Alfa Romeo
Moderators: _BataZiv_0809, anex
- Bakir1
#2252 Re: Alfa Romeo
to je na tragu dosadasnjeg spekulisanja o cijeni....
samo su mi ga zamutili ovi talijani, prvo mudraci razvijaju top model, sto ce reci da ce svi ostali modeli imati more rezerve u ovjesu, onda po stazi ruse rekorde, valjda da dobiju na publicitetu, i onda nakon sve te hampe evo ovoliko ce kostati.
meni se cini da su malo opipavali koliko mogu nabiti prezzo i ta prica oko top modela lici mi na razvoj u hodu
samo su mi ga zamutili ovi talijani, prvo mudraci razvijaju top model, sto ce reci da ce svi ostali modeli imati more rezerve u ovjesu, onda po stazi ruse rekorde, valjda da dobiju na publicitetu, i onda nakon sve te hampe evo ovoliko ce kostati.
meni se cini da su malo opipavali koliko mogu nabiti prezzo i ta prica oko top modela lici mi na razvoj u hodu
- mali_milojica
- Location: Hadis: Govorite istinu,pa makar bila i na vasu stetu.
#2253 Re: Alfa Romeo
U DE kosta 72k €,a u NL 108k €. Sve to zavisi od trzista do trzista.
- sema911s
#2254 Re: Alfa Romeo
Nije nova platforma bazira se na ghiblyiu, qw motor je doradjenja verzija sadasnjeg trolitrasa(veci turbo, interkuleri, bolje hladjenje, sve radjenjo uferrari po njihovim zahtjevima bez petljanja ekonomista)mali_milojica wrote:Ovaj auto je bilo najteze napraviti. Kompletan je nov iz temelja. Nova platforma,novi motori,novi mjenjaci,sve je apsolutno novo.
Svi buduci modeli ce se kaciti na ovu modularnu platformu (kodno ime Giorgio).
Motori ce biti isti.
Samo oblik karoserije mjenjaj.
Vec sam rekao,za Zenevu planiraju predstaviti prvi od dva buduca SUV-a. Samo 9mj nakon Giulie.
Vidjet cemo.
mjenjac je automatika od zf isti Koji koriste bmw , jag, I sada Maserati, samo sto ce bit programiran po Alfa zahtjevima
Onih pet milijardi nije dovoljno za napravit Novi model, razvit ga, testirat I sve sto ide..(I ako je od tih pet otislo na pripremu alata, placanje dospjelih dugova,drzavi Su dugovali ***)
I Ono sto im zavidim ulozili Su brdo Para u pletionice karbona, I proizvodnju vlakana(vise nego spanija, austrija, Benelux zajednoo)
Nego hoce Li dizel modeli bit rwd Il fwd, jer negdje procitah da ce bit fwd
- mali_milojica
#2255 Re: Alfa Romeo
Platforma je u potpunosti nova ! Maseratijeva se zasniva na Chryslerovoj,ali je izmjenjena do bola.sema911s wrote:Nije nova platforma bazira se na ghiblyiu, qw motor je doradjenja verzija sadasnjeg trolitrasa(veci turbo, interkuleri, bolje hladjenje, sve radjenjo uferrari po njihovim zahtjevima bez petljanja ekonomista)mali_milojica wrote:Ovaj auto je bilo najteze napraviti. Kompletan je nov iz temelja. Nova platforma,novi motori,novi mjenjaci,sve je apsolutno novo.
Svi buduci modeli ce se kaciti na ovu modularnu platformu (kodno ime Giorgio).
Motori ce biti isti.
Samo oblik karoserije mjenjaj.
Vec sam rekao,za Zenevu planiraju predstaviti prvi od dva buduca SUV-a. Samo 9mj nakon Giulie.
Vidjet cemo.
mjenjac je automatika od zf isti Koji koriste bmw , jag, I sada Maserati, samo sto ce bit programiran po Alfa zahtjevima
Onih pet milijardi nije dovoljno za napravit Novi model, razvit ga, testirat I sve sto ide..(I ako je od tih pet otislo na pripremu alata, placanje dospjelih dugova,drzavi Su dugovali ***)
I Ono sto im zavidim ulozili Su brdo Para u pletionice karbona, I proizvodnju vlakana(vise nego spanija, austrija, Benelux zajednoo)
Nego hoce Li dizel modeli bit rwd Il fwd, jer negdje procitah da ce bit fwd
Motor je u potpunosti novi. Orginal Ferrari. Naime,uzeli su motor iz 488 GTB V8 i odrezali mu dva cil i nije 3.0 nego 2.9. Maserati koristi Chrysler Pentastar motor,ali koji su doradili Ferrari inzinjeri.
Rucni mjenjaci su u potpunosti novi,jer Alfa do sada nije imala rucne za uzduznu ugradnju i pogon nazad. Ici ce i 8brz ZF i TCT (vjerovatno Getrag).
Svi auti ce biti RWD ili opciono AWD.
Firma koja radi unutrasnjost za BMW,Audi,Jaguar (francuska Feurecia,koja je u vecinskom vlasnistvu PSA,ali su samostalni) radit ce i za Alfu. Na sajmu u Frankfurtu na svom standu su pokazali unutrasnjost Giulie kao zadnje nesto sto su izbacili i najmodernije. npr u Alfi ce se moci naruciti orginalno drvo,ne imitacija. Sve sto je na Giuliji je orginal materijal,nema fuseraja i imitacija
Multimedijalni sistem radi Magneti Mareli,isto kao kod BMW.
- mk ultra
- Grijem se na: Ugalj
- Vozim: Bahato
- Horoskop: Maćak
#2256 Re: Alfa Romeo
pa ako kreneš da nabrajaš ko od koga šta nabavlja
al ne ide to baš tako, jer svaki proizvođač zatijeva svoje standarde, dobavljače za Feureciju i cijene proizvodnje, a Feurecija proizvodi na različitim mašinama
Feurecija kupi presvlaku od Preventa i montira sjedište, a prevent bez dozvole od BMW-a npr ne može ni konac izabrati
al ne ide to baš tako, jer svaki proizvođač zatijeva svoje standarde, dobavljače za Feureciju i cijene proizvodnje, a Feurecija proizvodi na različitim mašinama
Feurecija kupi presvlaku od Preventa i montira sjedište, a prevent bez dozvole od BMW-a npr ne može ni konac izabrati
- mali_milojica
#2257 Re: Alfa Romeo
FCA grupacija je dugo od Feurecije trazila isti kvalitet za svoje proizvode kao sto ga dobijaju BMW,Audi ali su ih ovi odbijali zbog svog renomea. Prvi FCA auti koji su dobili jednak kvalitet unutrasnjosti na razini premijuma je 500X i sada Giulia
-
almir90
#2258 Re: Alfa Romeo
Nakon toliko propalih pokušaja, počeli su raditi na onome što ih ide. Znamo svi kad je 4C krenula sa prodajom, da su je odmah rasprodali, i imali više narudbži nego što su mogli za godinu da proizvedu. Isto kao i za Guilu, kao što neko napisa, imaju toliku narudžbu za auto koje još niko nije testirao. Očigledno da im bolje ide proizvodnja i prodaja sportskih modela, nego ovih civilnih.
- ElRe
#2259 Re: Alfa Romeo
Sa Ghiblijem nema nikakve veze. Ghibli koristi doradjenu platformu Chryslera 300C tj izvorno je to platforma Mercedesa W210 (na zalost), dok Giulia ima potpuno novu platformu. Motor je potpuno nov, takodje.sema911s wrote: Nije nova platforma bazira se na ghiblyiu, qw motor je doradjenja verzija sadasnjeg trolitrasa
Giulia generalno nema nikakve veze ni sa jednim modelom unutar FCA.
Kratko poredjenje Giulie i A4
https://www.youtube.com/watch?v=5qlPEPDCmZc
https://www.youtube.com/watch?v=Dv60K8UsMO0
Thomas je nasao manju zamjerku na kvalitet tipki na volanu, valjda ce to ispraviti, a nadam se da ce i LCD biti sa touch feature-om. Bez toga bolje da ga ne ugradjuju.
- mali_milojica
#2260 Re: Alfa Romeo
Nasao zamjerku na tipkama koje radi ista firma i koje su iste kao na Audiju. Na Audiju valjaju,na Alfi ne valjajuElRe wrote:Sa Ghiblijem nema nikakve veze. Ghibli koristi doradjenu platformu Chryslera 300C tj izvorno je to platforma Mercedesa W210 (na zalost), dok Giulia ima potpuno novu platformu. Motor je potpuno nov, takodje.sema911s wrote: Nije nova platforma bazira se na ghiblyiu, qw motor je doradjenja verzija sadasnjeg trolitrasa
Giulia generalno nema nikakve veze ni sa jednim modelom unutar FCA.
Kratko poredjenje Giulie i A4
https://www.youtube.com/watch?v=5qlPEPDCmZc
https://www.youtube.com/watch?v=Dv60K8UsMO0
Thomas je nasao manju zamjerku na kvalitet tipki na volanu, valjda ce to ispraviti, a nadam se da ce i LCD biti sa touch feature-om. Bez toga bolje da ga ne ugradjuju.
Pa ovdje je bilo forumasa koji su rekli da volan kompletan lici na Audijev.
Najvjerovatnije da nece biti touch,jer ima duplo staklo tako da kad se ugasi izgleda kao dio i nastavak enterijera. Sve ce se raditi preko tockica,a mislim da ima i raspoznavanje pokreta
Last edited by mali_milojica on 19/09/2015 11:18, edited 1 time in total.
- ElRe
#2261 Re: Alfa Romeo
Na Audiju su kvalitetnije uklopljene nego na Alfi.
Onda bolje da ne ugradjuju LCD. Zbog izgleda zrtvuju funkcionalnost, uvijek padnu na sitnicama.
Onda bolje da ne ugradjuju LCD. Zbog izgleda zrtvuju funkcionalnost, uvijek padnu na sitnicama.
- mali_milojica
#2262 Re: Alfa Romeo
Znaci Jean Pierre koji radi u Feureciji u FR koji pravi unutrasnjost za Audi to uradi odlicno,a kad dodje Alfa na red malo sfuseri.
Ponavljam,Feurecia je na svoj stand donijela unutrasnjost Giulie kao najmoderniji i zadnji primjer sta su u stanju uraditi. Na njoj su tri noviteta koje je Feurecija po prvi put radila na nekom autu.
Meni na Alfi bolje izgleda uradjen display nego na Audiju ili Mercedesu koji stoji kao da je neko tablet natakario na tablu. Ali dobro.
Kazem,Giulia je prva Alfa koja je od Feurecije dobila isti premijum kvalitet kao sto ga dobijaju BMW ili Audi,sve ostalo je subjektivni osjecaj Njemca Thomasa koji dosta dobro govori engleski
Ponavljam,Feurecia je na svoj stand donijela unutrasnjost Giulie kao najmoderniji i zadnji primjer sta su u stanju uraditi. Na njoj su tri noviteta koje je Feurecija po prvi put radila na nekom autu.
Meni na Alfi bolje izgleda uradjen display nego na Audiju ili Mercedesu koji stoji kao da je neko tablet natakario na tablu. Ali dobro.
Kazem,Giulia je prva Alfa koja je od Feurecije dobila isti premijum kvalitet kao sto ga dobijaju BMW ili Audi,sve ostalo je subjektivni osjecaj Njemca Thomasa koji dosta dobro govori engleski
- ElRe
#2263 Re: Alfa Romeo
Ali ako displej na jednoj Daciji ima touch funkcionalnost mora da ima i na Alfi. Po meni to je ozbiljan propust. Ovako imamo (malo karikiram) BMW iDrive iz 2001 godine. Multimedia je danas postala veoma vazna u autoindustiji i ako su jedan koncpet opsluzivanja usvojili svi proizvodjaci morala je i Alfa.
Na kvalitet materijala necu da sumnjam, to ce sigurno biti u vrhu, ali zavrsna obrada...vidjecemo. Giulietta se nije proslavila.
Glupo je da inzinjeri fenomenalno odrade posao, dizajneri vrlo dobro, a onda da se na sitnicama pada.
Na kvalitet materijala necu da sumnjam, to ce sigurno biti u vrhu, ali zavrsna obrada...vidjecemo. Giulietta se nije proslavila.
Glupo je da inzinjeri fenomenalno odrade posao, dizajneri vrlo dobro, a onda da se na sitnicama pada.
-
530i
#2264 Re: Alfa Romeo
Bit će i touch screen, nisu toliki amateri, ima ga i Fiat 500 L npr.
- mali_milojica
#2265 Re: Alfa Romeo
Ako pogledas clip na kojem Thomas govori o Alfi,covjek koji radi u Feureciji je rekao da nisu imali zahtjev da display bude touch. Mozda bude mogucnost ili izmjene. Mislim da je display u 3D tehnologiji i postoji mogucnost konektovanja i sa iOS i Androidom.
-
530i
#2266 Re: Alfa Romeo
Kako sam ja razumio on govori da na tom konkretnom modelu nije touch screen, što ne znači da ga neće biti.
-
Seawolf
#2267 Re: Alfa Romeo
Displej osjetljiv na dodir imaju samo konfekcijski modeli automobila.
Svaki automobil čiji dizajner drži do svog ugleda, ima upravljanje multimedijalno-komunikacijskim uređajem rješeno na način koji je sigurniji i ergonomskiji od upravljanja pomoću ekrana osjetljivog na dodir i koji ne zahtjeva naginjanje gornjeg dijela tijela prema naprijed tokom vožnje (touchpad, trackball, okretno-pomični točak, senzori za detekciju pokreta, ...).
Lijepo je što su i dizajneri koji su radili na novoj Alfi Giulia-i razmišljali na isti način.
Inače, automobil mi se čini odličan. Lijepo je kad se neki dizajnerski tim toliko posveti razvoju samo jednog modela.
Svaki automobil čiji dizajner drži do svog ugleda, ima upravljanje multimedijalno-komunikacijskim uređajem rješeno na način koji je sigurniji i ergonomskiji od upravljanja pomoću ekrana osjetljivog na dodir i koji ne zahtjeva naginjanje gornjeg dijela tijela prema naprijed tokom vožnje (touchpad, trackball, okretno-pomični točak, senzori za detekciju pokreta, ...).
Lijepo je što su i dizajneri koji su radili na novoj Alfi Giulia-i razmišljali na isti način.
Inače, automobil mi se čini odličan. Lijepo je kad se neki dizajnerski tim toliko posveti razvoju samo jednog modela.
- ElRe
#2268 Re: Alfa Romeo
Mercedec C, Audi A4, BMW 3, Jaguar XE...?Seawolf wrote:Displej osjetljiv na dodir imaju samo konfekcijski modeli automobila.
- mali_milojica
#2269 Re: Alfa Romeo
Mislim da BMW i A4 imaju obje opcije. I touch i tockic pa izvoli. Ne znam kako je na C klasi i XE rijeseno.ElRe wrote:Mercedec C, Audi A4, BMW 3, Jaguar XE...?Seawolf wrote:Displej osjetljiv na dodir imaju samo konfekcijski modeli automobila.
-
530i
#2270 Re: Alfa Romeo
Iz mog skromnijeg iskustva sa autima koja imaju touch screen, meni on uopšte nije toliko potreban. Naštimam muziku, klimu, eventualno navigaciju...ne čačkam ga stalno, nije telefon ili tablet, ne treba baš praviti bukvalnu paralelu tu.
- mali_milojica
#2271 Re: Alfa Romeo
Upravo to.530i wrote:Iz mog skromnijeg iskustva sa autima koja imaju touch screen, meni on uopšte nije toliko potreban. Naštimam muziku, klimu, eventualno navigaciju...ne čačkam ga stalno, nije telefon ili tablet, ne treba baš praviti bukvalnu paralelu tu.
Npr na Giuliji imas tri tockica. Jedan je dna+race+adaptivni ovjes selektor za postavke automobila.
Drugi je za muziku. Upali/ugasi,pojacaj,promjeni sta zelis slusati.
Treci je za ostale postavke,kad hoces da drkas po autu i meniju,sto sigurno neces raditi u sred voznje.
Za klimu i ostalo imaju posebne komande.
Jednostavno,da tesko moze jednostavnije.
Sluzbena prezentacija i svjetska premijera Alfa Romeo Giulia
-
Walther
#2272 Re: Alfa Romeo
Tacno tako... Ako u toku voznje moras gledati u ekran da nesto bitno podesis onda je zajeb u pitanju. Touchscreen sigurno nije prioritet za kupca ovakvog auta. Pogotovo ne top modela.mali_milojica wrote:Drugi je za muziku. Upali/ugasi,pojacaj,promjeni sta zelis slusati. Treci je za ostale postavke,kad hoces da drkas po autu i meniju,sto sigurno neces raditi u sred voznje. Za klimu i ostalo imaju posebne komande. Jednostavno,da tesko moze jednostavnije
-
Lolobrigida
#2273 Re: Alfa Romeo
Koliko ja znam, ni BMW F30 ni Audi A4 B8 kao ni novi B9 nemaju touchscreenove. Obje kompanije su zanemarile ts-ove zbog loše ergonomije, dok je naglasak na ugradnji centralnih komandnih sistema (iDrive i MMI) kojima se upravlja pomoću točkića na centralnom grebenu i touchpada, a velika pažnja je posvećena i HUD-ovima (head-up display). Tek je BMW sa novom Serijom 7 predstavio ts, ali on je tu simboličan i manje-više je usput došao, jer je glavni fazon zadavanje komandi pomoću gestikulacija rukom.mali_milojica wrote:Mislim da BMW i A4 imaju obje opcije. I touch i tockic pa izvoli. Ne znam kako je na C klasi i XE rijeseno.ElRe wrote:Mercedec C, Audi A4, BMW 3, Jaguar XE...?Seawolf wrote:Displej osjetljiv na dodir imaju samo konfekcijski modeli automobila.
Za C-klasu W205 nisam siguran, ali znam da A i B nemaju ts. Vjerovatno ni C nema, jer sve tri kompanije u većini stvari imaju istu politiku, zbog toga što su im manje-više i iste firme dobavljači tehnologija...znači, nikakvo nije čudo i nedostatak što ni AR Giulia nema ts.
-
direstraits0078
#2274 Re: Alfa Romeo
Giulia je uzivo odlicna. Ali me interesuje kako ce ovo pokazano na top modelu izgledati na nizim nivoima opreme.
-
almir90
#2275 Re: Alfa Romeo
Ovu tetu sa snimka bih 'ženio odmah.