Inicijativa Prvi Mart

Post Reply
heckler

#2276 Re: Inicijativa Prvi Mart

Post by heckler »

Yug wrote:PITANJE DANA I GODINE....Da li je ovaj dilber HECKLER u talu sa ovim ublehashima iz prvog marta

Zanimljivo,93 stranice a jos niko nije makar jednom strucnom analizom objasnio kako doci do jednog poslanika,a kamo li vise.Ako nekoga zanima dovoljno je da procita izborni zakon za parlamentarne izbore i da shvati o kakvoj se ublehi radi od koje ce nekoliko ljudi uzeti veliki novac.
Image

Ne plakiti cetalji, ne plakiti ... bice sve ok ... Hoces ciko da sladoled da lizes ? :sladoled:

Kao sto NATO od cetnika instant napravi pacifiste i antiglobaliste ("necemo da idemo ratovati po bijelom svijetu za imperijaliste") i ekologe ("potrovase nam livade u Glamocu na poligonima"), tako i 1. Mart sve redom od cetalja pravi budzetske revizore i fiskalne jastrebe ("oklen vam lova frajeri, oklen vam lova").

A heckler, agent tajne sile, DESETINE I DESETINE maraka poreznih obveznika stavlja u padje :lol: :lol:

A mozebiti da cetalju od krvavih ociju i zamagljivanja od jeftine brlje nije jasno do kraja kako jedinstvena izborna lista + masovnija registracija za izbore = bolji izborni rezultat, ali posto se ova tema ne zove "matematika 101 za krvoloke" onda nema potrebe tu zalaziti uopste.
Cetalju je polazna osnova izborni rezultat 2010 gdje po prvi put nema ne-srpskih poslanika u PS BiH iz cetniteta zbog rasutih glasova i neizlaska dijaspore na izbore, a zaboravlja da je 98me bilo 3, a 2002 i 2006 po 2. To se zaboravlja, kao sto se zaboravlja da su nesrpske stranke bile dio vlade cetniteta do dolaska bivola iz laktasa. Ali posto historija pocinje od dolaska bivola na vlast onda nije ni vazno :lol:

Ali ima ko pamti, a za razliku od vas ima i onih koji znaju taj izborni zakon na koji se pozivas od A-Z pa im nije tesko skopcati kako 1+1 vascijelidan =2.

Kao sto rekoh, vidimo se na izborima smradovi :wink:
ILVIIR

#2277 Re: Inicijativa Prvi Mart

Post by ILVIIR »

valtazar wrote:

STVARNI SU POD ZEMLJOM.
UGLAVNOM
Zao mi je ako je tako.
Međutim, to i dalje ne daje za pravo ovim lažnim da se fiktivno prijavljuju i vrše zloupotrebu prava.
za ovakav bezobrazluk sa jednog bosansko hercegovackog foruma treba direkt posalti "u banovice" (po meni). ali dobro, mi smo inace merhametli, pa cak malo i mazohisticki nastrojeni, tako da mozemo/moramo i to trpiti..
genocid je dokazan u hagu. izvrsili su ga srbi nad nesrbima. to je zapecaceno po prvi put u istoriji i ostaje za sljedeca stoljeca i milenijume (za nase i vase potomke). tacka.

tvoje lazi o zakonu prebivalista su toliko ofirne, da nema smisla detaljno na njih odgovarati. ja sam prijavio prebivaliste iz fbih u rs u roku od par minuta, bez ikakvih problema, cak su bili ljubazni, moram priznati. sad samo zamisljam, dok odem na kaficu u komsiluk, kako ce mi neko iz mup-a doci, da provjeri, da li stvarno tu zivim, i ponistiti prebivaliste. u srebrenici su to doslovno radili, (potrazi reportazu na youtube,) na kraju se ispostavilo da su prijave bile vanzakonite i morali su ih povuci. sa novim zakonom bi taj cin mup-a bilo legalizovan.

a ovo sto si za hrvasku postavio znaci sta? nista! promasio si temu!
radi se o tome, ko ce i na koji nacin provjeravati, ko se i gdje prijavio. da li ce to ciniti neke institucije, koje su (ili bi trebale biti) za to stvarno ovlastene, ili neke koje ce svojim nacinom provjere samo zastrasivati (selektivno izabrani) narod!

imam dosta prakticnih primjera (familija, prijatelji) kako je to rijeseno u drzavama eu. najjaci mi je iz austrije, gdje doslovno momak potstanar, otisao u odredjenu instituciju, i prijavio djevojku na istu adresu, tako sto je on potpisao potrebni dokument (inace to gazda stana treba da potpise, ali ljudi u administraciji su bili veoma kulantni). curi je bio potreban samo pasos. i slusaj ovo, neces vjerovati: nikad nikakva policija nije dosla, da ista provjeri :)

u eu mozes imati vise prijava u drzavi ("glavna adresa" i "sporedne adrese"), a zakonom nisi prisiljen, da zivis na glavnoj, sa koje ustvari i glasas.

vjeruj mi, slabo si informisan ili namjerno siris dezinformacije. preporucio bih ti, da se kao prvo malo bolje informises, pa tek onda pravis pametan. kao pocetnu lektiru bih ti evo sljedece: http://www.prvimart.ba/pdf/aa.pdf (trebalo mi je tacno 2 minute da pretrazim njihovu stranicu i nadjem to. sumnjam da si to procitao, a kamoli skontao.)

sad ocekujem opet neki promasaj teme kao odgovor....
Yug

#2278 Re: Inicijativa Prvi Mart

Post by Yug »

Evo gospodo izborne jedinice tri u RS-u (istocna RS) gdje bi se jedino mozda mogao navuci jedan poslanik,u ostale dvije to spada u domen naucne fantastike..Ovo su rezultati opcih izbora 2010 godine.Racunajmo slobodno da ce izlaznost srpskih biraca biti kao nikada dosada u ovoj izbornoj jedinici.Imamo po tri izborne jedinice u RS koje daju po tri mandata.

E,sad ovde se ljute kada se kaze da ce poslije svega biti postavljeno pitanje ublehasima iz 1 marta "GDJE SU PARE".

http://www.izbori.ba/Finalni2010/Finaln ... /Nivo.aspx

Zastupnički dom Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine -> 523 - IZBORNA JEDINICA 3

OPĆE INFORMACIJE
Ukupno važećih glasova 161750
Ukupno nevažećih glasova 12279
VAŽEĆIH GLASOVA
Ukupno redovni 155440
Ukupno poštom 1610
Ukupno u odsustvu, mobilni i DKP 4619
Ukupno potvrđeni 81

Šifra Naziv stranke Broj glasova % Direktni mandati
00515 САВЕЗ НЕЗАВИСНИХ СОЦИЈАЛДЕМОКРАТА - СНСД - МИЛОРАД ДОДИК 66962 41,40 2 mandata
00018 СДС - СРПСКА ДЕМОКРАТСКА СТРАНКА 42224 26,10 1 mandat.

00440 ПДП - ПАРТИЈА ДЕМОКРАТСКОГ ПРОГРЕСА 10291 6,36
00090 SDA - STRANKA DEMOKRATSKE AKCIJE 6374 3,94
00461 ДНС - ДЕМОКРАТСКИ НАРОДНИ САВЕЗ 5845 3,61
00732 СРПСКА РАДИКАЛНА СТРАНКА ДР ВОЈИСЛАВ ШЕШЕЉ 5502 3,40
00016 СРПСКА РАДИКАЛНА СТРАНКА РЕПУБЛИКЕ СРПСКЕ 3801 2,35
00004 STRANKA ZA BOSNU I HERCEGOVINU 3605 2,23
00074 СОЦИЈАЛИСТИЧКА ПАРТИЈА 2978 1,84
01181 ДЕМОКРАТСКА ПАРТИЈА - ДРАГАН ЧАВИЋ 2932 1,81
01203 NAŠA STRANKA - NOVA SOCIJALISTIČKA PARTIJA ZDRAVKO KRSMANOVIĆ 2201 1,36
01200 СРПСКА НАПРЕДНА СТРАНКА 2198 1,36
00008 SDP - SOCIJALDEMOKRATSKA PARTIJA BIH 2118 1,31
01179 САВЕЗ ЗА ДЕМОКРАТСКУ СРПСКУ 1959 1,21
01182 SAVEZ ZA BOLJU BUDUĆNOST BIH - SBB BIH FAHRUDIN RADONČIĆ 1279 0,79
00561 НАРОДНА ДЕМОКРАТСКА СТРАНКА 427 0,26
00001 BPS - SEFER HALILOVIĆ 363 0,22
01185 STRANKA KOKUZA - SKOK 237 0,15
00882 STRANKA DEMOKRATSKE AKTIVNOSTI A-sda 146 0,09
00036 BOSS - BOSANSKA STRANKA - MIRNES AJANOVIĆ 114 0,07
01062 ТОМИЋ МИЛОШ - НЕЗАВИСНИ КАНДИДАТ 57 0,04
00032 DEMOKRATSKA STRANKA INVALIDA BIH 47 0,03
01210 KOALICIJA PREOKRET: GDS BIH I NEP BIH 38 0,02
00730 SDU BIH - SOCIJALDEMOKRATSKA UNIJA BOSNE I HERCEGOVINE 37 0,02
01209 LIBERALNO DEMOKRATSKA STRANKA - EVROPSKA EKOLOŠKA STRANKA E-5 15 0,01
Drinski

#2279 Re: Inicijativa Prvi Mart

Post by Drinski »

Yug wrote:Evo gospodo izborne jedinice tri u RS-u (istocna RS) gdje bi se jedino mozda mogao navuci jedan poslanik,u ostale dvije to spada u domen naucne fantastike..Ovo su rezultati opcih izbora 2010 godine.Racunajmo slobodno da ce izlaznost srpskih biraca biti kao nikada dosada u ovoj izbornoj jedinici.Imamo po tri izborne jedinice u RS koje daju po tri mandata.

E,sad ovde se ljute kada se kaze da ce poslije svega biti postavljeno pitanje ublehasima iz 1 marta "GDJE SU PARE".

http://www.izbori.ba/Finalni2010/Finaln ... /Nivo.aspx

Zastupnički dom Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine -> 523 - IZBORNA JEDINICA 3

OPĆE INFORMACIJE
Ukupno važećih glasova 161750
Ukupno nevažećih glasova 12279
VAŽEĆIH GLASOVA
Ukupno redovni 155440
Ukupno poštom 1610
Ukupno u odsustvu, mobilni i DKP 4619
Ukupno potvrđeni 81

Šifra Naziv stranke Broj glasova % Direktni mandati
00515 САВЕЗ НЕЗАВИСНИХ СОЦИЈАЛДЕМОКРАТА - СНСД - МИЛОРАД ДОДИК 66962 41,40 2 mandata
00018 СДС - СРПСКА ДЕМОКРАТСКА СТРАНКА 42224 26,10 1 mandat.

00440 ПДП - ПАРТИЈА ДЕМОКРАТСКОГ ПРОГРЕСА 10291 6,36
00090 SDA - STRANKA DEMOKRATSKE AKCIJE 6374 3,94
00461 ДНС - ДЕМОКРАТСКИ НАРОДНИ САВЕЗ 5845 3,61
00732 СРПСКА РАДИКАЛНА СТРАНКА ДР ВОЈИСЛАВ ШЕШЕЉ 5502 3,40
00016 СРПСКА РАДИКАЛНА СТРАНКА РЕПУБЛИКЕ СРПСКЕ 3801 2,35
00004 STRANKA ZA BOSNU I HERCEGOVINU 3605 2,23
00074 СОЦИЈАЛИСТИЧКА ПАРТИЈА 2978 1,84
01181 ДЕМОКРАТСКА ПАРТИЈА - ДРАГАН ЧАВИЋ 2932 1,81
01203 NAŠA STRANKA - NOVA SOCIJALISTIČKA PARTIJA ZDRAVKO KRSMANOVIĆ 2201 1,36
01200 СРПСКА НАПРЕДНА СТРАНКА 2198 1,36
00008 SDP - SOCIJALDEMOKRATSKA PARTIJA BIH 2118 1,31
01179 САВЕЗ ЗА ДЕМОКРАТСКУ СРПСКУ 1959 1,21
01182 SAVEZ ZA BOLJU BUDUĆNOST BIH - SBB BIH FAHRUDIN RADONČIĆ 1279 0,79
00561 НАРОДНА ДЕМОКРАТСКА СТРАНКА 427 0,26
00001 BPS - SEFER HALILOVIĆ 363 0,22
01185 STRANKA KOKUZA - SKOK 237 0,15
00882 STRANKA DEMOKRATSKE AKTIVNOSTI A-sda 146 0,09
00036 BOSS - BOSANSKA STRANKA - MIRNES AJANOVIĆ 114 0,07
01062 ТОМИЋ МИЛОШ - НЕЗАВИСНИ КАНДИДАТ 57 0,04
00032 DEMOKRATSKA STRANKA INVALIDA BIH 47 0,03
01210 KOALICIJA PREOKRET: GDS BIH I NEP BIH 38 0,02
00730 SDU BIH - SOCIJALDEMOKRATSKA UNIJA BOSNE I HERCEGOVINE 37 0,02
01209 LIBERALNO DEMOKRATSKA STRANKA - EVROPSKA EKOLOŠKA STRANKA E-5 15 0,01
Ti rece evo pa racunajte, pa nam dade rezultate starih izbora. Pa ljudi i hoce da to promijene.

Nego, sto se tice love, ja imam apsolutno povjerenje u Koaliciju 1. mart i meni se ne moraju posebno pravdati.
Yug

#2280 Re: Inicijativa Prvi Mart

Post by Yug »

Pa to ti kazem,eto neka SDS dobije 2014 oko 70 000 najmanje,znaci treba samo za jednog poslanika preci u istocnoj RS preko 70 000.A sve sto je prvi mart uradio je da ce mjesto deset Srba u redu pored tebe na glasackom mjestu sada biti 40 srpskih seljacina koji ce glasati za spas srpstva i Dodika ili koaliciju oko SDS,koji do tada nisu nikada ni izasli na izbore,a da ne spominjem manipulaciju sa Srbima koji ce biti dovozeni da glasaju sa "urednim" papirima.Dosta je vise tenzija i prodavanje magle i prevara.POSTOJE LJUDI U RS KOJI SU SE DAVNO VRATILI I KOJI SU NAJVECI JUNACI I ZRTVE POSLIJERATNE BIH,ZASTO SE IGRATE SA OSJECANJIMA TIH LJUDI KOJI CE OSTATI DA ZIVE U RS.
Last edited by Yug on 10/04/2014 09:58, edited 1 time in total.
Chmoljo
Administrativni siledžija u penziji

#2281 Re: Inicijativa Prvi Mart

Post by Chmoljo »

valtazar wrote:
A zašto misliš da sam ja bezobrazan zbog ovog?
Ja samo mogu izraziti svoje žaljenje i to je sve.
Ništa više nije u mojoj moći.
Ne valja kad se negiraju zločini, ne valja kad se opravadaju ali izgleda da vam ne valja ni kad se izrazi žaljenje zbog istih...
kažeš žao mi je AKO je tako.

ne, ne... može ti biti žao zato što JESTE tako. ne valja kad je čovjek licemjer, i kad se... pravi lud :)
Drinski

#2282 Re: Inicijativa Prvi Mart

Post by Drinski »

Yug wrote:Pa to ti kazem,eto neka SDS dobije 2014 oko 70 000 najmanje,znaci treba samo za jednog poslanika preci u istocnoj RS preko 70 000.A sve sto je prvi mart uradio je da ce mjesto deset Srba u redu pored tebe na glasackom mjestu sada biti 40 srpskih seljacina koji ce glasati za spas srpstva i Dodika ili koaliciju oko SDS,koji do tada nisu nikada ni izasli na izbore,a da ne spominjem manipulaciju sa Srbima koji ce biti dovozeni da glasaju sa "urednim" papirima.Dosta je vise tenzija i prodavanje magle i prevara.POSTOJE LJUDI U RS KOJI SU SE DAVNO VRATILI I KOJI SU NAJVECI JUNACI I ZRTVE POSLIJERATNE BIH,ZASTO SE IGRATE SA OSJECANJIMA TIH LJUDI KOJI CE OSTATI DA ZIVE U RS.
Mi se necemo mijesati u to koga ce SRbi birati, jal SDS jal SNSD, neka Srbi sami biraju.
A zasto ti ne pomognes tim povratnicima u RS?
Yug

#2283 Re: Inicijativa Prvi Mart

Post by Yug »

Drinski wrote:
Yug wrote:Pa to ti kazem,eto neka SDS dobije 2014 oko 70 000 najmanje,znaci treba samo za jednog poslanika preci u istocnoj RS preko 70 000.A sve sto je prvi mart uradio je da ce mjesto deset Srba u redu pored tebe na glasackom mjestu sada biti 40 srpskih seljacina koji ce glasati za spas srpstva i Dodika ili koaliciju oko SDS,koji do tada nisu nikada ni izasli na izbore,a da ne spominjem manipulaciju sa Srbima koji ce biti dovozeni da glasaju sa "urednim" papirima.Dosta je vise tenzija i prodavanje magle i prevara.POSTOJE LJUDI U RS KOJI SU SE DAVNO VRATILI I KOJI SU NAJVECI JUNACI I ZRTVE POSLIJERATNE BIH,ZASTO SE IGRATE SA OSJECANJIMA TIH LJUDI KOJI CE OSTATI DA ZIVE U RS.
Mi se necemo mijesati u to koga ce SRbi birati, jal SDS jal SNSD, neka Srbi sami biraju.
A zasto ti ne pomognes tim povratnicima u RS?
Pa vise sam uradio Ja kao obicni gradjanin nego SDA sve ove godine u kojima su imale politicku moc i poluge vlasti a danas su na listi 1 marta.....Pitaj povratnike sta misle o SDA i o masovnoj pljacki i kriminalu na donacijama i i svim ostalim prevarama u reziji tih polupismenih kvazipatriota.Da nema SDA na listi 1 marta,mozda bi se mogao navuci jedan poslanik,ovako tesko i taj jedan.

Sta sam ucinio Ja,pitas.Pa ono sto najvise mogu kao obicni gradjanin.Prvo druzim se sa tim ljudima koji su se vratili,gledamo utakmice,pratimo BiH kada igra i navijamo,zovem ih kuci cesto i oni mene.Pokusavam sve da se osjecaju kao da nisu gradjani drugog reda sto je nazalost cesta pojava u gradovima RS,barem dok su u mome drustvu da se osjecaju ljepse.Kada je moj drug Bosnjak pozvao od sina drugare na rodjendan iz obdanista niko se nije pojavio osim mog sina,tada sam zaplakao i jebo im mater svima sutradan u skoli.To su male stvari ali za nas obicne ljude koji zive u nekom mikro svijetu velike.I vjeruj Mi svi ti ljudi koje ja poznajem sa toliko gorcinom govore protiv SDA i kretena koji su u toj stranci i toliko su puta izvarani da im tesko mozes ponovo podvaliti ublehu,osim mozda u podrinju gdje se svjesno ide na emocije iz rata i kod ovih iz dijaspore od kojih se moze uzeti dobar KESH.
Drinski

#2284 Re: Inicijativa Prvi Mart

Post by Drinski »

Yug wrote: Pa vise sam uradio Ja kao obicni gradjanin nego SDA sve ove godine u kojima su imale politicku moc i poluge vlasti a danas su na listi 1 marta.....Pitaj povratnike sta misle o SDA i o masovnoj pljacki i kriminalu na donacijama i i svim ostalim prevarama u reziji tih polupismenih kvazipatriota.Da nema SDA na listi 1 marta,mozda bi se mogao navuci jedan poslanik,ovako tesko i taj jedan.

Sta sam ucinio Ja,pitas.Pa ono sto najvise mogu kao obicni gradjanin.Prvo druzim se sa tim ljudima koji su se vratili,gledamo utakmice,pratimo BiH kada igra i navijamo,zovem ih kuci cesto i oni mene.Pokusavam sve da se osjecaju kao da nisu gradjani drugog reda sto je nazalost cesta pojava u gradovima RS,barem dok su u mome drustvu da se osjecaju ljepse.Kada je moj drug Bosnjak pozvao od sina drugare na rodjendan iz obdanista niko se nije pojavio osim mog sina,tada sam zaplakao i jebo im mater svima sutradan u skoli.To su male stvari ali za nas obicne ljude koji zive u nekom mikro svijetu velike.I vjeruj Mi svi ti ljudi koje ja poznajem sa toliko gorcinom govore protiv SDA i kretena koji su u toj stranci i toliko su puta izvarani da im tesko mozes ponovo podvaliti ublehu,osim mozda u podrinju gdje se svjesno ide na emocije iz rata i kod ovih iz dijaspore od kojih se moze uzeti dobar KESH.
Pa eto, ako im se ne sviđa SDA, neka glasaju za SBB.

Znas tvoja prica da ne treba nista raditi jer ce se tamo neko uzjoguniti, povampiriti i sta sve ne, lici mi na onu pricu da policija ne treba da nosi oruzje jer onda niti krimosi nece imati oruzje. A složićemo se da je u to jako tesko povjerovati.
Corto Maltese

#2285 Re: Inicijativa Prvi Mart

Post by Corto Maltese »

Da, to je najtužniji dio ove farse. Na kraju će se sve prelomiti preko leđa stvarnih povratnika.
ILVIIR

#2286 Re: Inicijativa Prvi Mart

Post by ILVIIR »

Yug wrote: Pa vise sam uradio Ja kao obicni gradjanin nego SDA sve ove godine u kojima su imale politicku moc i poluge vlasti a danas su na listi 1 marta.....Pitaj povratnike sta misle o SDA i o masovnoj pljacki i kriminalu na donacijama i i svim ostalim prevarama u reziji tih polupismenih kvazipatriota.Da nema SDA na listi 1 marta,mozda bi se mogao navuci jedan poslanik,ovako tesko i taj jedan.

sta si okacio na sda. ko njih sisa. (mada me - ako je istina sto pricas - pravo cudi kako ogromna vecina povratnika za njih glasa.)

bitna je ideja prvog marta. glasaj za df naprimjer, ili glasas radje za sds/snsd?

eto povratnicima je zaista sjajno u rs-u, a prvi mart ce im samo rasturiti ovu divnu atmosferu u kojoj zive. zar ne? :)

u svakom slucaju 1. mart nece biti ubleha, ako makar i jednog poslanika VISE NEGO NA PROSLIM IZBORIMA dobiju u parlamentu bih ili skupstini rs!
bole1st

#2287 Re: Inicijativa Prvi Mart

Post by bole1st »

Corto Maltese wrote:Da, to je najtužniji dio ove farse. Na kraju će se sve prelomiti preko leđa stvarnih povratnika.
Za njih ocevidno nikog nije briga, evo neki cak tvrde da su stvarni povratnici uglavnom pod zemljom. Valjda se zivi ne racunaju?

Po meni je najbolje rjesenje za povratnike da se politicki ograniziraju i da pocnu da zastupaju svoje interese pred Banjalukom i Sarajevom.
Skijaš

#2288 Re: Inicijativa Prvi Mart

Post by Skijaš »

Corto Maltese wrote:Da, to je najtužniji dio ove farse. Na kraju će se sve prelomiti preko leđa stvarnih povratnika.
Tako si prijeteći pjenio i da će djeca iz Konjević polja izgubiti školsku godinu. Povratnicima ne može biti gore ako se pažnju javnosti skreće na njihove probleme i ako im se olakša proces registracije u mjestima iz kojih su protjerani. Naprotiv, može im biti gore samo ako ih se prepusti sadašnjim vladajućim strukturama, u Sarajevu i pogotovo u Banja Luci.
Lug

#2289 Re: Inicijativa Prvi Mart

Post by Lug »

:-) otvori prozor ..
Corto Maltese

#2290 Re: Inicijativa Prvi Mart

Post by Corto Maltese »

bole1st wrote:
Za njih ocevidno nikog nije briga, evo neki cak tvrde da su stvarni povratnici uglavnom pod zemljom. Valjda se zivi ne racunaju?

Po meni je najbolje rjesenje za povratnike da se politicki ograniziraju i da pocnu da zastupaju svoje interese pred Banjalukom i Sarajevom.
Političko udruživanje interesnih grupa na taj način je pogubno i kontraproduktivno, jer ako stranka u koju si se udružio izgubi izbore (a to se redovno događa), nakon političkog gubitka slijedi, u boljem slučaju, padanje u drugi plan. U gorem, čak i gubitak nekih već stečenih prava.
Prava bilo koje društvene grupe se najbolje štite kroz nepolitičke oblike organizovanja, tipa interesnih udruženja, sindikata i sl. To što su kod nas i takvi oblici udruživanja, sasvim opravdano, na zlu glasu, ne znači da su oni kao oblici organizovanja loši, nego samo da smo im mi, ovakvi kakvi smo, uspjeli dohakati.
A rezultati, tačnije- pogubne posljedice najnovijeg u nizu Suljagićevih mesijanskih eksperimenata, će biti jasno vidljivi nakon oktobra.
Skijaš

#2291 Re: Inicijativa Prvi Mart

Post by Skijaš »

Corto Maltese wrote:Političko udruživanje interesnih grupa na taj način je pogubno i kontraproduktivno, jer ako stranka u koju si se udružio izgubi izbore (a to se redovno događa), nakon političkog gubitka slijedi, u boljem slučaju, padanje u drugi plan. U gorem, čak i gubitak nekih već stečenih prava.
Cilj je preregistrovati što većih broj prognanih, pomoći im povoljnim zakonima i ohrabriti da svojim glasom pokažu da su još vezani za ognjište. Ako ti misliš da možeš bolje od Prvog Marta, samo naprijed. Sjediti po strani i zagovarati status quo nije rješenje.
bole1st

#2292 Re: Inicijativa Prvi Mart

Post by bole1st »

Corto Maltese wrote: Političko udruživanje interesnih grupa na taj način je pogubno i kontraproduktivno, jer ako stranka u koju si se udružio izgubi izbore (a to se redovno događa), nakon političkog gubitka slijedi, u boljem slučaju, padanje u drugi plan. U gorem, čak i gubitak nekih već stečenih prava.
Ne razumijem o cemu pricas, kakav gubitak izbora? Bosnjaci u RS ne mogu dobiti izbore, nego nekoliko mjesta u parlamentu.
Ja kazem da bi za Bosnjake povratnike bilo bolje da imaju 7-8 mjesta u NSRS i jedno mjesto u PS BiH sto je njihov realni kapacitet, nego da ta mjesta drze SDA i SDP koji ne zastupaju njihove interese, nego interese stranaka iz kojih dolaze. Prvi mart zasigurno ne zastupa njihov interes, a to je bolji polozaj povratnika, naprotiv, imam dojam da prvi mart zeli sto gori polozaj povratnika.
Corto Maltese

#2293 Re: Inicijativa Prvi Mart

Post by Corto Maltese »

Džabe pričat. Otkako je Bracika preselio, ostalo je ogromno nepopunjeno mjesto na koje ulijeću razni mešeteri, sa mesijanskim kompleksom, kojima je samo stalo da im se ime spomene u nekim budućim istorijskim knjigama, a za povratnike iz zaboli.
Skijaš

#2294 Re: Inicijativa Prvi Mart

Post by Skijaš »

Corto Maltese wrote:Džabe pričat. Otkako je Bracika preselio, ostalo je ogromno nepopunjeno mjesto na koje ulijeću razni mešeteri, sa mesijanskim kompleksom, kojima je samo stalo da im se ime spomene u nekim budućim istorijskim knjigama, a za povratnike iz zaboli.
Ovo je veće od pojedinca, ovdje se radi o konkretnim potezima kojim se olakšava povratak. Da nije ove inicijative, ne bi recimo bilo zakona kojim potencijalni povratnici zadržavaju socijalnu zaštitu i nakon preregistracije u prijeratna mjesta boravka. To je samo po sebi ogroman uspjeh i eliminiše jednu od prepreka povratku.
Basvod

#2295 Re: Inicijativa Prvi Mart

Post by Basvod »

Skijaš wrote:
Corto Maltese wrote:Političko udruživanje interesnih grupa na taj način je pogubno i kontraproduktivno, jer ako stranka u koju si se udružio izgubi izbore (a to se redovno događa), nakon političkog gubitka slijedi, u boljem slučaju, padanje u drugi plan. U gorem, čak i gubitak nekih već stečenih prava.
Cilj je preregistrovati što većih broj prognanih, pomoći im povoljnim zakonima i ohrabriti da svojim glasom pokažu da su još vezani za ognjište. Ako ti misliš da možeš bolje od Prvog Marta, samo naprijed. Sjediti po strani i zagovarati status quo nije rješenje.
Ma da... rjesenje je u 1. Martu, platformi, Komsicu, 100% BiH i ostalim genijalnim projektima iz bosnjacke politicke kuhinje. :-)
Al nek je nama Duska vezana za rodnu grudu. :lol:
Drinski

#2296 Re: Inicijativa Prvi Mart

Post by Drinski »

Evo, obzirom da su svima usta puna povratnika, Srebrenice, genocidne RS, Dodika, da nece biti rata vec treba politicki djelovati i sl., dajte da se 50 % domicilnog bosnjackog birackog tijela iz FBIH prebaci u RS i tamo glasa.
To ne bi trebao biti nikakav problem. Eto time bi rijesili i Dodika, i SDS, i SNSD, i genocid i sve, i to bez rata i sl. incidentih situacija. Onda bi i onaj Filandra mogao kazati da su Bosnjaci u politickom smislu najzreliji narod.
Lug

#2297 Re: Inicijativa Prvi Mart

Post by Lug »

1.mart im uzeo lizalicu, zvanu rs, pa kuknjava,.. eto zao him povratnika. :cry:
Yug wrote:POSTOJE LJUDI U RS KOJI SU SE DAVNO VRATILI I KOJI SU NAJVECI JUNACI I ZRTVE POSLIJERATNE BIH,ZASTO SE IGRATE SA OSJECANJIMA TIH LJUDI KOJI CE OSTATI DA ZIVE U RS.
pa 1.mart se i bori da ti ljudi ostanu da tamo zive.. :-)
Corto Maltese

#2298 Re: Inicijativa Prvi Mart

Post by Corto Maltese »

Lug wrote:1.mart im uzeo lizalicu, zvanu rs, pa kuknjava,.. eto zao him povratnika. :cry:
Yug wrote:POSTOJE LJUDI U RS KOJI SU SE DAVNO VRATILI I KOJI SU NAJVECI JUNACI I ZRTVE POSLIJERATNE BIH,ZASTO SE IGRATE SA OSJECANJIMA TIH LJUDI KOJI CE OSTATI DA ZIVE U RS.
pa 1.mart se i bori da ti ljudi ostanu da tamo zive.. :-)
Čudno, pošto se ljudi koji tamo žive ne spominju u njihovoj platfomi. Bar su po tom pitanju iskreni. Predmet interesovanja Prvog Marta su izbjeglice, a ne povratnici. Prvi Mart zanima isključivo njihov glasački kapacitet, što ovdje jasno piše:
http://www.prvimart.ba/misija
Drinski

#2299 Re: Inicijativa Prvi Mart

Post by Drinski »

Corto Maltese wrote: Čudno, pošto se ljudi koji tamo žive ne spominju u njihovoj platfomi. Bar su po tom pitanju iskreni. Predmet interesovanja Prvog Marta su izbjeglice, a ne povratnici. Prvi Mart zanima isključivo njihov glasački kapacitet, što ovdje jasno piše:
http://www.prvimart.ba/misija
Kako se ne pominju, eto pominju se i jedni u drugi već u prvom stavu.
A osim toga, izbjeglica kada se vrati postaje povratnik.
valtazar

#2300 Re: Inicijativa Prvi Mart

Post by valtazar »

Ovo sa 1.martom trenutno najviše podsjeća na ponašanje Obraza, 1389, Dveri i sličnih u vezi s bojkotom izbora na Kosovu.
Došli na vikend iz BG na Kosovo, pravili se pametni, pljuvali, trovali, a onda se u nedjelju naveče vratili u BG.
Čini mi se da isto radi i 1.mart truje, zavađa, dovodi ljude, a onda kad izbori prođu svi će se lijepo vratiti u SA, a povratniče ti kako znaš. To što će se možda opet podignuti međunacionalne tenzije, njih svaršeno ne zanima. Čak mi se čini da im je to i cilj...
Post Reply