GRAS se raspada a Vlada ni mukajet
- JavierBosnia
#22526 Re: GRAS se raspada a Vlada ni mukajet
Evo saznao sam danas da bi se za neka 2 mjeseca trebale poceti graditi zatvorene tram stanice
I jos nekoliko stvari za koje sam prijatno iznenadjen jer nisam upratio da se pise o tome
Kamere na stanicama, digitalni sat na kojem tacno pise za koliko minuta i sekundi dolazi tram
Dugme za prijavu nekog sukoba nesto, gdje ovi u centru preko kamera odma gledaju sta kako
Elekteonske kartice kao sistem naplate
Kazu da je sistem vec napravljen, testiran, programiraju se jos neke sitnice i krece proces implementacije
I jos nekoliko stvari za koje sam prijatno iznenadjen jer nisam upratio da se pise o tome
Kamere na stanicama, digitalni sat na kojem tacno pise za koliko minuta i sekundi dolazi tram
Dugme za prijavu nekog sukoba nesto, gdje ovi u centru preko kamera odma gledaju sta kako
Kazu da je sistem vec napravljen, testiran, programiraju se jos neke sitnice i krece proces implementacije
-
BadBoy
#22527 Re: GRAS se raspada a Vlada ni mukajet
Nek barem urade boldano, ja prezadovoljan!JavierBosnia wrote:Evo saznao sam danas da bi se za neka 2 mjeseca trebale poceti graditi zatvorene tram stanice
Inače sam i ja iz nekih izvora čuo da će Forto baš gurati rješenje GRAS-a kao jedan od top prioriteta i perjanica ove nove Vlade KS. Samo što će to razvući na cijeli mandat kako bi pokušali pokupiti što više poena. Tvoja priča se uklapa sa ovim što sam ja od ranije čuo.
- JavierBosnia
#22528 Re: GRAS se raspada a Vlada ni mukajet
Ja cuo od covjeka koji radi na projektu, ne vidim razlog da on laze.
Takodjer univerzalne karte mozes se voziti i tram i trola, pa ako isto vozis se malo GRAS malo Centro, kao imaju sistem kako ce sve rjesiti. Ostaje nam da vidimo
Takodjer univerzalne karte mozes se voziti i tram i trola, pa ako isto vozis se malo GRAS malo Centro, kao imaju sistem kako ce sve rjesiti. Ostaje nam da vidimo
-
trolejbus1921
#22529 Re: GRAS se raspada a Vlada ni mukajet
Daj boze da slicna ovome budu stajalista

Ali samo u nas ovo ima.Pruga i tramvaji se raspadaju a oni bi da grade stanice.Wellcome to Bosnia

Ali samo u nas ovo ima.Pruga i tramvaji se raspadaju a oni bi da grade stanice.Wellcome to Bosnia
- geralt
#22530 Re: GRAS se raspada a Vlada ni mukajet
Pruga i tramvaji se raspadaju jer nema para, a para nema jer je naplata karata ocajno losa, a bez povecane naplate GRAS ce uvijek biti u kriznoj situaciji. Zatvorene stanice ce povecati naplatu karata i prihode GRAS-a, tako da ce one same sebe otplatiti.
- JavierBosnia
#22531 Re: GRAS se raspada a Vlada ni mukajet
Da, upravo to. Rekonstrukcija pruge je potrebna ali ti u ovom trenutku ne donosi zaradu.
Ovaj projekt sa zatvaranjem stanica i bolje kontrole karata donosi prihod, bar na papiru.
Ovaj projekt sa zatvaranjem stanica i bolje kontrole karata donosi prihod, bar na papiru.
- konektovan
- Vozim: Francusku kantu
#22532 Re: GRAS se raspada a Vlada ni mukajet
Bolje bi im bilo da zatvore vrata dok se trajvan krece, da ko ne ispadne..
Danas trodjelni čeh, drajva sa otvorenim zadnjim vratima nekliko stanica.
Danas trodjelni čeh, drajva sa otvorenim zadnjim vratima nekliko stanica.
- Logovan
#22533 Re: GRAS se raspada a Vlada ni mukajet
Aha, jeste, prugu i tramvaje dobit ćemo preko plaćanja karti.

- konektovan
- Vozim: Francusku kantu
#22534 Re: GRAS se raspada a Vlada ni mukajet
Prihod moze donijeti samo potpuna rekonstrukcija grasa, reorganizacija, ili gasenje, stecaj, osnivanje novog preduzeca, samo sto još niko nema damu u vladi, da pokrene taj proces. Zaroviti se i vidjeti ko šta radi, a ko ne radi. One kontrolore obuci ko konttolore a ne ko specijalnu policiju fup-a. Na njima oprema skuplja od fupovaca, je li im zaista bila potrebna obuca tactical 5.11, skupa ko djavo??? Moze li se znati koja je cifra potrošena u oblacenje kontrolora opremom koju koriste specijalne vojne i policijske snage???
-
tempuser
#22535 Re: GRAS se raspada a Vlada ni mukajet
Pa revizori su ti primjer kako gras razmislja, da zastrasujucom pojavom povecaju naplatu karata!
Vise puta, prije 2 dana zadnji put, mi de desilo da me patrola tih strasnih revizora jednostavno preskoci u tramvaju, ali se ko lesinari okome na zene, stare, turiste, mladje momke itd.
Vise puta, prije 2 dana zadnji put, mi de desilo da me patrola tih strasnih revizora jednostavno preskoci u tramvaju, ali se ko lesinari okome na zene, stare, turiste, mladje momke itd.
- P308
#22536 Re: GRAS se raspada a Vlada ni mukajet
Bas obratih prethodnih dana paznju na tramvajske stanice i zaista su u losem stanju, ne zna se koja je losija. Zapustene, prljave, polomljene (na nekima nedostaje cak i zastitna ograda) - tako da mi je drago sto krecu u rekonstrukciju mada su to najavljivali od 2017. godine ako se ne varam (mozda cak i 2016.) i nista se nije desilo. Prugu takodjer treba srediti sto prije.
-
dresdener78
#22537 Re: GRAS se raspada a Vlada ni mukajet
Zatvaranje stajališta na raspaloj pruzi:
Idiotizam.
PRVO je potrebno obnoviti PRUGU ZAJEDNO SA STAJALIŠTIMA. Ako će početi da izvade stare šine, onda će se naravno pomjeriti cijelo (već skupo izgrađeno) stajalište sa peronom udaljeno par centimetara. To je fizika. Novi peroni i stajališta se sa građevinskog pogleda postavljaju TEK nakon položenja nove pruge kao finalna faza.
"Povećanje prihoda":
I u najuzornijim gradovima zarađuje javni prevoz maks do 2/3 ukupnih tekućih troškova. Npr. u Beču od prodaje karata i reklame zarade oko 50 posto troškova.
OSTALO PLAĆA LOKALNA VLAST U OBLIKU SUBVENCIJA.
Ako nema para za to onda se logično mora skresati obim usluga, dakle ukinuti linije, interval 10 umjesto 5 minuta, otpustiti radnike itd. Ili priznati "narode shebali smo sve para nema zatvaramo sve i nek se desi volja špageti monstruma".
Mene fascinira ona stalna priča koja se ovdje vrti, genij/t/alizam poput teorija Osmana Lindova o poloukopanom tramvaju i nadstrešnicama nad trotoarima po centru grada, o tome kako će javni prevoz zarađivati!
OPET PO STO OSAMDESET SEDMI PUT PONAVLJAM: GRADSKI PREVOZ NIJE NIKAKO PROFITABILAN I SAMOODRŽLJIV.
Standard jeste da npr. kupovinu vozila, izgradnju pruga plaća direktno lokalna vlast i ne ide to iz budžeta prevoznika.
Isto kao ne donosi NIKAKAV profit stalna izgradnja saobraćajnica i asfaltnih komunikacija u gradovima. Osim rijetkih slučajeva kada uvode putarinu i pare od putarine ULAŽU U JAVNI PREVOZ.
Suština problema:
Stanovnicima gradova je potreban transport.
Transport se može vršiti automobilima - ekstremna potrošnja prostora i površina, zagađenje zraka, promjena grada u jedan ogroman parking
ILI
gradskim prevozom, optimalno električnim - željeznica, tramvaji, trolejbusi, baterijski trolejbusi, plus plinski autobusi: Ekstremno smanjenje prostora potrebnog za prevoz, tako da maksimalan prostor u gradu ostaje STANOVNICIMA A NE AUTOMOBILIMA. Umjesto sveprisutnih parkinga je moguća vegetacija, parkovi, stambene zgrade.
Naravno da to košta svoje. U oba slučajeva mora gradska vlast ulagati - prvi slučaj je postao od kraja II. svjetskog rata tipičan za Ameriku i sada zavide, kada stignu u Evropu, naše vozove, tramvaje, gradski i međugradski prevoz jer oni bez auta ne mogu ni da kupe litar mlijeka.
Konkretno SARAJEVO NEMA zbog terena mogućnost da raste na sve strane i da se bezbrižno ruše zgrade i parkovi radi proširivanja asfaltnih saobraćajnica. Ili hoćemo prekriti Miljacku betonom da se napravi nova 20 metara široka saobraćajnica kroz centar grada? Kako će da to izgleda??? Ili hoćemo srušiti cijelu jednu stranu ulica Telali, Mustafe Mule Bašeskije, Titove, da dobijemo prostor za još tri saobraćajne trake???
DAKLE Sarajevo mora da se koncentriše na razvoj javnog prevoza, koji ne zahtijeva puno mjesta i ne zagađuje zrak.
Problem je u psihologiji ljudi, postoji jedna vrsta koja je o svome automobilu ovisna kao narkoman o heroinu, ako bi digli guzu iz automobila mogla bi vjerovatno odmah promaja da ih ubije. Takvi moraju za volanom i tri stotine metara po luk i hljeb do prodavnice. Ali to je globalno. Nevjerovatno mi je bilo npr. u Barceloni, u vrlo gusto naseljenom gradu na svakom trećem ćošku stanica metroa ili stajalište autobusa - i na ulicama stalno gužva jer je bilo puno budala koje po svakoj cijeni moraju u svome automobilu u sam centar grada. Imam jednog jarana koji je isto tako ovisan o automobilu, kad smo jednom u Pragu morali stvarno metroom (strašne gužve), bilo je vidljivo kako je nervozan i koliko mu je neugodno bez limenog ljubimca posebno u trenutku kad sam mu rekao da prolazimo u tunelu ispod rijeke

I molim vas, ono lupetanje o elektromobilima nije ništa nego ekstremna glupost: Aktuelna ideologija na Zapadu opet pokušava da osporava prirodne zakone i elektromobili te elektrobusevi se šire samo zbog golemih subvencija. Tehnologija sama o sebi isto kao infrastruktura NISU dovoljno zrele. Inaće NEMAMO kapacitet za proizvodnju dovoljno jakih akumulatora, osnovnog dijela elektrovozila, te za njihovu reciklažu, koja je puno veći problem nego što se misli. I punjenje elektromobila preko noći kablovima je glupost, to mora trajati maks kao sipanje dizela / benzina kod današnjih vozila dakle par minuta. Opcija bi bila sistem zamjenskih akumulatora, dakle isti za većinu vozila, vi stižete na elektropumpu i zamijenite vaš prazan akumulator napunjenim, prazan ostaje na pumpi za punjenje i za sljedećeg vozača, uz neki finansijski zalog kao pivske gajbe i boce, i elektropumpa bi naravno pratila fizikalno stanje akumulatora dakle istrošeni bi se automatski izbacivali iz ovog sistema i predavali na reciklažu. Niko neće planirati svoje vožnje prema detailjnoj potrošnji kwh da ne zaglavi na pola puta bez utičnice za višesatno punjenje...
Idiotizam.
PRVO je potrebno obnoviti PRUGU ZAJEDNO SA STAJALIŠTIMA. Ako će početi da izvade stare šine, onda će se naravno pomjeriti cijelo (već skupo izgrađeno) stajalište sa peronom udaljeno par centimetara. To je fizika. Novi peroni i stajališta se sa građevinskog pogleda postavljaju TEK nakon položenja nove pruge kao finalna faza.
"Povećanje prihoda":
I u najuzornijim gradovima zarađuje javni prevoz maks do 2/3 ukupnih tekućih troškova. Npr. u Beču od prodaje karata i reklame zarade oko 50 posto troškova.
OSTALO PLAĆA LOKALNA VLAST U OBLIKU SUBVENCIJA.
Ako nema para za to onda se logično mora skresati obim usluga, dakle ukinuti linije, interval 10 umjesto 5 minuta, otpustiti radnike itd. Ili priznati "narode shebali smo sve para nema zatvaramo sve i nek se desi volja špageti monstruma".
Mene fascinira ona stalna priča koja se ovdje vrti, genij/t/alizam poput teorija Osmana Lindova o poloukopanom tramvaju i nadstrešnicama nad trotoarima po centru grada, o tome kako će javni prevoz zarađivati!
OPET PO STO OSAMDESET SEDMI PUT PONAVLJAM: GRADSKI PREVOZ NIJE NIKAKO PROFITABILAN I SAMOODRŽLJIV.
Standard jeste da npr. kupovinu vozila, izgradnju pruga plaća direktno lokalna vlast i ne ide to iz budžeta prevoznika.
Isto kao ne donosi NIKAKAV profit stalna izgradnja saobraćajnica i asfaltnih komunikacija u gradovima. Osim rijetkih slučajeva kada uvode putarinu i pare od putarine ULAŽU U JAVNI PREVOZ.
Suština problema:
Stanovnicima gradova je potreban transport.
Transport se može vršiti automobilima - ekstremna potrošnja prostora i površina, zagađenje zraka, promjena grada u jedan ogroman parking
ILI
gradskim prevozom, optimalno električnim - željeznica, tramvaji, trolejbusi, baterijski trolejbusi, plus plinski autobusi: Ekstremno smanjenje prostora potrebnog za prevoz, tako da maksimalan prostor u gradu ostaje STANOVNICIMA A NE AUTOMOBILIMA. Umjesto sveprisutnih parkinga je moguća vegetacija, parkovi, stambene zgrade.
Naravno da to košta svoje. U oba slučajeva mora gradska vlast ulagati - prvi slučaj je postao od kraja II. svjetskog rata tipičan za Ameriku i sada zavide, kada stignu u Evropu, naše vozove, tramvaje, gradski i međugradski prevoz jer oni bez auta ne mogu ni da kupe litar mlijeka.
Konkretno SARAJEVO NEMA zbog terena mogućnost da raste na sve strane i da se bezbrižno ruše zgrade i parkovi radi proširivanja asfaltnih saobraćajnica. Ili hoćemo prekriti Miljacku betonom da se napravi nova 20 metara široka saobraćajnica kroz centar grada? Kako će da to izgleda??? Ili hoćemo srušiti cijelu jednu stranu ulica Telali, Mustafe Mule Bašeskije, Titove, da dobijemo prostor za još tri saobraćajne trake???
DAKLE Sarajevo mora da se koncentriše na razvoj javnog prevoza, koji ne zahtijeva puno mjesta i ne zagađuje zrak.
Problem je u psihologiji ljudi, postoji jedna vrsta koja je o svome automobilu ovisna kao narkoman o heroinu, ako bi digli guzu iz automobila mogla bi vjerovatno odmah promaja da ih ubije. Takvi moraju za volanom i tri stotine metara po luk i hljeb do prodavnice. Ali to je globalno. Nevjerovatno mi je bilo npr. u Barceloni, u vrlo gusto naseljenom gradu na svakom trećem ćošku stanica metroa ili stajalište autobusa - i na ulicama stalno gužva jer je bilo puno budala koje po svakoj cijeni moraju u svome automobilu u sam centar grada. Imam jednog jarana koji je isto tako ovisan o automobilu, kad smo jednom u Pragu morali stvarno metroom (strašne gužve), bilo je vidljivo kako je nervozan i koliko mu je neugodno bez limenog ljubimca posebno u trenutku kad sam mu rekao da prolazimo u tunelu ispod rijeke
I molim vas, ono lupetanje o elektromobilima nije ništa nego ekstremna glupost: Aktuelna ideologija na Zapadu opet pokušava da osporava prirodne zakone i elektromobili te elektrobusevi se šire samo zbog golemih subvencija. Tehnologija sama o sebi isto kao infrastruktura NISU dovoljno zrele. Inaće NEMAMO kapacitet za proizvodnju dovoljno jakih akumulatora, osnovnog dijela elektrovozila, te za njihovu reciklažu, koja je puno veći problem nego što se misli. I punjenje elektromobila preko noći kablovima je glupost, to mora trajati maks kao sipanje dizela / benzina kod današnjih vozila dakle par minuta. Opcija bi bila sistem zamjenskih akumulatora, dakle isti za većinu vozila, vi stižete na elektropumpu i zamijenite vaš prazan akumulator napunjenim, prazan ostaje na pumpi za punjenje i za sljedećeg vozača, uz neki finansijski zalog kao pivske gajbe i boce, i elektropumpa bi naravno pratila fizikalno stanje akumulatora dakle istrošeni bi se automatski izbacivali iz ovog sistema i predavali na reciklažu. Niko neće planirati svoje vožnje prema detailjnoj potrošnji kwh da ne zaglavi na pola puta bez utičnice za višesatno punjenje...
- vjeshalica
#22538 Re: GRAS se raspada a Vlada ni mukajet
mupov rashod je tebi cifra? hahha pisale novine o tome...dali ljudima uniforme koje su se izaprale i izblijedilekonektovan wrote:Prihod moze donijeti samo potpuna rekonstrukcija grasa, reorganizacija, ili gasenje, stecaj, osnivanje novog preduzeca, samo sto još niko nema damu u vladi, da pokrene taj proces. Zaroviti se i vidjeti ko šta radi, a ko ne radi. One kontrolore obuci ko konttolore a ne ko specijalnu policiju fup-a. Na njima oprema skuplja od fupovaca, je li im zaista bila potrebna obuca tactical 5.11, skupa ko djavo??? Moze li se znati koja je cifra potrošena u oblacenje kontrolora opremom koju koriste specijalne vojne i policijske snage???
mora da je 5.11 made in sanđak kao što je kompletna uniforma i kod policajaca made in sanđak
- vjeshalica
#22539 Re: GRAS se raspada a Vlada ni mukajet
to je kod nas poželjnodresdener78 wrote:
Problem je u psihologiji ljudi, postoji jedna vrsta koja je o svome automobilu ovisna kao narkoman o heroinu, ako bi digli guzu iz automobila mogla bi vjerovatno odmah promaja da ih ubije. Takvi moraju za volanom i tri stotine metara po luk i hljeb do prodavnice.
jer status u seljačkom društvu se mjeri i time gdje te čojek ujutro pokupi sa autom
da li ispred zgrade, tj haustorskih vrata ili 100 metara od zgrade...
upamti dobro šta ti vješalica kaže,,,nema ništa gore od motorizovanog seljačine i seljančure u sarajevu
sarajevo se poseljančilo,u prevozu samo vidiš socijalne slučajeve sa margina i dječurliju
nema prave koncepcije prevoza, ne ovisi kvalitet samo od grasa,pogledaj nam ulice sjebane i razrovane
ulica safeta hadžića sjebana tuda grmi trolejbus svaki dan...
onda drinska,tuda se voze autobusi za ova posljeratna naselja buća potok,bljakovo rajlovac,reljevo...
i dalje da ne nabrajam
sve razbijeno razvaljeno,štetu na autu praviš stalno, još pogotovo ako prođeš sa 20-30 autobusa danas 100 puta pa ti sračunaj
ova mudra bijeda misli dovoljno je kupiti 100 tramvaja i riješiti problem
problem je u saobraćajnoj infrastrukturi koja je rak rana sarajeva i ne nadzire se kraj tom jadu i bijedi
kad se to bude kvlitetnije i brže radilo,sve bi bilo drugačije,a na zdravoj i logičnoj infrastrukturi se zasniva dobar gradski prevoz
kod nas vrhunac znanja jednog inzenjera je ostaviti poklopac šahta da se nalazi sa desne strane ili isključivo sa lijeve kad posmatraš saobraćajnu traku...da ti točak udara i odpadne....ne daj bože da je to pomaknuto u sredinu...eh to su ti inzenjeri koji kazu more samo ovako i nikako drugacije....poserem se na inzinjere i njihove glupe glave zagorene
-
rizibizi
#22540 Re: GRAS se raspada a Vlada ni mukajet
Cuvajte se narode sad ce Kinezi da navale na prodajna mjesta GRAS-a da pokupuju godisnje karte kako bi se renovirala pruga i obnovio vozni park. Naplata karata da dostigne maksimalan procenat GRAS bi imao da isplati tople obroke, za ostalo bi morali da se snalaze kao i do sada. U ovakvoj situaciji tjerati narod da se vozi raspalim prugama i istim takvim vozilima po cijenama koje su trenutno aktuelne je najveca nebuloza koja moze nekome pasti na pamet. U jednom Becu godisnja karta kosta 1 EUR dnevno, ali izadjes iz jednog prevoznog sredstva drugo te ceka, sve u sekundu isplanirano, povezano, organizacija na nivou i logicno je da se niko nece vozikati po gradu 'nako.
- Prpa.ba
#22541 Re: GRAS se raspada a Vlada ni mukajet
To sto se ne moze ostvariti puna profitabilnost od primarne djelatnosti ne znaci da je investiranje u reduciranje iznosa subvencija promaseno. Trenutno u GRAS-u niko ne zna ni reci koliki je procenat naplate, broj putnika, bilo sta. Rastom naplate, sa npr. 30% na 50% omogucava se da se za isti budzetski izdatak sada moze vise investirati u vozila i infrastrukturu. Takodjer, mislim da ce se raditi stanice paralelno sa sanacijom sina jer su oba tendera aktivna?
-
BadBoy
#22542 Re: GRAS se raspada a Vlada ni mukajet
Glavni projekat rekonstrukcije pruge još nije gotov.
-
veliki_ah
#22543 Re: GRAS se raspada a Vlada ni mukajet
Mene samo zanima kako oni misle da će se povećati naplata ukoliko naprave "zatvorene stanice"? Koliko shvatam proces, opet će se na te stanice moći ući preko pruge. Neko ko se švercao do sada, švercaće se i tada.
-
dresdener78
#22544 Re: GRAS se raspada a Vlada ni mukajet
Postoji niz rješenja.veliki_ah wrote:Mene samo zanima kako oni misle da će se povećati naplata ukoliko naprave "zatvorene stanice"? Koliko shvatam proces, opet će se na te stanice moći ući preko pruge. Neko ko se švercao do sada, švercaće se i tada.
Nadzorne kamere - ali nadzor pretpostavlja funkcionalnu policiju i pravosuđe, dakle da švercer bude uhapšen i kažnjen, ne da nasmijan hoda dalje gradom pošto njemu ne može niko ništa.
Ograde - ali one izgledaju prilično odvratno, jesi kao u kavezu. Npr. u Engleskoj ili Španiji je veliki broj stanica ograđen visokom metalnom ogradom sa šipkama gore, upravo uz nadzorne kamere, treba ti karta da uđeš kroz naplatnu kapiju isto kao da izađeš - ako si proputovao više nego što karta važi, onda narandžasto svjetlo i stiže stražar pa mrš na blagajnu gdje ti naplate razliku.
Između šina opet ograda, prije i iza stanice npr. gumeni pojasi ovakvog tipa na šinama:

Psihološki - svaki švercer će izazvati zvučni alarm i privući pažnju prisutnih putnika, mada nisam siguran koliko može na mnoge ljude u Sarajevu da utiče ovaj "osjećaj srama" jer ima vrlo imunih za to i mnogi još navijaju upravo za švercere iz nekoh unutrašnjeg anarhizma.
-
veliki_ah
#22545 Re: GRAS se raspada a Vlada ni mukajet
Koliko vidim najavljeno je samo da će biti zatvorene stanice. Koliko sam shvatio, biće rampa s jedne strane gdje se može ući samo s kartom. Nešto slično kao što je urađeno na stupu. Ne znam da spominju te neke dodatne stvari.
Uostalom, na svakoj stanici putnici nakon što izađu iz tramvaja ili kad idu prema njemu prođu iza onog kioska pa preko trave idu da pređu cestu mimo pješačkog prelaza. Bojim se da je ovo zatvaranje i uljepšavanje stanica samo šminkanje i pranje para, a da neće dati pravi rezultat. Očito cifer o visini naplate karata i ne postoje..
Uostalom, na svakoj stanici putnici nakon što izađu iz tramvaja ili kad idu prema njemu prođu iza onog kioska pa preko trave idu da pređu cestu mimo pješačkog prelaza. Bojim se da je ovo zatvaranje i uljepšavanje stanica samo šminkanje i pranje para, a da neće dati pravi rezultat. Očito cifer o visini naplate karata i ne postoje..
- thekupus
#22546 Re: GRAS se raspada a Vlada ni mukajet
Treba minirati zeleni pojas oko pruge, pa da vidimo onda tu stoku što izgazi travu.
-
tempuser
#22547 Re: GRAS se raspada a Vlada ni mukajet
Problem je sto za Gras (a za njim vlade KS) rjesenje zatvaranje savrsenog kruga. Treba "prisiliti" putnike da sto vise koriste Gras i da redovno placaju karte, pa tek onda poboljsati uslugu, a ne mozes nikog prisiliti jer usluga qurcu ne valja!Prpa.ba wrote:To sto se ne moze ostvariti puna profitabilnost od primarne djelatnosti ne znaci da je investiranje u reduciranje iznosa subvencija promaseno. Trenutno u GRAS-u niko ne zna ni reci koliki je procenat naplate, broj putnika, bilo sta. Rastom naplate, sa npr. 30% na 50% omogucava se da se za isti budzetski izdatak sada moze vise investirati u vozila i infrastrukturu. Takodjer, mislim da ce se raditi stanice paralelno sa sanacijom sina jer su oba tendera aktivna?
Jedino rješenje je apsolutna rekonstrutrikcija, reorganizacija i resistematizacija GRAS-a i da Vlada KS finansira modernizaciju infrastrukture. Za pocetak svi otkaz, a u formu se vracaju samo sposobni i potrebni, ostali cao, da se troskovi polovanja svedu u okvire da sa normalnom subvencijom ne pravi gubitke. Bez reorganizacije Grasa svako finansiranje je bacanje para u crnu rupu.
-
trolejbus1921
#22548 Re: GRAS se raspada a Vlada ni mukajet
Jedno pitanje za ove karte od 90,60,30 min(kad bi bile kod nas)
Ako ja platim ovu kartu od 30,sjednem u traNvaj recimo u Pofalicima i na Ilidzi sam za 20 min(ako pruga budu remontovana) i sjednem na bus za Tarcin
Meni je ostalo 10 min i lupam hocu do Tarcina i definitivno sam prekoracio ovih 30 min kako ce vozac znati.
Mogao bi neko do Trnova na taj fazon otici za 1 km
P.S @dresdener78 kako misli zabraniti autima da skrecu.Bukvalno bi podijelio grad na 2 dijela
Ako ja platim ovu kartu od 30,sjednem u traNvaj recimo u Pofalicima i na Ilidzi sam za 20 min(ako pruga budu remontovana) i sjednem na bus za Tarcin
Meni je ostalo 10 min i lupam hocu do Tarcina i definitivno sam prekoracio ovih 30 min kako ce vozac znati.
P.S @dresdener78 kako misli zabraniti autima da skrecu.Bukvalno bi podijelio grad na 2 dijela
-
dresdener78
#22549 Re: GRAS se raspada a Vlada ni mukajet
Karte koje važe vremenski period (30, 60, 90 minuta ili slično) jesu većinom bazirane na sistemu povjerenja. Dakle pretpostavlja se da je putnik dovoljno seriozan da neće putovati sat vremena uz najjeftinju kartu recimo za 15 minuta.trolejbus1921 wrote:Jedno pitanje za ove karte od 90,60,30 min(kad bi bile kod nas)
Na karti se štampa jasno vidljiv datum godina i minuta početka važenja pa ako stiže revizor i karta je već odavno istekla onda slijedi kazna. Kod nas je neka tolerancija od +- 2 minute, ili ako ima zastoja u saobraćaju i kašnjenja revizori jesu tolerantniji.
Druga mogućnost jesu elektronske karte koje će putnik validirati i u sljedećem vozilu - ako je već rok važenja istekao, trebao bi kod vozača kupiti novu kartu jer će uređaj signalizirati to što karta više ne važi.
Kod nas sada u gradu uvode ove poništivače, imaće ih kod svakih vrata te kod vozača uz dodatni skener QR kodova, dakle ako bude ulaz samo kroz prednja vrata (to funkcioniše od 20 sati do ponoći na linijama trolejbusa, kod dnevnih i noćnih linija autobusa non stop), svaki putnik će morati da validira elektronski "kupon", ili kupi kartu preko banking kartice, ili da validira preko snimljenog QR koda kartu kupljenu preko mobitela. Napeto očekujem kako će to raditi.
http://www.mikroelektronika.com/validat ... u-vega-cvp
Zabrana autima da skreću na lijevo bi značila da automobili moraju prvo nadesno pa lijevo lijevo i pravo preko pruge. Naravno mogu već sad zamisliti histeriju u redovima vozača. Svakako za tramvaj bi se izostavila jedna faza čekanja jer bi semafori radili samo za pravac "uzduž" i "poprijeko". Rješenje koje sam predložio je zaista ekstremno ali trenutna situacija kada glavne saobraćajnice posjećaju na jedan golemi parking nije ništa manje ekstremna.
-
trolejbus1921
#22550 Re: GRAS se raspada a Vlada ni mukajet
To je problem sto treba vjerovati putniku
Nema reva u busu i svaka bi linija morala imati revu
U tramvaju i troli nije problem
Ali bus i djelimicno kombi jeste
Pa neces revu poslati u bus za npr.Trnovo.Ok bilo bi izvodivo ali slati na svaku liniju ide malo teze.KoNbiji nisu problem na linijama sa SG ali vec linija za Misevice,Sinanovice(to je negdje iza Bjelasnice),Goru je problem
Ili poslati revu do ide do Vukovica u bus.Recimo mogao bi do Tarcina/Hadzica pa pregledati karte u kombijima za okolna sela
Ali ako je kazna 100KM+50KM doplatna i kazna 150KM.I ako je ne platis nakon 2 mjeseca poveca se na 200 pa na 400 pa 800 itd itd
I onda logicno raji nece na pamet pasti ici do Vukovica sa kartom za 15 MIN
Kad pojacas dobro kontrolu sa nekim privremenim revama i 10-20 hiljada ljudi u roku od mjesec-dva dobije kaznu od 150km mogao bi sa duplo manje reva raditi posao jos ako bi karte bile jeftinije i stanice ogradjenje eto ga
Stanice raditi kad se remontuje pruga i obnovi VP
Kako bi ja ogradio
Napravio bi podhodnike kao na Stupu i da se iz njih ulazi na stanicu
I da bude kontrolisano i pri ulasku i izlasku i da se preko CCTV kamera nadje osoba bez karte i kaznu dobije
A ti podhodnici bi rijesili problem pjesaka na glavnoj gradskoj magistrali
A dalo bi se rijesiti pametnim semaforima i prednosti nema neke potrebe za tom zabranom kretanja lijevo ali se zalazem za to da na relaciji Skenderija-Carsija-Predsednistvo treba autima naplacivati 5 km i jos parking da je nemoguce naci a da bude fazon 4km sat
Jedino dostavna vozila i oni busevi sa Doma Armije i turisticki
U 4 gradske opstine zavrnuti sve ispod euro 4
Od cesta
1.Trans Vogosci treba i tu ni efikasan GP ne moze pomoci ono je zbog autoputa guzva a o toj cesti ovisi tram za Sip i zeljeznicka pruga kroz K.Glavu
GA kako bi bila alternativa putu preko obale(tunel ispod SG-a i izadje iznad Vijecnice)
11.Trans(nepotrebna poptpuno ali tram do Dobrinje ovisi o njoj a nema smisla bez nje
Nema reva u busu i svaka bi linija morala imati revu
U tramvaju i troli nije problem
Ali bus i djelimicno kombi jeste
Pa neces revu poslati u bus za npr.Trnovo.Ok bilo bi izvodivo ali slati na svaku liniju ide malo teze.KoNbiji nisu problem na linijama sa SG ali vec linija za Misevice,Sinanovice(to je negdje iza Bjelasnice),Goru je problem
Ili poslati revu do ide do Vukovica u bus.Recimo mogao bi do Tarcina/Hadzica pa pregledati karte u kombijima za okolna sela
Ali ako je kazna 100KM+50KM doplatna i kazna 150KM.I ako je ne platis nakon 2 mjeseca poveca se na 200 pa na 400 pa 800 itd itd
I onda logicno raji nece na pamet pasti ici do Vukovica sa kartom za 15 MIN
Kad pojacas dobro kontrolu sa nekim privremenim revama i 10-20 hiljada ljudi u roku od mjesec-dva dobije kaznu od 150km mogao bi sa duplo manje reva raditi posao jos ako bi karte bile jeftinije i stanice ogradjenje eto ga
Stanice raditi kad se remontuje pruga i obnovi VP
Kako bi ja ogradio
Napravio bi podhodnike kao na Stupu i da se iz njih ulazi na stanicu
I da bude kontrolisano i pri ulasku i izlasku i da se preko CCTV kamera nadje osoba bez karte i kaznu dobije
A ti podhodnici bi rijesili problem pjesaka na glavnoj gradskoj magistrali
A dalo bi se rijesiti pametnim semaforima i prednosti nema neke potrebe za tom zabranom kretanja lijevo ali se zalazem za to da na relaciji Skenderija-Carsija-Predsednistvo treba autima naplacivati 5 km i jos parking da je nemoguce naci a da bude fazon 4km sat
Jedino dostavna vozila i oni busevi sa Doma Armije i turisticki
U 4 gradske opstine zavrnuti sve ispod euro 4
Od cesta
1.Trans Vogosci treba i tu ni efikasan GP ne moze pomoci ono je zbog autoputa guzva a o toj cesti ovisi tram za Sip i zeljeznicka pruga kroz K.Glavu
GA kako bi bila alternativa putu preko obale(tunel ispod SG-a i izadje iznad Vijecnice)
11.Trans(nepotrebna poptpuno ali tram do Dobrinje ovisi o njoj a nema smisla bez nje