Islam - pitanja i odgovori

Rasprave o vjerskim temama.
Post Reply
Towelie

#2276 Re: Islam - pitanja i odgovori

Post by Towelie »

Diwan wrote:
Towelie wrote:Naravno da nije sve sjajno i bajno u IZ, ali je opet najbolja opcija od ponudjenih.
Bolje da oni tumace Islam nego vehabije. Verovatno ste citali ovu ujdurmu oko ispravnosti vaktija ovih dana.
vuk dlaku mjenja, ali čud nikako. Doduše, ramazan je, neki su zatvoreni
No, i pored toga, nefsovi nekih ljudi ne miruju. Malo je porazavajuce kad se shvati da nije sejtan kriv, nego sam ljudski nefs.
Diwan

#2277 Re: Islam - pitanja i odgovori

Post by Diwan »

Na ovom slučaju od Beganovica, dobro se vidi 'moč' jedne institucije kao što je IZ-a.

Odjednom čovjek preko noći postade nadriljekar i čuvar pasa, sve zbog priče o vehabijama koji su izgleda zaštičeni u IZ-i.

Kad se sjetim Gornje Bukovice koliko je IZ-a branila svog druga, a vamo nož u leđa ovom drugom.
kritichar

#2278 Re: Islam - pitanja i odgovori

Post by kritichar »

salik79 wrote: Dakle, ako postoji tema na ovom forumu, znaci da postoje i rafidije u BiH?! Ha ja, logika. Jos jednom - informisi se. Ja cu samo u kratkim crtama - Imam Dzafer Sadik a.s. je utemeljitelj Dzaferijske/Imamijske (najrasprostranjenije) pravne skole u siijskom islamu. Inace, Imam Dzafer Sadik a.s. je najbitniji sejh (za kojeg je rekao - parafraziram: "Bio bih izgubljen bez te dvije godine koje sam proveo uz njega") u zivotu utemeljitelja pravne skole koju mi u BiH slijedimo, Ebu-Hanife r.a., te sejh i nekih drugih imama ehlisunnetskog pravca. Nabavi knjigu Ehlul-l-Kibla (Pripadnici Kible) sejha Muhammeda Zekki Ibrahima r.a., te okreni str 52, poglavlje "Siije u islamu", a nakon toga str. 54 "Siije imamije su muslimani", te na str. 55 "Sijje zejdije su muslimani". Iscitaj dobro, a onda okreni str 56. "Druge siijske grupacije", gdje ces na str. 57 pronaci i "Rafidijsku skupinu". Izdvojit cu slijedeci citat: "Sve ove skupine, kao sto vidite, sem imamija dzaferija, zejdija i behirija su zabludjele i ekscentricne skupine, zatvorene u sebe. Danas ih gotovo niko i ne zamjecuje."

Kao sto rekoh, dedo je navik´o na "svoje" mjesto u dzamiji, junosa nije postupio po sunnetu (na koji se povazda poziva) nego ga osorno otres´o jer "nema rezervacije mjesta", da bi dedo pokusao "na/uguravanjem" to postici, na sta je ovaj odgovorio "stocem u vugla"...Ono bas po sunnetu. Jarane - teravija, dedo, stariji 3-4 puta od tebe (ne mislim bukvalno tebe, da ne bude zabune :D ) i ti jos opravdavas postupak mladjahnog vehabita?!! Hallllooooooooo!? Kao sto rekoh, da je dedo 100X naopak, ima da postujes njegove godine i da mu ustupis "njegovo" mjesto bez i da te upita. Hem zaradis itekakav (ramazanski) sevab, hem pokazes kulturu, ahlak, sunnet, islam,...., a sacuvas mir u "kuci".
da, postoji tema koju je otvorio neki zaluđenik da propagira svoje stavove

Za Ebu Hanifinu izjavu sve stoji, međutim ili se on toliko odmakao ili ste vi, od Džafera, jer Ebu Hanife nema veze sa šiizmom

Šta bi rekao za čovjeka koji izjavi ovo:
Mi ne obožavamo Boga koji uspostavi veliku građevinu (hilafet) za ibadet, pravdu i pobožnost, potom je lično ruši postavljajući Jezida, Muaviju, Osmana i druge diktatore da budu nadređeni ljudima, zatim ne pojasni ljudima pravac kojim trebaju ići nakon smrti poslanika.

Ti si odmah osudio tog momka, mada nisi bio tamo, i iako se u medijima navodi da je starac po ulasku počeo galamiti, pa je prvi udario momka....
ali, mlad čovjek u fahovoj džamiji, ne može biti normalan, to je ludi vehabija, terorista....
nasa

#2279 Re: Islam - pitanja i odgovori

Post by nasa »

Towelie wrote:Naravno da nije sve sjajno i bajno u IZ, ali je opet najbolja opcija od ponudjenih.
Bolje da oni tumace Islam nego vehabije. Verovatno ste citali ovu ujdurmu oko ispravnosti vaktija ovih dana.
Nisam citala, sta za vaktije?
Towelie

#2280 Re: Islam - pitanja i odgovori

Post by Towelie »

nasa wrote:
:)
Snake Eyes

#2281 Re: Islam - pitanja i odgovori

Post by Snake Eyes »

Towelie wrote:
nasa wrote:
Vehabijski da'witelji su pustili pricu kako vaktije iz IZ nisu tacne te kako ljudi koji klanjaju sabah i sehure po njima nemaju ispravan namaz i post. Nakon toga je reagovala IZ i odbacila te optuzbe.
Peškirko, peškirko :D , ne znači da su vehabije u pravu ali ipak bi trebalo to razmotriti jer zora ima svoju svjetlinu a ova po takvimu je bukvalno mrkli mrak. Uostalom, ti si se ubijao citirajući hadise po forumu ili si se pokajao od toga?
Ali Kemal

#2282 Re: Islam - pitanja i odgovori

Post by Ali Kemal »

Imam pitanje u vezi posta. Ima li ikakvo objasnjenje zasto da se ne pije voda citav dan?
Kakav je smisao biti dehidriran?
Za hranu hajd mogu da prihvatim objasnjenje da se malo procisti organizam, ali zabrana za vodu mi je totalno nejasna, cak sta vise mislim da je stetna.
Ako se neko napije vode kad vise ne moze da izdrzi, te tako prekrsi post, kako se to ogleda sa vjerskog stanovista.
Towelie

#2283 Re: Islam - pitanja i odgovori

Post by Towelie »

Peškirko, peškirko :D , ne znači da su vehabije u pravu ali ipak bi trebalo to razmotriti jer zora ima svoju svjetlinu a ova po takvimu je bukvalno mrkli mrak. Uostalom, ti si se ubijao citirajući hadise po forumu ili si se pokajao od toga?
Ne znam kako se mozes pokajati od citiranja hadisa. :D Naravno da se nisam pokajao.
A glede vaktija, pa isli su ljudi da proveravaju. Samo sto se prva zora ne moze videti iz grada zbog silnih svetala koja su pristutna, nego se mora otici na neku uzvisinu van grada. Ono sto je meni prvenstveno zasmetalo jeste zbunjivanje muslimana sa ovim paralelnim vaktijama koje su se pojavile.
Rockefeller

#2284 Re: Islam - pitanja i odgovori

Post by Rockefeller »

Ali Kemal wrote:Imam pitanje u vezi posta. Ima li ikakvo objasnjenje zasto da se ne pije voda citav dan?
Za hranu hajd mogu da prihvatim objasnjenje da se malo procisti organizam, ali zabrana za vodu mi je totalno nejasna, cak sta vise mislim da je stetna.
Ako se neko napije vode kad vise ne moze da izdrzi, te tako prekrsi post, kako se to ogleda sa vjerskog stanovista.
Ne znam koliko imaš godina ali evo ja, radim i opet ne dehidriram. Post je propisan kao što je bio i onima prije nas. Zamisli kako je u Državama gdje je 35 stepeni svaki dan.
nasa

#2286 Re: Islam - pitanja i odgovori

Post by nasa »

Inace umiru od posljedica visokih temperature samo za vrijeme Ramazana, nikako se to ne desi onima koji ne poste ali hajde bas lijepo da se brinete za nase zdravlje :-)
Janjicar

#2287 Re: Islam - pitanja i odgovori

Post by Janjicar »

Ali Kemal wrote:Imam pitanje u vezi posta. Ima li ikakvo objasnjenje zasto da se ne pije voda citav dan?
Logika ramazana je da se odreknes hrane i pice u ime Allaha dz.s.
Ramazan je propisan u Kur'anu s jasno definisanim propisima a medju njima je i odricanje vode tj. pića. Mislim da post ne bi bio post da se moze pit i voda. Kakva "fajda" od posta ?
Rockefeller

#2288 Re: Islam - pitanja i odgovori

Post by Rockefeller »

Ne razumije. Imam osjećaj da bi mogao dva dana bez vode biti.
kritichar

#2289 Re: Islam - pitanja i odgovori

Post by kritichar »

Towelie wrote:
Ne znam kako se mozes pokajati od citiranja hadisa. :D Naravno da se nisam pokajao.
A glede vaktija, pa isli su ljudi da proveravaju. Samo sto se prva zora ne moze videti iz grada zbog silnih svetala koja su pristutna, nego se mora otici na neku uzvisinu van grada. Ono sto je meni prvenstveno zasmetalo jeste zbunjivanje muslimana sa ovim paralelnim vaktijama koje su se pojavile.
Neki dan je Saff ("vehabijski" medij) skrenuo pažnju na neku vaktiju koja se na internetu može naći, predstavili su je kao tekfirdžijsku, i da sa njom samo žele unijeti smutnju, kad ne mogu sa ničim drugim.
A što se tiče stava tih "vehabija", najugledniji "njihov" šejh Kuduzović nije rekao da se odreknemo vaktije IZ, ali je objasnio u čemu je problem, navodno su se penjali nekoliko njih na brdo, i čekali zoru, i nisu je mogli vidjeti po takvimskom vremenu, nego 40-45 min. kasnije (ljetno vrijeme)
Bilo bi dobro kada bi IZ izašla sa argumentovanim objašnjenjem, a ne mi imamo muvekita, mi vjerujemo muvekitu
zagortenej

#2290 Re: Islam - pitanja i odgovori

Post by zagortenej »

čak je saff takve vehabije nazvao srbijanskim obavještajcima, zanimljivo :)
Najzanimljiviji dio u ovoj smutljivoj priči je to što su najglasniji zagovornici o lažnoj vaktiji srpski obavještajci sa portala Vijestiummeta. Ko sa njima ima posla mora završiti kako ne treba.
a vehabije sa minber..ba kazu da su ahmedije pravile vaktiju, kome sad vjerovati? :?
Ali Kemal

#2291 Re: Islam - pitanja i odgovori

Post by Ali Kemal »

Rockefeller wrote:
Ne znam koliko imaš godina ali evo ja, radim i opet ne dehidriram. Post je propisan kao što je bio i onima prije nas. Zamisli kako je u Državama gdje je 35 stepeni svaki dan.
Kakve sad veze ima koliko ja imam godina :shock:
Moje pitanje je jasno, kakva je korist da se ne pije voda cijeli dan, pogotovu kada su vrucine?
Mozda su naucnici nesto otkrili da ima tu nesto? To je moje pitanje, sa naucne strane kako to djeluje na covjekovo zdravlje?
Janjicar wrote:Logika ramazana je da se odreknes hrane i pice u ime Allaha dz.s.
To nije moje pitanje, a kada vec spominjes, taj razlog je potpuno besmislen za mene.
Janjicar wrote:Ramazan je propisan u Kur'anu s jasno definisanim propisima a medju njima je i odricanje vode tj. pića. Mislim da post ne bi bio post da se moze pit i voda. Kakva "fajda" od posta ?
Sto ne bi bio post. Ne jesti cijeli dan je vec dovoljan izazov.

U stvari pitao sam jos sta ako se neko ponekad napije vode, kakve konsenkvence ce snositi?
kritichar

#2292 Re: Islam - pitanja i odgovori

Post by kritichar »

muslimani poste prvenstveno iz pokornosti Gospodaru svih svjetova.
a koji su svi benefiti posta, vjerovatno da ne znamo, znamo neke, kako fizičke tako, duhovne i mentalne
što se tiče fizičkih koje tebe interesuju, već je dosta puta o tome pisano i pričano, ima se naći online, i to je više pitanje za ljekara nekog, tako da je najbolje da potražiš odgovor pomoću gugla.

a pijenje vode kvari post, osim ako je nehotice, a ukoliko smo svjesni da postimo i popijemo vode, time kvarimo post i dužni smo ga napostiti
nasa

#2293 Re: Islam - pitanja i odgovori

Post by nasa »

E za Ramazan postavljat takva pitanja vjernicima je bas umjesno i kulturno, kakvih sve ljudi ima ccccccc
Ali Kemal

#2294 Re: Islam - pitanja i odgovori

Post by Ali Kemal »

Pa postavio sam pitanje jer je sada aktuelno.
Ko posti i smatra da ce dobiti nagradu od Boga za to, sta ga briga sto ja nevjernik pitam tako nesto, osim toga ja idem u dzehenem, a vjernici u dzenet. To je valjda poenta vjere.
Jel tako?
animals

#2295 Re: Islam - pitanja i odgovori

Post by animals »

Rockefeller wrote:
Je li mozes raditi kao i oni sto ne poste, je li tvoj doprinos isti..
Bosanski_kralj

#2296 Re: Islam - pitanja i odgovori

Post by Bosanski_kralj »

animals wrote:
Rockefeller wrote:
Je li mozes raditi kao i oni sto ne poste, je li tvoj doprinos isti..
Pretjerujete. Evo postim svaki dan i postiću i ubuduće aBd, pa skoro bez problema.

Cijeli dan sam aktivan, čak znam negdje oko 18h otići igrati nogometa tamo sve do iftara, i nikakvih problema nemam.

Oni koji su bolesni nisu ni dužni postiti, a zdrav čovjek posti bez poteškoća.
zagortenej

#2297 Re: Islam - pitanja i odgovori

Post by zagortenej »

A da ne govorimo o tome da u Argentini muslimani poste 9h, a u Švedskoj 21h, zar nije prevelika razlika?
Towelie

#2298 Re: Islam - pitanja i odgovori

Post by Towelie »

zagortenej wrote:A da ne govorimo o tome da u Argentini muslimani poste 9h, a u Švedskoj 21h, zar nije prevelika razlika?
Sa pravim nijetom, nije bitan broj sati. Pustimo trivijalnosti tipa koliko se gde posti. Ima u Ramadanu precih stvari za ciniti. :wink:
zagortenej

#2299 Re: Islam - pitanja i odgovori

Post by zagortenej »

Towelie wrote:
zagortenej wrote:A da ne govorimo o tome da u Argentini muslimani poste 9h, a u Švedskoj 21h, zar nije prevelika razlika?
Sa pravim nijetom, nije bitan broj sati. Pustimo trivijalnosti tipa koliko se gde posti. Ima u Ramadanu precih stvari za ciniti. :wink:
Pitaj svedjane je li njima trivijalnost :wink:
Bosanski_kralj

#2300 Re: Islam - pitanja i odgovori

Post by Bosanski_kralj »

zagortenej wrote:
Towelie wrote:
Pitaj svedjane je li njima trivijalnost :wink:
Vidiš da se vrijeme Ramazana pomjera svake godine za 9-10h. I tako smo mi jedno vrijeme postili 9h, a neki drugi 18h, pa se kolo okrenulo.
Post Reply