Sirija vol. 2

Locked
arman1
Grijem se na: ljubav bližnjih svoj
Vozim: šta klepim
Horoskop: BOG

#22676 Re: Sirija vol. 2

Post by arman1 »

Kikibombona wrote: I na kraju, zarobljen je ISILov bombas samoubica, djecak Mahir koji ima svega 16 godina...
Image
Image
Covjek se u ovakvim situacijama dovede do moralne dileme. Kako postupiti sa ovakvim djecakom? Nesto mi govori da sa njim trebaju raditi strucna lica i kada ga socijalizuju pustiti na slobodu. Ovaj djecak je bez sumnje zrtva bolesnih ideologa. Iskoristili su njegovu mladost, ranjivost. Onda pomislim koliko je ovakvih djecaka pobili i osakatilo boraca i civila. I ovaj je imao istu namjeru, pobiti sto vise. I sta uraditi? Osuditi ili pustiti na slobodu?
I za 2 godine nakon što ga kontaktiraju babuni s kojima ašikuje bošnjo raznese se u prepunom autobusu.
Doživotno iza rešetaka. Za ovakve nema socijalizacije, zauvijek "oštečena roba". Malo okrutno ali metak=sevap.
RepublikanskaGarda

#22677 Re: Sirija vol. 2

Post by RepublikanskaGarda »

Kiki tragikomicno je da je taj Baathisticki rezim bio najtolerantniji prema manjinskim zajednicama od svih oblika vlasti koji su bili i koji se nude u danasnje vrijeme (izuzev Kurda naravno, u vecoj mjeri u Iraku....nesto manjoj u Siriji) kada govoris o Siriji apsurdno je generalizirat, i sam si prije pisao da su asirci bili rezimski miljenici a sad pises da su bili potlaceni....to ne stoji, a odnos prema kurdima je bio neposten i netolerantan sto je posljedica i kurdskog nacionalizma jesdnostavno tko je protiv rezima taj je i na meti rezima....asirci imaju i dobre i lose periode pod rezimom....duga je to prica, nadam se da ce kurdi dobit kulturnu autonomiju u sklopu cijelovite Sirije, to je kompleksna tema , dobar dio Sirijskih Kurda je doslo na ove prostore u zadnjih 100 godina....
Idriz

#22678 Re: Sirija vol. 2

Post by Idriz »

Koliko su Kurdi samo napredniji od Bosnjaka, nevjerovatno.

Bosnjakinje sve vise nalaze identitet u "korijenima" i motanju glava i islamskim propisima a Kurdkinje u antipatrijarhalnim organizacijama.
Novak20

#22679 Re: Sirija vol. 2

Post by Novak20 »

Navodno SAA uspostavila kontrolu nad Dolinom grobnica (antički dio grada). Također oslobodilačke snage su ušle na područje naselja Al Amirija na sjeveru te na lokaciju vrtova Sady.

Image
Kikibombona

#22680 Re: Sirija vol. 2

Post by Kikibombona »

Vec sam jednom pisao o ovim likovima. Cetiri saborca iz cetiri dijela Kurdistana. Lokacija - Kobane za vrijeme opsade ISILa.

Na ovom videu u jednom trenutku imitiraju 'dzihadisticka nabrajanja'. :D Dvojica u sredini su poginula u borbama za Kobane.

https://vid.me/DtNp

Ovdje ima jos njihovih klipova na kojima se ugl zajebavaju...

https://www.reddit.com/r/syriancivilwar ... _a_ypgpkk/

Jedan od poginulih je cuveni komadant, Givara. Kurdi ga slave kao veoma sposobnog i hrabrog borca, istinskog heroja! A izgleda da je bio omiljen radi smisla za humor...

Givara

U zivotu su jos dvojica, od kojih se jedan u toku ovog rata borio na strani Peshmergi, YPG i PKK.

Image
Image
Image
madner

#22681 Re: Sirija vol. 2

Post by madner »

Strasni Bathovci, koji su od plemena pravili naciju.
Kikibombona

#22682 Re: Sirija vol. 2

Post by Kikibombona »

madner wrote:Strasni Bathovci, koji su od plemena pravili naciju.
Jesu napravili, svaka im cast! :lol:

Ne moze se nista na silu postici. To bi mi ovdje trebali odlicno zvati. Jugoslovenstvo se pretvori u obicnu karinu.

E tako i sirijski identitet, koji malo ko ISTINSKI dozivljava. Vecini je vaznije pleme, vjera i svasta nesto... Kakva Sirija, kakvi bakraci...
madner

#22683 Re: Sirija vol. 2

Post by madner »

Obrnuto, sve ove uspjesne nacije su napravljene silom, uz finu suplju pricu. Nacija jeste unistavanje razlicitosti, bezbroj unikatnih obicaja i kultura je unisteno u Evropi, uz jako puno krvi.

Jugoslovenski identitet je isao tom finom metodom, no falila mu je jos jedna ili dvije generacije da bude uspjesan.

Ja koliko vidim, SIRIJSKA arabska armija, ma kakva karina bila, ima jos dovoljno patriota.
Kikibombona

#22684 Re: Sirija vol. 2

Post by Kikibombona »

madner wrote: Ja koliko vidim, SIRIJSKA arabska armija, ma kakva karina bila, ima jos dovoljno patriota.
Jesi to skontao da su pobunjenici popuslicka strana, pa odustao od podrske njima!?? :mrgreen: :mrgreen:
madner

#22685 Re: Sirija vol. 2

Post by madner »

Ma kakvi i to su patriote, dok ih ovi islamisti nisu kidnapovali.

Za razliku od lesinara.
Kikibombona

#22686 Re: Sirija vol. 2

Post by Kikibombona »

madner wrote:Ma kakvi i to su patriote, dok ih ovi islamisti nisu kidnapovali.

Za razliku od lesinara.
Evo, spekulise se da Ameri lome Turke da zatvore ISIL logisticku rutu koja vodi do turske granice....

http://www.marketwatch.com/story/after- ... re_twitter

Image

To bi znacilo da se konacno spajaju tri kantona! :-D

I kakve su to kurceve patriote kada Siriju gotovo ne spominju... eventualno jednom nakon sto 1 000 puta spomenu Boga. :D

Kurdi zabranise Boga i slicne gluposti na ratistu. Samo Kurdistan. To su prave patriote! :D

Ne znam kako ti to ne znas cijeniti?
RepublikanskaGarda

#22687 Re: Sirija vol. 2

Post by RepublikanskaGarda »

Kiki upravo je Sirijski nacionalizam spriječio da Sirija ne krahira 2011.godine, odnosno da Asad ne ode sa vlasti, prvenstveno je taj nacionalizam snažan u velikim gradovima i najmnogoljudnijim dijelovima Sirije, isto tako jedan dobar dio "patriota" možemo naći i u redovima opozicije, takodđer prvenstveno u velikim urbanim sredinama, ali isto tako na području Deir el Zoura, Raqe, Palmyre, Hasake i rralnih dijelova Hame i Allepa prisutan je taj plemenski štih gdje plemenska pripadnost nadilazi nacionalnu, zato i imamo prevrtljive plemenske starješine koje su do jučer klicale Assadu, kasnije su prešli u FSA, pa onda u ISIL pa iz hilafeta napravili transfer uz Kurde i Rojavu(Hasaka) ili se vratili natrag Assadu(primjer Deir el Zoura, Hame i dijelom Daare), a to sve zbog te plemenske elitekojoj je prvenstveno cilj zadržati svoja prava, svoj utjecaj i svoju imovinu. Tako da ovi poletarci što su sad uz Kurde lako sutra opet mogu prijeći u FSA ili Assada. Taj plemesnki, zaostali dio Sirije je njen najveci, najnepouzdaniji dio. Smo da te još pripupitam koja je razlika između Assada i baathisticke klike oko njega i Barzanija i njegove kurdske elitisticke klike oko njega?
husein_kapetan

#22688 Re: Sirija vol. 2

Post by husein_kapetan »

Novak20 wrote:Navodno SAA uspostavila kontrolu nad Dolinom grobnica (antički dio grada). Također oslobodilačke snage su ušle na područje naselja Al Amirija na sjeveru te na lokaciju vrtova Sady.

Image
Mislim da su im dobro utvrdjene i ojacane linije odbrane gotovo u cijelosti popucale.. ovo sto sada vidimo je baraz kojim zele osigurati povlacenje glavnini snaga preostalih.. cekaju noc..
Ne znam koliko su mobilni i dali to mogu napraviti za kratko vrijeme.. iza njih je pustinja gdje su ko glineni golubovi izlozeni..
Ipak imajuci u vidu znacaj i vaznost ovog grada i za jedne i druge.. mogu reci..uglavnom .. da je SAA napravila ogroman posao.. koji je najverovatnije prekretnica u borbi protiv isila.. cijena je ogromna ali su izgleda danas vise nego ikad bili spremni tu cijenu platiti..
Za nauk..a Bogme i vise nego indikativno..
MMM1977

#22689 Re: Sirija vol. 2

Post by MMM1977 »

Kikibombona wrote:
madner wrote:Ma kakvi i to su patriote, dok ih ovi islamisti nisu kidnapovali.

Za razliku od lesinara.
Evo, spekulise se da Ameri lome Turke da zatvore ISIL logisticku rutu koja vodi do turske granice....

http://www.marketwatch.com/story/after- ... re_twitter

Image

To bi znacilo da se konacno spajaju tri kantona! :-D

I kakve su to kurceve patriote kada Siriju gotovo ne spominju... eventualno jednom nakon sto 1 000 puta spomenu Boga. :D

Kurdi zabranise Boga i slicne gluposti na ratistu. Samo Kurdistan. To su prave patriote! :D

Ne znam kako ti to ne znas cijeniti?
Veoma relevantan medij, nema šta. Marketwatch veliš?

I kako li oni vide to zatvaranje do Mediterana, hoće li preko FSA i SAA ili prečicom preko Turske?
husein_kapetan

#22690 Re: Sirija vol. 2

Post by husein_kapetan »

Ovo kikijevo mescini se jedino opsesijom moze nazvati..ne znam cime je motivisana ali.. bez ikakvih pametovanja koja zasigurno svrhu nebi imala..eto fino me strah da u dogledno vrijeme kako veliko razocaranje ne dozivi..glede ovog nebeskog naroda.. mislim da bi bilo sta takvo na njega nesagledive posledice ostavilo..
Kikibombona

#22691 Re: Sirija vol. 2

Post by Kikibombona »

husein_kapetan wrote:Ovo kikijevo mescini se jedino opsesijom moze nazvati..ne znam cime je motivisana ali.. bez ikakvih pametovanja koja zasigurno svrhu nebi imala..eto fino me strah da u dogledno vrijeme kako veliko razocaranje ne dozivi..glede ovog nebeskog naroda.. mislim da bi bilo sta takvo na njega nesagledive posledice ostavilo..
Sta ima pjesnik, napise li se sta? :lol: :lol:
Kikibombona

#22692 Re: Sirija vol. 2

Post by Kikibombona »

MMM1977 wrote:

I kako li oni vide to zatvaranje do Mediterana, hoće li preko FSA i SAA ili prečicom preko Turske?
To sa Mediteranom je pretjerivanje... nisam ni citao sta pise...

Cilj je odvojiti ISIL od Turske.

Garda

Barzani je demokrata. KRG je demokratski uredjen. Manjine imaju sva moguca prava i upadaju u parlament po jasno definisanim kvotama. Tvoji Asirci imaju svoje mjesto u parlamentu taman da ih 100 na izbore izadje. Gdje ces Barzanija porediti sa Asadom, masovnim ubicom, diktatorom, bolesnikom!? Nije ni Barzani cvjecka, ali nije ni toliki zlotvor.
Krokodajl

#22693 Re: Sirija vol. 2

Post by Krokodajl »

husein_kapetan wrote:Ovo kikijevo mescini se jedino opsesijom moze nazvati..ne znam cime je motivisana ali.. bez ikakvih pametovanja koja zasigurno svrhu nebi imala..eto fino me strah da u dogledno vrijeme kako veliko razocaranje ne dozivi..glede ovog nebeskog naroda.. mislim da bi bilo sta takvo na njega nesagledive posledice ostavilo..
https://twitter.com/Souria4Syrians/stat ... 4122821632

nešto ovako ? :skoljka: :skoljka: :skoljka:
MMM1977

#22694 Re: Sirija vol. 2

Post by MMM1977 »

Kikibombona wrote:
Sta ima pjesnik, napise li se sta? :lol: :lol:
Kiki, u maju cu imati u gostima poslovnu delegaciju iz Sulejmanije u gostima. Da te zovem? Ti samo pripremi ispis svojih komentara ovdje i ima da te imenuju pocasnim konzulom Rojave u BiH :)
MMM1977

#22695 Re: Sirija vol. 2

Post by MMM1977 »

Kikibombona wrote:
MMM1977 wrote:

To sa Mediteranom je pretjerivanje... nisam ni citao sta pise...

Cilj je odvojiti ISIL od Turske.

Garda

Barzani je demokrata. KRG je demokratski uredjen. Manjine imaju sva moguca prava i upadaju u parlament po jasno definisanim kvotama. Tvoji Asirci imaju svoje mjesto u parlamentu taman da ih 100 na izbore izadje. Gdje ces Barzanija porediti sa Asadom, masovnim ubicom, diktatorom, bolesnikom!? Nije ni Barzani cvjecka, ali nije ni toliki zlotvor.
Pa to je tvoj problem, ne citas nego samo grebes po povrsini, zato i ne razumijes nista :)
Kikibombona

#22696 Re: Sirija vol. 2

Post by Kikibombona »

MMM1977 wrote:
Pa to je tvoj problem, ne citas nego samo grebes po povrsini, zato i ne razumijes nista :)
Mapu sam bolan iscackao na googlu cisto da pokazem o kojem teritoriju se radi....

Mozda je mapu napravilo dijete od 15 godina. Uopste nije vazno sta na njoj pise. Posluzila je da se vidi o kojem se teritoriju radi i nista vise.

Mapa nema nikakve veze sa clankom koji sa prenio.

Sve se mora crtati?
Kikibombona

#22697 Re: Sirija vol. 2

Post by Kikibombona »

MMM1977 wrote: Veoma relevantan medij, nema šta. Marketwatch veliš?

A tebi ako Vol Strit Zurnal nije relevantan medij onda stvarno ne znam sta da ti kazem!?

Doduse, navikao sam vec na tvoje provale, gluposti koje valjas svako malo kada se pojavis s potrebom da to izbacis iz sebe... :D
Last edited by Kikibombona on 24/03/2016 23:51, edited 1 time in total.
MMM1977

#22698 Re: Sirija vol. 2

Post by MMM1977 »

Kikibombona wrote:
MMM1977 wrote:
Mapu sam bolan iscackao na googlu cisto da pokazem o kojem teritoriju se radi....

Mozda je mapu napravilo dijete od 15 godina. Uopste nije vazno sta na njoj pise. Posluzila je da se vidi o kojem se teritoriju radi i nista vise.

Mapa nema nikakve veze sa clankom koji sa prenio.

Sve se mora crtati?
samo mape
MMM1977

#22699 Re: Sirija vol. 2

Post by MMM1977 »

Kikibombona wrote:
MMM1977 wrote: Veoma relevantan medij, nema šta. Marketwatch veliš?

A tebi ako Vol Strit Zurnal nije relevantan medij onda stvarno ne znam sta da ti kazem!?

Doduse, navikao sam vec na tvoje provale, gluposti koje valjas svako malo kada se pojavis s potrebom da to izbacis iz sebe... :D
sreca pa ja nisam cesto tu. za razliku od tebe :)
Kikibombona

#22700 Re: Sirija vol. 2

Post by Kikibombona »

MMM1977 wrote: sreca pa ja nisam cesto tu. za razliku od tebe :)
I sta kazes, moj problem je sto ne citam, pa ne znam da je Vol Strit Zurnal nebitan medij!?? :lol: :lol:

Boze sacuvaj...
Locked