Kontrolori zracnog saobracaja-posao

Ekonomija, biznis, dionice, posao, (ne)zaposlenost...

Moderator: anex

Post Reply
ZoomZoomKiwi

#2276 Re: Kontrolori zracnog saobracaja-posao

Post by ZoomZoomKiwi »

mirota wrote: 12/02/2026 06:28 ovo je jedini posao koji je psihicki tezi od mog, fakat i kolika god je plata, ne bi ga radio, nema sanse, i svaka cast svakom ko ga obavlja
:thumbup:
izvrsni direktor
Vozim: Premium

#2277 Re: Kontrolori zracnog saobracaja-posao

Post by izvrsni direktor »

zivo me zanima zasto je zoom ovako energicno angazovan na ovoj temi :D
jasko_ba

#2278 Re: Kontrolori zracnog saobracaja-posao

Post by jasko_ba »

Dobar je ZoomZoomKiwi :thumbup: Uvijek kvalitetni upisi, bez ubleharenja i laprdanja.
ZoomZoomKiwi

#2279 Re: Kontrolori zracnog saobracaja-posao

Post by ZoomZoomKiwi »

izvrsni direktor wrote: 12/02/2026 07:24 zivo me zanima zasto je zoom ovako energicno angazovan na ovoj temi :D
Čitav život pratim avijaciju i imao sam vazda želju da budem pilot ili ATCO.

Al’ eto, sad ću nadam se sebi priuštiti PPL licencu i kakvu polovnu 172 :mrgreen:

I lično poznajem dvojicu ATCO koji rade u BHANSA-i.

Kad neke stvari znam, nije mi mrsko ni napisati.

Kad ne znam, šutim jbg :mrgreen:
izvrsni direktor
Vozim: Premium

#2280 Re: Kontrolori zracnog saobracaja-posao

Post by izvrsni direktor »

ZoomZoomKiwi wrote: 12/02/2026 08:03
izvrsni direktor wrote: 12/02/2026 07:24 zivo me zanima zasto je zoom ovako energicno angazovan na ovoj temi :D

Al’ eto, sad ću nadam se sebi priuštiti PPL licencu i kakvu polovnu 172 :mrgreen:

jebo avion, kupi jahtu :D
ZoomZoomKiwi

#2281 Re: Kontrolori zracnog saobracaja-posao

Post by ZoomZoomKiwi »

izvrsni direktor wrote: 12/02/2026 08:28
ZoomZoomKiwi wrote: 12/02/2026 08:03

jebo avion, kupi jahtu :D
Ma nemirno je more ovdje za tu zajebanciju. A po jezerima mi ne treba :mrgreen:
CoffeeMan

#2282 Re: Kontrolori zracnog saobracaja-posao

Post by CoffeeMan »

Ja sam kao i ovaj Kiwi cijeli život bio u tom fazonu, ali sam na kraju potpuno otišao u drugom smjeru. I onda kad vidim konkurs, pomislim – ma hajde da probam.

Ali ovaj put neću.

Na prošlom konkursu sam došao u Mostar, engleski i posebno FEAST – ja nabrijan, sretan da konačno pričam s nekim ko razumije tematiku. Kad ono – većina ljudi nema pojma ni zašto su tu. Priča se u 90% slučajeva svodi na platu: rekla sestra, rekao brat, prijavio se neko iz društva pa hajde i ja…

A ovo je baš specifično zanimanje. Zanima me koliko obuke i resursa ode da se nekoga nauči osnovama. Ja recimo imam potpuno razumijevanje zračnog prostora i funkcionisanja saobraćaja, ali to gradim od djetinjstva iz čistog interesa. Kako za godinu dana nekome ubaciš u glavu nešto o čemu nikad nije ni razmišljao i onda to primjenjuje. Posebno ako još i pored toga ne razvije interes za to pa se sve svodi na puku edukaciju i trenint.

Možda je čak i kontraproduktivno doći s predznanjem, ko će ga znati. Ali taj momenat mi je ostao u glavi – kako neko može raditi ovakav posao samo zbog para, a ja koji sam stvarno zainteresovan i spreman žrtvovati i platu i komfor – ipak neću. Jer objektivno sam na boljoj poziciji od one koju bi imao u BHANSI na pocetku i prvom dijelu karijere. Kasnije bi se to anuliralo ali komfor koji imam sada vs koji bi tu imao, nikad ne bi bio dostignut.

P.S.
Zna li se, koliko godina je imao najstariji kandidat koji je poceo raditi u BHANSI od njenog osnivanja? Cisto me interesuje taj podataka ako ga neko ima.
proama

#2283 Re: Kontrolori zracnog saobracaja-posao

Post by proama »

CoffeeMan wrote: 15/02/2026 19:16 Ja sam kao i ovaj Kiwi cijeli život bio u tom fazonu, ali sam na kraju potpuno otišao u drugom smjeru. I onda kad vidim konkurs, pomislim – ma hajde da probam.

Ali ovaj put neću.

Na prošlom konkursu sam došao u Mostar, engleski i posebno FEAST – ja nabrijan, sretan da konačno pričam s nekim ko razumije tematiku. Kad ono – većina ljudi nema pojma ni zašto su tu. Priča se u 90% slučajeva svodi na platu: rekla sestra, rekao brat, prijavio se neko iz društva pa hajde i ja…

A ovo je baš specifično zanimanje. Zanima me koliko obuke i resursa ode da se nekoga nauči osnovama. Ja recimo imam potpuno razumijevanje zračnog prostora i funkcionisanja saobraćaja, ali to gradim od djetinjstva iz čistog interesa. Kako za godinu dana nekome ubaciš u glavu nešto o čemu nikad nije ni razmišljao i onda to primjenjuje. Posebno ako još i pored toga ne razvije interes za to pa se sve svodi na puku edukaciju i trenint.

Možda je čak i kontraproduktivno doći s predznanjem, ko će ga znati. Ali taj momenat mi je ostao u glavi – kako neko može raditi ovakav posao samo zbog para, a ja koji sam stvarno zainteresovan i spreman žrtvovati i platu i komfor – ipak neću. Jer objektivno sam na boljoj poziciji od one koju bi imao u BHANSI na pocetku i prvom dijelu karijere. Kasnije bi se to anuliralo ali komfor koji imam sada vs koji bi tu imao, nikad ne bi bio dostignut.

P.S.
Zna li se, koliko godina je imao najstariji kandidat koji je poceo raditi u BHANSI od njenog osnivanja? Cisto me interesuje taj podataka ako ga neko ima.
Da li si položio FEAST i koliko je primljeno, a koliko nije koji su prošli testiranje ?
ZoomZoomKiwi

#2284 Re: Kontrolori zracnog saobracaja-posao

Post by ZoomZoomKiwi »

Mislim da je bilo 7 ili 8 viška na intervjuu.
Beli belcan

#2285 Re: Kontrolori zracnog saobracaja-posao

Post by Beli belcan »

Ko želi pilotsku dozvolu za privatni avion , imate školu letenja visoko , možete ih naći na instagramu. Trenutno rade obuku 5...6 kandidata, rekli su na proljece još jednu grupu.
ZoomZoomKiwi

#2286 Re: Kontrolori zracnog saobracaja-posao

Post by ZoomZoomKiwi »

Padat će rekordi ovih dana.

Image

Prijatelj kaže da ne pamti ovaj count preleta u ova doba.
akcija007

#2287 Re: Kontrolori zracnog saobracaja-posao

Post by akcija007 »

Ja sam ih danas oko 14:30 vidio 4-5 u prelrtu iznad SA. Nikada toliko aviona nisam vidio na nebu iznad SA. Po 1-2 budu a danas su bila 4-5
m94n

#2288 Re: Kontrolori zracnog saobracaja-posao

Post by m94n »

Moj je savjet, da ne očekujte mnogo od konkursa. Kao neko ko prošao sve testove i došao na intervju od 2 minuta prošli put, mogu vam reci da nije transparentno uopste. Neke kandidate sam proguglao nakon intervjua i nasao na Linkedinu da se poznaju sa uposlenicima BHANSA-e i naravno kasnije na slikama sam vidio da su oni odabrani.
Probajte ako želite, ali nemojte pauzirati život zbog ovoga jer selekcija traje mjesecima.
ZoomZoomKiwi

#2289 Re: Kontrolori zracnog saobracaja-posao

Post by ZoomZoomKiwi »

Kako rekoh, jedna od rijetkih svijetlih tačaka među svim javnim kompanijama i društvima u BiH

https://www.klix.ba/biznis/privreda/vel ... /260325163

Kaizen

#2290 Re: Kontrolori zracnog saobracaja-posao

Post by Kaizen »

Stigli mejlovi za engleski. Meni su suknuli pravi sa terminom. Po ovim cjenama goriva I dosadasnjim saznanjima, upitna isplativost. Imamo li koga iz unutra da vidimo koliko se ljudi prijavilo?
drndalo

#2292 Re: Kontrolori zracnog saobracaja-posao

Post by drndalo »

Kaizen wrote: 02/04/2026 12:50 Stigli mejlovi za engleski. Meni su suknuli pravi sa terminom. Po ovim cjenama goriva I dosadasnjim saznanjima, upitna isplativost. Imamo li koga iz unutra da vidimo koliko se ljudi prijavilo?
Ko ne proba proci nece sigurno... Isplativost? Mozes uvijek biti nakupac na HECO-i i prodavac na Otoci.
Post Reply