Za tu prostrije gdje si ti zamislio staviti klimu da bi dobio zeljenu temperaturu u ostalim prostorijama protok zraka mora biti na najjacem fan-u.Ali onda ima jedna zackoljica brzo ohladi ili ugrije tu prostoriju i klima se gasi a ti nisi dobio ni priblizno zeljenu temperaturu u ostalim prostorijama.Pogotovo sa 18 koja ima veci protok zraka.Jedna klima 12-a dnevni nasuprot kuhinje ako jedna mora biti,ali ostale prostorije zaboravi.Inace da bi dobio priblizno sta zelis mora pored te 12-ke u spavacu ici jos jedna 9-ka.drug_profi wrote: ↑20/09/2025 22:25Pa hladniji zrak ide dole, tesko da ce doci do pod plafon prije nego prodje kroz vrata u druge prostorije, iz kojih ce istiskivati topliji zrak koji ce onda ici u hodnik.mist wrote: ↑20/09/2025 22:21Fino si ti to zamislio a jesi li racunao na disperziju prema klimi i onda dobijes 21 u hodniku a u ostalim prostorijama 28 zato sto se klima ugasila ranije nego sto je tebi trebalo, pogotovo 18 koja zbog svoje konstrukcije nije uopste predvidena za tako male kvadrature?drug_profi wrote: ↑20/09/2025 22:11
Jenda klima ide i treba da hladi ili dogrijava cijeli stan (ima centralno).
Znaci nikako iz dnevne sobe ne mogu rashladiti spavaću ili ugrijati kupatilo.
Po meni je ovo je jedino rješenje.
Disperzija odbijanjem od suprotni zid i preko otvora vrata u sve prostorije.
Dakle lupam, hocu 23 u dnevnom boravku i spavacoj sobi.
Stavim klimu na 21 i valjda cu dobiti 23-24 tamo, a nece mi pingvini naseliti hodnik.
Samo kazem a ti si svakako investitor![]()
I koja klima je za 60 kvadrata?
Neces reci da je 12 dovoljno?
Inverter - klima uredjaji [Procitati prvi post]
Moderator: anex
- mist
#22501 Re: Inverter - klima uredjaji [Procitati prvi post]
- drug_profi
#22502 Re: Inverter - klima uredjaji [Procitati prvi post]
U malo drugacijem tlocrtu, ali u sustini slicnoj situaciji moja sestra je ugradila klimu iznad kuhinjskih vrata u hodniku. I tu je vec nekih 7-8 godina.
Jako lijepo temperira cijeli stan. Lagani fan, nije čak ni prehladno ispod nje.
Ja kada sam ugrađivao klimu u prethodnom stanu od montera mi je predlagan hodnik, ali ja nisam htio kanalicu po sred zida. I dospjela je u dnevni boravak i sad jbg. ne mozes sjediti blizu nje. Nocu je moram nahajcat na 18 da mi u spavacoj bude ugodno u tropskim nocima.
Zato je ova ideja.
Znaci nepromjenjivi zahtjevi su: jedna klima za svih 60 kvadrata.
Koja pozicija?
Jako lijepo temperira cijeli stan. Lagani fan, nije čak ni prehladno ispod nje.
Ja kada sam ugrađivao klimu u prethodnom stanu od montera mi je predlagan hodnik, ali ja nisam htio kanalicu po sred zida. I dospjela je u dnevni boravak i sad jbg. ne mozes sjediti blizu nje. Nocu je moram nahajcat na 18 da mi u spavacoj bude ugodno u tropskim nocima.
Zato je ova ideja.
Znaci nepromjenjivi zahtjevi su: jedna klima za svih 60 kvadrata.
Koja pozicija?
- laserShow
- Grijem se na: nacionalizam
#22503 Re: Inverter - klima uredjaji [Procitati prvi post]
Cekaj strucnjake 
Ja sam ugradio na pola dnenvog, pola u kuhinju pola u dnevni, a samim time u hodnik. Navece je odlicno, upalim u dnevnom u spavacoj sasvim ugodno.
U dnevnoj sam namjestio tako da ne puse gdje sjedim i na sto. Raspored gotovo identican na 55kv, samo je kupato lijevo od ulaznih vrata.
Ja sam ugradio na pola dnenvog, pola u kuhinju pola u dnevni, a samim time u hodnik. Navece je odlicno, upalim u dnevnom u spavacoj sasvim ugodno.
U dnevnoj sam namjestio tako da ne puse gdje sjedim i na sto. Raspored gotovo identican na 55kv, samo je kupato lijevo od ulaznih vrata.
Last edited by laserShow on 20/09/2025 22:52, edited 1 time in total.
- mist
#22504 Re: Inverter - klima uredjaji [Procitati prvi post]
U hodnik onda sta te boli cuna 
- rovac13
#22505 Re: Inverter - klima uredjaji [Procitati prvi post]
Jedan moj poznanik ima 18ku u hodniku,ideja je bila da ohladi i dnevnu i spavacu.
To je nesto najgore sto sam vidio
Ni dnevna ni spavaca mu nisu ohladjeni onoliko koliko zeli.A kad prodjes kroz hodnik moras se ogrnut jaknom sa kapuljacom da te ne probije do kostiju
Prestao sam ga posjecivat u ljetnom periodu
To je nesto najgore sto sam vidio
Ni dnevna ni spavaca mu nisu ohladjeni onoliko koliko zeli.A kad prodjes kroz hodnik moras se ogrnut jaknom sa kapuljacom da te ne probije do kostiju
Prestao sam ga posjecivat u ljetnom periodu
- drug_profi
#22506 Re: Inverter - klima uredjaji [Procitati prvi post]
Jebat ga. Bolje sam pao, sam se ubio, nego jesam budala kud ih poslušah.
Imam ja problem sa tim. U jednom periodu života sam dopustio da me ubjede u nešto kontra mog rezona, i izgubio sam jedan veliki iznos, da ga ne pominjem... reći će ljudi da lažem.
- mist
#22507 Re: Inverter - klima uredjaji [Procitati prvi post]
Vidim ja da tebi treba ohrabrenje za tu odlukudrug_profi wrote: ↑20/09/2025 23:03![]()
Imam ja problem sa tim. U jednom periodu života sam dopustio da me ubjede u nešto kontra mog rezona, i izgubio sam jedan veliki iznos, da ga ne pominjem... reći će ljudi da lažem.
- drug_profi
#22508 Re: Inverter - klima uredjaji [Procitati prvi post]
Pa naravno, ne mislim da sam najpametniji, ali eto imam neka losa iskustva sa drugim rjesenjima i vidio sam dobra rjesenja nalik na ovo.
E sad obzirom da jedna klima mora biti, bolje da puse u hodnik, nego da mi puse za vrat u dnevnoj.
Pa ako sta i postigne u ostatku stana dobro i jest.
Hvala svima na dobronamjernim sugestijama.
- nepass1
#22509 Re: Inverter - klima uredjaji [Procitati prvi post]
Pa sto pitas, da ti neko ovdje kaze extra ideja?drug_profi wrote: ↑20/09/2025 23:03![]()
Meni je unutrasnja jedinica 20cm od kuhinje ali puse u trpezariju i dnevni i kuhinja ko da nikad klime nije vidjela
Onda iza trpezarije imam sobu a iz dnevnog drugu sobu, moram ona krilca pomjeriti gdje da mi puse ako hocu da ohladim sobu u kojij cu boraviti.
A druga klima je u djecijoj sobi i ona ohladi sobu i hodnik, iz hodnika se ide u kupatilo ali kupatilo nikad daska od klime nije vidjelo
Nije mi se davalo jos za trecu klimu nit sam imao gdje vanjsku, ali mislim da bi tri taman bile.
- -Chesterfield-
#22510 Re: Inverter - klima uredjaji [Procitati prvi post]
Ako si već odlučio u hodnik onda na zid da puše u dnevnu sobu, odnosno prema vratima dnevne sobe a ne da puše u ostavu.drug_profi wrote: ↑20/09/2025 21:50 Molim pomoć znalaca.
Da li je crvena pozicija najbolja pozicija za klimatizaciju stana 60 kvadrata.
Ići će neka 18-ka.
Potreban mi je odgovor što prije jer kreće renoviranje i treba u ponedeljak majstorima reći u koji zid da ugrade kanalicu.
el nido family centers
Kod mene je u hodniku i puše prema spavaćoj sobi.
Morat ćeš je držati na većoj zadatoj temperaturi. Hodnik služi kao akumulacija toplote, odnosno hladnoće, pa koliko uđe - uđe u druge prostorije.
viewtopic.php?t=79741&start=14975
Eto, tu sam ja iznosio iskustva kada sam tek ugradio.
Kod mene klima ne spušta ispod 600 W na grijanju. Moram je držati na 27+ jer brzo dostigne tu temperaturu i onda samo održava na minimumu. Ako se počne gasiti a nije dovoljna temperatura u sobama onda povećam na 29 ili 30
Sve u svemu, hodnik će služiti kao akumulacija, temperatura u prostorijama će biti neujednačena...
- drug_profi
#22511 Re: Inverter - klima uredjaji [Procitati prvi post]
Ostava je zapravo zid. Siber vrata. Nije mi bitno ujednaciti temp. vec samo da mi ne puse direkt u mene i da se sve prostorije mogu makar malo rashladiti.
Grijanje je sekundarni zahtjev. Nije nuzno da bude komforno.
- rovac13
#22512 Re: Inverter - klima uredjaji [Procitati prvi post]
Moja klima ima veliku snagu,ali ima veliki raspon snage pa moze raditi i malom snagom.I krilca joj se na hladjenju mogu podesiti da puse skroz visoko bukvalno prema plafonu.
Stoji u dnevnoj,i nikom nije smetala nikad.
Samo kazem da ima jos stvari na koje treba mislit.A ne samo hocu 18ku da mi ne puse u mene.
Prvo kineske 18ke tesko da ce uopce moci radit polagano Moguce da bude ledeni tajfun iz nje,u kombinaciji sa malim hodnikom moze bit brutalno lose
Stoji u dnevnoj,i nikom nije smetala nikad.
Samo kazem da ima jos stvari na koje treba mislit.A ne samo hocu 18ku da mi ne puse u mene.
Prvo kineske 18ke tesko da ce uopce moci radit polagano Moguce da bude ledeni tajfun iz nje,u kombinaciji sa malim hodnikom moze bit brutalno lose
-
Zorge
#22513 Re: Inverter - klima uredjaji [Procitati prvi post]
Ako je stan u pitanju idu dvije klime
Jedna u dnevnoj sobi druga u sobi
U dnevnoj 12 u sobi 7 ili 9
I uzeti samo Japance ko koji dobro regulišu temperaturu
Ja sam kupio Mitsubishi LN 35
Uopšte se ne čuje na 1 i 2
Jedna u dnevnoj sobi druga u sobi
U dnevnoj 12 u sobi 7 ili 9
I uzeti samo Japance ko koji dobro regulišu temperaturu
Ja sam kupio Mitsubishi LN 35
Uopšte se ne čuje na 1 i 2
- Hercegoviina
#22514 Re: Inverter - klima uredjaji [Procitati prvi post]
iz 12 ke gree ima neki čudan miris. čistio sam filtere,ali opet
-
MAha
#22515 Re: Inverter - klima uredjaji [Procitati prvi post]
Imal neko iskustva sa klimom, jedan vanjski dva ili tri unutrasnja uredjaja?
-
lorente
#22516 Re: Inverter - klima uredjaji [Procitati prvi post]
Ukljuci opciju samociscenja, nek odradi ako imaHercegoviina wrote: ↑21/09/2025 13:13 iz 12 ke gree ima neki čudan miris. čistio sam filtere,ali opet
- Hercegoviina
#22517 Re: Inverter - klima uredjaji [Procitati prvi post]
ne znam, na daljinskom ima milion tipkilorente wrote: ↑21/09/2025 16:25Ukljuci opciju samociscenja, nek odradi ako imaHercegoviina wrote: ↑21/09/2025 13:13 iz 12 ke gree ima neki čudan miris. čistio sam filtere,ali opet
-
dekara
#22518 Re: Inverter - klima uredjaji [Procitati prvi post]
Ako imas mogucnost da postavis iznad ulaznih vrata da puse prema svim prostorijama ovim napred i sastrane imas sanse da ti zagrije cak i dobra 12-ka koja modulira nisko da se ne bi gasila cesto u prelaznom periodu za grijanje a hladjenje ce biti sigurno.drug_profi wrote: ↑21/09/2025 11:11 Ostava je zapravo zid. Siber vrata. Nije mi bitno ujednaciti temp. vec samo da mi ne puse direkt u mene i da se sve prostorije mogu makar malo rashladiti.
- haso hasic
- Grijem se na: Fujitsu waterstage
#22519 Re: Inverter - klima uredjaji [Procitati prvi post]
Evo posto sam ja ugradio nesto malo klima da i ja kazem koju.
Mene da zovnes da ti ugradim 18-ku u taj hodnik,jos da ne puse direktno u dnevnu ,kroz vrata,zahvalio bi ti se i izisao,rekao da trazis nekog drugog.
Ta tolika 18-ka klima ,u takvim uslovima ce taktati.
Brzo ohladi,smanji modulaciju ali ni na najmanjoj snazi ne moze raditi,tad gasi kompresor,malo saceka ,ponovo pali i tako u krug
Prvi odgovor sto je covjek rekao da stavis u dnevnu i da puse kroz vrata u kuhinju je najbolje.
Razumijem da ima ljudi koji su osjetljivi,kojima sve smeta: puhanje,buka,lampice sto svjetle na unutrasnjoj,sum freona kroz sistem(vidim da si i ti jedan od takvih)
I bez obzira sto ti je vecina ljudi rekla da je losa ideja da je stavis u hodnik ti i dalje preferiras tu opciju.
Ako je tako onda neka bude:Vezi konja gdje gazda kaze,pa makar kre'po.
Mene da zovnes da ti ugradim 18-ku u taj hodnik,jos da ne puse direktno u dnevnu ,kroz vrata,zahvalio bi ti se i izisao,rekao da trazis nekog drugog.
Brzo ohladi,smanji modulaciju ali ni na najmanjoj snazi ne moze raditi,tad gasi kompresor,malo saceka ,ponovo pali i tako u krug
Prvi odgovor sto je covjek rekao da stavis u dnevnu i da puse kroz vrata u kuhinju je najbolje.
Razumijem da ima ljudi koji su osjetljivi,kojima sve smeta: puhanje,buka,lampice sto svjetle na unutrasnjoj,sum freona kroz sistem(vidim da si i ti jedan od takvih)
I bez obzira sto ti je vecina ljudi rekla da je losa ideja da je stavis u hodnik ti i dalje preferiras tu opciju.
- drug_profi
#22520 Re: Inverter - klima uredjaji [Procitati prvi post]
A ako bi bila 12-ka, bi li bilo bolje?haso hasic wrote: ↑21/09/2025 19:58 Evo posto sam ja ugradio nesto malo klima da i ja kazem koju.
- rovac13
#22521 Re: Inverter - klima uredjaji [Procitati prvi post]
Bitno je i raspitati se o modelu koji se kupuje.
Nema tu nista fixno 12ka ili 18la
Vidio sam fujitsu daikin i slicno njima 18ka koja radi lagano na 200-300 w bez gasenja
A vidio sam i gree 12 koji ne moze ispod 500-800w pa taktira i to treba mu dugo da se probudi nakon pauze.
Nema tu nista fixno 12ka ili 18la
Vidio sam fujitsu daikin i slicno njima 18ka koja radi lagano na 200-300 w bez gasenja
A vidio sam i gree 12 koji ne moze ispod 500-800w pa taktira i to treba mu dugo da se probudi nakon pauze.
- drug_profi
#22522 Re: Inverter - klima uredjaji [Procitati prvi post]
To je već nešto što mi pomaže. Šta gledati? Koje parametre?
-
Rogie
#22523 Re: Inverter - klima uredjaji [Procitati prvi post]
Sto je ne bi stavio u dnevnu, na zid koji je nasuprot vrata prema hodniku? Za 20min na nekom FAN 3 bi ohladila dnevnu+kuhinju i onda otvoris vrata od hodnika i spavace sobe da se taj hladniji zrak siri kroz hodnik do spavace (povecas i na FAN 5 da lakse 'dobaci' kroz otvorena vrata). Mislim da bi to neka 18-ka bez problema ohladila, a vjerovatno i malo kvalitetnija 12-ka. Ok, temperatura u spavacoj bi za neka 2 stepena bila visa, ali bi bilo i vise nego ugodno.
Krilca usmjeris najvisocije moguce prema vratima, ispod je vjerovatno neka ugaona na L i uopste ne bi osjetio zrak/puhanje. Eh sad, ako ti smeta i zvuk rada klime (koji se na manjim brzinama ispuhivanja jedva i osjeti), onda nista.
Krilca usmjeris najvisocije moguce prema vratima, ispod je vjerovatno neka ugaona na L i uopste ne bi osjetio zrak/puhanje. Eh sad, ako ti smeta i zvuk rada klime (koji se na manjim brzinama ispuhivanja jedva i osjeti), onda nista.
- drug_profi
#22524 Re: Inverter - klima uredjaji [Procitati prvi post]
Doci ce mi sutra-prekosutra jedan stari prijatelj koji se bavi tim poslom a zna i razumije moje zahtjeve i siru sliku.
Sta mi on kaze tako cu uraditi.
Odmah mi je rekao neke stvari koje ste mi i vi rekli. Tako da i vama hvala jer ne bih njega zvao da mi niste crva ubacili.
Sta mi on kaze tako cu uraditi.
Odmah mi je rekao neke stvari koje ste mi i vi rekli. Tako da i vama hvala jer ne bih njega zvao da mi niste crva ubacili.
-
Zorge
#22525 Re: Inverter - klima uredjaji [Procitati prvi post]
Pa ono što ti hoćeš, klima bi duvala pola sata i ugrijala samo bi se ugasila
Znači dvije klime 12 i 9
Uzmi japanske, gruni 4 000 km
Ima parapetna u servis Čović Fujitsu 2600
Uzmi nju u dnevnu sobu
Znači dvije klime 12 i 9
Uzmi japanske, gruni 4 000 km
Ima parapetna u servis Čović Fujitsu 2600
Uzmi nju u dnevnu sobu