Ukrajina
-
sumirprimus
#22526 Re: Ukrajina
,jel im ko javio kako je jug zavrsio na kraju? 
- AleksoMKD
#22527 Re: Ukrajina
Al onda je Rusija bila na strani severasumirprimus wrote:,jel im ko javio kako je jug zavrsio na kraju?
- Challenger__
#22528 Re: Ukrajina
Nemam puno vremena, samo da kažem da je zastava Novorusije starija od zastave američkog juga, ona je varijacija zastave ruske flote:
LINK
"It's a red flag with a blue Saint Andrew's cross. The flag of the Russian Navy. Of the Navy, which played a prominent military role in the emergence and establishment of the historical Novorossiya."
- pici
- Grijem se na: Ženske gHuzove
- Vozim: Trajvan
- Horoskop: Djevac
#22529 Re: Ukrajina
ma ljubi ih pici separarne
...stara novorusija do Tokija 
-
jastuk1
#22530 Re: Ukrajina
Baptističke propovjedi na solarno punjenje kod Ukro vojnika.
- Challenger__
#22531 Re: Ukrajina
jastuk1 wrote:Baptističke propovjedi na solarno punjenje kod Ukro vojnika.
-
jastuk1
#22532 Re: Ukrajina
Upravo jedan od razloga zašto ovo pratim.Challenger__ wrote:Pravo da ti kažem Jastuk, brinem se za nas u BiH... Uvijek na rubu tih jebenih tektonski ploča i potresa... Rusi imaju snagu i pamet, Ameri snagu, a mi ni snagu ni pamet. Neka se oni rokaju, a mi... Nadam se da će nas ovaj put belaj zaobići.
______
Kad je moguće da ratuje država prosječne starosti od preko 40 godina - onda je i drvena peć moguća.
- Challenger__
#22533 Re: Ukrajina
... pa tako da i nas ovaj put zlo mimoiđe.
- Lokman
#22534 Re: Ukrajina
Challenger,Challenger__ wrote:Ti navalio pa navalio... Hoćeš da čitav ideološki kosmos koji vlada na jugoistoku svedeš na jednu ideju koja ni sada nema podršku većine stanovnika. Stvar je mnogo, mnogo kompleksnija i prije bih je nazvao konfliktom skupa koncepcija a ne separatizmom.Kikibombona wrote:Novorusi ima separatisticke teznje i to je jasno kao dan. Nema nikakve razlike izmedju njih i Krima.
Da li će Rusija na proljeće uzeti Kijev? Mene sve navodi na zaključak da tek slijedi pravi obračun i da će na kraju priče Čečeni sa ruskim zastavama umarširati u Kijev, a da će Poljacima i NATO-u prepustiti samo Galiciju. Šta Putinu znači Doneck ako mu NATO drži Kijev? Drugo pitanje se odnosi na izbore u Hrvatskoj i pobjedu NATO kandidata Kolinde Kitarović, odnosno vezu hrvatskih izbora sa NATO planovima u Ukrajini. Da li su srpski analitičari u pravu kada tvrde da je NATO sklonio bezličnog i mlitavog Josipovića i zamjenio ga svojom službenicom Kolindom Kitarović koja kao vrhovna zapovjednica hrvatske vojske treba da pošalje kontigente Hrvata na ukrajinski front protiv Rusije, odnosno da se historija ponavlja i da će Hrvati opet biti topovsko meso na istočnom frontu, baš kao što su to bile ustaše pod komandom legendarnog Jure Francetića , kada su1941 jurišale i izginule na Staljingradu?
Unaprijed zahvalan!
https://www.youtube.com/watch?v=tCPsdlRJkmc
- Renta
#22535 Re: Ukrajina
jastuk1 wrote:Challenger__ wrote: Radi se o tome da mi je žao tog stanovništva regije Donbasa, jer su velike šanse da će na kraju izvisiti. Može se desiti da ne dobiju ni Rusiju, niti nezavisnost, a i velike su šanse da im nasilno izmjene čak i ideologiju i nametnu Ukrajinstvo, po mjeri zapadne Ukrajine.
RF je trebala više odlučiti šta će i kako će s Donbasom i Novorusijom. Ovo davanje pomoći na kašičicu ain't gonna cut it.
Čini mi se da jastuk ovdje logično razmišlja. Niti ja ne vidim neku daljnju perspektivu u Donbaškom separatizmu.
Naime, koje su im opcije?
Rusija ih ne misli anektirati, ne želi ih ni okupirati već konstantno službeno pere ruke...što je ako se prisjetimo svi Krima ogromna razlika u retorici a što dovoljno govori samo za sebe i simptomatično je. Rusija očigledno ima sasvim druge planove s pobunjenim dijelom Donbasa.
To dakle nije biti dijelom Rusije...jer bi očito bilo previše za Rusiju nakon avanture s Krimom, Rusija ne želi toliko riskirati u odnosima prema zapadu.
Nije niti biti samostalnom državom Novorusijom, koja nebi bila priznata od zapada i bila bi osuđena na životarenje u međunarodnoj gospodarskoj i političkoj izolaciji što i nije neka perspektiva.
Treća opcija i prije par mjeseci možda najizglednija je ostati dijelom Ukrajine kao neka autonomna republika, no što vrijeme prolazi i žrtve rastu na obje strane čini mi se da raste zid i mržnja između dvije strane da i ta opcija polako odlazi u ropotarnicu propalih planova...tim više što Kijev ima podršku zapada (ne još u financijskom i vojnom obimu koliko bi htjeli) i imati će ju i nadalje. Zapad više neće odustati od Kijeva, jer je označen kao novi teritorij.
Time je i Kijev sve manje sklon kompromisima glede svojeg suvereniteta.
Ovakva situacija status quo, ne vjerujum da dugoročno odgovara narodu pod pobunjeničkom kontrolom. Naime, radi se o stanovništvu koje je već u zadnjih 20-tak godina okusilo bolji život i standard tranzicijskog kapitalizma, odavno su zaboravili na "kruh i mast" komunističkog SSSR-a. Ovo što im se desilo bacilo ih je 70 godina nazad, malo je reći s konja na magarca. Ljudi koji su još jučer imali mobitele, tablete, računala, danas nemaju struju.
To je veliki udarac, posebno za mlade generacije. Narod zaista pati i iskreno žao mi ga je.
Stoga, tvrdoglavo ostajanje na istim pobunjeničkim pozicijama uz podršku Rusije za narod tog dijela Ukrajine može značiti samo polako iseljavanje zbog ekonomskih i ratnih prilika uz totalno osiromašenje i povratak na duže vrijeme u 19. stoljeće.
Na kraju svega i mogući teški vojni poraz....ako ih ikad Moskva odluči žrtvovati u nekom političkom dealu velikih sila.
Last edited by Renta on 22/01/2015 00:14, edited 2 times in total.
- Challenger__
#22536 Re: Ukrajina
Lokman wrote: Challenger,
Da li će Rusija na proljeće uzeti Kijev? Mene sve navodi na zaključak da tek slijedi pravi obračun i da će na kraju priče Čečeni sa ruskim zastavama umarširati u Kijev, a da će Poljacima i NATO-u prepustiti samo Galiciju. Šta Putinu znači Doneck ako mu NATO drži Kijev? Drugo pitanje se odnosi na izbore u Hrvatskoj i pobjedu NATO kandidata Kolinde Kitarović, odnosno vezu hrvatskih izbora sa NATO planovima u Ukrajini. Da li su srpski analitičari u pravu kada tvrde da je NATO sklonio bezličnog i mlitavog Josipovića i zamjenio ga svojom službenicom Kolindom Kitarović koja kao vrhovna zapovjednica hrvatske vojske treba da pošalje kontigente Hrvata na ukrajinski front protiv Rusije, odnosno da se historija ponavlja i da će Hrvati opet biti topovsko meso na istočnom frontu, baš kao što su to bile ustaše pod komandom legendarnog Jure Francetića , kada su1941 jurišale i izginule na Staljingradu?
Unaprijed zahvalan!
https://www.youtube.com/watch?v=tCPsdlRJkmc
- Teško je predviđati konkretne poteze strane koja nastupa asimetrično i hronično suprotno očekivanjima, ali, za jednu stvar sam siguran: ruska "crvena linija" je stop daljnjem širenju NATO na istok. Neće dozvoliti ni formalno ni neformalno prisustvo NATO infrastrukture u Ukrajini. Ni po cijenu nuklearnog rata. Kakvi će im biti daljni potezi i tajming u Ukrajini zavisiće od šire slike. Napisao sam, ponoviću: Zapad i njegovi favoriti u Ukrajini su izgubili ukrajinski rat, sve ostalo su sporedni, dosadni, tehnički detalji.
- Što se tiče Hrvatske... Ne znam šta drugi pričaju i pišu, ali moguće da je tako kao što si napisao. Josipović personificira evropski ali i slovenski, rusofilni sentiment, koga itekako ima u HR, dok Kitarovića treba da probudi testosterone kod rigidnih primitivaca koji još uvijek fantaziraju da su branioci "zapadnih vrijednosti".
Nema ništa od Hrvatske. U slučaju konflikta NATO-Rusija, dezerteri iz Hrvatske će preplaviti BiH, CG i Srbiju.
- Klavikula
#22537 Re: Ukrajina
Lithuania at the UNSC: As of 15 Jan this year militants were estimated to have over 500 tanks, 900 APCs and 700 artillery pieces.
vjerovatno malo preuvelicavaju, mada u ovom ratu moze nedostajati svega ali oklopa i topova nikad.
vjerovatno malo preuvelicavaju, mada u ovom ratu moze nedostajati svega ali oklopa i topova nikad.
- vivaldi
#22538 Re: Ukrajina
njih niko nista i ne pita. najveci idiotizam su zapravo amaterski novokomponovani kijevski politicari, diletanti bez presedana. biti u zizi interesa neke velike vojne sile, a zanositi se slobodom izbora, kontriranjem..je glupost bez presedana jer je istorija 1000 puta pokazala kako se to zavrsavaRenta wrote:Niti ja ne vidim neku daljnju perspektivu u Donbaškom separatizmu.
- Kikibombona
#22539 Re: Ukrajina
vivaldi wrote:njih niko nista i ne pita. najveci idiotizam su zapravo amaterski novokomponovani kijevski politicari, diletanti bez presedana. biti u zizi interesa neke velike vojne sile, a zanositi se slobodom izbora, kontriranjem..je glupost bez presedana jer je istorija 1000 puta pokazala kako se to zavrsavaRenta wrote:Niti ja ne vidim neku daljnju perspektivu u Donbaškom separatizmu.
Idioti nevidjeni!
Klicko, Jacenjuk, Turcinov, Timosenko - BUDALETINE!
Renta
Rusija nece popustiti sa Donbasom. Od odcjepljenja vjerovatnonema nista, to ne zele ni Rusi, ali o Kijevu vise nece biti ovisni. Rusija je dovoljno snazna da odrzava eekonomsku stabilnost u Donjecku i Lugansku, regionu bogatom rudama. Dakle, cak im ne treba milostinja, dovoljno je da izvoze u Rusiju i eto solidnih ekonomskih prilika.
S druge strane, velika Ukrajina ce tek biti u problemu.
- trambusek88
#22540 Re: Ukrajina
U granatiranju trolejbuskog stajališta u Donjeku 13 mrtvih
- nosara
#22541 Re: Ukrajina
Sigurno su granatu poslali marsovci...trambusek88 wrote:U granatiranju trolejbuskog stajališta u Donjeku 13 mrtvih
MISIJA OESS-a u Ukrajini nije registrirala bilo kakvo kretanje vojnih vozila na granici Rusije i Ukrajine, stoji u priopćenju OESS-a koje se odnosi na dva granična prijelaza "Doneck" i "Gukovo".
"Na graničnim prijelazima nisu primijetili kretanje vojske, osim vozila ruske graničarske službe", stoji u priopćenju. Dodaju i da se na obje točke značajno smanjio broj graničnih prijelaza.
"Tim promatrača zabilježio je prijelaz 469 osoba u vojnim odorama na prijelazu "Donjeck". Granicu su prelazili u grupama ali i pojedinačno. 234 osobe ušle su u Rusku Federaciju dok ih je 235 ušlo u Ukrajinu".
Ukrajinsko vijeće sigurnosti optužilo je u ponedjeljak Rusiju da šalje vojnike preko granice. Moskva je odbacila optužbe.
"Jučerašnje tvrdnje iz Kijeva apsolutna su glupost", kazao je Igor Konašenkov, glasnogovornik ruskog Ministarstva obrane.
Optužbe je negirao i Sergej Lavrov, ruski ministar vanjskih poslova, prenosi RT.
"Govorim to svaki puta: ako si siguran u to, potvrdi činjenicama. No, nitko ne može ili ne želi predočiti činjenice", kazao je Lavrov.
- karanana
#22542 Re: Ukrajina
kako ukrajinci gube i ne mogu nista pobunjenicima, nije mi jasno.
ne mogu da vjerujem da je vojni uticaj rusije toliko jak da cak i sa ovim nekim malim pojacanjima koje salje tamo, moze poraziti vojsku ukrajine.
ne mogu da vjerujem da je vojni uticaj rusije toliko jak da cak i sa ovim nekim malim pojacanjima koje salje tamo, moze poraziti vojsku ukrajine.
- trambusek88
#22543 Re: Ukrajina
Donjeck danas. Prizor koji podsjeća na prizore uništenih tramvaja iz ratnog Sarajeva, mada je tamo situacija mnogo bolja nego u Sa 1992 i 93

Last edited by trambusek88 on 22/01/2015 19:49, edited 2 times in total.
-
muzicar_iz_parka
#22544 Re: Ukrajina
Teško voditi rat u vrijeme twittera, sve se najavi par dana unaprijed, nisu Ukrajinci roboti pa da ginu do zadnjeg kad nalete na učvršćenu odbranu položaja.karanana wrote:kako ukrajinci gube i ne mogu nista pobunjenicima, nije mi jasno.
- Challenger__
#22545 Re: Ukrajina
Ovo nije vojska Ukrajine. Nju su uništili pučisti. Danas ratuju njeni ostaci, "pojačani" paravojnim organizacijama stranaka i oligarha koje nemaju zajedničku komandu. Vojska je oružana sila države, a ovo je paravojna konglomeracija skupa ideoloških koncepcija koje trenutno operišu u Kijevu, a ne predstavljaju Ukrajinu u cjelini.karanana wrote:kako ukrajinci gube i ne mogu nista pobunjenicima, nije mi jasno.
Zato gube i gubiće i dalje.
- Brkooo
#22546 Re: Ukrajina
kakva mala pojacanja ... da im nije Rusije... ovo bi na ljeto bilo gotovo..karanana wrote:kako ukrajinci gube i ne mogu nista pobunjenicima, nije mi jasno.
inace ev svjezeg snimka sa fronta ... kad uporedis ove snimke sa onim proslogodisnjim sa protesta... ostanes bez teksta xd
- Domaci izdajnik
- Horoskop: Vodokotlić
#22547 Re: Ukrajina
Pa malko su "pozajmili" oružja iz vojnih skladišta....bar je toga pod svakim kamenom u bivšem SSSR.
-
Bodkin
#22548 Re: Ukrajina
zato sto to nije vojska ukrajine. isto kao sto 91 srbi nisu bili vojska sfrj. dva pojmakaranana wrote:kako ukrajinci gube i ne mogu nista pobunjenicima, nije mi jasno.
- fosna2014
- trambusek88
#22550 Re: Ukrajina
Granata je ispaljena iz minibusa u pokretu. Vjerovatno sa namjerom da izgleda kao diverzantski upad.nosara wrote:Sigurno su granatu poslali marsovci...trambusek88 wrote:U granatiranju trolejbuskog stajališta u Donjeku 13 mrtvih