ti fkt mislis da je jedna Moldavija bila ispred citavog zapadnog Balkana kad je dobila taj isti roaming nama zemljama zapadnog Balkana se sa osmijesima nabacivala te 2021e kad je osnovan roaming zapadni balkan
BHTelecom
Moderator: Benq
- tramvajtrojka
#22551 Re: BHTelecom
-
peca777
-
ing-ecc
#22553 Re: BHTelecom
Ide sljedece sedmice FTTH Otoka. Al prava Otoka.
nije ona neprava
Uglavnom, za sad pripremljeno oko 100 korisnika, sve su stari korisnici a novi mogu po zahtjevu.
-
peca777
#22554 Re: BHTelecom
Ima li sanse u Vogosci da se siri, osim poljina i novogradnje?
-
ing-ecc
-
aoefreak
#22556 Re: BHTelecom
Pozdrav,
Imam FRITZ!Box 7490 na BH Telecom VDSL2 17a vezi (centrala oko 330 m udaljenosti prema FRITZ-u).
Imam MojaTV paket 100/10, a linija radi na oko 72/10 Mbit/s (max attainable je 82/18), SNR oko 10 dB, DSLAM Infineon 13.6.0, a u info piše da su SRA, G.INP i G.Vector isključeni.
Problem: kad je download na maksimumu, veza puca i u logu stoji “Timeout during PPP negotiation”. Ako spustim brzinu na oko 55 Mbps, sve radi stabilno bez pucanja. Ovo se nije dešavalo dok sam imao samo internet priključak, te se počelo dešavati nakon prelaska na MojaTV paket.
Šta mi predlažete? Da li se na mom portu može uključiti SRA i/ili G.INP, ili eventualno supervectoring (35b)?
Takođe, planiram prelazak na FRITZ!Box 7530 AX koji podržava 35b – ima li to smisla na ovoj udaljenosti i u trenutnoj situaciji?
Imam FRITZ!Box 7490 na BH Telecom VDSL2 17a vezi (centrala oko 330 m udaljenosti prema FRITZ-u).
Imam MojaTV paket 100/10, a linija radi na oko 72/10 Mbit/s (max attainable je 82/18), SNR oko 10 dB, DSLAM Infineon 13.6.0, a u info piše da su SRA, G.INP i G.Vector isključeni.
Problem: kad je download na maksimumu, veza puca i u logu stoji “Timeout during PPP negotiation”. Ako spustim brzinu na oko 55 Mbps, sve radi stabilno bez pucanja. Ovo se nije dešavalo dok sam imao samo internet priključak, te se počelo dešavati nakon prelaska na MojaTV paket.
Šta mi predlažete? Da li se na mom portu može uključiti SRA i/ili G.INP, ili eventualno supervectoring (35b)?
Takođe, planiram prelazak na FRITZ!Box 7530 AX koji podržava 35b – ima li to smisla na ovoj udaljenosti i u trenutnoj situaciji?
-
ing-ecc
#22557 Re: BHTelecom
Ovo bi moglo i bolje, je li ispitivana linija i mogucnost za vise?
Vjerovatno ti veza ne puca nego ti dodje do usporenja interneta sto je logicno ako je link max iskoristen, tako je na svakom linku kada dodje do zagusenja.Problem: kad je download na maksimumu, veza puca i u logu stoji “Timeout during PPP negotiation”. Ako spustim brzinu na oko 55 Mbps, sve radi stabilno bez pucanja. Ovo se nije dešavalo dok sam imao samo internet priključak, te se počelo dešavati nakon prelaska na MojaTV paket.
Ti mozes postaviti ogranicenje na npr.70 Mb i ograniciti max brzinu da nemas zagusenja.
Profil 35b ti ne pomaze ako ga imas na modemu a nemas ga na uredjaju.
- shape of despair
#22558 Re: BHTelecom
Koliko se uredaja moze max uzeti na extra paketima. Hvala
-
tokio25
#22559 Re: BHTelecom
ako mislis na popust mozes jedan a svaki drugi ide puna cijena
-
aoefreak
#22560 Re: BHTelecom
Hvala na odgovoru.ing-ecc wrote: ↑25/10/2025 13:44Ovo bi moglo i bolje, je li ispitivana linija i mogucnost za vise?
Vjerovatno ti veza ne puca nego ti dodje do usporenja interneta sto je logicno ako je link max iskoristen, tako je na svakom linku kada dodje do zagusenja.Problem: kad je download na maksimumu, veza puca i u logu stoji “Timeout during PPP negotiation”. Ako spustim brzinu na oko 55 Mbps, sve radi stabilno bez pucanja. Ovo se nije dešavalo dok sam imao samo internet priključak, te se počelo dešavati nakon prelaska na MojaTV paket.
Ti mozes postaviti ogranicenje na npr.70 Mb i ograniciti max brzinu da nemas zagusenja.
Profil 35b ti ne pomaze ako ga imas na modemu a nemas ga na uredjaju.
Kada sam prešao na MojaTV paket, došlo je do greške, aktiviran je ADSL port bez prethodnog testiranja linije. Nakon što sam podnio žalbu, kontaktirali su me iz Bihaća i rekli da FritzBox modem nikako "ne valja" te da se obratim BH Telecomu kako bi mi zamijenili uređaj standardnim modelom marke ZTE ili Innbox, koji navodno rade "daleko bolje" od FritzBoxa. Iskreno, u to sumnjam, pogotovo jer FritzBox koristim već godinama upravo zbog dodatnih mogućnosti podešavanja koje nudi, a koje su mi potrebne.
Što se tiče problema sa prekidima konekcije, internet veza se u potpunosti izgubi, a modem "obriše" IP adresu, a zatim je potrebno nekoliko minuta da dobije novu sa BNG-a. FritzBox je automatski podešen da svakog jutra oko 5 sati zahtijeva novu IP adresu, što i uredno obavlja i tako je podešeno na svim priključcima koje sam do sada imao. Međutim, bez obzira na to da li je IPTV aktivan ili ne, konekcija i dalje puca te konstantno preuzima novu IP adresu kada je maksimalno opterećena u downstreamu.
Prije prelaska na MojaTV paket imao sam samo internet nešto veće brzine i konekcija je mogla danima raditi pod punim opterećenjem bez ikakvih problema na istom modemu. Sve se to počelo dešavati tek nakon prelaska na MojaTV. Ista situacija javlja se i na drugoj lokaciji, gdje koristim NetFlat i MojaTV pakete, a parice su praktično identične, ali MojaTV konekcija puca pod punim opterećenjem, dok NetFlat radi stabilno na maksimalnoj brzini.
Idealno bi bilo kada bi se brzina mogla automatski adaptirati i prilagoditi u trenucima preopterećenja, umjesto da dolazi do potpunog prekida, jer konstantno pucanje znači da moram ručno ponovo pokretati određene procese downstreama kad se desi, što nije idealno, a svaki Mbps dobro dođe kad se preuzimaju veliki fajlovi.
Screenshot loga kad se pucanje desi:

-
ing-ecc
#22561 Re: BHTelecom
@aoefreak predlažem dva moguća rješenja za ublažavenje smetnji:
1. razdvajanje po dvije parice, neka IPTV ide odvojeno a na parici za internet koliko god moglo
2. korištenje i tog modema BHT koji bi bio u bridge pa ti onda poveži frica ili bilo koji drugi router; koliko sam shvatio ti nabavljaš svoje fritz modeme koji su dobri ali se ne mogu koristiti kao oprema gdje BHT postavlja opremu.
ili 3,rješenje da sve bude tip top, tih 300tinjak metara povezati optikom i onda L paket
1. razdvajanje po dvije parice, neka IPTV ide odvojeno a na parici za internet koliko god moglo
2. korištenje i tog modema BHT koji bi bio u bridge pa ti onda poveži frica ili bilo koji drugi router; koliko sam shvatio ti nabavljaš svoje fritz modeme koji su dobri ali se ne mogu koristiti kao oprema gdje BHT postavlja opremu.
ili 3,rješenje da sve bude tip top, tih 300tinjak metara povezati optikom i onda L paket
-
aoefreak
#22562 Re: BHTelecom
Zahvaljujem. Prvo i treće rješenje nije moguće, jer optiku planiraju tek do kraja iduće godine u cijelom naselju, a zasebno ne žele raditi ništa. Da, svoje modeme koristim već dugo vremena. Probat ću tražiti da stave standardni modem, pa ću na njega bridgeovati svoj i testirati.ing-ecc wrote: ↑25/10/2025 20:40 @aoefreak predlažem dva moguća rješenja za ublažavenje smetnji:
- -Chesterfield-
#22563 Re: BHTelecom
Za prvo rješenje ti ne treba optika nego 4 bakarne žice. Kod mene tako radi.aoefreak wrote: ↑25/10/2025 21:28Zahvaljujem. Prvo i treće rješenje nije moguće, jer optiku planiraju tek do kraja iduće godine u cijelom naselju, a zasebno ne žele raditi ništa. Da, svoje modeme koristim već dugo vremena. Probat ću tražiti da stave standardni modem, pa ću na njega bridgeovati svoj i testirati.ing-ecc wrote: ↑25/10/2025 20:40 @aoefreak predlažem dva moguća rješenja za ublažavenje smetnji:
-
Mhmdblzvc17
#22564 Re: BHTelecom
Kako se postavlja Innbox V80 u Bridge mode? Uzeo sam sebi Mesh sistem pa bih želio prebaciti BH Telecomov u Bridge mode... I koji tip konekcije da unesem na Meshu, DHCP ili PPPoE?
-
sead32
#22565 Re: BHTelecom
pozz ljudi ovako na donjem spratu mi je ruter glavni gore mi je pojacivac tp link i gore mi je provuceno kablo za ethernet za brzu konekciju i sve uradim fino stavim lan ethernet kablo u pojacivac sve restartujem medjutim pojacivac vise ne radi tipa Sead mreza radi,Sead sprat kao ext samo ta vise ne radi ima li tu kakvo rijesenje jer sam cuo da je mnogo bolji internet sa Ethernet kablom hvala unaprijed svima .
-
Mhmdblzvc17
#22566 Re: BHTelecom
Resetuj pojačivač na fabričke postavke, imaš onu rupicu Reset. Prilikom podešavanja odaberi AP (Access Point) mode, stavi isto ime mreže (Sead) i kanal koji je različit od kanala na ruteru (npr. ako je na ruteru kanal 6, ti stavi na pojačivač kanal 1 ili 11), tako će ti raditi sve pod istim imenom i prebacivat će te s jednog na drugi na osnovu jačine signala.sead32 wrote: ↑26/10/2025 02:51 pozz ljudi ovako na donjem spratu mi je ruter glavni gore mi je pojacivac tp link i gore mi je provuceno kablo za ethernet za brzu konekciju i sve uradim fino stavim lan ethernet kablo u pojacivac sve restartujem medjutim pojacivac vise ne radi tipa Sead mreza radi,Sead sprat kao ext samo ta vise ne radi ima li tu kakvo rijesenje jer sam cuo da je mnogo bolji internet sa Ethernet kablom hvala unaprijed svima .
-
four
#22567 Re: BHTelecom
Da li neko ima trenutno smetnje na arenama u smislu da ledi slika sekund dva? Nije strašno da se ne može gledati, ali ipak su smetnje, pa nervira.
-
Mhmdblzvc17
- -Chesterfield-
#22569 Re: BHTelecom
Ja pročitah sinoć ovaj tvoj post, i odlučio da isključim DHCP na ZTE od BHTelecom, a da Deco mesh bude glavni. Radilo je sinoć uredno. Jutros nema interneta nikako. Evo me na poslu i pokušavam restart preko BHTelecom stranice.Mhmdblzvc17 wrote: ↑25/10/2025 22:57 Kako se postavlja Innbox V80 u Bridge mode? Uzeo sam sebi Mesh sistem pa bih želio prebaciti BH Telecomov u Bridge mode... I koji tip konekcije da unesem na Meshu, DHCP ili PPPoE?
-
Mhmdblzvc17
#22570 Re: BHTelecom
Ako je isključen DHCP, a na Meshu uključen tip konekcije DHCP, a ne Static IP, onda ti Mesh me može dobiti IP adrese i problem je stvorio vjv reset modema...-Chesterfield- wrote: ↑27/10/2025 08:37Ja pročitah sinoć ovaj tvoj post, i odlučio da isključim DHCP na ZTE od BHTelecom, a da Deco mesh bude glavni. Radilo je sinoć uredno. Jutros nema interneta nikako. Evo me na poslu i pokušavam restart preko BHTelecom stranice.Mhmdblzvc17 wrote: ↑25/10/2025 22:57 Kako se postavlja Innbox V80 u Bridge mode? Uzeo sam sebi Mesh sistem pa bih želio prebaciti BH Telecomov u Bridge mode... I koji tip konekcije da unesem na Meshu, DHCP ili PPPoE?
- -Chesterfield-
#22571 Re: BHTelecom
Mhmdblzvc17 wrote: ↑27/10/2025 09:10Ako je isključen DHCP, a na Meshu uključen tip konekcije DHCP, a ne Static IP, onda ti Mesh me može dobiti IP adrese i problem je stvorio vjv reset modema...-Chesterfield- wrote: ↑27/10/2025 08:37Ja pročitah sinoć ovaj tvoj post, i odlučio da isključim DHCP na ZTE od BHTelecom, a da Deco mesh bude glavni. Radilo je sinoć uredno. Jutros nema interneta nikako. Evo me na poslu i pokušavam restart preko BHTelecom stranice.Mhmdblzvc17 wrote: ↑25/10/2025 22:57 Kako se postavlja Innbox V80 u Bridge mode? Uzeo sam sebi Mesh sistem pa bih želio prebaciti BH Telecomov u Bridge mode... I koji tip konekcije da unesem na Meshu, DHCP ili PPPoE?

Pokušao s posla reset ovako, ali ne može. Hoće li čačkalica pomoći za reset ZTE?
-
Mhmdblzvc17
#22572 Re: BHTelecom
Uključi samo DHCP na ZTE-u kroz 192.168.1.1-Chesterfield- wrote: ↑27/10/2025 09:32Mhmdblzvc17 wrote: ↑27/10/2025 09:10Ako je isključen DHCP, a na Meshu uključen tip konekcije DHCP, a ne Static IP, onda ti Mesh me može dobiti IP adrese i problem je stvorio vjv reset modema...-Chesterfield- wrote: ↑27/10/2025 08:37
Ja pročitah sinoć ovaj tvoj post, i odlučio da isključim DHCP na ZTE od BHTelecom, a da Deco mesh bude glavni. Radilo je sinoć uredno. Jutros nema interneta nikako. Evo me na poslu i pokušavam restart preko BHTelecom stranice.
Pokušao s posla reset ovako, ali ne može. Hoće li čačkalica pomoći za reset ZTE?
A može i reset čačakalicom...
Ne radi to kroz portal
- rajv0sa
#22573 Re: BHTelecom
Može li se šta očekivati u skorije vrijeme za Pejton Ilidžu?
Prema onoj mapi, optika prolazi nekein 20ak metara ulicom edhema eke dzubura ali kod mene je uzasan internet, 14mbps down i 0.7 upload maks. Hajte što je sporo nego što je i ogroman lag neki i prekidi
-
four
#22574 Re: BHTelecom
Jesi li riješio? Kod mene i dalje isto. I tek sam kasnije skontao, nije samo na arenama, na svim kanalima je isto.
-
Mhmdblzvc17
#22575 Re: BHTelecom
U mene ne lede svi, samo jučer Arena. De postavi parametre linije...four wrote: ↑27/10/2025 17:35Jesi li riješio? Kod mene i dalje isto. I tek sam kasnije skontao, nije samo na arenama, na svim kanalima je isto.