Apsolutno tacno, tvoj ljubljena rusija je pobila najvise muslimana u svojoj imperijalnoj ekspanziji u odnosu na sve ostale svjetske sile.
Da su se turci vodili istim princìpima, od ballkana do irana ne bi bilo ni jedne nacije.
Apsolutno tacno, tvoj ljubljena rusija je pobila najvise muslimana u svojoj imperijalnoj ekspanziji u odnosu na sve ostale svjetske sile.
Za Rusiju su Svicarska po tom pitanju...Challenger_ wrote: ↑05/07/2020 13:12Tanki su sa poimanjem pravne države. Od prava manjina preko imovinskih prava.The 51st State wrote: ↑05/07/2020 13:06Ja sam za to da se vise ugledamo na tursku nego na zapad, no istina je kao zajednica da se necemo ugledwti niti na tursku niti ni zapad.
Ne znam koji će mi ***** ovo, ali hajde.The 51st State wrote: ↑05/07/2020 13:54Apsolutno tacno, tvoj ljubljena rusija je pobila najvise muslimana u svojoj imperijalnoj ekspanziji u odnosu na sve ostale svjetske sile.
Da su se turci vodili istim princìpima, od ballkana do irana ne bi bilo ni jedne nacije.
Challenger_ wrote: ↑05/07/2020 15:21Ne znam koji će mi ***** ovo, ali hajde.The 51st State wrote: ↑05/07/2020 13:54Apsolutno tacno, tvoj ljubljena rusija je pobila najvise muslimana u svojoj imperijalnoj ekspanziji u odnosu na sve ostale svjetske sile.
Prvo. Ja nemam rezervni ni posuđeni identitet, tako da moje, ni pod razno, nisu ni Turska ni Rusija. Drugo, za mene je filija (rusofilija, turkofilija i sl.) samo KULTURALNA PREFERENCIJA, a ja jesam, notorni: frankofil, anglofil, do određene mjere germanofil, rusofil, iranofil, arabofil, sinofil i pasionirani ljubitelj ostalih dalekoistočnih kultura. Kultura, a ne politika. Primjer, mogao si zapaziti da ismijavam Makrona ali to ne pobija moju notornu frankofiliju, koja se, između ostalog očituje i u kupovini francuskiih vozila generacijama.
Drugo. Ne pada mi na pamet da budem advokat bilo kojoj politici a po najmanje imperijalnoj politici, bila ona američka, ruska, britanska ili nekadašnja osmanska. Ali, jesam advokat činjenica, a činjenice govore SLJEDEĆE:
Carska Rusija je bila višenacionalna država, SSSR je bio višenacionalna država, RF je višenacionalna država. Da su postupali kao Turci, te pobili, protjerali narode ili na silu poništili identitete zatečenih naroda, ne bi se ni raspali već bi se i danas, na kopnu, graničili sa Turskom, jer bi, od Gruzije do Turkmenistana živjeli samo Rusi.
Danas, u RF, živi 160 naroda a govori se sa 100 jezika koji su u lokalnoj upotrebi uz zvanični ruski. Danas, u RF, postoje 4 religije koje su ustavna kategorija, ustavom zaštićene religije: judaizam, hrišćanstvo, islam i budizam.
To porediti sa smjehotresnom Turskom koja je nastala na tuđoj zemlji, na genocidu, na progonu, posvajanju i nasilnoj asimilaciji je indikator potpunog neznanja i bezobrazluka.
Ista stvar se odnosi na višenacionalni i višereligijski Iran koji je u pogledu zaštite različitih identiteta sedam svjetlosnih godina u odnosu na Tursku.
Sa ovim završavam a tebi ostavljam da živiš u svijetu fantazija.
_________

Aja Sofija: Da li je izgubljena 'Sveta Mudrost'
Ponovno pretvaranje Aje Sofije u džamiju, osim političkog trijumfalizma, nema dugoročnu korist ni za islam ni za Tursku.
Bez obzira na sve argumente koje Turci potežu, udar u osjetljive vjerske simbole nije nimalo dobra poruka za neki budući dijalog i razumijevanje, već zapravo ostvarenje sna svih onih desničarskih snaga na Zapadu koje svoje politike kreiraju i vode na predrasudama i mržnji prema islamu i muslimanima. Ovaj potez vlasti u Turskoj zasigurno će takvim snagama dati dodatnu snagu, a pitanje gdje je nestala i u što se pretvorila „Sveta Mudrost“, ostat će zakopano u ruinama geopolitičkog odmjeravanja snaga i emocija.
Jer, crkva Aja Sofija predstavlja simbol cjelokupnog kršćanstva, a ni Turska ni Istanbul sa svojim brojnim i velikim džamijama neće dobiti ništa ovim potezom, niti je ovo pak pitanje turskog suvereniteta. Vjerovatno će prvo izgubiti turiste, jer je prema podacima Ministarstva kulture i turizma Turske od 2019. godine Aja Sofija i dalje bila najposjećeniji turistički objekat.
Ima jedna.animus wrote: ↑07/07/2020 18:09 Koliko je ono džamija bilo u Beogradu i okolnim gradovima?
Nije losa tema da se malo o tome pise. Gdje su nestale? U sta su pretvorene? Nema potrebe da idemo u Španiju kad ima tema u nasoj blizoj okolici. Koliko džamija u RS je dočekalo kraj agresije da nisu srušene, ili da pojednostavimo pitanje, ima li i jedna?
To je fasisticko razmisljanje. Sloboda je itekako univerzalan pojam.The 51st State wrote: ↑05/07/2020 08:18 Sve clanice najnaprednije eu, sto njima niko ne soli pamet?
Navodis liberalne subjektivisticke gluposti...., sloboda je ono sto drustvo odredi kao slobodu....
Nazvati turkse zaostalim i primitivnim dok se istovre,eno radi o drustvu koje je broj jedan po izdvajanju za humanitarnu pomoc u odnosu na gdp je izraz ultimativnog papanluka i zaostalosti.
Definisi univerzalnu slobodu, a ja cu ti kroz primjer navesti drustvenu restrikciju iste. Sta je fasisticko u navedenoj tvrdnji?ultima_palabra wrote: ↑07/07/2020 18:59To je fasisticko razmisljanje. Sloboda je itekako univerzalan pojam.The 51st State wrote: ↑05/07/2020 08:18 Sve clanice najnaprednije eu, sto njima niko ne soli pamet?
Navodis liberalne subjektivisticke gluposti...., sloboda je ono sto drustvo odredi kao slobodu....
Nazvati turkse zaostalim i primitivnim dok se istovre,eno radi o drustvu koje je broj jedan po izdvajanju za humanitarnu pomoc u odnosu na gdp je izraz ultimativnog papanluka i zaostalosti.
Pa to sam i rekao,, sloboda je drustveni koncept, teoretisanje o istoj ne mijenja tu cinjenicu. Moze se jedino diskutovati gdje su sire i uze margine .ultima_palabra wrote: ↑07/07/2020 19:07 Poenta je da ne moze vecina odlucivati sta je sloboda za manjinu. Narod je vrlo lako zavesti dehumanizacijom "onih drugih", i onda se pocnu oduzimati slobode jedna po jedna.
To se moze naci i na zapadu, primjer svicarski referendum o munarama.
Dvije u RS-u i jedna u HZHB.animus wrote: ↑07/07/2020 18:09 Koliko je ono džamija bilo u Beogradu i okolnim gradovima?
Nije losa tema da se malo o tome pise. Gdje su nestale? U sta su pretvorene? Nema potrebe da idemo u Španiju kad ima tema u nasoj blizoj okolici. Koliko džamija u RS je dočekalo kraj agresije da nisu srušene, ili da pojednostavimo pitanje, ima li i jedna?
Koja je druga u rs osim one u Bavljinama?salik79 wrote: ↑07/07/2020 19:34Dvije u RS-u i jedna u HZHB.animus wrote: ↑07/07/2020 18:09 Koliko je ono džamija bilo u Beogradu i okolnim gradovima?
Pitanje je sta smatramo drustvom, ima i sjevernokorejsko drustvo razmisljanja o slobodi.The 51st State wrote: ↑07/07/2020 19:30Pa to sam i rekao,, sloboda je drustveni koncept, teoretisanje o istoj ne mijenja tu cinjenicu. Moze se jedino diskutovati gdje su sire i uze margine .ultima_palabra wrote: ↑07/07/2020 19:07 Poenta je da ne moze vecina odlucivati sta je sloboda za manjinu. Narod je vrlo lako zavesti dehumanizacijom "onih drugih", i onda se pocnu oduzimati slobode jedna po jedna.
To se moze naci i na zapadu, primjer svicarski referendum o munarama.