Jadi nas nezaposlenih

Ekonomija, biznis, dionice, posao, (ne)zaposlenost...

Moderator: anex

Post Reply
rekla-kazala

#2276 Re: Jadi nas nezaposlenih

Post by rekla-kazala »

Warashii wrote:
rekla-kazala wrote:Mittal Zenica će uskoro primati radnike, ne zna se tačan broj ni potrebno obrazovanje i kvalifikacija.
Navodno je do sada apliciralo 7.000 ljudi :shock: :shock: :shock: . Obustavili su prijem papirnatih aplikacija i ostavili mogućnost elektronskog apliciranja.
?? preko cega ako mi mozes reci?
Njihove stranice?
Cini se da s NG cu da budem na ovoj temi :) .
Ne znam, na ulazu u direkciju Mittala ima obavjest sa e-mail adresom.
Rizvan

#2277 Re: Jadi nas nezaposlenih

Post by Rizvan »

Jedna zanimljivost.....

U septembru 2014 godine, u FBiH od ukupnog radno aktivnog stanovništva bilo je 46.76% nezaposlenih.

Top 10 opština sa najvećim procentom nezaposlenih:

1. Sapna 81.27%
2. Teočak 80.92%
3. Bužim 76.21%
4. Čelić 74.29%
5. Kalesija 72.32%
6. Dobretići 72.18%
7. Stolac 70.42%
8. Ilijaš 68.37%
9. Velika Kladuša 67.82%
10. Zavidovići 67.58%

Čak pet opština ima preko 70% nezaposlenih, a dvije čak i preko 80 :roll: Ovo valjda nema nigdje na svijetu. :-)

Top 10 opština sa najmanjim procentom nezaposlenih:

1. Centar 16.30%
2. Neum 23.79%
3. Novo Sarajevo 27.49%
4. Čitluk 28.99%
5. Goražde 33.93%
6. Ravno 34.31%
7. Kupres 35.28%
8. Mostar 35.54%
9. Grude 36.98%
10. Kreševo 38.02%

Jedino opština Centar donekle ima podnošljiv procentat nezaposlenih za svjetske standarde, ovo sve ostalo.... :run: :run:
ExNihilo

#2278 Re: Jadi nas nezaposlenih

Post by ExNihilo »

Jedino ako pod svjetskim standardima podrazumijevaš neku istočnoevropsku rupu... :D
Rizvan

#2279 Re: Jadi nas nezaposlenih

Post by Rizvan »

ExNihilo wrote:Jedino ako pod svjetskim standardima podrazumijevaš neku istočnoevropsku rupu... :D
Kad kažem svjetske standarde, mislim na svjetski prosjek. Zbir istoka i zapada, sjevera i juga. :D I na zapadu postoje sredine sa oko petnestak posto nezaposlenih, samo što su to kod njih najpasivnija područja, dok kod nas ekonomski najaktivnija lokalna sredina ima 16% nezaposlenih. :-)
Domaci izdajnik
Horoskop: Vodokotlić

#2280 Re: Jadi nas nezaposlenih

Post by Domaci izdajnik »

He, evo jednog taze dešavanja u vezi posla s moje strane :) Čuo od poznanika da agencija za obezbjeđenje ovdje u BL traži ljude sa dobrim preporukama i iskustvom i to, pa pošto već dugo gledam da uhvatim maglu iz ovog smeća od firme (i da dignem tužbu usput :evil: ) tražim nešto drugo uvijek, mrka kapa al et'....Pošto je opšte poznato da su te agencije izrabljivači radnika i Bog te pita čije taldžije, hajde baš da vidim šta će nasrati i namediti :roll: :novine: Ja tamo, dobar dan taj i taj me preporučio, odlično izvoli sjedi.....kad sam ja njemu ispričao svoj život i priključenije :mrgreen: on će mani: trebaju im ljudi za objekte i banku (neku valjda preuzimaju šta znam :-? ) sat je 2 KM :shock: prijava i to lafo idu :roll: Rekoh , de ti zaobiđi te portire nisam ja penzionisani drot ili podoficir, de ti pratnju pošiljki ili zaštita osobe :oops: A neee, kaže ovaj, mi ne uzimamo tako sa ulice, treba prvo ovo raditi pa onda vremenom napredovati... :zzzz: Prijatelju, ako hoćeš radnike plati ih kao prvo, a kao drugo nemoj se iživljavati nad njima pa ti neće fini, mladi, zdravi momci napuštati posao u pola smjene i mahnuti srednjakom :run: Radiš drugu, pa piči u prvu, pa te zove kad si slobodan da dođeš na posao, pa iz treće moraš u drugu jer nema ljudi, a plata da se razguliš jedva 500 KM :-) Počeo on onu standardnu šuplju kako ima nezaposlenih koji traže bilo šta da rade :zzzz: kažem ja njemu jarane ko je voljan da mu rascopaju glavu ili probuše džigericu za 450 KM i da kao invalid ode svojima kući na teret - zaslužio je! Bog prašta grijehe, ali ne i gluposti kaže stara izreka. I ja na vrata lagano :ginisovac:
Za siću ko hoće da pogine i nastrada je po meni budala :oops: svako malo pa napad na banke i poslovnice i na radnike obezbjeđenja, a kad se odbraniš ti najebeš :skoljka:
mali_balon

#2281 Re: Jadi nas nezaposlenih

Post by mali_balon »

Najtuznije je sto ce se njih 10 prijavit za taj posao. Sve dok je tako prava radnika mozemo macku o rep objesit
Domaci izdajnik

#2282 Re: Jadi nas nezaposlenih

Kad ih trojica završe na KBC-u od njih deset, druga će priča biti.....već te agencije imaju problema sa nalaženjem ljudi, hoće nindže sa sertifikatom koji košta oko 1000 KM (sad je toliko mislim :-? ) da rade za džabe posao u kom je glava u torbi :skoljka: Samo naprijed, za ideale ginu budale.... :roll:
ExNihilo

#2283 Re: Jadi nas nezaposlenih

Post by ExNihilo »

Preduslov za radnička prava jeste postojanje kakvog-takvog standarda, pravna zaštita radnika i zdravo tržište rada. Kod nas nema nijednog, pa poslodavci mogu kako hoće. Ko je gladan, najmanji su mu problem radnička prava, prihvata sve...
ExNihilo

#2284 Re: Jadi nas nezaposlenih

Post by ExNihilo »

Rizvan wrote:
ExNihilo wrote:Jedino ako pod svjetskim standardima podrazumijevaš neku istočnoevropsku rupu... :D
Kad kažem svjetske standarde, mislim na svjetski prosjek. Zbir istoka i zapada, sjevera i juga. :D I na zapadu postoje sredine sa oko petnestak posto nezaposlenih, samo što su to kod njih najpasivnija područja, dok kod nas ekonomski najaktivnija lokalna sredina ima 16% nezaposlenih. :-)
Pa nije tačno ni to za svjetski prosjek. Prosjek je oko 8%. Drugim riječima, naša najaktivnija općina je dvostruko gora od svjetskog prosjeka po nezaposlenosti.
Dzole_SSS

#2285 Re: Jadi nas nezaposlenih

Post by Dzole_SSS »

Lajavikrelac wrote:He, evo jednog taze dešavanja u vezi posla s moje strane :) Čuo od poznanika da agencija za obezbjeđenje ovdje u BL traži ljude sa dobrim preporukama i iskustvom i to, pa pošto već dugo gledam da uhvatim maglu iz ovog smeća od firme (i da dignem tužbu usput :evil: ) tražim nešto drugo uvijek, mrka kapa al et'....Pošto je opšte poznato da su te agencije izrabljivači radnika i Bog te pita čije taldžije, hajde baš da vidim šta će nasrati i namediti :roll: :novine: Ja tamo, dobar dan taj i taj me preporučio, odlično izvoli sjedi.....kad sam ja njemu ispričao svoj život i priključenije :mrgreen: on će mani: trebaju im ljudi za objekte i banku (neku valjda preuzimaju šta znam :-? ) sat je 2 KM :shock: prijava i to lafo idu :roll: Rekoh , de ti zaobiđi te portire nisam ja penzionisani drot ili podoficir, de ti pratnju pošiljki ili zaštita osobe :oops: A neee, kaže ovaj, mi ne uzimamo tako sa ulice, treba prvo ovo raditi pa onda vremenom napredovati... :zzzz: Prijatelju, ako hoćeš radnike plati ih kao prvo, a kao drugo nemoj se iživljavati nad njima pa ti neće fini, mladi, zdravi momci napuštati posao u pola smjene i mahnuti srednjakom :run: Radiš drugu, pa piči u prvu, pa te zove kad si slobodan da dođeš na posao, pa iz treće moraš u drugu jer nema ljudi, a plata da se razguliš jedva 500 KM :-) Počeo on onu standardnu šuplju kako ima nezaposlenih koji traže bilo šta da rade :zzzz: kažem ja njemu jarane ko je voljan da mu rascopaju glavu ili probuše džigericu za 450 KM i da kao invalid ode svojima kući na teret - zaslužio je! Bog prašta grijehe, ali ne i gluposti kaže stara izreka. I ja na vrata lagano :ginisovac:
Za siću ko hoće da pogine i nastrada je po meni budala :oops: svako malo pa napad na banke i poslovnice i na radnike obezbjeđenja, a kad se odbraniš ti najebeš :skoljka:
Svaka tebi cast.
Ja sam kroz zivot imao mnogo problema upravo radi stava gdje nisam dao na sebe.
Mnogi prijatelji su mi zamijerali, i uvijek dolazili sa pricom, "ti zelis samo da tvoje prode", ali nije tako uopste bilo, jer sam uvijek bio za adekvatan kompromis, i da su obje strane zadovoljne.

Problem nas ovdje, sto ce sutra ti doci neko kome ce novac biti prije potreban pa ce za 300 KM raditi (znam ih licno u Sarajevo trojicu takvih) i riskirati da ga probuse sa prijeda i pozadi, ali to je tako jednostavno kod nas ovdje. Ljudi su jadni sami od sebe, jer cim sam ne cijenis sebe, nemoj ocekivati da ces biti cijenjen od drugih...
Domaci izdajnik

#2286 Re: Jadi nas nezaposlenih

Jbg, to je posao u kome je glava u torbi zato i imam takav stav....bolje biti bez posla nego da ti zovu mater ili ženu u pola noći da si dopremljen na urgentnu u kritičnom stanju. Džaba ti onda i to "bolje išta nego ništa" kad završiš invalid ili pokojni....
topcam
Vozim: uzbrdo

#2287 Re: Jadi nas nezaposlenih

Post by topcam »

Rizvan wrote:Jedna zanimljivost.....

U septembru 2014 godine, u FBiH od ukupnog radno aktivnog stanovništva bilo je 46.76% nezaposlenih.

Top 10 opština sa najvećim procentom nezaposlenih:

1. Sapna 81.27%
2. Teočak 80.92%
3. Bužim 76.21%
4. Čelić 74.29%
5. Kalesija 72.32%
6. Dobretići 72.18%
7. Stolac 70.42%
8. Ilijaš 68.37%
9. Velika Kladuša 67.82%
10. Zavidovići 67.58%

Čak pet opština ima preko 70% nezaposlenih, a dvije čak i preko 80 :roll: Ovo valjda nema nigdje na svijetu. :-)

Top 10 opština sa najmanjim procentom nezaposlenih:

1. Centar 16.30%
2. Neum 23.79%
3. Novo Sarajevo 27.49%
4. Čitluk 28.99%
5. Goražde 33.93%
6. Ravno 34.31%
7. Kupres 35.28%
8. Mostar 35.54%
9. Grude 36.98%
10. Kreševo 38.02%

Jedino opština Centar donekle ima podnošljiv procentat nezaposlenih za svjetske standarde, ovo sve ostalo.... :run: :run:

Da nije zagonetka?!

Salu na stranu, ja ovo tumacim ovako.

Centar ima najvise radnika na drzavnim jaslama i onu su uredno prijavljeni.

Ove ostale sredine imaju manje takvih (spomenutih na jaslama), rijetke "samo onoliko koliko se mora,
i ako se ono bas bas mora" uredno prijavljenih, neke na minimalcu (zauhar i to), a vecinom nikako prijavljenih radnika.

Hocu reci da ove brojke ni u ludilu nemogu biti tacne, i da puno vise ljudi radi, ali je nazalost takva
situacija da nemaju drugog izbora nego "oficijelno" biti nezaposleni, a raditi.
mali_balon

#2288 Re: Jadi nas nezaposlenih

Post by mali_balon »

Ma naravno da ne mogu biti tacne, statistika je zbir pogresnih podataka, gdje su oni sto rade na crno a prijavljeni na biro. Gdje su oni sto rade na raznim ugovorima itd itd itd.
Npr. najvise zaposlenih ce biti ljeti zbog gradjevinske sezone, lupam euroasfalt zaposli 30 sofera na ugovore na 4 mjeseca dok je sezona pa onda sve to produzuje ako je potrebno itd itd. Sto nema statistike o stalno zaposlenim na ugovorima na neodredjeno vidjeli bi da je tu cifra znatno manja
gilla

#2289 Re: Jadi nas nezaposlenih

Post by gilla »

Što se tiče tih zaštitara znam da banku npr. jedan zaštitar košta oko 1500 i više. Dok taj radnik dobije 5 stoja.
_BataZiv_0809
Nindža revizor
Vozim: Lancia na servisu

#2290 Re: Jadi nas nezaposlenih

Post by _BataZiv_0809 »

Otkud odjednom Gorazdu 30 posto nezaposlenosti, kad nas bombarduju da je ona 5 posto :run:
Domaci izdajnik

#2291 Re: Jadi nas nezaposlenih

gilla wrote:Što se tiče tih zaštitara znam da banku npr. jedan zaštitar košta oko 1500 i više. Dok taj radnik dobije 5 stoja.
5 stoja ali kad se nabere prekovremenih sati. Prosjek je oko 400....dodaj na to još handrenje odlascima na teren i manifestacije, prevoz i ishrana o tvom trošku naravno :oops:
Rizvan

#2292 Re: Jadi nas nezaposlenih

Post by Rizvan »

_BataZiv_0809 wrote:Otkud odjednom Gorazdu 30 posto nezaposlenosti, kad nas bombarduju da je ona 5 posto :run:
Možda sa onima koji rade na crno, iznosi 5%. :D Mada, sa ovakvom stopom nezaposlenosti u BiH, nemoguće je da ijedna opština ima jako nisku nezaposlenost, jer bi automatski bila okupirana od strane ekonomskih imigranata iz ostatka BiH.

No, i prema ovim podacima FZS-a, ako ne računamo Sarajevo kao administrativni centar i Čitluk (distributivno skladište za hrvatske izvozne kompanije u BiH), Goražde ispade najrazvijeniji industrijski centar u Federaciji, sa najmanjim procentom nezaposlenih. Tako da nije ni čudo što ga mediji ističu kao pozitivan primjer. Samo daleko je i Goražde od idealnog što se tiče zaposlenosti.
mali_balon

#2293 Re: Jadi nas nezaposlenih

Post by mali_balon »

Nek je sretno i sve se zaposlili :D .
Domaci izdajnik

#2294 Re: Jadi nas nezaposlenih

Sretna nova godina svima :) da što prije nađete posao ;-)
razonoda

#2295 Re: Jadi nas nezaposlenih

Post by razonoda »

joooj wrote:Ko kaze da nema posla, cak i uvozimo radnu snagu :-)

Image
Kao svugdje u svijetu.Domaci nece da rade odredjene poslove. Cekaju ono za sta su se odlucili kad su bili 'klinci' :-)
Kosato

#2296 Re: Jadi nas nezaposlenih

Post by Kosato »

Troll_Happens

#2297 Re: Jadi nas nezaposlenih

Post by Troll_Happens »

sta reci, dici se i zapalit im i telekom i sve.. mater im banditsku jeb.. ... cuj sa duplim imenom... moras biti lud pa povjerovat u ovo :twisted: samo se iznerviram kad procitam ovakve vijesti. Gade mi se svi...
razonoda

#2298 Re: Jadi nas nezaposlenih

Post by razonoda »

ne koristi usluge telekoma :roll:
topcam
Vozim: uzbrdo

#2299 Re: Jadi nas nezaposlenih

Post by topcam »

i JMBG im isti. Koje ublehe.
Dzole_SSS

#2300 Re: Jadi nas nezaposlenih

Post by Dzole_SSS »

u BIH se izgleda jedino moze dobiti posao bez stele u IT sektoru i eventualno ako ste zdravstvene struke (nizi stepeni), tj medicinski tehnicari, farmaceutski tehnicari ili da radite kod nekoga za 300 KM..

Ostali sektori, bez adekvatnih preporuka i koverte, veoma tesko...
Post Reply