GRAS se raspada a Vlada ni mukajet

Lokalna dešavanja, politički život, medijska scena, sve o glavnom gradu BiH i okolini od jutra do mraka.

Moderators: Benq, O'zone

Post Reply
славянин

#22551 Re: GRAS se raspada a Vlada ni mukajet

Post by славянин »

trolejbus1921 wrote:To je problem sto treba vjerovati putniku

Nema reva u busu i svaka bi linija morala imati revu

U tramvaju i troli nije problem
Ali bus i djelimicno kombi jeste

Pa neces revu poslati u bus za npr.Trnovo.Ok bilo bi izvodivo ali slati na svaku liniju ide malo teze.KoNbiji nisu problem na linijama sa SG ali vec linija za Misevice,Sinanovice(to je negdje iza Bjelasnice),Goru je problem

Ili poslati revu do ide do Vukovica u bus.Recimo mogao bi do Tarcina/Hadzica pa pregledati karte u kombijima za okolna sela

Ali ako je kazna 100KM+50KM doplatna i kazna 150KM.I ako je ne platis nakon 2 mjeseca poveca se na 200 pa na 400 pa 800 itd itd
I onda logicno raji nece na pamet pasti ici do Vukovica sa kartom za 15 MIN

Kad pojacas dobro kontrolu sa nekim privremenim revama i 10-20 hiljada ljudi u roku od mjesec-dva dobije kaznu od 150km mogao bi sa duplo manje reva raditi posao jos ako bi karte bile jeftinije i stanice ogradjenje eto ga

Stanice raditi kad se remontuje pruga i obnovi VP

Kako bi ja ogradio

Napravio bi podhodnike kao na Stupu i da se iz njih ulazi na stanicu

I da bude kontrolisano i pri ulasku i izlasku i da se preko CCTV kamera nadje osoba bez karte i kaznu dobije

A ti podhodnici bi rijesili problem pjesaka na glavnoj gradskoj magistrali

A dalo bi se rijesiti pametnim semaforima i prednosti nema neke potrebe za tom zabranom kretanja lijevo ali se zalazem za to da na relaciji Skenderija-Carsija-Predsednistvo treba autima naplacivati 5 km i jos parking da je nemoguce naci a da bude fazon 4km sat

Jedino dostavna vozila i oni busevi sa Doma Armije i turisticki

U 4 gradske opstine zavrnuti sve ispod euro 4

Od cesta
1.Trans Vogosci treba i tu ni efikasan GP ne moze pomoci ono je zbog autoputa guzva a o toj cesti ovisi tram za Sip i zeljeznicka pruga kroz K.Glavu
GA kako bi bila alternativa putu preko obale(tunel ispod SG-a i izadje iznad Vijecnice)
11.Trans(nepotrebna poptpuno ali tram do Dobrinje ovisi o njoj a nema smisla bez nje
Znaci sada bi ti i prisiljavao da se ljudi voze krsovima od tramvaja i trolejbusa... sto se tice naplate to je jednostavno rijesiti ... ali nikoga to ne interesuje * plata uredno lijeze .
trolejbus1921

#22552 Re: GRAS se raspada a Vlada ni mukajet

Post by trolejbus1921 »

Pogresno si me shvatio

Kada bi cijene bile jeftinije i kada nebi imali krseve od trola tramvaji i buseva onda prisliti

Logicno da ne treba nikog siliti da se voza u ovome po raspalim sinama i da od Vijecnice do Katedrale plati 1.80 km
Image

Vec u ovome i da plati lupam 1km da se voza 20 min uz presjedanje
Image

P.S @dresdener78 kakve su cijene ovih solaris tramino tramvaja i solaris urbino buseva basss mi se ovi tramino svidjaju i volio bi ih viditi u Sarajevu ABD
konektovan
Vozim: Francusku kantu

#22553 Re: GRAS se raspada a Vlada ni mukajet

Post by konektovan »

Sto grasovac moRe zamisliti........... :lol:
dresdener78

#22554 Re: GRAS se raspada a Vlada ni mukajet

Post by dresdener78 »

trolejbus1921 wrote:
Vec u ovome i da plati lupam 1km da se voza 20 min uz presjedanje
Image

P.S @dresdener78 kakve su cijene ovih solaris tramino tramvaja i solaris urbino buseva basss mi se ovi tramino svidjaju i volio bi ih viditi u Sarajevu ABD
Nažalost, cijene su astronomske.

Za jedan komad tramvaja SOLARIS na slici, grad Olsztyn (do 1945. godine Allenstein) je platio oko 8 milijuna zlotih, što je otprilike 3,6 milijuna KM.

Sljedeću seriju tramvaja za Olsztyn, gdje su tramvaji ponovo uvedeni 2015. godine i postali su toliko uspješni da nema dovoljno vozila, treba isporučiti turska firma DURMAZLAR po cijeni od +- 4 milijuna KM po komadu. Turci su pobjedili na tenderu jer Solaris je bio u tom periodu preopterećen narudžbama.

Image
Vizualizacija tramvaja iz Turske

Cijena autobusa i trolejbusa SOLARIS kreće okvirno između 600 hiljadu i 1,2 milijuna KM po komadu ovisno o broju narućenih vozila, dužini, opremi itd.
славянин

#22555 Re: GRAS se raspada a Vlada ni mukajet

Post by славянин »

I bez reorganizacije preduzeca / ti najnoviji tramvaji bi se raspali za godinu dvije.
BadBoy

#22556 Re: GRAS se raspada a Vlada ni mukajet

Post by BadBoy »

Imam info da je završen glavni projekat rekonstrukcije šina
holowey

#22557 Re: GRAS se raspada a Vlada ni mukajet

Post by holowey »

славянин wrote:I bez reorganizacije preduzeca / ti najnoviji tramvaji bi se raspali za godinu dvije.
takoE! svojim ocima sam vidio radnike tog preduzeca kako skacu po sjedistima, ljuljaju tramvaje, cijepaju presvlake, saraju markerima i sprejevima, razvaljuju vrata, itd... uhljebi... odmah stecaj! ziviJo centrotrans!
trolejbus1921

#22558 Re: GRAS se raspada a Vlada ni mukajet

Post by trolejbus1921 »

Kamere i drakonske kazne

Ovakvi Tramvaji bez pruge ne bi mogli voziti uopšte

A održavat se ne bi mogli u sadašnjoj remizi

Neradnike i višak administracije izbaciti ili prekvalifikovat u čistačice/čistače, vozače, mehaničar reve itd

Pa dobro očekivao sam nekih 5 miliona za te tramvaje

Oni bombarder i alstom po 6 miliona budu

A za buseve sam mislio da su mnooooogo jeftiniji 600k za 12 m bus, pa toliko košta turistički bus

Očekivao sam nekih 500-600 hiljada za duple i 300-400 solo

A trole njihove cijene znam nekih 900.000 solo i oko milion zglob. Hessovi su skuplji

Pazite sad ideje moje da se naplata poveća

Da bude konkurs i raja se preko interneta ili nekog šaltera grasovog prijavi i on traje od prvog do prvog

Prijavljuju se ljudi bez karte. Pozoveš dođe Reva i naplati kaznu. I na kraju lupam ako je neko za mjesec 100 ljudi prijavio dobije 5-10% od tih kazni ovisno koliko raje prijavi

I onda kad recimo gras od 15000 KM izdvoji 1500km i da tim ljudima a njima 13500km ostane svi će biti sretni

Tako 2-3 mjeseca zaredom i dosta a i dalje da ostane mogućnost da prijaviš i da dobiješ recimo besplatnu dnevnu ili sedmičnu od grasa
славянин

#22559 Re: GRAS se raspada a Vlada ni mukajet

Post by славянин »

holowey wrote:
славянин wrote:I bez reorganizacije preduzeca / ti najnoviji tramvaji bi se raspali za godinu dvije.
takoE! svojim ocima sam vidio radnike tog preduzeca kako skacu po sjedistima, ljuljaju tramvaje, cijepaju presvlake, saraju markerima i sprejevima, razvaljuju vrata, itd... uhljebi... odmah stecaj! ziviJo centrotrans!
Kako ne razvaljuju po centrotransu ? Jer bi vozac zaustavio vozilo i zvao policiju - zasto - pa jer bi pi povratku u garazu bio odgovoran za stetu koju nije prijavio.Sto se tice naplate, ubaci po 1 policajca sa 1 revizorom u tramvaje itd - mjesec dva dana i polupaj prekrsajne prijave - nece se vise niko voziti bez karte.Ovo zaposli 50 revizora da maltretiraju turiste i zene a kad neki malo veci od njega ga ruzno pogleda okrene glavu ocito ne funkcionise.
nlt

#22560 Re: GRAS se raspada a Vlada ni mukajet

Post by nlt »

Koliko inače koštaju novi autobusi od raznih proizvođača, MAN, MERCEDES, OTOKAR, IKARBUS....
trolejbus1921

#22561 Re: GRAS se raspada a Vlada ni mukajet

Post by trolejbus1921 »

Man i Mercedes su skuplji to je sigurno

Solaris je onako sredina a i dalje je odličan onako mogao bi reći najbolji odnos cijene i kvaliteta ali ni prismrditi manu ne može, Mercedes Citaro odličan bus ali onako ne sviđa mi se tu mi je solaris urbino bolji

Otokar-kombiji dobro inače kante

Ikarbus-kanta

Eh sad imaš jeftinije man buseve(man lions cllasic koje imamo) i oni su visokopodni i ne moderni iako su veoma kvalitetni i izdržljivi

A onda imaš skuplje poput Man Lions city(imamo 2 solo na Domu Armije, 3 zgloba 2 na 31e a treći nije stalan ni na jednoj liniji, 2006 godište, plinaš) a ovaj novi je odličan prelijep premoderan, sve najbolje

Mercedes Citaro(imamo 3 u grasu, jedan na 21,jedan na Ilidži i treći nezz gdje je, CTS ima 4 facelift cng solo i nekoliko zglobova kao gras samo na plin) recimo on se od lansiranja 1997 nije toliko promjenio

1.gen se od 2 gen razlikuje po svjetlima a Citaro c2(zadnji) se od 2 gen razlikuje od 2 gen po prednjim svjetlima. Ništa posebno ss nije izmijenio meni ništa posebno ali je i dalje odličan bus

Solaris urbino odličan bus nemam šta drugo reći iako ne bolji od man lions city novog, prodaje se u verziji trolejbusa tj.solaris trollino

Ikarbus, otokar, Isuzu i ostale kante iz Turske, Srbije, Kine, Rusije i Azije su najžešće gluposti ikada

Obnavljati treba ovako(red rashodovanja)-umjesto nih dolaze novi busevi

1.Turkise po serijama rashodovati tj.kako su dosli prvo ide prva serija pa druga itd. itd

3.Ikarbus IK 206

4.Man Lions Cllasic

2.Zatim idu Neoplani N4421, MAN NG263, man NG 313u GB 337(jedini u SA),mercedes Citaro O530G(3 u grasu i nekoliko cng u centro) oni bi se za neke sitne pare mogli prodati ako ništa barem dijelovi

3.Solo plinaši-prodati

4. Zglobni plinaši iz 2002-prodati

5.Man Lions City cng i Man ng 313 CNG iz 2004-prodati

Ako ništa ovo za prodaju ako se ne mogu busevi cijeli, mogu se dijelovi prodati
trolejbus1921

#22562 Re: GRAS se raspada a Vlada ni mukajet

Post by trolejbus1921 »

Da se razumijemo nisam zadovoljan GP u Sarajevu ali evo napokon jedne vijesti koja je dobra( zivimo u banani drzavi pa je ovo nazalost dobro)

REDOVAN KOMBI DO POLJINA :thumbup: :bih: :izet: :D :-D :mrgreen: :bih:

Doduse nije kombi vec bus.

Mnogi ce sada krenuti sa komentarima vozilo nije primjereno za liniju itd itd(pljuvao sam po cts za isto) sad cu navesti razliku.
Centrotrans stavlja autobuse manjeg kapaciteta nego sto treba,voizla koja neispunjavaju uslove pravlnika o GP u KS,sa veoma neudobnim sjedistima na relacije dok GRAS stavlja autobuse kakve god jer kombija nema zbog koga-zbog Sejarija

Sa strane putnika bolji je iz sljedecih razloga

1.Redovan,kombija malo malo pa nema dok bus od kad radi(nekoliko dana) samo jednom je imao ispustene voznje navece jer je crknuo negdje oko 18 30 inace one voznje u 22 15 sa Poljina postuje koje su raritet sa kombijem ako radi radi do 20 i kapak ovih u 21 i 22 nikad nema

2.Udobniji i prostraniji,veca i mekanija sjedista,manje guzve zahvaljujuci vecem kapacitetu.

3.Kombi za Nahorevo je redovniji jer se cesto desavalo da ne mogu 2 kombija sastaviti pa jedna linija crkne

4.Drugi kombi moze ici negdje gdje je potrebniji i gdje se bus ne moze provuci

Sa tehnicke strane teze ga je provuci i okrenuti nego kombi i vece je opterecnje motora ali krajnjem putniku je bitno da je u solidnom stanju i da ide po RV sto ovaj autobus garaznog broja 279 ispunjava

CTS kad je dosao na Poljine red voznje bio najjjjjgori koji je mogao biti smisljen,naraFno nedeljom i praznikom nista da su primali grasove karte i da su isli po RV koje je propisalo Ministarstvo nikome ne bi smetalo da voze,na kraju su vozili par dana i pokupili prnje jer nit su imali profita a i narod se protivio centri
P308

#22563 Re: GRAS se raspada a Vlada ni mukajet

Post by P308 »

BadBoy wrote:Imam info da je završen glavni projekat rekonstrukcije šina
Kolike su sanse da se rekonstrukcija sina i rekonstrukcija stanica rade uporedo?
trolejbus1921

#22564 Re: GRAS se raspada a Vlada ni mukajet

Post by trolejbus1921 »

Uporedo-tesko

Ali moze kad ne bude vise kopanja tj.kada ostane da poloze sine da onda rade stanicu

Lupam dosli su do stanice Otoka,sacekaju da ovi sto rade prugu zavrse sva kopanja tj.da im ostane da poloze sine i onda krecu sa stanicom.

A radit ce se u etapama npr. Marin Dvor-CVila,-Cvila-Nedzarici,Nedzarici-Ilidza i lupam zavrse prugu Marin Dvor-Cvila i rade Cvila-Nedzarici i dok rade tu prugu tamo stanice uredjuju i zavrsne detalje poput trave zavrsavaju
P308

#22565 Re: GRAS se raspada a Vlada ni mukajet

Post by P308 »

trolejbus1921 wrote:Uporedo-tesko

Ali moze kad ne bude vise kopanja tj.kada ostane da poloze sine da onda rade stanicu

Lupam dosli su do stanice Otoka,sacekaju da ovi sto rade prugu zavrse sva kopanja tj.da im ostane da poloze sine i onda krecu sa stanicom.

A radit ce se u etapama npr. Marin Dvor-CVila,-Cvila-Nedzarici,Nedzarici-Ilidza i lupam zavrse prugu Marin Dvor-Cvila i rade Cvila-Nedzarici i dok rade tu prugu tamo stanice uredjuju i zavrsne detalje poput trave zavrsavaju
Na to sam i mislio, samo sam se lose izrazio :)
scarface32

#22566 Re: GRAS se raspada a Vlada ni mukajet

Post by scarface32 »

geralt wrote:Pruga i tramvaji se raspadaju jer nema para, a para nema jer je naplata karata ocajno losa, a bez povecane naplate GRAS ce uvijek biti u kriznoj situaciji. Zatvorene stanice ce povecati naplatu karata i prihode GRAS-a, tako da ce one same sebe otplatiti.

Uvestoi konduktera kod zadnjih vrata, a na srednja staviti rampe koje se samo pri izlasku mogu pomjerati. Karte bi pregledavali sofer i kondukter.Taodje bi se kod njih mogle i kupiti karte.
JavierBosnia

#22567 Re: GRAS se raspada a Vlada ni mukajet

Post by JavierBosnia »

Ovo sa stanicama bar krece ubrzo, neka 2 mjeseca otprilike, malo cudno da nema nikakve najave u medijima o tome?
Ipak se to godinama ceka, neki plan, nesto, nije to mali projekat za grad..
konektovan

#22568 Re: GRAS se raspada a Vlada ni mukajet

Post by konektovan »

Zamisli ti kurcvaj u grasu, oni ni kartu ne znaju prodati, tj. naplatiti?! Pa hebote zasto bi se i trudili to raditi, kad su na budzetu, tako prosjecni grasovac razmislja..... :-)
scarface32

#22569 Re: GRAS se raspada a Vlada ni mukajet

Post by scarface32 »

konektovan wrote:Zamisli ti kurcvaj u grasu, oni ni kartu ne znaju prodati, tj. naplatiti?! Pa hebote zasto bi se i trudili to raditi, kad su na budzetu, tako prosjecni grasovac razmislja..... :-)
Da se zeli za dva mjeseca bi se gras doveo u red.
Haris.ba

#22570 Re: GRAS se raspada a Vlada ni mukajet

Post by Haris.ba »

Bevezna je priča o naplati karata. U Centri se niko džabane nije provozao. U Grasovom komercijali isto. Kada se hoće sve funkcioniše.
trolejbus1921

#22571 Re: GRAS se raspada a Vlada ni mukajet

Post by trolejbus1921 »

konektovan wrote
Sto grasovac moRe zamisliti........... :lol:
1.Ako branim gras i ako zelim napredak grasa i JGP u Sarajevu nisam grasovac

2.Postoje ljudi koji vole gradski prevoz,autobuse,kombije,tramvaje trole i zeljeznicu i koji u slobodno vrijeme idu vozaju se po busevima,slikaju vozila GP(khm khm ja)

3.Postoje forumi o tome npr.https://www.tapatalk.com/groups/gradskiprevoz/ http://www.bhbus.ba/forum/index.php http://www.bhbus.ba/forum/index.php http://forum.vozovi.com/ https://www.autobusi.org/forum/index.php jel sad kontas ima raje koje zanima GP i nisu grasovci.
Npr. @dresdener78 od toga je davno proslo ali uglavnom on je neko vrijeme prestao pisati jer on veoma pametne ideje i postove na ovom forumu izlozi i dodje mu neki bosanski ljakse kaze bimo ga poslo od kud grasovaca u ceskoj itd.Naucio je bosanski jezik da napise o tramvajim i trolama u SA ali logicno bosnjo ce naci nacin da ga poppuljava :bih:
konektovan

#22572 Re: GRAS se raspada a Vlada ni mukajet

Post by konektovan »

Ne mislim da radis u grasu, vec da si fan istog, ko navijac neki... :mrgreen:
Ima vas takvih još, navijaca, ali odasiljete pogresne signale... :wink:

Vi i dresdener ste dva svijeta razlicita, al" bas....
nlt

#22573 Re: GRAS se raspada a Vlada ni mukajet

Post by nlt »

Ja kont'o u GRASu imaju ogromne plate, ali onda sam vidio plate u Vodovodu :?

Otvorite malo onaj spisak zaposlenih pa pogledajte zaposlene u GRASu ali posebno obratite pažnju na radno mjesto
trolejbus1921

#22574 Re: GRAS se raspada a Vlada ni mukajet

Post by trolejbus1921 »

Kao ljubitelj gradskog prevoza logicno da cu se zanimati u gras jer je iz mog rodnog grada

Ne,nisam navijac da sam neki navijac ja bi ovdje s_ao kako ne treba nikog otpustati i sl.Treba jedan dio administracije otpusit a drugi prekvalifikovat u vozace,mehanicare,cistace/ce isto tako i sa onim ratnim invalidimi i sl. kategorijama koje ne rade nista a primaju platu

Ako kazem da je GRAS-ov MAN LIONS CITY CNG bolji od centrinog NEOPLANA-a N4416 to ne znaci da sam neki navijac grasa vec da se razumijem u autobuse.
Image
Image
Image
Image

Eh sto se tice kombija ima bolje centro ali idu po RV koji qrcu ne valja hej ne mogu se udostojit barem svakih sat da ide linija za Faletice koja po RV koje je Ministarstvo propisalo treba svakih 25 min

A da ne pricam o tome mrsko im preko Vratnika pa ce promijeniti polazni terminal
tempuser

#22575 Re: GRAS se raspada a Vlada ni mukajet

Post by tempuser »

Evo ga redovan, savrsen, po RV!

Image
Post Reply