RUSIJA

Post Reply
swanfilter

#2276 Re: RUSIJA

Post by swanfilter »

Dolaskom Putina, Rusija je tek pocela rijesavati temeljna unutrasnja pitanja i probleme. Za tako ogromnu drzavu je to tek pocetak i proces koji traje. Drzava je bila pred totalnim krahom i ovo danas sto jesu, je velikiii uspjeh i nije bilo jednostavno za postici. Ko misli drugacije, nema pojma i olako shvata stvari. Rusiji tek slijedi period razvoja na podrucjima koja bi je izbacili kao globalnog igraca. Oni to jesu i danas, ali samo zbog svog imena i jer je fakticki Ameri trebaju da bi zadrzali svoj status vodecih u svijetu. Ova kriza ih je prilicno zaustavila na tom putu i kako ce biti u buducnosti, tesko je reci jer je svijet sve klimaviji i klimaviji.

Eto, Ameri su kao sila, ali je isto tako cinjenica da po New Deal-u nisu nista uradili i da im se infrastruktura raspada. Kao i drustvo. Fakticki, USA kao drzava je svugdje, samo na domacem tlu ne. Koliko ce to trajati, tesko je reci. A, da ce im izdobriti, nece sigurno. Putin/Rusi malo drugacije to rade. Rade na svojoj drzavi, svojim interesima (ekspanzija) vani se bave kada ih drugi na to natjeraju (Ukrajina, Sirija). Rusi ce izdrzati mnogo vise nego sto ih trenutno pritisce . Dok za Amere i EU snobove nisam bas siguran ...
5 0 5

#2277 Re: RUSIJA

Post by 5 0 5 »

drzava bez ozbiljne opozicije zadnjih 15 godina. kakav je to napredak?
UnscarD
Location: Na granici koja polako nestaje, tamo izmedju atoma i bita.

#2278 Re: RUSIJA

Post by UnscarD »

swanfilter wrote:Dolaskom Putina, Rusija je tek pocela rijesavati temeljna unutrasnja pitanja i probleme. Za tako ogromnu drzavu je to tek pocetak i proces koji traje. Drzava je bila pred totalnim krahom i ovo danas sto jesu, je velikiii uspjeh i nije bilo jednostavno za postici. Ko misli drugacije, nema pojma i olako shvata stvari. Rusiji tek slijedi period razvoja na podrucjima koja bi je izbacili kao globalnog igraca. Oni to jesu i danas, ali samo zbog svog imena i jer je fakticki Ameri trebaju da bi zadrzali svoj status vodecih u svijetu. Ova kriza ih je prilicno zaustavila na tom putu i kako ce biti u buducnosti, tesko je reci jer je svijet sve klimaviji i klimaviji.

Eto, Ameri su kao sila, ali je isto tako cinjenica da po New Deal-u nisu nista uradili i da im se infrastruktura raspada. Kao i drustvo. Fakticki, USA kao drzava je svugdje, samo na domacem tlu ne. Koliko ce to trajati, tesko je reci. A, da ce im izdobriti, nece sigurno. Putin/Rusi malo drugacije to rade. Rade na svojoj drzavi, svojim interesima (ekspanzija) vani se bave kada ih drugi na to natjeraju (Ukrajina, Sirija). Rusi ce izdrzati mnogo vise nego sto ih trenutno pritisce . Dok za Amere i EU snobove nisam bas siguran ...
:thumbup:
Ja mislim da je Rusija, kao porazena ideologija u hladnom ratu, bila izlozena pobjednicima, predatorima sa zapada koji su svoj plijen poceli da cerupaju. Recimo Shell je imao deal da moze da exploatise naftu i u jednom momentu su jos trazili naknadu za to (dakle da njima Rusija placa sto im crpe naftu) jer kao nije se isplatilo. Ta IMF-ova i WB-ova "shock terapija" je oprobana metoda (najvise na latinskoj Americi) kojoj je cilj enormno bogacenje sacice pojedinaca unutar same zemlje po cijenu stavljanja pod kontrolu stranih korporacija svega ostalog sto ta zemlja ima, odnosno jedan lijepo upakovan robovlasnicki odnos. To je proslo u Chileu pa u Argentini a i u Jeljcinovoj Rusiji. To je Putin zaustavio i presjekao i to je njegov najveci grijeh koji mu zapad nikada nece oprostiti.
jefferson

#2279 Re: RUSIJA

Post by jefferson »

detroit-mercy wrote:
Lajavikrelac wrote:
detroit-mercy wrote: U cemu to Rusija danas prednjaci u svijetu
Svemirski program. Amerikenjci od njih kupuju raketne motore.... ;-)

PS: preteče me nosara :)
Iskreno u svakoj malo vecoj zemlji ces naci jednu ili dvije stvari u kojima su jako dobri. Ja ti pricam o ekonomskoj snazi jedne zemlje kao cjeline. Koliko USA kupi raketnih motora godisnje za svemirski program?
Niti s moze to tako gledati.
Amerikanci su zbog toga sto su MOGLI isli na Space Shuttle program. Kada su odlucili da idu u duboki svemir, treba im raketa za to, i eto, Rusi imaju motor trenutno.
Problem je sto amerikanci 2017 ubacuju novi motor u upotrebu i sta onda? Sta ce onda prodati amerikancima? Nakovanj?
Glupa usporedba. I Rusi kupuju Boeing i Airbus avione i pored toga sto imaju Saturn motore. Fazon je sto ce amerikanci preci na bolji motor 2017, a Rusi mogu prestati kupovati Boeinge i Airbusove samo iz principa, a ne zato sto je Saturn bolji od GE ili P&W koje usput koriste na svojim IL-96.
Last edited by jefferson on 28/01/2015 17:13, edited 1 time in total.
pici
Grijem se na: Ženske gHuzove
Vozim: Trajvan
Horoskop: Djevac

#2280 Re: RUSIJA

Post by pici »

Captain Ahab wrote:
Lajavikrelac wrote:
detroit-mercy wrote:Koji medjed koji 70% svoje ekonomije zasniva na izvozu sirovina I energenata.
Saudijska Arabija, Katar, Oman, Libija....
Upravo. Rusija i nije nista drugo do Saudijska Arabija na steroidima...

pusti .BA šHa liliputanĆevi piJoniri znadu o zaviČaju :mrgreen:
swanfilter

#2281 Re: RUSIJA

Post by swanfilter »

Godinu-dvije nakon sto je Putin dosao na vlast i poceo sređivati situaciju u drzavi, citao sam jedan clanak na tu temu. Jedna zanimljiva cinjenica koja mnogo govori o tadasnjoj Rusiji. Uporedili su Rusiju i Kanadu (zbog slicne klime i konfiguracije terena) kada je u pitanju postavljanje potrebne infrastrukture pri otvaranju novih busotina. Kanađani su postavljanje pumpi i pocetak vađenja nafte trebali od 48-72 sata, a za istu stvar su Rusi potrosili oko 3 sedmice. U to vrijeme (ne znam kako je danas) pojedine ruske pumpe su bile postavljenje na nekakvim drvenim konstrukcijama. Fakticki, nekakve primitivne metode su koristene u industriji koja je temelj drzave. Oni su i vise od sile kada pogledas kakvo im je stanje u drzavi ...
detroit-mercy

#2282 Re: RUSIJA

Post by detroit-mercy »

UnscarD wrote:
swanfilter wrote:Dolaskom Putina, Rusija je tek pocela rijesavati temeljna unutrasnja pitanja i probleme. Za tako ogromnu drzavu je to tek pocetak i proces koji traje. Drzava je bila pred totalnim krahom i ovo danas sto jesu, je velikiii uspjeh i nije bilo jednostavno za postici. Ko misli drugacije, nema pojma i olako shvata stvari. Rusiji tek slijedi period razvoja na podrucjima koja bi je izbacili kao globalnog igraca. Oni to jesu i danas, ali samo zbog svog imena i jer je fakticki Ameri trebaju da bi zadrzali svoj status vodecih u svijetu. Ova kriza ih je prilicno zaustavila na tom putu i kako ce biti u buducnosti, tesko je reci jer je svijet sve klimaviji i klimaviji.

Ja mislim da je Rusija, kao porazena ideologija u hladnom ratu, bila izlozena pobjednicima, predatorima sa zapada koji su svoj plijen poceli da cerupaju. Recimo Shell je imao deal da moze da exploatise naftu i u jednom momentu su jos trazili naknadu za to (dakle da njima Rusija placa sto im crpe naftu) jer kao nije se isplatilo. Ta IMF-ova i WB-ova "shock terapija" je oprobana metoda (najvise na latinskoj Americi) kojoj je cilj enormno bogacenje sacice pojedinaca unutar same zemlje po cijenu stavljanja pod kontrolu stranih korporacija svega ostalog sto ta zemlja ima, odnosno jedan lijepo upakovan robovlasnicki odnos. To je proslo u Chileu pa u Argentini a i u Jeljcinovoj Rusiji. To je Putin zaustavio i presjekao i to je njegov najveci grijeh koji mu zapad nikada nece oprostiti.
Pa ko se u Rusiji obogatio, isto tako sacica oligarha pod Putinovom kontorlom, cim nisi dio tala slijedi ti zatvor. Glede stranih korporacija, pa kompletnu auto industriju Rusije su preuzeli stranci ionako. Jako glupom se cini poveznica da nije Putina ne bi bilo ni Rusije I sl. valjda smo tu floskulu culi vec vise puta. Pitanje je samo koliki je rok trajanja nepogrijesivog, jos 5, 10, 15 godina ili dozivotno. A znamo kako se obicno pokazu dozivotni vladari.
jefferson

#2283 Re: RUSIJA

Post by jefferson »

swanfilter wrote:Godinu-dvije nakon sto je Putin dosao na vlast i poceo sređivati situaciju u drzavi, citao sam jedan clanak na tu temu. Jedna zanimljiva cinjenica koja mnogo govori o tadasnjoj Rusiji. Uporedili su Rusiju i Kanadu (zbog slicne klime i konfiguracije terena) kada je u pitanju postavljanje potrebne infrastrukture pri otvaranju novih busotina. Kanađani su postavljanje pumpi i pocetak vađenja nafte trebali od 48-72 sata, a za istu stvar su Rusi potrosili oko 3 sedmice. U to vrijeme (ne znam kako je danas) pojedine ruske pumpe su bile postavljenje na nekakvim drvenim konstrukcijama. Fakticki, nekakve primitivne metode su koristene u industriji koja je temelj drzave. Oni su i vise od sile kada pogledas kakvo im je stanje u drzavi ...
Skoro sva moderna oprema za busenje u takvim uslovima je monopolizirana od strane americkih, kanadskih, norveskih, britanskih i holandskih kompanija.
Amerikanci su najveci izvoznik opreme za busenje u Rusiju.
Ako pogledas sankcije vidjet ces da ta oprema nije pod sankcijama, niti Rusi dizu buku oko toga jer im treba.
detroit-mercy

#2284 Re: RUSIJA

Post by detroit-mercy »

swanfilter wrote:Godinu-dvije nakon sto je Putin dosao na vlast i poceo sređivati situaciju u drzavi, citao sam jedan clanak na tu temu. Jedna zanimljiva cinjenica koja mnogo govori o tadasnjoj Rusiji. Uporedili su Rusiju i Kanadu (zbog slicne klime i konfiguracije terena) kada je u pitanju postavljanje potrebne infrastrukture pri otvaranju novih busotina. Kanađani su postavljanje pumpi i pocetak vađenja nafte trebali od 48-72 sata, a za istu stvar su Rusi potrosili oko 3 sedmice. U to vrijeme (ne znam kako je danas) pojedine ruske pumpe su bile postavljenje na nekakvim drvenim konstrukcijama. Fakticki, nekakve primitivne metode su koristene u industriji koja je temelj drzave. Oni su i vise od sile kada pogledas kakvo im je stanje u drzavi ...
Rusi vise nisu globalna sila, da bi bio globalna sila ipak moras biti malo jaci I na nekim drugim poljima (stanovnistvo, ekonomija I sl).
UnscarD
Location: Na granici koja polako nestaje, tamo izmedju atoma i bita.

#2285 Re: RUSIJA

Post by UnscarD »

jefferson wrote:
detroit-mercy wrote:
Lajavikrelac wrote: Svemirski program. Amerikenjci od njih kupuju raketne motore.... ;-)

PS: preteče me nosara :)
Iskreno u svakoj malo vecoj zemlji ces naci jednu ili dvije stvari u kojima su jako dobri. Ja ti pricam o ekonomskoj snazi jedne zemlje kao cjeline. Koliko USA kupi raketnih motora godisnje za svemirski program?
Niti s moze to tako gledati.
Amerikanci su zbog toga sto su MOGLI isli na Space Shuttle program. Kada su odlucili da idu u duboki svemir, treba im raketa za to, i eto, Rusi imaju motor trenutno.
Problem je sto amerikanci 2017 ubacuju novi motor u upotrebu i sta onda? Sta ce onda prodati amerikancima? Nakovanj?
Ne bih ja bas bio toliki optimista :
http://spacenews.com/42537us-defense-de ... t-program/

Jos ako ih sa rokovima krena kao sa ovim nesretnim avionom sto se jos ceka da ga zavrse...eto nama 2050 godine na vratima :D

Al vazno je to da motor ulazi u upotrebu za 3 godine kao gotovu cinjenicu prezentovati ;-)
jefferson

#2286 Re: RUSIJA

Post by jefferson »

Ne bih ja bas bio toliki optimista :
http://spacenews.com/42537us-defense-de ... t-program/

Jos ako ih sa rokovima krena kao sa ovim nesretnim avionom sto se jos ceka da ga zavrse...eto nama 2050 godine na vratima :D

Al vazno je to da motor ulazi u upotrebu za 3 godine kao gotovu cinjenicu prezentovati ;-)
Ja i?
Ti pricas covjece o 2050 godini kao da je istorija pocela sa ratom u Ukrajini i Putinom. Da bi skontao industrijsku snagu SAD vrati se u 1957 i Sputnik i sta se desilo nakon toga? Ako kongres odluci da se gradi raketa samo da ne bi kupovali od Rusa (koja se by the way koristi SAMO u prvom stepenu Atlas rakete) onda ce se raketa graditi. Amerikanci su 1957 isto tako se uspanicili:
1. Da su Rusi dosli do mogucnosti da postave malu nuklearnu bojevu glavu na raketu i izvrse prvi napad na SAD.
2. Da su Rusi presli SAD u svemirskom programu

1969 godine 267,000 ljudi je radilo za NASA-u, a indirektno je bilo zaposleno preko 4 miliona ljudi. Sta je bilo sa SSSR-om i svemirskim programom? KGB je to preuzeo pod svoju pasku i tu negdje je bio kraj.
Stoga, to sto se vojska i kongres prepucavaju izmedju sebe, pa to je dio svakodnevnog rituala izmedju kongresa i vojske. Hocel A-10 ostati u avijaciji? Avijacija kaze NE< Kongres kaze DA. Sta mislis ko je pobjedio? Ako Kongres kaze da ce se nova raketa graditi, a vojska kaze da nece, sta mislis ko ce odnjeti pobjedu?
Na kraju SAD ima Delta platformu sa svojim motorima, i Boeing vec radi na varijanti koja ce biti sposobna da nosi Orion.
ioannes

#2287 Re: RUSIJA

Post by ioannes »

5 0 5 wrote:drzava bez ozbiljne opozicije zadnjih 15 godina. kakav je to napredak?
objektivno gledajuci je to tako...
kad bi mi zivili u jednom svijetu gdje ne postoje nacionalni,geostrateski,energetski interesi itd.
kada bi mjesanje neki drzava u interese drugi drzava napr. bila nepoznata cinjenica,nazovimo to utopijom
onda je jedno takvo pitanje sasvim logicno i realno.

trenutno imamo situaciju da je jedna zemlja kao USA tokom zadnjih 100 god. izborila Status jedine velesile na svijetu...koji su faktori tu igrali ulogu je sad nebitno. toj velesili je naravno u cilju da i dalje ostane u toj poziciji jer njen privredni status ovisi i vezan je za tu ulogu u svijetu.
njezini interesi se sadrze u tome da se drzave koje imaju resurse pokusavaju usmjeriti u taj pravac da sama USA dugorocno profitira od tih resursa....to je sistematska dinamika.
na primjeru Ukrajine to izgleda ovako: putem Medija ,NGO-s i Lobija se godinama pokusava uzeti utjecaj na drustvo i djelove politike da bi se ta politika preusmjerila na drugu stranu.to je najvazniji korak, kad je to napravljeno onda je tek napravljen fundament za sve ostalo,znaci zaostravanje tenzija,rat itd... za jednog prosjecnog gradanina je tako nesto vrlo tesko razjasniti i svrstati u pravi kontekst,pogotov pod utjecajem medija.
zato imamo taj fenomen da su neki kao i ovde na Forumu taj navedeni kontekst razumjeli i kritiziraju USA politiku a imamo na drugoj strani druge koji to potpuno drugacije vide( o ton: "ukrajinci imaju pravo birati EU i zapad"pa naravno kad su vec preusmjereni i manipulirani u taj smjer),znaci dva potpuno razlicita videnja situacije
iz ruske perspektive gledjuci ...jedna Rusija ciji su interesi ugrozeni uopce nemoze sebi dopustiti da se upusti u takvu jednu igru sa USA.
jedna otvorena,demokratska Rusija bila zar par godina bila rasprodana,gore vec navedenim instrumentima. to Putin naravno zna i drzi stegnut obruc nad zemljom. kako ce to pojedinci sad ovde opet ocjeniti,to je druga stvar.
jeza u ledja

#2288 Re: RUSIJA

Post by jeza u ledja »

UnscarD wrote: O cemu pricamo? Pa ocigledno o razlicitim stvarima.
Meni se cini da se ti upires da pokazes da zapadna evropa a posebno USA po ekonomskim parametrima imaju bolji standard zivota. To svako iole realan zna. Moze se diskutovati o distribuciji tog bogatstva ili o nekim drugim indexima srece ali niko realan nece osporiti da se na "zapadu" bolje zivi. Ne znam zasto meni to ponavljas kada ja nisam nikada ni tvrdio drugacije.

Dakle ne ja ne pricam o tome da se u Rusiji danas zivi bolje nego na zapadu, ali pricam o tome da je Putin, Rusima popravio zivot znacajno. Za razliku od tebe i Jeffa ja sam vidio Rusiju '89 godine. Prosle godine sam bio ponovo. Nisam prepoznao Moskvu. Takodjer imam i bliske odobe koje su '60-'70-tih zivjeli u Rusiji i znam iz njihovih prica da tada razlika izmedju zapada i SSSR-a nije bila ni blizu takva kakva je bila te '89-e. Znam da je za vrijeme Jeljcina bilo jos gore iako je to vjerovatno tesko za zamisliti. E onda dolazi Putin i opet za bilo koga ko je iole realan, takodjer prema svim relevantnim ekonomskim pokazateljima, podize standard zivota za sve Ruse ukljucujuci i onog obicnog, malog.
Ne znam da li je Putin sahovski majstor koji "jebe a ne vadi" ali znam da obican Rus i te kako ima razloga da ga voli i da mu pruza podrsku.
Ne, vec se upravo ti upires da nam dokazes kako je Putin usrecio tu zemlju.
Ja da se upirem da nesto dokazem, ne bih spominjao Ruse koje sam sretao vani i ne bi govorio o ocigledno poprilicno velikom broju ljudi koji zive dobro, za razliku od tebe koji tvrdi da je u Moskvi "95% automobila mladje od 5 godina".
UnscarD wrote: Na kraju krajeva, ipak je "zapad" taj koji je kolonizovao, eksploatisao i porobio pola zemljine kugle. Bilo bi stvarno glupo da nakon svega toga, nakon svih ratova koje su USA vodile samo u ovom i predhodnom vijeku, nakon svih svrgnutih (cesto potpuno demokratski izabranih) vlada, svih izazvanih nemira, svih podrska diktatorima sirom svijeta, nisu uspjeli da obezbjede svojim gradjanima bolji zivot nego u ostatku svijeta. To bi bio ultimativni neuspjeh zaista.
:shock:
Ovdje nisam siguran je li pod "Zapadom" smatras i Rusiju, ali jedan diskutant na ovoj temi bi definitivno trebao znati da je Rusija historijski jedan od vodecih kolonizatora, eksploatatora i porobljivaca u svijetu. Da li stvarno treba napomenuti da je u vrijeme kolonizacije Novog svijeta Rusija zauzela otprilike 2/3 svog danasnjeg teritorija, porobljavajuci, asimilirajuci, protjerujuci i izrabljujuci stotine i stotine raznih naroda, drugih rasa, religijskih skupina, itd???? Ovo sve prije nastanka SSSRa, cije zasluge uopste nemam potrebu ni spomenuti.
I sta Rusija danas ima da pokaze za 500 godina svojeg kolonizovanja, ono, posto je to za tebe glavni uzrok fakta da je Zapad danas bogat, a ostali siromasni? (Ono, kao da sama cinjenica da je Zapad dosao na obale Amerike, Afrike, Azije i Australije, a ne obrnuto ne ukazuje na to su takvi odnosi pozicija postojali i prije.)

Samo da se nesto dokaze i udara kontra...

PS: Bio sam u SSSRu, 90 ili 91e, mahom u Ukrajini. Kijev, Zaporozje, Dnepropetrovsk, Herson, Odesa, Uzgorod. Bas u vrijeme kad su u Kijevu bili neki protesti i mahali plavo-zutim zastavama. Znam kakav je to jad bio. Bilo je nevjerovatno jeftino, nesto sto danas ni u Bangladesu ne mozes iskusiti, ali nista za te pare nisi mogao uzeti. Sjecam se da sam cijelo jutro u Odesi trazio nesto normalno da jedem da bi na kraju nasao neku kao picu koja je izgledala kao hljeb sa komadom paradajza na sebi. Sjecam se i redova u kojim sam stajao sa kioscima u kojim su prodavali rostilj, samo da bi mogao kupiti pivo koje dodje uz taj rostilj, jer nigdje zivo nisam mogao naci jebeno pivo. Sjecam se da su me sljedeci put propustili kroz red jer sam davao taj rostilj (jedu haman sirovo meso) prvom do sebe a ja kupovao samo pivo. Frajer ono sav sretan ode s dvije porcije mesa djaba. Sjecam se i da su nam djeca na svakom koraku trazili zvacke i sjecam se Estonaca s kojima sam se upoznao koji su tada za Ruse/Ukrajince bili nesto ko Slovenci za nas, bili imucniji, kulturniji, drukcije izgledali i pricali medjusobno drukciji jezik koji ja nisam mogao razumjet :D. To je bio takav jad i bijeda, a ocigledno vjestacki stvoren, da mi uopste nije cudno sto se u odnosu na tada danasnja Rusija cini kao Las Vegas.
swanfilter

#2289 Re: RUSIJA

Post by swanfilter »

detroit-mercy wrote:Rusi vise nisu globalna sila, da bi bio globalna sila ipak moras biti malo jaci I na nekim drugim poljima (stanovnistvo, ekonomija I sl).
Mnogo veca sila su od Merklovickove Njemacke koja se izivljava nad Grckom, Portugalom i ostalom euro buranijom i na taj nacin pokazuje misice. Ili od VB koja svakako slusa diktat iz D.C.-ja. Francuska svakako nikada nije znala da li bi dosla ili posla, kakila ili piskila. Japan je tu da radi i suti. Kina tek pocinje i trebace im vremena, osim ako milijarda Kineza ne odluci da im je dosta ovog njihovog sistema. Indija ... Indija jos uvijek zivi u eri epova i kasta. Pametnom dosta ... Rusi, kakvi god da su, tu su, i ima da se pitaju ...
Last edited by swanfilter on 28/01/2015 18:41, edited 1 time in total.
jeza u ledja

#2290 Re: RUSIJA

Post by jeza u ledja »

Gojeni H wrote:
jeza u ledja wrote: Mislim o cemu mi ovdje pricamo?
O tome da im je Putin, poslije pijanog Jeljcina, vratio ponos. Ponos se ne jede, ali Rusi nikada i nisu zivjeli da zive najbolje, vec najvece/najponosnije/i ostale mat6 Rosija gluposti.

Putin jeste izdigao nekih 30% stanovnistva. Ostalo je buranija.
Ovih 30% ima svugdje. Proslog vikenda bio u Dubaiju, aman-zaman ekskurzije ih dolaze ... i trose kao da je pred kijametski dan.
Ah pa odlicno. Mozda u medjuvremenu uvide da ih sada spusta u sunovrat.
Nijedan drzavnik ne treba biti na vrhu toliko dugo godina. Stvara osjecaj da mozes raditi sta hoces bez ikakvih posljedica.
Gojeni H

#2291 Re: RUSIJA

Post by Gojeni H »

jeza u ledja wrote:
Gojeni H wrote:
O tome da im je Putin, poslije pijanog Jeljcina, vratio ponos. Ponos se ne jede, ali Rusi nikada i nisu zivjeli da zive najbolje, vec najvece/najponosnije/i ostale mat6 Rosija gluposti.

Putin jeste izdigao nekih 30% stanovnistva. Ostalo je buranija.
Ovih 30% ima svugdje. Proslog vikenda bio u Dubaiju, aman-zaman ekskurzije ih dolaze ... i trose kao da je pred kijametski dan.
Ah pa odlicno. Mozda u medjuvremenu uvide da ih sada spusta u sunovrat.
Nijedan drzavnik ne treba biti na vrhu toliko dugo godina. Stvara osjecaj da mozes raditi sta hoces bez ikakvih posljedica.
Druze, govorimo o Rusima, 'nas? Tu logika i nema bas neku prodju.
jefferson

#2292 Re: RUSIJA

Post by jefferson »

swanfilter wrote:
detroit-mercy wrote:Rusi vise nisu globalna sila, da bi bio globalna sila ipak moras biti malo jaci I na nekim drugim poljima (stanovnistvo, ekonomija I sl).
Mnogo veca sila su od Merklovickove Njemacke koja se izivljava nad Grckom, Portugalom i ostalom euro buranijom i na taj nacin pokazuje misice. Ili od VB koja svakako slusa diktat iz D.C.-ja. Francuska svakako nikada nije znala da li bi dosla ili posla, kakila ili piskila. Japan je tu da radi i suti. Kina tek pocinje i trebace im vremena, osim ako milijarda Kineza ne odluci da im je dosta ovog njihovog sistema. Indija ... Indija jos uvijek zivi u eri epova i kasta. Pametnom dosta ... Rusi, kakvi god da su, tu su, i ima da se pitaju ...
Veca sila od njemacke? Kako? Zbog cega je Rusija veca sila od njemacke?
swanfilter

#2293 Re: RUSIJA

Post by swanfilter »

Pa, sam si spomenuo stanovnostvo. Njemaca je sve manje i manje, a Merklova je i sama priznala da je multi-kulti propao projekat. Stranci nisu vise dobrodosli i posljedice toga ce se tek osjecati.

Naoruzanje ... Moraju pitati Amere mogu li imati ovo ili ono. O nuklearnom ne zele ni razmisljati, a sve velike sile i globalni igraci ga imaju.

Americke baze sirom Njemacke kao da su nekakva 6-razredna drzava u Africi ili Aziji, a ne vodeca Euro sila ...

Merklovicku prisluskuje ko stigne i umije ...

Njemci vole red, rad i disciplinu, zato i jesu u vrhu. Inace, kako D.C. kaze, tako je. Dok u isto vrijeme Ameri moraju zapoceti ratove u Siriji i Ukrajini da bi malo Ruse pritisnuli ...
Klavikula

#2294 Re: RUSIJA

Post by Klavikula »

jefferson wrote:
swanfilter wrote:
Veca sila od njemacke? Kako? Zbog cega je Rusija veca sila od njemacke?
ako bude drz ne daj, Rusi mogu umarsirati u Berlin, Svabe tesko u Moskvu :D
swanfilter

#2295 Re: RUSIJA

Post by swanfilter »

Klavikula wrote:ako bude drz ne daj, Rusi mogu umarsirati u Berlin, Svabe tesko u Moskvu :D

Kada god im to srce pozeli ... :lol:
jefferson

#2296 Re: RUSIJA

Post by jefferson »

Ne znam sto bi Svabe umarsirale u Moskvu sa tenkovima, umarsirali su sa Siemensom, BMW-om, VW-om, Byerom itd :lol:
Klavikula

#2297 Re: RUSIJA

Post by Klavikula »

jefferson wrote:
Ne znam sto bi Svabe umarsirale u Moskvu sa tenkovima, umarsirali su sa Siemensom, BMW-om, VW-om, Byerom itd :lol:
imaju i Rusi nekih aduta na tom polju.

no, tvoje pitanje je bilo, kako je Rusija veca sila od Njemacke. recimo, iz nekoliko razloga, veca teritorija, vise stanovnika, bolje oruzane snage, prirodni resursi. dovoljno?
Fudo387

#2298 Re: RUSIJA

Post by Fudo387 »

Klavikula wrote:no, tvoje pitanje je bilo, kako je Rusija veca sila od Njemacke. recimo, iz nekoliko razloga, veca teritorija, vise stanovnika, bolje oruzane snage, prirodni resursi. dovoljno?
Zanimljivi parametri, ako bi to samo tako povrsno nabacali onda su Svabe p dim i za Pakistan, Indiju i masu drugih nedodjija.
I od kad su nato snage losije od ruskih oruzanih snaga?
jefferson

#2299 Re: RUSIJA

Post by jefferson »

Klavikula wrote:
jefferson wrote:
imaju i Rusi nekih aduta na tom polju.

no, tvoje pitanje je bilo, kako je Rusija veca sila od Njemacke. recimo, iz nekoliko razloga, veca teritorija, vise stanovnika, bolje oruzane snage, prirodni resursi. dovoljno?
Recimo iz nekoliko razloga nije:
1. Njemacka je daleko veca ekonomija, a gle cuda, nije bazirana na nafti i gasu.
2. Rusi izvoze plin u njemacku, a sta ce biti kada dodje konkurencija? Sta ce biti kada amerikanci pocnu transportovati LNG koji je po kubnom metru skoro 20% jeftiniji od Ruskog? Nije to staticna pojava. Evo vidimo kako im ide dobro to oslanjanje na prirodne resurse.
3. STa ce biti dugorocno kada se predje na elektricna vozila? BMW je otisao najdalje u tom segmentu i prati u stopu Teslu i Toyotu. Rusi ce traziti trziste za naftu, a njemci ce stancati elektricna vozila. Koga onda briga za rusku naftu? Ono sto ce se i dalje pokretati naftom moci ce se podmiriti vrlo lako iz izvora u SAD, kanadi, Sjevernom moru, pa na kraju i iz S. Arabije itd.
4. Teritorija? Pa Rusija je veca i od SAD, pa kakve veze to ima?
5. Vojska. Sta ce sa vojskom? Napasti njemacku? Jedva presli granicu Ukrajine, mornarica im u raspadu. Moraju kupovati nosace helikoptera iz Francuske. Kinezi kupili od njih polovan nosac aviona, jos ga nisu doveli u red kakve moraju promjene raditi na nejmu da bi sigurno plovio.
6. STanovnistvo? Njemacka ce preci Rusiju po broju stanovnika u buducnosti. Ne samo to, nego ce imati daleko obrazovanije stanovnistvo. Za razliku od Rusije, cijela njemacka je komunikacijski uvezana sa ostatkom svijeta. Za razliku od Rusije, njemacke firme prave dar mar u svakom uglu ove planete. Jedini dar mar koji Rusi prave je sto prodaju AK-47, a i to izvoze kinezi vise od njih, a uskoro i Amerikanci :lol:

Rusi su "sila" jer imaju nuklearno oruzje. Medjutim, da bi kuca bila velika ili podjednako velika ko ostale velike kuce, moraju svi zidovi da budu jaki i da bez problema podupiru strukturu, inace se sve to moze vrlo lako srusiti.
_BataZiv_0809
Nindža revizor
Vozim: Lancia na servisu

#2300 Re: RUSIJA

Post by _BataZiv_0809 »

Sve to stoji, ali sumnjam da ce Amerika ikad imati Dostojevskog, Tolstoja ili Cajkovskog :lol: :P
Post Reply