Niđe veze, glumi neku veličinu, a podržavao Tvrtkove gluposti, i kada sam mu ja napisao da sam mislio da je pametniji, a ne da mu je Tvrtko učitelj, on se distancirao od njega i nazvao ga šalabajzerom, kao i većinu ovdjezlajaBHF wrote: ↑21/06/2020 00:43Drugim rijecima, ko se ne slaze stobom, ko ga j...Challenger_ wrote: ↑21/06/2020 00:02 Ovom optikom sagledavam one koji pokušavaju da pišu o globalnim temama:
- Prvi test islam, pod-test Iran. Ako vidim da je islamofob generalno, ili Iranofob partikularno (ili uopšte osoba koja gaji predrasude i stereotipe o Iranu), odmah množim sa nulom, od takvog nema ništa ni na jednoj temi;
- Drugi test je Rusija i na ovom terenu se masovno pada. Kada vidim rusofobiju ili široko rasprostranjeno neznanje (predrasude, stereotipe) o njima, znam da je riječ o potkapacitiranoj, kvalifikovanoj papčini koju takođe množim sa nulom;
E, sad...![]()
- Ko prođe ova dva testa, čekam ga na trećem, ultimativnom testu. Na balkanskom Buretu baruta, odnosno na tematici južnoslovenskih naroda kroz stoljeća i njihovoj drami.
Tu padaju mnogi, a ko i taj test prođe, ima moju punu pažnju.
Ostale ne respektujem ni najmanje.![]()
Republika Turska
- HarTar
#22501 Re: Republika Turska
- HarTar
#22502 Re: Republika Turska
Nema Tvrtka, dosadno odmah. Laku noć, čuNajte se
Salko pozz 
- salik79
#22503 Re: Republika Turska
Izuzetno sigurna i stabilna drzava. Rijetko gdje ces biti siguran, u bilo koje doba dana i noci, bilo gdje, kao u Iranu. I rijetko gdje ces sresti takve ljude i biti ugoscen, bez ikakvog interesa. A, sto se dzamija i klanjanja tice, vrlo cesto ces naici na ovakve prizore:HarTar wrote: ↑21/06/2020 00:41Bio sam u Turskoj nekoliko puta, volio bih otići i u Iran, ali mi se čini kao nestabilna i nesigurna država i to me ponajviše odvraća. Posebno poslije obaranja onog putničkog aviona....salik79 wrote: ↑21/06/2020 00:38HarTar wrote: ↑21/06/2020 00:35
DW Statistike pokazuju da je u bivšoj Persiji postojalo 10.000 sunitskih i između 50.000 i 60.000 šiitskih džamija. To znači da su suniti praktično imali više džamija u odnosu na broj vernika u Iranu. Ali ove brojke zavaravaju. Tako Hjuman rajts voč u izveštaju za 2015. godinu primećuje da vlasti nisu dozvolile izgradnju sunitske džamije u Teheranu. Dvojica iranskih sunita su za francuski TV-kanal France24 izjavili da su suniti primorani da se mole na tajnim mestima, ako ne žele da koriste šiitske džamije. Vlasti su, prema njihovim rečima, jednu takvu tajnu bogomolju demolirali. „Neki šiitski tvrdolinijaši smatraju da suniti u jednoj šiitskoj zemlji nemaju pravo na sopstvene bogomolje“, izjavio je jedan od dvojice sunita.
Iranski muslimani koji nisu šiiti diskriminisani su i svakodnevici. Njima je mnogo teže da pronađu posao u javnim službama ili da se politički angažuju. Još 2003. je 18 sunitskih članova parlamenta poslalo pismo najvišim verskim predstavnicima žaleći se da se suniti tretiraju kao građani drugog reda. Poslanici su pitali kako je moguće i zbog čega ne postoji iranski ministri, guverneri provincija ili ambasadori koji su suniti? Tek prošle godine je jedan sunit po prvi put imenovan za iranskog ambasadora. https://www.dw.com/sr/muslimani-drugog- ... a-18968864
U onom tekstu gore imas sve objasnjeno o upravo ovim ublehama. Ovo je sva cio-vehbi masinerija upregnuta u plasiranju lazi, u koje se svako moze uvjeriti jednostavnom posjetom Iranu i obilaskom dzamija.

Recimo, ja u Turskoj jos nikada nisam vidio siiju da predvodi dzemat, a vidjao sam siije u dzematu, dok u Iranu ces cesto naici na prizor gdje sunija predvodi dzemat u namazu.
Jos nisam upoznao osobu koja je bila u Iranu, obisla sve i da nije bila odusevljena vidjenim i dozivljenim.
-
The 51st State
#22504 Re: Republika Turska
Znas li zasto kremlj arhitetkurom podsjeca na dzamiju, tj. pricu iza toga?Challenger_ wrote: ↑21/06/2020 00:02 Ovom optikom sagledavam one koji pokušavaju da pišu o globalnim temama:
- Prvi test islam, pod-test Iran. Ako vidim da je islamofob generalno, ili Iranofob partikularno (ili uopšte osoba koja gaji predrasude i stereotipe o Iranu), odmah množim sa nulom, od takvog nema ništa ni na jednoj temi;
- Drugi test je Rusija i na ovom terenu se masovno pada. Kada vidim rusofobiju ili široko rasprostranjeno neznanje (predrasude, stereotipe) o njima, znam da je riječ o potkapacitiranoj, kvalifikovanoj papčini koju takođe množim sa nulom;
E, sad...![]()
- Ko prođe ova dva testa, čekam ga na trećem, ultimativnom testu. Na balkanskom Buretu baruta, odnosno na tematici južnoslovenskih naroda kroz stoljeća i njihovoj drami.
Ostale ne respektujem ni najmanje.
- MorningStar
#22505 Re: Republika Turska
Mislili primiti islam pa odma krenuli dzamiju praviti taktikom “korak ispred” ne znamo jos nista al pravi - medjutim kad je cuo car da se ne smije piti rekao ne moze to.The 51st State wrote: ↑21/06/2020 07:24Znas li zasto kremlj arhitetkurom podsjeca na dzamiju, tj. pricu iza toga?Challenger_ wrote: ↑21/06/2020 00:02 Ovom optikom sagledavam one koji pokušavaju da pišu o globalnim temama:
E, sad...![]()
Dio price mozda istinit (da je car birao vjere eci peci pec) - dio glup (da bazilika lici na dzamiju) i tako , i ne lici kremlj na dzamiju (barem ne mislis na to jer mislis da je bazilika vasilija velikog kremlj
-
The 51st State
#22506 Re: Republika Turska
Nije to, intersantna je prica, istrazi ako te interesuje, i ako moze bez kerefekisanja i u dobroj namjeri prenesi misljenje.MorningStar wrote: ↑21/06/2020 08:54Mislili primiti islam pa odma krenuli dzamiju praviti taktikom “korak ispred” ne znamo jos nista al pravi - medjutim kad je cuo car da se ne smije piti rekao ne moze to.The 51st State wrote: ↑21/06/2020 07:24Znas li zasto kremlj arhitetkurom podsjeca na dzamiju, tj. pricu iza toga?Challenger_ wrote: ↑21/06/2020 00:02 Ovom optikom sagledavam one koji pokušavaju da pišu o globalnim temama:
E, sad...![]()
Dio price mozda istinit (da je car birao vjere eci peci pec) - dio glup (da bazilika lici na dzamiju) i tako , i ne lici kremlj na dzamiju (barem ne mislis na to jer mislis da je bazilika vasilija velikog kremljiako nista ne lici na dzamiju tu nego na perzijski stil gradnje kupola)
- MorningStar
#22507 Re: Republika Turska
Kremlj je cijeli komplex sve sa mauzolejom lenjina mozes biti malo detaljniji koji dio istog lici na djamijuThe 51st State wrote: ↑21/06/2020 08:57Nije to, intersantna je prica, istrazi ako te interesuje.MorningStar wrote: ↑21/06/2020 08:54Mislili primiti islam pa odma krenuli dzamiju praviti taktikom “korak ispred” ne znamo jos nista al pravi - medjutim kad je cuo car da se ne smije piti rekao ne moze to.The 51st State wrote: ↑21/06/2020 07:24
Znas li zasto kremlj arhitetkurom podsjeca na dzamiju, tj. pricu iza toga?
Dio price mozda istinit (da je car birao vjere eci peci pec) - dio glup (da bazilika lici na dzamiju) i tako , i ne lici kremlj na dzamiju (barem ne mislis na to jer mislis da je bazilika vasilija velikog kremljiako nista ne lici na dzamiju tu nego na perzijski stil gradnje kupola)
Ps: nisam ni imao lose misljenje/namjeru ali tu sam pricu negdje nacuo vec -( kupole ruskih pravoslavnih crkvi lice na djamije iako su te kupole i still gradnje postojale prije islama ...)
-
The 51st State
#22508 Re: Republika Turska
Pa recimo kompletne kupole lice na dzamijske minarete u tom dijeku svijeta, nije ni taj hint, zadaj se malo taman tmuran dan.MorningStar wrote: ↑21/06/2020 08:58Kremlj je cijeli komplex sve sa mauzolejom lenjina mozes biti malo detaljniji koji dio istog lici na djamijuThe 51st State wrote: ↑21/06/2020 08:57Nije to, intersantna je prica, istrazi ako te interesuje.MorningStar wrote: ↑21/06/2020 08:54
Mislili primiti islam pa odma krenuli dzamiju praviti taktikom “korak ispred” ne znamo jos nista al pravi - medjutim kad je cuo car da se ne smije piti rekao ne moze to.
Ps: nisam ni imao lose misljenje/namjeru ali tu sam pricu negdje nacuo vec -( kupole ruskih pravoslavnih crkvi lice na djamije iako su te kupole i still gradnje postojale prije islama ...)
- MorningStar
#22509 Re: Republika Turska
Mislis na to da su kopirali dzamije koje su zatekli u Kazanu povodom cijeg osvajanja i sagradjena katedrala sv
Bazila ? Ili ti moderni azijski narativ - evo malo ... podrobnijeg objasnjenja:

Bazila ? Ili ti moderni azijski narativ - evo malo ... podrobnijeg objasnjenja:
PS: Mislim da je tema o kojoj pricamo prigodnija pdf arhitekturaBecause the church has no analogue—in preceding, contemporary, or later architecture of Muscovy and Byzantine cultural tradition in general—the sources that inspired Barma and Postnik are disputed. Eugène Viollet-le-Duc rejected European roots for the cathedral, opining that its corbel arches were Byzantine and ultimately Asian. A modern "Asian" hypothesis considers the cathedral a recreation of Qolşärif Mosque, which was destroyed by Russian troops after the siege of Kazan.
Nineteenth-century Russian writers, starting with Ivan Zabelin,emphasized the influence of the vernacular wooden churches of the Russian North; their motifs made their ways into masonry, particularly the votive churches that did not need to house substantial congregations. David Watkin also wrote of a blend of Russian and Byzantine roots, calling the cathedral "the climax" of Russian vernacular wooden architecture.
The church combines the staggered layered design of the earliest (1505–1508) part of the Ivan the Great Bell Tower,the central tent of the Church of Ascension in Kolomenskoye (1530s), and the cylindric shape of the Church of Beheading of John the Baptist in Dyakovo (1547); but the origin of these unique buildings is equally debated. The Church in Kolomenskoye, according to Sergei Podyapolsky, was built by Italian Petrok Maly,although mainstream history has not yet accepted his opinion. Andrey Batalov revised the year of completion of Dyakovo church from 1547 to the 1560s–70s, and noted that Trinity Church could have had no tangible predecessors at all.
Front elevation drawing of the cathedral's façade and overhead view of floor plan
Dmitry Shvidkovsky suggested that the "improbable" shapes of the Intercession Church and the Church of Ascension in Kolomenskoye manifested an emerging national renaissance, blending earlier Muscovite elements with the influence of Italian Renaissance. A large group of Italian architects and craftsmen continuously worked in Moscow in 1474–1539, as well as Greek refugees who arrived in the city after the fall of Constantinople.These two groups, according to Shvidkovsky, helped Moscow rulers in forging the doctrine of Third Rome, which in turn promoted assimilation of contemporary Greek and Italian culture.Shvidkovsky noted the resemblance of the cathedral's floorplan to Italian concepts by Antonio da Sangallo the Younger and Donato Bramante, but most likely Filarete's Trattato di architettura. Other Russian researchers noted a resemblance to sketches by Leonardo da Vinci, although he could not have been known in Ivan's Moscow. Nikolay Brunov recognized the influence of these prototypes but not their significance;he suggested that mid-16th century Moscow already had local architects trained in Italian tradition, architectural drawing and perspective, and that this culture was lost during the Time of Troubles.
Crowd on the Red Square in front of the St. Basil Cathedral
Andrey Batalov wrote that judging by the number of novel elements introduced with Trinity Church, it was most likely built by German craftsmen.Batalov and Shvidkovsky noted that during Ivan's reign, Germans and Englishmen replaced Italians, although German influence peaked later during the reign of Mikhail Romanov.German influence is indirectly supported by the rusticated pilasters of the central church, a feature more common in contemporary Northern Europe than in Italy.
The 1983 academic edition of Monuments of Architecture in Moscow takes the middle ground: the church is, most likely, a product of the complex interaction of distinct Russian traditions of wooden and stone architecture, with some elements borrowed from the works of Italians in Moscow. Specifically, the style of brickwork in the vaults is Italian.
-
The 51st State
#22510 Re: Republika Turska
Otprilike to ali prica je direktno vezana za rusko tatarski rat i pad Kazana te reakciju Ivana Groznog.
Ko ce se na taj pdf zavlaciti, a i onako nije primarno arhitektonsko pitanje, a i ko da ima ijedwn topik da nije off topic.
Ko ce se na taj pdf zavlaciti, a i onako nije primarno arhitektonsko pitanje, a i ko da ima ijedwn topik da nije off topic.
-
Lopez1981
#22511 Re: Republika Turska
Gledaj sektasa cuj sunijska i sijitska dzamija, o veliki muslimani

- salik79
#22512 Re: Republika Turska
Na to zelim i ukazati, na taj nonsens koji se cesto provlaci, kako u medijima, tako i na forumu. Zato sam i postavio onaj tekst. Ja, recimo, nikada takvo glupo pitanje nisam postavio za Tursku, ali posto sam ovaj put zelio ukazati na dvolicnost takvih pitanja namjerno ukazah i na to. Zanimljivo je kako neki traze trn u tudjem oku, a u svom ne vide ni balvane.
- Norman
#22513 Re: Republika Turska
Pa kako ćeš čuti, kad se u Kemeru izležavaš?
Selam alejkum! Nisam pisao 4 godine na forumu i sad me ti isprovociraš da se javim.
Evo slika šitske džamije u Turskoj iz moje arhive.

- salik79
#22514 Re: Republika Turska
De se vrati na pocetak rasprave i zbog cega sam ovo pitanje postavio, bez da ad hominem osudjujes! Cuj "izlezavam u Kemeru"?! Otkud ti znas gdje se ja "izlezavam"?!
Kao drugo, ovo je, ako cemo mak na konac, sunitska dzamija ustupljena za obiljezavanje dana asure (najvjerovatnije zajednicki i siiti i suniti ucestvuju u tome). To mozes zakljuciti prema standardnim levhama s ispisanim imenima hazreti Pejgambera, cetverice halifa i dva unuka, kao i u vecini turskih dzamija, pogotovo starih. Sve, od kupola do minareta asocira na tradicionalne turske "sunitske" dzamije.
Usput, neka si se vratio nakon 4 godine
- salik79
#22515 Re: Republika Turska
@Norman
Evo, da se ne mucis, odavdje je sve krenulo:
republika-turska-t136472s22475.html#p16593904
A, preporucujem da procitas i ostatak, od samog pocetka, na bi li uvidio apsurdnost laznih, malicioznih, optuzbi, koje sam osporavao.
A, preporucujem da procitas i ostatak, od samog pocetka, na bi li uvidio apsurdnost laznih, malicioznih, optuzbi, koje sam osporavao.
- Norman
#22516 Re: Republika Turska
Nemoj se odmah ljutiti. Ne osuđujem, nije ništa ad hominem ni zlonamjerno. Naprotiv, zamišljeno je kao dobronamjerno, prijateljsko bockanje. Ostalo mi u sjećanju da si se nekome na forumu javio iz Kemera, vjerovatno Kikiju.salik79 wrote: ↑21/06/2020 10:18 De se vrati na pocetak rasprave i zbog cega sam ovo pitanje postavio, bez da ad hominem osudjujes! Cuj "izlezavam u Kemeru"?! Otkud ti znas gdje se ja "izlezavam"?!
Kao drugo, ovo je, ako cemo mak na konac, sunitska dzamija ustupljena za obiljezavanje dana asure (najvjerovatnije zajednicki i siiti i suniti ucestvuju u tome). To mozes zakljuciti prema standardnim levhama s ispisanim imenima hazreti Pejgambera, cetverice halifa i dva unuka, kao i u vecini turskih dzamija, pogotovo starih. Sve, od kupola do minareta asocira na tradicionalne turske "sunitske" dzamije.
A džamija je šitska. Ehlibeyt Işıklı džamija u Karsu.
https://www.facebook.com/pages/category ... 288974405/
- Norman
#22517 Re: Republika Turska
Sve OK.salik79 wrote: ↑21/06/2020 10:22 @Norman
Ja ne učestvujem u toj raspravi, niti zastupam stavove druge strane u toj diskusiji. Samo reagujem na tvrdnju da nema šitskih džamija u Turskoj.
- salik79
#22518 Re: Republika Turska
Sve petNorman wrote: ↑21/06/2020 10:39Nemoj se odmah ljutiti. Ne osuđujem, nije ništa ad hominem ni zlonamjerno. Naprotiv, zamišljeno je kao dobronamjerno, prijateljsko bockanje. Ostalo mi u sjećanju da si se nekome na forumu javio iz Kemera, vjerovatno Kikiju.salik79 wrote: ↑21/06/2020 10:18 De se vrati na pocetak rasprave i zbog cega sam ovo pitanje postavio, bez da ad hominem osudjujes! Cuj "izlezavam u Kemeru"?! Otkud ti znas gdje se ja "izlezavam"?!
A džamija je šitska. Ehlibeyt Işıklı džamija u Karsu.
https://www.facebook.com/pages/category ... 288974405/
Allah razi olsun! Super, da i to znam, iako mi takve "budalastine" ne bi ni naumpale da nema ovakvih zlonamjernih tvrdnji za Iran. Bas kao sto mi ni u Iranu ne bi naumpalo traziti "sunitske" dzamije. Meni je svaka dzamija draga... Osim Fahdije
- salik79
#22519 Re: Republika Turska
Norman wrote: ↑21/06/2020 10:45Sve OK.salik79 wrote: ↑21/06/2020 10:22 @Norman
Ja ne učestvujem u toj raspravi, niti zastupam stavove druge strane u toj diskusiji. Samo reagujem na tvrdnju da nema šitskih džamija u Turskoj.
I, neka te s rajom (i ja se ukljucim kada imam vakta)!
- Challenger_
- Location: 永恆 - bez podrumskih entiteta i taketo-maketo koalicije
#22520 Re: Republika Turska
zlajaBHF wrote: ↑21/06/2020 00:43Drugim rijecima, ko se ne slaze stobom, ko ga j...Challenger_ wrote: ↑21/06/2020 00:02 Ovom optikom sagledavam one koji pokušavaju da pišu o globalnim temama:
E, sad...![]()
Nema to veze sa slaganjem već sa kompetencijom. To su tri temeljna kvalifikatorna pitanja. Ako ne pada na njima, čitaću ga ili slušati sa velikom pažnjom, BEZ OBZIRA NA MIŠLJENJE. A ako lupa po ta tri osnova, ne interesuje me da mi je iz oka ispao.
- MorningStar
#22521 Re: Republika Turska
Naravno ako se ne slaze sa tobom u ta tri kvalifikatorna pitanja znaci nije kompetentan - sto se donekle i podrazumjeva sa obzirom na tvoj status vrlog svjetski priznatog geopoliticara koji redovno hodi svjetskim kuloarima diplomatijeChallenger_ wrote: ↑21/06/2020 12:30zlajaBHF wrote: ↑21/06/2020 00:43Drugim rijecima, ko se ne slaze stobom, ko ga j...Challenger_ wrote: ↑21/06/2020 00:02 Ovom optikom sagledavam one koji pokušavaju da pišu o globalnim temama:
E, sad...![]()
Nema to veze sa slaganjem već sa kompetencijom. To su tri temeljna kvalifikatorna pitanja. Ako ne pada na njima, čitaću ga ili slušati sa velikom pažnjom, BEZ OBZIRA NA MIŠLJENJE. A ako lupa po ta tri osnova, ne interesuje me da mi je iz oka ispao.
- Challenger_
#22522 Re: Republika Turska
Ne mogu da vjerujem, kakav nivo nerazumjevanja jednostavnih misli. Na ta tri pitanja vidiš s kim imaš posla: sa dudukom ili sa onim ko to nije. Šta se imaš slagati ili ne sa onim ko ništa ne zna i ko lupa bez obzira da li je u pitanju islam ili hrišćanstvo, Iran, Rusija ili Balkan?
Ako ne zna, ne zna i ćao.
Nema tu slaganja ili neslaganja: ako lupeta imaš jasan duduk-alert i zaobiđi.
- MorningStar
#22523 Re: Republika Turska
Znaci svako bi trebao postaviti jedno pitanje - evo tebi jedno - jel mislis da je amerika najdemokratskija,najslobodnija i najbolja drzava na svijetu - ako se ne slozis ja te okvalifikujem kao duduka - upalim lupeta duduk alert i to je toChallenger_ wrote: ↑21/06/2020 12:47 Ne mogu da vjerujem, kakav nivo nerazumjevanja jednostavnih misli. Na ta tri pitanja vidiš s kim imaš posla: sa dudukom ili sa onim ko to nije. Šta se imaš slagati ili ne sa onim ko ništa ne zna i ko lupa bez obzira da li je u pitanju islam ili hrišćanstvo, Iran, Rusija ili Balkan?
Zaista svaka ti je za upisati u teku
- Challenger_
#22524 Re: Republika Turska
Duduk-alert.
Zaboravi.
_____
Zaboravi.
_____
- MorningStar