Zato je kod nas nacija genijalaca, a što se vidi po činjenici da smo mi visokorazvijena zemlja dok je Amerika banana republika.Domaci izdajnik wrote: ↑02/11/2024 17:32 Nacija debila uglavnom. MLM i Ponzi šeme nisu došle iz BIH nego iz USA.
Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?
- Laplace
#22676 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?
- Domaci izdajnik
- Horoskop: Vodokotlić
#22677 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?
USA je predatorska država. Njoj kad zatreba stručnjaka, resursa i teritorije ona to otima i okupira. Baš smo, ono, za poređenje...
I to je država od 200+ miliona ljudi. Hoćeš reći da su svi mahom genijalci i stručnjaci? Pa kad im vidiš kandidate za predsjednika dođe ti da ove naše ruljke izljubiš od sreće
I to je država od 200+ miliona ljudi. Hoćeš reći da su svi mahom genijalci i stručnjaci? Pa kad im vidiš kandidate za predsjednika dođe ti da ove naše ruljke izljubiš od sreće
- Laplace
#22678 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?
Ma, 'ta će ti 'merikanci... Oni su samo šest puta bili na Mjesecu, mi čak nijednom. Oni imaju sonde po cijelom Sunčevom sistemu, mi ne znamo šta nam se dešava u ovo malo zemlje. Oni imaju autoindustriju, mi auto otpade.izvrsni direktor wrote: ↑02/11/2024 18:13Kad neko iz bpsne sa visine gleda na amerikuDomaci izdajnik wrote: ↑02/11/2024 17:32 Nacija debila uglavnom. MLM i Ponzi šeme nisu došle iz BIH nego iz USA.![]()
- Laplace
#22679 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?
Ovo je nešto u stilu natpisa "Vi, koji ulazite, ostavite svaku nadu za sobom".
-
narcisaa
#22680 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?
Znam, Zapadom i vlada katolicizam
Tako je i u BiH, islam podcinjen katolicizmu i pravoslavlju.
- Domaci izdajnik
- Horoskop: Vodokotlić
- Laplace
#22682 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?
Valjda smatraju da je svako ko ode vani nagrabusio, da je rob kojem bacaju neku siću od plate itsl. Da se tamo muči k'o crnac a ne usuđuje se da to kaže. Zato naši ljudi po inostranstvu i ostalim njemačkama masovno skaču sa zgrada i samoubijaju se kao leminzi jer depresija zbog rodne grude, nostalgije i čežnje za deponijama na svakom koraku i adrenalinskih prelazaka preko pješačkih prelaza.
- Laplace
#22683 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?
Eto, otimaju ljude iz kuća po Bosni i ostalim afrikama, natjeraju ih da konstruišu rakete, mikročipove i ostalo a ovi rade volonterski.Domaci izdajnik wrote: ↑04/11/2024 09:18 USA je predatorska država. Njoj kad zatreba stručnjaka, resursa i teritorije ona to otima i okupira. Baš smo, ono, za poređenje...![]()
I to je država od 200+ miliona ljudi. Hoćeš reći da su svi mahom genijalci i stručnjaci? Pa kad im vidiš kandidate za predsjednika dođe ti da ove naše ruljke izljubiš od sreće![]()
Ili im ponude visoke plate i najbolje uslove za rad na planeti?
A generalizaciju si ti potegao, ne ja. Sjećaš se epiteta "glupa nacija" - školski primjer generalizacije.
- Laplace
#22684 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?
Onda mi navedi jednog proizvođača automobila iz BiH, makar bio u krizi, makar propadao sa ubrzanjem od 10G. Kad smo mi to proizvodili vlastiti automobil? Dakle, ne sklapanje Golfova dvojki od dijelova iz Njemačke nego automobil dizajniran od nule.
- dr_Evil
#22685 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?
Svako ko ima muslimanski background, a zivi na Balkanu se je zaebo kad nije krenuo prije 100 godina za Portom. Svaka drzava ima svoju pricu izivljavanja nad muslimana u zadnjih 100 godina. Zadnje dvije price su Bosna, a Bugarska prije 30-40 godina.narcisaa wrote: ↑04/11/2024 09:40
Znam, Zapadom i vlada katolicizam, dok se samo naivni loze na sekularizam.
Tako je i u BiH, islam podcinjen katolicizmu i pravoslavlju.
Zapadom vlada generalno krscanstvo(katolicizam je preuzak), a nad krscanstvom se vrti duh judeizma. Tesko je shvatit ko je od te dvije kome potcinjen. Citam ovu maloprije:
https://avaz.ba/vijesti/globus/937702/k ... jera-islam
Ali, opet
- Rockefeller
#22686 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?
Laplace wrote: ↑04/11/2024 09:47Valjda smatraju da je svako ko ode vani nagrabusio, da je rob kojem bacaju neku siću od plate itsl. Da se tamo muči k'o crnac a ne usuđuje se da to kaže. Zato naši ljudi po inostranstvu i ostalim njemačkama masovno skaču sa zgrada i samoubijaju se kao leminzi jer depresija zbog rodne grude, nostalgije i čežnje za deponijama na svakom koraku i adrenalinskih prelazaka preko pješačkih prelaza.
- Laplace
#22687 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?
Ali, opet, zemlje u kojima vlada Kršćanstvo se generalno mnogo bolje živi nego u zemljama u kojima vlada Islam (generalno, dakle izuzećemo šeike i ostale superbogataše na obje strane spektra).dr_Evil wrote: ↑04/11/2024 09:56Svako ko ima muslimanski background, a zivi na Balkanu se je zaebo kad nije krenuo prije 100 godina za Portom. Svaka drzava ima svoju pricu izivljavanja nad muslimana u zadnjih 100 godina. Zadnje dvije price su Bosna, a Bugarska prije 30-40 godina.
Zapadom vlada generalno krscanstvo(katolicizam je preuzak), a nad krscanstvom se vrti duh judeizma. Tesko je shvatit ko je od te dvije kome potcinjen. Citam ovu maloprije:
Ali, opet
- _BataZiv_0809
- Nindža revizor
- Vozim: Lancia na servisu
#22688 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?
I to je sad druga krajnost sto ti pricas.Laplace wrote: ↑04/11/2024 09:47Valjda smatraju da je svako ko ode vani nagrabusio, da je rob kojem bacaju neku siću od plate itsl. Da se tamo muči k'o crnac a ne usuđuje se da to kaže. Zato naši ljudi po inostranstvu i ostalim njemačkama masovno skaču sa zgrada i samoubijaju se kao leminzi jer depresija zbog rodne grude, nostalgije i čežnje za deponijama na svakom koraku i adrenalinskih prelazaka preko pješačkih prelaza.
- Laplace
#22689 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?
Ako se ne zaletiš nego pažljivo isplaniraš karijeru, i ovdje i vani možeš biti zadovoljan i živjeti dobro. Razlika je u tome što mene nervira ovaj haos i nepostojanje države kod nas. Na primjer, skoro u svakoj zemlji ćeš tu i tamo vidjeti smeće gdje mu nije mjesto, ali ovdje ga vidiš gdje god glavu okreneš. Doduše, to je više do naroda nego do vlasti._BataZiv_0809 wrote: ↑04/11/2024 10:09I to je sad druga krajnost sto ti pricas.Laplace wrote: ↑04/11/2024 09:47Valjda smatraju da je svako ko ode vani nagrabusio, da je rob kojem bacaju neku siću od plate itsl. Da se tamo muči k'o crnac a ne usuđuje se da to kaže. Zato naši ljudi po inostranstvu i ostalim njemačkama masovno skaču sa zgrada i samoubijaju se kao leminzi jer depresija zbog rodne grude, nostalgije i čežnje za deponijama na svakom koraku i adrenalinskih prelazaka preko pješačkih prelaza.
- dr_Evil
#22690 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?
Mislim da nemamo sve informacije kako se zivi u nekim zemljama, ili bolje reci da je nama drugacije predstavljeno. Ali u osnovi, da, svakako. Da nije tako isli bi na istok. IMao sam neke prilike za posao u Aramcu, daleko bolji zivotni standard nego sto bih imao u Europi, ali sam s obzirom na sve odustao. Da sam bio bez djece ili da su djeca velika prihvatio bih vjerovatno, iako nemaju rakije.
Kolo srece se okrece, i sada se nalazimo u onih par stoljeca gdje je zapad sa svojim religijama gore, istok sa svojim religijama dole. Okrenut ce se opet na istok, pa opet na zapad, ali daleko smo mi od tih globalnih "okretanja".
Situacija je gdje gledas svoj posao, radis, gradis, i vidis da sve to na cemu radis zapravo aktivno sudjeluje u globalnoj nepravdi. A kako god okrenes i gdje god okrenes nema pravde.
-
dixi5
#22691 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?
Bilo koji kandidat za precjednika je bolji od bilo kojeg naseg od zavrsetka rata, pa do danas. To je aksiom.Domaci izdajnik wrote: ↑04/11/2024 09:18 USA je predatorska država. Njoj kad zatreba stručnjaka, resursa i teritorije ona to otima i okupira. Baš smo, ono, za poređenje...![]()
I to je država od 200+ miliona ljudi. Hoćeš reći da su svi mahom genijalci i stručnjaci? Pa kad im vidiš kandidate za predsjednika dođe ti da ove naše ruljke izljubiš od sreće![]()
Apsolutno predatorska, zato i uspjvaju. Mi smo sadaka-merhametli i vidimo kako nam ide pljiz heljp baznia.
-
izvrsni direktor
- Vozim: Premium
#22692 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?
Dje me nadjeLaplace wrote: ↑04/11/2024 09:47Valjda smatraju da je svako ko ode vani nagrabusio, da je rob kojem bacaju neku siću od plate itsl. Da se tamo muči k'o crnac a ne usuđuje se da to kaže. Zato naši ljudi po inostranstvu i ostalim njemačkama masovno skaču sa zgrada i samoubijaju se kao leminzi jer depresija zbog rodne grude, nostalgije i čežnje za deponijama na svakom koraku i adrenalinskih prelazaka preko pješačkih prelaza.
-
narcisaa
#22693 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?
Laplace wrote: ↑04/11/2024 10:04Ali, opet, zemlje u kojima vlada Kršćanstvo se generalno mnogo bolje živi nego u zemljama u kojima vlada Islam (generalno, dakle izuzećemo šeike i ostale superbogataše na obje strane spektra).dr_Evil wrote: ↑04/11/2024 09:56Svako ko ima muslimanski background, a zivi na Balkanu se je zaebo kad nije krenuo prije 100 godina za Portom. Svaka drzava ima svoju pricu izivljavanja nad muslimana u zadnjih 100 godina. Zadnje dvije price su Bosna, a Bugarska prije 30-40 godina.
Ali, opet
Da, kolonijalizam i kolonijalisticko izrabljivanje i pljacka , robovlasnistvo, crkveno misionarstvo da bi se sve to blagoslovilo a izrabljivani narodi "neljudi" preveli na krscanstvo, avanturisticki i naucni duh, ulaganje u nauku i razvoj.
Sve suprotno od onoga sto su muslimani radili i sto rade. Odgoj im je do te mjere seksualiziran da ih kod zene sve seksualno uzbudjuje.
Umjesto da porade na sebi oni zene prekrivaju vrecama (burkama), zatvaraju u kuce i zabranjuju izlazak na ulicu bez muske pratnje, zabranjuju im obrazovanje. Velika vecina muslimanskog zivlja je nepismena i sa takvim polusvijetom je lako manipulirati.
- Laplace
#22694 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?
Tako je, Osmansko carstvo se nije širilo nego su se narodi dobrovoljno priključivali istom, da ne spominjem ranije bitke koje su vodili Muslimani širom svijeta. Islamizacija stanovništva je,također, bila dobrovoljna, vukli su osvajače za rukav da ih prevedu na Islam. A i Rusija je na sličan način postala tako velika, gdje bi oni porobljavali narode i rusifikovali ih.narcisaa wrote: ↑04/11/2024 11:53Laplace wrote: ↑04/11/2024 10:04Ali, opet, zemlje u kojima vlada Kršćanstvo se generalno mnogo bolje živi nego u zemljama u kojima vlada Islam (generalno, dakle izuzećemo šeike i ostale superbogataše na obje strane spektra).dr_Evil wrote: ↑04/11/2024 09:56
Svako ko ima muslimanski background, a zivi na Balkanu se je zaebo kad nije krenuo prije 100 godina za Portom. Svaka drzava ima svoju pricu izivljavanja nad muslimana u zadnjih 100 godina. Zadnje dvije price su Bosna, a Bugarska prije 30-40 godina.
Ali, opet
Da, kolonijalizam i kolonijalisticko izrabljivanje i pljacka , robovlasnistvo, crkveno misionarstvo da bi se sve to blagoslovilo a izrabljivani narodi "neljudi" preveli na krscanstvo, avanturisticki i naucni duh, ulaganje u nauku i razvoj.
Sve suprotno od onoga sto su muslimani radili i sto rade. Odgoj im je do te mjere seksualiziran da ih kod zene sve seksualno uzbudjuje.
Umjesto da porade na sebi oni zene prekrivaju vrecama (burkama), zatvaraju u kuce i zabranjuju izlazak na ulicu bez muske pratnje, zabranjuju im obrazovanje. Velika vecina muslimanskog zivlja je nepismena i sa takvim polusvijetom je lako manipulirati.
- Laplace
#22695 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?
Budimo realni, u zapadnim zemljama se bolje živi zato što su uređenije od zemalja na istoku. Priča o kolonijalizmu je šupljak, izvlakuša, ono kao "imi bismo bili razvijeni da smo imali kolonije".To je izvrtanje činjenica. Oni su mogli osvajati kolonije zato što su bili razvijeniji,jači i organizovaniji i zato što su prevladali međusobne razlike da bi stvorili veću naciju. A mi? Tri ista naroda se maksimalno svađaju oko sitnih i minornih razlika. I pravimo sve sitnije i sitnije državice.
- PreWiBa
- Grijem se na: Plin i centralno
- Horoskop: Lav
#22696 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?
Niko ne spori da su bile manje uređene kada su kolonizirane, ali je kolonijalizam razlike povećao i dodatno učvrstio.Laplace wrote: ↑04/11/2024 12:12 Budimo realni, u zapadnim zemljama se bolje živi zato što su uređenije od zemalja na istoku. Priča o kolonijalizmu je šupljak, izvlakuša, ono kao "imi bismo bili razvijeni da smo imali kolonije".To je izvrtanje činjenica. Oni su mogli osvajati kolonije zato što su bili razvijeniji,jači i organizovaniji i zato što su prevladali međusobne razlike da bi stvorili veću naciju. A mi? Tri ista naroda se maksimalno svađaju oko sitnih i minornih razlika. I pravimo sve sitnije i sitnije državice.
Preko umjetnih granica, kreiranja problema i tkd. uzrokuješ dalje podjele na jedno 200 godina i za to vrijeme još više napreduješ.
Uz to, arapi jednostavno nemaju nikakvo iskustvo u vođenju države. 1000 i više godina su zapravo uvijek bili pod nekom tuđom čizmom.
-
narcisaa
#22697 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?
Nee, pogresno si me shvatio, a mozda sam i ja pogresno napisala svoju misao.Laplace wrote: ↑04/11/2024 12:10Tako je, Osmansko carstvo se nije širilo nego su se narodi dobrovoljno priključivali istom, da ne spominjem ranije bitke koje su vodili Muslimani širom svijeta. Islamizacija stanovništva je,također, bila dobrovoljna, vukli su osvajače za rukav da ih prevedu na Islam. A i Rusija je na sličan način postala tako velika, gdje bi oni porobljavali narode i rusifikovali ih.narcisaa wrote: ↑04/11/2024 11:53
"Prevodjenje na krscanstvo" je zajednicko za katolicanstvo, protenstantizam i pravoslavlje.
Za razliku od krscanskog svijeta muslimani nisu ulagali u nauku i razvoj nego su zbog svojih plemenskih obicaja i tradicije propustili da se prikljuce modernizaciji
Ratom, macem i u krvi su se sirili svi i krscani i muslimani.
Zar nismo i sami bili ca 500 godina Osmanska kolonija, na kraju nas prodadose Austrougarskoj, za "saku dukata", na Berlinskom kongresu.
- PreWiBa
#22698 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?
Od svih arapskih država, ne postoji niti jedna da etnički arapi čine bilo kakvu veću populaciju, čak je i genetika svih naroda ostala gotovo netaknuta. Poredi to sa Sjevernom i Južnom Amerikom, i vidiš razliku. Osvojene teritorije su bile sasvim ravnopravan dio tih imperija, čak su bili i premjestili svoja sjedišta prvo u Damask, pa onda u Bagdad.Laplace wrote: ↑04/11/2024 12:10Tako je, Osmansko carstvo se nije širilo nego su se narodi dobrovoljno priključivali istom, da ne spominjem ranije bitke koje su vodili Muslimani širom svijeta. Islamizacija stanovništva je,također, bila dobrovoljna, vukli su osvajače za rukav da ih prevedu na Islam. A i Rusija je na sličan način postala tako velika, gdje bi oni porobljavali narode i rusifikovali ih.narcisaa wrote: ↑04/11/2024 11:53
Po Južnoj Americi je se išlo u pravljenje klasičnih kolonija, izrabljivanje i genocidisanje lokalnog stanovništva i naseljavanje.
- PreWiBa
#22699 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?
Iako si dobro opisala ponašanje prije, opisanje sadašnjeg stanja ti je kao da preuzimaš stvari sa RTRS-a ili Informera.narcisaa wrote: ↑04/11/2024 12:26Nee, pogresno si me shvatio, a mozda sam i ja pogresno napisala svoju misao.Laplace wrote: ↑04/11/2024 12:10Tako je, Osmansko carstvo se nije širilo nego su se narodi dobrovoljno priključivali istom, da ne spominjem ranije bitke koje su vodili Muslimani širom svijeta. Islamizacija stanovništva je,također, bila dobrovoljna, vukli su osvajače za rukav da ih prevedu na Islam. A i Rusija je na sličan način postala tako velika, gdje bi oni porobljavali narode i rusifikovali ih.narcisaa wrote: ↑04/11/2024 11:53
"Prevodjenje na krscanstvo" je zajednicko za katolicanstvo, protenstantizam i pravoslavlje.
Za razliku od krscanskog svijeta muslimani nisu ulagali u nauku i razvoj nego su zbog svojih plemenskih obicaja i tradicije propustili da se prikljuce modernizaciji, 50% svog stanovnistva (zene) oduzimaju pravo na ravnopravnost, oduzimaju pravo na skolovanje a sve zbog svog seksualiziranog odgoja.
Ratom, macem i u krvi su se sirili svi i krscani i muslimani.
Zar nismo i sami bili ca 500 godina Osmanska kolonija, na kraju nas prodadose Austrougarskoj, za "saku dukata", na Berlinskom kongresu.
Žene na bliskom istoku su u prosjeku obrazovanije od muškaraca, i sem u Saudijskoj Arabiji niko ne nosi burke. I možda još Afganistan, ali oni su baš reprezentativni za sve ostale.
-
narcisaa
#22700 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?
Ovo je proces koji traje od kada?Laplace wrote: ↑04/11/2024 12:12 Budimo realni, u zapadnim zemljama se bolje živi zato što su uređenije od zemalja na istoku. Priča o kolonijalizmu je šupljak, izvlakuša, ono kao "imi bismo bili razvijeni da smo imali kolonije".To je izvrtanje činjenica. Oni su mogli osvajati kolonije zato što su bili razvijeniji,jači i organizovaniji i zato što su prevladali međusobne razlike da bi stvorili veću naciju. A mi? Tri ista naroda se maksimalno svađaju oko sitnih i minornih razlika. I pravimo sve sitnije i sitnije državice.
Ne od juce, nego od renesanse i razvija se za razliku od islamskog svijeta u kome ovaj proces nikada nije ni zazivio.
Danas u kapitalistickom drustvu imamo razvijenu socijalnu drzavu, dok na istoku u islamskom imas robovlasnistvo.
Zapadne zemlje su se razvile kao drzave nacije. U BiH nemas ni drzave ni nacije, imas tri tora i tri etnonacionalnosti