kerima1 wrote:
Dozer,sve si ovo u pravu sto se mene tice i moga razumijevanja svijeta,sem onog gdje kazes nema Boga,ne moze se dokazati.Nemoguce da je citav univerzum kojem nema krajaopstoji i postoji tek tako samo od sebe,igrom slucaja,nema logike uopste vjeruj.Jedino sto bi se rijec Bog moglo drugacije definisati ili zamijeniti a to je univerzum.Sada sta je univerzum ne znamo mi to,mali smo mi da sve uspijemo razumiti dok traje ljudska vrsta.
Zato i kazem - na pitanja na koja danas nemamo odgovore, ne moramo danas ni odgovoriti.
Upravo zato ja ne tvrdim isto ovo sto ti kazes - da je nemoguce da je univerzum sam od sebe nastao. Zasto bismo tvrdili da je nemoguce, a da to, u stvari, ne znamo i nemamo dokaza za tu tvrdnju? Mozda je moguce. A mozda fakat jeste nemoguce. Ali, kako god - to jos uvijek ne znamo.
E sad, vjernici se postavljaju na nacin da znaju, a "znaju" jer je tako napisano u nekoj knjizi. Istovremeno, to "znanje" u stvari nije znanje, nego vjerovanje da je znanje. Nije li ovo malo...khm...?
Nevjernici se bez ikakvih problema o ovom pitanju postavljaju na nacin - sta me briga. Zanima nas, naravno, ali cekamo neki logican i, ako je moguce, opipljiv dokaz za to. Bez obzira da li je moguce ili nije, mi ipak ne tvrdimo da znamo, a u stvari o tome nemamo pojma.
I to je ta sustinska razlika - vjernici su ubijedjeni da znaju, i tvrde da znaju da je bog kreator svega, a u stvari nemaju pojma, isto kao ni mi, nevjernici.