Pitamo Mehanicare ?

Automobili, pitanja, pomoć, savjeti...

Moderators: _BataZiv_0809, anex

Post Reply
deny_s

#22551 Re: Pitamo Mehanicare ?

Post by deny_s »

preludezalude wrote:
deny_s wrote:
NediM17 wrote:Ma dobro je to sve. Ako je u sistemu antifriz tacka kljucanja je 120-130 stepeni zavisno od koncentracije antifriza i pritiska u sistemu, tako da tih 100 stepeni nije problem.
Da je 100 posto antifriz onda bi bila 120-130.
Mislim da je sa 40 posto tačka ključanja oko 104 stepena
Da. Ali u praksi postoji i faktor prtiska u sistemu. 50%-tni antifriz na sobnom pritisku kljuca na 106 stepeni. Isti anrifriz u autu na ispeavnom sistemu je pod pritiskom i kljuca na 126 stepeni ( ako me sjecanje ne vara). Ti tvoji simptomi me podsjecaju na zacepljen hladnjak.
Ama,nemam pojma na koliko bi proključo..ja sam mislio da će to biti na oko 104 stepeni ali eto ti kažeš da ide i dalje..
Uglavnom,postoji crvena lampica (ako je ispravna) da mi ukaže da je blizu ključanja :-?
Što se tiče hladnjaka,ne znam šta bih ti rekao na to..
Mostar je okružen ovim brdima i kad se penjem uz neke,temperatura motora ide gore ali se i vraća...rekao bih normalno ponašanje
Ova uzbrdica je posebna jer ventilator uvijek radi,temperatura je skoro stalno na 95 do 100 stepeni..
Uključim i grijanje na max,da izvlači toplotu,ali mi i to slabo pomaže...što se tiče brzine,jedva i drugom se nekako izvučem..
Vozim se sa jaranom u petici,petica leti..Vozim se sa drugim jaranom u golfu dvojki..dvica ide normalno trećom i normalnom temperaturom
deny_s

#22552 Re: Pitamo Mehanicare ?

Post by deny_s »

530i wrote:
deny_s wrote:Auto je sasvim o.k.
Od anomalija me najviše brine pregrijavanje.
U blizini mene nalazi se velika uzbrdica sa kojom imam problema.
Temperatura motora se penje i do 100 stepeni,a imam osjećaj i da ventilator stalno radi ali je njegov učinak jako slab.
Termostat je u redu kad idem ravnicom ,otvara na 85 i drži tu temperaturu,a ventilator pali na 92 stepena
Ovo što je bakir napisao ispitaj, nije to ništa toliko skupo, a znači. Nov hladnjak je 50-tak maraka (barem nekad bio) a tvoj ako je prljav ili oštećen može praviti probleme, ventilator bi trebao imati dvije brzine, barem je kod mene imao, termostat također može praviti probleme, gledaj da izbjegneš ove najjeftnije od desetak maraka. Antifriz kad je mijenjan i u kakvom je stanju...vodena pumpa eventualno, ako se ne zna kad je mijenjana. Po meni se isplati uložiti ako auto nije truhlo i općenito je u pristojnom stanju. Premda je normalno da temperatura dolazi do tačke paljenja i prve i druge brzine ventilatora, najprije će se pregrijati od stajanja u mjestu i spore vožnje uzbrdo.
Termostat otvara na 85 i tu drži temperaturu dok idem ravnicom..čim malo brda,ode temperatura gore..
Valjda to nije u redu ali jbg.to je tako u ovih auta,barem je tako moje mišljenje..uglavnom,zadovoljan sam sa termostatom..mjenjan je prije 4 godine
i koštao je 10 markica :D .
antifriz je mjenjan prije 2 godine i u dobrom je stanju..vodena pumpa nije nikad mjenjana..
mislim da ovaj ventilator ima 2 brzine i to je nešto mi nije jasno..kad se pali ta druga brzina..prva je valjda na 92 stepena jer je termički onaj od 92 celzijusa.
Što se tiče pregrijavanja auta u mjestu,mogu stajati čitav dan,ništa se neće desiti,odnosno neće se pregrijati..ne pređe ni 95 stepena,ventilator se
upali i vrati temperaturu i do 85 stepeni
530i

#22553 Re: Pitamo Mehanicare ?

Post by 530i »

Napisao sam termostat jer sam imao odlično iskustvo sa termostatom od 8 maraka, ovo odlično shvati ironično. Kasnije mi je mehaničar stavio neki drugi, skuplji i radilo je ok. A i termodavač nije palio prvu brzinu, pa je temperatura i preko 100 znala da ide. Inače stoji na 90 i miruje kad je sve ispravno, iako u praksii na sasvim novim autima šara koji stepen gore dole....a ni motor nije baš od čokolade da se tek tako istopi. Ipak potraži nekoga ko je voljan da malo to bolje ispita.
JavierBosnia

#22554 Re: Pitamo Mehanicare ?

Post by JavierBosnia »

Pocet cu odavde, a sasvim sigurno i potragu za problemlm potraziti na drugim forumima. Ovog puta nemam vremena za zezanciju, koja mi inace nije problem

Elem, Golf V, 2004, 2.0 - Problem zvani Safe mode

Ukratko, auto kad se doda jaci gas (najcesce dok preticem drugi auto) izgubi snagu. Nakon sto se auto ugasi pa upali, sve normalno. Citao sam da je to navodno da turbina ode u safe mode.
Prosle godine odlucno krenem da rjesim taj problem, zamjenim EGR ventil koji je bio propisao, neku cijev do turbine i sama turbina se izvadila pregledala, majstor ustanovio da nema nikakve potrebe za reparacijom jer je dobra.
Najcesce se to desi u 5 brzini, auto inace ima 6. Evo nekidan se prvi put dogodilo i u 4 brzini dok sam preticao. Nekad se i na autoputu znalo desavati u 6oj brzini, a nekada fercera bez problema i kad mu nabijem veci gas. Nema nikakvog pravila.

Eh sad, sta je, kako je, od cega krenuti?
bitanga_sa_otesa
Grijem se na: drva
Vozim: pezejca
Horoskop: ne vjerujem

#22555 Re: Pitamo Mehanicare ?

Post by bitanga_sa_otesa »

prvo ocitaj gresku ,pa ces znati odakle poceti.pregledaj vakuum crijeva ,n75 ventil i probaj da li se krece ona polugica sto zakrece krilca na turbini.
turbina ne moze otici u safe mode,jer je komad metala,ecu vec moze :)
tabija

#22556 Re: Pitamo Mehanicare ?

Post by tabija »

Bitango, ti si profi mehanicar i imas svoju radnju ili?
bitanga_sa_otesa

#22557 Re: Pitamo Mehanicare ?

ma jok,ja sam ovde biciklom :thumbup:
tabija

#22558 Re: Pitamo Mehanicare ?

Post by tabija »

bitanga_sa_otesa wrote:ma jok,ja sam ovde biciklom :thumbup:
Ozbiljno pitam, nema potrebe za ironicnim odgovorima :D nisam toliko upratio sve...tu sam tek odnedavno.
LikeLike

#22559 Re: Pitamo Mehanicare ?

Post by LikeLike »

Ja sam za bitangu ovdje procitao da je dobar mehanicar, los covjek, supak i da vozi trke. Sad sta je od toga tacno? :D
bitanga_sa_otesa

#22560 Re: Pitamo Mehanicare ?

sve je tacno sto ovdje procitas .i ja sam sve sto mi je trebalo u zivotu naucio na forumu :D
Naslovnica

#22561 Re: Pitamo Mehanicare ?

Post by Naslovnica »

Klasicna rogaticka seljacina, ako mene pitate, nikakvog posla sa tom istocnjackom varalicom ne zelite da imate.
bitanga_sa_otesa

#22562 Re: Pitamo Mehanicare ?

nemoj ti da vrijeDŽas ŠĆuo .damije samo znat oklen si ti graDŽanine ?
JavierBosnia

#22563 Re: Pitamo Mehanicare ?

Post by JavierBosnia »

bitanga_sa_otesa wrote:prvo ocitaj gresku ,pa ces znati odakle poceti.pregledaj vakuum crijeva ,n75 ventil i probaj da li se krece ona polugica sto zakrece krilca na turbini.
turbina ne moze otici u safe mode,jer je komad metala,ecu vec moze :)
Gresku nikad mislim nije izbacivalo na onoj dijagnostici valjda
Morat cu ja sastavit spisak toga pa kod majstora, veze ja to nemam
Bakir1

#22564 Re: Pitamo Mehanicare ?

Post by Bakir1 »

LikeLike wrote:Ja sam za bitangu ovdje procitao da je dobar mehanicar, los covjek, supak i da vozi trke. Sad sta je od toga tacno? :D
I ono sto ne znate, drzi bikove za rasploda ;-)
deny_s

#22565 Re: Pitamo Mehanicare ?

Post by deny_s »

530i wrote:Napisao sam termostat jer sam imao odlično iskustvo sa termostatom od 8 maraka, ovo odlično shvati ironično. Kasnije mi je mehaničar stavio neki drugi, skuplji i radilo je ok. A i termodavač nije palio prvu brzinu, pa je temperatura i preko 100 znala da ide. Inače stoji na 90 i miruje kad je sve ispravno, iako u praksii na sasvim novim autima šara koji stepen gore dole....a ni motor nije baš od čokolade da se tek tako istopi. Ipak potraži nekoga ko je voljan da malo to bolje ispita.
Sa tim termostatima je meni se čini samo stvar sreće odnosno kakav te potrefi..
Kako si ti riješio tu povećanu temperaturu,zamjenom termostata,termičkog prekidača ili prodajom auta :D .
Ja ti nemam blage veze koju u mene pali brzinu..ventilator se upali na 92 stepena..odradi svoj posao,tj.smanji temperaturu motora u normalnim uslov
ima rada...ova uzbrdica ne hebo to ni 1 posto,ventilator se ne gasi,temperatura konstantno od 95 do 100.
Ćim je vraća sa stoje na 95,trebalo bi valjda da je to ta druga brzina ili lupam bezveze.
U mene je ovi motor baš od čokolade a koji stepen gore/dole puno znači kad je temperatura oko stoje.
Što se tiče tih majstora,izgubio sam volju za njima ..Ono,lik će ti zamjeniti dio kad mu kažeš zamjeni mi ovo..ako si mu došao sa" nešto mi auto
ne ide kako treba,ili auto mi se grije",rijetko koji će se posvetiti tvom problemu.
Postovi od dvojice forumaša koji su poslije mene iznijeli svoje probleme( temperatura motora i safe mode) potvrđuju moje tvrdnje,jer su i oni vjerova
tno krenuli od majstora u nadi da će im oni pomoći..
Naravno da ima izuzetaka ali na moju nesreću nisam okružen sa njima..
deny_s

#22566 Re: Pitamo Mehanicare ?

Post by deny_s »

Bakir1 wrote:
LikeLike wrote:Ja sam za bitangu ovdje procitao da je dobar mehanicar, los covjek, supak i da vozi trke. Sad sta je od toga tacno? :D
I ono sto ne znate, drzi bikove za rasploda ;-)
Je li medonja iz njegove erGele :D
Bakir1

#22567 Re: Pitamo Mehanicare ?

Post by Bakir1 »

Zekonja
bitanga_sa_otesa

#22568 Re: Pitamo Mehanicare ?

JavierBosnia wrote:
Gresku nikad mislim nije izbacivalo na onoj dijagnostici valjda
Morat cu ja sastavit spisak toga pa kod majstora, veze ja to nemam
ako je otisao u safe mode morala je u logu kompjutera ostati greska ,ne mora upaliti lampicu check engine.provjeri prvo to kod nekoga .
Naslovnica

#22569 Re: Pitamo Mehanicare ?

Post by Naslovnica »

bitanga_sa_otesa wrote:nemoj ti da vrijeDŽas ŠĆuo .damije samo znat oklen si ti graDŽanine ?
akosh se pobit na pp se javi da vako nepopijem ban zbog vrijedzanja
bitanga_sa_otesa

#22570 Re: Pitamo Mehanicare ?

Naslovnica wrote: akosh se pobit na pp se javi da vako nepopijem ban zbog vrijedzanja
eto imas pp
basicm

#22571 Re: Pitamo Mehanicare ?

Post by basicm »

Polako ljudi, cemu nervoza i prijetnje?
bitanga_sa_otesa

#22572 Re: Pitamo Mehanicare ?

odove vruČine sam neurozan eto
konektovan
Vozim: Francusku kantu

#22573 Re: Pitamo Mehanicare ?

Post by konektovan »

Nestabilna lićnost, ovo mu je treći nick.... :mrgreen:
bitanga_sa_otesa

#22574 Re: Pitamo Mehanicare ?

konektovan wrote:Nestabilna lićnost, ovo mu je treći nick.... :mrgreen:
neas ti poima rodijak
RagibUzoriti
Vozim: Vozim se na struju

#22575 Re: Pitamo Mehanicare ?

Post by RagibUzoriti »

JavierBosnia wrote:Pocet cu odavde, a sasvim sigurno i potragu za problemlm potraziti na drugim forumima. Ovog puta nemam vremena za zezanciju, koja mi inace nije problem

Elem, Golf V, 2004, 2.0 - Problem zvani Safe mode

Ukratko, auto kad se doda jaci gas (najcesce dok preticem drugi auto) izgubi snagu. Nakon sto se auto ugasi pa upali, sve normalno. Citao sam da je to navodno da turbina ode u safe mode.
Prosle godine odlucno krenem da rjesim taj problem, zamjenim EGR ventil koji je bio propisao, neku cijev do turbine i sama turbina se izvadila pregledala, majstor ustanovio da nema nikakve potrebe za reparacijom jer je dobra.
Najcesce se to desi u 5 brzini, auto inace ima 6. Evo nekidan se prvi put dogodilo i u 4 brzini dok sam preticao. Nekad se i na autoputu znalo desavati u 6oj brzini, a nekada fercera bez problema i kad mu nabijem veci gas. Nema nikakvog pravila.

Eh sad, sta je, kako je, od cega krenuti?
Senzor pritiska nek ti pogledaju. Identican problem nekad davno imao
Post Reply