Alfons Kauders wrote:Hrulj wrote:akcid wrote:
Sličan šovinizam i jeste jedan od razloga političke anemije BiH.
Nama u BiH treba jedan kvalitetan zakon koji će predstavljati osnov za zaustavljanje ovakvih maloumnih ideja i procesuiranje njenih kreatora

Ma dakako. Treba bola da potpisemo sve sto Srbi i Hrvati traze.
Hocete Distrikt Brcko u RS-u?
Ma izvolite molim lijepo.
A vi biste zeljeli televiziju?
Naravno, i dozvolite nam da mi placamo za nju, iako mi svoje nemamo.
A vi? Sta vi zelite?
Oh pa naravno, da samo vas mogu izabrati, izvolite, znate da smo mi Bosnjaci nista doli vjerne sluge Srpske i Hrvatske
Treci entitet?
Pa naravno, svi znamo da je to u interesu Bosne i njenih naroda. Da li zelite da stvorimo jos 43 kantona u Bosnjackom entitetu sa jos 43 vlade? Ah sta ja to pitam, naravno naravno

Bosnjo je tu da sluzi vama kao tepih.
I evo dali smo vam sve sta sada zelite?
Ne osjecate se ugodno u Sarajevu.
Ahhh... shvatam. Izvolite, ako zelite proglasite nezavisnost ili se pripojite kome zelite, tko smo mi sitni Bosnjaci koje ste etnicki cistili da vas zaustavljamo.
Ako zelite prepisati cemo sav budzet koji nam preostane vama za narednih 10 godina kako bi mogli stati na noge.
Jel ovako bolje?
Jedina konstanta sovinisticke politike u BiH je sve veci jaz ne izmedju naroda, vec izmedju sovinista i stvarnosti. Ne pada mi na pamet nijedan jedini politicki proces, pokusaj reforme ili inicijativa u zadnjih 10 godina koja nije protumacena na slican nacin.
Presuda Sejdic - Finci? To je za njih velika pobjeda i prvi korak ka stvaranju treceg entiteta. Ulazak Hrvatske u EU, takodjer, eto treceg. Uspostavljanje sistema koordinacije je za druge davanje drzavnosti RS-u. Povlacenje OHR-a? Pripajanje Brckog RS i referendum.
Cak i obicni, redovni izbori se u tim krugovima smatraju istorijskim/povijesnim prekretnicama, praceni pozivima na otCepljenje i proglasenje stolnih gradova. Svaka moguca vijest, ekonomski pokazatelj, incident, sve se su to za njih dokazi da im ide super, samo sto nije, treci u utorak, nezavisna RS u cetvrtak. To su ljudi koji zadnjih 18 godina zive u svom svijetu, potpuno izolovani od cinjenica i stvarnosti.
Nije problem sto mi dijelimo jednu zemlju i nismo se u stanju usaglasiti oko nekih bitnih i manje bitnih stvari - problem je sto mi jednostavno ne dijelimo istu stvarnost.
Rijec je o nemalom broju ljudi koji uistinu vjeruje da se prosjecni gradjanin Lukavca probudi, doruckuje, i onda konta kako da sjebe Hrvate i izabere im novog Sejdu. Safet iz Buzima je za njih rigidni vjerski fanatik, jer ove godine nije pekao rakiju - ko fol sjebo ledja na bausteli, a zapravo je vidjen u dzamiji za Bajram. Tu je onda "gradjanin-Bosanac" Denis iz Sarajeva, koji je jos veci fanatik mada je gay ateista, jer on to samo glumi i vreba pravi trenutak da postane vehabija - a prima kitu da se vlasi ne dosjete.
Prije podne oni zaista vjeruju da ce se poklopiti zvijezde, da ce EU ili susjedne zemlje doci pameti i zavrsiti posao u Bosni. A od podne mrze Hrvatsku jer je usla u EU i izdala njihove interese.
I cemu se onda cuditi? Kada neko glasa za SDA, on je rigidni vjerski fanatik. Kad neko glasa za SDP, on je jos gori jer je isti, samo ispod zita. Kad neko kaze da je ateista i glasa za NS, taj je zapravo undercover vehabija koji na gradjansku lafinu pokusava pridobiti naivne Srbe i Hrvate u Sarajevu.
Da sutra pukne meteor u Treskavicu, da nas pola ode u tri picke materine, oni bi i tad nasli nacin da to objasne kao dio nekakvog plana za formiranje treceg ili nezavisnost RS. Ljetos gledam dnevnik RTRS... Sjebo grad usjeve oko Bijeljine... I kriva je federacija jer nemaju rakete. Cijela vijest o tome. Padne avion kraj BL, pogine pet mladica, i kriva je zapravo istraga - jer je nadleznost za te istrage prebacena na drzavni nivo.
Shvatite da je rijec o ljudima koji stvaraju stvarnost koja im odgovara, oni ce svaku vijest i cinjenicu iskriviti tako da se uklapa u njihovu stvarnost. Zato im zvuci savrseno logicno da ce kad-tad u miru dobiti ono sto nisu mogli dobiti ni 1993.