Problem pasa lutalica

Rasprave na razne teme... Ako ne znate gdje poslati poruku, pošaljite je ovdje.

Moderators: Benq, O'zone

Locked
L u c i f e r

#2276 Re: Problem pasa lutalica

Post by L u c i f e r »

pepeljara wrote:Forum = rasprava,

Lucifer, ako imas problema u zivotu forum nije mjesto gdje se lijecis, postoje ustanove za to ;)
Smijesno je kako se etiketiras na forumu :D Drago nam je da si sve to sto si naveo.. sjedi 5 :thumbup:
TI nisi tema ovog topica, tema je: Problem pasa lutalica ;)

@Alfons
Moje misljenje i moj stav je da ubijanje pasa nije nacin da se rijesi problem pasa lutalica.
Rijesenje nemam, volio bi da imam, ali sumnjam da bi se moglo ista progurati u ovom sistemu kakav nam je u drzavi.
Aha, sad malo povratak na fazu jedan, opet uvrede... :roll:
Rijesenje nemam
Ma ne mogu vjerovati da nemaš, osoba tvoje inteligencije i visprenosti... :D
joint union

#2277 Re: Odg: Problem pasa lutalica

Post by joint union »

uglavnomja wrote: ne tako davno to bi na ovaj kometar dobio gomilu uvreda i savjeta tipa:

tako ti i treba kad si kupio si cua, trebao si udomiti ulicara, oni su tako pametni, privrzeni, ... ai znaju se odbraniti ...
Pa vjeruj da je bilo i takvih, koji su mi to u rekli uzivo.
Vise ne pricaju sa mnom.
L u c i f e r

#2278 Re: Odg: Problem pasa lutalica

Post by L u c i f e r »

joint union wrote:
pepeljara wrote:
L u c i f e r wrote: Kakva apatija?
Konstatacija cinjenicnog stanja.
Osima ako bacanje para koji nemamo na pse smatra nekim vidom entuzijazma i kreativnosti.
Ja predlazem da radimo i pomazemo ljudima koji nemaju.
Ako su tebi psi preci od ljudi, to je vec tvoj problem psiholoske prirode.
Tema nije zastita lutalica vec problem lutalica.
Mozes ti mastati do nebesa da ces ih udomiti u azile drzavnim parama, ali shvati da od toga nema nista jer PARA NEMA dijete drago.
Nemamnista protiv da svi budu u azilu, ali iskljucivo PRIVATNIM PARAMA.
Zato sam i postavio pitanje zasto dt ne osniva azile, da bi se ti nasao pametan da ih branis jer zaboga miloga ovde je lopovluk, zajebace ih neko (tu ti "defetizam" nije smetao btw...).
Znaci ti predlazes da se psi pobiju ?

Apatija...Jarane/dijete koje ocigledno ne vidi dalje od nosa.....rat je zavrsio prije 19 godina ako nisi znao..
Pogledaj oko sebe, svaka drzava se krece ka boljem, mi stojimo.. u svakom pogledu. prema tome ne laprdaj bezveze o stanju u drzavi. Svi znaju stanje nista ne rade. Ti bi pomagao ljudima, ja to vec radim. Ti bi pobio pse ja ne bih, jer ipak i ti psi lutalice su zivotinje - najbolji covjekov prijatelj, ako nisi znao sad znas ;)

I posto ocigledno ne citas sve, jos jednom da pojasnimo, vishe se NASIH para odvoji na te iste lutalice nego na sport.
Kako se trose to je problem...Ja ne branim azile, ja sam protiv loseg tretiranja prema zivotinjama.

Ako ces spomenuti da gledamo ljude, otvori novi topic "problem tretiranja prema ljudima" pa cemo tamo nastavit ;)

Do tada, drzi se teme, i pusti se palamudjenja u cemu si ocigledno dobar, i daj konstruktivnu ideju.

Zasto bi odvajali samo za pse, ima i drugih zivotinja u gradu vrane npr, a nekad je bilo i macaka.
Bilo je i kengura u Pionirskoj, dok im te lutalice ne dohakase, sta li ovi humani DT kazu na to?
Da li zivot psa lutalice vrijedi vise od zivota macke, kengura, vrane ili covjeka?

Evo konkretan prijedlog, vrijeme je demokratije, organizujmo referendum u gradu sta raditi sa psima lutalicama. Pa sta vecina kaze, to da se provede, moze? Samo sumnjam da ce se rezultati tog referenduma svidjeti DT-ovcima.

Da li na zivot Sarajlija veci uticaj ima glas neke zene nekog ambasadora nego glas hiljada Sarajlija? Demokratija, al' dok njima odgovara.

Svakom ovom ko palamudi o humanosti, tuznim okicama itd zelim da se nadje u situaciji da sa cerkicom od tri godine u jednoj i shih-tzuom u drugoj ruci nadje opkoljen sa 20-ak lutalica (fino uhranjenih), kao sto se meni desilo prije par dana. Vjerujem da bi ekspresno promijenili misljenje (naravno do nove ture sa paypala).

Ako ih toliko volite i ne mozete bez njih, fino u svoju kucu, pa rintaj za njihovu hranu i potomstvo. Cisti izmet, mokracu, dlake sa novog tepiha i to sve kad umoran dodjes sa posla. Aha, sad ne izgledaju toliko privlacni, niti su okice toliko tuzne jel' da?
Ali sve osim palamuđenja nažalost zahtijeva nešto zaista užasno i nepojmljivo za nvo ajfon dženerejšn: trud. ;-)
uglavnomja

#2279 Re: Problem pasa lutalica

Post by uglavnomja »

L u c i f e r wrote:
Rijesenje nemam
iz pravopisa tanka dvoijka :D
L u c i f e r

#2280 Re: Problem pasa lutalica

Post by L u c i f e r »

uglavnomja wrote:
L u c i f e r wrote:
Rijesenje nemam
iz pravopisa tanka dvoijka :D
Također, primjetio sam da je upotrijebio riječ MATORE pse...
Vrlo SarajeFski... ;-)
Last edited by L u c i f e r on 20/09/2014 18:49, edited 1 time in total.
uglavnomja

#2281 Re: Odg: Problem pasa lutalica

Post by uglavnomja »

joint union wrote:
uglavnomja wrote: ne tako davno to bi na ovaj kometar dobio gomilu uvreda i savjeta tipa:

tako ti i treba kad si kupio si cua, trebao si udomiti ulicara, oni su tako pametni, privrzeni, ... ai znaju se odbraniti ...
Vise ne pricaju sa mnom.

a ti si uzasno nesretan zbog toga, izgleda :D
joint union

#2282 Re: Odg: Problem pasa lutalica

Post by joint union »

L u c i f e r wrote:
Ali sve osim palamuđenja nažalost zahtijeva nešto zaista užasno i nepojmljivo za nvo ajfon dženerejšn: trud. ;-)
Ma sto je najgore oni fakat misle da se slomise od nekakvog posla i nekakvih "bitnih" stvari, a ne znaju gdje su suplji. Samo me zanima ako se fakat desi neki belaj, i ove cuke nekog zakolju, hoce li osjecati bar malo griznje savjesti? Da li ce se imalo osjecati krivi?
Imam jednog dedu ulaz do mene, neko vece su mu lutalice zaskocile kcerku i dvije unuke. Djeca koja su prije bila luda za psima sad kad vide cuku pocnu plakati.
Deda sad dezura ispred ulaza sa letvom kad god su djeca vani, pa bih molio sve ove "cukoljupce" da odu i da mu fino objasne kako su oni samo htjeli da se igraju, tuzne okice i to.
joint union

#2283 Re: Odg: Problem pasa lutalica

Post by joint union »

uglavnomja wrote:
joint union wrote:

Vise ne pricaju sa mnom.

a ti si uzasno nesretan zbog toga, izgleda :D
Pravo sam se nasikir'o :D .
Sto li onda ljudi prave rase cuka, ukrstaju itd?
L u c i f e r

#2284 Re: Odg: Problem pasa lutalica

Post by L u c i f e r »

joint union wrote:
L u c i f e r wrote:
Ma sto je najgore oni fakat misle da se slomise od nekakvog posla i nekakvih "bitnih" stvari, a ne znaju gdje su suplji. Samo me zanima ako se fakat desi neki belaj, i ove cuke nekog zakolju, hoce li osjecati bar malo griznje savjesti? Da li ce se imalo osjecati krivi?
Imam jednog dedu ulaz do mene, neko vece su mu lutalice zaskocile kcerku i dvije unuke. Djeca koja su prije bila luda za psima sad kad vide cuku pocnu plakati.
Deda sad dezura ispred ulaza sa letvom kad god su djeca vani, pa bih molio sve ove "cukoljupce" da odu i da mu fino objasne kako su oni samo htjeli da se igraju, tuzne okice i to.
Upravo tako.
Ne znaju ni gdje su šuplji niti šta to bješe pravi rad niti šta je stvarnost.
I ja sam većinu svog života držao pse. Volim pse, mačke, životinje... Prije sam gledao sve Cezarove epizode.
Ali da su mi i na trenutak čopori lutalica važniji od dobrobiti npr tvog trogodišnjeg djeteta, zaista bih se zabrinuo za svoje mentalno zdravlje.
Nekim izgleda jesu.

Kad lutalice počnu ugrožavati ljude, tada postaju štetočine.
A zna se šta se radi sa štetočinama.
joint union

#2285 Re: Odg: Problem pasa lutalica

Post by joint union »

L u c i f e r wrote:
joint union wrote:
L u c i f e r wrote:
Upravo tako.
Ne znaju ni gdje su šuplji niti šta to bješe pravi rad niti šta je stvarnost.
I ja sam većinu svog života držao pse. Volim pse, mačke, životinje... Prije sam gledao sve Cezarove epizode.
Ali da su mi i na trenutak čopori lutalica važniji od dobrobiti npr tvog trogodišnjeg djeteta, zaista bih se zabrinuo za svoje mentalno zdravlje.
Nekim izgleda jesu.

Kad lutalice počnu ugrožavati ljude, tada postaju štetočine.
A zna se šta se radi sa štetočinama.
Sto posto, isti sam takav. Kad sam bio mali redovno sam dovlacio stenad sa ulice kuci (a moji roditelji su ih jos redovnije izbacivali), no ovo sto je sad na ulici nisu lutalice (samo ime kaze sta je lutalica) vec copori koji imaju jasno obiljezenu teritoriju, vodju.
Uostalom, toliko ima primjera u citavom svijetu rjesavanja ovog problema, no mi moramo izmisljati toplu vodu.
joint union

#2286 Re: Problem pasa lutalica

Post by joint union »

pici wrote:
Alfons Kauders wrote:
Ne placamo. Imas na netu budzet KS, nadji mi stavku koja se odnosi na to. Bujrum.

Dalje - gradjani nece da trose pare na to. Tacka. Ne mozes primorati 20 ljudi da rade ono sto ti hoces, barem ne u demokratskom sistemu.

Skupi se odredjena svota novca, hajde recimo da kanton ima 500m godisnje. Dok servisira dugove, plati odrzavanje svega i svacega, dok isplati sve plate, ta cifra pada ispod 100 miliona, 50-80 odokativno. Kanton trosi 2.5% budzeta na administraciju. Trosi oko 20 miliona na kulturu.

Sad mi ti objasni koju stavku bi izbacio da bi zbrinuo sve pse na nacin koji bi tebi odgovarao. Imas na netu budzet, reci mi koje stavke bi skresao, tj. kome bi smanjio plate da namaknes tih 20tak miliona godisnje.

ma izbacit ovu kulturu jebo joj pas mater, šta imam gledat hameta i romera s nekom julsom po pozorištu i skelete po muzejima kad mogu imat uživo čopore kerova oko nogu...HaJa :mrgreen:
Vala bas, kome to treba, evo vidi kako fine generacije odgajamo i bez muzeja.
macchiato

#2288 Re: Problem pasa lutalica

Post by macchiato »

Stvarno obozavam zivotinje, do pred neko vrijeme i sama sam bila protivnik ubijanja pasa, ali nakon sto mi rastrgase macku pred ocima i nakon sto vise ne mogu uci ni u jebeni haustor od copora koji djeluje ispred, prekipilo mi je. Preko one stvari su mi dosli. Pa mislim da ni u Djibutiju ne hodaju poludivlje zvijeri u centru, a kamo li u nekom evropskom gradu. :-)

Da li bi ovaj DT mogao finansirati azile, a drzava recimo injekcije ili ovi prvi rade iskljucivo samo za dobrobit zivotinja, a ne da prave podlogu za usmrcivanje zivotinja?
To je najbolje i najhumanije rijesenje, ako moze u evropskim metropolama, onda moze i kod nas, bez da se iko zali (ovi iz DT su posebni licemjeri, boga pitaj koliko ih u Britaniji godisnje uspavaju, a ovdje nama nasli srat). Napraviti par azila, malo po malo hvatati zivotinje i eutanazirati ih poslije odredjenog vremena. Stare, bolesne i agresivne odmah usmrtiti, ostatak pokusati udomiti i djelovati po citavoj Evropi (uz srceparajuce parole, "ako ih ne udomite, bit ce uspavani", pa mozda i upali), a manji ostatak sterilizovati, vakcinisati i pustiti na ulice, ionako je zivotni vijek lutalica daleko kraci.

Al' najvise me brine, sta poslije? Kod nas je narod takav da nabavi cukicu, pa ga sutne kad prestane biti "mali i slatki", ja sam prije par godina sa balkona prisustvovala dogadjaju kad se pojavio kombi u centru Zenice oko 2-3 ujutru i istovario par cuka. Kad bi se bar to moglo regulisati i kaznjavati one koje napuste pse, ali to je kod nas kao sajns fiksn, a bojim se da bi se zbog toga za par godina mogao pojaviti novi val lutalica. I eto ga, hop, ponovo sve iz pocetka.
JaneEyre

#2289 Re: Odg: Problem pasa lutalica

Post by JaneEyre »

joint union wrote:
L u c i f e r wrote:
nece i uopšte se ne osjećaju krivim...neki dan gledam na TVSA jutarnji program gdje su dali prostor toj nekoj aktivistici koja je nadugo i naširoko pričala eto kako taj isti pas koji je agresivan ona njemu sutradan priđe i on fin mazi se itd...dakle, i kod DT i mase ovih aktivista postoji apsolutno odsustvo BILO KAKVIH EMPATIJA prema žrtvama ugriza. baš kao što su i nacisti dernečili na par stotina metara od konc-logora. helem, bilo mi je to toliko fuj da sam odmah prebacila kanal pa ne znam ni kako se dotična zvala te je li iz neke NVO ili je freelance aktivista...
Mario979

#2290 Re: Problem pasa lutalica

Post by Mario979 »

Imam fantastičnu ideju. Pse treba izvoziti.

Osnovati firmu za izvoz u Južnu Koreju Vijetnam Kambodzu..... I sličnezemlje.

BENIFITI :

1) Zaposlenje za veliki broj nezaposlenih
2) Smanjenje deficita odnosno povećanje prihoda od izvoza
3) Činimo dobro djelo da nahranimo gladne u tim zemljama
4) Rijesen problem pasa
drug_profi

#2291 Re: Problem pasa lutalica

Post by drug_profi »

NVZ ima sveobuhvatan program rjesenja svih problema, od pasa do entiteta.

Kerovi u S.Koreju, gladni su ljudi tamo a vole cuketinu. Nemaju naftu, nemaju zlata ni deviza ali imaju oruzja i atomske bombe. Lijepo se trampimo i sa time mi rjesimo svoj problem, a oni svoj. DT bi nam mogao biti od pomoci da uvozimo i nezeljene kerove iz drugih zemalja.
Čudna sorta

#2292 Re: Problem pasa lutalica

Post by Čudna sorta »

Ovo će se samo malo pred izbore kao raditi na tome da se opasni, agresivni... sklone sa ulice, u konačnici će to biti zanemariv broj, ništa se značajno neće promijeniti, jer ovo definitivno nije rješenje.

Ono što ja mislim je da će ili se desiti neki smrtni slučaj uslijed napada lutalica pa će se takav pritisak izvršiti da će se nešto morati uraditi po tom pitanju (doduše tad će već biti kasno) ili će sami građani početi masovno da ih truju, ubijaju... jer na kraj neće više imati izbora.

I stvarno mi nije jasno, ako je to toliki problem koji se evo kod nas tako dugo ne može riješiti kako u ostalim državama nema ovoga, kako je to kod njih regulisano, zar i mi ne možemo k'o sav normalan svijet. :?
drug_profi

#2293 Re: Problem pasa lutalica

Post by drug_profi »

Mislim da ce kada broj dobaci do 20-25k u KS postati vise nego ocigledno da samo radikalne mjere mogu pomoci.
Dotle ce dosta ljudi ostati bez guzova, tetiva, noseva, prstiju... ali jebo to. Ljudi su svakako fuj.
A cukice su tako swatkeeee!
kakavdanakneiskustvu

#2294 Re: Problem pasa lutalica

Post by kakavdanakneiskustvu »

I dalje se raspravlja o azilima,maltene hotelima za kerove dok je svaki drugi penzioner na rubu gladi,ajmo još sto szranica
Mario979

#2295 Re: Problem pasa lutalica

Post by Mario979 »

drugi profil wrote:NVZ ima sveobuhvatan program rjesenja svih problema, od pasa do entiteta.

Kerovi u S.Koreju, gladni su ljudi tamo a vole cuketinu. Nemaju naftu, nemaju zlata ni deviza ali imaju oruzja i atomske bombe. Lijepo se trampimo i sa time mi rjesimo svoj problem, a oni svoj. DT bi nam mogao biti od pomoci da uvozimo i nezeljene kerove iz drugih zemalja.
U ratnom Sarajevu bila isto nestašica cuka na ulicama?
japin_mutapi
Location: Uostalom, mislim da genocidne Kartagene treba demontirati.

#2296 Re: Problem pasa lutalica

Post by japin_mutapi »

Mario979 wrote:Imam fantastičnu ideju. Pse treba izvoziti.

BENIFITI :

4) Rijesen problem pasa
:-D

u j. koreji i kini imaju farme pasa gdje ih uzgajaju za jelo
ko če pojesti ove divlje pse sarajevske zaražene i bolesne koji se hrane otpatcima i smećem
Alfons Kauders

#2297 Re: Problem pasa lutalica

Post by Alfons Kauders »

Čudna sorta wrote:Ovo će se samo malo pred izbore kao raditi na tome da se opasni, agresivni... sklone sa ulice, u konačnici će to biti zanemariv broj, ništa se značajno neće promijeniti, jer ovo definitivno nije rješenje.

Ono što ja mislim je da će ili se desiti neki smrtni slučaj uslijed napada lutalica pa će se takav pritisak izvršiti da će se nešto morati uraditi po tom pitanju (doduše tad će već biti kasno) ili će sami građani početi masovno da ih truju, ubijaju... jer na kraj neće više imati izbora.

I stvarno mi nije jasno, ako je to toliki problem koji se evo kod nas tako dugo ne može riješiti kako u ostalim državama nema ovoga, kako je to kod njih regulisano, zar i mi ne možemo k'o sav normalan svijet. :?
To je nazalost neminovno. Ljudi ce nadleznima dati jos malo fore, vrlo malo, jer eto ima nekih obecanja a idu i izbori.

A onda ide zima. Prosle godine skoro da nismo imali snijega, ali zato se sjecam onog ludog februara pretprosle godine, kada su me po ulici napadali i najmirniji dodzevi kraj kojih sam prolazio svaki dan. Ako opet rokne po metra snijega ili vise, ako se zadrzi i pokrije smece (hranu) na nekoliko sedmica, budite sigurni da nas ocekuje jeben dernek, jer ce na ulicama biti dosta vise pasa nego kad je prosli put zavalio snijeg. Dosta je vise i copora, kao i agresivnih jedinki.

Ako iko misli da je moguce da imamo 25,000 ili vise pasa na ulicama bez ikakvih posljedica, bojim se da zivi u zabludi. Ljudi ce ih poceti tamaniti. Jos veci je problem sto ce se neminovno desiti nesto slicno onoj tragediji u Rumuniji, statisticki - cudo je da se vec nije desilo.
Mario979

#2298 Re: Problem pasa lutalica

Post by Mario979 »

japin_mutapi wrote:
Mario979 wrote:Imam fantastičnu ideju. Pse treba izvoziti.

BENIFITI :

4) Rijesen problem pasa
:-D

ko če pojesti ove divlje pse sarajevske zaražene i bolesne koji se hrane otpatcima i smećem

Onda ih treba proraditi u kobasice i paštete i tako izvoziti.
drug_profi

#2299 Re: Problem pasa lutalica

Post by drug_profi »

Mario979 wrote:
drugi profil wrote:NVZ ima sveobuhvatan program rjesenja svih problema, od pasa do entiteta.

U ratnom Sarajevu bila isto nestašica cuka na ulicama?
I golubova, buraz i golubova. Sve smo pojeli... i lavove smo pojeli.
drug_profi

#2300 Re: Problem pasa lutalica

Post by drug_profi »

japin_mutapi wrote:
Pa Sjeverna Koreja. Rasne kerove specijalcima, maltezere i pudle ofcirima, a ove avlijanere prasinarima.
Locked