Nesporazum u Briselu!

Post Reply
Basvod

#2276 Re: Nesporazum u Briselu!

Post by Basvod »

MuaDib wrote:
Tessaract wrote:
MuaDib wrote:Većina BH Srba i Hrvata ima ambivelentan odnos prema BiH, što je djelom posljedica velikosrpske i velikohrvatske propagnde, a dijelom uvjerenje da Bošnjaci kroz BiH žele da vladaju njima.
На жалост, то није никакво уверење, већ чињеница. Оно што јесте уверење, и то погрешно, је да не постоји нешто попут великобошњачке идеологије, већ да постоји само великосрпска и великохрватска идеологија.
Stanje uvjetovano medijskom, političkom i vojnom torturom ne može biti činjenica, već sam igrom prilika nametnuta paradigma, koja sa prvim nestajanjem goriva propada. Činjenica je da je rat u Bosni i Hercegovini uvjetovan ekspanzionizmom i kohabitacijom velikosrpskog i velikohrvatskog nacionalizma, čija je osnovna premisa bila da bosanski Muslimani nisu narod, već izrod. Problem današnje srpske i hrvatske politike je to što je obezglavljena nepodrškom iz Beograda i Zagreba, očekuje paternalizam izjednačavajući dijasporu i konstitutivnost, te što nije u stanju prihvatiti Bošnjačko nacionalno buđenje i sazrijevanje Bošnjaka kao naroda, čime je zapravo ona postala gubitnik. Neminovno je da to Bošnjačko buđenje dovodi i do pojave nosioca bošnjačkog nacionalizma, koji priželjkuju pad broja Srba i Hrvata, te istrajavaju na tezama da BiH mora postati bošnjačka nacionalna država. Stoga se moramo vratiti u državni okvir, počev od teze da je BiH država svih svojih državljana, da su Bošnjaci, Srbi i Hrvati kao narodi ravnopravni, te da pripadnici nacionalnih manjina i oni koji ne pripadaju konstitutivnim narodima imaju jednaka građanska i ljudska prava, a da se nacionalna prava ostvaruju kroz institucije sistema i funkcionalnu decentralizaciju. Jer ovo stanje mantalno odvaja Srba i Hrvate o BiH, a u mnogim Bošnjačkim glavama stvara vizije konačne pobjede.
Kasno je za to sto ti govoris.
Postojala je sansa od 2003. do 2006. Danas nema vise nikakve sanse, sutra jos manje.
Neko ce morati da pobjedi. Ili Srbi i Hrvati ili Bosnjaci.
muha_sa

#2277 Re: Nesporazum u Briselu!

Post by muha_sa »

Alfons Kauders wrote: Jedina konstanta sovinisticke politike u BiH je sve veci jaz ne izmedju naroda, vec izmedju sovinista i stvarnosti. Ne pada mi na pamet nijedan jedini politicki proces, pokusaj reforme ili inicijativa u zadnjih 10 godina koja nije protumacena na slican nacin.

Presuda Sejdic - Finci? To je za njih velika pobjeda i prvi korak ka stvaranju treceg entiteta. Ulazak Hrvatske u EU, takodjer, eto treceg. Uspostavljanje sistema koordinacije je za druge davanje drzavnosti RS-u. Povlacenje OHR-a? Pripajanje Brckog RS i referendum.

Cak i obicni, redovni izbori se u tim krugovima smatraju istorijskim/povijesnim prekretnicama, praceni pozivima na otCepljenje i proglasenje stolnih gradova. Svaka moguca vijest, ekonomski pokazatelj, incident, sve se su to za njih dokazi da im ide super, samo sto nije, treci u utorak, nezavisna RS u cetvrtak. To su ljudi koji zadnjih 18 godina zive u svom svijetu, potpuno izolovani od cinjenica i stvarnosti.

Nije problem sto mi dijelimo jednu zemlju i nismo se u stanju usaglasiti oko nekih bitnih i manje bitnih stvari - problem je sto mi jednostavno ne dijelimo istu stvarnost.

Rijec je o nemalom broju ljudi koji uistinu vjeruje da se prosjecni gradjanin Lukavca probudi, doruckuje, i onda konta kako da sjebe Hrvate i izabere im novog Sejdu. Safet iz Buzima je za njih rigidni vjerski fanatik, jer ove godine nije pekao rakiju - ko fol sjebo ledja na bausteli, a zapravo je vidjen u dzamiji za Bajram. Tu je onda "gradjanin-Bosanac" Denis iz Sarajeva, koji je jos veci fanatik mada je gay ateista, jer on to samo glumi i vreba pravi trenutak da postane vehabija - a prima kitu da se vlasi ne dosjete.

Prije podne oni zaista vjeruju da ce se poklopiti zvijezde, da ce EU ili susjedne zemlje doci pameti i zavrsiti posao u Bosni. A od podne mrze Hrvatsku jer je usla u EU i izdala njihove interese.

I cemu se onda cuditi? Kada neko glasa za SDA, on je rigidni vjerski fanatik. Kad neko glasa za SDP, on je jos gori jer je isti, samo ispod zita. Kad neko kaze da je ateista i glasa za NS, taj je zapravo undercover vehabija koji na gradjansku lafinu pokusava pridobiti naivne Srbe i Hrvate u Sarajevu.

Da sutra pukne meteor u Treskavicu, da nas pola ode u tri picke materine, oni bi i tad nasli nacin da to objasne kao dio nekakvog plana za formiranje treceg ili nezavisnost RS. Ljetos gledam dnevnik RTRS... Sjebo grad usjeve oko Bijeljine... I kriva je federacija jer nemaju rakete. Cijela vijest o tome. Padne avion kraj BL, pogine pet mladica, i kriva je zapravo istraga - jer je nadleznost za te istrage prebacena na drzavni nivo.

Shvatite da je rijec o ljudima koji stvaraju stvarnost koja im odgovara, oni ce svaku vijest i cinjenicu iskriviti tako da se uklapa u njihovu stvarnost. Zato im zvuci savrseno logicno da ce kad-tad u miru dobiti ono sto nisu mogli dobiti ni 1993.
:thumbup:

kome ovo nije jasno taj spava dubokim snom.
muha_sa

#2278 Re: Nesporazum u Briselu!

Post by muha_sa »

Basvod wrote:
Kasno je za to sto ti govoris.
Postojala je sansa od 2003. do 2006. Danas nema vise nikakve sanse, sutra jos manje.
Neko ce morati da pobjedi. Ili Srbi i Hrvati ili Bosnjaci.
jedno je jasno, pobijedit ce BiH a mi cemo se još koprcat dok god nam ne dodje iz guzice u glavu.
Basvod

#2279 Re: Nesporazum u Briselu!

Post by Basvod »

Alfons Kauders wrote:
Hrulj wrote:
akcid wrote:
Sličan šovinizam i jeste jedan od razloga političke anemije BiH.

Nama u BiH treba jedan kvalitetan zakon koji će predstavljati osnov za zaustavljanje ovakvih maloumnih ideja i procesuiranje njenih kreatora :oops:
Ma dakako. Treba bola da potpisemo sve sto Srbi i Hrvati traze.
Hocete Distrikt Brcko u RS-u?
Ma izvolite molim lijepo.
A vi biste zeljeli televiziju?
Naravno, i dozvolite nam da mi placamo za nju, iako mi svoje nemamo.

A vi? Sta vi zelite?
Oh pa naravno, da samo vas mogu izabrati, izvolite, znate da smo mi Bosnjaci nista doli vjerne sluge Srpske i Hrvatske

Treci entitet?
Pa naravno, svi znamo da je to u interesu Bosne i njenih naroda. Da li zelite da stvorimo jos 43 kantona u Bosnjackom entitetu sa jos 43 vlade? Ah sta ja to pitam, naravno naravno ;)
Bosnjo je tu da sluzi vama kao tepih.

I evo dali smo vam sve sta sada zelite?
Ne osjecate se ugodno u Sarajevu.
Ahhh... shvatam. Izvolite, ako zelite proglasite nezavisnost ili se pripojite kome zelite, tko smo mi sitni Bosnjaci koje ste etnicki cistili da vas zaustavljamo.
Ako zelite prepisati cemo sav budzet koji nam preostane vama za narednih 10 godina kako bi mogli stati na noge.

Jel ovako bolje?
Jedina konstanta sovinisticke politike u BiH je sve veci jaz ne izmedju naroda, vec izmedju sovinista i stvarnosti. Ne pada mi na pamet nijedan jedini politicki proces, pokusaj reforme ili inicijativa u zadnjih 10 godina koja nije protumacena na slican nacin.

Presuda Sejdic - Finci? To je za njih velika pobjeda i prvi korak ka stvaranju treceg entiteta. Ulazak Hrvatske u EU, takodjer, eto treceg. Uspostavljanje sistema koordinacije je za druge davanje drzavnosti RS-u. Povlacenje OHR-a? Pripajanje Brckog RS i referendum.

Cak i obicni, redovni izbori se u tim krugovima smatraju istorijskim/povijesnim prekretnicama, praceni pozivima na otCepljenje i proglasenje stolnih gradova. Svaka moguca vijest, ekonomski pokazatelj, incident, sve se su to za njih dokazi da im ide super, samo sto nije, treci u utorak, nezavisna RS u cetvrtak. To su ljudi koji zadnjih 18 godina zive u svom svijetu, potpuno izolovani od cinjenica i stvarnosti.

Nije problem sto mi dijelimo jednu zemlju i nismo se u stanju usaglasiti oko nekih bitnih i manje bitnih stvari - problem je sto mi jednostavno ne dijelimo istu stvarnost.

Rijec je o nemalom broju ljudi koji uistinu vjeruje da se prosjecni gradjanin Lukavca probudi, doruckuje, i onda konta kako da sjebe Hrvate i izabere im novog Sejdu. Safet iz Buzima je za njih rigidni vjerski fanatik, jer ove godine nije pekao rakiju - ko fol sjebo ledja na bausteli, a zapravo je vidjen u dzamiji za Bajram. Tu je onda "gradjanin-Bosanac" Denis iz Sarajeva, koji je jos veci fanatik mada je gay ateista, jer on to samo glumi i vreba pravi trenutak da postane vehabija - a prima kitu da se vlasi ne dosjete.

Prije podne oni zaista vjeruju da ce se poklopiti zvijezde, da ce EU ili susjedne zemlje doci pameti i zavrsiti posao u Bosni. A od podne mrze Hrvatsku jer je usla u EU i izdala njihove interese.

I cemu se onda cuditi? Kada neko glasa za SDA, on je rigidni vjerski fanatik. Kad neko glasa za SDP, on je jos gori jer je isti, samo ispod zita. Kad neko kaze da je ateista i glasa za NS, taj je zapravo undercover vehabija koji na gradjansku lafinu pokusava pridobiti naivne Srbe i Hrvate u Sarajevu.

Da sutra pukne meteor u Treskavicu, da nas pola ode u tri picke materine, oni bi i tad nasli nacin da to objasne kao dio nekakvog plana za formiranje treceg ili nezavisnost RS. Ljetos gledam dnevnik RTRS... Sjebo grad usjeve oko Bijeljine... I kriva je federacija jer nemaju rakete. Cijela vijest o tome. Padne avion kraj BL, pogine pet mladica, i kriva je zapravo istraga - jer je nadleznost za te istrage prebacena na drzavni nivo.

Shvatite da je rijec o ljudima koji stvaraju stvarnost koja im odgovara, oni ce svaku vijest i cinjenicu iskriviti tako da se uklapa u njihovu stvarnost. Zato im zvuci savrseno logicno da ce kad-tad u miru dobiti ono sto nisu mogli dobiti ni 1993.
U pravu si 100%.
Tako da uopste nema svrhe da se trudis.
Budi sto jesi i ne razmisljaj sta ce drugi narodi misliti o tebi.
Alfons Kauders

#2280 Re: Nesporazum u Briselu!

Post by Alfons Kauders »

Basvod wrote:
Alfons Kauders wrote: Jedina konstanta sovinisticke politike u BiH je sve veci jaz ne izmedju naroda, vec izmedju sovinista i stvarnosti. Ne pada mi na pamet nijedan jedini politicki proces, pokusaj reforme ili inicijativa u zadnjih 10 godina koja nije protumacena na slican nacin.

U pravu si 100%.
Tako da uopste nema svrhe da se trudis.
Budi sto jesi i ne razmisljaj sta ce drugi narodi misliti o tebi.
Ne znam odakle ti ideja da se "trudim" i da mi je stalo do misljenja "drugih naroda"...

Ako pod tim misljenjem smatras misljenje ljudi koji po internetu godinama seru u stvarima koje sam naveo, onda mi je stalo jos manje, ako je to ikako moguce.

Ti portali i forumi bi se trebali naucno izucavati, to su riznice poznatih i neklasificiranih psiho-patoloskih poremecaja. Ti ljudi npr. ne vide nista neobicno u cinjenici da jedno jutro ismijavaju glupe, nepismene muslimancuge koji ne znaju kako ce se izjasniti, a onda par sati kasnije isti ljudi o tim istim nepismenih bradonjama u Bosnjakistanu pricaju kao o nekoj visoj rasi koja oko malog prsta vrti cijelu Evropu, Hrvatsku, Ameriku, i savrseno slozno radi na ostvarenju kojekakvih zavjera, ko borgovi u zvjezdanim stazama.

Potpuno istu stvar imas kod neonacista i antisemita, koji pricaju o Zidovima kao inferiornoj rasi, koja ipak nekim cudom kontrolise svijet.

Jednostavno to za mene nisu normalni ljudi i za njihovo misljenje mi puca kurac.
Tessaract

#2281 Re: Nesporazum u Briselu!

Post by Tessaract »

MuaDib wrote:
Stanje uvjetovano medijskom, političkom i vojnom torturom ne može biti činjenica, već sam igrom prilika nametnuta paradigma, koja sa prvim nestajanjem goriva propada. Činjenica je da je rat u Bosni i Hercegovini uvjetovan ekspanzionizmom i kohabitacijom velikosrpskog i velikohrvatskog nacionalizma, čija je osnovna premisa bila da bosanski Muslimani nisu narod, već izrod. Problem današnje srpske i hrvatske politike je to što je obezglavljena nepodrškom iz Beograda i Zagreba, očekuje paternalizam izjednačavajući dijasporu i konstitutivnost, te što nije u stanju prihvatiti Bošnjačko nacionalno buđenje i sazrijevanje Bošnjaka kao naroda, čime je zapravo ona postala gubitnik. Neminovno je da to Bošnjačko buđenje dovodi i do pojave nosioca bošnjačkog nacionalizma, koji priželjkuju pad broja Srba i Hrvata, te istrajavaju na tezama da BiH mora postati bošnjačka nacionalna država. Stoga se moramo vratiti u državni okvir, počev od teze da je BiH država svih svojih državljana, da su Bošnjaci, Srbi i Hrvati kao narodi ravnopravni, te da pripadnici nacionalnih manjina i oni koji ne pripadaju konstitutivnim narodima imaju jednaka građanska i ljudska prava, a da se nacionalna prava ostvaruju kroz institucije sistema i funkcionalnu decentralizaciju. Jer ovo stanje mantalno odvaja Srba i Hrvate o BiH, a u mnogim Bošnjačkim glavama stvara vizije konačne pobjede.
Чињеница је да бошњачки политичари хоће БиХ под бошњачком контролом. Шта је то него великобошњачка идеологија?
Basvod

#2282 Re: Nesporazum u Briselu!

Post by Basvod »

Pa i Englezi se ubise ismijavajuci Francuze. To im je dusevna hrana.
Nista cudno.
Cudnije je kad te doticu te stvari.
Mislis da Srbe i Hrvate zaboli neka stvar sta Bosnjaci misle o njima?

Drugi narod, drugacija razmisljanja, shvatanja... nismo isti. Ljudi su takva bica.
Hafis

#2283 Re: Nesporazum u Briselu!

Post by Hafis »

Čitava filozofska rasprava.
Počevši od znanstvenih tumačenja etnogeneze i podrijetla BiH Hrvata i Srba iznesenih od uvaženog stručnjaka za folklor i antropologiju Hrulja, pa do fatalističkih predviđanja i lamentiranja nad zlogukim usudom neshvaćenih patriota ove zemlje.
A tema - Dogovor u Briselu?! I to način izbora člana predsjedništva, to jest mogućnost ''gubitka'' dviju stolica u spomenutom tijelu.
I sad ne ide kako je zacrtano, onda teško filozofiranje i jadikovanje. Ima čak i ovih starohana što puške spominju.

Sve se to moglo da se htjelo izdogovarati za 5 minuta i prije Brisela, da nije onih figa u džepu. Sve naivčine...malo sutra.
To je politički sukob različitih političkih nacionalnih opcija i ovdje svatko navija za svoju opciju koju reda radi uvija u estetsku ambalažu, a usput ''navijača'' druge opcije gleda da okarakterizira kao fašistu ili ekstrema u najblažem slučaju.
Basvod

#2284 Re: Nesporazum u Briselu!

Post by Basvod »

Tessaract wrote:
Чињеница је да бошњачки политичари хоће БиХ под бошњачком контролом. Шта је то него великобошњачка идеологија?
Bosnjacka ideologija. Ili jedna od bosnjackih ideologija.
Te "veliko" fazone su izmislile post-komunisticke kukavice koje ne smiju stvari nazvati pravim imenom nego okolisaju ko kisa oko Kragujevca da ne bi uvrijedili svog halfa Srbina, Hrvata ili Bosnjaka sa kojim su u mladosti bili na radnoj akciji. :-)
Alfons Kauders

#2285 Re: Nesporazum u Briselu!

Post by Alfons Kauders »

Basvod wrote:Pa i Englezi se ubise ismijavajuci Francuze. To im je dusevna hrana.
Nista cudno.
Cudnije je kad te doticu te stvari.
Mislis da Srbe i Hrvate zaboli neka stvar sta Bosnjaci misle o njima?

Drugi narod, drugacija razmisljanja, shvatanja... nismo isti. Ljudi su takva bica.
Ti meni opet imputiras da me "doticu te stvari"? Hoces li jos koji put da ponovim, posto vidim da je potrebno. Molim te naglasi koliko puta ce biti dovoljno da skontas, da ne gubimo vrijeme.
Alfons Kauders

#2286 Re: Nesporazum u Briselu!

Post by Alfons Kauders »

Hafis wrote:Čitava filozofska rasprava.
Počevši od znanstvenih tumačenja etnogeneze i podrijetla BiH Hrvata i Srba iznesenih od uvaženog stručnjaka za folklor i antropologiju Hrulja, pa do fatalističkih predviđanja i lamentiranja nad zlogukim usudom neshvaćenih patriota ove zemlje.
A tema - Dogovor u Briselu?! I to način izbora člana predsjedništva, to jest mogućnost ''gubitka'' dviju stolica u spomenutom tijelu.
I sad ne ide kako je zacrtano, onda teško filozofiranje i jadikovanje. Ima čak i ovih starohana što puške spominju.

Sve se to moglo da se htjelo izdogovarati za 5 minuta i prije Brisela, da nije onih figa u džepu. Sve naivčine...malo sutra.
To je politički sukob različitih političkih nacionalnih opcija i ovdje svatko navija za svoju opciju koju reda radi uvija u estetsku ambalažu, a usput ''navijača'' druge opcije gleda da okarakterizira kao fašistu ili ekstrema u najblažem slučaju.
Koje filozofiranje, jadikovanje i puske? Pa upravo "starohani" najbolje znaju koliko je ova zadnja glupost prenapuhana. To sto se dio ljudi prima na ove gluposti je druga stvar.
Krushna mrva

#2287 Re: Nesporazum u Briselu!

Post by Krushna mrva »

Bosance ne treba da tangira nimalo sta oni pricaju, opcenito govoreci
udrch

#2288 Re: Nesporazum u Briselu!

Post by udrch »

Tessaract wrote:
Vasco da Gama wrote:ko je za građansku drzavu vrlo lako je mozemo napravit. prema popisu podjeliti bih na 3 entiteta po etnickoj vecini. potom iz ustava entiteta i drzave izbaciti konstitutivnost i pominjanje bilo kakvih naroda. napraviti tri građanska entiteta sa građanskim ustavom i uređenjem. troclano predsjednistvo se bira iz po jedne od republika i clan predsjednbistva predstavlja građane republike a za nacionalnost se niti jedan politicar na bilo kojem nivou ne mora ni izjasniti. cak formalno zakonski zabraniti da registrovana stranka ima nacionalni predznak u bilo kojoj republici. savezna vlada se sastavlja proporcionalno u odnosu na velicinu republike s tim da predsjednik vlade moze biti najduze iz jedne republike dva mandata zaredom.

ukratko, građanska federalna zajednica sastavljena od po tri građanske federalne jedicine koje su na početku formirane po etničkjoj većini samo zbog veće stabilnosti i konsenzusa u inicijalnoj uspostavi jedne potpuno građanske republike.
Делује поштено. Три републике: Српска, ХБ и Бошњакистан, свака са својим држављанством, уставом и законима са довољним механизмима заштите на конфедералном нивоу у складу са одабраним принципом етничких подела. Још само да Бошњаци прихвате па да се коначно крене напред. 8)

Радије сам за помирење и грађански принцип, али и ово је боље него двострука мерила и учмалост коју пратећи конфликти изазивају.
jel neko zna ukratko da mi prevede šta pričaju ova dvojica marsovaca :lol:
Hrulj

#2289 Re: Nesporazum u Briselu!

Post by Hrulj »

udrch wrote:
Tessaract wrote:
Vasco da Gama wrote:ko je za građansku drzavu vrlo lako je mozemo napravit. prema popisu podjeliti bih na 3 entiteta po etnickoj vecini. potom iz ustava entiteta i drzave izbaciti konstitutivnost i pominjanje bilo kakvih naroda. napraviti tri građanska entiteta sa građanskim ustavom i uređenjem. troclano predsjednistvo se bira iz po jedne od republika i clan predsjednbistva predstavlja građane republike a za nacionalnost se niti jedan politicar na bilo kojem nivou ne mora ni izjasniti. cak formalno zakonski zabraniti da registrovana stranka ima nacionalni predznak u bilo kojoj republici. savezna vlada se sastavlja proporcionalno u odnosu na velicinu republike s tim da predsjednik vlade moze biti najduze iz jedne republike dva mandata zaredom.

ukratko, građanska federalna zajednica sastavljena od po tri građanske federalne jedicine koje su na početku formirane po etničkjoj većini samo zbog veće stabilnosti i konsenzusa u inicijalnoj uspostavi jedne potpuno građanske republike.
Делује поштено. Три републике: Српска, ХБ и Бошњакистан, свака са својим држављанством, уставом и законима са довољним механизмима заштите на конфедералном нивоу у складу са одабраним принципом етничких подела. Још само да Бошњаци прихвате па да се коначно крене напред. 8)

Радије сам за помирење и грађански принцип, али и ово је боље него двострука мерила и учмалост коју пратећи конфликти изазивају.
Ima google translejt.
Alfons Kauders

#2290 Re: Nesporazum u Briselu!

Post by Alfons Kauders »

Hrulj wrote:
udrch wrote: jel neko zna ukratko da mi prevede šta pričaju ova dvojica marsovaca :lol:
Ima google translejt.
Ne radi se o jezickoj barijeri.

LSD, bunika, gljive ludare... E to bi vec moglo bi moglo pomoci oko prevoda.

Samo Udrch neki dan rece da mu vjera brani drogu, a mislim da je trava preslaba za ovu pricu.
Paranoid

#2291 Re: Nesporazum u Briselu!

Post by Paranoid »

udrch wrote:
Tessaract wrote:

Pa šta će drugo nego filozofirat i mlatit praznu slamu.. municije nestalo, a i da ima nema onih koji bi pucali. Tako da je ovima sa koca i konopca ostalo jedino da žale za rodoljubljem na paljanski način..
Najjbolji mi je Basvod, on barem ne krije da je ljubitelj "čvaraka" i njegovi postovi se komotno mogu ugradit u Srajkovu knjigu.
Politika "srpska kuća do kuće" je imala slab odaziv u okruženju i u dijaspori, ali na forumu ta priča djeluje kao rehabilitacija prehladjenih autora..
udrch

#2292 Re: Nesporazum u Briselu!

Post by udrch »

Alfons Kauders wrote:
Hrulj wrote:
udrch wrote: jel neko zna ukratko da mi prevede šta pričaju ova dvojica marsovaca :lol:
Ima google translejt.
Ne radi se o jezickoj barijeri.

LSD, bunika, gljive ludare... E to bi vec moglo bi moglo pomoci oko prevoda.

Samo Udrch neki dan rece da mu vjera brani drogu, a mislim da je trava preslaba za ovu pricu.
druže Alfons ako će ovi lijekovi pomoći da shvatim ove šizofrene konstrukcije ja ću da se žrtvujem, pa ću da probam i taj LSD, travu i šta god treba..bitno je da i ja dođem do te "istine", pa ću kasnije negdje u tekiju na 40 dana da molim Uzvišenog za oprost..
Hrulj

#2293 Re: Nesporazum u Briselu!

Post by Hrulj »

udrch wrote:
druže Alfons ako će ovi lijekovi pomoći da shvatim ove šizofrene konstrukcije ja ću da se žrtvujem, pa ću da probam i taj LSD, travu i šta god treba..bitno je da i ja dođem do te "istine", pa ću kasnije negdje u tekiju na 40 dana da molim Uzvišenog za oprost..[/quote]

Kakva tekija, valjda u manastir :oops: :lol: :lol: :lol: :lol:
Hafis

#2294 Re: Nesporazum u Briselu!

Post by Hafis »

Lagumdžija: Nas sedmorica lidera se ne možemo dogovoriti

Komentarišući izjavu koju je dao prije odlaska u Brisel 10. oktobra, u kojoj je kazao kako ne vjeruje da će lideri sedam stranaka uspjeti doći do rješenja, Lagumdžija je danas kazao kako smatra da se bez podrške Evropske unije ništa se ne može riješiti.
"Ovih sedam ljudi to ne mogu riješiti sami. To je savršeno jasno", kazao je Lagumdžija.
Javio se i glavni vinovnik cjelokupne krize kada bi stvari detaljno analizirali unatrag.
Usput i političar koji apsolutno nikakav prijedlog rješavanja ovog problema nije iznjeo, i koji je i otišao u Brisel iščekujući onakav završetak. I sad očekuje ''čudo''. Međutim njega izgleda ipak neće biti. Temeljna načela rješavanja problema su dogovorena na pretposljednjem susretu lidera u Briselu i trebalo je samo pronaći tehnički način provedbe.
Međutim, očito da se svemu nije prišlo iskreno i da je nedostajalo volje, i da se svjesno željelo opstruirati, što je bilo najočitije upravo u primjeru Lagumdžije. Zato sada i ne iznenađuje ovaj naknadni vapaj.
Normalno, za zamišljene političke projekte koji se ne mogu institucionalno ''progurati'' uvijek je bila neophodna pomoć izvana. Bilo je primjera 2002., a zadnja pomoć je bila kod sklapanja federalne vlade 2011.
Izgleda da je potrošio sve te kredite, i očito je da je došao u slijepu ulicu iz koje nema dalje.
Ali, ova se situacija može veoma spretno iskoristiti u izbornoj kampanji, što bi ga možda i vratilo u istu ravan popularnosti sa SDA. Taj se momenat ne smije zanemariti. A s druge strane ostaje i velika upitnost u realnu mogućnosti održavanja izbora.
Sve u svemu vrzino kolo.
Krushna mrva

#2295 Re: Nesporazum u Briselu!

Post by Krushna mrva »

Hafis wrote:

Komentarišući izjavu koju je dao prije odlaska u Brisel 10. oktobra, u kojoj je kazao kako ne vjeruje da će lideri sedam stranaka uspjeti doći do rješenja, Lagumdžija je danas kazao kako smatra da se bez podrške Evropske unije ništa se ne može riješiti.
"Ovih sedam ljudi to ne mogu riješiti sami. To je savršeno jasno", kazao je Lagumdžija.
Javio se i glavni vinovnik cjelokupne krize kada bi stvari detaljno analizirali unatrag.
Usput i političar koji apsolutno nikakav prijedlog rješavanja ovog problema nije iznjeo, i koji je i otišao u Brisel iščekujući onakav završetak. I sad očekuje ''čudo''. Međutim njega izgleda ipak neće biti. Temeljna načela rješavanja problema su dogovorena na pretposljednjem susretu lidera u Briselu i trebalo je samo pronaći tehnički način provedbe.
Međutim, očito da se svemu nije prišlo iskreno i da je nedostajalo volje, i da se svjesno željelo opstruirati, što je bilo najočitije upravo u primjeru Lagumdžije. Zato sada i ne iznenađuje ovaj naknadni vapaj.
Normalno, za zamišljene političke projekte koji se ne mogu institucionalno ''progurati'' uvijek je bila neophodna pomoć izvana. Bilo je primjera 2002., a zadnja pomoć je bila kod sklapanja federalne vlade 2011.
Izgleda da je potrošio sve te kredite, i očito je da je došao u slijepu ulicu iz koje nema dalje.
Ali, ova se situacija može veoma spretno iskoristiti u izbornoj kampanji, što bi ga možda i vratilo u istu ravan popularnosti sa SDA. Taj se momenat ne smije zanemariti. A s druge strane ostaje i velika upitnost u realnu mogućnosti održavanja izbora.
Sve u svemu vrzino kolo.
Ako je on taj koji je prepreka dokusurivanju zemlje, onda ga podrzavam. Ovi ostali su ocito digli ruke od jedinstvene drzave, nema vise sumnje
Dakle, od sad pa nadalje, Lagumdzija ce vas "majorizirati" sve do kraja
Hafis

#2296 Re: Nesporazum u Briselu!

Post by Hafis »

Krushna mrva wrote:Ako je on taj koji je prepreka dokusurivanju zemlje, onda ga podrzavam. Ovi ostali su ocito digli ruke od jedinstvene drzave, nema vise sumnje
Dakle, od sad pa nadalje, Lagumdzija ce vas "majorizirati" sve do kraja
Nemam ništa protiv te njegove ''majorizacije''. Nije što majorizira, već što i uši bole kako vuče za njih.
Dapače, želim mu još mnogo, mnogo glasova na izboru i mnogo godina nastavka političke karijere na što je moguće višim funkcijama. Inače, cjelokupnoj ekipi iz SDP-a :thumbup:
Danguba

#2297 Re: Nesporazum u Briselu!

Post by Danguba »

Hafis wrote:

Sve u svemu vrzino kolo.
Zlaja, tako ti Zlatka ne popuscaj. :D
zavrzlama

#2298 Re: Nesporazum u Briselu!

Post by zavrzlama »

Ljudi hajmo kakvu peticiju o podjeli BIH,vidite da salonci pocrkase poprijeko,oduzi se ovaj raspad BIH :D

Meni salonska ekipa djeluje ovako...."De ljudi da se podijelimo,zar ne vidite da nismo sposobni da to sami uradimo" :D
Hafis

#2299 Re: Nesporazum u Briselu!

Post by Hafis »

Sad će ovaj opet o puškama :zzzz:
Alfons Kauders

#2300 Re: Nesporazum u Briselu!

Post by Alfons Kauders »

Hafis wrote:

Sve u svemu vrzino kolo.
Glavni vinovnik. :D Lagumdzija ce od ovog cirkusa profitirati puno vise nego sto se to cini na prvi pogled, barem ako SDA i SBB ne odigraju dobro, a cini mi se da su slabo krenuli. Zapravo prilicno sam siguran da ce mu ovaj cirkus posluziti kao sto je Komsic posluzio Covicu u zadnja dva izborna ciklusa.

Ali eto, on je u slijepoj ulici, nema dalje, po tebi. Mada i sam kazes da se ovo spretno moze iskoristiti. Opet kontradikcija u dvije recenice.

A o tome ko je "glavni vinovnik" je suvisno i raspravljati. Lagumdzija nije taj koji zadnje tri godine izmislja nacine da se presuda ne implementira. Nije ni Dodik, ni Bosic, niti bilo ko drugi iz RS (mada su mogli malo da pomognu federalne partnere, ali cini mi se da je taj ercegsrbski odnos ipak malo bolje funkcionise kad on iskoristava Covica da pravi frku po FBiH, a ne ide bas najbolje kada tom istom Covicu treba pomoci). Nisu vala ni Tihic, ni Radoncic. Svi su tu cisti kao suza, svi osim Covica i Ljubica.

Ah da, kad Covic nesto trazi i kad ostali ne pristanu, to je opstrukcija. Kad Covic odbije formirati vlast na kantonalnom nivou da bi blokirao formiranje vlasti u cijeloj drzavi, to je legitimni nacin zastite prava. Kada Kristo odbije da imenuje zvanicnike i ministre, ni to nije opstrukcija. Jer sve sto uradi legitimni Covic je legitimno, jednostavno rezonovanje.
Post Reply