Lincoln-Burrows wrote:
Stvarno ne znam puno o Iraku već ono što pronađem na internetu, tako da uglavnom pišu o prosvjednicima
koji su nezadvoljni zastarjelom infrastrukturom, čestim nestancima struje i raširenom korupcijom. Odakle ti
tako precizne informacije da su ovo protesti protiv Irana? Ja nisam pronašao u koliko toliko nezavisnim
medijima ništa o Iranu. Znam da je Iran na meti SAD i Izraela i da su pogođeni sankcijama ali mi nije jasno
kakve to veze ima sa ovim u Bagdadu.
Iran, tj. pro-iranske siitske ekstremisticke skupine cine vlast u Iraku. Na vlasti su stranke koje su lojalne Iranu. Ne sve, ne u cjelosti, ali mnoge su pod direktnom kontrolom Teherana. Prakticno, marionetska vlast.
Iran je napravio pralelne strukture u Iraku. Napravio je mocnu vojsku koja je pod kontrolom Teherana. Ta vojska je formirala politicke partije i preuzela vlast. De facto, Iran u dobroj mjeri kontrolise politicke procese u Iraku.
...
Rezultat svega je da Iracni imaju redukcije struje i vode. Nema posla i perspektive za mlade. Kriminal i korupcija kao tumor izjedaju ono malo zdravog tkiva. Nema nikakve nade da ce biti bolje.
...
Iracani znaju da imaju resurse i da mogu zivjeti bolje. Znaju da su njihovi predstavnici uglavnom kriminalci. Znaju da Iran u dobroj mjeri diktira politicki kurs.
...
Rezultat svega su antivladini i antiiranski protesti.