GRAS se raspada a Vlada ni mukajet
-
trolejbus1921
#22701 Re: GRAS se raspada a Vlada ni mukajet
Najbolje bi žuta bilo, bordo bi bio kameno an na Grbavici, a plavi na Koševu
Poyy od manijaka
Poyy od manijaka
- drug_profi
#22702 Re: GRAS se raspada a Vlada ni mukajet
E cuj manijak sa 1921 u nicku. Svasta....trolejbus1921 wrote:Najbolje bi žuta bilo, bordo bi bio kameno an na Grbavici, a plavi na Koševu
Poyy od manijaka
-
The 51st State
#22703 Re: GRAS se raspada a Vlada ni mukajet
treba kanton da fizicki odvoji jednu traku za javni prevoz, bunili bi se vozaci ispocetka ali bi imo brz i efikasan prevoz za sveukupno gradjanstvo, nesta ala metrobus u istanbulu.
- Mišo_Kovač
#22704 Re: GRAS se raspada a Vlada ni mukajet
Jucer sam na autoputu k Sarajevu naletio na dva crvena Man Citybusa sa stranim tablama, pretpostavljam neka isporuka za GRAS... 
-
kakaljin
#22705 Re: GRAS se raspada a Vlada ni mukajet
The 51st State wrote:treba kanton da fizicki odvoji jednu traku za javni prevoz, bunili bi se vozaci ispocetka ali bi imo brz i efikasan prevoz za sveukupno gradjanstvo, nesta ala metrobus u istanbulu.
Ili kada bude remont pruge da je poravnaju da mogu i busevi ici preko sina, tj da su sine kao u titovoj ulici,cijelom duzinom do ilidže, a jos bus moze se iskljuciti na raskrsnicama u zavisnosti koja je linija
-
The 51st State
#22706 Re: GRAS se raspada a Vlada ni mukajet
sumnjam da ce nasi pametnici u tom pravcu ici ali haj' nadati se.kakaljin wrote:The 51st State wrote:treba kanton da fizicki odvoji jednu traku za javni prevoz, bunili bi se vozaci ispocetka ali bi imo brz i efikasan prevoz za sveukupno gradjanstvo, nesta ala metrobus u istanbulu.
Ili kada bude remont pruge da je poravnaju da mogu i busevi ici preko sina, tj da su sine kao u titovoj ulici,cijelom duzinom do ilidže, a jos bus moze se iskljuciti na raskrsnicama u zavisnosti koja je linija
- thekupus
#22707 Re: GRAS se raspada a Vlada ni mukajet
Vi stvarno mislite da je ovo pametan prijedlog?The 51st State wrote:sumnjam da ce nasi pametnici u tom pravcu ici ali haj' nadati se.kakaljin wrote:The 51st State wrote:treba kanton da fizicki odvoji jednu traku za javni prevoz, bunili bi se vozaci ispocetka ali bi imo brz i efikasan prevoz za sveukupno gradjanstvo, nesta ala metrobus u istanbulu.
-
The 51st State
#22708 Re: GRAS se raspada a Vlada ni mukajet
zasto nije?
- славянин
#22709 Re: GRAS se raspada a Vlada ni mukajet
Pogledati realno dali bi ta traka pomogla gledajuci na stanje u saobracaju (koliko bi je bilo moguce izvesti zbog konfiguracije saobracajnica a da nije samo izmedju raksrsnica gdje i nema problema tj guzve slobodna traka) Guzve se desavaju pretezno na raskrsnicama i to skoro po pravilu su uvijek skretanja zakrcena.. tako da slobodna traka (koja je cini mi se i ocrtana "zuta") efikasna samo u manjoj mjeri.
-
The 51st State
#22710 Re: GRAS se raspada a Vlada ni mukajet
bez restrikcija, automobili ce samo kvasati, od neceg se mora krenuti.
- Tesla Edison
#22711 Re: GRAS se raspada a Vlada ni mukajet
Kad već maštamo, hajmo do kraja.trolejbus1921 wrote:Možda Full crvena.
Recimo ne bi loša ni bila plava.
Žutu bi izabrao jer je trenutna boja, a meni lijepo izgleda
Ali bi li ovim vozilima(koje smatram idealnim za gras i koje treba nabaviti)bolje stajala žuta ili crveno bijela/bordo bijela
GRAS-u u autobuskom sektoru trebaju solo gradski, solo prigradski, midi gradski, zglobni prigradski, zglobni gradski autobusi.
Također te Express linije bi mogli opsluživati hibridni autobusi koji bi ujedno bili išli na struju u centru grada a van centra na dizel.
Pored Express autobusa i hitnih služba zabranio bi ulaz za auta na potezu Skenderija-Čaršija-Narodna Banka
Električne autobuse bi uveo kao pilot projekat na linijama 36,39,20 i 16 čisto da se vidi kako će se pokazati.
Minibuski sektor bi opsluživati ovi BMC kombiji na manje opterećnim linijama.
Na linijama 61,78,77,75, 60 bi saobraćali Solaris Alpino 8.9 LE.
Na linijama sa terminala Baščaršija, Latinska Ćuprija, Vijećnica bi saobraća li BMC Neoctiyi electro.
Izuzetak bi bila linija 51 gdje bi saobraćao Solaris Alpino 8.9 LE Electric, kao i na liniji 74
Na linijama za Dejčiće,sela oko Hadžića i Tarčina(izuzetak 76,77,78),Sinanoviće i Goru bi saobraćao kombi Feniksbus Iveco Daily na CNG
AUTOBUSKI SEKTOR
Solaris urbino 10,5 bi bio idealan za li ije 18,26, 16b,17b,41 na kojima je teže upravljati standardnim busom od 12 metara
12 m bus-Lions city
18m bus-Lions city.
Prigradski zglobni autobus-Lions cuty
Express bus-Solaris Urbino Hybrid 18,75 u verziji sa 5 vrata
Pirgradski autobus-Solaris urbino LE
Električni autobus-Mna lions city e
TRAMVAJSKI Sektor.
Solarus tramino u dužoj verziji od 45m
Solaris tramino u kraćoj verziji od 32 m
Satra 2
Satra 3
Renontovani KT8
KOMBI SEKTOR
BMC neocity
Feniksbus Daily
Bmce neocity elctric
Solaris alpino 8,9
Solaris alpino 8,9 electric
TROLE
Solaris trollino 24/18/12
To su po meni idealna vozila za Sarajevo
U sva ugraditi USB Jack-ove, Wi fi, kamere i naravno klima
U svako vozilo instalirati wifi opremu kao i videonadzor. Zatim o trodjelnim vozilima prvi dio opremiti kao biznis dio gdje će se karta komercijalno naplaćivati u iznosu 5KM po vožnji i putnik će imati kafu, kožna sjedišta, grijanje sjedišta, stjuardese i sl. Ostalo kao i kod drugih u svijetu.
- konektovan
- Vozim: Francusku kantu
#22712 Re: GRAS se raspada a Vlada ni mukajet
Hebo zvjezdane staze i sajens fikšn, sta je trolejbus ispisao.... 
-
dresdener78
#22713 Re: GRAS se raspada a Vlada ni mukajet
Ono sa tramvajskim vozilima:
Ja sam se prije par godina direktno (i vrlo naivno) uključivao u mogućnost da Sarajevo nabavi ukupno 15 tramvaja ČKD tipa KT8D5 od kojih u Sarajevu danas postoje 4 komada gar. brojeva 531-534 (od toga troje u voznom stanju).
Grad koji se riješio ovih tramvaja je bio mađarski Miškolc jer su tamo kompletno modernizovali čitav tramvajski sistem i nabavili nova vozila.
Ujednom se mogla pružati prilika domaćim bh. firmama da one naprave remont ovih vozila,i tako da posao i pare ostanu u državi.
Nije nikakav SRAM kupovati polovna (ali ipak ispravna i adekvatna) vozila i nakon remonta ih uvesti u saobraćaj za ODLOMAK cijene sasvim novih vozila.
Šta mislite da se desilo sa ovih 15 tramvaja koje u Sarajevu niko nije htio jer onako nisu bile sadaka i donacija?
Sve je na kraju kupio siromašan, zaostali PRAG.
Naime, tamo se već par godina "štedi" i traže se mogućnosti kako napraviti što više muzike za što manje love. Prema propisima moraju biti novo nabavljena vozila niskospodna, ali ne moraju biti sto posto niskospodna - tako da je moguće zamijeniti srednji dio tramvaja novim bez stepenica i odmah vozilo ispunjava sve propise, i košta baš mali udio cijene najmodernijeg tramvaja. Uz to, ova vozila su vrlo robustna i pouzdana i na šinama lošijeg kvaliteta, i mogu služiti još 15-20 godina uz zadovoljstvo putnika.
Ovako izgleda vozilo na ladici tokom transporta iz Mađarske:

I ovako će izgledati nakon remonta u Pragu:

Dakle može se ovako nabaviti 15 tramvaja po cijeni od 4-5 "savremenih"...
Napominjem da su ovi tramvaji za 26-27 godina mlađi od onih aktuelnih "turskih" iz treće ruke...
Ja sam se prije par godina direktno (i vrlo naivno) uključivao u mogućnost da Sarajevo nabavi ukupno 15 tramvaja ČKD tipa KT8D5 od kojih u Sarajevu danas postoje 4 komada gar. brojeva 531-534 (od toga troje u voznom stanju).
Grad koji se riješio ovih tramvaja je bio mađarski Miškolc jer su tamo kompletno modernizovali čitav tramvajski sistem i nabavili nova vozila.
Ujednom se mogla pružati prilika domaćim bh. firmama da one naprave remont ovih vozila,i tako da posao i pare ostanu u državi.
Nije nikakav SRAM kupovati polovna (ali ipak ispravna i adekvatna) vozila i nakon remonta ih uvesti u saobraćaj za ODLOMAK cijene sasvim novih vozila.
Šta mislite da se desilo sa ovih 15 tramvaja koje u Sarajevu niko nije htio jer onako nisu bile sadaka i donacija?
Sve je na kraju kupio siromašan, zaostali PRAG.
Naime, tamo se već par godina "štedi" i traže se mogućnosti kako napraviti što više muzike za što manje love. Prema propisima moraju biti novo nabavljena vozila niskospodna, ali ne moraju biti sto posto niskospodna - tako da je moguće zamijeniti srednji dio tramvaja novim bez stepenica i odmah vozilo ispunjava sve propise, i košta baš mali udio cijene najmodernijeg tramvaja. Uz to, ova vozila su vrlo robustna i pouzdana i na šinama lošijeg kvaliteta, i mogu služiti još 15-20 godina uz zadovoljstvo putnika.
Ovako izgleda vozilo na ladici tokom transporta iz Mađarske:

I ovako će izgledati nakon remonta u Pragu:

Dakle može se ovako nabaviti 15 tramvaja po cijeni od 4-5 "savremenih"...
Napominjem da su ovi tramvaji za 26-27 godina mlađi od onih aktuelnih "turskih" iz treće ruke...
-
dresdener78
#22714 Re: GRAS se raspada a Vlada ni mukajet
Kolega, ja sam prošlih dana boravio u Rusiji i vidio sam šta znači i kako to izgleda ako tramvaj NEMA odvojenu traku i čak nema niti bijelih linija na asfaltu da se mu barem optički ograniči prostor za kretanje:The 51st State wrote:treba kanton da fizicki odvoji jednu traku za javni prevoz, bunili bi se vozaci ispocetka ali bi imo brz i efikasan prevoz za sveukupno gradjanstvo, nesta ala metrobus u istanbulu.
400 metara preko dvije raskrsnice je svakom tramvaju trajalo i do 15 minuta, sa svih strana opkoljen prilično agresivnim vozačima, nemoćno je stajao u koloni, užas pakao i džehennem. Konkretno linija 3 Ploščadj Repina - Ploščadj Lenina koja kao jedna od rijetkih prolazi kroz sam centar Sankt Peterburga.
Molili smo onda nakon desetak minuta vozača da nas pusti vani i trčali između stalno kretajućih automobila na trotoar da nastavimo putovanje metroom sa obližnje stanice Sennaja ploščadj... Tu sam se sjetio onih izjava jednog bivšeg tragikomičnog ministra saobraćaja koji je planirao "asfaltiranje tramvajske pruge"...
-
The 51st State
#22715 Re: GRAS se raspada a Vlada ni mukajet
Hvala na tom kolega ali je to previsedresdener78 wrote:Kolega, ja sam prošlih dana boravio u Rusiji i vidio sam šta znači i kako to izgleda ako tramvaj NEMA odvojenu traku i čak nema niti bijelih linija na asfaltu da se mu barem optički ograniči prostor za kretanje:The 51st State wrote:treba kanton da fizicki odvoji jednu traku za javni prevoz, bunili bi se vozaci ispocetka ali bi imo brz i efikasan prevoz za sveukupno gradjanstvo, nesta ala metrobus u istanbulu.
400 metara preko dvije raskrsnice je svakom tramvaju trajalo i do 15 minuta, sa svih strana opkoljen prilično agresivnim vozačima, nemoćno je stajao u koloni, užas pakao i džehennem. Konkretno linija 3 Ploščadj Repina - Ploščadj Lenina koja kao jedna od rijetkih prolazi kroz sam centar Sankt Peterburga.
Molili smo onda nakon desetak minuta vozača da nas pusti vani i trčali između stalno kretajućih automobila na trotoar da nastavimo putovanje metroom sa obližnje stanice Sennaja ploščadj... Tu sam se sjetio onih izjava jednog bivšeg tragikomičnog ministra saobraćaja koji je planirao "asfaltiranje tramvajske pruge"...
-
dresdener78
#22716 Re: GRAS se raspada a Vlada ni mukajet
The 51st State wrote:
Hvala na tom kolega ali je to previse, samo obicni gradjanin I posmatrac. Kakva su ti iskustva sa javnim prevozom u Istanbulu, onaj njihov Metrobus se meni kao tursiti ucinio perfektnim rjesenjem, ne znam sta bi trebalo uraditi kod nas da tako nesto kod nas zazivi. Ova kantonalna vlada je angazovala neke japance da snime stanje I potrebe pa cemo vidjeti sta su njihove sugestije I rjesenja.
Moram priznati da još nisam bio lično u Istanbulu mada pratim redovno tamošnja dešavanja i razvoj gradskog prevoza.
Svakako kažem SUPER šta se tiče projekta Marmaray, pretvaranja starih "romantičnih" željeznica u efikasne prigradske pruge, izgradnje metroa, tramvajskih linija itd.
METROBUS:
U suštini je to takav "pravijek" tramvajskog prevoza. Naime, metrobus ili BRT (bus rapid transit) na odvojenom koridoru je primitivnija i jeftinja varijanta prevoza visokog kapaciteta. Uštediš na izgradnji (jeftinji sloj asfalta umjesto skupih šina, autobus je danas masovni proizvod za razliku od šinskih vozila). Osim toga, u Sarajevu već IMA tramvaja i IMA tramvajske pruge u genijalnom trasiranju, kada tramvaj i danas opslužuje apsolutnu većinu grada.
Ima i takav Metrobus i svoje ozbiljne minuse:
- Emisije izduvnih gazova i buke, tu tihi elektromotor sa mogućnošću vraćanja struje u kontaktnu mrežu (ušteda i do 20 posto energije) nema konkurenciju.
- Ograničen kapacitet vozila - najveća serijski produricana vozila imaju danas nekih 21 metara i kapacitet od 190 putnika (Mercedes Benz CapaCity L), rok trajanja takvog autobusa u teškom svakodnevnom prevozu je oko 10-12 godina. Postoje i trodijelni veći autobusi, ali Van Hool sa njima na kraju nije u Evropi uspio, a proizvode se u drugim firmama za određene gradove u Južnoj Americi, ali nije baš praktično uvoziti južnoamerička vozila i rezervne dijelove.... Dok u tramvaj koji može služiti 40-50 godina možeš natrpati i do 400 putnika (primjer Budimpešta, tramvaji Siemens Combino na linijama 4/6).
- Asfaltna površina saobraćajnih traka se vrlo brzo istroši, samo pogledaj mjesta gdje voze teška vozila tipa autobusi kamioni, nakon par godina se krpe rupe na kolovozu... dok čelične šine znaju itekako izdržati i 40 godina bez ikakvog održavanja kao što to vidimo u Sarajevu.
I mogao bi nabrojati još više.
Dakle mislim da je trenutno za Sarajevo metrobus glupost, jer VEĆ IMA TRAMVAJA.
I sarajevskom tramvaju je potrebno isto to što istanbulskom metrobusu:
- odvojena pruga gdje NE SMIJU AUTOMOBILI,
- PREDNOST na raskrsnicama da bude ekspresno prevozno sredstvo stvarno ekspresno,
- uredno servisirana i ispravna vozila,
- kvalitetna površina po kojoj se vozi,
- stajališta koja imaju više perone za brzi protok putnika bez očajnog penjanja.
U mnogim gradovima postaje takav Metrobus žrtva sopstvenog uspjeha baš zbog te činjenice da broj putnika naraste toliko da više nije moguće slati na liniju još više autobusa - dok u šinskom prevozu se može svašta povećati, vozila od 30-40 metara dužine nisu danas nikakva rijetkost.
-
The 51st State
#22717 Re: GRAS se raspada a Vlada ni mukajet
-
metastasio
#22718 Re: GRAS se raspada a Vlada ni mukajet
Treba se osloboditi maksimalističkih zahtjeva i maštarija. Jačanje trolejbuskog saobraćaja smatram dobrim potezom jer su trolejbusi jeftiniji od šinskih vozila. Unapređenjem trolejbuskog saobraćaja rasteretit će se i tramvajski.
A što se tiče tramvaja, i ja mislim da kupovanje polovnih i dobro očuvanih tramvaja iz Češke nije loša ideja. Još ako su djelomično niskopodni, time bolje. Uz to bi se možda mogao raspisati tender za 10 novih tramvaja, a postojeći K2 bi se mogli preraditi u Satre. Time bi Sarajevo imalo Düwage, Satre, polovne češke i nove niskopodne tramvaje. Slična situacija je i u Kijevu koji je kupio polovne Tatre T3 iz Praga, ali u isto vrijeme naručio i nove niskopodne PESA tramvaje iz Poljske koji izgledaju više nego pristojno.
A što se tiče tramvaja, i ja mislim da kupovanje polovnih i dobro očuvanih tramvaja iz Češke nije loša ideja. Još ako su djelomično niskopodni, time bolje. Uz to bi se možda mogao raspisati tender za 10 novih tramvaja, a postojeći K2 bi se mogli preraditi u Satre. Time bi Sarajevo imalo Düwage, Satre, polovne češke i nove niskopodne tramvaje. Slična situacija je i u Kijevu koji je kupio polovne Tatre T3 iz Praga, ali u isto vrijeme naručio i nove niskopodne PESA tramvaje iz Poljske koji izgledaju više nego pristojno.
-
tempuser
#22719 Re: GRAS se raspada a Vlada ni mukajet
Ko ce to sve da cisti i odrzava?
- DrugaGimnazija
#22720 Re: GRAS se raspada a Vlada ni mukajet
Referent za komunikaciju sa drustveno-politickim zajednicama, referent za komunikaciju sa drustveno-politickim organizacijama, referent za pravljenje kafe, referentica za cijedjenje limuna, itd...tempuser wrote:Ko ce to sve da cisti i odrzava?
-
edin_the
#22721 Re: GRAS se raspada a Vlada ni mukajet
U Sarajevo stižu novi trolejbusi sa videonadzorom, LCD monitorima i baterijom
https://www.klix.ba/vijesti/bih/u-saraj ... /190702055Ministarstvo saobraćaja Kantona Sarajevo je kompletiralo tendersku dokumentaciju neophodnu za nabavku 25 novih trolejbusa koja je dostavljena Evropskoj banci za obnovu i razvoj (EBRD).
U narednim danima na njihovoj web stranici će biti objavljen tender, a cijelu proceduru oko izbora proizvođača vode eksperti ove banke.
Radi se o najvećoj nabavci vozila nakon rata koju su uradili Vlada Kantona Sarajevo i Ministarstvo saobraćaja KS u saradnji sa EBRD-om. Ukupan iznos planirane nabavke iznosi 15 miliona eura.
Novih 25 niskopodnih trolejbusa posljednje generacije bit će opremljeni naprednim sistemima naplate karata, brojanja putnika, pristupom osoba sa invaliditetima, sofisticiranom i razdvojenom klimatizacijom i grijanjem putničkog prostora, LED osvjetljenjem i povećanim komforom kod ulaska i izlaska putnika iz vozila.
U trolejbuse će biti ugrađena najsavremenija elektrooprema, a bit će napravljeni prema aktuelnim evropskim standardima i normama. Kao pogon će se koristiti ekološki motori koji zahtijevaju minimalno održavanje, veoma su pouzdani i dugovječni u eksploataciji.
Svaki od njih imat će bateriju, koja omogućava kretanje bez mrežnog napajanja minimalno 10 kilometara, što je sjajna pretpostavka za proširenje linija trolejbuskog saobraćaja. Pored unapređenja komfora prevoza putnika, nabavkom ovih vozila značajno smanjujemo emisiju ugljen monoksida, budući da će vozila biti 100 posto na električni pogon.
Vozila će također biti opremljena informacionim sistemom za putnike, koji će se sastojati od displeja i zvučnika u putničkom prostoru vozila, putem kojih će se vršiti najava narednih stanica na ruti vozila, te davati druge obavijesti. Svi displeji su opremljeni LED diodama te će biti lako uočljivi. U unutrašnjosti će također biti ugrađeni i LCD monitori sa mogućnosti prikaza videosadržaja. U putničkom prostoru i kabini vozača će biti postavljene kamere za videonadzor, sa mogućnošću naknadnog pregledavanja videozapisa, što je značajan doprinos sigurnosti putnika.
Putničke stolice će biti ergonomske, od materijala koji zahtijevaju minimalno održavanje.
Trolejbus će biti veoma ugodan za vožnju jer će imati dobru amortizaciju i pravit će veoma malo buke kako u putničkom prostoru tako i vani.
Trolejbusi će bit pod punom petogodišnjom garancijom koja podrazumijeva potpuno servisiranjem u datom periodu.
Prvi testni trolejbus će se naći na ulicama u roku od osam mjeseci od dana potpisivanja ugovora. Svaki naredni mjesec bit će isporučena tri nova trolejbusa. Kompletna isporuka će se završiti u roku od 16 mjeseci, saopćila Press služba KS.
- славянин
#22722 Re: GRAS se raspada a Vlada ni mukajet
tempuser wrote:Ko ce to sve da cisti i odrzava?
- Tesla Edison
#22723 Re: GRAS se raspada a Vlada ni mukajet
Ma nije to za našu stoku. Za mjesec će svi biti išarabi, polomljeni.edin_the wrote:U Sarajevo stižu novi trolejbusi sa videonadzorom, LCD monitorima i baterijom
https://www.klix.ba/vijesti/bih/u-saraj ... /190702055Ministarstvo saobraćaja Kantona Sarajevo je kompletiralo tendersku dokumentaciju neophodnu za nabavku 25 novih trolejbusa koja je dostavljena Evropskoj banci za obnovu i razvoj (EBRD).
U narednim danima na njihovoj web stranici će biti objavljen tender, a cijelu proceduru oko izbora proizvođača vode eksperti ove banke.
Radi se o najvećoj nabavci vozila nakon rata koju su uradili Vlada Kantona Sarajevo i Ministarstvo saobraćaja KS u saradnji sa EBRD-om. Ukupan iznos planirane nabavke iznosi 15 miliona eura.
Novih 25 niskopodnih trolejbusa posljednje generacije bit će opremljeni naprednim sistemima naplate karata, brojanja putnika, pristupom osoba sa invaliditetima, sofisticiranom i razdvojenom klimatizacijom i grijanjem putničkog prostora, LED osvjetljenjem i povećanim komforom kod ulaska i izlaska putnika iz vozila.
U trolejbuse će biti ugrađena najsavremenija elektrooprema, a bit će napravljeni prema aktuelnim evropskim standardima i normama. Kao pogon će se koristiti ekološki motori koji zahtijevaju minimalno održavanje, veoma su pouzdani i dugovječni u eksploataciji.
Svaki od njih imat će bateriju, koja omogućava kretanje bez mrežnog napajanja minimalno 10 kilometara, što je sjajna pretpostavka za proširenje linija trolejbuskog saobraćaja. Pored unapređenja komfora prevoza putnika, nabavkom ovih vozila značajno smanjujemo emisiju ugljen monoksida, budući da će vozila biti 100 posto na električni pogon.
Vozila će također biti opremljena informacionim sistemom za putnike, koji će se sastojati od displeja i zvučnika u putničkom prostoru vozila, putem kojih će se vršiti najava narednih stanica na ruti vozila, te davati druge obavijesti. Svi displeji su opremljeni LED diodama te će biti lako uočljivi. U unutrašnjosti će također biti ugrađeni i LCD monitori sa mogućnosti prikaza videosadržaja. U putničkom prostoru i kabini vozača će biti postavljene kamere za videonadzor, sa mogućnošću naknadnog pregledavanja videozapisa, što je značajan doprinos sigurnosti putnika.
Putničke stolice će biti ergonomske, od materijala koji zahtijevaju minimalno održavanje.
Trolejbus će biti veoma ugodan za vožnju jer će imati dobru amortizaciju i pravit će veoma malo buke kako u putničkom prostoru tako i vani.
Trolejbusi će bit pod punom petogodišnjom garancijom koja podrazumijeva potpuno servisiranjem u datom periodu.
Prvi testni trolejbus će se naći na ulicama u roku od osam mjeseci od dana potpisivanja ugovora. Svaki naredni mjesec bit će isporučena tri nova trolejbusa. Kompletna isporuka će se završiti u roku od 16 mjeseci, saopćila Press služba KS.
Trebali su konjsku zapregu naručiti ili rikše. Za našeg naroda i to je previše
-
trolejbus1921
#22724 Re: GRAS se raspada a Vlada ni mukajet
Ja bi to ovako uradio.metastasio wrote:Treba se osloboditi maksimalističkih zahtjeva i maštarija. Jačanje trolejbuskog saobraćaja smatram dobrim potezom jer su trolejbusi jeftiniji od šinskih vozila. Unapređenjem trolejbuskog saobraćaja rasteretit će se i tramvajski.
Duewag i Lohner pravac Željezara Zenica oni su 1962-1967 godište.
KT8 preraditi i izgledali bi ko ovi što je @dresdener78 postavio
Dvodijelne SATRA tramvaje preraditi u trodijelne, obnoviti unutrašnjost, ugraditi kamere i klimu.
Nedovršene završiti u trodijelnoj varijanti.
Umjesto planiranih SATRA-i K2YU prerađivati u Vario LF2+(dvodijelni) i LF4+(četverodijelni).
Ti Tramvaji su čini mi se 65% niskopodni, na prvim i zadnjim vratima je ulaz visokopodan tj sa jednom stepenicom umjesto sadašnje dvije.
Dakle mnogo moderniji Tramvaji sa manje stepenica i mnogo su više visokopodni
Uzeti recimo 20 ultra modernih tramvaja od cca 40metara za liniju 3 pored ovih
-
metastasio
#22725 Re: GRAS se raspada a Vlada ni mukajet
Razmišljanjem smo tu negdje. Ključ je u dobrom održavanju jer su tramvaji jako skupa vozila. To nam pokazuje i prebogati Milano koji u svojoj tramvajskoj floti i dalje ima 125 tramvaja ATM1500 koji su ove godine napunili 90 godina. Preslatki i odlično očuvani!trolejbus1921 wrote:Ja bi to ovako uradio.metastasio wrote:Treba se osloboditi maksimalističkih zahtjeva i maštarija. Jačanje trolejbuskog saobraćaja smatram dobrim potezom jer su trolejbusi jeftiniji od šinskih vozila. Unapređenjem trolejbuskog saobraćaja rasteretit će se i tramvajski.
Duewag i Lohner pravac Željezara Zenica oni su 1962-1967 godište.
KT8 preraditi i izgledali bi ko ovi što je @dresdener78 postavio
Dvodijelne SATRA tramvaje preraditi u trodijelne, obnoviti unutrašnjost, ugraditi kamere i klimu.
Nedovršene završiti u trodijelnoj varijanti.
Umjesto planiranih SATRA-i K2YU prerađivati u Vario LF2+(dvodijelni) i LF4+(četverodijelni).
Ti Tramvaji su čini mi se 65% niskopodni, na prvim i zadnjim vratima je ulaz visokopodan tj sa jednom stepenicom umjesto sadašnje dvije.
Dakle mnogo moderniji Tramvaji sa manje stepenica i mnogo su više visokopodni
Uzeti recimo 20 ultra modernih tramvaja od cca 40metara za liniju 3 pored ovih