Ad blocker detected: Our website is made possible by displaying online advertisements to our visitors. Please consider supporting us by disabling your ad blocker on our website.
Laplace wrote:
Plaćanje karticom je brže, naročito ako je kartica beskontaktna.
da si ,kao sto nisi, citao sta sam pisao, znao bi da nije brze...
Plaćam nekad kešom a nekad karticom, i doslovno svaki put je plaćanje karticom brže. Jedino kad imam već pripremljen tačan iznos, onda plaćanje kešom traje isto kao i karticom.
Ti koji zaborave pin pa ga pogađaju iz tri pokušaja isto tako zaborave gdje im je novac i kupaju po torbi dok ga ne nađu. Taj tip ljudi je uvijek smeten i sve radi nekoliko puta duže nego što treba.
Laplace wrote:
Ti koji zaborave pin pa ga pogađaju iz tri pokušaja isto tako zaborave gdje im je novac i kupaju po torbi dok ga ne nađu. Taj tip ljudi je uvijek smeten i sve radi nekoliko puta duže nego što treba.
Laplace wrote:
ja sam izgleda magnet za takve debile...
Moguće. Najgori su oni što dođu na red, završe sve i onda se sjete da im treba još nešto, obično cigare. Ili kad se lokalci raspričaju sa karir(k)om.
I ono što me isto nervira je to što uvijek radi manje kasa nego što bi trebalo. Što je manje kupaca, manje kasa radi, pa je uvijek gužva.
Ima svakakvih ljudi, ali vidjeti samo negativno u karticama je ludost. Hebote, prosle i ove godine sto sam proveo dana po Evropi, nisam niti jednom razmjenjivao pare. Punio na pumpama gorivo, placao u prodavnicama, restoranima, kaficima.. sve sa karticom na kojoj su KMovi. Mislim da je naknada u tom slucaju nesto 1%. Uglavnom smijesno.
E naravno da postoje ljudi koji ce kucati PIN pet minuta, ali kao sto iznad rece isto tako ce i cekati prvo da prodju svi artikli, pa kad kaze naglas osoba na kasi iznost, onda vazi iz torbe novcanik pa pocne roviti i traziti ima li kakvih para tamo umjesto da priblizan iznos vec drzi u ruci. A i nasi su trgovci cini mi se kasno poceli imlementirati beskontaktni fazon ili sta vec.. mozda grijesim, ali ja karticu imam oko tri godine, a tek zadnjih godinu otprilike primjecujem da ne moram vise kucati PIN. Dakle vjerovatno nije prije bilo te opcije kod samih trgovaca, ili nisu znali koristiti ili ko zna sta.. ali znam da sam prije stalno kucao, danas ne kucam, a odnosi se na iste sitne kupovine od 10-20 maraka.
Ne znam da li to ovisi od trgovca i njegovog ugovora sa bankom, ili od banke, ili mozda postoji limit postavljen na nivou drzave, ali ja znam da je kod mene 30 KM 100% (UniCredit kartica). Nedavno je nesto izaslo 32-3 i morao sam kucati PIN, a u istom marketu x puta uzima iznose malo ispod 30 i idem bez PINa.
Dope_Man wrote:Ne znam da li to ovisi od trgovca i njegovog ugovora sa bankom, ili od banke, ili mozda postoji limit postavljen na nivou drzave, ali ja znam da je kod mene 30 KM 100% (UniCredit kartica). Nedavno je nesto izaslo 32-3 i morao sam kucati PIN, a u istom marketu x puta uzima iznose malo ispod 30 i idem bez PINa.
Plata na karticu, cim legne, pravac bankomat i dizem sve sto se može dici. Ostane sica, kasnije cicam da i to potrosim.
Minus i odobreni limit nemam, ne zelim.
Razumijem ja i ljude koji ne vjeruju bankama, vole keš u džepu itd.
Ali lično nisam takav i mislim da je taj sistem sa razlogom prevaziđen.
Naravno banka ce ti pustiti razne mamce da se uvaljujes i placas kamate. Do tebe je. Nekad moras, i dobro ti dodje. ALi isto tako moras znati da ti onda treba biti prioritet da se izvadis.
Dope_Man wrote:
Otkud joj pravo da odbije covjeka, ja sam bas jucer cokoladicu i sokic (2-3 marke) karticom.
i treba ga odbiti ,eto nema 2 marke u dzepu da kupi colu ,nego je to sve u mrtvom crvenom zavaljeno i svakim danom se sve vise zavaljuje.
ja bi zabranio kupovinu karticom za manje iznose od 50 maraka jer doticni samo guzvu prave.
Ne mogu da vjerujem koliko ti frustracija i nervoze izbacujes u virtualnom svijetu. Prosto nevjerovatno...
Dok cijeli svijet ide ka sto manjem prometu fizockog novca, mi i dalje idemo unazad...
Uskoro će plaćanje gotovinom u Švedskoj postati prošlost. Već se sada ondje većina proizvoda i usluga plaća elektronskim putem.
Napredovanje u nauci i tehnologiji povećalo je pokušaj Švedske da popularizira elektronski novac, a to će je učiniti prvom zemljom koja će biti bez gotovine, javlja APTN (Associated Press Television News).
U toj se zemlji tek tri posto transakcija obavlja gotovinom, piše The Christian Science Monitor.
seoBIH wrote:
Ne mogu da vjerujem koliko ti frustracija i nervoze izbacujes u virtualnom svijetu. Prosto nevjerovatno...
Dok cijeli svijet ide ka sto manjem prometu fizockog novca, mi i dalje idemo unazad...
sta ti je nevjerovatno ? pa mi smo u svim stvarima nazadni ,u nekim po 300 godina,a u nekim po 1000 godina...
svijet je davno otisao dalje,al nek smo mi sminka imamo kartiĆno beskontaktno placanje ,nemamo cestu kako treba,tramvaji i autobusi se raspadaju,Ćetrige ne radi kako treba,vecina stvari u gradu ne funkcionise,90% stanovnistva vjeruje u izmisljenog lika koji zivi na oblaku i zivi mimo svojih mogucnosti...
jebaste temu... nego, sta me nervira kod vozaca,
e pa nerviraju me ovi naprednjaci koji su se toliko sazivili sa svojijem harabatijama pa ni po cash kad idu ne izlaze iz svojijeh produzenih dijelova tijela, i jbm mtr onom ko se sjetio na ep puNpi na cw poredati onoliko mobilnih bankomata pa kad normalan svijet ide kroz puNpu do onijeg hepeka za provjeru pritiska u gumama i naduHavanje istih mora cekati da lik digne cash iz bankomata ne izlazeci iz harabatije i prijedlog onijema na puNpi da kad uvode svasta nesta u ponudi da pored onijeg haparata za pritisak guma priture i koji haparat za mjerenje krvnog pritiska treba to nakon silnog cekanaj dok hajvan sa bankomata uzme i izbroji cash
Danas od Semizovca ka Sarajevu, na dijelu gdje je ograničenje 60 (a uskoro će 80), auto ispred mene koči umjesto da ubrzava. Vidim da propušta kamion da se uključi. Htjedoh da uključim sve pokazivače smjera, ali sam se uplašio da me ne vidi kolega forumaš bitanga_sa_otesa, pa rekoh bolje da me opali onaj kamion koji ide 100 na sat.