak postoji
dezurni_ucenik

#2294 Re: Jugoslavija je bila ozbiljna civilizacija, ovo što sada živimo je smetljište

Post by dezurni_ucenik »

nosara wrote:
dezurni_ucenik wrote:burger pasa je ironican.
Jasta je... :lol:

Meni djeluje da jeste. Onako u stilu hize ramidovica :-)
_BataZiv_0809
Nindža revizor
Vozim: Lancia na servisu

#2295 Re: Jugoslavija je bila ozbiljna civilizacija, ovo što sada živimo je smetljište

Post by _BataZiv_0809 »

5 0 5 wrote:
Gojeni H wrote: Apsolutno nebitno. Mislim mogu ti sad truniti oodkada je Bosnjak, ali ne mogu od smijeha.

kako je nebitno. ja mislim da je jako bitno kada par ljudi u sred rata odluci da promijene ime jednom narodu, a bez ikakve normalne procedure. i u cemu je onda razlika ako je vlast u sfrj odlucila muslimanski narod zvati Muslimanima, a ovi bosnjacima? u cemu je razlika? mogli su odluciti u holday innu da narod nazovu i maorima, i danas bi se tako zvali.

ako prebacujes krivnju na jedne, a ovi su sa istom metodom uradili isto, kako ih to opravdava? jer se tebi cini ispravnim. meni ne.
A na popisu 91' cca 3000 Bosnjaka.
piupiu

#2296 Re: Jugoslavija je bila ozbiljna civilizacija, ovo što sada živimo je smetljište

Post by piupiu »

burger_pasa wrote:
Halo salonac ...
Paša naš solidni, pripazite na jezik. Emocije su ok, vrijedjanje nije. :wink:
Gojeni H

#2297 Re: Jugoslavija je bila ozbiljna civilizacija, ovo što sada živimo je smetljište

Post by Gojeni H »

nosara wrote:
Gojeni H wrote:Skoro svi ljudi koji su bili glavni krivci za rat ili velikosrpski ideolozi su ljudi iz komunistickog sistema SFRJ.
Kraj price.
Kao i skoro svi ljudi iz tog vremena koji nizasta nisu krivi... Pa...? I ti si iz komunistickog sistema... Jel' te to cini krivcem...?

A ima i medju antikomunistickim melecima onih koji su bili krivi za rat, sto nista ne govori za sebe, ali je cinjenica...
Vec sam rekao, meni niti je bilo do razbijanja bilo cega, a kamoli drzave, niti do ratovanja.
Da se reformirala, SFRJ bi prolazila iste tranzicijske bolove ali bi vjerovatno bili kraci.
Vjerovatno bi svjetina malo plakala kako Srba u hrvatskoj policiji ima 34%, kako Srbi drze 70% JNA, ali bi se svjetina, posebno bosnjacka, utisala nakon par prividnih promjena.

Ali, NIJE! Ovde se nismo igrali klikera i nismo samo ratovali. Ovde se umijesala federalna insitucija koju smo svi hranili i napala nase gradove, te masakrirali civile koji s ratom nisu imali nista. Nasi prekodrinski drugovi su odjednom postali neprijatelji. Nama je trebalo par godina da dodjemo sebi od soka i shvatimo da su drugovi dugo kovali ove planove, a da je sve bilo sarena laza.
skupljac_zeljeza

#2298 Re: Jugoslavija je bila ozbiljna civilizacija, ovo što sada živimo je smetljište

Post by skupljac_zeljeza »

nosara wrote: Zelimire, pa nije isto "ja" i "svi"... To bi cak i tebi trebalo bit jasno... :D
Upravo Želimir je htio reći da i onda nije svima bilo isto. Neko na Dedinje, a neko u parku ispod Dedinja jer si onda smio u parku spavati pa šta fali.
supercali

#2299 Re: Jugoslavija je bila ozbiljna civilizacija, ovo što sada živimo je smetljište

Post by supercali »

burger_pasa wrote: A kad spomenes ime rahmetli prvog predsjednika trebao bi se ustati i poklonit u znak paznje prema covjeku koji je stvorio drzavu BiH. Covjek koji nam je upalio svjetlo drzavnosti. To je covjek o kojem i istok i zapad pricaju sa pohvalom i kojem se dive. To je predsjednik koji nije bio ratni zlocinac kao sto su bili Tudjman i Milosevic. To je covjek koji nije dao da se ruse drugi vjerski objekti i protjeruje narod druge vjere. Veliki vizionar, veliki Bosnjak i veliki covjek Alija Izetbegovic. A vama ce on bit trn u oku, jer nije mala stvar izborit se za drzavu iz krvlju uprljanih kandza srboslavije.
za ustajanje i poklanjanje ne sumnjam da se ne odrzava na poljinama i kod vecine budzetlija
nosara

#2300 Re: Jugoslavija je bila ozbiljna civilizacija, ovo što sada živimo je smetljište

Post by nosara »

_BataZiv_0809 wrote:
5 0 5 wrote:

A na popisu 91' cca 3000 Bosnjaka.
Ja sam bio jedan od njih, vjerovao ili ne... I to iskreno, 100%... I otese mi holidejci naciju... :(
Post Reply