Šta kada se Korona virus pojavi u BiH?? POGLEDATI PRVI POST!

Moderator: O'zone

Locked
laik1981

#22626 Re: Šta kada se Korona virus pojavi u BiH?? POGLEDATI PRVI POST!

Post by laik1981 »

A je li neko zatvorio Luxemburg i Crnu Goru? Vidimo da su u tezoj situaciji od nas, bar po tim brojevima..
Tesla Edison

#22627 Re: Šta kada se Korona virus pojavi u BiH?? POGLEDATI PRVI POST!

Post by Tesla Edison »

laik1981 wrote: 12/07/2020 16:47 A je li neko zatvorio Luxemburg i Crnu Goru? Vidimo da su u tezoj situaciji od nas, bar po tim brojevima..
Ma pusti ga, uhljebu se osladio nerad i sad bi da državu uništi kako bi on landarao i dalje.
gvozderkov

#22628 Re: Šta kada se Korona virus pojavi u BiH?? POGLEDATI PRVI POST!

Post by gvozderkov »

laik1981 wrote: 12/07/2020 16:47 A je li neko zatvorio Luxemburg i Crnu Goru? Vidimo da su u tezoj situaciji od nas, bar po tim brojevima..
Brzi google, ne mogu provjervati ambasade ostalih zemalja o situaciji.

Ljubljana - The government is removing Montenegro and Luxembourg from the list of Covid-19-safe countries
http://www.sloveniatimes.com/slovenia-e ... -countries
ime_kojeg_nema

#22629 Re: Šta kada se Korona virus pojavi u BiH?? POGLEDATI PRVI POST!

Post by ime_kojeg_nema »

TESLA_EDISON wrote: 12/07/2020 16:51
Ma pusti ga, uhljebu se osladio nerad i sad bi da državu uništi kako bi on landarao i dalje.
Koja zamjena teza. Covjek ti je upravo objasnio da drzavu i ekonomiju unistava rast broja novozarazenih zbog kojeg nas izoliraju. Kako ti mislis da cemo spasiti ekonomiju ako nas zatvore izvana?
zubi

#22630 Re: Šta kada se Korona virus pojavi u BiH?? POGLEDATI PRVI POST!

Post by zubi »

ime_kojeg_nema wrote: 12/07/2020 17:07
TESLA_EDISON wrote: 12/07/2020 16:51
Koja zamjena teza. Covjek ti je upravo objasnio da drzavu i ekonomiju unistava rast broja novozarazenih zbog kojeg nas izoliraju. Kako ti mislis da cemo spasiti ekonomiju ako nas zatvore izvana?
Ma ne uticu na njega nove informacije, on vergla jedno te isto, sve ostalo se odbija od njega...
laik1981

#22631 Re: Šta kada se Korona virus pojavi u BiH?? POGLEDATI PRVI POST!

Post by laik1981 »

Fino vi rezonujete, nema sta. Ono kada je sahovnica na pasosu dokaz da nisi zarazen. Zivis u Sarajevu i imas domovnicu nisi zarazen i ne treba ti test. Nemas domovnicu radi test pa tek onda putuj. I mi kao neke mjere imamo prema evropskim drzavama, a stotine migranata nam svakodnevno ulazi u drzavu. Ovo sve je postalo toliko apsurdno da ne vrijedi ni polemisati.
zubi

#22632 Re: Šta kada se Korona virus pojavi u BiH?? POGLEDATI PRVI POST!

Post by zubi »

laik1981 wrote: 12/07/2020 17:27 Fino vi rezonujete, nema sta. Ono kada je sahovnica na pasosu dokaz da nisi zarazen. Zivis u Sarajevu i imas domovnicu nisi zarazen i ne treba ti test. Nemas domovnicu radi test pa tek onda putuj. I mi kao neke mjere imamo prema evropskim drzavama, a stotine migranata nam svakodnevno ulazi u drzavu. Ovo sve je postalo toliko apsurdno da ne vrijedi ni polemisati.
Mi nemamo nikakve mjere, oni imaju prema nama....

Kao npr.,

https://www.klix.ba/vijesti/bih/drzavlj ... /200712048
daddy-kool

#22633 Re: Šta kada se Korona virus pojavi u BiH?? POGLEDATI PRVI POST!

Post by daddy-kool »

megaribi1 wrote: 12/07/2020 14:36
daddy-kool wrote: 12/07/2020 14:21 Trebalo bi zatvoriti kladionice da se smanji prenos virusa.
Nisam nikada ušao ni u jednu, no vidio sam da se u nekim kladionicama ljudi zadržavaju, čekajući rezultate ali da ih ima i takvih da se samo uplati tiket. Po čemu bi ovaj drugi tip kladionica bio rizičniji za širenje virusa od npr. pošte?

U ovom slučaju bi trebalo iskoristiti situaciju i zatvoriti kladionice iz moralih i političkih razloga..

Sad već treba da se procijeni gdje se javljaju najveći brojevi zaraženih i početi uvoditi restrikcije (i provoditi ih).
Lincoln-Burrows

#22634 Re: Šta kada se Korona virus pojavi u BiH?? POGLEDATI PRVI POST!

Post by Lincoln-Burrows »

laik1981 wrote: 12/07/2020 17:27 Fino vi rezonujete, nema sta. Ono kada je sahovnica na pasosu dokaz da nisi zarazen. Zivis u Sarajevu i imas domovnicu nisi zarazen i ne treba ti test. Nemas domovnicu radi test pa tek onda putuj. I mi kao neke mjere imamo prema evropskim drzavama, a stotine migranata nam svakodnevno ulazi u drzavu. Ovo sve je postalo toliko apsurdno da ne vrijedi ni polemisati.
Kakve veze ima pasoš sa hrvatskim grbom iliti hrvatski pasoš u ovoj priči?

Odluka europskog parlamenta je da se dozvoli kretanje unutar EU a ostanu neke restrikciji prema trećim zemljama.
Na koji dio konkretno je neka država (u ovom slučaju Hrvatska) postupila suprotno odluci.
laik1981

#22635 Re: Šta kada se Korona virus pojavi u BiH?? POGLEDATI PRVI POST!

Post by laik1981 »

Lincoln-Burrows wrote: 12/07/2020 17:38

Odluka europskog parlamenta je da se dozvoli kretanje unutar EU a ostanu neke restrikciji prema trećim zemljama.
Na koji dio konkretno je neka država (u ovom slučaju Hrvatska) postupila suprotno odluci.
Ako imas dvojno drzavljanstvo ocigledno nisi zarazen i nisi epidemioloski rizik. Pred izbore jedna odluka, posle izbora druga. Lafo iz BiH im dosao virus. Siguran sam da i znaju koje je nacionalnosti taj sto im ga je donio. Hinje uzpovske. Ko ih j... Evropski parlament je dao preporuke i nista nije odlucio. Na drzavama je da odlucuje svaka za sebe. Jesu li udarili tarabu crnogorcima? Hrvatska je ljigavac za sebe i nije prvi put da uzpovci pokazuju svoje pravo fasisticko lice. Treba sve uraditi da se ukinu dvojna drzavljanstva.
biglebovski

#22636 Re: Šta kada se Korona virus pojavi u BiH?? POGLEDATI PRVI POST!

Post by biglebovski »

zubi wrote: 12/07/2020 17:33
Mi nemamo nikakve mjere, oni imaju prema nama....

Kao npr.,

https://www.klix.ba/vijesti/bih/drzavlj ... /200712048
https://www.paragraf.ba/propisi/bih/odl ... ovinu.html
Lincoln-Burrows

#22637 Re: Šta kada se Korona virus pojavi u BiH?? POGLEDATI PRVI POST!

laik1981 wrote: 12/07/2020 17:50

Ako imas dvojno drzavljanstvo ocigledno nisi zarazen i nisi epidemioloski rizik. Pred izbore jedna odluka, posle izbora druga. Lafo iz BiH im dosao virus. Siguran sam da i znaju koje je nacionalnosti taj sto im ga je donio. Hinje uzpovske. Ko ih j... Evropski parlament je dao preporuke i nista nije odlucio. Na drzavama je da odlucuje svaka za sebe. Jesu li udarili tarabu crnogorcima? Hrvatska je ljigavac za sebe i nije prvi put da uzpovci pokazuju svoje pravo fasisticko lice. Treba sve uraditi da se ukinu dvojna drzavljanstva.
Šta te toliku brinu druge države, možeš iz BiH ući u RH i sa njemačkim ili bugarskim pasošom za sve države EU je isto, takva je odluka RH
a na preporuku EP.
Procjene države donose na dnevnoj bazi, za treće države vrijede drugačija pravila tako i za Crnu Goru.
https://www.hgk.hr/paket-mjera-za-ulaza ... rusom-u-rh
Labirint

#22638 Re: Šta kada se Korona virus pojavi u BiH?? POGLEDATI PRVI POST!

Post by Labirint »

Ako sam dobro shvatio ovo "priopćenje" plenkijevaca ukoliko posjeduješ nekretninu u Hr onda možeš uci uz testiranje kod njih i karantin od 7 dana nakon toga (pod uslovom da pokaže neg naravno) a ukoliko si uplatio god odmor npr u hotelu onda je uz rezervaciju dovoljan test koji nosiš sa sobom. Ima logike :D
Lincoln-Burrows

#22639 Re: Šta kada se Korona virus pojavi u BiH?? POGLEDATI PRVI POST!

Labirint wrote: 12/07/2020 18:06 Ako sam dobro shvatio ovo "priopćenje" plenkijevaca ukoliko posjeduješ nekretninu u Hr onda možeš uci uz testiranje kod njih i karantin od 7 dana nakon toga (pod uslovom da pokaže neg naravno) a ukoliko si uplatio god odmor npr u hotelu onda je uz rezervaciju dovoljan test koji nosiš sa sobom. Ima logike :D

Da, malo blesavo ali je tako ili ako studuraš u RH isto uđeš bez karantene ili si samo u tranzitu.
daddy-kool

#22640 Re: Šta kada se Korona virus pojavi u BiH?? POGLEDATI PRVI POST!

Post by daddy-kool »

To su političke odluke, ne vidim da treba o tome posebnu rasporavu voditi. Državljani Austrije našeg porijekla dolaze u BiH i prilikom povratka ide test ili samoizolacija, jer se regija definiše sa povećanim rizikom, a ne državljanstvo.
Domaci izdajnik
Horoskop: Vodokotlić

#22641 Re: Šta kada se Korona virus pojavi u BiH?? POGLEDATI PRVI POST!

Post by Domaci izdajnik »

Kako nema veze? Drug mi neki dan dosao iz Poljske autom, bio sedam dana ovdje. Niko ga nista nije pitao niti ga je zaustavljao na granicama jer ima poljske papire, i ovamo i nazad. Ali BH pasos je zarazan i mi smo sugavi....Sigurno je do nas sto smo nedisciplinovani....
laik1981

#22642 Re: Šta kada se Korona virus pojavi u BiH?? POGLEDATI PRVI POST!

Post by laik1981 »

Lincoln-Burrows wrote: 12/07/2020 18:04
laik1981 wrote: 12/07/2020 17:50

Šta te toliku brinu druge države, možeš iz BiH ući u RH i sa njemačkim ili bugarskim pasošom za sve države EU je isto, takva je odluka RH
a na preporuku EP.
Procjene države donose na dnevnoj bazi, za treće države vrijede drugačija pravila tako i za Crnu Goru.
Nije isto. Svabo trazi test ili samoizolaciju bez obzira na drzavljanstvo ako neko dolazi iz BiH. takvu mjeru su uveli i hrvati prije izbora. Sada zahvaljuju partnerima u uzp-u na lojalnosti. Kakve logike ima da se kao epidemioloska mjera koristi zabrana za drzavljane odredjene drzave. Sta, virus prepoznaje pasos pa zaobilazi one koji imaju pasos EU. Politika i nista drugo.
Labirint

#22643 Re: Šta kada se Korona virus pojavi u BiH?? POGLEDATI PRVI POST!

Post by Labirint »

Sve u svemu ostavili su nam ljudi mogućnost sta se bunite, ako imate za hotela u Dubrovniku pet milja za tri dana onda imate i tričave dvije stoje stoje za testa... Ha ja, i vuk sit i virusi na broju :D
Lincoln-Burrows

#22644 Re: Šta kada se Korona virus pojavi u BiH?? POGLEDATI PRVI POST!

Lajavikrelac wrote: 12/07/2020 18:15
Kako nema veze? Drug mi neki dan dosao iz Poljske autom, bio sedam dana ovdje. Niko ga nista nije pitao niti ga je zaustavljao na granicama jer ima poljske papire, i ovamo i nazad. Ali BH pasos je zarazan i mi smo sugavi....Sigurno je do nas sto smo nedisciplinovani....
To je do države BiH, nije do nikog drugog, pretpostavljam da je tvoj drug došao u BiH sa poljskim pasošom.
daddy-kool

#22645 Re: Šta kada se Korona virus pojavi u BiH?? POGLEDATI PRVI POST!

Post by daddy-kool »

daddy-kool wrote: 25/06/2020 19:52 Image
Lincoln-Burrows

#22646 Re: Šta kada se Korona virus pojavi u BiH?? POGLEDATI PRVI POST!

laik1981 wrote: 12/07/2020 18:15
Nije isto. Svabo trazi test ili samoizolaciju bez obzira na drzavljanstvo ako neko dolazi iz BiH. takvu mjeru su uveli i hrvati prije izbora. Sada zahvaljuju partnerima u uzp-u na lojalnosti. Kakve logike ima da se kao epidemioloska mjera koristi zabrana za drzavljane odredjene drzave. Sta, virus prepoznaje pasos pa zaobilazi one koji imaju pasos EU. Politika i nista drugo.
Ne znam za Njemačku ali ne bih se kladio u to, a to da je politička odluka stoji jer EU je navodno jedna država
i nebi trebalo biti razlike među njenim građanima valjda se time vode kod odlučivanja. Normalno da virus ne poznaje pasoš.
Labirint

#22647 Re: Šta kada se Korona virus pojavi u BiH?? POGLEDATI PRVI POST!

Post by Labirint »

Ja stvarno ne razumijem sta je problem našim vlastima da jednostavno donesu odluku da hrvatski državljani mogu uci u BiH uz iste uslove kao što su propisani našim državljanima prilikom ulaska u RH. Taman da ukoliko Čović prigovori mu se kaze da mu je vakat izvaditi nas pasoš pa onda neka manipuliše, tamo s jednim ovamo s drugim :D OK ne očekujem da će hdzove guzne muhe od zelenih termita progovoriti, oni ionako teže ka Turskoj ali evo makar od ove neke "opozicije" bi bilo lijepo pročitati neki prijedlog... Idealna prilika...
Domaci izdajnik
Horoskop: Vodokotlić

#22648 Re: Šta kada se Korona virus pojavi u BiH?? POGLEDATI PRVI POST!

Post by Domaci izdajnik »

Lincoln-Burrows wrote: 12/07/2020 18:21
Lajavikrelac wrote: 12/07/2020 18:15
To je do države BiH, nije do nikog drugog, pretpostavljam da je tvoj drug došao u BiH sa poljskim pasošom.
Nije. Dosao je sa BH pasosem i poljskom vizom. Ali poenta je da sa vizom moze kud hoce po Evropi kao da ima njihov pasos. Eto, rijesen problem cjepiva - EU sara ili abdet i nece zaraza na tebe :D
Lincoln-Burrows

#22649 Re: Šta kada se Korona virus pojavi u BiH?? POGLEDATI PRVI POST!

Lajavikrelac wrote: 12/07/2020 18:45
Nije. Dosao je sa BH pasosem i poljskom vizom. Ali poenta je da sa vizom moze kud hoce po Evropi kao da ima njihov pasos. Eto, rijesen problem cjepiva - EU sara ili abdet i nece zaraza na tebe :D
Ako je tako onda izvadiš vizu i riješen problem, čemu tolika strka oko ničega.
Locked