Demokratska fronta Željko Komšić
- It_is_a_Leclerc
#22526 Re: Demokratska fronta Željko Komšić
Pa da se ovdje ori lelek i jauk o "istrošenim kadrovima", "dugogodišnjim političarima", ....
Ko bi selu nakuhao kolača.
- nosara
#22527 Re: Demokratska fronta Željko Komšić
Kao da je malo omasio resor...? Slasticar i energetika, nesto nije u redu...It_is_a_Leclerc wrote:Pa da se ovdje ori lelek i jauk o "istrošenim kadrovima", "dugogodišnjim političarima", ....Ko bi selu nakuhao kolača.
-
VjecitiStudent
#22528 Re: Demokratska fronta Željko Komšić
Izvlačili su po abecednom redu, Reuf izvlačio prvi i dobio energetiku.nosara wrote:Kao da je malo omasio resor...? Slasticar i energetika, nesto nije u redu...It_is_a_Leclerc wrote:Pa da se ovdje ori lelek i jauk o "istrošenim kadrovima", "dugogodišnjim političarima", ....Ko bi selu nakuhao kolača.
- JThomas
#22529 Re: Demokratska fronta Željko Komšić
i dob't'ni b'r'oj je...

- dustaban
#22530 Re: Demokratska fronta Željko Komšić
It_is_a_Re...pardon, Le clerc !
Kad smo te razotkrili da si DF-ov insajder, dakle neko ko stoji iza ove papazjanije, nisi se ni bunio ni demantovao. Sad si se skroz razotkrio i ja te lijepo molim da prestanes muljati vec... sjasi sa foruma i prihvati se posla, nemas pojma u sta si se uvalio!
A ja koristim ovu priliku da se ispricam i Grabovici i Kaplanu i Radeljasu... nama su ovdje taki sudjeni.
Ma dobro je, samo nek ne puca...
Kad smo te razotkrili da si DF-ov insajder, dakle neko ko stoji iza ove papazjanije, nisi se ni bunio ni demantovao. Sad si se skroz razotkrio i ja te lijepo molim da prestanes muljati vec... sjasi sa foruma i prihvati se posla, nemas pojma u sta si se uvalio!
A ja koristim ovu priliku da se ispricam i Grabovici i Kaplanu i Radeljasu... nama su ovdje taki sudjeni.
Ma dobro je, samo nek ne puca...
- ultima_palabra
#22531 Re: Demokratska fronta Željko Komšić
Ne mislim, ali mislim da imamo jedno 1000 problema većih od toga što najbogatija zemlja na svijetu želi da nas opljačka.dobar osjecaj wrote:Kad pisem "naredne epizode" podrazumijevam nastavke serije koja traje vec 2 desetljeca, nikako svjez pocetak i inovativnost u otimanju.ultima_palabra wrote:Sreća pa smo dosad tako dobro čuvali naše resurse... sve dok ne dođoše američki plaćenici, fujdobar osjecaj wrote:Reuf je jos jedno americko dojence koje se apsolutno mora instalirati u strukture vlasti da odrzava ovo izivljavanje nad nasim prostorom. Smece koje ce da svira kako mu se naredi. Pratite naredne epizode unistavanja i otimanja nasih resursa, uposljavanje cudesnih americkih strucnjaka koji ce sve lijepo da nam objasne s kraja na pocetak. Dobro Reufu i Ivani mu Howard, pardon Cvetkovic, pardon NDI, dobro stranim otimacima.
Mi naravno samo prividno imamo pravo izbora i oblikovanja nase stvarnosti.
Mislis da su silna stipendiranja nasih studenata/"strucnjaka" po SAD-u cisto altruisticke naravi?
-
iz zadnje klupe
#22532 Re: Demokratska fronta Željko Komšić
E moj Leclerc, ko gledam, kad god ovaj ispljune ko žvaku u drugoj minuti...

- fosna2014
- dobar osjecaj
#22534 Re: Demokratska fronta Željko Komšić
Pa sve je to povezano. Ovo su nasi mali GMO Chicago Boys, modifikovani za nase mini uslove neoliberalizma.ultima_palabra wrote:Ne mislim, ali mislim da imamo jedno 1000 problema većih od toga što najbogatija zemlja na svijetu želi da nas opljačka.
Bice sve sjajno kad nama Refo reformise energetsku politiku. Ja sam se prilicno pomirila da se ne mozemo boriti protiv azdaje ali eto samo se nadam da cu za zivota imati pristup pitkoj vodi bez da mi je neki Amer pakuje i prodaje po cijeni zlata.
-
StupskaBitanga
#22535 Re: Demokratska fronta Željko Komšić
Ono kad te je sramota radi tuđeg blamiranja
- Neil Robertson
#22536 Re: Demokratska fronta Željko Komšić
Pa jel moguce da jos nisu dostavili imena ministara na kantonalnom nivou?
- ultima_palabra
#22537 Re: Demokratska fronta Željko Komšić
Draga je i meni Naomi Klein, ali slabo je to primjenjivo na BiH.dobar osjecaj wrote:Pa sve je to povezano. Ovo su nasi mali GMO Chicago Boys, modifikovani za nase mini uslove neoliberalizma.ultima_palabra wrote:Ne mislim, ali mislim da imamo jedno 1000 problema većih od toga što najbogatija zemlja na svijetu želi da nas opljačka.
Bice sve sjajno kad nama Refo reformise energetsku politiku. Ja sam se prilicno pomirila da se ne mozemo boriti protiv azdaje ali eto samo se nadam da cu za zivota imati pristup pitkoj vodi bez da mi je neki Amer pakuje i prodaje po cijeni zlata.
- cadburry
#22538 Re: Demokratska fronta Željko Komšić
Reuf je upućen u dešavanja i pregovore. S druge strane, Leklerče svaki dan ispali neku notornu glupost sa 100% sigurnošću. Juče je tvrdio da će Samer Rešidat biti federalni ministar turizma i zaštite okoliša ispred DF-a, prekjuče da će Gavrilo Grahovac biti HDZ-ov ministar kulture i sporta.dustaban wrote:Jebomesvak Leklerche ako ti nisi osobno Reuf !It_is_a_Leclerc wrote:Bravo za stručne, profesionalne, vrhunske ljude na sve pozicije koje su dobili. Vrijeme je za rad, za težak i mukotrpan posao, zbog kojeg će mnogi građani FBiH koji su samo deklarativno za "promjene", morati progutati knedlu, ali zbog čega će nam svima biiti dugoročno bolje. Reuf Bajrović je magistar ekonomskih nauka, obrazovan na najprestižnijim svjetskim univerzitetima, obrazovan, odgovoran momak iz BiH.StupskaBitanga wrote:za šta bravvo? što su insistirali kao na nečemu i pogazili sve ono svoje od prvog dana mada da budemo ruku na srce iskreni izgleda da su oni od početka samo marioneta i na kraju uhljebili preletače, ublehe i nestručne kadrove za određene resore
Al' ne. Mi bismo ishrndane socijalističke kadrove, da budemo sretni jer su ljevičari![]()
Također, Reuf zna da PR strategija u kojoj svaki dan napišeš "Bravo Željko!
- dobar osjecaj
#22539 Re: Demokratska fronta Željko Komšić
Meni je to sve u sitnijim razmjerima i prilagodjeno nasem sitnom prostoru potpuno slicno. Imali smo rat kao osnovu za dobro omamljeno i izgubljeno trziste. Nametnuta nam je privatizacija i silne reforme s nasim prividnim pristankom, oteto sve sto nam se moglo oteti, narusena nam je vecina javnih usluga, imamo uzasno javno zdravstvo i obrazovanje, placamo vecinu osnovnih zivotnih potreba po znatno skupljim cijenama, zaduzujemo se po skupljim varijantama a ne koristimo ni novac koji imamo, idealno smo trziste za astronomske zarade raznih kvazieksperata koji su nam na prepad servirali gomilu nebuloza i rjesenja koja funkcionisu na principu ludjacke kosulje (a pri tome su zaradili nemoguce iznose i sve fino upakovali da nemaju nikakvu odgovornost i ogradili se "demokratski" instaliranim podobnim marionetama u koje nije nikakva nauka upirati prstom kao u nesposobne i glupe). Meni je to sve bas primjenjivo u BiH.ultima_palabra wrote:Draga je i meni Naomi Klein, ali slabo je to primjenjivo na BiH.
- Helena2014
#22540 Re: Demokratska fronta Željko Komšić
Mister Yes wrote:Da rezimiramo.
Vlast u Federaciji BiH: Marinko, Milan, Aleksandar, Snježana, Milan, Vjekoslav, Jelka, Zora, Joža, Mato, Denis, Aljoša, Edin, Amir, Elvira, Reuf, Šemsudin, Kazafer, Melika, Fadil
Vlast u državi BiH: Draga, Mladen, Slavko, Dragan, Mirko, Igor, Vjekoslav, Marina, Josip, Denis, Adil, Semiha, Bakir
- Lokman
#22541 Re: Demokratska fronta Željko Komšić
Zamislite da se ovakav previd dogodi u jednoj ozbiljnoj državi ili kompaniji. Fulili su za samo 50 megawata, sitnica od 200-300 miliona. U našim institucijama vlada potpuna nekompetencija. Trhulj je jedan od najkorumpiranijih i najnesposobnijih ministara u najgoroj vladi koju je Federacija ikada imala. Sve to uz podršku mafijaških medija pod kontrolom tajkuna i kriminalaca poput Bakira Alispahića. Jedini konkretan rezultat njegovog mandata jeste da je Federacija jedina u Evropi za tri godine poskupila struju za 20 %. Kako će se jedan američki obrazovan intelektualac snaći u tom bunkeru korupcije i nepotizma ostaje da se vidi. Ja nisam optimista jer ambijent u društvu ne pogoduje reformama. U svakom slučaju Reuf Bajrović ulazi na političku arenu konfrontacijom sa najgorom mafijom u ovoj zemlji, a to je energetska mafija.Vlada FBiH izmijenila je danas Odluku o pripremi i izgradnji Rudnika i Termoelektrane (RiTE) Banovići blok - 300 MW s ciljem usaglašavanja s ranije donesenim odlukama vezanim za ovaj projekt i u pravcu poboljšanja tehničko-tehnoloških karakteristika bloka.
Ranijim odlukama bila je definisana ukupna instalisana snaga bloka 1 TE Banovići od 300 MW, ali je nakon provedene prve faze izbora strateškog partnera i niza razgovora utvrđeno da u svijetu ne postoji referentni blok od 300 MW, pa bi insistiranje na snazi bloka od 300 MW imalo za posljedicu nabavku i izgradnju eksperimentalnog bloka.
Današnjom odlukom Vlade FBiH podignuta je gornja granice instalisane snage na 350 MW, čime je data mogućnost kvalifikovanim firmama da ponude rješenja za koja postoje dokazana referentna postrojenja, saopćeno je iz Vlade FBiH.
-
breuer
#22542 Re: Demokratska fronta Željko Komšić
Sad obrni bukvalno sve što si rekao i dobit ćeš istinuLokman wrote:Zamislite da se ovakav previd dogodi u jednoj ozbiljnoj državi ili kompaniji. Fulili su za samo 50 megawata, sitnica od 200-300 miliona. U našim institucijama vlada potpuna nekompetencija. Trhulj je jedan od najkorumpiranijih i najnesposobnijih ministara u najgoroj vladi koju je Federacija ikada imala. Sve to uz podršku mafijaških medija pod kontrolom tajkuna i kriminalaca poput Bakira Alispahića. Jedini konkretan rezultat njegovog mandata jeste da je Federacija jedina u Evropi za tri godine poskupila struju za 20 %. Kako će se jedan američki obrazovan intelektualac snaći u tom bunkeru korupcije i nepotizma ostaje da se vidi. Ja nisam optimista jer ambijent u društvu ne pogoduje reformama. U svakom slučaju Reuf Bajrović ulazi na političku arenu konfrontacijom sa najgorom mafijom u ovoj zemlji, a to je energetska mafija.
- dustaban
#22543 Re: Demokratska fronta Željko Komšić
Sad ce nam, zahvaljujuci Reufu, energetika biti najzastupljenija tema (ha moramo se mi time baviti kad on ne umije
).
Sad nesto razmisljam... nadigla se frka oko SDA-ovog projekta termoelektrane u Banovicima a niko ne spominje, takodje SDA-ov projekt gasne termoelektrane u Zenici, cinimise slicnog kapaciteta, s tom razlikom sto je ovdje uvozni gas a u Banovicima domaci ugalj.
SDA se ocido drzi gesla - gdje god nadjes zgodno mjesto tu TE posadi!
Trebo bi Reuf napraviti neku analizu on je strucnjak za resurse, sto ljudske sto neljudske.
Sad nesto razmisljam... nadigla se frka oko SDA-ovog projekta termoelektrane u Banovicima a niko ne spominje, takodje SDA-ov projekt gasne termoelektrane u Zenici, cinimise slicnog kapaciteta, s tom razlikom sto je ovdje uvozni gas a u Banovicima domaci ugalj.
Trebo bi Reuf napraviti neku analizu on je strucnjak za resurse, sto ljudske sto neljudske.
Last edited by dustaban on 17/03/2015 22:17, edited 1 time in total.
- It_is_a_Leclerc
#22545 Re: Demokratska fronta Željko Komšić
Ljudi imaju pravo da budu totalno pesimistični, protivni po definiciji, sveznalice, veći Pape od Pape, veći Reisi od Reisa, da su sposobni da budu i premijer i svih 16 ministira, ali im se nešto eto ne da, da budu sarkastični, da im niko živ ne valja, da bi, što kaže Zdravko Mamić, i "gospoda Boga razvalili", ali isto tako i ja imam pravo da dam bar minimum povjerenja vladi u kojoj sjedi partija za koju sam glasao. Da nisam vjerovao da su sposobni, pametni, da imaju energije i znanja, ne bih ni glasao za njih. Pa ako ne budu valjali i ako budu loši, bit ću prvi koji će stati s vama i pljuvati, kao što sam pljuvao i danas pljujem na sve članove Vlade SDP-a na svim niovima, jer su katastrofalni, kao ljudi i kao političari.
Ali, dati im bar malo povjerenja i vremena, pa nek' urade i minimalno, bit će to bolje od nerada kvazi-ljevičara i cmizdrilica iz SDP-a.
Ali, dati im bar malo povjerenja i vremena, pa nek' urade i minimalno, bit će to bolje od nerada kvazi-ljevičara i cmizdrilica iz SDP-a.
- vivaldi
#22546 Re: Demokratska fronta Željko Komšić
dustaban wrote:Sad ce nam, zahvaljujuci Reufu, energetika biti najzastupljenija tema (ha moramo se mi time baviti kad on ne umije).
s termoelektranama je tesko naci finansijera pod ovim uslovima koje je ep trazila za blok 7 (vlasnistvo i kontrola cijena). tesko da ce na to bilo ko pristati, treba sacekati i ovo sa kinezima kako ce proci
- Lokman
#22547 Re: Demokratska fronta Željko Komšić
Vidjet ćemo kako će se razvijati situacija sa prozapadnom i proameričkom agendom Reufa Bajrovića. Realnost je da nema unutarnje podrške reformskim ambicijama, pravi test će biti njegov neminovni sukob sa etabliranom koruptokracijom unutar elektroprivreda i rudnika. Po tom pitanju je pred izbore reagovao i USAID. Da li to ima neke korelacije sa DF-ovim insistiranjem na energetici za mene je nepoznanica. I ja sanjam Bosnu na Zapadu, uređenu državu u kojoj nema korupcije i uspostavljena je vladavina zakona. Zato podržavam dosadašnje istupe Reufa Bajrovića.
U vezi sa optužbama i komentarima šefa misije USAID-a u BiH Davida Bartha, iznesenim o Elektroprivredi BIH na promociji publikacije „5 priča o korupciji“ izdatoj od strane Antikorupcijske mreže u BiH ACCOUNT, smatramo nužnim reagovati na iste, ...
... a s ciljem zaštite poslovnog ugleda i kredibiliteta najveće elektroprivredne kompanije u BiH.
Uprava Elektroprivrede BiH smatra krajnje neprimjerenim od strane viskog američkog zvaničnika komentarisanje netačnih informacija i paušalnih ocjena iza koji stoji jedna nevladina organizacija i iznošenje optužbi kojima se nanosi šteta ugledu naše kompanije.
Podaci na osnovu kojih je gospodin Barth Elektroprivredu BiH izdvojio kao kompaniju koja zlupotrebljava javne nabavke, su netačni i s naše strane već ranije javno demantovani.
Ne sumnjamo da je šefu misije USAID u BiH poznato da je Elektroprivreda BiH jedna od najvećih kompanija u državi, udružena u Koncern EPBiH sa sedam rudnika među najvećim u regionu, da se radi o kompaniji koja ostvaruje prihod veći od milijardu KM. Vjerujemo da na osnovu samo ovih izdvojenih informacija nije nužno potrebno da gospodinu Barthu posebno naglašavamo da kompanija ovog profila ima i izuzeno veliki broj nabavki, da je po broju raspisanih tendera i njihovoj realizaciji najveći ugovorni organ u BiH. Godišnji prosjek nabavki je 4.400. U odnosu na ovaj broj, 97 sudskih rješenja donesenih u korist žalitelja, o kojima govori visoki američki zvaničnik, koristeći kao izvor netačne informacije mreže ACCOUNT, predstavlja manje od 3 posto usvojenih, presuđenih žalbi u odnosu na ukupan broj nabavki. Žalbe su uvažene i postupci ponovljeni. Naspram ovih podataka i činjenica bilo bi zanimljivo raspolagati podacima i činjenicama od strane mreže ACCOUNT o broju žalbi na njihov rad i načinima njihovog rješavanja.
Krajnje nedopustivim i nekorektnim smatramo i dovođenje u vezu smrti pet zeničkih rudara s javnim nabavkama, i u tom kontekstu iznošenje stavova kojima se može ili ima svjesna namjera utjecati na javno mnjenje i kreiranje slike o odgovornima i odgovornosti. Šef misije USAID-a prezetiranom percepcijom tragičnog događaja u jami Raspotočje takođe ozbiljno narušava ugled Elektroprivrede BiH koja je u posljednje tri godine u rudnike uložila cca 150 miliona KM s prevashodnim ciljem- stvaranje uslova za humaniji, sigurniji rad rudara.
Elektroprivreda BiH je kompanija čije je poslovanje zasnovano na zakonima, njihovom dosljednom provođenju, poštivanju, trasparentnosti. Gospodina Bartha pozivamo da svoje buduće ocjene Elektroprivrede BiH zasniva na ličnim iskustvima u našoj kompaniji. S naše strane postoji otvorenost za njihovu realizaciju.
Takođe, gospodina Bartha pozivamo da svoje interesovanje za rudare konkretizuje i iskaže kroz pomaganje porodicama poginulih. Pomoć usmjerena njima može biti samo korisna, za razliku od pomoći koju pruža nevladinim organizacijama („zvijezdama granta“), jer finansiranje njihovog neprofesionalizma znači samo štetu posebno uspješnim privrednim subjektima.
- madner
#22548 Re: Demokratska fronta Željko Komšić
Digla se motika i kuka na Reufa, a covjek vjerovatno najbolji kadar DFa. 
-
breuer
#22549 Re: Demokratska fronta Željko Komšić
on je ubjedljivo najbolji kadar unutar DF-a, to dovoljno govori o DF-u 
- ultima_palabra
#22550 Re: Demokratska fronta Željko Komšić
Samo što do jučer nije ni bio zvanično kadar DF-a, nego nezavisni intelektualac